Lipcowo-Sierpniowe 2,5-latki :o) - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-07, 15:14   #331
leleth
Wtajemniczenie

Dot.: Lipcowo-Sierpniowe 2,5-latki :o)

Cytat:
Napisane przez jowisz Pokaż wiadomość

dzięki Leleth. wysłałam linka do książek tego Tada bratu, niech sam wybierze i już. pozaostałym dwóm kupię jakąś sensację/kryminał/thriller.
nie ma sprawy ostatnio spedzam kilka godzin dziennie czytajac jego wypociny...... chcialam kupic audiobook zeby zaoszczedzic czas i sluchac w aucie ale cena mnie rozwalila (ok 70$)

Cytat:
Napisane przez Cestia Pokaż wiadomość

Przed chwilą dostałam wiadomość na maila, że mój blog (Matylkowy) został wybrany BLOGIEM MIESIĄCA Z tylu tysięcy innych - jestem w mega szoku, zwłaszcza, że nigdzie się nie zgłaszałam Mamy dostać jakąś nagrodę niespodziankę, a w styczniu gramy o tytuł Bloga roku i wyjazd do Spa Na to już oczywiście nie liczę, ale cieszę się jak diabli
Gratuluje jest tam jakies glosowanie? moze moglybysmy poklikac
Stary 2010-12-07, 15:31   #332
wersta
Zakorzenienie

rany julek Cestusia~ trzymam za spa!

już wiem jaki wózek ma zofiowa koleżanka - quinny czy jak to się pisze.
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 15:41   #333
Cestia
Zakorzenienie

Dzięki babeczki Strasznie się cieszę z tego wyróżnienia. Już kij z nagrodą, co by tam nie było. Cieszę się, że fotki się tak podobają obcym ludziom

Leleth, głosowanko jest, ale jak zwykle tylko dla użytkowników serwisu i tylko z 200 punktami (które zbiera się przy prowadzeniu bloga ). Nikt mi więc nic podbić nie może, ale uważam, że dobrze to wymyślili bo przynajmniej jest uczciwie Dzięki

Jowisz, jakiś "dorosły" szampon pewnie by sobie poradził z oliwką, ale wiadomo, że jak przekombinujesz to ciemieniucha może wrócić Chyba musisz przeboleć te tłuste włoski i po prostu myć codziennie.
Cestia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 15:55   #334
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez leleth Pokaż wiadomość
nie ma sprawy ostatnio spedzam kilka godzin dziennie czytajac jego wypociny......
a brat zażyczył sobie takie coś:
http://merlin.pl/Rownoumagicznienie_.../1,671877.html

małż już w domu,za godzinę chyba do lidla pojedziemy bo lodówka pusta. ale tak mi się nie chce..

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
Napisane przez Cestia Pokaż wiadomość
Jowisz, jakiś "dorosły" szampon pewnie by sobie poradził z oliwką, ale wiadomo, że jak przekombinujesz to ciemieniucha może wrócić Chyba musisz przeboleć te tłuste włoski i po prostu myć codziennie.
no właśnie niekoniecznie bo natknęłam się też na posty wizażowe gdzie dziewczyny w ten sposób włosy nawilżają i też myją min. 3 razy

a ja jeszcze użyłam oliwki w żelu żeby nie spłynęła to się teraz bujamy
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 15:56   #335
anka1900
Zakorzenienie

dziś nawiedziła mnie mama z ojczymem
Miki dostał Mikołajkowy prezent
Duplo z liczbami
http://allegro.pl/lego-5497-duplo-za...343046870.html
( w Rossmannie były takie zestawy)
wzbogaci to kolekcję Mikiego
do tej pory miał Duplo z tej firmy marketingowej na S , pseudo Duplo z Biedronki, oraz parę zestawów z gazet ( ostatnio szperałam w stosie gazet w sklepie, bo mamy już stado psiaków , no i trafił mi się źrebak)
oto fotka

a dziewczyny jak kupujecie duplo, to przydaje się ta płytka konstrukcyjna-podest , jak jej nie ma w zestawie to warto dokupić, Miki na niej stawia domki

hm, w sprawie witamin sztucznych to własnie kiedyś mi się łykało jak nie zapomniałam , bo to pierwsza ciaża i takie tam, ale ostatnio jak czytam, że w polsce taka nagonka na sztuczną suplementację, że szok, na zachodzie w czasopismach nawet reklam tych specyfików nikt nie umieszcza bo kobiety nie łykają jak nie ma jakiegoś zagrożenia czy jakichś objawów braków
a po ciąży to i tak czy ktoś łyka czy nie zawsze ma jakieś braki, wypadnie włosów i gorsze paznokcie więc to do mnie nawet nie przemawia
nasze mamy nic nie łykały i dostęp do różnych owoców był utrudniony, i rodziły dzieciaki na schwał

a wersta , faktycznie quinny to wysoki wózek i taki patyczakowaty jak konstrukcja żurawia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4821.jpg (152,7 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2010-12-07 o 15:59
anka1900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 18:48   #336
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość

a dziewczyny jak kupujecie duplo, to przydaje się ta płytka konstrukcyjna-podest , jak jej nie ma w zestawie to warto dokupić, Miki na niej stawia domki
w tym zestawie pociąg akurat jest. pokazałam małżowi i jestem już zdecydowana na 100%, uff. tylko czekam aż kasa z UP wpłynie bo coś się ociągają
Stary 2010-12-07, 19:19   #337
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

dziewczęta - ekspres ochrzczony całkiem niezła kawusia, mleko pięknie się spienia tż dziś serwował, nawet filiżankę wypił (a on wogóle kawy nie pije ) więc zacieszam
ponawiam zatem pytanie - jaką kawę zakupić tak na szybko? czy wogóle wszystkie mielone nadają się do ekspresu?

dziś w pracy oparzyłam się wrzątkiem jaki popłoch w biurze hehe, nawet szef przyleciał, czy aby pomocy nie potrzebuję smaruję alantanem, nic poważnego nawet panthenol nie był potrzebny
Stary 2010-12-07, 19:35   #338
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała75 Pokaż wiadomość
dziewczęta - ekspres ochrzczony całkiem niezła kawusia, mleko pięknie się spienia tż dziś serwował, nawet filiżankę wypił (a on wogóle kawy nie pije ) więc zacieszam
ponawiam zatem pytanie - jaką kawę zakupić tak na szybko? czy wogóle wszystkie mielone nadają się do ekspresu?
dawałam ci linki do kaw. w tym sklepie jest tak,że dziś klikasz i robisz przelew a oni wysyłają kurierem od razu nast. dnia. porządna firma
adres podaj do mamy to kurier na pewno zostawi i nie będzie się wracał

edit. bo w sklepach to chyba najłatwiej dostać lawazzę i dafidoffa, tak mi się wydaje. tego drugiego mogę polecić bo parzyłam jeszcze w kawiarce i była b.dobra.
http://www.smaczajama.pl/sklep/pl_PL...Fine-Aroma/199
piłam tę środkową w jasnym opakowaniu (to arabica )

Edytowane przez jowisz
Czas edycji: 2010-12-07 o 19:54
Stary 2010-12-07, 19:52   #339
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
dawałam ci linki do kaw. w tym sklepie jest tak,że dziś klikasz i robisz przelew a oni wysyłają kurierem od razu nast. dnia. porządna firma
adres podaj do mamy to kurier na pewno zostawi i nie będzie się wracał

edit. bo w sklepach to chyba najłatwiej sotać lawazzę i dafidoffa, tak mi się wydaje. tego drugiego mogę polecić bo parzyłam jeszcze w kawiarce i była b.dobra.
myślisz, że pamiętam gdzie i kiedy dawałaś te linki...
pewnie skoczę jutro do marketu a na później zamówię cosik lepszego
Stary 2010-12-07, 19:53   #340
anka1900
Zakorzenienie

mi chyba z jakiejś mielonej lavazzy cos nie wychodziło , byla zbytnio zmielona, i pewnie może za mocno ubiłam
ale teraz to nie bawię się w młynkowanie, bo czasem w zwykłym trudno wyczaić stopień zmielenia
z marketowych, lub niemieckich zapasów
to mam takie na stanie
http://pl.dallmayr.com/index.php?&navID=13
http://www.ideekaffee.pl/#/zrodla-zd...-classic-250-g
http://www.delikatesy.darboven.pl/?p...0-00008&par=29

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2010-12-07 o 19:55
Stary 2010-12-07, 19:55   #341
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała75 Pokaż wiadomość
myślisz, że pamiętam gdzie i kiedy dawałaś te linki...
pewnie skoczę jutro do marketu a na później zamówię cosik lepszego
wyżej dałam ci linka. myślę,że znajdziesz w większości spożywczych

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 19:55   #342
wersta
Zakorzenienie

Maluśna jakiś gorący okres, bo ja w zeszłym tyg. też się poparzyłam polałam sobie jakimś cudem na stopę z czajnika, piekło. wieczorem zdejmuję rajstopy,a tu mi skóra złazi razem z nimi
trzeba było Kochana udać chorą i śmigać do chaty
Stary 2010-12-07, 19:57   #343
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
Maluśna jakiś gorący okres, bo ja w zeszłym tyg. też się poparzyłam polałam sobie jakimś cudem na stopę z czajnika, piekło. wieczorem zdejmuję rajstopy,a tu mi skóra złazi razem z nimi
słuchaj a jak twój wypasiony ekspresik ? korzystasz z większości funkcji czy raczej pijesz kawkę ze spienionym mlekiem ?
Stary 2010-12-07, 20:03   #344
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
wyżej dałam ci linka. myślę,że znajdziesz w większości spożywczych
z pewnością te co Anka wkleiła też widziałam u nas. jakby co mam też 2 sklepiki z niemiecką chemią itp, to najwyżej tam coś upoluję

Cytat:
ałłaaa, już mnie wszytko boli...
masz rację, mogłam udać chorą ale teraz będę mieć aż nadto wolnego więc odsiedziałam swoje
Stary 2010-12-07, 20:07   #345
wersta
Zakorzenienie

Cytat:
słuchaj a jak twój wypasiony ekspresik ? korzystasz z większości funkcji czy raczej pijesz kawkę ze spienionym mlekiem ?
latte, kapuczino w ciągłym ruchu, tż pija espresso i zwyczajną kawę z ciepłym mlekiem. dla mnie jest idealny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 20:10   #346
anka1900
Zakorzenienie

a Maluśna tylko tych włoskich kaw to nie wybieraj, no chyba że masz podniebienie na mocniejsze palenie kawy jak makaronowa mamuśka Marti
mi totalnie nie smakuje Lavazza złota i inne , okropienstwo sam zapach parzonej tej kawy mi przeszkadza
Stary 2010-12-07, 20:10   #347
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
latte, kapuczino w ciągłym ruchu, tż pija espresso i zwyczajną kawę z ciepłym mlekiem. dla mnie jest idealny
daj linka, podrzucę psiółce. uparła się,że chce z pojemnikiem na mleko z bajerami, na raty
Stary 2010-12-07, 20:15   #348
wersta
Zakorzenienie

http://www.euro.com.pl/ekspresy-cisn...k73201rw.bhtml
o widzę, że teraz zaoszczędziłabym tysiaka
Stary 2010-12-07, 20:15   #349
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
a mam pytanie czy wszystkie łykałyście witaminy dla kobiet w ciąży ?
bo tym razem to sobie odpuściłam, łykam tylko folik , badania były ok, wiec chyba nie ma potrzeby sie faszerować sztucznościami w dodatku nie mogę na razie jodu, z tymi tarczycowymi wynikami
pytam, bo ostatnio pufa mocno zdziwniona byłam jak oddałam jej paczkę falvitu m, i pyta jak to nic nie łykasz?
Ja łykałam kwas foliowy i bodajże po pierwszym trymestrze zamieniłam na falvit czy jak mu tam... ale w zasadzie przede wszystkim dla tego, że miałam okropny wstręt do jedzenia, więc byłam pewna, że nie odżywiam się wystarczająco.... inaczej, pewnie bym też się mocno nad tym zastanowiła..

Cestia - gratuluje i trzymam kciuki...
U nas pod choinką tez chyba zagoszczą duplo. Mały zestaw z zeszłego roku ma, tylko, że mało tam klocków. I to mnie najbardziej denerwuje..

No i zapomniałam na amen Spóźnione życzenia dla wczorajszego solenizanta
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 20:19   #350
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Anka - oj, nie - raczej wolę delikatniesze kawy takie jakby z waniliowym posmakiem czyli lavazze odpadają
generalnie nie przepadam za latte itp. mlecznymi wynalazkami służą mi jako dodatek do obowiązkowych 2-3 filiżanek normalnej kawy dziennie
ale oczywiście pokombinuję na moim ekspresiku, czy da się te cuda zrobić

pranie zrobiłam - przecudnie pachnie zakupione dziś niemieckie seledynowe coccolino aloe vera w całym domu czuję
Stary 2010-12-07, 20:19   #351
anka1900
Zakorzenienie

dziękuję przekażę temu co nie po drodze mu ze spaniem wieczornym

ps. ponoć klocki Mega bloks te od 3+, pasują do Duplo
http://forum.gazeta.pl/forum/w,583,1...uplo_.html?v=2
http://allegro.pl/duze-klocki-80-el-...339683883.html
http://allegro.pl/mega-bloks-klocki-...343456528.html

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2010-12-07 o 20:24
Stary 2010-12-07, 20:24   #352
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:

dziękuję przekażę temu co nie po drodze mu ze spaniem wieczornym
no tak, srajki mikołajki a przecież mamy tu Mikołaja. człowiek czasem taki ciemny (swoją drogą właśnie sobie przypomniałam,że brak cioteczny młodszy wczoraj urodziny miał. na drugie ma Mikołaj )

ja to w ogóle ost. jakaś nieteges. dziś wyciągam z szafy bluzkę i zonk. w głowie czarna plama skąd ją mam. wiedziałam,że niedawno kupiłam ale gdzie ? dopiero jak się ubrałam, chwilę pochodziłam to mi się przypomniało,że ost. na targu z ciotką pod koniec listopada
Stary 2010-12-07, 20:33   #353
anka1900
Zakorzenienie

a my nie mieliśmy zbytnio fajnych mikołajek, brat wczoraj przysłał mi mms, że znalazł biednego Filemona w paszczy adoptowanego przeze mnie pseudo wilczura Chipsa
ja nie wiem co te psiaki mają w łeptynach ale przez dwa lata było ok, a teraz mu kot nie podpasił
Fil został nam jedynie na fotkach
na stanie mamy jeszcze tylko staruszkę kotkę Pumę
Stary 2010-12-07, 20:33   #354
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
no tak, srajki mikołajki a przecież mamy tu Mikołaja. człowiek czasem taki ciemny (swoją drogą właśnie sobie przypomniałam,że brak cioteczny młodszy wczoraj urodziny miał. na drugie ma Mikołaj )

ja to w ogóle ost. jakaś nieteges. dziś wyciągam z szafy bluzkę i zonk. w głowie czarna plama skąd ją mam. wiedziałam,że niedawno kupiłam ale gdzie ? dopiero jak się ubrałam, chwilę pochodziłam to mi się przypomniało,że ost. na targu z ciotką pod koniec listopada

niestety przyznam się, że czasami też tak mam i to nie tylko z ubraniami normą jest, że rzecz o której pamiętałam w kuchni a wyleciała mi z głowy nim doszłam do pokoju - ponownie przypomni mi się w kuchni

Miki - ty nasz nocny Marku najlepsze życzenia
Stary 2010-12-07, 20:37   #355
wersta
Zakorzenienie

ano właśnie Mikołaju

jako dzieci nie obchodziliśmy imienin, więc teraz u maluchów nie biorę tego święta pod uwagę. 15 maja Zofii też w domu nie obchodziliśmy, tylko obcy dzwonili

jestem w trakcie prostowania encanto i czekam
Stary 2010-12-07, 20:43   #356
anka1900
Zakorzenienie

jasne u dzieciaków to raczej urodzinowe torty, kto tam pamięta o imieninach maluchów
tak piszecie o tych kosmetycznych sprawach
że i ja muszę w koncu zamówić matrixową farbę, bo na święta będę wyglądać jak wypłosz z odrostami

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2010-12-07 o 20:44
Stary 2010-12-07, 20:44   #357
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Kochany Panie Boże! Przeczytałam kiedyś, że wiesz, co mamy zamiar zrobić zanim to zrobimy. Na ile wcześniej dostajesz taką informację? Chciałabym wiedzieć. Sheila, 10 lat

Panie Boże! Kim był ten facet, którego wsadziłeś do wieloryba a potem wyjąłeś? Czy on naprawdę zgodził się zrobić ten numer? Kaye, 9 lat

Boże - Czy pozwalasz Diabłu (alias Szatanowi) chodzić gdzie mu się podoba, czy masz go na oku? Cindy, 8 lat

Kochany Panie Boże, albo Panie Jezu, który z Was jest mniej zajęty. Bardzo wierzę w bycie chrześcijanką. Nawet gdy będę miała 16 lat i będę mogła prowadzić samochód i będę całkiem dorosła. Będę miała wiarę. Kochająca Karen, 8 lat

Kochany Słodki Boże! Jesteś tam, gdzie chcę być, gdy odejdę. Ale narazie podoba mi się tutaj. Kochająca, Candace, 9 lat

Kochany Jezu! Chciałbym, żebyć wciąż był z nami. Mógłbyś chodzić po wodzie albo robić co tylko Ci się podoba a my nie musielibyśmy słuchać nudnych kazań. Adolpho, 10 lat

Kochany Boże! Dzięki za niebo, które nam dałeś i za zwierzęta i oceany. Dzięki za nowe stworzenia takie jak komputery. Nad czym teraz pracujesz? Wesołych Świąt Bożego Narodzenia, Larry, 9 lat

Kochany Panie Boże! Czytałem o tym jak rozdzieliłeś Czerwony Ocean. To było fajne i trudne do uwierzenia. Dlaczego przestałeś robić takie spektakularne rzeczy. Ciężko nabrać energii? Dan B., 12 lat

Kochany Panie Boże! Chciałbym wiedzieć kiedy nastąpi koniec świata. Mam czas, więc nie musisz odpowiadać mi od razu. Proszę, powiedz mi o tym tydzień wcześniej. Chcę mieć czas, żeby się spakować. Stanley, 11 lat

Kochany Panie Boże! Czy stworzyłeś aids, bo jest za dużo wolnego seksu czy dlatego, że myślałeś że świat potrzebuje nowej choroby? Randall, 11 lat

Hej, Panie Boże! Mówi ci cześć nieznany przyjaciel. Uszy do góry. Ktoś tu na dole Cię kocha. To sekret kto, 10 lat

Kochany Panie Boże. Zatrzymaj świat. Chcę wysiąść. I wrócić później. Jestem dobry w komputerach, więc będę dobry na przyszłość. Orson, 12 lat

Kochany Panie Boże! Jestem chłopcem. Musisz to wiedzieć, żeby mi pomóc. Moja dziewczyna jest o rok starsza. Myślisz, że to w porządku? Jej mama nic o nas nie wie. Dziękuję Ci, Bryan, 8 lat

Do Pana Boga. Chcę Ci podziękować za dobre rzeczy, które nam dałeś. Takie jak lody. Zabawki. Baseball. I dziewczyny na plaży. Steve, 12 lat (niedługo 19)

Boże! Kiedy zacząłeś tę historię z ubraniami, portkami i tym wszystkim? Moja mama mówiła, że pierwsi ludzie chodzili goluteńko. Musiało Ci się znudzić tak ciągle na nich patrzeć. Myśl o mnie w modlitwach, Thomas, 11 lat

Kochany Panie Boże, w szkole uczą nas o tym, co czynisz. A kto to robi, gdy Ty jesteś na wakacjach? Bartek

Drogi Panie Boże, faktycznie jesteś niewidoczny czy to tylko trik? Sylwia

Panie Boże, czy to prawda, że mój tata nie pójdzie do nieba, skoro w domu używa brzydkich słów? Olimpia

Kochany Panie Boże, czy nie myślisz, że wygląd żyrafy to pomyłka? Grześ

Panie Boże, zamiast pozwalać ludziom umierać i stwarzać nowych ludzi, dlaczego nie pozwalasz żyć tym których masz teraz? Tomek

Drogi Panie Boże, poszedłem na ślub i całowali się w kościele. Czy to jest OK? Łukasz

Panie Boże, co to znaczy, że jesteś Bogiem zazdrosnym? Myślałam, że masz wszystko. Patrycja

Panie Boże, czy rzeczywiscie powiedziałeś 'co byście chcieli, żeby wam ludzie czynili, i wy im czyńcie'? Jeśli tak, to idę naprawić mojego brata. Ola

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-07, 20:45   #358
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
jestem w trakcie prostowania encanto i czekam
miałaś mi się pochwalić, już jak ostatnim razem robiłaś

ja dumam nadal nad podkładem do twarzy co wymyślę jakiś, sprawdzam na KWC i porażka
Stary 2010-12-07, 20:45   #359
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
jasne u dzieciaków to raczej urodzinowe torty, kto tam pamięta o imieninach maluchów
moi teściowie
robią halo z każdej okazji (i pierdoły też ), na naszą rocznicę ślubu też dzwonią. może dziwna jestem, ale ja z okazji rocznicy nie zadzwoniłabym do nikogo. toż to sprawa każdej pary
Stary 2010-12-07, 20:52   #360
anka1900
Zakorzenienie

o Jowiszku to wypisz wymaluj moj ojczym i jego zwariowane 50 letnie dzieci
ojczym nawet czasem sie obraża że ktoś z jakimiś życzeniami nie dzwoni
ewentualnie mowi mojej mamie żeby złozyła jego córce życzenia bo któraś tam rocznica ślubu jej mija
imieniny to rozumiem u dorosłych, ale inne okoliczności sa zbyt osobiste jak dla mnie , kto by to wszystko spamiętał
no co innego moja rocznica ślubu łatwa do zapamiętania i dla katolików i dla mniej kościelnych
15 sierpnia proste jak drut
ale nie oczekuję życzeń, jak ktoś sobie przypomni przysyła miłego sms czy zadzwoni i tyle , miło ale nic na siłę

ja mam cerę mieszaną, więc Maluśna ja chyba wybiorę sobie Vichy norma teint
http://allegro.pl/vichy-normateint-3...347954635.html
testowałam na próbkach i jest ok i kolor i konsystencja

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości