Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy! - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-10, 15:47   #331
tysiaczek04
Przyczajenie

Dot.: Madinette/Angiletta - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Madinette ma schemat brania najprostszy z możliwych tabletkowych Jeśli 1 dzień wypada w czwartek to tabletkę bierzesz podpisaną jako czwartkową, to chyba jasne Bierzesz według strzałek tylko po to, żeby się nie pomylić, bo każda zawartość hormonów ma taką samą i wychodzi na to, że opakowanie skończysz w środę. Robisz przerwę 7 dni i kolejne opakowanie znowu zaczniesz w czwartek (ósmego dnia)
Mam nadzieję że to już będzie dla Ciebie jasne
Dzięki za pomoc, najwidoczniej swoją przygodę z tabletkami zaczęłam od bardziej zaawansowanego levelu a prostszy schemat przyjmowania wydaje się być ... zbyt prosty

Pozdrawiam
tysiaczek04 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-03, 16:25   #332
piniata
Rozeznanie

ja jestem w trakcie 3 opakowania i na pewno ostatniego.tabletki kompletnie nie dla mnie.non stop plamienie,nawrot tradziku głownie na zuchwie,zero ochoty na seks i przede wszystkim masakra z paznokciami!nigdy w zyciu nie mialam problemu ze slabymi czy lamliwymi paznokciami a teraz..paznokcie lamia mi sie w polowie!niestety mi nie podpasowaly,to juz 6 w mojej 6 letniej karierze..nadal nie znalazlam dobrych dla siebie
piniata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-17, 14:44   #333
Sylviaa14
Przyczajenie

GG do Sylviaa14

Witajcie dzisiaj ginekolog przepisał mi Angilette, wcześniej brałam Atywie. Lekarz powiedział mi, że mam zrobić normalną 7 dniową przerwę, natomiast w ulotce jest informacja, że przy zmianie tabletek nie powinno się robić takiej przerwy. Wie ktoś kiedy powinna wziąć pierwszą tabletkę?
Sylviaa14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-19, 15:59   #334
jeanney
Przyczajenie

Tabletki antykoncepcyjne a zioła

Hej
Stosuję antykoncepcję hormonalną (Madinette) i chciałabym zacząc brac kozieradkę w tabletkach. Czy nie osłabi ona działania antykoncepcji?
jeanney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-20, 14:18   #335
Kallla
Rozeznanie

GG do Kallla
Belara - ktoś stosował/stosuje ?

Cześć.
przekopałam forum, internet i nie znalazłam żadnych konkretnych opinii.

Dostałam dziś od gina receptę na Belarę. Parę lat temu brałam już tabletki anty: regulon a później Yasminell. Regulon działał na mnie bardzo źle, starsznie się po nim czułam. Z yasmienell było lepiej ale miałam już dość i przestałam brać.

Wiem, że każdy organizm inaczej reaguje. Ale czy ktoś może opisac swoje wrazenia albo skutki Belary ?

Z góry dziękuję!

WYMIANA :

Edytowane przez Kallla
Czas edycji: 2014-11-20 o 14:20
Kallla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-21, 09:13   #336
cebulova
Zadomowienie

Dot.: Madinette / Angiletta / Belara - wątek zbiorczy!

Podpinam się pod wątek. Również wczoraj dostałam receptę na Belarę. Ginekolog chwaliła, że nie powodują obniżenia libido. Brać zacznę za około tydzień, jednak wcześniej chciałabym zdobyć jakieś informacje. Z tego co czytam skład taki jak wspominane Madinette, jednak Belara na polskim rynku jest od może raptem 2-3 miesięcy. Czy któraś z Was brała?

A ja rosnę i rosnę
cebulova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-24, 15:35   #337
Frutti
Zakorzenienie

Generalnie to piszę to już z 298437623489 raz na tym forum Nigdy nie powinno się pytać o zdanie na temat tabletek anty innych osób
10 osób powie że są super i im odpowiadają, 15 że są do d*py i nie polecają. I co wtedy? Zrazicie się i będziecie sceptycznie nastawione.
Hormony mają na każdą jedną osobę inny wpływ, dla jednej osoby będą cudowne, dla innej tragedia. Takie życie Przekonajcie się same
Stary 2014-12-02, 11:38   #338
ankiee
Przyczajenie

hej a powiedzcie mi, czy ma sens zmiana madinette na np. belare ? to zamiennik, ale czy moze cos sie polepszyc? Biore madinette ok.roku na poczatku mialam bardzo duzo aktywnosci fizycznej( jezdzilam do pracy na rowerze po kilkanascie km), wiec nie tylam, pozniej przestalam jezdzic, i zaraz zaczelam bardzo tyć :/ nigdy nie bylam super szczupła, wcześniej brałam sylvie 20 i bez aktywności fizycznej waga nie skakała w góre jak szalona. już nawet nie będe wspominać o zerowym libido..
Stary 2014-12-02, 18:48   #339
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankiee Pokaż wiadomość
hej a powiedzcie mi, czy ma sens zmiana madinette na np. belare ? to zamiennik, ale czy moze cos sie polepszyc? Biore madinette ok.roku na poczatku mialam bardzo duzo aktywnosci fizycznej( jezdzilam do pracy na rowerze po kilkanascie km), wiec nie tylam, pozniej przestalam jezdzic, i zaraz zaczelam bardzo tyć :/ nigdy nie bylam super szczupła, wcześniej brałam sylvie 20 i bez aktywności fizycznej waga nie skakała w góre jak szalona. już nawet nie będe wspominać o zerowym libido..
Zmiana na odpowiednik nic nie da, skład hormonów jest ten sam, tylko jakieś substancje pomocnicze się czasami zmieniają, ale nie zawsze.
Najlepiej jak pójdziesz do ginekologa i powiesz co się dzieje, z wagą i libido, da Ci pewnie inne tabletki
Stary 2014-12-04, 08:42   #340
ankiee
Przyczajenie

Chyba miałam przeczucie, bo rzeczywiście wypisała mi Belare powiedziała że wzrost wagi to napewno nie od madinette, ale na libido dobrze wpłynie Belara, mam mieszane uczucia, czy brać się za te nowe tabletki, czy raczej za nowego lekarza
Stary 2014-12-04, 13:04   #341
Frutti
Zakorzenienie

Wykup jedno opakowanie i sprawdź, jeśli nie będzie lepiej to nowy lekarz jak najbardziej wskazany
Stary 2014-12-05, 11:05   #342
banankowa
Przyczajenie

Cześć,
Mam takie pytanie i będę wdzięczna za odpowiedź.
Lekarz przepisał mi Belarę, jednak zostawiłam opakowanie w pracy (nieszczęśliwy zbieg okoliczności). A, że to było moje pierwsze opakowanie, spanikowałam i pobiegłam do apteki. Kupiłam Madinettę - farmaceutka powiedziała mi, że skuteczność będzie zachowana - i chyba miała rację, bo pojawił się wiarygodny okres (plamienie). Postanowiłam więc w przyszłym cyklu odwrócic sytuację - brac Madinettę, a wyrównac Belarą.
Podczas przerwy nie doszło do stosunku, potem normalnie wzięłam Madinettę. Natomiast te jedną Belarę wziełam w poniedzialek (ostatni stosunek piatek). I natknelam sie na informacje, ze wbrew temu co pwoiedziala farmaceutka takie zachowanie moze obnizyc skutecznosc.
Czy ktos ma informacje, ktore moglyby rozwiac moje watpliwosci?
Co teraz robic? Zabezpieczac sie dodatkowo?
banankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 13:04   #343
Frutti
Zakorzenienie

Nie obniży.
Stary 2014-12-05, 13:37   #344
banankowa
Przyczajenie

Dzięki za odpowiedź.
Miałam atak paniki, ponieważ na jednym z portali (coś w stylu spytaj lekarza online) udzielono mi odpowiedzi, że obniży - co wydawało mi się głupie, to są te same substancje czynne, godziny zachowane. Po prostu chyba "lekarz" pomyślał, że chodzi o zastąpienie jednych tabletek drugimi, nie zwrócił uwagi, że skład obydwu jest taki sam....
Stary 2014-12-05, 18:51   #345
Frutti
Zakorzenienie

Szkoda czasu, na takich "lekarzy", którzy lekarzami nie są Bo normalny lekarz przyjmuje w przychodni/szpitalu/gdziekolwiek, ale raczej nie w internetech

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-05, 18:58   #346
Aleaa_
Wtajemniczenie

No dolacze tu do was
Trzeci dzien pierwszego opakowania Belary

Aleaa_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 19:54   #347
cebulova
Zadomowienie

Ja od tygodnia na Belarze i coś mi sie @ skończyć nie chce. Cały czas plamię. Mam nadzieję, ze juz niedługo.

A ja rosnę i rosnę
cebulova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 23:44   #348
ankiee
Przyczajenie

a któraś z was tutaj dziewuszki, zmieniała właśnie np z madinette na belare bądź odwrotnie ?
Stary 2014-12-06, 16:49   #349
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankiee Pokaż wiadomość
a któraś z was tutaj dziewuszki, zmieniała właśnie np z madinette na belare bądź odwrotnie ?
to raczej nie ma nic do rzeczy, skład ten sam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-07, 15:11   #350
Tutinkopi
Przyczajenie

Tabletki antykoncepcyjne, przerwa, a antybiotyk.

Hej, mam pewien problem. Zdaję sobie sprawę z tego, że takie tematy już były, ale chcę uzyskać jasną odpowiedź.

Moja dziewczyna jutro idzie do lekarza i prawdopodobnie dostanie antybiotyk. Jutro, tak się składa, bierze też ostatnią tabletkę z blistra Madinette. W ulotce napisane jest, by w takiej sytuacji nie robić przerwy...

I teraz pytanie: dlaczego? Ostatni stosunek odbył się ponad tydzień temu, więc nie ma możliwości tego, by był 'ryzykowny'. Co jeśli jednak przerwa zostanie zrobiona, albo sam antybiotyk będzie wzięty pierwszego dnia przerwy? No i oczywiście zalecana jest abstynencja/zabezpieczenie mechaniczne w czasie antybiotykoterapii, jak i tydzień po niej, prawda?
Tutinkopi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-07, 15:41   #351
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki antykoncepcyjne, przerwa, a antybiotyk.

Robi sie przerwę 7 dniową, bierze antybiotyk i jednoczesnie stosuje dodatkowe zabezpieczenie i tyle.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 08:33   #352
banankowa
Przyczajenie

Cześć
Byłam wczoraj u lekarza, zadałam niemal wszystkie dręczące mnie pytania.
I tak - zamiana jednych tabletek na drugie, nie ma najmniejszego wpływu na skuteczność
Druga sprawa - nadmiar witaminy C. ma. Trochę się wkurzyłam, bo skoro to jest takie ważne, to czemu nie powiedziała mi o tym na początku i czemu nie uwzględniono tego na ulotce? No ale ważne, że tak czy siak to wiedziałam
Mam jeszcze do was pytanie - czy któraś z was wie, czy przeziębienie/ osłabienie organizmu wpływa na skuteczność tabletek? Bez wymiotów/biegunki, tylko katar, kaszel, może lekka gorączka. Bo właśnie tego pytania z wrażenia zapomniałam zadać
Stary 2014-12-11, 12:57   #353
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

Witam
Właśnie wróciłam od ginekologa, zmieniam Nuvaring na Angilettę. Głównie ze względu na zatrzymanie wody w organizmie, bóle głowy i łydek. Od poniedziałku pewnie zacznę przyjmować nowe tabletki. Zobaczymy, jak to będzie
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-11, 18:16   #354
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez banankowa Pokaż wiadomość
Cześć
Byłam wczoraj u lekarza, zadałam niemal wszystkie dręczące mnie pytania.
I tak - zamiana jednych tabletek na drugie, nie ma najmniejszego wpływu na skuteczność
Druga sprawa - nadmiar witaminy C. ma. Trochę się wkurzyłam, bo skoro to jest takie ważne, to czemu nie powiedziała mi o tym na początku i czemu nie uwzględniono tego na ulotce? No ale ważne, że tak czy siak to wiedziałam
Mam jeszcze do was pytanie - czy któraś z was wie, czy przeziębienie/ osłabienie organizmu wpływa na skuteczność tabletek? Bez wymiotów/biegunki, tylko katar, kaszel, może lekka gorączka. Bo właśnie tego pytania z wrażenia zapomniałam zadać
Nie ma wpływu.
A wit. C wpływa dopiero po przyjęciu jej bardzo dużej ilości, w normalnych dawkach nie ma znaczenia.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-12, 08:35   #355
banankowa
Przyczajenie

No właśnie, a jeszcze co do witaminy C - wydaje mi się, że ostatnio przyjmowałam jej duże ilości (zwłaszcza soku żurawinowego) ze względu na zapalenie. Moje już chyba ostatnie z możliwych pytań (dziękuję za cierpliwość Jeśli piję tego soku dużo, ale akurat mam przerwę, czy nadal ma on wpływ na skuteczność? Plus jak długo teraz powinnam się dodatkowo zabezpieczać? Lekarz powiedział, że obniżona skuteczność dotyczy tylko dnia, w którym wystapił nadmiar witaminy C - czy to prawda? Czy może dla świętego spokoju, te 7 dni powinnam odczekać?
Pozdrawiam
Stary 2014-12-12, 13:16   #356
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez banankowa Pokaż wiadomość
No właśnie, a jeszcze co do witaminy C - wydaje mi się, że ostatnio przyjmowałam jej duże ilości (zwłaszcza soku żurawinowego) ze względu na zapalenie. Moje już chyba ostatnie z możliwych pytań (dziękuję za cierpliwość Jeśli piję tego soku dużo, ale akurat mam przerwę, czy nadal ma on wpływ na skuteczność? Plus jak długo teraz powinnam się dodatkowo zabezpieczać? Lekarz powiedział, że obniżona skuteczność dotyczy tylko dnia, w którym wystapił nadmiar witaminy C - czy to prawda? Czy może dla świętego spokoju, te 7 dni powinnam odczekać?
Pozdrawiam
Podejrzewam, że nie masz się czym martwić. Nie powinno się się przyjmować więcej niż 1g witaminy C, a 1 szklanka zwykłych jagód żurawiny dostarcza 30 mg witaminy C (całe zapotrzebowanie dzienne to 60-70mg), a to jest 1/33 dopuszczalnej ilości, więc wątpie, że ją przekroczyłaś.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-13, 19:31   #357
Aleaa_
Wtajemniczenie

Mam pytanie, dostalam tabletki Belara lekarka kazala mi wziac tabletki od razu, to bylo jakos 16 dni od okresu. Pisze jakos, bo trudno powiedziec czy to byl pierwszy okres po porodzie czy nie. Lekarka mowila, ze po 7 tabletce bede zabezpieczona, czy to prawda? Bo jednak to nie sa pierwsze dni okresu.[

Stary 2014-12-13, 23:44   #358
Frutti
Zakorzenienie

Poczytaj ulotkę Zasada jest taka:
-rozpoczęcie w 1 dniu miesiączki -> bezpieczeństwo od 1 tabletki
-rozpoczęcie w 2-5 dniu -> trzeba się dodatkowo zabezpieczać 7 dni
-w każdym innym dniu -> bezpieczeństwo będzie dopiero zagwarantowane od rozpoczęcia kolejnego opakowania

Nie wiem co to za lekarz
Stary 2014-12-13, 23:48   #359
Aleaa_
Wtajemniczenie

Czytalam i mi wlasnie to nie pasowalo, dlatego dopytuje dzieki ;-

Stary 2014-12-14, 00:15   #360
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640
Konto usunięte

Ja mam dylemat: czy podjąć ryzyko i zacząć przyjmować nowe tabletki przed świętami, czy przemęczyć się jeszcze miesiąc z krążkiem, od którego bolą mnie nogi i wyglądam jak balon :P
b276cf7d045b24ab4154d1e231f6ab4a04fdd640 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości