![]() |
#331 |
BAN stały
|
Dot.: Najlepsza książka jaką kiedykolwiek czytałaś
moja ukochana książka , które zawsze jest u mnie na pierwszym miejscu to
Candy - Kevin Brooks + Świadek - Dee Henderson, Ps Kocham Cię - Cecelia Ahern, Na końcu tęczy - Cecelia Ahern, Bez odwrotu - Jodi Picoult Zmierzch - Stephanie Meyer Edytowane przez justxbe Czas edycji: 2010-02-08 o 15:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Zadomowienie
|
"gra w klasy"
"mistrz i małgorzata"
![]() |
#333 |
Raczkowanie
|
"Okaleczona"- nie pamietam autora:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Rozeznanie
|
Mam 3 takie pozycje, każdą z nich czytałam po kilkanaście razy i mimo,że znam je prawie na pamięć to zawsze od nowa po nie sięgam
![]() - " To " Stephena Kinga - niesamiwity klimat małego miasta, jak to zawsze u niego bywa, świat przedstawiony z punktu widzenia dzieci i szereg niesamowitych i przerażających zdarzeń, mój nr 1 ![]() - "Chłopięce lata" Roberta McCammona - niemalże te same cechy co u Kinga ale jednak fabuła dość sporo się różni, zachwycona nią byłam ![]() - "Wampir Lestat" Anne Rice - uwielbiam styl pisania pani Ani, taki gotycki i tajemniczy, i podoba mi się sposób przedstawienia wampirów, z psychologicznego punktu, bardziej ludzko niż w innych dziełach nt. wampirów
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy czytałyście dziewczyny:
- Ta jedna chwila - Judith Gould - polecam, idzie się w tej książce zatracić ![]() ![]() - Pułapki, Rzeka tajemnic - Amanda Quick - to już tak bardziej w formie relaksu ![]() ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Zadomowienie
|
Jane Austen "Rozważna i romantyczna"
![]()
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
'Pięc lat kacetu' Grzesiuka.
'Inny świat' Herlinga-Grudzińskiego. Generalnie lubię takie klimaty.
Edytowane przez wredek Czas edycji: 2010-02-17 o 03:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 |
Wtajemniczenie
|
Milion małych kawałków James Frey
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
Czy "Cień Wiatru" rzeczywiście taki dobry? Ja od dwóch dni próbuję zacząć to czytać ale po około 6 stronach zasypiam. (Może po prostu zbyt późno się do tego zabieram...) W każdym razie nie mogę przebrnąć przez początek.
A z fajnych pozycji polecam "Szelmostwa niegrzecznej dziewczynki" i nieśmiertelne "Przeminęło z wiatrem" - zdecydowanie mój faworyt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
"Przeminęło z Wiatrem"
![]()
biorę się za siebie, a co 34 kg same nie znikną ![]() jestem kobietą i... tak, nie wiem czego chcę ![]() Edytowane przez Milky Czas edycji: 2010-02-18 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
No to ja się może trochę wygłupię, ale moim numerem jeden są... "Dziady" naszego wieszcza narodowego. Podziwiam kunszt tej książki i bardzo często wracam do pewnych fragmentów. A wielka improwizacja to już w ogóle jest mistrzostwo świata
![]() Od pierwszego czytania pokochałam Dostojewskiego. Najbardziej "Zbrodnię i karę" oraz "Braci Karamazow". I moje ostatnie odkrycie- "Moje pierwsze samobójstwo" oraz "Miasto utrapienia" Jerzego Pilcha. Chyba sięgnę po następne książki tego autora. Polecam ceniącym inteligentny humor i satyrę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Przyczajenie
|
To może ja też się wypowiem
![]() Z tych najbardziej wartych polecenia wymienić mogę jeszcze "Dom dzienny, dom nocny" Tokarczuk, i "Sto lat samotności" Marqueza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Zadomowienie
|
"Ojciec chrzestny"- wielbię miłością nieskończoną ,mój nr 1 na zawsze, mogę w kółko czytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Ekspert od Dupy Strony
|
1. Arcydzieło arcydzieł, poza tym najcudowniejsza książka o miłości: "Mistrz i Małgorzata" M. Bułhakova (zresztą patrz: mój podpis
![]() 2. "Sto lat samotności"G.G. Marquez - po tej książce musiałam trochę "odpocząć", przeżyć ją, naprawdę mną wstrząsnęła 3. "Cień wiatru" C. R. Zafon - j.w. A książki do których wracam to seria "Wiedźmina", ponieważ uwielbiam taką fantastykę(parz: mój nick ![]() Idiotka ze mnie... Jak mogłam zapomnieć... "Mały książę" - dla mnie coś jak Biblia, przepiękna No i mogę dodać jeszcze "Samotność w sieci", płakałam, płakałam, płakałam, po przeczytaniu ciągle o niej myślałam.
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2010-02-21 o 10:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
dużo jest takich książek, ale bardzo mnie poruszyły książki Terakowskiej - "Tam, gdzie spadają anioły", "Ono" i "Poczwarka", piękne.
Oprócz tego Coelho, E.E. Schmitt ("Oskar i pani Róża") i zapomniałabym o "Małym Księciu" - jak dla mnie niesamowity... ![]() i im dłużej myślę tym więcej mi przychodzi do głowy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moją ulubioną książką pozostaje od dawna "Imię róży" Eco, przeczytałam gdy miałam 11 lat i od tej pory co jakiś czas wracam. Niesamowity język, niesamowity klimat. A ostatnio natknęłam się też na "Nieznośną lekkość bytu" Kundery i płakałam jak bóbr. ;-) A poza tym Lem! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zadomowienie
|
A co myślicie o sadze "Zmierzch"? Ja właśnie kończę część I i powiem Wam, że jestem oczarowana i niesamowicie wciągnięta w perypetie bohaterów, dawno nie trafił mnie taki piorun, że przez jeden dzień przeczytałam 350 stron !!
![]()
![]() |
#350 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale mimo wszystko uważam że nie jest to książka, która zasługuje na miano najlepszej, bo jest to po prostu wciągające romansidło, bardzo przyjemne, lecz niezbyt ambitne, ale jak kto uważa ![]()
![]() |
![]() |
#351 | |
Przyczajenie
|
Na początek witam wszystkich
![]() Jeśli chodzi o mnie to kooocham czytać, wtedy człowiek przenosi się do zupełnie innego świata ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#353 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | ||||||||||
Zakorzenienie
|
A ja się schytrzę i sobie pogrubię te, które też podobały mi się bardzo, bardzo
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jak w tym klimacie to Kinsella i Sue Townsend ale to raczej na poprawę humoru ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
To ty chyba bez serca jesteś ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dobre są jeszcze 'Picoult' Podoba mi się też Tess Gerritsen, zwłaszcza 'żniwo' i 'chirurg' (ale podoba a książka życia to trochę co innego...) i wiele wiele innych, może jeszcze listę uaktualnię ![]()
![]() |
![]() |
#355 |
Przyczajenie
|
Z sentymentu - cała saga Muminków
![]() ![]() teraz jestem w trakcie poznawania twórczoci Kinga i muszę powiedzieć, że wciąga... a z dawnych lat przypomina się taka bodajże szwedzka saga A lasy wiecznie spiewają... nie pamiętam autora ale utkwiła mi w pamieci ![]()
![]() |
#356 | |||||||
Zakorzenienie
|
Oczywiście zapomniałam jeszcze o:
Dostojewskim ![]() ks. Twardowskim - jego wiersze traktowałam swego czasu jak drugą Biblię ![]() Biblii właśnie z poetów jeszcze Szymborska ![]() lubię też książki Fannie Flagg ale to trochę inna kategoria niż te powyższe. ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- No to jedziemy dalej z tym koksem ![]() Nie wszystkie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale 'de gustibus non est disputandum' ![]() Cytat:
Do mnie jakoś nie przemówiła ![]() Cytat:
Koralina Księga cmentarna Nigdziebądź Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Myślę, że nie wszystkich mi zacytowało ![]() A lista ciągle otwarta... I ile jeszcze książek do przeczytania, dzięki Wam za inspiracje i podpowiedzi!
![]() |
![]() |
#357 |
Zadomowienie
|
Princesso i Virginio jak dobrze, że przypomniałyście mi o "Diabeł ubiera się u Prady" chętnie powrócę do niej świetnie się przy niej ubawilam
![]()
I znów zmierzch.. kolejny dzień dobiegł końca. Choćby nie wiem jaki był piękny, jego miejsce zajmie noc. Edytowane przez elficzeq Czas edycji: 2010-03-23 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | ||||||||
Zakorzenienie
|
lecę dalej...
Może nie wszystko, ale sporo. A już na pewno: Lesio (przy żadnej innej chyba tak się nie uśmiałam - numer z gaśnica - bomba!!), Harpie, Krowa niebiańska (to moje hity) i jeszcze: Nieboszczyk mąż, Całe zdanie... Cytat:
a za polecenie drugiej dziękuję - dopisałam do listy ![]() Cytat:
A dwie ostatnie również polecam ![]() Cytat:
![]() Jak mogłam o 'Szklanym kloszu' zapomnieć!!! Na pewno jedna z moich książek życia. Z wielu, wielu powodów. Wywarła na mnie niesamowite wrażenie swego czasu (brzemienne w skutkach..), przeczytałam ją jednym tchem (dosłownie! Nie odłożyłam nawet na minutę!), choć za kolejnym razem podobała mi się już mniej. W tym temacie polecam też 'Prozac nation' ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Aha - ja też lubię Johna Irvinga (jeden z moich ulubionych autorów). Dodam jeszcze Micheala Cunnighama. 'Lolita' też świetna, choć czyta się ją nienajłatwiej (ze względu na przypisy. A z moich ostatnich to: 'Bóg rzeczy małych' Doris Lessing w sumie kilka ale najbardziej to chyba 'O kotach' Poruszył mnie też dokument 'Dziewczyna z piwnicy' o historii Natashy Kampush (myślę, że kojarzycie) Z lekkich, łatwych i przyjemnych poza moją 'guru' Kinsellą, jeszcze 'Rozbuchana wyobraźnia Olivii Joules'. Na razie chyba wsio ![]()
![]() |
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
może nie najlepsze, ale jedne z najlepszych, jednego z najlepszych polskich, młodych pisarzy, Wojciecha Kuczoka: "Gnój" i "Senność"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Ekspert od Dupy Strony
|
A czytałaś "Widmokrąg"? Warto, wśród tych krótkich historii znalazłam jedno z najpiękniejszych opowiadań o miłości, jakie czytałam. Chyba zaraz po "Mistrzu i Małgorzacie".
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:02.