![]() |
#331 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy :(
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem i wiem o czym mówisz.
Ja od pierwszej lekarki usłyszałam, że to takie "idiopatyczne" te moje objawy i wyniki, nie ma się co przejmować, tylko trzeba kontrolować. I tyle. Uznała zapewne, że w ogóle nie będzie mi mówiła o czymkolwiek, a juz na pewno nie będzie mi mówiła że mam niedoczynność taka czy siaką, bo zaraz się zacznę domagać leczenia... Wydaje mi się, że to taki typ lekarzy po prostu, którzy uznają, że nie będą Ci głowy zawracać jakimiś terminami, skoro to nie ma znaczenia... A określenie subkliniczna usłyszałam od obecnego endokrynologa. I dopiero wtedy zaczęłam drążyć o co chodzi ![]()
![]() |
#333 |
Raczkowanie
|
Witam!
![]() Rok temu,wykryto u mnie niedoczynność ![]() ![]() ![]() z góry dziękuje,za rady!pozdrawiam serdecznie ![]()
![]() |
![]() |
#334 | |
Rozeznanie
|
Dołączam się do Waszego grona
![]() ![]() Ft3 i ft4 wyszło w normie, na usg wyszło, że tarczyca o nierównych i zatartych zarysach i niejednorodnej wyraźnie obniżonej echogeniczności (cokolwiek to oznacza ? ) TSH pomimo brania tabletek idzie do góry i mam 4.5 a anty TPO jest trochę za duże bo mam 160 a powinno być do 30 wg mojego laboratorium.. No i tyle mojej historii, nie wiem dokładnie co i jak bo mam o tym wszystkim jeszcze małe pojęcie ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Cytat:
Też przytyłam, pomimo tego, że ćwiczę jestem na diecie, odżywiam sie zdrowo, nic nie spada a czasem jeszcze wzrasta ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#335 |
Przyczajenie
|
A ja mam takie pytanie: po jakim czasie brania Euthyroxu zauważyliście pierwsze poprawy?
![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki-potrzebuje Waszej pomocy
![]() Ponad rok temu z badań wykryto u mnie taką lekką niedoczynność.A moja lekarka co robiła mi USG stwierdziła,że...nie powinnam się przejmować,bo może nawet leczenie nie będzie konieczne :O i tu zrobiłam mega głupotę bo zamiast podreptać do endokrynologa nie zrobiłam nic ![]() ![]()
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
Doskonale Was rozumiem wszytskie! dziewczyny mnie zdiagnozowano na niewydolność przysadkowo-podwzgórzową, tzn że oprócz niedoczynności tarczycy mam jeszcze nadnerczy, nie mam okresu bez htz- nie funkcjonuje mnie przysadka prawidłowo, juz mi powiedziano-leki do końca zycia, dostałam leki miałam brac 2 tygodnie i przyjechac na hospitalizacje a czekam na miejsce 4 miesiac, leki juz nie działają na mnie tak jak na poczatku, napewno mam niedostosowane dawki- coraz częściej mam stany depresyjne- no ale kogo to obchodzi . Pozdrawiam wszystkie chore
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie!
Ja również należę do grona kobiet,które borykają się z niedoczynnością.Przyznaję ,że "na szybko" przewertowałam forum i zauważyłam,że spora część Nas ma wiele niemiłych dolegliwości z którymi musi sobie radzić na co dzień,oraz niekiedy z złym doborem leków/dawek.Czytając Wasze wypowiedzi,postanowiłam tutaj napisać by dodać sobie otuchy,podzielić się moimi przeżyciami a także okazać wsparcie ![]() Moim wielkim problemem jest suchość oraz łuszczenie się skóry (najbardziej na twarzy,od kilku miesięcy moja twarz przypomina papier ścierny!choć staram się pić około 2-2,5 litra dziennie płynów,stosuje maseczki nawilżające itp. ![]() ![]() ![]() ![]() Bardzo proszę o rady,gdyż czuję się fatalnie... Pozdrawiam ![]()
dbam o włosy i rzęsy,prowadzę zdrowy tryb życia,często się uśmiecham ![]() Edytowane przez LeMustache Czas edycji: 2010-10-14 o 09:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
ja też mam niedoczynność tarczycy zostało to u mnie zbadane niedawno kiedy byłam w szpitalu na badaniach bo moja pani psychiatra kazała mi się leczyć i to jednak już sama wcześniej stwierdziłam bo byłam taka osowiała strasznie spać mi się chcę męczyłam się po małym wysiłku paznokcie mi się strasznie łamią czasami do krwi i włosy mi wypadają już prawie łysa jestem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
Witam kochane
![]() Jesteście bardzo dzielne ![]() Od kilku lat mam następujące objawy( dodam, że w dzieciństwie przeszłam sepsę) duże zmęczenie, ospałość chrypka zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego depresja będąca uciążliwym problemem- (ustąpiła w trakcie leczenia Asentrą) zimno mi jest zaparcia, łamliwe paznokcie bardzo bolesna i obfite miesiączki pogorszenie wzroku nieprzyjemne kołatania serca trudność w nabraniu powierza, trudności z oddychaniem, "gula" w gardle wahania nastroju, niepokój, lęki( Ustąpiły w trakcie leczenia Asentrą) kaszel i problemy z przełykaniem uczucie braku równowagi uczucie mrowienia, które pojawia się i znika wrażenie, że jest mi chłodniej niż innym osobom problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją zwiększone wypadanie włosów, mało energii ..dodatkowo jestem bardzo szczupła i chyba idę z wagą w dół ![]() czasem mam silne duszności, słabo mi się robi w czasie upałów... EKG w porządku leczę się psychiatrycznie na depresję z BARDZO dobrym skutkiem, ale będę walczyć o zredukowanie pozostałych objawów TSH 2,25 Niedługo wizyta u endo, podzielę się z Wami, jeżeli można, tym co usłyszę. Przepraszam za tak rozległy post i życzę duuużo zdrówka ![]() Edytowane przez Innesia Czas edycji: 2010-10-17 o 23:11 Powód: popraweczki |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oprócz tego wszystkiego leczyłam się na cholesterol- miałam bardzo dużo ponad normę, pózniej wykryto tez osteoporozę, to wszystko wina tych hormonów. Później dostałam htz-systen sequi- lek, który biorą kobiety podczas menopauzy i on wywował u mnie okres i biorę to do teraz, gdy przerywam to okres znika. jakie jeszcze miałam objawy? ospałość, zmęczenie, uderzenie gorąca. Dopiero niedawno byłam w Krakowie w Klinice Endokrynologi i tam się dowiedziałam, że moja przysadka nie funkcjonuje prawidłowo i nie jest to skutek odchudzania w okresie rozwijania (jak moja mama mi wmawiała) , biorę euthyrox, hydrokortyzon i te plastry. Do końca zycia mam brać te leki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Zadomowienie
|
mam pytanko
![]() zrobilam badania na tarczyce tsh 3,9 noma do (4,3) i dręczy mnie to czy tabletki antykoncepcyjne mogą wpłynąc na wynik tego badania? prosze o odpowiedz ![]()
`Mój wymiankowy ![]() ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=287610 `Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej ! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
nie wpływają
![]() |
#345 |
Rozeznanie
|
mam niedoczynność tarczycy już z 7 lat. Musze brać tabletkę codziennie rano już do końca życia, i to jest jedyny minus jaki odczuwam. Jeśli bierzesz tabletki nie ma objawów, ja nawet mam większą skłonność do chudnięcia niż do tycia i bardzo chciałabym przytyć, bo się patyk zrobiłam. Tarczyca to nic strasznego, jeśli tylko bierzemy leki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli chciałabyś przytyć to... naprawdę nie wiem, jesteś jakimś chyba ewenementem, wszystkie kobiety jakie poznałam z niedoczynnością - narzekają na nadwagę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Ostatnio byłam (prywatnie) u ginekologa, standardowe badanie kontrolne... Że problem z tarczycą mam od czasów dawnych, to wiem, ale od paru lat zupełnie go ignorowałam (wyjazd na studia, zmiana miejsca zamieszkania, wielomiesięczne oczekiwanie na swoją kolejkę do endokrynologa) to już inna sprawa... Właściwie chyba się przyzwyczaiłam do swojej osowiałości i tycia... Ale w końcu (mam nadzieję) uda mi się podjąć kroki w diagnozie i leczeniu... Z tym, że... Otóż właśnie owa pani ginekolog, po moim zdaniu raportu poleciła mi prywatnego endokrynologa i zapisała całą listę badań jakie mam zrobić (przy okazji tych endokrynologicznych również do diagnostyki zespołu policystycznych jajników 0 choć nie mam nadmiernego owłosienia)... Badania mają być po to, że jak pójdę do endo, to od razu z badaniami. Zatem oto lista: diagnostyka chorób tarczycy -TSH III -FT3 -P - ciała ATG -P - ciała ATPO diagnostyka cukrzycy -glukoza na czczo -glukoza 2h po 75g glukozy -Insulina na czczo -Insulina po 75g glukozy Hormony płciowe -FSH -LH -Estradiol -Progesteron -Prolaktyna -Testosteron -Androstendion -17-OH Progesteron Pozostałe hormony -kortyzol (tutaj jakoś dziwnie po po 8.00 i między 17.00, a 20.00 - czyli 2 razy muszę iść jednego dnia?) Większość badań mam zrobić w 3-5 dniu cyklu (czyli jeszcze w czasie trwania miesiączki?!) a część (te od diagnostyki cukrzycy i progesteron) w 20-22 dniu cyklu... Jak widzicie cała lista się nazbierała... Patrzyłam na cenniki prywatnych laboratoriów (nie mogę iść na NFZ, bo skierowanie jest od lekarza prywatnego) i stwierdziłam, że majątek zapłacę :/ I mam teraz kilka pytań w związku z powyższym: 1. Czy mogłabym spróbować iść do lekarza pierwszego kontaktu z prośbą o wypisanie mi skierowania na te badania i zrobić je w ramach NFZ? Myślicie, że się zgodzi? 2. Czy na pewno to dobry pomysł, że badać krew podczas okresu? 3. Kiedyś brałam euthyrox (jeszcze czasy gimnazjum-liceum), potem przestałam, bo przestałam chodzić do lekarza (studia)... Przytyłam ogromnie, bo ok. 15kg, a mam 158cm, więc każdy kilogram na mnie widać... Czy przy zaczęcie terapii endo pomoże przy diecie i ćwiczeniach? Ktoś miał takie doświadczenia? Już dawno obserwuję forum wizaz i czytam tysiące przydatnych porad... Teraz postanowiłam spytać się bezpośrednio... Wiem, że należy mi się porządny ochrzan za to, że mając świadomość problemów z tarczycą, bagatelizowałam problem... Ale moja świadomość i psychika są na świetnej drodze do zadośćuczynienia mojemu ciału... Czekam na odpowiedzi... i Dziękuję! ![]() kigaro Edit: Aha! Jeszcze ginekolog poleciła zrobienie USG tarczycy - może ktoś mógłby polecić, gdzie w Warszawie mogę zrobić prywatnie? I czy ewentualnie rodzinny może dać na to skierowanie? Edytowane przez kigaro Czas edycji: 2010-11-25 o 07:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
dziewczynki mi natomiast zdarzyła się dziwna sytuacja. Robiłam TSH w swojej przychodni i wyszło 1,11. 2 tygodnie później miałam tsh robione w szpitalu i wyszło grubo ponad 6
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Raczkowanie
|
Byłam dzisiaj na badaniach TSH, f3, i f4 i zastanawiam się czy to, że przyjmuję suplement diety typu Centrum (zawiera witaminy i różne minerały, m.in jod) może mieć wpływ na wyniki?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Zadomowienie
|
Witam. Ja również mam niedoczynność tarczycy, TSH 5,2. wykryto mi ją przypadkiem w październiku. Biorę leki, dobrze się czuję, czasami są dni, że bym chciała spać i spać. Za jakieś dwa tygodnie będę robić kolejne badania. Doktor zaleciła mi też abym przeszła się do laboratorium i zrobiła sobie badania na MAK i TAK czy to jest te f3 i f4 czy może coś innego. szukałam szukałam i się nie doszukałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 |
Rozeznanie
|
dziewczyny niedoczynność, to nic strasznego
![]() ja już się lecze ponad 4 lata. 3 lata codziennie jod plus Letrox. Teraz pozostał tylko Letrox. Trzymam za Was kciuki ![]() ![]()
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
o mojej niedoczynności tarczycy świadczy:
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość zmniejszona potliwość nawet podczas wysiłku fizycznego depresja będąca uciążliwym problemem skłonność do powolnego rozgrzania się, nawet w saunie zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik łamliwe paznokcie częste bóle głowy (w szczególności migreny) nieregularne miesiączki, ciężkie PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona pogorszenie wzroku lub słuchu palpitacja lub nieprzyjemne odczucie bicia serca trudność w nabraniu powietrza (bez konkretnego powodu) wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia problemy z dziąsłami niewielki kaszel lub problemy z przełykiem duże przybranie na wadze bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem uczucie braku równowagi niepłodność denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się problemy z pamięcią , skupienie uwagi i koncentracją zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznic trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Konto usunięte
|
Dziewczęta, good news
![]() Nie wiem czy Wam pisałam, ale siostra TŻ rok temu poroniła przez niedoczynność... ![]() Wczoraj mi powiedziała, że... jest w 3 miesiącu ciąży! ![]() ![]() Edytowane przez 201608251020 Czas edycji: 2010-12-27 o 18:23 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 |
Zadomowienie
|
tylko pogratulować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Raczkowanie
|
zazdroszczę jej bo też bym chciała mieć drugie dziecko mam jedno ale to wtedy jak nie miałam niedoczynności a teraz teraz to lekarze mi mówią że nie ma szans żebym miała dziecko
![]() Edytowane przez Essentiales Czas edycji: 2010-12-27 o 18:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Konto usunięte
|
Cześć! Przyłączam się do wątku; we wrześniu zaszłam w ciążę, niestety dzidziusiowi przestało bić serduszko; koleżanka zasugerowała, że mogło się tak stać przez tarczycę, zrobiłam badania i wyszła niedoczynność - wg endokrynologa to było powodem poronienia; poza tym miałam suchą skórę, cały czas spałam, przytyłam 5 kg w 2 miesiące, miałam zaparcia plus depresję - biorę tabletki dopiero 2 tygodnie i już mniej mi się chce spać, za to apetyt mam nieziemski
![]() endo powiedziała, że jeśli chcę donościc następną ciąże to najpierw trzeba TSH zbić do 2 lub niżej.... zobaczymy ile czasu to zajmie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomóżcie
![]() Od hmm, dwóch lat jestem zbyt często śpiąca, ale teraz to już w ogóle masakra zasypiam na wykładach/ćwiczeniach chociaż powinnam być wyspana. Jestem mega blada, zawsze byłam, fiolety pod oczyma, lecą mi włosy masakrycznie, jestem wybuchowa. Jestem na tabletkach antykoncepcyjnych ale widzę pisałyście że to chyba nie ma związku z wynikiem badań? Półtorej roku temu brałam Yaz, teraz Novynette - ostatnio zrobiłam badania ogólne bo pani doktor powiedziała że wyglądam okropnie, schudłam 4 kg przez rok zamiast coś przytyć (jestem szczuplutką osoba i staram się przytyć a chudnę). Poziom Tsh to 5,7 w poniedziałek idę z tym do lekarza... widzę różne objawy wypisałyście.. chodzi dokładnie o tycie, czy to możliwe że jezeli zacznę się leczyć to schudnę jeszcze bardziej?... 170, 50 kg... będe wyglądać jak ość? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 |
Przyczajenie
|
Witam Wszystkich
Ja tez mam problem ze swoja tarczycą otóż jakies 3 miesiące temu zdjagnozowano u mnie niedoczynnosc Zaczęło se od tego ze za nic nie mogłam schudnąc ,mimo diety i cwiczen waga nie spadała , o sennosci i braku koncentracji nie wspomnę ,ciągłe zapominanie ,i problemy z najprostrzymi zadaniami myslowymi to była tragedia TSH wyszło 19.582 dostałam eutyrox50 Obecne wyniki równiez sa niepokojące poniewaz TSH spadło tylko do 16,dostałam euthyrox 100 i nastepna wizyta za 3 miesiące, pani w aptece doradziła zebym sobie po miesiącu sama zrobiła badania kontrolne .bo z takim wysokim TSH lepiej nie czekac . Sama nie wiem co o tym myslec . Czy któras z was miała taki wysoki poziom tsh??? Bo ja nie wiem sama co o tym myslec Mam nadzieje ze jak juz wyrównam poziom hormonów to w koncu schudnę Pozdrawiam cieplutko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:41.