![]() |
#331 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wrześniówki cz. II
tez tak myślałam, bo to jestem w stanie to przezwyciężyć i wytrzymać do ślubu
![]() |
#332 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My do 1 spowiedzi zamierzamy isc w niedziele. Nie bedę ukrywała, ze się stresuje. Nie wiem jak się bym zachowala w razie nieotrzymania rozgrzeszenia. Na pewno pojde do nastepnego ksiedza... z jeszcze wiekszym stresem i niepewnoscia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Wtajemniczenie
|
Prawie wszystko, dziś idę po bielizne ślubną
![]() Cytat:
Wszystko będzie w swoim czasie, spotkanie z zespołem, kamerzystą i salą... a tak poza tym no to standardowo próbna fryzura, a w poniedziałek przymiarka sukni ![]()
![]() |
#335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spowiedź przed ślubną,to ja jestem już po pierwszej z czego się bardzo cieszę. Przy spisywaniu protokołu ksiądz kazał nam przystąpić do spowiedzi, ja mu powiedziałam,że mieszkamy razem a on na to,że mieszkanie razem nie jest grzechem tylko zależy co się robi ![]() Poszliśmy do tej spowiedzi,bo nam na tym bardzo zależało.W konfesjonale zapytał czy jesteśmy w stanie wytrzymać z czystością do ślubu,ja oczywiście powiedziałam TAK.Dostałam rozgrzeszenie i od połowy czerwca żyjemy w czystości ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Troszku się podpiłam, więc za dużo nie napiszę, co by nie straszyć porządnych wizażanek ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Kubuś ![]() ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2011-08-04 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 |
Wtajemniczenie
|
Na szczęście mnie omijają te wszystkie kościelne formalności, bo biorę ślub cywilny. Nie chcę tu nikogo urazić, bo sama jestem wierząca, ale wkurzają mnie te wszystkie klauzule o zachowaniu czystości, antykoncepcji , mieszkaniu razem - to było dobre w średniowieczu a nie w dzisiejszych czasach. Wkurza mnie też niezmiernie to, że ja wobec kościoła jestem mega grzesznicą, bo brałam już raz ślub kościelny, a teraz będę miała drugiego męża i co ...do spowiedzi iść nie mogę, bo rozgrzeszenia nie dostanę, żyję oficjalni w grzechu. A miałam taki przypadek u siebie w mieście, że kobitka brała ślub po raz czwarty - tylko to był jej pierwszy kościelny, miała dwójkę dzieci i co ...ona jest święta i przykładna...no cóż.
![]() |
#339 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale to już kwestia sumienia każdego z osobna ![]()
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny powiedźcie mi czy przed tą spowiedzią trzeba zaznaczać że jest to spowiedź przedślubna... bo sama już nie wiem, czy iść do spowiedzi i później dać kartkę do podpisu
![]() My zbieramy potwierdzenia do końca tego tygodnia... i telefon dzwoni do mnie - moich gości będzie mniej niź 20 os na weselu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Powiem Ci że ja też znajomych których zaprosiłam widzę raz dwa razy na rok, bo mieszkają gdzie indziej i nie ma czasu żeby się spotkać, ale ich zaprosiłam bo bardzo ich lubię i może też z sentymentu bo kiedyś spędzałam z nimi dużo czasu i mam miłe wspomnienia ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#342 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzeba zaznaczyć, że jest przedślubna. Liczbą gości się nie przejmuj. Będą Ci, którzy chcą być z Wami mimo wszystko. A reszta niech żałuje... Też się zadręczałam, że mnie rodzina olała itp, ale teraz patrzę na to z innej perspektywy i wiem, że nie warto sobie zaprzątać głowy takimi osobami, które mają delikatnie mówiąc wywalone na nasz najważniejszy dzień. Głowa do góry! ![]() U mnie też jest tak, że z mojej strony na chwilę obecną jest 29 osób (14 się nie zdeklarowało, mimo, że potwierdzenie do 31.07 było), a ze strony TŻ już są 53 osoby potwierdzone plus nasi znajomi. Jestem po drugiej przymiarce i wiecie co... Suknia jest piękna i w ogóle, ale nie wiem czy dobrze wybrałam, bo teraz sobie zdałam sprawę, że będzie mi się w niej ciężko tańczyło przez tą masę warstw jaką mam pod spodem... A ma dojść jeszcze koło... Dogadałam się też odnośnie dekoracji sali- tj. powiedziałam co chcę mieć i za tydzień powinnam mieć kosztorys ![]() A wracając do wczorajszego szalonego dnia- rano załatwiłam sprawę karnisza dla rodziców i dziś powinien już przyjść, więc mam nadzieję, że w końcu skończy się ten paskudny remont w moim rodzinnym mieszkanku. Potem zamówiłam na all rolety do dużego pokoju do naszego nowego M (są super, mówię Wam!), a po pracy najpierw kupiliśmy z TŻ pigmenciki, farby, a nawet karnisz, a później byliśmy z TŻ i naszymi ojcami w naszym M, poprzesuwaliśmy meble i od dzisiaj zaczynamy malować (a właściwie starszyzna się zaoferowała, że pomaluje ![]() ![]() ![]() No i wracając z przymiarki kupiłam emalię do malowania ![]() A teraz szykuję się i idą do pracy zajdę do kwiaciarni podpytać się jeszcze o mój bukiet ![]()
![]() |
#343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#345 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() (i tak ze 160 paru osób na zaproszeniach, jak potwierdzą Ci wszyscy którzy do tej pory milczą to będzie nieco ponad 110 osób- wcześniej się tym przejmowałm, a teraz mam to w ![]()
![]() |
#346 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
Z mojej strony jest zaproszonych 96 osób, z czego 47 potwierdziło. A więc połowa. Od TŻ już więcej niż połowa gości odpowiedziała pozytywnie - tak jak pisałam wcześniej, mamy już 100 osób łącznie na pewno
![]() Dziewczyny, ja dziś byłam na zakupach w celu ubrania TŻ. Udało się, bez najmniejszego problemu, większość zakupiliśmy w jednym sklepie, tylko buty i bieliznę już gdzie indziej kupiliśmy. A więc uspokajam te z nas, które jeszcze nie mają stroju dla TŻ - zdążycie ![]()
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do spowiedzi, to ja uprzedziłam przed, że to przedślubna, a TŻ nie i nic ksiądz nie skomentował. Jako że dla nas ślub kościelny rzeczywiście ma duże znaczenie, do spowiedzi dobrze się przygotowaliśmy i poszliśmy do kościoła, gdzie wiemy że możemy liczyć na dłuższą rozmowę z księdzem. Wybraliśmy akurat Ojców Dominikanów w Krakowie. Spowiedzi trwają tam średnio po pół godziny. Dłuższa rozmowa z której rzeczywiście coś wynieśliśmy. I nie było problemu, że mieszkamy razem już od 2 lat, współżyjemy, stosujemy antykoncepcję. Ustaliliśmy wcześniej z TŻ, że jeżeli decydujemy się na ślub kościelny, to z naszej strony powinniśmy dać coś więcej, niż tylko księdzu na tacę. Poszliśmy do pierwszej spowiedzi na 2,5 miesiąca przed ślubem i postanowiliśmy, że od spowiedzi poczekamy z naszym życiem "małżeńskim". Jest ciężko czasem, nie powiem ![]() Ale jak pięknie..... ![]() ![]() Patrząc jak często o tym mówimy, jak bardzo za sobą tęsknimy (spędzamy ze sobą po 16h dziennie ;p) , to wiem że to dobry sposób na właściwe przeżycie przez nas tego dnia. Ale chciałam troszkę zmienić temat. Rozmawialiśmy ostatnio ze znajomą, która 3 miesiące temu brała ślub w naszym kościele (wioska, ksiądz raczej "specyficzny", ale chcieliśmy w mojej rodzinnej parafii - zaznaczył, że organistę możemy mieć tylko miejscowego). I tutaj spotkał nas wielki sz ![]() ![]() ![]() ![]() Mamy skromny ślub, po nim uroczysty obiad na 25 osób, nie wydajemy 40 tyś zł na wesele. 400 zł za godzinną usługę??? ![]() Jutro idziemy do organisty. Jeżeli On sobie rzeczywiście tyle krzyknie, a ksiądz nie zgodzi się na samodzielne udekorowanie kościoła, to ja chyba biorę zaświadczenie o zapowiedziach i jedziemy do sąsiednich kościołów błagać o udzielenie sakramentu............... . Jaki wierzą w Kościół, to przy instytucjach wymiękam.... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kupiliśmy dzisiaj garnitur! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#350 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że nie często facet ma okazję założyć białą koszulę, więc na ślub jestem jak najbardziej za ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Wtajemniczenie
|
to ja mój
![]() ![]()
#353 |
Raczkowanie
|
Mój TŻ ma czarny garnitur (klasyczny), białą kamizelkę i musznik, koszulę białą z łamanym kołnierzykiem, srebrne spinki, buty czarne.
Ja będę cała na biało, więc dlatego i u niego nie ma kolorów. Szczerze mówiąc, najbardziej podoba mi się właśnie jak Pan Młody "ma biało" pod szyją, ale na pewno gdybym miała jakieś kolorowe elementy, to u TŻ też byłyby jakieś dodatki w takim kolorze - tak jak np. u dorki24.
#354 |
Raczkowanie
|
Pochwalić się muszę: DZIŚ NASZE I ZAPOWIEDZI BYŁY
![]()
![]() |
#355 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() Mój ma ciemno-stalowy garnitur,czarne buty,białą koszulę,kamizelkę i musznik.Tż był bardzo zadowolony,bo w tym salonie kupił wszystko.Panie były zadowolone,że taki konkretny klient wiedzący czego chce.Troszkę tam pieniędzy zostawił ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawialiśmy wczoraj z organistą. Nasze zbyt boj owe nastawienie do tej rozmowy uspokoili trochę rodzice. Temat rozpoczęliśmy od zaznaczenia, że to malutka uroczystość (w związku z tym chcemy pieśni, które nie będą tylko przez niego intonowane, bo ta garstka ludzi z różnych stron Polski po prosu tego nie zaśpiewa. Musi więc wybrać raczej utwory tylko do grania, ew. takie, które sam tylko będzie śpiewał). Po kilku minutach sympatycznej rozmowy zapytaliśmy o rzecz decydującą - wynagrodzenie. Trochę chyba niepewnie zapytał, czy 200zł to akceptowalna kwota (wstrzelił się idealnie w ustaloną przez nas górną granicę ![]() ![]()
![]() |
#357 |
Wtajemniczenie
|
Dziś mam miarę sukni z butami i biżuterią, która ponoć juz przyszła do salonu. Ale mam nerwa...buuuuu. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() czekamy na fotorelację z przymiarki ![]() A my dzisiaj jedziemy kupić (bo nbie biorę opcji tylko rozglądania się i mierzenia) strój dla TŻ. Sam zaczyna się przejmować ilością spraw do ogarnięcia, więc mam nadzieję, że pójdzie gładko i bez problemu. Bierzemy ze sobą speca od gajerów, więc nikt nam żadnego chłamu nie wciśnie ![]() Poza tym muszę Wam powiedzieć, że mam coraz większego stresa. Za dużo spraw mi się nakłada na głowę... Chyba Niesforna wspominała o jakiejś przykrości przedślubnej, która Ich spotkała, niestety u mnie podobnie...
![]() |
#359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o stres to u mnie też jest coraz większy. I czasami już brak mi sił do niektórych spraw. Moja ciocia trochę mnie rozczarowała. Stwierdziła, że przyjda z wujkiem tylko na ślub i potem na weselu zjedza pierwsze danie i pojadą do domu, bo nie lubią wesel. ![]() Zostały 2 dni do potwierdzenia przybycia. Bardzo dużo osób nie kontaktowała sie z nami, więc w środę my będziemy dzwonić i dopytywać. Eh. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 | ||
Rozeznanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.