|
|
#331 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20500187]Ja miałam długie cykle, ponad 28, regularność w normie. Po okresie sucho, potem mokro i ślisko (płodnie) i znów sucho. Dni płodne nie trwały u mnie dłużej niż tydzień. Po stwierdzonej owulacji wg specjalistów należy czekać jeszcze dzień czy dwa na następne jajeczko, ale ja nie czekałam.[/QUOTE]
Na jakie drugie jajeczko??? ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
Czyli akurat w moim przypadku (gdy odkładam poczęcie dziecka) tych dni wstrzemięźliwości jest w cyklu od 16 do 18 dni (wliczając w to oczywiście @). Natomiast nie wiem co oznacza, że "mało tu gościnnie"??? ![]() ---------- Dopisano o 20:31 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
a na pewno jest nas więcej ![]() Z tym stresem i infekcjami to nie przesadzajmy. Praktyka robi swoje. Znając swój organizm od razu wychwytuje sie takie rzeczy tak temperatura "zakłócona". Dla praktyka NPRu nie stanowi to problemu. ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ---------- Cytat:
"Skuteczność metody (dr Rotzera - dopisek mój) stosowanej dla odłożenia poczęcia dziecka jest bardzo wysoka, powyżej 99,8% tj. wskaźnik Pearla = 0,2 Po wyznaczeniu początku fazy niepłodnej zgodnie zasadami metody, w drugiej (poowulacyjnej) części cyklu skuteczność metody wynosi 100%, tj. wskaźnik Pearla (Pearl-index) = 0. W tym okresie jest to więc niepłodność bezwzględna, czego nie gwarantuje żadna inna metoda regulacji poczęć ani antykoncepcji. Zastosowane reguły ustalenia końca okresu niepłodności przedowulacyjnej, tj. niepłodności względnej, mogą obniżyć nieco skuteczność metody do określonych wyżej danych tj. wskaźnik Pearla = 0,2"
http://28dni.pl NPR -sposób na życie - wątek na "wizażu" Nowe technologie wspomagające NPR Edytowane przez w_isienka Czas edycji: 2010-07-06 o 20:49 |
|||
|
|
|
|
#332 |
|
Rozeznanie
|
Witam! Od niedawna jestem wykwalifikowanym nauczycielem Metody Roetzera. Sama jestem mężatką, która stosuje NPR i jestem z nich zadowolona. Oczywiście nie ma się co oszukiwać że jest to droga łatwa i usłana kwiatami, ale jednak jest ekologiczna, zdrowa i godna
Chętnie pomogę rozwiązać kwestie związane ze stosowaniem metody a także innymi sferami życia rodzinnego. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#333 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ja od razu mam pytanie Jak to jest z powrotem płodności po porodzie? 5 tygodni temu urodziłam córeczkę, karmię ją na żądanie i tylko piersią. Możesz mi podpowiedzieć jak teraz obserwować swój organizm, na co zwracać uwagę?
|
|
|
|
|
|
#334 |
|
Rozeznanie
|
W tym momencie powinnaś prowadzić już obserwacje swojego organizmu, żeby ustalić podstawowy model śluzu, gdyż po porodzie może on zmienić się całkowicie lub pozostać bez zmian. Powinnaś też zwrócić uwagę czy twoje karmienie na pewno jest "pełne" wg. definicji Roetzera -jeśli nie, nie można stosować tej metody podczas karmienia piersią. Przy pełnym karmieniu piersią kobieta jest niepłodna przez co najmniej 12 tygodni, jeżeli spełnione są następujące warunki:
*karmienie wyłącznie piersią, bez podawania dodatkowych pokarmów i płynów *dziecko uspokajane piersią, tzn. bez smoczka, *podawanie dziecku piersi na każde jego żądanie.*karmienie co najmniej 6 racy w ciągu doby, przerwy nie mogą być dłuższe niż 6 godzin(karmienie nocne jest bardzo ważne) *łączy czas karmienia nie może być krótszy niż 100 minut (najlepiej zapisywać) Temperaturę warto zacząć mierzyć jeśli pojawi się śluz. Tutaj jest artykuł, który często polecam w takiej sytuacji: http://npr.pl//index.php/content/category/5/19/43/ Oczywiście są to suche fakty, po konkretne szczegóły możesz zwrócić się do mnie, jeśli coś jest niezrozumiałe. Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#335 |
|
Konto usunięte
|
karmienie na żądanie o pierwszej, drugiej, czwartej, szóstej, szóstej trzydzieści, regularny 3,5 godzinny sen, pomiar temp. codziennie o tej samej porze - nie wykluczają się czasem?
ja chyba do trzech lat nie miałam regularnego snu: - najpierw syn budził się na mleko, potem na wodę, na końcu na siusiu śniadanie z mężem o 5, z dziećmi o 7.30 obowiązki małżeńskie też na regularność snu nie wpływały |
|
|
|
|
#336 | |
|
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20518837]karmienie na żądanie o pierwszej, drugiej, czwartej, szóstej, szóstej trzydzieści, regularny 3,5 godzinny sen, pomiar temp. codziennie o tej samej porze - nie wykluczają się czasem?
[/quote] Nie wykluczają sie jeśli masz przynajmniej 2h snu przed pomiarem i do pół godziny różnicy między pomiarami. Cytat:
Jak śniadanie z mężem masz o 5.00 to chyba jest to jednak regularność? |
|
|
|
|
|
#337 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To dlaczego skok temperatury nigdy nie pokrywał się ze śluzem ? |
|
|
|
|
|
#338 |
|
Raczkowanie
|
zazdroszczę Wam... cierpliwości i dociekliwości!
pozdrawiam! |
|
|
|
|
#339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Warunki co do karmienia piersią spełniam. Teraz pozostaje mi więc czekać na śluz (i oby wszystko wróciło do normy sprzed ciąży...) |
|
|
|
|
|
#340 |
|
Rozeznanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20518837]karmienie na żądanie o pierwszej, drugiej, czwartej, szóstej, szóstej trzydzieści, regularny 3,5 godzinny sen, pomiar temp. codziennie o tej samej porze - nie wykluczają się czasem?
ja chyba do trzech lat nie miałam regularnego snu: - najpierw syn budził się na mleko, potem na wodę, na końcu na siusiu śniadanie z mężem o 5, z dziećmi o 7.30 obowiązki małżeńskie też na regularność snu nie wpływały[/QUOTE] Według najnowszych badań, jest możliwe aby pomiar wykonywać o dowolnej (ale stałej) porze po minimum 1 godzinie spoczynku (nie koniecznie snu). Ważne żeby temperatury były z mniej więcej tej samej godziny np o 5:00 kiedy wstajesz na śniadanie z mężem. Pamiętajcie że nie musi to być sen, dlatego ta metoda sprawdza się także u kobiet pracujących na zmiany, mierzących np. po odpoczynku(leżącym) o 12:00 A co do pokrywania się śluzu i temperatury to w czym dokładnie masz problem? Faza wysokich temperatur zaczyna się już po szczycie objawu śluzu (czyli wystąpieniu śluzu relatywnie najlepszej jakości w danym cyklu). Pozdrawiam
http://www.suwaczki.com/tickers/ug37cbxmqsll1h4j.png http://suwaczki.slub-wesele.pl/200503293538.html Edytowane przez ivonka7 Czas edycji: 2010-07-08 o 09:52 Powód: dopisanie porady |
|
|
|
|
#341 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Teraz mam niemowlaka, który się budzi o 8 rano, a czasami o 4 i nie umiem ustalić idealnej godziny do pomiarów, kiedy będę po godzinnym odpoczynku, bez siusiu, bez picia bez zakłóceń w postaci starszego rodzeństwa. Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2010-07-08 o 11:03 |
|
|
|
|
|
#342 |
|
BAN stały
|
Witajcie
![]() Stosuję npr od... 10 lat. wcześniej 6 lat tylko pomiary i obserwacja bez współżycia, a po ślubie 4 lata w praktyce. obecnie moja córka ma prawie rok, była zaplanowana - udało się za pierwszym razem ivonka fajnie że jest tu taka osoba, pewnie zwrócę się do Ciebie z prośbą o pomoc... |
|
|
|
|
#343 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W każdym razie, dzięki wielkie za szczegółową odpowiedź Jak widać, ja jeszcze laik i tej metody dopiero będę się uczyć, więc jest sto lęków i wątpliwości. ale jestem zdeterminowana, więc powoli,powoli, ale musi się udać Pozdrawiam
Edytowane przez bluefeather Czas edycji: 2010-07-08 o 20:43 |
|
|
|
|
|
#344 |
|
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20536357]Można.
To dlaczego skok temperatury nigdy nie pokrywał się ze śluzem ?[/QUOTE] Bo nie musi. U mnie też się nigdy nie pokrywa ze śluzem. Z resztą pogorszenie jakości śluzu następuje zazwyczaj już po owulacji. |
|
|
|
|
#345 |
|
Zakorzenienie
|
wątek odżywa
będę podczytywać bo nie wiem czy znajdę czas na dłuższe pisanie pozdrawiam NPRki
|
|
|
|
|
#346 |
|
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20545326]Wstawałam o 5, wkładałam ten termometr, notowałam i wychodziły cuda: dwa jajeczkowania, albo 3, nigdy w środku cyklu. Nie ma dla mnie znaczenia co mówią na ten temat najnowsze badania, nie dało się i koniec.
Teraz mam niemowlaka, który się budzi o 8 rano, a czasami o 4 i nie umiem ustalić idealnej godziny do pomiarów, kiedy będę po godzinnym odpoczynku, bez siusiu, bez picia bez zakłóceń w postaci starszego rodzeństwa.[/QUOTE] Nie za bardzo rozumiem jak ci mogły wyjść na karcie obserwacji dwa jajeczkowania??? Organizm mógł sie przygotowywac do owulacji (co przy karmieniu piersią jak najbardziej jest możliwe), ale niekoniecznie musiało do niej dojść (stąd późniejszy spadek temperatury). Na pewno karmiąc piersią jest trudniej prowadzić obserwacje, ale nie jest to przecież niemożliwe. Lutealna może byc króciutka. Czy przed ciążą prowadziłaś obserwacje czy też dopiero teraz zaczynasz? |
|
|
|
|
#347 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#348 |
|
Raczkowanie
|
Ja też tutaj chyba się rozgoszczę
![]() Jestem naprawdę początkująca (dopiero po 3 obserwacji), więc od razu przepraszam, jeśli będę miała jakieś "głupkowate" pytania ![]() Wprawdzie mam wśród bliskich specjalistę od NPRu, ale czasami na forum łatwiej ![]() Póki co jeden z cykli miałam bez skoku temperatury ![]() Obserwuję dalej, żeby obakać czy to był jednorazowy NIEskok czy niestety się powtarza I będę nadrabiać poprzednie strony żeby pogłębić wiedzę
|
|
|
|
|
#349 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Obserwujesz śluz? Z której metody korzystasz? |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem argumenty za "ekologiczna" i "zdrowa", ale proszę o rozwinięcie pojęcia "godna".
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#351 |
|
Zadomowienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;20561590]Ja też nie wiem dlaczego wychodziły takie durne wykresy, wtedy już nie karmiłam piersią. Obserwacje śluzu z przerwami prowadzę od prawie 10 lat, (trzeci syn zaplanowany co do dnia) a do temperatur nie mam szczęścia.[/QUOTE]
No to faktycznie ciekawe. Czasami mogą sie zdarzyć cykle bezowulacyjne, ale też coś takiego się dzieje jak się nie mierzy o tej samej porze ( ze względu na różnice temperatur - podobno co godzinę temperatura zmienia się o 0,1 stopnia). Z drugiej strony NPR sprzyja też wychwyceniu różnych nieprawidłowości hormonalnych - niestety mało który gin zna się na naszych wykresach... a szkoda... |
|
|
|
|
#352 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#353 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Godność polega także na szanowaniu wszystkich niepoczętych ludzi np poprzez nie zażywanie tabletek antykoncepcyjnych okazujemy gotowość na poczęcie. W NPRze ludziom wierzącym nie chodzi o to że nie chcą dziecka, tylko o to że są gotowi na jego przyjęcie nawet jeśli się pojawi w jakimś nieoczekiwanym momencie. Mogą odsunąć na jakiś czas jego poczęcie z powodów np. ekonomicznych, czy jakiś innych ale szacunek w tym aspekcie polega na tym, że przyjmują dziecko i są gotowi nawet jeśli coś powiedzmy "im się przytrafi". Jest wiele aspektów godności. |
|
|
|
|
|
#355 |
|
Raczkowanie
|
Ja stosuje standardowa antykoncepcje, ale tez przyjelabym z godnoscia dziecko, gdyby sie pojawilo. Nawet bym sie pewnie ucieszyla troche
Tak tez moze byc.NPR bylby dla mnie warty rozwazenia wylacznie jako sposob na poznanie swojego organizmu, bez tej calej katolickiej otoczki. Tyle ze strasznie uciazliwe wydaje mi sie to mierzenie temperatury z rana i tak dalej. |
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Może to kwestia podejścia, ale dla mnie mierzenie temperatury, obserwacja śluzu czy badanie szyjki w ogóle nie było uciążliwe. Po prostu czynność w ciągu dnia jak każda inna.
|
|
|
|
|
#357 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie będę stosowała anty bo uważam że to świństwo jest. Ze względu na skład min. ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
robię to jakby automatycznie, weszło w nawyk choć żoną jeszcze nie jestem.
|
||
|
|
|
|
#358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedługo na nowo trzeba będzie się przyzwyczaić do pomiarów i obserwacji Na początku ciąży nawet mi tego brakowało
|
|
|
|
|
|
#359 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#360 |
|
Wtajemniczenie
|
Bo wiecie, przed każdym wyjazdem dwa razy sprawdzam:
portfel, telefon, klucze, termometr i można dopiero jechać ![]() Dla mnie mierzenie temperatury to żaden problem. Za to teraz muszę brać co wieczór lekarstwo. I wczoraj zapomniałam. Obudziłam się w środku nocy i poszłam je wziąć. Jakbym miała brać tabletki to pewnie dawno już bym wpadła. A jak zaśpię albo zapomnę termometru to nic się nie stanie.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:06.

a na pewno jest nas więcej