|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
dzięki za słowa otuchy! więc jeśli wypuszcza nowe listki to jest nadzieja, ze moooooooooże kiedyś zakwitnie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny czy 'kąpiecie' swoje storczyki? jeśli tak to kiedy latem wiosną zimą? i w jaki sposób? bo nie wiem..................... ... moje korzonki są jakieś blade i nie mięsiste......... a na dole doniczki tam gdzie nie ma korzonków jest rosa na szkle - szklana doniczka a w niej storczyk bez osłonki
Buziolki i pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Rozeznanie
|
dOOmi! ped kwiatowy umiera i jest kolejny, a najwazniejsze to,co na dole! to tak, jakbys obciela kwiat tulipana i jakby ci zgnila jego cebula z liscmi... taka roznica... nie wiem,czy dobrze wytlumaczylam.
adelciu,ja tez sie zawsze ludze,gdy ktos przynosi chory storczyk i mowi "uratuj", ze cos z niego bedzie..., ale nie zawsze sie udaje. oczywiscie, czasem tak ![]() storczykomaniaczko, kapac = wstawiac w wode co jakis czas. ja tego nie robie.
#334 |
Zakorzenienie
|
up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmm nie rozumiem chyba ![]() naprawde juz nie rozumiem... wywalic go czy nie ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do zimy, to niektóre storczyki rosną tak jakby zima dla nich nie była żadną przeszkodą. Ale to nieliczne, bo większość tak jakby stanęła. Porównując: wypuszczenie nowego liścia(czyli zobaczyłam coś malutkiego i to rośnie aż w końcu jest duży liść) w ciepłych miesiącach zajmowało storczykowi miesiąc a teraz to trwa i trwa. Nieraz to się zastanawiam czy one w ogóle rosną ![]() Zrzuconych pąków nawet nie liczę. Bo tak mi ich szkoda ![]() Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2009-02-01 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Frido jak dawno Ciebie tu nie było?? Jak sie mniewają Twoje storczysławy?? ile kwitnie? Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 |
Rozeznanie
|
platynko ale ja już chyba nie rozumiem
![]() frida a co tam u ciebie ? ![]()
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2009-02-01 o 18:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
adelo,zgadzam sie z Toba!
Frida, co u ciebie? witaj! dOOmi, wytnij ped kwiatowy jak najnizej,najlepiej sekatorem albo nozyczkami i sie nie martw ![]() Maggie,czesto jest tak,ze im mniej sie wczuwamy,tym lepiej, nie wyjmuj storczyka co chwile z doniczki! na wyczucie,intuicyjnie podlewaj,jesli podlewasz..., bo ja wcale, ja po prostu trzymam je ciagle w wodzie ![]()
#341 |
Zakorzenienie
|
Platynko dziękuję
![]() A jeżeli trzymasz cały czas w wodzie, to nie boisz się, że Ci korzonki zgniją? |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Rozeznanie
|
hmmm ja tam wiem, że moje mają za mało wody ale no nie chce mi sie latać i im dolewać bo żadnych podstawek u niektórych nie mam
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#343 |
Zakorzenienie
|
W ściankach osłonki, jakieś 5cm nad dnem zrobiłam kilka półcentymetrowych otworków, żeby zapewnić cyrkulację powietrza w środku. Na dno osłonki wsypałam trochę kermazytu, potem do niej włożyłam bardzo dziurawą plastikową doniczkę, w której kupiłam mojego falka. Dodatkowo postawiłam osłonkę (która nie ma żadnych dziurek na dnie
![]() ![]() ![]() Jak myślicie, czy ten system jest dobry? ![]() ![]() Mam nadzieję, że nie uszkodzę mojej ślicznotki ![]() Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2009-02-01 o 19:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
Maggie, trzymam je tak juz ponad 2 lata i nic sie nie dzieje. kazdy storczyk jest w oslonce z keramzytem zalanym woda...
nie podlewam od gory,bo sie boje. raz spryskiwaniem korzeni napowietrznych zalatwilam sobie storczyk, ktory wyladowal w smietniku...
#345 |
Zakorzenienie
|
a pokażę wam jakie moja mama dostała storczysławy
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
Rozeznanie
|
śliczniuchy
![]()
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
dOOmi, wytnij ped kwiatowy jak najnizej,najlepiej sekatorem albo nozyczkami i sie nie martw
![]() już teraz czy poczekać aż opadną mu kwiatki ? |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
Witam Was kochane wizażanki
![]() trochę mnie nie było a tu tyle czytania ! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nadal cierpliwie czekam na ciapatego - to będzie moja największa radość ![]() ![]() P.s. Nie mogę odszukać "filmiku" - staram się jak mogę (oglądałam go u innej osoby na komputerze i nie wiem jak się nazywał ten filmik - trwał kilka sekund) - jeszcze poszukam, obiecuję. Ciągle też walczę z fotosikiem - i nic - pomyślę nad innym programem do zdjęć ![]() Glizdko - czy możesz wstawić zdjęcie książki o storczykach - zastanawiam się nad kupnem, a Ty pewnie możesz doradzić czy warto ![]() Berlinko - gratuluję Twoich okazów - są prześliczne, aż dech zapiera ![]() pozdrawiam Was serdecznie.
#349 |
Rozeznanie
|
hernise ja mam też książkę o storczykach z LM taką z różową okładką, ale zdjęcie niestety nie wstawie bo nie wiem gdzie ona sie podziewa;/ średnio było tam opisane - z forum się więcej dowiedziałam
![]() a przy okazji powiem ci, że nie kupuj tyle storczyków od razu ja właśnie tak zrobiłam, a teraz żałuje bo mam chyba z 25 badylaków teraz stojących i jeden biedronkowy raczył wypuścić 2 pączki i sobie pokwitnąć;/ większą radochę miałam mając tak do 5 storców, bo mogłam sobie z nimi pogadać i w ogóle to tak mnie cieszyło, a teraz to jest obowiązek za duży troche;/ to też latem staram się nadrabiać, łażę, podlewam i wszystko robię wokół nich ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#350 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wstawię zdjęcie książki jutro bo dziś mi się nie chce juz aparatu wyjmować ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Raczkowanie
|
Nie pomyślałabym, żeby szukać na wizażu takiego wątku...a przez przypadek znalazłam... Zaraz poczytam co i jak bo sama poobcinałam 5 storczyków ( odpadły im kwiartuszki ) i nie wiem co teraz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
No poczekać az kwiaty opadną i aż łodyga uschnie. Ja obcinam na granicy ischniętego a żywego kawałka łodygi bo z uśpionych oczek mogą wyjść rozgałęzienia z pąkami
![]() ![]() ![]() no własnie mimo że padł mi stożek wzrostu na tym głownym to zauwazyłam ze z oczek wychodzą dwa nowe :O ====================== Mogłaby mi którać powiedzieć co to jest ten stożek wzrostu ? bo co szukam na googlach to jakos stożek wzrostu pokazuje mi końcówke pędu kwiatowego ... A z Odpowiedzi Glizdki wnioskuje że to nie to .. ![]() Edytowane przez d00mi Czas edycji: 2009-02-02 o 06:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
cypressangel , hernisie i Izka29 - dziekuje..
![]() hernisie - ja mam to samo.. Staram się jednak od mojego ostatniego zakupu ograniczać.. Ale wzrok mimowolnie wędruje w poszukiwaniu storczyków.. ![]() Po przekwitnięciu pędy ucinałam, ale zauważyłam ze później maja chyba mniejsze kwiatki i teraz nie będę ucinać.. Zobaczę jak zakwitną bez ucinania i porównam sobie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
BAN stały
|
berlinko to ze potem są małe kwiaty to nie zależy chyba od tego czy ucinasz czy nie, ja w jednym storczyku któremu nigdy nie ucunałam pędów bo nigdy całe nie uschły mam w tym roku strasznie tycie kwiaty a w drugim który jest u mnie juz dwa lata ponad i tez mu nie ucnałam kwitną kwiaty takie same duże jak kiedyś. Teraz wiem ze małe kwiaty u mnie spowodowane są tym ze miałam plamistość jakąś liści a to jest choroba która chamuje wzrost rośliny ... i czytałam ze jak storczykowiu się za mało substancji odżywczych daje to on wtedy ma małe kwiaty i cieńsze pędy wypuszcza
![]() Ta książka co ją mam to ta http://www.ksiegarniawarszawa.pl/mod..._id=2&pp=ceneo A ze tak jeszcze temat zmienię to w mojej mądrej książce napisane jest że przesadzać powinno się tylko wtedy storczyki jak bardzo wychodzą korzenie po za doniczkę ![]() Należy wybierać takie pojemniki aby rośliny mogły w nich rosnąć conajmniej 2 lata. Srednica nowej doniczki powinna być większa od staej o około 0,5-1 cm ![]() ![]() W małych doniczkach z drobnym drenażem, w których system korzeniowy jest nieco ściśnięty niebezpieczeństwo zalania podłoża i gnicie korzenie jest MNIEJSZE!!!! bo następuje jego szybkie przesuszenie. Na dzień przed przesadzeniem roślinki się podlewa aby mozna było łatwo wybić je z doniczki.Po wyjęciu trzeba dokładnie wygarnąć stare podoze z szczelinek między korzeniami usunąć chore i martwe korzenie zbyt długie można przyciąć . Potem sprawdzamy czy nie ma szkodniczków. Na dno nowej doniczki kładziemy drenaż np styropian lub potłuczona doniczka albo keramzyt ![]() świeżo przesadzone storczyki ustawia się w miejscach zacienionych i przez dwa tgodnie(lub więcej) nie podlewa, aż do chwili gdy zaczną pojawiać sie nowe nkorzenie. Należy jednaj 1-2 razy dziennie zamgławiać. oooo tego to ja nie wiedziałam ![]() Edytowane przez glizdka Czas edycji: 2009-02-02 o 12:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Jeśli dobrze zdiagnozowałam to co zobaczyłam u swojego storczyka to... będzie miał nowy listek
![]() ![]()
#357 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Gratuluję dzidziusia! ![]()
![]() |
#359 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
Będziemy musiały przenieść się na poczekalnię Mam z klasą
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:03.