|
|
#331 |
|
BAN stały
|
Dot.: Sprzątanie po psach
Tak sobie czytam i czytam i nie wiem o czym ta dyskusja. Po psach TRZEBA sprzątać. Jak pies załatwia się na naszym prywatnym trawniku, to jest nasza prywatna sprawa czy sprzątamy czy nie.
W miejscach publicznych prawo i kultura nakazuje sprzątać po naszych pupilach. Śmieszne jest tłumaczenie, że trawniki są i tak brudne. Sama mam kilka psów, uważam że mam do tego prawo ale również ktoś, kto nie lubi psów, nie posiada ich ma prawo do życia. Mnie by przeszkało jeśli ktoś pozbywałby się zafajdanych pampersów po swoich dzieciach i zostawiał je w miejscu publicznym a komuś mogą przeszkadzać psie kupy na trawnikach. Szanujmy się nawzajem, bo inne podejście do tego tematu powoduje u wielu ludzi awersję do trzymania zwierzaków w miastach, blokach i ja się wcale nie dziwię. |
|
|
|
|
#332 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(to według nakazów i zakazów) papierem, bo papier dobrze wsiąka powiem Ci, ze mój pies robi również rzadsze kupki ![]() ![]() Cytat:
|
|
|
|
#333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pampersy przeszkadzałyby ale małe dzieci często sikają a nawet załatwiają się pod blokami, bo np mają "za daleko" do domu a im się chce już i natychmiast. I nigdy nie widziałam żeby rodzice po nich sprzątali. No ja właśnie pisałam wcześniej że ja mieszkam koło lasu. Las prywatny nie jest. A bardzo często ludzie się w nim załatwiają na wycieczkach. Powinni to zabrać ze sobą do domu w woreczku i spuścić u siebie w toalecie? nie sądzę by ktokolwiek tak robił A przecież mogą mieć tasiemce, glisty czy owsiki. To ja poczekam na prawo zakazujące tego i strażnika przy każdym lesie
|
|
|
#334 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nigdy nie widziałam aby ktoś sprzątał ;/nawet kupsk z chodników! to gdzie jest egzekwowanie tego nakazu?
|
|
|
|
#335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,- podlega karze grzywny do 1.000 złotych albo karze nagany. USTAWA z dnia 20 maja 1971 r. Kodeks wykroczeń (tekst pierwotny: Dz. U. 1971 r. Nr 12 poz. 114)(tekst jednolity: Dz. U. 2007 r. Nr 109 poz. 756). ktoś juz wczesniej zacytował ten ARTYKUŁ
|
|
|
|
#336 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() aaaaaaaa genialny masz ten avatar! ![]()
Edytowane przez olcik_07 Czas edycji: 2009-06-27 o 12:24 |
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(także z opinią o awatarze, boski jest^^)Gdyby tak było, że ten artykuł nakazuje sprzątanie po psach to by było napisane "nakazuje się sprzątnięcie ekskrementów itp pozostawionych na trawniku przez psy znajdujące się pod nadzorem" I to by wtedy znaczyło, że muszę biegać za moim psem z szufelką A tak to powstrzymywałam go tylko od kopania dziur na trawie a sama chodziłam raczej po chodniku lub po specjalnych ścieżkach, podczas gdy on biegał po trawie I fakt mocz niszczy dużo bardziej rośliny niż odchody
|
|
|
#338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteś pewna , ze u Ciebie w miescie nie ma takiego nakazu
Edytowane przez Ismenkusia Czas edycji: 2009-06-27 o 12:58 |
|
|
|
|
|
#339 |
|
BAN stały
|
Są rzeczy na świecie nie ujęte w przepisach, nakazach, których robić nie wypada, nie należy etc.
Żyjąc w społeczeństwie gdzie nie każdy jest miłośnikiem psów powinniście zrozumieć, że sprzątanie kupsk po swoim psie nie powinno podlegać dyskusji. Jak myślicie dlaczego ludzie w miastach trują psy, koty?? Wynika to z tego, ze własciciele czworonogów zamieszkujących nasze miasta bardzo często reprezentują postawę, że ja mam pieska a reszta musi się dostosować. Tak jak w sklepie nie spotkamy ochroniarza przy każdym regale pilnującego, żeby nie kraść tak przy każdym publicznym trawniku nie będzie stał nadzorca z bloczkiem mandatów. Każdy z nas ma prawo posiadać czworonoga ale również każdy z nas ma prawo mieć czysty trawnik pod blokiem. |
|
|
|
|
#340 | |
|
Zadomowienie
|
Nigdy nie widziałam nikogo kto by sprzątał po psach, Straż Miejska widziała wielkrotnie jak psy się załatwiają na trawnikach i nigdy nie zwrócili nikomu uwagi. A często chodzili po placach bo pilnowali żeby psy były na smyczach lub w kagańcach
Ale niestety nie mam jak sprawdzić czy konkretnie w moim mieście jest taki nakaz.---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Cytat:
np mieszkając w bloku mam prawo do tego żeby spać w nocy spokojnie bo jest cisza nocna. Ale ktoś ma prawo mieć trojaczki które zza ściany będą mnie budzić 5 razy w nocy Mam prawo wyjrzeć przez okno i nie oglądac sikającego faceta pod moim balkonem-a jednak większość mężczyzn uważa że ma pełne prawo to robić Mam prawo do spokoju w dzień ale ktoś ma prawo puścić techno na całe osiedle Osiedla są miejscami gdzie całe życie trzeba zgadzać się na różne kompromisy. I nic tego nie zmieni ![]() No i przepraszam bardzo, choćby pies nasrał za przeproszeniem komuś na wycieraczkę i tak nie ma prawa go otruć :/ Bo ja bym musiała truć dzień w dzień różnych ludzi którzy nie patrzą na mnie w swoich wyborach
|
|
|
#341 |
|
BAN stały
|
Watashi, kocham psy, tak jak pisałam mam ich kilka ale staram się szanować ludzi którzy nie lubią psów i ich nie mają.
Jak czytam rzeczy, które piszesz, to bardzo rozumiem dlaczego wielu ludzi nie lubi psów i ich właścicieli. |
|
|
|
|
#342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie bardzo dużo osób posiadało psy i naprawdę nikt nie sprzątał po nich. I nikomu to nie przeszkadzało Może to zależy od mentalności ludzi. I to co np w Warszawie jest bardzo dużym problemem i wielu ludziom przeszkadza w mniejszym Zawierciu nikt na to nie zwraca uwagi Np od tego że w Warszawie króluje beton i tam ciężko znaleźć rozległe trawniki a mnie jest ich mnóstwo wszędzie bo przy każdej drodze, przy każdym chodniku i na każdym placu
|
|
|
#343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miala juz tego dosc, w ogrodzie chce odpoczywac, a nie wachac smrody i patrzec na dewastacje, wiec wylozyla pasztet z trucizna. I ja sie jej naprawde nie dziwie, bo wg "milosnikow" zwierzat tolerancja dziala w jedna strone: inni MUSZA tolerowac, ze cudze zwierzeta niszcza mu wypielegnowany ogrod, zostawiaja smrod, niszcza publiczne trawniki (kupa to nie stokrotka i niszczy trawnik), chodniki, rozmnazaja sie czesto ile wlezie, bo kto by tam kastrowal kota, niech sobie lata i zapyla. Artykul z Kodeksu wykroczen mozna interprowac tez w ten sposb, ze kupa niszczy trawnik, bo przepisy nie sa skonstruowane doslownie jak krowie na rowie typu 'sprzatac kupe po swoim psie". Zreszta takie zapisy znajduja sie czesto w regulaminach spoldzielni, wspolnot, ale i tak wiekszosc je olewa. Watashi, faktycznie, utwierdzasz tylko ludzi w przekonaniu, ze maja racje sprzeciwiajac sie trzymaniu psow w blokach i ich wyprowadzaniu na osiedlach. |
|
|
|
|
|
#344 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zobaczymy co by było jak ja bym zaczęła truć dzieci które mi np z ogrodu jabłka kradną i psy drażnią, albo te które mi sikały pod blokiem(wiecie że mocz ludzki fiołkami nie pachnie )
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-27 o 14:27 |
|
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
jeszcze cos z prawa :
Art. 22 ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz. U. Nr 234, poz. 1570) określa obowiązki właściciela, posiadacza lub zarządcy nieruchomości, który zobowiązany jest do utrzymywania jej w należytym stanie higieniczno – sanitarnym w celu zapobiegania zakażeniom i chorobom zakaźnym, a w szczególności do usuwania odchodów zwierząt z nieruchomości. cytat z internetu o chorobach : "w odchodach psów występuje wiele drobnoustrojów, które mogą być przyczyną groźnych chorób zakaźnych i pasożytniczych u ludzi. Stwierdzono, że w psich odchodach występują drobnoustroje wywołujące odzwierzęce choroby, takie jak toksokaroza czy bąblowiec (tasiemiec) oraz szereg bakteryjnych czynników chorobotwórczych m.in. Campylobacter, Salmonella i Yersinia. Na choroby te narażone są przede wszystkim dzieci bawiące się na trawnikach i w piaskownicach. Toksokarozę wywołuje glista psia lub kocia. Część cyklu rozwojowego pasożytów odbywa się w glebie. Jajo glisty przybiera postać inwazyjną dopiero po trzech tygodniach. Istotne jest uprzątnięcie zwierzęcych odchodów możliwie jak najszybciej. Kontakt z tą grupą pasożytów może mieć poważne konsekwencje zdrowotne dla organizmu ludzkiego. Zachowanie podstawowych zasad higieny -unikanie piaskownic i trawników zanieczyszczonych psimi lub kocimi odchodami, regularne odrobaczanie psów i kotów), a także dbałość o należyty stan sanitarny środowiska (m.in. usuwanie odchodów po psach), są podstawowymi i skutecznymi elementami w zapobieganiu zakażeniom tymi drobnoustrojami."
|
|
|
#346 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I uwazam za niestosowne porownywanie trucia niepilnowanych zwierzat do trucia dzieci. To, ze tak wiele osob jest nagatywnie nastawionych do trzymania zwierzat w blokach i centrach miast, jest w duzej mierze wina wlascicieli tych zwierzat, ktorzy prezentuja poglady jak watashi. Mocz ludzki i kał komus przeszkadza, za to odzwierzecy nie - chociaz w takim jest wiecej pasozytow. Ciekawe dlaczego tez tyle dzieci jest zarazonych pasozytami i nie sa to rzadkie przypadki, kiedy dzieci trzeba odrobaczac. Bo ktos uznal, ze jego pies ma prawo sie na trawniku zalatwiac a on nie ma obowiazku sprzatac...? |
|
|
|
|
|
#347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nigdy nie czepiałam się sikających dzieci pod blokami. Sama jak byłam mała tak robiłam Dlatego mówię o tym, że w blokach tak po prostu jest. Dlatego nikt u nas się nikogo nie czepiał. Może gdzie indziej ludziom więcej rzeczy przeszkadza i muszą coś z tym zrobić. U nas tak nie było.Przypadki zarażenia pasożytami są albo od psów bezdomnych których nikt nie odrobacza albo od psów zanidbanych przez właścicieli. Inni właściciele regularnie szczepią i odrobaczają psy.
|
|
|
#348 |
|
Raczkowanie
|
Sprzątam. Jednak mimo że mieszka w dużym mieście to an całym osiedlu jest aż jeden kosz !
|
|
|
|
|
#349 |
|
Zadomowienie
|
Mieszkam na wsi, więc mój pies nie ma problemu z załatwianiem, ale ja mam problem, kiedy idąc przez park w mieście widzę psa załatwiającego się, od razu głośno to komentuję, ponieważ powinno się po nim posprzątać.
|
|
#350 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"It's a fun show if you haven't seen it. I can't understand what the devil he's saying, but you know, there's a lot of movement, and it's bright and colorful, it keeps my attention." ![]() Edytowane przez watashi Czas edycji: 2009-06-27 o 16:33 |
|
|
|
|
|
#351 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"9. W bardzo złym tonie jest zwracanie dyskutantom uwagi na literówki, błędy ortograficzne i gramatyczne, i robienie tego na forum publicznym" Cytat:
Cytat:
Cytat:
a ty nie lekcewazysz innych tym ze nie zbierasz po swoim psie? Ja tez koncze z braniem udzialu w tej dyskusji,i czekam na mandaty 1000zl za nie sprzatniecie i kare chłosty dla wlasciciela. |
||||||
|
|
|
|
#352 |
|
Raczkowanie
|
Ja osobiście jestem ZA sprzątaniem po własnych psach.
Aktualnie jestem w USA i tu od baaardzo dawna każdy to robi i na ulicach w mieście, w którym mieszkam, w parku jest CZYSTO. Nie to co w Polsce, idziesz sobie na spacer w otoczeniu psich odchodów. :/
|
|
#353 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok, nie wiedziałam, ze jest takie zalecenie forum juz wiem Wiem, co to jest ironia i posiadam duży dystans do siebie, jakbym nie miała to bym nie udzielała się na forum gdzies napewno taka zasada forum by się znalazła, aby nie obrażać nikogo nawet w sposób ironiczny ![]() Mieszkam we Wrocławiu ale w życiu grzywny nie dostałam.Tysiące razy mijałam Straż Miejską kiedy mój psiak sie zalatwiał i nawet sie nie zatrzymali
Edytowane przez olcik_07 Czas edycji: 2009-06-27 o 22:32 |
|
|
|
|
|
#354 |
|
Zadomowienie
|
A ja ciągle piszę o tym że takich rzeczy nie da się uniknąć mieszkając na osiedlu. Nie można dogodzić wszystkim i zawsze każdemu coś przeszkadza. Trzeba nauczyć się z tym żyć
![]() Kiedy pojawią się grzywny może wtedy zacznę sprzątać Co do placów zabaw i chodników-tam też nie mam zamiaru sprzątać bo nie mam czego^^ Nigdy nie pozwalałam załatwiać się swojem psu w takich miejscach ![]() A więc dyskusję skończymy na tym, że każdy odchodzi z tym z czym przyszedł Znaczy się twardo obstawając przy swoich poglądach i z niczym więcej. A tymczasem mimo wszystko wszystkich pozdrawiam
|
|
#355 |
|
BAN stały
|
watashi, najtwardziej możesz obstawać przy poglądach czy dobrze ci w różowym czy w czerwonym a po swoim psie masz obowiązek sprzątać
nie jest to równiez kwestia dogadzania komuś ale raczej norma moralna cywilizowanego człowieka żyjącego w pewnej społeczności i nie ty będziesz wyznaczała innym, że trzeba się nauczyć żyć na zafajdanych osiedlach trzeba, to raczej nauczyć się szanować innych i odpowiedzialności za własne zwierzę i też cię pozdrawiam |
|
|
|
|
#356 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pozdrawiam również
|
|
|
|
#357 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgodnie z uchwałą Rady Miasta każdy właściciel psa musi sprzątać. Jednak społeczeństwo kocha pieski, ale ma problem by schylić się i wyrzucić. |
|
|
|
|
|
#359 |
|
Zadomowienie
|
Eh.. już pisałam, że u mnie nigdy nie było takie nakazu, prawa czy obowiązku. Może zależy to od miasta, nie wiem. W każdym razie takiego obowiązku nie mam chyba, że sama czuję że tak powinnam.
|
|
#360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nikt niczego nie musi. Chyba, ze ze środka chodnika
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

) No i to sprzątanie po nim i tak jest nieefektywne... jakbym sie niepowyginała i tak tej rzadkiej kupci nie wytre z tej trawy do czysta:P Więc dla mnie jest to kompletnie bez sensu takie sprzątanie dla samego sprzątania...

A przecież mogą mieć tasiemce, glisty czy owsiki. To ja poczekam na prawo zakazujące tego i strażnika przy każdym lesie 
nigdy nie widziałam aby ktoś sprzątał ;/nawet kupsk z chodników! to gdzie jest egzekwowanie tego nakazu?