|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Przez żołądek do serca - czyli wszystko dla początkujacych kucharek
Dobry wieczór.
![]() Ja jutro będę robić sałatkę warzywną z przepisu mamy. Mam nadzieję, że wyjdzie. Po południu/wieczorem się pochwalę.
|
|
|
|
|
#332 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#333 |
|
BAN stały
|
Ja teraz narazie robie przerwe w pieczeniu
|
|
|
|
|
#334 |
|
Rozeznanie
|
Po prostu się piecze
U mnie to wyglądało tak, że ja wszystko przygotowałam, a Mama po powrocie z pracy upiekła. Miałam mirunę, pokroiłam każdy filet na dwa kawałki, bo były strasznie długie. Skropiłam je sokiem z cytryny. Następnie posoliłam, popieprzyłam i posypałam przyprawą staropolską. Nie byłam pewna, czy Mama będzie chciała usmażyć, czy upiec, więc zrobiłam te rybki tak, by nadawały się i do jednego, i do drugiego: Obtoczyłam je w mące, a potem w jajku, do którego wrześniej dodałam trochę startego sera. Wszystkie te rybki wymemłałam ( ) w jednej miseczce dodając jeszcze przyprawę staropolską, żeby wszystko się ładnie wymieszało. Potem na każdą porcję położyłam trochę masła.Myślałam, że Mama upiecze w rękawie, ale wybrała folię aluminiową i to był błąd. Jajko i ser sprawiły, że rybki się poprzyklejały do folii i trzeba było zdzierać i uważać, czy folii aluminiowej nie jemy Inną opcją jest upieczenie takich filetów wyłącznie skropionych sokiem z cytryny i przyprawionych, do tego na każdy kawałek trochę masełka. Ja użyłam mąki i jajka na wszelkie wypadek, żeby Mama mogła usmażyć, gdyby chciała
|
|
|
|
|
#335 |
|
Zadomowienie
|
ja zawsze robie rybke na patelni w foli aluminiowej bez panierki
wkladam ja do foli przyprawiam jak mam ochote zawijam i na rogrzana patelnie czasem odlewam patlnie woda a czasem nie zalezy jak mi sie uwidzi a rybka pycha!
|
|
#336 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny w końcu się zebrałam i zrobiłam dziś 3bita
chłodzi sie w lodówce, już się nie mogę doczekać aż spróbuję |
|
|
|
|
#337 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja chciałam zrobić Rafaello, ale nie mogę nigdzie dostać biszkoptu, a piec niezbyt mam możliwość...
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#338 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję, że sałatka warzywna mi wyszła. Wszystkim smakuje.
|
|
|
|
|
#339 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny
Za dwa dni jedziemy z TŻtem z powrotem do Szczecina i oczywiście nasze Mamy postarały się o zrobienie dla nas zapasów żywności. Standard u nas to kotlety mielone I TŻta Mama przygotowała mu mięsko, a my mieliśmy ulepić i usmażyć kotlety. I zrobiliśmy... Mielone serca, mielone prącia... Aleśmy się ubawili!
Edytowane przez Lidia Paulina Czas edycji: 2011-09-13 o 21:11 |
|
|
|
|
#340 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale i tak jest przepyszne!!! Wszyscy zajadali się ze smakiem i nadziwić się nie mogli jakie to dobre! Na weekend mam już zamówienie na następne
|
|
|
|
|
|
#341 |
|
Zakorzenienie
|
To może i ja kiedyś go zrobię
![]() Póki co dostałam biszkopt (w ostatnim sklepie z możliwych chyba ) i w piątek robię Rafaello
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#342 |
|
BAN stały
|
A sama biszkopt nie mozesz zrobic?
|
|
|
|
|
#343 |
|
Zakorzenienie
|
No problem w tym, że nie, jak już wcześniej napisałam
Wiem, że to nie to samo, ale mieszkam w akademiku i możliwości mam nieco ograniczone.
|
|
#344 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, jestem wściekła, zła, smutna i zawiedziona. Popłakałam się prawie. Bo robię ciasto, piecze się właśnie. Ciasto jest w tortownicy. Ja patrzę, a tam... Coś kapie. Ciasto kapie od spodu. Pół ciasta mi wykapało. Nie wiem, o co chodzi. Dno tortownicy w dobrą stronę włożyłam i nieraz w niej coś piekłam, więc musi być szczelne. Nie wiem, co zrobiłam źle, jestem zła i musiałam się Wam wyżalić :-( No ale nic, to, co zostało, się piecze... Bo akcji ratunkowej, bo oczywiście "wykapane" ciasto zaczęło się palić na dnie piekarnika i trzeba było zrobić przerwę. Ech.
|
|
|
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny może i zadam w tym momencie głupie pytanie, no ale, kto pyta nie błądzi. Jak się gotuje mrożoną marchewkę z groszkiem ?
|
|
|
|
|
|
#346 | |
|
Komplikatorka
|
Cytat:
|
|
|
#347 |
|
Rozeznanie
|
CIASTO WYSZŁO! Ma może ze trzy centymetry wysokości
Wszystkie ciasta z tego kanału wychodzą mi przepysznie Gwoli ścisłości, nie używam Kasi, tylko margaryny z Biedronki! |
|
|
|
|
#348 |
|
Rozeznanie
|
Cześć kochane chętnie do Was dołączę
|
|
|
|
|
#349 |
|
Żona Idealna :)
|
heja
![]() wiem wiem, dawno mnie nie było, ale załatwialiśmy z TŻ-tem pokój i tak oto 1 października przeprowadzka i znów samodzielne gotowanie ![]() powoli zaczynam zbierać przepisy na potrawy zarówno smaczne jak i zdrowe ![]() macie może jakieś przepisy na takie jedzonko?? bo mój notes z dobrymi przepisami zaginął podczas ostatniej przeprowadzki
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
jak długo galaretka tężeje na ciasto?
|
|
|
|
|
#351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ostatnio zrobiłam obiad, a teraz mam przerwę w gotowaniu.
|
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zadomowienie
|
ja wczoraj wieczorem zrobilam pierwszy raz w zyciu salatke gyros
dzisiaj moj przeokrutny tż włożył sobie gyrosik do cieplego placka tortilli, biedronkowego z reszta.. i jak to on powiedzial ' mega wchodzi, dooobre ' fakt, faktem mi rowniez smakowało ![]() ..a dzisiaj na obiad surówka z ogórka kiszonego + cebula.. ziemniaki i jako ze nie mam zadnego mięsa sprobuje zmontowac po raz pierwszy za swojej kadencji 'kucharki' jajka na twardo w sosie chrzanowym.. ciekawe czy wyjdzie tak samo jak u babci
Edytowane przez Agnesta Czas edycji: 2011-09-17 o 14:20 |
|
|
|
|
#353 |
|
Zakorzenienie
|
Agnesta, wrzucisz przepis na ten gyros? Dobrze, że mi przypomniałaś o tych plackach, też je mam, a jakoś do września mają datę ważności...
Ja wczoraj zrobiłam to Rafaello. Miałam za dużo kremu. Placek wstawiłam do lodówki, a tą resztkę zjadłam i stwierdziłam, że za słodkie, ale dziś wszystkim smakowało, mi też Wrzucę w najbliższym czasie fotę
|
|
#354 |
|
Zadomowienie
|
ja robilam z tego przepisu:
Sałatka gyros z kurczaka - składniki 1 duża pierś z kurczaka słoik ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 duża cebula ketchup pikantny i łagodny mały 0.5 l majonezu Winiary 0.5 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej) 1 przyprawa gyros Sałatka gyros z kurczaka - sposób przygotowania Pierś pokrojoną w kostkę usmażyć na oleju z jedną przyprawą gyros. Usmażoną pierś przełożyć do naczynia i kolejno układając warstwami: ogórek pokrojony w kostkę, cebulę, ketchupy oba na raz, kukurydzę, majonez i posiekaną drobno kapustę pekińską. duzo osob je ją jak zwykla salatke, jednak polecalabym podać ją w podgrzanych w piekarniku placków tortilli
|
|
|
|
|
#356 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobiłam sernik na zimno. Następnym razem sama upiekę biszkopt, a nie dam biszkopty małe.
|
|
|
|
|
#357 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, miałam przemeblowanie i wpadła mi w ręce karteczka, którą sobie zrobiłam, jak czytałam artykuł o tych niekorzystnych połączeniach, o których na początku pisałyśmy. I poza herbatą z cytryną, ogórkiem z pomidorem i twarożkiem z pomidorem mam tu jeszcze: ziemniaki + masło, grzyby + alkohol (chodziło tu, o ile dobrze pamiętam, o to, żeby do kilku godzin po zjedzeniu grzybów nie pić alkoholu), czerwone mięso + lampka wina, ryba + brokuły i sam chłodnik litewski też ma być niekorzystny dla naszego zdrowia. Niestety, samego artykułu nie mam, więc nie wiem już, co powodują te połączenia, ale tyle mam zanotowane, więc przekazuję dalej
a, i pamiętam, że kawy z mlekiem nie powinno się pić, bo chyba jakiś niezdrowy kwas się tworzy ![]() Agnesta, dzisiaj planuję zrobić ten gyros, na kilka dni mi starczy, więc obiad będzie z głowy tylko mniej majonezu dam i ketchupu, bo staram się ograniczać te produkty, ale już się nie mogę doczekać
|
|
#358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
daj znac jak gyros! nam starczyla duza miska na 3dni..ja dzisiaj zrobilam pierwszy raz w zyciu golabki bez zawijania, co prawda z fixem ale sadzilam ze dostane od knorr'a nieco wiecej wsparcia niz tylko przyprawy i przepis wydaje mi sie ze troche za cierpki sos wyszedl, ale poczekam az tż przyjdzie i posmakuje...---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- ???
|
|
|
|
|
|
#360 |
|
Zakorzenienie
|
Gyros wyszedł pyszny, ale zmodyfikowałam go jeszcze troszkę - dorzuciłam podsmażone pieczarki
i dałam mniej ogórków i kapusty, ale naprawdę duuużo go wyszło. Mam nadzieję, że zjem w 4 dni, bo potem wyjeżdżam
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:09.

Po południu/wieczorem się pochwalę. 

I TŻta Mama przygotowała mu mięsko, a my mieliśmy ulepić i usmażyć kotlety. I zrobiliśmy... Mielone serca, mielone prącia...