![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Robaki w domu:-(
Jesteś pewna, że to co znalazłaś to pluskwa?
Jeśli tak to raczej nie liczyłabym, że to jedna sztuka i przypadkiem masz ją w domu.. Pluskwa najczęściej siedzi w meblach tapicerowanych, pod boazerią lub tapetami, w spojeniach łóżek, w szczelinach ścian, pod ramami obrazów.Pluskwy potrafią w przypadku braku żywiciela przeżyć nawet kilka miesięcy bez pożywienia czyli krwi, potrafią nawet hibernować, więc to na prawdę robaczki które umieją przeżyć w dosyć ekstremalnych warunkach. Podobno przy bytności pluskiew w domu występuje specyficzny zapach malin, przez wydzielinę która ten robak wydziela. Jeśli to pluskwa raczej bym posprawdzała wszystko dokładniej i wezwała fachowca!
![]() |
![]() |
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do drugiego robaczka to jeśli nie jest to jakieś stworzonko które przypadkiem przywędrowało z dworu to bez względu na to czy są to pluskwy czy prusaki lub inne robactwo to zapewne jest tego więcej. W pierwszej kolejności powinnaś zidentyfikować co to jest i potem można dalej myśleć jak temu zaradzić.
![]() |
![]() |
#333 |
Przyczajenie
|
Dot.: OKROPNE robaczki na ŚCIANACH ... pomocyyyy
witam ja mam taki problem mam takie robaczki w domu i nie wiem skąd one się biorą. proszę o pomoc w tej sprawie. pozdrawiam i z góry dziękuje za informacje. http://www.bayercropscience.pl/uimag...ki/stonogi.jpg
Edytowane przez Alutka210 Czas edycji: 2011-11-27 o 17:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Nie depcze krokusów
|
Link nie działa.
![]() |
![]() |
#335 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, wpadłam powiedzieć, że chyba (puk puk, żeby nie zapeszyć
![]() ![]() ![]() Oczywiście nie obyło się bez wyrzucenia na śmietnik jednego łóżka oraz bez profesjonalnej dezynsekcji. Kilka razy też własnoręcznie opryskałam łóżka preparatem, który przywiozła moja współlokatorka. Podobno takim samym pryskał pan od dezynsekcji, tylko mocno stężonym, dlatego przy kolejnym pryskaniu dodałam mniej wody przy rozrabianiu preparatu, żeby uzyskać wyższe stężenie niż zalecane na ulotce. Po oprysku pozamykałam pokoje i przez weekend stały puste. Ostatnio współlokatorka znalazła jedną pluskwę, która była jakby porażona, tzn w agonii, a to znaczy, że środki zadziałały ![]() Szukałam nawet opakowania po tym preparacie, żeby podać nazwę dla potomności, ale już wyrzuciłam... W każdym razie była to mała buteleczka z białym, gęstym jakby syropem do rozrabiania. Mam nadzieję, że już nigdy nie zobaczę tego świństwa na oczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 |
Nie depcze krokusów
|
Jupiiii
![]()
![]() |
![]() |
#339 |
Wtajemniczenie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;30836210]Dziewczyny, wpadłam powiedzieć, że chyba (puk puk, żeby nie zapeszyć
![]() ![]() ![]() Oczywiście nie obyło się bez wyrzucenia na śmietnik jednego łóżka oraz bez profesjonalnej dezynsekcji. Kilka razy też własnoręcznie opryskałam łóżka preparatem, który przywiozła moja współlokatorka. Podobno takim samym pryskał pan od dezynsekcji, tylko mocno stężonym, dlatego przy kolejnym pryskaniu dodałam mniej wody przy rozrabianiu preparatu, żeby uzyskać wyższe stężenie niż zalecane na ulotce. Po oprysku pozamykałam pokoje i przez weekend stały puste. Ostatnio współlokatorka znalazła jedną pluskwę, która była jakby porażona, tzn w agonii, a to znaczy, że środki zadziałały ![]() Szukałam nawet opakowania po tym preparacie, żeby podać nazwę dla potomności, ale już wyrzuciłam... W każdym razie była to mała buteleczka z białym, gęstym jakby syropem do rozrabiania. Mam nadzieję, że już nigdy nie zobaczę tego świństwa na oczy ![]() gratuluje i trzymam kciuki bo badziewie ciezkie do pozbycia sie! ![]() pamietaj ze ich cykl to 10 dni do wyklucia i kolejne tygodnie do doroslej postaci, wiec moze minac jakis czas zanim zaczna gryzc i pojawiac sie. poza tym raczej bym nie uzywala dodatkowych srodkow, oglupia to je ale nie zabija, poza tym czesto 'kloca' sie z tymi uzytymi przez profesjonalistow (szczegolnie te dostepne w sklepach czy przez internet) (mialam szkolenie w hotelu jak rozpoznawac badziewie, ugryzienia itp) dla tych co maja problemy z paskudztwem i czytaja po angielsku polecam ten blog i strone: http://bedbugger.com/forum/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Konto usunięte
|
Ale pan od dezynsekcji powiedział, że to dokładnie ten sam środek, więc się nie będzie kłócił
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Przyczajenie
|
Witam,
Dzisiaj na parapecie wewnętrznym okna, mój kot od dłuższego czasu coś obserwował. Leży tam parę zeszytów i wczoraj położyłam kilka kartek papieru, takiego do drukarki. W końcu wstałam i zobaczyłam takiego bardzo malutkiego robaczka, czerwonego. W sumie to wyglądał on tak: taki malusi, cienki, czerwony, czubek głowy miał czarny, całe ciało jednej grubości, długości około może 3mm 4mm nie wiem i tak sobie pełzał powoli po tych moich kartkach. Można by go porównać budową ciała do rybika, tyle że nie jest świecący i nie jest tak jak rybik, że głowę ma najgrubszą a ku tyłowi się zwęża, tylko cały taki cieniutki i bardzo malutki, nóżek ani nic też nie było widać. Zupełnie jakby taki mały patyczek pełzał sam. Co to może być!? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Konto usunięte
|
Bez paniki, jeden mały robaczek to jeszcze nie inwazja
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Raczkowanie
|
Jakis czas temu widzialam te straszne robaki w mieszkaniu, potem ich nie bylo, ostatnio zauwazylam dwa w swoim pokoju... brrr, i wczoraj w lazience,ale skubany zwial i dzisiaj znowu byl w lazience ;/ nie wiem skad te cholerstwa sie biorą, a sa takie paskudne.. a ja sie boje robakow, a ten ma dziwne czułka:P moze ktos wie co to za pasozyty i jak sie pozbyć tych intruzów :P
zdjęcia średniej jakości bo mi uciekał i robiłam telefonem tak na szybko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
tez mam u Siebie w łazience, (są generalnie tam gdzie wilgoć) Ponoć kupuje sie w aptece płyn "Borasol" i z cukrem pudrem sie miesza... poczytaj w necie, ja musze chyba zakupić bo wyłazi mi ich coraz to wiecej mam wrażenie.. ![]() Jest jeszcze cos takiego: http://www.skapiec.pl/img/3135120-44...yki-expel.html no w sumie też może być, zdj, nie wyraźne trochę...
![]() "W życiu chodzi o ludzi, których spotykasz ....i o rzeczy, które z nimi tworzysz." ![]() Edytowane przez Incomprehensible Czas edycji: 2012-06-06 o 08:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
To prawda, nie jest wyraźne, ale sądząc po zarysie robaka i informacji o szybkiej jego ucieczce obstawiam prusaka
![]()
![]() |
![]() |
#347 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
Przecież wystarczy wpisać w google - rybik, pruska i zobaczyć co jak wygląda! Ludzie!
![]() Malla a podobno koty to dobry patent na robactwo domowe ![]()
![]() |
![]() |
#349 |
Nie depcze krokusów
|
Zgadza się, rybika nie widziałam od ponad pół roku, a wcześniej zawsze witały mnie rano w łazience. Jednak dla dobra kotkowego brzuszka założyłam w oknach moskitiery.
![]() |
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem i słusznie! ![]() Co do moskitier - nie działają na wszystkie robaki niestety ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Nie depcze krokusów
|
Ale szerszenie wchodzą
![]()
![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
nie wyrażne bo sie ruszal i uciekal non stop, ledwo go zabiłam :P
o fuuuuuuuu! sprawdzilam w google to ten robak, prusak .. ale skad one sie biora ;o przeciez w lazience nie mam okna, chyba musze pogadac z wlaścicelka mieszkania, bo pamietam jak sie wprowadzalam to juz jakiegos widzialam, wiec one sie nie pojawily nagle;< a ja sie boje takich robakow, jeszcze mi wejdzie do lozka!! :P bo w pokoju tez widzialam, biegal po podlodze i na scianie tez widzialam.. Edytowane przez 19malutka19 Czas edycji: 2012-06-06 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Nie depcze krokusów
|
To jest rodzaj karalucha i ciężko się go pozbyć
![]()
![]() |
![]() |
#354 |
Zakorzenienie
|
No wiedziałam, ze prusak
![]() Jeśli Ty go masz, maja go tez inni mieszkańcy, to szaleje w stadach i to dużych ![]() One przez okno nie wchodzą bo nie żyją na dworze ![]() http://www.porady.co.pl/karaluchy_pr...walczanie.html
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Brrr prusaki, walczyłam z nimi LATAMI, najpierw w akademikach, potem w wynajmowanych mieszkaniach. Ale przy kolejnej zmianie mieszkania udało mi się ich nie przenieść, potem kupiłam swoje i tu też nie ma. Co za ulga ...
A w czasie walk najlepiej działały kratki te z globolu (chyba taka nazwa?) i pasta. Takie w zielonych opakowaniach.
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Zadomowienie
|
Ratujcie!
Nie cierpie robakow ![]() ![]() Strasznie sie ich boje, ale do rzeczy. Dzis (dokladnie przed chwila) zamordowalam jednego. W zeszlym tygodniu tez 1. Ma bardzo duzo nozek, strasznie szybko biega, dlugi na 5 cm. W zalaczniku obrazek, ktory przed chwila narysowalam jak ten robal mniej wiecej wyglada. Co to moze byc? Dodam, ze po zabiciu robak ten zamienia sie w pyl. Wyglada jak popiol po kadzidelkach, nie zostaje zadna czesc ciala tylko szary pyl. Mieszkanie mam czyste, raz w tygodniu myje wszystko z chlorem, w oknach mam siatki, takze nie wiem jak mogly sie te bydlaki dostac do srodka ![]() Pomocy ![]() ![]() ![]() PS. Prosze sie nie smiac z moich zdolnosci plastycznych... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Nie depcze krokusów
|
Wygląda jak polski drewniak albo inny parecznik... Lubią wilgoć - masz ogród, park w okolicy?
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:A...sMJhIGR7W7oPv2
![]() |
![]() |
#359 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie ten... Moj ma brazowy grzbiet i bardzo dlugie "wasy" obok nozek. Wyglada na lekkiego, te ze zdjecia sa masywne. ![]() Edytowane przez heart_shaped_box Czas edycji: 2012-06-19 o 19:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Nie depcze krokusów
|
Czegokolwiek nie szukam, to chce mi się zwrócić pyszne truskawki
![]() http://upload.wikimedia.org/wikipedi...optrata%29.jpg
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:35.