Robaki w domu:-( - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-09-29, 08:51   #331
kulbit
Zakorzenienie

Dot.: Robaki w domu:-(

Jesteś pewna, że to co znalazłaś to pluskwa?
Jeśli tak to raczej nie liczyłabym, że to jedna sztuka i przypadkiem masz ją w domu..
Pluskwa najczęściej siedzi w meblach tapicerowanych, pod boazerią lub tapetami, w spojeniach łóżek, w szczelinach ścian, pod ramami obrazów.Pluskwy potrafią w przypadku braku żywiciela przeżyć nawet kilka miesięcy bez pożywienia czyli krwi, potrafią nawet hibernować, więc to na prawdę robaczki które umieją przeżyć w dosyć ekstremalnych warunkach.
Podobno przy bytności pluskiew w domu występuje specyficzny zapach malin, przez wydzielinę która ten robak wydziela.

Jeśli to pluskwa raczej bym posprawdzała wszystko dokładniej i wezwała fachowca!

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-29, 09:19   #332
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez betty0502 Pokaż wiadomość
Witam Was, parę dni temu znalazłam w domu mole spożywcze, które siedziały w barku i miały tam złożone już swoje jajka i kokony. Obecnie z nimi walczę. Od kilku dni z nimi walczymy i robimy generalne porządki. Wczoraj za rogówką wycierając podłogę zobaczyłam jedną pluskwę, czy to znaczy, że może być ich więcej? Jestem przerażona tym wszystkim. Zawsze miałam czysto w domu, skąd takie robactwo się bierze?
Jeśli chodzi o mole to najlepiej skieruj się do wątku na ten temat: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=276173

A co do drugiego robaczka to jeśli nie jest to jakieś stworzonko które przypadkiem przywędrowało z dworu to bez względu na to czy są to pluskwy czy prusaki lub inne robactwo to zapewne jest tego więcej.
W pierwszej kolejności powinnaś zidentyfikować co to jest i potem można dalej myśleć jak temu zaradzić.
Stary 2011-11-27, 17:12   #333
Alutka210
Przyczajenie

Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy

witam ja mam taki problem mam takie robaczki w domu i nie wiem skąd one się biorą. proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje. http://www.bayercropscience.pl/uimag...ki/stonogi.jpg
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg stonogi.jpg (15,8 KB, 57 załadowań)

Edytowane przez Alutka210
Czas edycji: 2011-11-27 o 17:32
Alutka210 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-27, 17:24   #334
Malla
Nie depcze krokusów

Link nie działa.
Stary 2011-11-29, 23:22   #335
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Alutka210 Pokaż wiadomość
witam ja mam taki problem mam takie robaczki w domu i nie wiem skąd one się biorą. proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje. http://www.bayercropscience.pl/uimag...ki/stonogi.jpg
Ten robaczek to skorupiak! Roly-Poly () czyli kulanka pospolita (nazwa pochodzi od tego, że jak się ją macnie to się zwija w kuleczkę). Jest zupełnie niegroźna. Bytuje w wilgotnych miejscach przeważnie w takich, gdzie rozkłada się martwa materia organiczna bo to właśnie nią się żywi. Można ją spotkać więc w doniczkach, kompostownikach, stertach zbutwiałych liści, etc. Skąd się wzięły w domu? Nie mam pojęcia.

Wymiankowo wielkie!
IgnisDivine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-30, 09:14   #336
rosiek
Zakorzenienie

GG do rosiek

Cytat:
Napisane przez IgnisDivine Pokaż wiadomość
Ten robaczek to skorupiak! Roly-Poly () czyli kulanka pospolita (nazwa pochodzi od tego, że jak się ją macnie to się zwija w kuleczkę). Jest zupełnie niegroźna. Bytuje w wilgotnych miejscach przeważnie w takich, gdzie rozkłada się martwa materia organiczna bo to właśnie nią się żywi. Można ją spotkać więc w doniczkach, kompostownikach, stertach zbutwiałych liści, etc. Skąd się wzięły w domu? Nie mam pojęcia.
U mnie w mieszkaniu studenckim takie wychodzą co jakiś czas z alternatywnej kratki ściekowej w budynku... pojawiają się na góra 2 dni i znikają, nie zauważyłam jeszcze tylko z jakiej okazji wychodzą
rosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 17:42   #337
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Dziewczyny, wpadłam powiedzieć, że chyba (puk puk, żeby nie zapeszyć ) pozbyłam się pluskiew z mieszkania! Już dawno nikogo nie pogryzły!
Oczywiście nie obyło się bez wyrzucenia na śmietnik jednego łóżka oraz bez profesjonalnej dezynsekcji. Kilka razy też własnoręcznie opryskałam łóżka preparatem, który przywiozła moja współlokatorka. Podobno takim samym pryskał pan od dezynsekcji, tylko mocno stężonym, dlatego przy kolejnym pryskaniu dodałam mniej wody przy rozrabianiu preparatu, żeby uzyskać wyższe stężenie niż zalecane na ulotce. Po oprysku pozamykałam pokoje i przez weekend stały puste. Ostatnio współlokatorka znalazła jedną pluskwę, która była jakby porażona, tzn w agonii, a to znaczy, że środki zadziałały

Szukałam nawet opakowania po tym preparacie, żeby podać nazwę dla potomności, ale już wyrzuciłam... W każdym razie była to mała buteleczka z białym, gęstym jakby syropem do rozrabiania.

Mam nadzieję, że już nigdy nie zobaczę tego świństwa na oczy
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-01, 18:38   #338
Malla
Nie depcze krokusów

Jupiiii
Stary 2011-12-01, 22:42   #339
Bakteryika
Wtajemniczenie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;30836210]Dziewczyny, wpadłam powiedzieć, że chyba (puk puk, żeby nie zapeszyć ) pozbyłam się pluskiew z mieszkania! Już dawno nikogo nie pogryzły!
Oczywiście nie obyło się bez wyrzucenia na śmietnik jednego łóżka oraz bez profesjonalnej dezynsekcji. Kilka razy też własnoręcznie opryskałam łóżka preparatem, który przywiozła moja współlokatorka. Podobno takim samym pryskał pan od dezynsekcji, tylko mocno stężonym, dlatego przy kolejnym pryskaniu dodałam mniej wody przy rozrabianiu preparatu, żeby uzyskać wyższe stężenie niż zalecane na ulotce. Po oprysku pozamykałam pokoje i przez weekend stały puste. Ostatnio współlokatorka znalazła jedną pluskwę, która była jakby porażona, tzn w agonii, a to znaczy, że środki zadziałały

Szukałam nawet opakowania po tym preparacie, żeby podać nazwę dla potomności, ale już wyrzuciłam... W każdym razie była to mała buteleczka z białym, gęstym jakby syropem do rozrabiania.

Mam nadzieję, że już nigdy nie zobaczę tego świństwa na oczy [/QUOTE]

gratuluje i trzymam kciuki bo badziewie ciezkie do pozbycia sie!
pamietaj ze ich cykl to 10 dni do wyklucia i kolejne tygodnie do doroslej postaci, wiec moze minac jakis czas zanim zaczna gryzc i pojawiac sie.

poza tym raczej bym nie uzywala dodatkowych srodkow, oglupia to je ale nie zabija, poza tym czesto 'kloca' sie z tymi uzytymi przez profesjonalistow (szczegolnie te dostepne w sklepach czy przez internet)

(mialam szkolenie w hotelu jak rozpoznawac badziewie, ugryzienia itp)

dla tych co maja problemy z paskudztwem i czytaja po angielsku polecam ten blog i strone: http://bedbugger.com/forum/
Bakteryika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-02, 10:04   #340
Konto usunięte

Ale pan od dezynsekcji powiedział, że to dokładnie ten sam środek, więc się nie będzie kłócił
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-24, 14:43   #341
_Ewuuu_
Przyczajenie

Witam,
Dzisiaj na parapecie wewnętrznym okna, mój kot od dłuższego czasu coś obserwował. Leży tam parę zeszytów i wczoraj położyłam kilka kartek papieru, takiego do drukarki. W końcu wstałam i zobaczyłam takiego bardzo malutkiego robaczka, czerwonego. W sumie to wyglądał on tak: taki malusi, cienki, czerwony, czubek głowy miał czarny, całe ciało jednej grubości, długości około może 3mm 4mm nie wiem i tak sobie pełzał powoli po tych moich kartkach. Można by go porównać budową ciała do rybika, tyle że nie jest świecący i nie jest tak jak rybik, że głowę ma najgrubszą a ku tyłowi się zwęża, tylko cały taki cieniutki i bardzo malutki, nóżek ani nic też nie było widać. Zupełnie jakby taki mały patyczek pełzał sam. Co to może być!? Jak na razie widziałam takiego stworka tylko raz oczywiście wzięłam i go wyrzuciłam z tej kartki przez okno... Przeczytałam cały ten wątek, ale nic o takim nie było. Jestem straszna panikara jeśli chodzi o jakiekolwiek robaki małe czy duże.... Proszę pomóżcie, nie pomyślałam mogłam zrobić zdjęcie, ale to był impuls i od razu go wywaliłam, boje się że może pojawić się tego więcej
_Ewuuu_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-25, 12:02   #342
Konto usunięte

Bez paniki, jeden mały robaczek to jeszcze nie inwazja pewnie się biedak gdzieś z dworu przypałętał i tyle obserwuj mieszkanie, ale wątpię, żeby to była jakaś grubsza sprawa
Stary 2012-06-06, 01:06   #343
19malutka19
Raczkowanie

Jakis czas temu widzialam te straszne robaki w mieszkaniu, potem ich nie bylo, ostatnio zauwazylam dwa w swoim pokoju... brrr, i wczoraj w lazience,ale skubany zwial i dzisiaj znowu byl w lazience ;/ nie wiem skad te cholerstwa sie biorą, a sa takie paskudne.. a ja sie boje robakow, a ten ma dziwne czułka:P moze ktos wie co to za pasozyty i jak sie pozbyć tych intruzów :P
zdjęcia średniej jakości bo mi uciekał i robiłam telefonem tak na szybko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0291.jpg (36,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0292.jpg (48,6 KB, 53 załadowań)
19malutka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 07:40   #344
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19malutka19 Pokaż wiadomość
Jakis czas temu widzialam te straszne robaki w mieszkaniu, potem ich nie bylo, ostatnio zauwazylam dwa w swoim pokoju... brrr, i wczoraj w lazience,ale skubany zwial i dzisiaj znowu byl w lazience ;/ nie wiem skad te cholerstwa sie biorą, a sa takie paskudne.. a ja sie boje robakow, a ten ma dziwne czułka:P moze ktos wie co to za pasozyty i jak sie pozbyć tych intruzów :P
To raczej niestety prusak.

Stary 2012-06-06, 07:58   #345
Incomprehensible
Rozeznanie

GG do Incomprehensible

Cytat:
Napisane przez 19malutka19 Pokaż wiadomość
Rybiki ??

tez mam u Siebie w łazience, (są generalnie tam gdzie wilgoć)

Ponoć kupuje sie w aptece płyn "Borasol" i z cukrem pudrem sie miesza... poczytaj w necie, ja musze chyba zakupić bo wyłazi mi ich coraz to wiecej mam wrażenie..

Jest jeszcze cos takiego:
http://www.skapiec.pl/img/3135120-44...yki-expel.html

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
To raczej niestety prusak.
no w sumie też może być, zdj, nie wyraźne trochę...

"W życiu chodzi o ludzi, których spotykasz

....i o rzeczy, które z nimi tworzysz."

Edytowane przez Incomprehensible
Czas edycji: 2012-06-06 o 08:02
Incomprehensible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-06, 08:16   #346
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Incomprehensible Pokaż wiadomość

To prawda, nie jest wyraźne, ale sądząc po zarysie robaka i informacji o szybkiej jego ucieczce obstawiam prusaka

Stary 2012-06-06, 08:23   #347
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Rybiki ??

tez mam u Siebie w łazience, (są generalnie tam gdzie wilgoć)

Ponoć kupuje sie w aptece płyn "Borasol" i z cukrem pudrem sie miesza... poczytaj w necie, ja musze chyba zakupić bo wyłazi mi ich coraz to wiecej mam wrażenie..

Jest jeszcze cos takiego:
http://www.skapiec.pl/img/3135120-44...yki-expel.html
Ten robak zupełnie rybika nie przypomina, lepiej zastanów się, co tak naprawdę masz w domu, jeśli przypomina przedstawionego na zdjęciu...
Stary 2012-06-06, 08:27   #348
kulbit
Zakorzenienie

Przecież wystarczy wpisać w google - rybik, pruska i zobaczyć co jak wygląda! Ludzie!

Malla a podobno koty to dobry patent na robactwo domowe

Stary 2012-06-06, 08:40   #349
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
Malla a podobno koty to dobry patent na robactwo domowe
Zgadza się, rybika nie widziałam od ponad pół roku, a wcześniej zawsze witały mnie rano w łazience. Jednak dla dobra kotkowego brzuszka założyłam w oknach moskitiery.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-06, 08:47   #350
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Zgadza się, rybika nie widziałam od ponad pół roku, a wcześniej zawsze witały mnie rano w łazience. Jednak dla dobra kotkowego brzuszka założyłam w oknach moskitiery.

Rozumiem i słusznie!

Co do moskitier - nie działają na wszystkie robaki niestety Prusaki przez okno nie wchodzą

Stary 2012-06-06, 08:53   #351
Malla
Nie depcze krokusów

Ale szerszenie wchodzą Na szczęście innego robactwa nie mam, a przy środkach owadobójczych kota musiałabym czasowo wyeksmitować.
Stary 2012-06-06, 11:59   #352
19malutka19
Raczkowanie

Cytat:
nie wyrażne bo sie ruszal i uciekal non stop, ledwo go zabiłam :P

o fuuuuuuuu! sprawdzilam w google to ten robak, prusak ..
ale skad one sie biora ;o przeciez w lazience nie mam okna, chyba musze pogadac z wlaścicelka mieszkania, bo pamietam jak sie wprowadzalam to juz jakiegos widzialam, wiec one sie nie pojawily nagle;< a ja sie boje takich robakow, jeszcze mi wejdzie do lozka!! :P bo w pokoju tez widzialam, biegal po podlodze i na scianie tez widzialam..

Edytowane przez 19malutka19
Czas edycji: 2012-06-06 o 12:02
Stary 2012-06-06, 12:11   #353
Malla
Nie depcze krokusów

To jest rodzaj karalucha i ciężko się go pozbyć Żyją i mnożą się w budynku, wchodzą do lokali przez wszelkie szpary, np. przy wejściu rur. Trzeba koniecznie powiadomić właściciela mieszkania i administrację budynku, bo na pewno sąsiedzi też je spotykają. Domowymi sposobami ich nie pokonasz.
Stary 2012-06-06, 12:54   #354
kulbit
Zakorzenienie

No wiedziałam, ze prusak

Jeśli Ty go masz, maja go tez inni mieszkańcy, to szaleje w stadach i to dużych

One przez okno nie wchodzą bo nie żyją na dworze

http://www.porady.co.pl/karaluchy_pr...walczanie.html

Stary 2012-06-06, 14:39   #355
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Brrr prusaki, walczyłam z nimi LATAMI, najpierw w akademikach, potem w wynajmowanych mieszkaniach. Ale przy kolejnej zmianie mieszkania udało mi się ich nie przenieść, potem kupiłam swoje i tu też nie ma. Co za ulga ...
A w czasie walk najlepiej działały kratki te z globolu (chyba taka nazwa?) i pasta.
Takie w zielonych opakowaniach.
Stary 2012-06-06, 17:22   #356
19malutka19
Raczkowanie

Dzięki gadalam ze wspolokatorami i wlascicielką, jeszcze pgoadamy z administracją i prawdopodobnie jutro przyjedzie gosciu od dezynfekcji ! :P
Stary 2012-06-19, 18:46   #357
heart_shaped_box
Zadomowienie

Ratujcie!

Nie cierpie robakow
Strasznie sie ich boje, ale do rzeczy.

Dzis (dokladnie przed chwila) zamordowalam jednego. W zeszlym tygodniu tez 1. Ma bardzo duzo nozek, strasznie szybko biega, dlugi na 5 cm. W zalaczniku obrazek, ktory przed chwila narysowalam jak ten robal mniej wiecej wyglada. Co to moze byc?
Dodam, ze po zabiciu robak ten zamienia sie w pyl. Wyglada jak popiol po kadzidelkach, nie zostaje zadna czesc ciala tylko szary pyl.

Mieszkanie mam czyste, raz w tygodniu myje wszystko z chlorem, w oknach mam siatki, takze nie wiem jak mogly sie te bydlaki dostac do srodka
Pomocy

PS. Prosze sie nie smiac z moich zdolnosci plastycznych... Niestety nie jestem w stanie zrobic zdjecia, poniewaz jestem w takim stresie ze od razu zabijam intruza...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAG08347777777777777777777777 (Large).jpg (95,8 KB, 30 załadowań)
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 18:59   #358
Malla
Nie depcze krokusów

Wygląda jak polski drewniak albo inny parecznik... Lubią wilgoć - masz ogród, park w okolicy?
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...sMJhIGR7W7oPv2
Stary 2012-06-19, 19:05   #359
heart_shaped_box
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Wygląda jak polski drewniak albo inny parecznik... Lubią wilgoć - masz ogród, park w okolicy?
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...sMJhIGR7W7oPv2
Park jest kilkanascie metrow ode mnie.

To nie ten... Moj ma brazowy grzbiet i bardzo dlugie "wasy" obok nozek.
Wyglada na lekkiego, te ze zdjecia sa masywne.

Edytowane przez heart_shaped_box
Czas edycji: 2012-06-19 o 19:06
heart_shaped_box jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 19:17   #360
Malla
Nie depcze krokusów

Czegokolwiek nie szukam, to chce mi się zwrócić pyszne truskawki
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...optrata%29.jpg
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości