Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r. - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-04, 10:52   #331
katz
Raczkowanie

Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

la"Mbria to super że tak długo karmiłaś piersią. Ja też chciałam ale mała sama się odstawiła po 6 m-cach....Uważam, że to twoja decyzja a nie nikogo innego jak długo zamierzasz karmić...Wiem, że to trudne, ale czasem trzeba się postawić bo inaczej zwariujesz. Np. ostatnio dawałam małej chlebek ze skórką (bardzo miękka skórka - taki rodzaj chleba), na to teściowa, że nie wolno dziecku takich rzeczy jeszcze dawać...no cóż...na szczęście był mój tż i powiedział że my będziemy bo już tak jadła i jej nic nie było, a poza tym nie chcemy żeby mała miała kilka lat i będzie mówić "ja tego nie zjem, bo to jest ze skórką"...a dodam że w rodzinie są takie przypadki.....
katz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:37   #332
jaasia88
Raczkowanie

Hej dziewczęta!!!
La'Mbria kochana wydaje mi się że nie ma co na siłę zmuszać dziecka do cyca, a masz o tyle lepiej że nie będzie problemu z odstawieniem bo dziecko samo już zdecydowało. Te 8 m-cy jest w zupełności wystarczające moja kuzynka karmiła prawie 2 lata i mała okropne problemy przy odstawianiu, mała zrobiła się nieznośna, nawet biła moją kuzynkę także masz problem z głowy

a ja się zastanawiam nad zmianą wózka i kupnem kolejnego fotelika o takiego http://e-foteliki.pl/media/products/..._at=1294182000 Karol siedział w nim jak na tronie bombowy fotelik

a co myślicie o zmianie wózka?? opłaca się?? chciałabym maxi cosi mura 4 tak się zastanawiałam czy nie wziąć na raty obu rzeczy bo raczej nie stać mnie na takie wydatki jednorazowo
Stary 2011-10-04, 12:03   #333
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiaczek071 Pokaż wiadomość
la"Mbria wybacz- ale twoja mama jest lekko szurnieta pod tym wzgledem. Dziwie sie, ze mozna tak skrajnie myslec. Obchodzi cie jej zdanie tak naprawde? Jak mozna wlasnej corce pwoiedziec, ze nie nadaje sie na matke, ja bym to raczej o twojej powiedziala. To samo o niej swiadczy, alez mi cisnienie podniosla!!!

przyszedl orbitrek, wieczorem zabieram sie za skladanie tego cuda
Gosiaczku, wybaczam, bo mam takie samo zdanie , niestety mamuśka czasem chlapnie ozorem zamiast najpierw pomyśleć, a poza tym naprawdę na temat karmienia piersią moja mama ma kosmiczne poglądy
według niej- gdy jakieś dziecko wolniej się rozwija= nie było karmione piersią wystarczająco długo
dziecko ma alergię na cokolwiek= na pewno nie było karmione piersią
dziecko choruje (nie ważne czy to kaszel czy wrodzone choroby serca) = nie było karmione piersią, albo było za krótko!
ogólnie gdy cokolwiek złego/nieprawidłowego dzieje się z dzieckiem= nie było karmione piersią płaska główka u mojego młodego to wynik...tak, tak...tego ze zaczęłam go dokarmiać mm...eh mama...
czasem jak jej słucham to mam ochote walnąć ją w łepetynę i powiedzieć "weź się głupia babo opamiętaj"...naprawdę nie wiem z czego u niej ta mania laktacyjna wynika...w sumie to jej zdanie aż tak bardzo mnie nie obchodzi, do momentu gdy nie zadzwoni, albo nie pojedziemy w odwiedziny- wtedy przeżywam horror no bo jak to? "czemu ty go butlą faszerujesz?mleka nie masz? to ci zaraz ziółek naparzę, daj mu cyca, daj mu cyca, jest głodny, jak będziesz mu cyca dawac to będziesz mieć pokarm,zostaw tą butelkę on chce jeść, a nie tej sztucznej chemii!!!daj mu cyca, daj mu cyca, on musi jeść normalne jedzenie, a nie to świństwo!....i tak cały czas, raz nawet zabrała mi butelkę tuż przed karmieniem i wylała do zlewu, bo juz lepiej dać zupę dziecku niż to "świństwo"
także z moją mamą nie ma dyskusji odnośnie karmienia, ona wie lepiej i już
przyznam się, ze przez ten terror laktacyjny przestałam sama do niej dzwonić, odwiedzać jej tez mi się nie chce...poza tą "laktacyjną przypadłością' jest naprawdę najwspanialszą babcią dla Leona, ale po prostu mam czasem dość słuchania jej wiecznego mądrzenia się na temat jakie to mleko matki jest cudowne...pewnie gdyby się moi bracia sami nie odstawili to by ich do 5 lat karmiła

Gosiaczku, będziemy obydwie mamcie orbitkowe
ja dziś planuję ćwiczenia wieczorem po uspaniu młodego, już się doczekać nie mogę

Patrilla- mnie teściówka też szczuje na butelkę mama tylko o cycku gada, a teściowa ciągle "to ty jeszcze karmisz...oj dziecko, przecież to nie zdrowo tyle miesięcy" i najlepszy argument żeby nie karmić wcale- "bo ci się cycki wyciągną"
tyle, że tym co mamuśka mówi to jeszcze jakoś tam się przejmuję, ale co teściowa tworzy, to już zupełnie mnie nie obchodzi...niech se gada, aby mi dziecka czekoladą nie próbowala faszerować (juz było pytanie czemu Leonkowi nie dajemy monte i kinder czekolady, przecież to dla dzieci)
ale przynajmniej wesoło mam z babciami, nudzić sie z nimi nie można

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ----------

Cytat:
Napisane przez jaasia88 Pokaż wiadomość
a ja się zastanawiam nad zmianą wózka i kupnem kolejnego fotelika o takiego http://e-foteliki.pl/media/products/..._at=1294182000 Karol siedział w nim jak na tronie bombowy fotelik

a co myślicie o zmianie wózka?? opłaca się?? chciałabym maxi cosi mura 4 tak się zastanawiałam czy nie wziąć na raty obu rzeczy bo raczej nie stać mnie na takie wydatki jednorazowo
Jasia- ja jestem w trakcie przekonywania TŻa do zmiany wózka własciwie to już go przekonałam- wystarczyła wizyta w sklepie i wsadzenie młodego do nowego wózka...ale żeby nie było, ze ja zdecydowałam, to TŻ może wybrać kolor...pomiędzy zielonym, czerwonym i brązowym- żeby nie miał za trudno
przy czym my do tej pory jeździmy brzydalem 3 funkcyjnym firmy Mikado
na razie zastanawiam się nad cybexem callisto o takim http://www.ceneo.pl/2543078 oczywiście najpierw muszę wystawić na sprzedaż naszą landarę...pewnie w weekend to zrobię
no a TŻ jak obejrzał ten wózek to strasznie się na niego napalil (mimo ceny) i stwierdził, że fotelik też chce miec tej samej firmy na razie ani wózka ani fotelika nie kupiliśmy, ale przynajmniej fotelik musimy na dniach wymienić, bo młody już siedzi ściśnięty jak sardynka

a fotelik dla Karola- bomba, czaderski po prostu

a synek przed chwilą przytulił mi sie do cycka i mówi "mu- mu" i mnie pogłaskał...uczę go robić "mój-mój" bo ostatnio mnie wystrzelał po twarzy "z miłości"

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2011-10-04 o 12:09
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 13:25   #334
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:
Jasia mamy podobne gusty do wózków ja marzę o murze ale raczej używkę kupię
fotelik bomba!
Stary 2011-10-04, 13:33   #335
jaasia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patrilla Pokaż wiadomość
Jasia mamy podobne gusty do wózków ja marzę o murze ale raczej używkę kupię
fotelik bomba!
też się zastanawiam nad używanym ale wszyscy sprzedają całe komplety a nie jest mi potrzebna gondola i fotelik, poza tym mnóstwo jest 3jek a ja bardzo chcę 4kę
Stary 2011-10-04, 14:41   #336
O La La
Rozeznanie

Hej hej

Jeśli chodzi o wózki-to nie wiem jak Wasze dzieciaki i jakie jest Wasze podejście,ale ja pierwszą spacerówkę kupiłam za 280 zł ! Oczywiście chciałam z przekładaną rączką,bo nie wyobrażałam sobie nie widzieć dziecka w czasie spaceru,ale i też nie wyobrażałam sobie wydać na spacerówkę 1000 zł ! Na pierwszy wózek dla noworodka-oczywiście,ale nie na spacerówkę! Tak jak i ja jak i Mały przyzwyczailiśmy się do tego ze ja nie widzę jego a On mnie,ale często do niego zaglądam na spacerze z resztą on woli podziwiać świat.Będę musiała powoli pomyśleć o kupnie drugiego wózka bo ten się troszeczkę nam popsuł przez te podróże ale to też będzie wózek za nie wiele-wolę kupić Małemu jakieś zabawki,ciuszki itp. Nie widzę sensu pakowania "fortuny" w spacerówkę,zwłaszcza że Nasze dzieciaki są już coraz starsze i mądrzejsze i jeszcze z miesiąc i wogóle nie będą chciały siedzieć w wózku. Ja już mam problemy na spacerze,czasem boje się sama z Nim gdzieś wychodzić dalej,żeby nie musieć Go nieść bo ma chwile że za nic już nie chcę wrócić do wózka,rzuca się i krzyczy aż mi głupio jak ludzie patrzą-naprawdę !

Dziewczyny mam jeszcze takie pytanie : Jak się objawia choroba lokomocyjna u takich maluchów?
Nie jestem pewna ale zaczynam podejrzewać u Mojego. Jak jechaliśmy jeszcze w PL na lotnisko,wył przez 2,5 godz. nie można Go było niczym zająć,uspokoić,NIC kompletnie,jedyne co pomagało to zatrzymanie się i wysiadka z samochodu,przez co prawie spóźniliśmy się na samolot ! Płakał tak że aż się "zanosił",był umęczony a ja już niw spomnę o sobie to i tak musiałabyć 5 godzinna podróż,w końcu wyjęłąm Go z fotelika i wiozłam na kolanach,ale też płakał aż w końcu udało mi się Go uśpić...Tu na miejscu też jeździmy samochodem i do wczoraj jeździł normalnie,a wczoraj znów się zaczeło-wszystko jest w porządku dopóki samochód nie ruszy! Przecież nei mogę Go wozić na kolanach choć to i tak nic nie daje! Nie wiem gdyby była to choroba lokomocyjna to chyba działoby się tak za każdym razem,ale za każdym razem tak nie jest! Nie wiem czy podejrzewać to czy szukać przyczyny w czymś innym-może boi się jeździć jak jest ciemno,bo wczoraj już było...nie wiem,nie mam pojęcia!

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 18:43   #337
Patrilla
Zakorzenienie

O La La Pola miała podobnie wieczny krzyk skończyło się jak miała ok 1,5 roku nie znosiła fotelika + zaważyłam że powodem także jest to, że dziecku gorąco w foteliku
teraz czasami zdarzy jej się paw przy gwałtownej jeździe
co do wózka ja wolę wózek zabawek mam sporo, ale wiem, że dobry wózek jest ważny bo bardzo dużo chodzimy z wózkiem, a Pola jeździła do 3 roku życia
jaasia88 siedzę na all i na forum wózkowym na zaeta.pl i też się zastanawiam co zrobić podbno 3 kołowy jest też bardzo ok ale chciałabym także 4 są fajne 4 ale czerwone a miałam już czerwony wózek

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-04, 19:02   #338
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

O La La, ja też nie ruszam się bez TŻa na spacer z Marcelem. Są dni, że grzecznie siedzi przez całą drogę, a są i takie, że TŻ Go niesie, a ja pcham wózek, bo mały za ch*** nie chce w nim usiąść

1000 zł. za spacerówkę to "troszkę" dużo, ale jeśli kogoś stać to czemu nie My za 2 w 1 daliśmy 1300 zł. Mamy Espiro GTX. Szczerze mówiąc gondola odpowiadała mi bardziej niż spacerówka, ale jakoś się przemęczymy Mamy dokładnie taki:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wozek-wielofunkcyjny-espiro-gtx_0_b.jpg (31,6 KB, 9 załadowań)

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2011-10-04 o 19:03
stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 19:04   #339
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Ciekawe co się dzieje z negrą Mam nadzieję, że wszystko ok!

Dobranoc Laski!

Stary 2011-10-04, 19:13   #340
Patrilla
Zakorzenienie

Stalowa, bo tak najczęsciej jest jak gondola super to spacerówka taka sobie i na odwrót
Stary 2011-10-04, 19:46   #341
la'Mbria
Zakorzenienie

ja z kolei wolę kupić używane ciuszki, zabawki- dostajemy sporo, poza tym kupuję też używane i sprzedaję stare (kupuję za kasę ze sprzedaży starych zabawek i ubranek, tak, żeby nie wydawać pieniążków dodatkowo na to) , a wózek...eh...no chciałabym mieć porządny, za dużo z młodym chodzę, żeby pchać ciężką landarę

my z TŻem kupiliśmy 3 w 1 tak trochę bez pomyslenia, chcieliśmy tani wózek (do 1500pln) no i wyszło że kupilśmy w końcu taki za niecałe 1000, byliśmy przeszczęśliwi, bo kolorek pasował i kasy dużo nie poszło na niego
no i teraz mam na przyszłosć nauczkę- lepiej było dać jeszcze te parę stów za lepszy 3w1 i byśmy nim pewnie jeździli do końca...a tak muszę przyznać- gondola była ok, fotelik- całkiem całkiem, ale spacerówka to totalna porażka, załamka i w ogóle badziewie no i materiały są takie sobie...młodemu było bardzo gorąco w lato
dlatego teraz uparłam się na spacerówkę z ciut wyższej półki, ten wózek do którego ja wstawiłam linka był za prawie tysiaka, ale na allegro można nowy kupić juz od 650pln więc sporo taniej mam nadzieję, że uda mi się sprzedać obecny wózek za ok.500-600pln bo mam do niego sporo gadżetów np. parasolkę, torbę, śpiworek, dodatkowe kółka i tak naprawdę nie jest wcale zniszczony, po prostu- jak dla mnie jest za ciężki a kręgosłup muszę oszczędzać....tak więc liczę na to, że dołożę do nowego wózka 100-150pln
no ale jak będzie w rzeczywistości to się zobaczy

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-04, 21:02   #342
Patrilla
Zakorzenienie

La Mibra mam podobne podejście Bruno chodzi w ciuszkach po kuzynie i Poli i sporo z lumpka ma rzeczy zabawki też po Polci i Alexie, ale zainwestowałam w karuzelę opłacało sie super, bo nadal sie w nią wgapia
no cóż próżna jestem ciut chcę fajny wózek ale przede wszystkim dobry bo muszę jeszcze kupić nadstawkę dla Poli, bo czasem zmęczona jest jak mamy maraton spacerowy i będzie miał co dzwigać
Stary 2011-10-04, 21:15   #343
monis 1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jaasia88 Pokaż wiadomość
a ja się zastanawiam nad zmianą wózka
Uważam że porządny wózek jest ważny bo jednak to wygoda dla Nas i naszych Maluchów. Ja tez zastanawiam się nad zmianą, jutro właśnie jedziemy obejrzec.A co do fotelików samochodowych słyszałam bardzo dobre opinie o fotelikach Ramatti. Są w rozsądnej cenie i jeżeli chodzi o bezpieczeństwo bardzo polecane.

La Mibra uważam że już długo karmisz i spokojnie możesz odstawic,bez żadnych wyrzutów

Ja chce karmic jeszcze 2 miesiące. W jaki sposób najlpiej odstawić, bo pewnie jakoś stopniowo, myślicie że już powoli powinnam rezygnować z jakis karmien czy jeszcze za wcześnie...... Boje się tego bo mój Kubuś to sraszny "cycus". Napiszcie w jaki sposób najlepiej to zrobic

Edytowane przez monis 1
Czas edycji: 2011-10-04 o 21:16
monis 1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 21:32   #344
Patrilla
Zakorzenienie

Monis myślę że powoli powinnaś zastępować karmienia posiłkami i kaszką lub jesli możesz mm
Stary 2011-10-04, 21:48   #345
monis 1
Raczkowanie

Cytat:
Monis myślę że powoli powinnaś zastępować karmienia posiłkami i kaszką lub jesli możesz mm
schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek
10-11 kaszka+cycek
14-15 obiadek
17-18 owoc + cycek
20 - 20.30 kaszka + cycek

I właśnie nie wiem czy w tych posilkach co jest dodatkowo cycus mam je zwiększyć ilośćiowo i nie podawać wtedy cycusia ?
Dodam że Kubuś nie chce pić mm wiec nie wiem co moglaby mu dac na posiłek o 7-8 rano Czy wtedy kaszkę a na drugie śniadanko co wtedy?

Fajnie że mogę się Was poradzić
Stary 2011-10-04, 21:54   #346
magda-lenka*
Raczkowanie

Hej, dziewczynki
Ja tak na szybko...mała ma katar, śpi i charczy strasznie bidulka Dałam jej witaminę C, posmarowałam pod noskiem maścią majerankową i nie wiem, jak jeszcze jej mogę pomóc

Co ko karmienia piersią, ja przestałam całkowicie karmić kilka dni temu. Ciekawe dlaczego akurat teraz Rozalka ma katar...? Mam nadzieję, że to zbieg okoliczności...
la'Mbria
, normalnie matka terrorystka...współczuję i rozumiem, że ci ciężko, bo jednak to twoja mama

monis 1, najlepiej odstawić stopniowo Zacznij od karmień w ciągu dnia, pojedynczo, zastąp je innym jedzonkiem, na końcu odstawia się w nocy U mnie poszło gładko, bo moja strasznie polubiła MM A w nocy nie daję jej kompletnie nic. Trwało to tylko 2 noce, w czasie których brałam ją tylko na ręce, tuliłam. Teraz przesypia noc całkowicie. Jak zaśnie o 20.00 to budzi się o 8.00

Co do wózków, my od początku jeździmy wielofunkcyjnym X-landerem xq (tym ulepszonym modelem). Jestem bardzo zadowolona, spacerówka rewelacja. Za jakiś czas dostanę spacerówkę od szwagierki, nie wiem jaki producent, jakaś tam z Niemiec (cała różowa). Przyda się na wyjazdy, bo póki co z obecnej nie zrezygnuję

---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez monis 1 Pokaż wiadomość
schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek
10-11 kaszka+cycek
14-15 obiadek
17-18 owoc + cycek

I właśnie nie wiem czy w tych posilkach co jest dodatkowo cycus mam je zwiększyć ilośćiowo i nie podawać wtedy cycusia ?
Dodam że Kubuś nie chce pić mm wiec nie wiem co moglaby mu dac na posiłek o 7-8 rano Czy wtedy kaszkę a na drugie śniadanko co wtedy?

Fajnie że mogę się Was poradzić
Tak, zwiększyć ilość pokarmu, tak by się najadł do syta Ja myślę, że o tej 7-8 mozesz już podać kaszkę, potem owoc+cycek, potem sam obiad, potem kaszka i na noc jeszcze cycek, z którego zrezygnuj na samym końcu
Po jakimś czasie dasz kaszkę na noc, a resztę posiłków jakoś sobie dobierzesz, wyjdzie w praniu.
Aha, z tym MM to może spróbuj za jakiś czas, może po prostu nie jest gotowy. Moja też na początku nie chciała, ale jak po jakimś czasie spróbowałam ponownie to wypiła na poczekaniu całą porcję!

Miałam wpaść tylko na chwilkę, a się rozpisałam, hehe. Mała przestała charczeć wreszcie...idę spać, do jutra babeczki.

Edytowane przez magda-lenka*
Czas edycji: 2011-10-04 o 22:05
magda-lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 07:39   #347
asiuk
Zakorzenienie

Magda-lenko, rewelacja z tym spaniem Moja też przesypia całe noce, ale jednak budzi się ok. 6:30

Od paru dni Ewa nie chce jeść wieczornego mleka. Przedwczoraj zjadła... 30 ml, wczoraj 50 ml, wierci się, odpycha butlę i popłakuje. Odkładam ją do łóżeczka i po jakimś czasie normalnie zasypia, czyli głodna nie jest. Kiepsko ogólnie je, chyba przez skok rozwojowy.

I drażni mnie to, że nie chce się poprzytulać trochę przed snem - biorę ją na ręce, a ona mnie odpycha i bije łapkami. Z tym że tak to miała, odkąd pamiętam

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 08:02   #348
monis 1
Raczkowanie

[QUOTE=magda-lenka*;29791900]
Tak, zwiększyć ilość pokarmu, tak by się najadł do syta Ja myślę, że o tej 7-8 mozesz już podać kaszkę, potem owoc+cycek, potem sam obiad, potem kaszka i na noc jeszcze cycek, z którego zrezygnuj na samym końcu
Po jakimś czasie dasz kaszkę na noc, a resztę posiłków jakoś sobie dobierzesz, wyjdzie w praniu.
Aha, z tym MM to może spróbuj za jakiś czas, może po prostu nie jest gotowy. Moja też na początku nie chciała, ale jak po jakimś czasie spróbowałam ponownie to wypiła na poczekaniu całą porcję!

Czyli narazie zrezygnować z kaszki na noc? Zapomniałam dodac ze Kubus budzi się 2 razy w nocy na papu,więc dlatego zdecydowałam dawać mu kaszkę Może po prostu później przestanę mu dawać cycusia do kaszki wieczorem a zwiększę ilość kaszki? Później do owocka zamiast cycusia może dodam kleik ryżowy,żeby było to jako posiłek, jak myślicie?
Czyli byłby taki schemat:
1 posiłek : kasza
2 posiłek: cycuś
3 posiłek: obiad
4 posiłek: owoc + cycuś (potem owoc + kleik)
5 posiłek: kasza + cycuś ( potem więcej kaszy i bez cycusia),
Tylko co bym potem mogła dać jako 2 posiłek bo chyba 3 kasza to juz za dużo hm?
Stary 2011-10-05, 08:07   #349
Patrilla
Zakorzenienie

Monis schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek
10-11 kaszka do oporu
14-15 obiadek
17-18 owoc dużo
na razie bym zmieniła tak zostawiła ranną i wieczorną pierś, a może inne MM a jesli nie to proponuję sinlac moja Pola mm jadła bardzo krótko i był to nutramigen, bo uczulona potem tylko sinlac i wg lekarzy nie potrzeba mm podawać

magda-lenka* Burno znów ma katar co Ci mogę polecić rewelacyjny pulmex baby do smarowania klatki piersiowej i plecków, wodę morską lub sól fizjologiczną wkraplamy i oczyszczamy nosek fridą lub sopelkiem i ważne opukujemy dłonią (łódeczka) kilka razy dziennie by na oskrzela nie poszło na noc można zakropić nasivin by łatwiej się dziecku oddychało ...
magda-lenka* Pola tez tak miała do teraz przytula się często ale tylko jak ona chce
Stary 2011-10-05, 08:16   #350
gosiaczek071
Zakorzenienie

Dziewczyny jak macie problem co dać na jeden posiłek to przecież mozeciedac jogurcik, widzę ze nie wspomnialyscie o nim. Mozna tez dać warzywko samo np ziemniaka czy marchew, nie musi być tylko do obiadu. Ja czasem Kubie daje warzywka słoiki np szpinak z ziemniakami. No i u nas jest rano mleko potem kaszka potem owoc, obiad, jogurt i mleko na kolacje. To oczywiście każda rzecz na jeden posiłek.
Możecie zrobić kisiel z soku bobofrut lub z własnej roboty, dodaje sie tylko mąkę ziemniaczNa. A jak dziecko już żuje to jest większe pole do popisu
gosiaczek071 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 08:28   #351
asiuk
Zakorzenienie

Dwa razy podałam małej jogurcik truskawkowy Nestle i miała jakąś wysypkę na buzi. Z kolei zajadała się (bez uczulenia) jogurtem z musem owocowym Hipp

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2011-10-05, 08:39   #352
monis 1
Raczkowanie

[QUOTE=Patrilla;29794007]Monis schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek
10-11 kaszka do oporu
14-15 obiadek
17-18 owoc dużo
na razie bym zmieniła tak zostawiła ranną i wieczorną pierś, a może inne MM a jesli nie to proponuję sinlac moja Pola mm jadła bardzo krótko i był to nutramigen, bo uczulona potem tylko sinlac i wg lekarzy nie potrzeba mm podawać

Ja na mm (bebilon pepti), bo Kuba ma skazę białkową robię kaszkę.Czyli ten Sinlac to jako posiłek może być, czy dodatek np. do owoca? U nas akurat jogurciki odpadają ze względu na alergię . A do kaszki dawać coś jeszcze potem do picia? bo do tej pory był cyc a robię dosyć gęste kaszki.....
Stary 2011-10-05, 08:41   #353
Patrilla
Zakorzenienie

No właśnie kisiel zapomniałam odnośnie jogurtów gdy dziecko może to zamiast mm dobry pomysł ale wiecie co mi gastrolog powiedziała najlepsze są naturalne zwykłe jogurty i do niego dodawać sok lub zmiksowane owoce albo pokruszone ciasteczka
no jak ma zęby i żuje to już bajka jest z jedzeniem
Stary 2011-10-05, 08:49   #354
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monis 1 Pokaż wiadomość
Ja na mm (bebilon pepti), bo Kuba ma skazę białkową robię kaszkę.Czyli ten Sinlac to jako posiłek może być, czy dodatek np. do owoca? U nas akurat jogurciki odpadają ze względu na alergię . A do kaszki dawać coś jeszcze potem do picia? bo do tej pory był cyc a robię dosyć gęste kaszki.....
Moja też jest na Bebilon Pepti, ale powoli wprowadzamy jej nabiał (jogurty) - lekarz sugerował, że i tak lada chwila trzeba będzie próbować przechodzić na zwykłe MM, bo z nietolerancji białka mleka krowiego się wyrasta (u nas nie było typowej skazy białkowej).
Ja po kaszce podaję po prostu herbatkę Hipp.

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2011-10-05, 08:55   #355
karolinaP103
Zadomowienie

a ja bardzo często małemu robię kaszę manne z owocami: wrzucam jakieś owoce(śliwki,jabłka, banany, brzoskwinie ...) z niewiwlką ilością wody i jak się zrobi mus to dorzucam kaszę mannę błyskawiczną i za 3 min mam danie. Jak zrobię troszę więcej to od razu daję do słoiczka, zakręcam ( jak dam gorące to zaraz słoik się "zassie") i do lodówki na następny dzień
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 09:01   #356
maaadi
Raczkowanie

witam się po dwudniowej przerwie
początek tygodnia miałam fatalny, więc wolałam się nie odzywać. Trochę tylko Was podczytywałam.

rozgorzała dyskusja na temat karmienia piersią.. La'Mbria, jatakże uważam że nie powinnaś zwracać uwagi na poglądy matki, tylko robić to co dla Ciebie i Twojego synka słuszne. Szczególnie kiedy on woli już bute
Ja swojego odstawiłam bo niedługo zaczną mi się zjazdy i ciężko byłoby wytrzymać 3 dni na laktatorze. Nie protestował Teraz czasami jeszcze się powtula w piersi ale chyba już nie pamięta że były jego żywicielkami

monis1
rób mniej gęste kaszki a więcej. Albo próbuj dopajać później. Ja początkowo jeszcze dodawałam do kaszki jakieś owoce, żeby mu trochę urozmaicić. Napewno Ci się uda

Mi się dzieją dziwne rzeczy, tydzień już nie karmiłam wcale, i wszystko było ok. Zaczął mnie boleć brzuch i plecy jak na miesiączkę, aż tu nagle po tygodniu spokoju mleko powróciło . Twarde mam tylko po pół piersi, mleko leci wodniste albo żółte. Za radą mamy 2 dni chodziłam owinięta ciasno tetrą, ale nic to nie dało. Nie wiem już co robić... też miałyście takie problemy z pokarmem?
najgorzej że jestem nieznośna już nawet sama dla siebie.. chyba te hormony tak szaleją.. czepiam się wszystkiego, krzycze, płacze, za 5 min się smieję.. mówię Wam już mam dość.

fajne te wózeczki co pokazywalyście... też bym sobie sprawiła nowy ale po foteliku Tż nie chce słyszeć o żadnych nowych wydatkach

_________________________ _____________

moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=69797396

maaadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 09:09   #357
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Hello!

Ja miałam zamiar karmić piersią do roku, ale pokarm sam zaczął mi zanikać, było go coraz mniej. Podejrzewam, że to przez to, że zdarzało się, że kilka dni pod rząd nie miałam czasu zjeść obiadu, a wieczorem nie chciało mi się robić sobie kolacji, więc pokarm nie miał się z czego produkować. Zaczęło się od tego, że karmiłam 2-3 razy dziennie, po kilku dniach tylko nad ranem, za jakiś czas co kilka dni aż pokarm zanikł całkowicie.

Schemat karmienia mamy b.podobny do gosiaczka, z tą różnicą, że ja daję kaszkę na noc.

Edytowane przez stalowamagnolia
Czas edycji: 2011-10-05 o 09:11
Stary 2011-10-05, 09:14   #358
maaadi
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie kisiel zapomniałam odnośnie jogurtów gdy dziecko może to zamiast mm dobry pomysł ale wiecie co mi gastrolog powiedziała najlepsze są naturalne zwykłe jogurty i do niego dodawać sok lub zmiksowane owoce albo pokruszone ciasteczka
...
to już można poodawać takie normalne jogurty?gdzieś czytałam że lepiej po 11 czy 12 miesiącu

_________________________ _____________

moja wymianka:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=69797396

maaadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-05, 09:39   #359
jaasia88
Raczkowanie

Hej dziewczyny! uuuu ale napisałyście postów
Karol śpi więc nadrabiam
chciałam się pochwalić że nie daje już Karolkowi butli w nocy, najwcześniej dostaje o 6 rano co prawda budzi się i strasznie kręci ale przemęczymy się kilka nocy i może będzie lepiej daje małemu przed spaniem (tak ok 30 min przed) kaszkę (ostatnio kaszka i troszkę kisielku) i później butlę na noc i jakoś wytrzymuje

co do wózka, ja jestem na siebie wściekła że kupiłam wózek za 1000zł (taki 3funkcyjny) bo jak odwiedziłam Askota to mi gały na wierzch wylazły takie cudeńka tam są a ja głupia nie wiedziałam o tym, w ogóle jakie pościele chyba na mikołaja zamiast kolejnej zabawki Karolek dostanie komplecik ślicznej pościeli

no i ja mieszkam na wsi, nie muszę dźwigać wózka dlatego waga mi nie przeszkadza, ale za to jaki wygodny i jak się prowadzi TŻta chrześnica taki właśnie ma (mura)

tak więc gdybym miała więcej gotówki na pewno wydałabym wszystko na Karolka w mgnieniu oka
Stary 2011-10-05, 11:06   #360
Patrilla
Zakorzenienie

Jasia to ja tak mam nawet jak do lumpka wchodzę to mi ciężko ostatnio dla siebie znaleźć i tylko dla dzieci rzeczy widzę
wydałabym wszystko na dzieciaki i muszę uważać bo Pola tak się przyzwyczaiła że zawsze mam dla niej jakiś drobiazg że codziennie mnie pyta masz coś dla mnie
Bruno znów zielony katar oszaleję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości