Niedoczynność tarczycy :( - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-09-30, 10:07   #331
unbridled
Zadomowienie

Dot.: Niedoczynność tarczycy :(

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
unbridled rzuc okiem na ten artykuł, do którego linka podawałam jakis czas temu (na poprzedniej stronie powinien być), tam są rozłożone na czynniki pierwsze różne podejścia endokrynologów do tematu niedoczynności subklinicznej. Niektórzy uważają, że leczyć, inni, że nie leczyć do pewnego momentu, inni, że tylko kontrolować... ja mam teoretycznie subkliniczną, bo ft3 i ft4 ledwo ledwo, ale mieszczą się w normie, tyle tylko, że pomijając wszystkie objawy, to dodatkowo w obrazie usg tarczycy mam wskazanie niedoczynności, a to już podobno komedia, żeby mieć taki obraz usg tarczycy, takie objawy i mieć hormony w normie teraz jeszcze muszę zrobić aTPO i zobaczymy co z tego wyjdzie.
dziekuję za odpowiedz ale widzisz on nawet nie wspomniał o tym że coś takeigo istniejeo tym dowiedzialam sie dopiero z internetu;/

Phil Bosmans
unbridled jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-09-30, 10:35   #332
hihi
Zakorzenienie

Ja rozumiem i wiem o czym mówisz.

Ja od pierwszej lekarki usłyszałam, że to takie "idiopatyczne" te moje objawy i wyniki, nie ma się co przejmować, tylko trzeba kontrolować. I tyle. Uznała zapewne, że w ogóle nie będzie mi mówiła o czymkolwiek, a juz na pewno nie będzie mi mówiła że mam niedoczynność taka czy siaką, bo zaraz się zacznę domagać leczenia... Wydaje mi się, że to taki typ lekarzy po prostu, którzy uznają, że nie będą Ci głowy zawracać jakimiś terminami, skoro to nie ma znaczenia...

A określenie subkliniczna usłyszałam od obecnego endokrynologa. I dopiero wtedy zaczęłam drążyć o co chodzi
Stary 2010-10-01, 23:32   #333
euphora
Raczkowanie

Witam!
Rok temu,wykryto u mnie niedoczynność (sucha skóra,ospałość,otępiałość ,obrzęki itp.) Endokrynolog,przepisał mi Euthyrox 25 (10 dni) potem 50tkę.Wraz z biegiem czasu i przyjmowaniem leku,suchość skóry w widoczny sposób ustąpiła a także obrzęki (choć w małym stopniu,ale różnice była przeze mnie zauważalna) niestety,reszta została bez zmian a no dodatek zaczęłam znacząco przybierać na wadzę,chociaż prowadzę zdrowy tryb życia do "kompletu" doszła totalna otępiałość,która mnie zaczyn przerażać!nie mogę się na niczym skupić,nie potrafię zebrać myśli,tracę orientację.Zauważyłam,że to wszystko sprawia,iż nie mam ochoty z nikim się widzieć,jestem bardzo płaczliwa i miewam stany depresyjne ach,dziewczyny myślałam nad leczeniem homeopatycznym,czy któraś z Was ma z tą metodą leczenia doświadczenia?A może powinnam zmienić leki/dawkę?

z góry dziękuje,za rady!pozdrawiam serdecznie
Stary 2010-10-02, 11:52   #334
klaudia77
Rozeznanie

GG do klaudia77

Dołączam się do Waszego grona Miałam wykrytą lekką niedoczynność w tym roku w lutym TSH 4,8 objawy wszystkie książkowe pani endokrynolog wypisała mi Euthyrox 25, po tabletkach zaczęło spadać i w kwietniu było ok 2. Pani doktor powiedziała, że jest w miare w porządku i żeby przyjść do kontroli w październiku i dała mi skierowanie na usg, ft3,ft4, anty TPO. Zrobiłam sobie wszystkie badania w tym tygodniu i nie długo się do niej wybieram z kompletem wyników.
Ft3 i ft4 wyszło w normie, na usg wyszło, że tarczyca o nierównych i zatartych zarysach i niejednorodnej wyraźnie obniżonej echogeniczności (cokolwiek to oznacza ? ) TSH pomimo brania tabletek idzie do góry i mam 4.5 a anty TPO jest trochę za duże bo mam 160 a powinno być do 30 wg mojego laboratorium.. No i tyle mojej historii, nie wiem dokładnie co i jak bo mam o tym wszystkim jeszcze małe pojęcie

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez euphora Pokaż wiadomość
zaczęłam znacząco przybierać na wadzę,chociaż prowadzę zdrowy tryb życia do "kompletu" doszła totalna otępiałość,która mnie zaczyn przerażać!nie mogę się na niczym skupić,nie potrafię zebrać myśli,tracę orientację.Zauważyłam,że to wszystko sprawia,iż nie mam ochoty z nikim się widzieć,jestem bardzo płaczliwa i miewam stany depresyjne

z góry dziękuje,za rady!pozdrawiam serdecznie
Mam to samo, najchętniej bym siedziała zamknięta w 4 ścianach... :/
Też przytyłam, pomimo tego, że ćwiczę jestem na diecie, odżywiam sie zdrowo, nic nie spada a czasem jeszcze wzrasta aż się odechciewa wszystkiego..

klaudia77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-03, 11:33   #335
_Madzia
Przyczajenie

A ja mam takie pytanie: po jakim czasie brania Euthyroxu zauważyliście pierwsze poprawy?

byle do przodu...
_Madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-10, 13:29   #336
90agnieszka90
Zakorzenienie

GG do 90agnieszka90

Dziewczynki-potrzebuje Waszej pomocy

Ponad rok temu z badań wykryto u mnie taką lekką niedoczynność.A moja lekarka co robiła mi USG stwierdziła,że...nie powinnam się przejmować,bo może nawet leczenie nie będzie konieczne :O i tu zrobiłam mega głupotę bo zamiast podreptać do endokrynologa nie zrobiłam nic Co najciekawsze nie posiadam żadnych typowych objawów-nie jestem zmęczona,nie tyję,miesiączki regularne co do dnia wręcz.Jedyne co to mam lekkie problemy z cerą i z włosami.Myślicie,że po hormonach by mi się to poprawiło?

90agnieszka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-11, 09:26   #337
Monisia :)
Raczkowanie

Doskonale Was rozumiem wszytskie! dziewczyny mnie zdiagnozowano na niewydolność przysadkowo-podwzgórzową, tzn że oprócz niedoczynności tarczycy mam jeszcze nadnerczy, nie mam okresu bez htz- nie funkcjonuje mnie przysadka prawidłowo, juz mi powiedziano-leki do końca zycia, dostałam leki miałam brac 2 tygodnie i przyjechac na hospitalizacje a czekam na miejsce 4 miesiac, leki juz nie działają na mnie tak jak na poczatku, napewno mam niedostosowane dawki- coraz częściej mam stany depresyjne- no ale kogo to obchodzi . Pozdrawiam wszystkie chore
Monisia :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-11, 12:50   #338
_Madzia
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Monisia :) Pokaż wiadomość
Doskonale Was rozumiem wszytskie! dziewczyny mnie zdiagnozowano na niewydolność przysadkowo-podwzgórzową, tzn że oprócz niedoczynności tarczycy mam jeszcze nadnerczy, nie mam okresu bez htz- nie funkcjonuje mnie przysadka prawidłowo, juz mi powiedziano-leki do końca zycia, dostałam leki miałam brac 2 tygodnie i przyjechac na hospitalizacje a czekam na miejsce 4 miesiac, leki juz nie działają na mnie tak jak na poczatku, napewno mam niedostosowane dawki- coraz częściej mam stany depresyjne- no ale kogo to obchodzi . Pozdrawiam wszystkie chore
jak u Ciebie wykryli tą niewydolnośc przysadkowo-podwzgórzową? Jakie badania miałaś robione? Jakie masz tego objawy?

byle do przodu...
_Madzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-14, 09:09   #339
LeMustache
Przyczajenie

Witam serdecznie!
Ja również należę do grona kobiet,które borykają się z niedoczynnością.Przyznaję ,że "na szybko" przewertowałam forum i zauważyłam,że spora część Nas ma wiele niemiłych dolegliwości z którymi musi sobie radzić na co dzień,oraz niekiedy z złym doborem leków/dawek.Czytając Wasze wypowiedzi,postanowiłam tutaj napisać by dodać sobie otuchy,podzielić się moimi przeżyciami a także okazać wsparcie

Moim wielkim problemem jest suchość oraz łuszczenie się skóry (najbardziej na twarzy,od kilku miesięcy moja twarz przypomina papier ścierny!choć staram się pić około 2-2,5 litra dziennie płynów,stosuje maseczki nawilżające itp. nic to nie daje) pomyślałam o BELISSIE HYDRO (w sumie to pierwsze tabletki,które przyszły mi do głowy) co o tym myślicie?Ach i włosy,które tracę w zastraszającym tempie!boję się że niedługo zostanę łysa nie dość,że fryzjer zrobił mi na głowie "coś" co nawet nie nazwę fryzurą to dodatkowo,choć umyję włosy szamponem regeneracyjnym,użyje pianki zwiększającej obj.to i tak wyglądam jak ulizany mops z kilkoma włosiskami na krzyż! Dziewczyny,czy stosujecie jakieś tabletki na Wasze włosy?co możecie polecić?

Bardzo proszę o rady,gdyż czuję się fatalnie...
Pozdrawiam

dbam o włosy i rzęsy,prowadzę zdrowy tryb życia,często się uśmiecham

Edytowane przez LeMustache
Czas edycji: 2010-10-14 o 09:12
LeMustache jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 20:21   #340
Essentiales
Raczkowanie

ja też mam niedoczynność tarczycy zostało to u mnie zbadane niedawno kiedy byłam w szpitalu na badaniach bo moja pani psychiatra kazała mi się leczyć i to jednak już sama wcześniej stwierdziłam bo byłam taka osowiała strasznie spać mi się chcę męczyłam się po małym wysiłku paznokcie mi się strasznie łamią czasami do krwi i włosy mi wypadają już prawie łysa jestem

Coco Chanel

Wybrałam figlarną Sugar Baby!
Essentiales jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-17, 23:09   #341
Innesia
Raczkowanie

Witam kochane
Jesteście bardzo dzielne
Od kilku lat mam następujące objawy( dodam, że w dzieciństwie przeszłam sepsę)
duże zmęczenie, ospałość
chrypka
zmniejszona potliwość, nawet podczas wysiłku fizycznego
depresja będąca uciążliwym problemem- (ustąpiła w trakcie leczenia Asentrą)
zimno mi jest
zaparcia,
łamliwe paznokcie
bardzo bolesna i obfite miesiączki
pogorszenie wzroku
nieprzyjemne kołatania serca
trudność w nabraniu powierza, trudności z oddychaniem, "gula" w gardle
wahania nastroju, niepokój, lęki( Ustąpiły w trakcie leczenia Asentrą)
kaszel i problemy z przełykaniem
uczucie braku równowagi
uczucie mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest mi chłodniej niż innym osobom
problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
zwiększone wypadanie włosów,
mało energii
..dodatkowo jestem bardzo szczupła i chyba idę z wagą w dół
czasem mam silne duszności, słabo mi się robi w czasie upałów...

EKG w porządku
leczę się psychiatrycznie na depresję z BARDZO dobrym skutkiem, ale będę walczyć o zredukowanie pozostałych objawów
TSH 2,25

Niedługo wizyta u endo, podzielę się z Wami, jeżeli można, tym co usłyszę.
Przepraszam za tak rozległy post i życzę duuużo zdrówka

Edytowane przez Innesia
Czas edycji: 2010-10-17 o 23:11 Powód: popraweczki
Innesia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-19, 11:32   #342
Monisia :)
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Madzia Pokaż wiadomość
jak u Ciebie wykryli tą niewydolnośc przysadkowo-podwzgórzową? Jakie badania miałaś robione? Jakie masz tego objawy?
Fachowo nazywa sie to niewydolność przysadkow- podwzgórzowa, jakie objawy? pierwotny brak okresu, to był główny powód, miałam skończone 17 lat, kiedy poszłam pierwszy raz do endokrynologa z tym własnie, wtedy robiła mi badania tarczycy, wyszła lekka niedoczynność i dostałam jod a z okresem zostałam skierowana do Prokocimia . Po zrobieniu badan hormonalnych, nie miałam dużych różnic w normie, tylko prolaktyne miałam bardzo wysoką, dostałam pierwsze tabletki hormonalne, które miały wywołać miesiączkę i jej nie dostałam.
Oprócz tego wszystkiego leczyłam się na cholesterol- miałam bardzo dużo ponad normę, pózniej wykryto tez osteoporozę, to wszystko wina tych hormonów.
Później dostałam htz-systen sequi- lek, który biorą kobiety podczas menopauzy i on wywował u mnie okres i biorę to do teraz, gdy przerywam to okres znika.
jakie jeszcze miałam objawy? ospałość, zmęczenie, uderzenie gorąca.
Dopiero niedawno byłam w Krakowie w Klinice Endokrynologi i tam się dowiedziałam, że moja przysadka nie funkcjonuje prawidłowo i nie jest to skutek odchudzania w okresie rozwijania (jak moja mama mi wmawiała) , biorę euthyrox, hydrokortyzon i te plastry.
Do końca zycia mam brać te leki .
Monisia :) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 12:48   #343
rybenka_
Zadomowienie

mam pytanko
zrobilam badania na tarczyce tsh 3,9 noma do (4,3)
i dręczy mnie to czy tabletki antykoncepcyjne mogą wpłynąc na wynik tego badania? prosze o odpowiedz

`Jeśli któraś z was ma ksiązke TORI SPELLING - "STORI TELLING" bardzo prosze wejdż w watek poniżej !

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=288532
rybenka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 14:10   #344
aldenea
Rozeznanie

nie wpływają

!szukam podręczników do nauki esperanto.
aldenea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 15:42   #345
arquettewska
Rozeznanie

mam niedoczynność tarczycy już z 7 lat. Musze brać tabletkę codziennie rano już do końca życia, i to jest jedyny minus jaki odczuwam. Jeśli bierzesz tabletki nie ma objawów, ja nawet mam większą skłonność do chudnięcia niż do tycia i bardzo chciałabym przytyć, bo się patyk zrobiłam. Tarczyca to nic strasznego, jeśli tylko bierzemy leki
arquettewska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 18:08   #346
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arquettewska Pokaż wiadomość
mam niedoczynność tarczycy już z 7 lat. Musze brać tabletkę codziennie rano już do końca życia, i to jest jedyny minus jaki odczuwam. Jeśli bierzesz tabletki nie ma objawów, ja nawet mam większą skłonność do chudnięcia niż do tycia i bardzo chciałabym przytyć, bo się patyk zrobiłam. Tarczyca to nic strasznego, jeśli tylko bierzemy leki
A nie masz czasem nadczynności?? Brak objawów plus chudnięcie... Ja tam czuję objawy nawet po tabletce i dalej uważam że jest to dość kłopotliwa choroba, zwłaszcza że grozi bezpłodnością lub poronieniami - to też uważasz za "nic strasznego"?
Jeśli chciałabyś przytyć to... naprawdę nie wiem, jesteś jakimś chyba ewenementem, wszystkie kobiety jakie poznałam z niedoczynnością - narzekają na nadwagę.
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-25, 07:44   #347
kigaro
Raczkowanie

Cześć dziewczyny!

Ostatnio byłam (prywatnie) u ginekologa, standardowe badanie kontrolne... Że problem z tarczycą mam od czasów dawnych, to wiem, ale od paru lat zupełnie go ignorowałam (wyjazd na studia, zmiana miejsca zamieszkania, wielomiesięczne oczekiwanie na swoją kolejkę do endokrynologa) to już inna sprawa... Właściwie chyba się przyzwyczaiłam do swojej osowiałości i tycia... Ale w końcu (mam nadzieję) uda mi się podjąć kroki w diagnozie i leczeniu...

Z tym, że... Otóż właśnie owa pani ginekolog, po moim zdaniu raportu poleciła mi prywatnego endokrynologa i zapisała całą listę badań jakie mam zrobić (przy okazji tych endokrynologicznych również do diagnostyki zespołu policystycznych jajników 0 choć nie mam nadmiernego owłosienia)... Badania mają być po to, że jak pójdę do endo, to od razu z badaniami. Zatem oto lista:

diagnostyka chorób tarczycy
-TSH III
-FT3
-P - ciała ATG
-P - ciała ATPO

diagnostyka cukrzycy
-glukoza na czczo
-glukoza 2h po 75g glukozy
-Insulina na czczo
-Insulina po 75g glukozy

Hormony płciowe
-FSH
-LH
-Estradiol
-Progesteron
-Prolaktyna
-Testosteron
-Androstendion
-17-OH Progesteron

Pozostałe hormony
-kortyzol (tutaj jakoś dziwnie po po 8.00 i między 17.00, a 20.00 - czyli 2 razy muszę iść jednego dnia?)

Większość badań mam zrobić w 3-5 dniu cyklu (czyli jeszcze w czasie trwania miesiączki?!) a część (te od diagnostyki cukrzycy i progesteron) w 20-22 dniu cyklu...

Jak widzicie cała lista się nazbierała... Patrzyłam na cenniki prywatnych laboratoriów (nie mogę iść na NFZ, bo skierowanie jest od lekarza prywatnego) i stwierdziłam, że majątek zapłacę :/

I mam teraz kilka pytań w związku z powyższym:
1. Czy mogłabym spróbować iść do lekarza pierwszego kontaktu z prośbą o wypisanie mi skierowania na te badania i zrobić je w ramach NFZ? Myślicie, że się zgodzi?
2. Czy na pewno to dobry pomysł, że badać krew podczas okresu?
3. Kiedyś brałam euthyrox (jeszcze czasy gimnazjum-liceum), potem przestałam, bo przestałam chodzić do lekarza (studia)... Przytyłam ogromnie, bo ok. 15kg, a mam 158cm, więc każdy kilogram na mnie widać... Czy przy zaczęcie terapii endo pomoże przy diecie i ćwiczeniach? Ktoś miał takie doświadczenia?

Już dawno obserwuję forum wizaz i czytam tysiące przydatnych porad... Teraz postanowiłam spytać się bezpośrednio... Wiem, że należy mi się porządny ochrzan za to, że mając świadomość problemów z tarczycą, bagatelizowałam problem... Ale moja świadomość i psychika są na świetnej drodze do zadośćuczynienia mojemu ciału... Czekam na odpowiedzi... i Dziękuję!

kigaro

Edit:

Aha! Jeszcze ginekolog poleciła zrobienie USG tarczycy - może ktoś mógłby polecić, gdzie w Warszawie mogę zrobić prywatnie? I czy ewentualnie rodzinny może dać na to skierowanie?

Edytowane przez kigaro
Czas edycji: 2010-11-25 o 07:48
kigaro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-06, 08:47   #348
moniska90
Raczkowanie

dziewczynki mi natomiast zdarzyła się dziwna sytuacja. Robiłam TSH w swojej przychodni i wyszło 1,11. 2 tygodnie później miałam tsh robione w szpitalu i wyszło grubo ponad 6 kurcze jak to możliwe takie różnice?
moniska90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 01:10   #349
piffpaff
Raczkowanie

Byłam dzisiaj na badaniach TSH, f3, i f4 i zastanawiam się czy to, że przyjmuję suplement diety typu Centrum (zawiera witaminy i różne minerały, m.in jod) może mieć wpływ na wyniki?
piffpaff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 08:51   #350
happys
Zadomowienie

Witam. Ja również mam niedoczynność tarczycy, TSH 5,2. wykryto mi ją przypadkiem w październiku. Biorę leki, dobrze się czuję, czasami są dni, że bym chciała spać i spać. Za jakieś dwa tygodnie będę robić kolejne badania. Doktor zaleciła mi też abym przeszła się do laboratorium i zrobiła sobie badania na MAK i TAK czy to jest te f3 i f4 czy może coś innego. szukałam szukałam i się nie doszukałam.
happys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-11, 12:04   #351
BlackSheWolf
Rozeznanie

dziewczyny niedoczynność, to nic strasznego z tym się żyje, więc głowa do góry!

ja już się lecze ponad 4 lata. 3 lata codziennie jod plus Letrox. Teraz pozostał tylko Letrox.

Trzymam za Was kciuki dacie rade

BlackSheWolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 09:04   #352
Essentiales
Raczkowanie

o mojej niedoczynności tarczycy świadczy:
duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
zmniejszona potliwość nawet podczas wysiłku fizycznego
depresja będąca uciążliwym problemem
skłonność do powolnego rozgrzania się, nawet w saunie
zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
łamliwe paznokcie
częste bóle głowy (w szczególności migreny)
nieregularne miesiączki, ciężkie PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
pogorszenie wzroku lub słuchu
palpitacja lub nieprzyjemne odczucie bicia serca
trudność w nabraniu powietrza (bez konkretnego powodu)
wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
problemy z dziąsłami
niewielki kaszel lub problemy z przełykiem
duże przybranie na wadze
bóle kończyn, niezwiązane z podejmowanym wysiłkiem
uczucie braku równowagi
niepłodność
denerwujące uczucie palenia lub mrowienia, które pojawia się i znika
wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
problemy z pamięcią , skupienie uwagi i koncentracją
zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznic
trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień

Coco Chanel

Stary 2010-12-27, 09:24   #353
201608251020
Konto usunięte

Dziewczęta, good news
Nie wiem czy Wam pisałam, ale siostra TŻ rok temu poroniła przez niedoczynność...
Wczoraj mi powiedziała, że... jest w 3 miesiącu ciąży! Czuje się dobrze, jest pod stałą opieką lekarza... Więc da się

Edytowane przez 201608251020
Czas edycji: 2010-12-27 o 18:23

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-27, 18:15   #354
happys
Zadomowienie

tylko pogratulować
happys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-27, 18:29   #355
Essentiales
Raczkowanie

zazdroszczę jej bo też bym chciała mieć drugie dziecko mam jedno ale to wtedy jak nie miałam niedoczynności a teraz teraz to lekarze mi mówią że nie ma szans żebym miała dziecko

Coco Chanel

Edytowane przez Essentiales
Czas edycji: 2010-12-27 o 18:33
Stary 2011-01-06, 06:41   #356
201704210903
Konto usunięte

Cześć! Przyłączam się do wątku; we wrześniu zaszłam w ciążę, niestety dzidziusiowi przestało bić serduszko; koleżanka zasugerowała, że mogło się tak stać przez tarczycę, zrobiłam badania i wyszła niedoczynność - wg endokrynologa to było powodem poronienia; poza tym miałam suchą skórę, cały czas spałam, przytyłam 5 kg w 2 miesiące, miałam zaparcia plus depresję - biorę tabletki dopiero 2 tygodnie i już mniej mi się chce spać, za to apetyt mam nieziemski
endo powiedziała, że jeśli chcę donościc następną ciąże to najpierw trzeba TSH zbić do 2 lub niżej.... zobaczymy ile czasu to zajmie
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 09:27   #357
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Cześć! Przyłączam się do wątku; we wrześniu zaszłam w ciążę, niestety dzidziusiowi przestało bić serduszko; koleżanka zasugerowała, że mogło się tak stać przez tarczycę, zrobiłam badania i wyszła niedoczynność - wg endokrynologa to było powodem poronienia; poza tym miałam suchą skórę, cały czas spałam, przytyłam 5 kg w 2 miesiące, miałam zaparcia plus depresję - biorę tabletki dopiero 2 tygodnie i już mniej mi się chce spać, za to apetyt mam nieziemski
endo powiedziała, że jeśli chcę donościc następną ciąże to najpierw trzeba TSH zbić do 2 lub niżej.... zobaczymy ile czasu to zajmie
Powodzenia! Uda Ci się! Siostrze TŻ wyszły podobno źle badania prenatalne, lekarze orzekli że dziecko może mieć niedorozwój i powinni usunąć. Poszła na badania za granicą (bo tam mieszka z mężem) i co? Wszystko ok z maleństwem! Będzie chłopczyk na dodatek
Stary 2011-01-06, 09:56   #358
Stookrotka
Raczkowanie

Dziewczyny pomóżcie
Od hmm, dwóch lat jestem zbyt często śpiąca, ale teraz to już w ogóle masakra zasypiam na wykładach/ćwiczeniach chociaż powinnam być wyspana. Jestem mega blada, zawsze byłam, fiolety pod oczyma, lecą mi włosy masakrycznie, jestem wybuchowa. Jestem na tabletkach antykoncepcyjnych ale widzę pisałyście że to chyba nie ma związku z wynikiem badań? Półtorej roku temu brałam Yaz, teraz Novynette - ostatnio zrobiłam badania ogólne bo pani doktor powiedziała że wyglądam okropnie, schudłam 4 kg przez rok zamiast coś przytyć (jestem szczuplutką osoba i staram się przytyć a chudnę).
Poziom Tsh to 5,7 w poniedziałek idę z tym do lekarza... widzę różne objawy wypisałyście.. chodzi dokładnie o tycie, czy to możliwe że jezeli zacznę się leczyć to schudnę jeszcze bardziej?... 170, 50 kg... będe wyglądać jak ość?
Stookrotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 10:00   #359
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Stookrotka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomóżcie
Od hmm, dwóch lat jestem zbyt często śpiąca, ale teraz to już w ogóle masakra zasypiam na wykładach/ćwiczeniach chociaż powinnam być wyspana. Jestem mega blada, zawsze byłam, fiolety pod oczyma, lecą mi włosy masakrycznie, jestem wybuchowa. Jestem na tabletkach antykoncepcyjnych ale widzę pisałyście że to chyba nie ma związku z wynikiem badań? Półtorej roku temu brałam Yaz, teraz Novynette - ostatnio zrobiłam badania ogólne bo pani doktor powiedziała że wyglądam okropnie, schudłam 4 kg przez rok zamiast coś przytyć (jestem szczuplutką osoba i staram się przytyć a chudnę).
Poziom Tsh to 5,7 w poniedziałek idę z tym do lekarza... widzę różne objawy wypisałyście.. chodzi dokładnie o tycie, czy to możliwe że jezeli zacznę się leczyć to schudnę jeszcze bardziej?... 170, 50 kg... będe wyglądać jak ość?
TSH swoją drogą, ale może ta bladość, chudnięcie to anemia? 170 cm i 50 kg? Tyle ważyłam 4 lata temu teraz ważę 63 kg
Stary 2011-01-06, 12:38   #360
NiebieskiMotyl
Przyczajenie

Witam Wszystkich
Ja tez mam problem ze swoja tarczycą otóż jakies 3 miesiące temu zdjagnozowano u mnie niedoczynnosc
Zaczęło se od tego ze za nic nie mogłam schudnąc ,mimo diety i cwiczen waga nie spadała , o sennosci i braku koncentracji nie wspomnę ,ciągłe zapominanie ,i problemy z najprostrzymi zadaniami myslowymi to była tragedia
TSH wyszło 19.582
dostałam eutyrox50
Obecne wyniki równiez sa niepokojące poniewaz TSH spadło tylko do 16,dostałam euthyrox 100 i nastepna wizyta za 3 miesiące, pani w aptece doradziła zebym sobie po miesiącu sama zrobiła badania kontrolne .bo z takim wysokim TSH lepiej nie czekac . Sama nie wiem co o tym myslec . Czy któras z was miała taki wysoki poziom tsh???
Bo ja nie wiem sama co o tym myslec
Mam nadzieje ze jak juz wyrównam poziom hormonów to w koncu schudnę
Pozdrawiam cieplutko
NiebieskiMotyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości