|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | |
na przekór do celu
|
Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Cytat:
Nie mówię żeby się przenosić aby uciec od przedmiotów takich i takich. Uciekanie to nie metoda. Przenosić się wtedy, kiedy wiemy że pewnych przedmiotów chcemy się uczyć. I tak, trzeba zaryzykować, a czasami tym ryzykiem jest zmiana profilu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Przyczajenie
|
Przejzałam ten wątek tylko pobierznie więc przepraszam jeśli napiszę coś, co było już wczesniej "wałkowane". Zaciekawił mnie, bo sama właśnie skończyłam liceum i byłam "na humanie". Patrząc z perspektywy czasu i perspektywy zdanej nie tak dawno matury uważam że nie popełniłam błędu. Za humanistkę nijak się nie uważam ale studia tak czy siak bedą humanistyczne (acz z domieszką przyrodniczych). Byłam na profilu pol-ang-hist, matury z żadnego z tych przedmiotów nie zdawałam na poziomie rozszerzonym, a historii nie zdawałam w ogóle. Znam sporo osób które po humanie wylądowały na politechnice, jakiejś ekonomii czy nawet geologii, znam też takich którzy po biol-chem-fizie teraz z powodzeniem studiują filologie polską. Mało jest osób które kończąc liceum mają takie same plany na przyszłość jakie miały gdy przyszły do liceum. Ta szkoła jest po to aby kształtować ogólnie i według mnie takie profile to jest w większości szkół pic na wode. O twojej przyszłości nie decyduje profil w liceum
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
lecz gdy nie jesteś pewien swojej przyszłości, nie wybieraj humana, to nie jest profil dla niepewnych. nie dyskutujemy tu o korzyściach z pójścia na jakiś tam profil, a o osobach które idą na humana bo idą tam koleżanki/bo polski jest łatwy/bo nie chce mieć dużo matematyki. także proszę was bardzo o trzymanie się tematu.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-08-19 o 11:09 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Raczkowanie
|
Żałuję tego wyboru
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gdybym od razu wybrała mat-inf (na który zresztą złożyłam papiery), zaoszczędziłabym swój cenny czas, pieniądze i przede wszystkim nerwy - niestety, przeświadczenie, że nie nadaję się do matematyki wygrało. Nie dajcie sobie zatem wmówić, że do czegoś się nie nadajecie ![]() ![]()
![]() |
#336 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Przyczajenie
|
Witajcie,
Jestem tu nowa i równiez żałuję swojego wyboru. Jestem na humanistycznym profilu. Nie śmiejcie się, ale specjalnie wpisałam w Google hasło " żałuję wyboru profilu"... Wpadam w paranoję... Wybrałam profil, ponieważ nauczycielki od polskiego i historii były świetne, poza tym bardzo mnie lubiły, co oczywiście skutkowało tym, że ja też je polubiła, za czym idzie polubienie przedmiotów, które wykładały. Zaznaczam, że nie byłam kompletną łajzą z biologii, fizyki... Miałam piątki, choć o wiele większą frajdę sprawiało mi czytanie lektur na polski bądź wypracowania. Teraz bardzo żałuję.... Nie mam możliwości się przenieść- klasy są zapełnione, a do innej szkoły nie dam rady psychicznie... Uczę się na własną rękę, zgłosiłam się na koła i projekty z biologii i fizyki... Nie wiem czy sobie poradzę.... Dziś facet od historii zaczął na forum całej klasy mi mówić, że powinnam się w takim razie przenieść, że będzie mi strasznie trudno... Jestem tego świadoma! Najgorszcze jest, że NIE WIEM co chcę studiować, ale wiem, że chciałabym zdać na maturze przedmioty ścisłe... Nie chcę studiować historii, kulturoznawsta.... Czy mogę dać sobie radę? proszę o normalne wypowiedzi, bo kolejne kpiny i wyśmiewania " humanów" czy " głupiego wyboru" mnie dobiją... Pozdrawiam wszystkich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Ja cały czas byłam na humanie, zdawanie innych przedmiotów na maturze do głowy mi przyszło jak już skończyłam LO, czyli było na to za późno... Historią, wosem itp. już się nie przejmuj, nie musisz mieć z tego 5 czy 4. Nauczyciel niech cię tam straszy, wypomina twoją 3 ze sprawdzianu - widać zazdrości Ci odwagi i zdolności do przedmiotów ścisłych ![]() W tym wątku wypowiadały się już osoby które z humana dostały się na politechniki i studiują techniczne lub medyczne kierunki - czyli wszystko jest możliwe! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
czy tylko ja do tej pory nie żałuję swojego profilu humanistycznego?
![]() świadomy wybór, na tyle, na ile może być świadomy w gimnazjum, ale - jak widać - słuszny. i tak, miałam mnóstwo osób, które przyszły sobie 'posiedzieć na polskim', no i jakoś przesiedzieli, jakoś tą maturę zdali (przynajmniej nie było fizyki,nie?), no ale co z tego? kończenie humana bez sprecyzowanych zainteresowań albo wstępnych deklaracji, że pójdzie się w tym kierunku, to zbrodnia przeciwko sobie.
![]() |
![]() |
#340 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak na ekshumanistkę przystało podpisuję się pod tym "ręcami i nogami"
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
Jejku, nie ogarniam
![]() Zaczęłam już przygotowania do matury - stwierdziłam, że im szybciej tym lepiej i wymiękam... Patrząc ile mam zaległości z biednej matmy na którą się porywam na R płakać mi się chce ![]() Myśląc, że mamy pierwszy weekend weekend szkoły a ja siedzę i kuję zamiast wyjść gdzieś na imprezę czuję czarną rozpacz ![]() Błagam o jakieś słowa otuchy, bo normalnie straciłam wiarę w siebie ![]()
![]() |
#342 | |
Rozeznanie
|
Ekshumanistkę, to zabrzmiało, jakbyś miała coś... ekshumować
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Raczkowanie
|
Nawet nie wiedziałam, że jest tu taki wątek. Ale zdecydowanie to wątek dla mnie. Jestem w 1szej klasie liceum, właściwie powinnam być w drugiej ale przeniosłam się z zagranicy do Polski i nie mam zaliczonego roku. Niestety zapisując się do liceum pani dyrektor powiedziała, że miejsca wolne są na profilu humanistycznym i niestety musiałam tam iść.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() każdemu przychodzą ciężkie chwile, w głowie jakiś głos podpowiada: "nie warto", ale trzeba się zmusić i za jakiś czas będzie lepiej. moje koleżanki w klasie zaczęły nadrabiać różnice z rozszerzonej matmy gdzieś koło stycznia. powiedziałaś nauczycielowi o swoich zamiarach? powiedz, pomoże, poda ci jakąś wartościową książkę, da może kilka sprawdzianów od mat-fizów. mamy początek września, wiadomo więc że cały materiał przed tobą, ale ważne żebyś była systematyczna a będzie go coraz mniej ![]() od siebie polecam tą książkę - http://static.edusklep.pl/plik/zdjec...2/788824_6.jpg jej plusem jest zaczynanie od podstaw i pogrupowanie w działy (gdy zbliżasz się do końca działu to trudniejsze zadania) podobna jest do podstawy - http://srvimg02.tablica.pl/images_ta...wy-zdjecia.jpg w obu książkach pod koniec są zestawy maturalne do rozwiązywania. ja tą drugą zrobiłam całą, każde zadanie i przy tej książce matura to pikuś ![]() a mat-fizy chwaliły tą dla R może ![]() Cytat:
![]() walcz o przeniesienie. co miesiąc odwiedzaj dyrektorkę i pytaj się czy zwolniło się miejsce. a pracą się nie stresuj - nie przykładałabym się na twoim miejscu do niej, może w ten sposób dyrektorka zobaczy że nie nadajesz się na ten profil i że się tylko męczysz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() a jakie argumenty... no po pierwsze że z polskiego masz braki, a będąc na profilu z rozszerzonym tym przedmiotem nie odpowiada Ci tempo i zagadnienia jakich będziesz musiała się uczyć. tylko nie przesadź w drugą stronę, żeby nie zabrzmiało tak że polski masz w tyłku ![]() dodaj że zawsze interesowałaś się matematyką, nie miałaś z nią problemów, a matematyka wszędzie jest taka sama to wielkich braków mieć nie będziesz ![]() ![]() napisałabym też że nie miałaś możliwości wyboru profilu, dostałaś się na taki który nie ułatwi ci napisania dobrze matury z matmy R. wspomnij że masz zainteresowania techniczne, ścisłe itp. i że chciałabyś je realizować na studiach, na które profil mat-geo ułatwi ci dostanie się...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Raczkowanie
|
kolorowatecza, za rok będziesz trzeci miesiąc oblewać zdaną maturę, a w taką niedzielę jak dziś będziesz wdzięczna całemu światu, że nikt Cię nie wyciąga bo chcesz posiedzieć w piżamie.
+ dłuższe wakacje ![]()
![]() |
![]() |
#350 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie musisz już dzisiaj "siedzieć i kuć", póki co zacznij spokojnie, poświęć max 3 godziny weekendu, zacznij od tego co umiesz najmniej, to też Ci pomoże mniej się denerwować, bo zawsze jeszcze będziesz miała dużo czasu żeby się tego porządnie nauczyć. A w marcu może już być za późno. Naprawdę nie ma się co stresować, najważniejsze, że udało Ci się zacząć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No skąd ja to znam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Zadomowienie
|
Łatwo jest mówić ludziom, którzy problemów z matmą nie mają, aby inni szli również na ten profil.
Poszłam na humanistyczny i żałuję. (chociaż humanistyczne przedmioty naprawdę lubiłam) Ale wiem też, że nie miałam innego wyboru. O ile wszystkiego byłam w stanie się nauczyć i oceny zawsze miałam niezłe, to matma i chemia leżały u mnie i kwiczały. Niestety. Idąc do LO tak na prawdę wiedziałam co chcę robić. Chciałam studiować architekturę, ale o istnieniu takiego profilu wtedy nie wiedziałam. O ile w ogóle był? A może dopiero niedawno się takich narobiło? Nie mam pojęcia. Moim błędem było to, ze myślałam, że sama się wszystkiego nauczę. Niestety bez zainwestowania w lekcje rysunku nie ma szans. A teraz jest już trochę za późno. I przez to mam rok w plecy. Teraz studiuję humanistyczno-społeczny kierunek. Ale gdybym miała szanse cofnąć czas to zdecydowania wybrałabym inne LO i inny profil.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ktoś chyba wspominał że wcale tak łatwo matmy nie ogarnia, a mimo to stara się ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja bardzo chciałam się nauczyć, w LO na korki nawet chodziłam, a i tak nigdy więcej jak wyjęczane 3 nie miałam. A i zagrożenie sie zdarzyło.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Rozeznanie
|
Viva, a Tobie matematyka dobrze szła? Kiedy się zorientowałaś, że chcesz iść na coś ścisłego i zaczęłaś się przygotowywać do rozszerzenia? Bo ja stwierdziłam, że nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, tylko wziąć się w garść i po trochu zacząć robić zbor Kiełbasy. Nie zależy mi na mega wysokim wyniku, myślisz, że do 40% da wyciągnąć, jak się dziennie będzie robiło po 5 zadań dziennie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | ||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() czytałaś choć pobieżnie wątek? ![]() ![]() dwie koleżanki z klasy zdawały rozszerzoną matmę, chodziły raz w tygodniu na dodatkowe zajęcia, nie wiem ile robiły w domu. zdały na ok. 60%.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-09-18 o 18:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Rozeznanie
|
Podstawa się u mnie nie liczy. Tylko rozszerzenie. Właściwie nie muszę na dużo zdać, matematykę mam przez ten rok na studiach, na korki nigdzie chodzić nie będę , bo nie mam pieniędzy.
Przyznaję się bez bicia, że nie przeczytałam całego wątku. Stąd nie wiedziałam, że nie zdawałaś rozszerzonej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
na przekór do celu
|
Fajnie że masz matmę na studiach, nie wypadniesz z rytmu liczenia, ale materiał Ci się ze studiów nie przyda
![]()
![]() |
![]() |
#360 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
Vouloir c'est pouvoir. Edytowane przez Chibiusa Czas edycji: 2011-09-18 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:09.