![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: poprawka matury w 2010 roku;(
polaka chcecie poprawiac na rozszerzeniu?wg. mnie, (na pewno jestem nieobiektywna), rozszerzony niczym od podstawy się nie rozni, takze warto zdawac rozsz od razu jesli do czegos się liczy
ja na tej mojej fil pol nie wiem, czy nie marnuje moich przyrodniczych zapędów także do bioli musze się przyłożyć ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Cytat:
![]() ![]()
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2009-10-06 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Rozeznanie
|
ja polak już raz pisałam na rozszerzeniu i miałam 68%. teraz bym chciała ponad 70 a najlepiej gdzieś z 80...
nic nie wiem na temat tego czy ja sama będę poprawiać czy może jeszcze ktoś...z mojej klasy z tego co rozmawiałam z niektórymi to się raczej trzymają wyznaczonego kursu ![]()
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
a teraz co robisz? studiujesz cos?
a, no i slyszalam dzis znowu gadanie o 'zmarnowanym roku' nie dot mnie ale ogolnie to jest strasznie wkurzające, przeciez jesli nie spodoba mi sie moj kierunek to lepiej go przerwac i "zmarnowc rok" niz potem meczyc sie i zmarnowac zycie.... na dzis wiem, ze jesli zrezygnuję, to zacznę uczyc sie jakiegos języka, co prawda jestem dopiero po 2 dniach wykladow ![]() ![]() ![]()
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~ Edytowane przez karateczka000 Czas edycji: 2009-10-06 o 18:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
karateczka - tez tak mysle, jak sie nie dostane na wymarzone studia, zrobie dokladnie tak jak TY
co z tym polskim dziwczyny, ja sie nie planuje nic uczyc, jedynie napisac kilka wypracowan na rozszerzeniu i cwiczyc czytanie ze zrozumieniem, to wystarczy na tym calym rozszerzeniu? ![]() w szkole mialam podstawe ![]()
Dziewczyny, bardzo proszę o wypełnienie krótkiej ankiety, która jest badaniem rynku usług dietetycznych. Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Rozeznanie
|
wczoraj zabrałam dokumenty z uczelni- miałam studiować kulturoznawstwo na UMK. ale musiałam wybrać- albo przygotowanie do matury z angola albo wykłady- miałam fatalny i rozjechany plan zajęć. czekam na decyzję w sprawie stażu- będę wiedziała w piątek, fajnie by było jakbym go dostała.bo na coś innego co by mi grało ze wszystkim nie mam co liczyć i będę skazana na nieróbstwo w tym roku :/
jeśli chodzi o maturę rozszerzoną to na twoim miejscu incOrrect przejrzałabym arkusze i przede wszystkim pouczyła się też teorii. mam tu na myśli np. założenia epok- żebyś potem mogła się odnieść jak skojarzysz utwór z epoką. czasem się przydaje też wiedza o twórczości autorów, bodajże 2 lata temu był chyba utwór Mrożka opowiadanie "Lolo" (nie wiem czy nie przekręciłam) i jeśli ktoś czytał "Tango " Mrożka to mógł skojarzyć różne rzeczy."Tango" się chyba przerabia na podstawie- ja niby realizowałam podstawę, ale babka robiła z nami rozszerzenie, ze względu na to,że dużo osób zdawało je. No i wiedza o środkach stylistycznych, żeby podać przykład w tekście i kreślić ich rolę. Jak masz czas to poczytaj też coś z lektur na rozszerzenie, zawsze Cię to rozwinie ![]() do wiedzy ogólnej to najlepiej korzystać z jakiegoś vademecum o epokach, nurtach literackich- słowem wszystkim co by Ci mogło pomóc w analizie i interpretacji tekstu ![]()
![]() Edytowane przez adorably Czas edycji: 2009-10-06 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Przyczajenie
|
Hej!
mam pytanie ![]() deklaracje maturalną składa się do 30 września, czy(jeśli się poprawia) jest czas do lutego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() karteczka, mam tak samo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 640153e4df0157aa7c295487ff8c20c42fd57238_65c176d09c1ac Czas edycji: 2009-11-05 o 20:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
Leń, zdecydowanie
![]() ![]()
![]() |
#339 |
maszyna, nie człowiek
|
A ja w końcu się nei zabrałam za poprawkę matury i nawet papierów nie zlozylam, bo w tym roku po prostu nie dam rady
![]()
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
Ja się uczę sporo,ale cały czas mam wrażenie,że za mało
![]()
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
No, to chyba pora zacząć się uczyć.. ;D niestety, mam bardzo dużo do nauki na uczelnię i każda wolną chwilę wolę spędzać z dala od książek..
![]() |
![]() |
#342 |
Rozeznanie
|
ja się już uczę, mam zajęcia w szkole językowej, uczę się w domu...i jestem dobrej myśli
![]()
![]() |
#343 |
Raczkowanie
|
![]()
Hej dziewczyny!
![]() Ja też poprawiam maturę w 2010 roku. ![]() Zamierzam napisać na więcej % ang R (bo gorszy wynik się nie liczy, prawda? ![]() ![]() W każdym razie mam nadzieję, że nam się uda. ![]() Pozdrawiam serdecznie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ale jakoś poszło.. opracowałam sobie wszystkie zagadnienia z informatora dużo tego do ogarnięcia, owszem ale za to konkrety wystarczyło mi do rozszerzonej ![]() ja też poprawiam. a raczej "dopisuję". na rozsz. zdaję to co prawie dwa lata temu na podstawie plus historia, której nigdy na oczy nie widziałam. i myślę nad drugim kierunkiem studiów.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 |
Przyczajenie
|
.
Edytowane przez Laleczka! Czas edycji: 2010-01-01 o 17:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Pozdrawiam wszystkie maturzystki-poprawiaczki. I pamiętajmy: to nie będzie rok stracony, tylko dobrze wykorzystany!
![]() |
![]() |
#347 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#348 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#349 |
Rozeznanie
|
japonistyka i filologia angielska
![]()
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
Wow... japonistyka, skandynawistyka albo anglistyka - rozumiem wiele zainteresowań? Ale to fajnie
![]() A tak nawiasem (wiem, głupie pytanie i pewnie ktoś już o to pytał, ale dla spokoju zapytam) - skoro nie zdawałam geografii na maturze w 2009 i dodałam ją teraz do innych przedmiotów, które tylko poprawiam, to zdaję wszystko na starych zasadach? Polski R zarówno z czytaniem i wypracowaniem (bo teraz chyba, jak ktoś chce rozszerzenie to pisze najpierw arkusz z podstawy+arkusz z rozszerzenia, w którym ma być tylko wypracowanie... czy to jakaś plotka?), a angielski i geografia IDENTYCZNIE, jak rok temu? Bo teraz się to wszystko pozmieniało, naczytałam się tych różnych zarządzeń i zgłupiałam ![]() ![]() P.S. Czy tylko mnie wszelka biurokracja przyprawia o palpitacje serca i zawroty głowy? ![]()
![]() |
#351 |
Raczkowanie
|
Przez 5 lat następujących po pierwszym podejściu do matury zdaje się na tych samych warunkach tj np. rocznik 90 nie zdaje matematyki mimo że w roku 2010 rocznik 91 będzie ją miał obowiązkową itd.Tak samo polski rozszerzony będzie się zdawać tak jak za pierwszym razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() z polskim to nie wiem, wydaje mi się że sam arkusz wypracowania będzie bo wątpię w to żeby dla zeszłorocznych i innorocznych ![]() P.S. chcę być tlumaczem ![]()
![]() |
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
Ja też o tym marzę
![]() ![]() A jak Wam idzie nauka, drogie maturzystki?
![]() |
#354 |
Rozeznanie
|
Ja też się uczę, chodzę nawet na taki kurs angielskiego na maturę rozszerzoną
![]()
![]() |
#355 |
Raczkowanie
|
Drogie wizażanki !
![]() Szukam motywacji. Każdego dnia mówię sobie, że marze o tym aby wyjść z domu w końcu na studia (koniecznie dzienne ponieważ mam nieciekawą sytuację w domu i chcę od tego uciec). Tak bardzo o tym marzę... czy to nie powinno być wystarczającą motywacją do działania ? A jednak czasem brakuje mi sił, brakuje mi energii na cokolwiek... To wszystko wydaje mi się coraz mniej osiągalne.. boję się, że mi się nie uda, a przecież to nic takiego, wielu ludzi poprawia maturę.. Jak tu się zmotywować.. Pozdrawiam Was ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Rozeznanie
|
Rozumiem co czujesz, ja też tak mam. Tłumaczę to sobie,że w końcu troszkę się pozmieniało w życiu, więc pojawiło się przybicie...Ale w końcu chcesz coś zmienić, prawda? Samo nic się nie rozwiąże niestety. Teraz będzie już tylko lepiej, uszy do góry!
![]() |
#357 |
Raczkowanie
|
Nie załamuj się! Każdego chyba czasem dopada zwątpienie... Jedyne, co wtedy pomaga to silna wola. Musisz przekonać samą siebie, że tego właśnie chcesz. I najważniejsze, żeby zawsze iść do przodu - choćby nawet małymi kroczkami. Rób dużo testów, w ten sposób też się uczysz. Na pewno dasz sobie radę!
![]()
![]() |
#358 |
Przyczajenie
|
Ja też mam pytanko, czy jeżeli nie zdawałam geografii wcale, to czy mogę ją wziąc w tym roku na dodatku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#360 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
monia- możesz zdawać geografię.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:31.