![]() |
#331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
la"Mbria to super że tak długo karmiłaś piersią. Ja też chciałam ale mała sama się odstawiła po 6 m-cach....Uważam, że to twoja decyzja a nie nikogo innego jak długo zamierzasz karmić...Wiem, że to trudne, ale czasem trzeba się postawić bo inaczej zwariujesz. Np. ostatnio dawałam małej chlebek ze skórką (bardzo miękka skórka - taki rodzaj chleba), na to teściowa, że nie wolno dziecku takich rzeczy jeszcze dawać...no cóż...na szczęście był mój tż i powiedział że my będziemy bo już tak jadła i jej nic nie było, a poza tym nie chcemy żeby mała miała kilka lat i będzie mówić "ja tego nie zjem, bo to jest ze skórką"...a dodam że w rodzinie są takie przypadki.....
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczęta!!!
![]() La'Mbria kochana wydaje mi się że nie ma co na siłę zmuszać dziecka do cyca, a masz o tyle lepiej że nie będzie problemu z odstawieniem bo dziecko samo już zdecydowało. Te 8 m-cy jest w zupełności wystarczające ![]() ![]() ![]() ![]() a ja się zastanawiam nad zmianą wózka i kupnem kolejnego fotelika o takiego http://e-foteliki.pl/media/products/..._at=1294182000 Karol siedział w nim jak na tronie ![]() ![]() a co myślicie o zmianie wózka?? opłaca się?? chciałabym maxi cosi mura 4 ![]() ![]()
#333 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
według niej- gdy jakieś dziecko wolniej się rozwija= nie było karmione piersią wystarczająco długo dziecko ma alergię na cokolwiek= na pewno nie było karmione piersią dziecko choruje (nie ważne czy to kaszel czy wrodzone choroby serca) = nie było karmione piersią, albo było za krótko! ogólnie gdy cokolwiek złego/nieprawidłowego dzieje się z dzieckiem= nie było karmione piersią ![]() czasem jak jej słucham to mam ochote walnąć ją w łepetynę i powiedzieć "weź się głupia babo opamiętaj"...naprawdę nie wiem z czego u niej ta mania laktacyjna wynika...w sumie to jej zdanie aż tak bardzo mnie nie obchodzi, do momentu gdy nie zadzwoni, albo nie pojedziemy w odwiedziny- wtedy przeżywam horror ![]() ![]() ![]() ![]() także z moją mamą nie ma dyskusji odnośnie karmienia, ona wie lepiej i już ![]() przyznam się, ze przez ten terror laktacyjny przestałam sama do niej dzwonić, odwiedzać jej tez mi się nie chce...poza tą "laktacyjną przypadłością' jest naprawdę najwspanialszą babcią dla Leona, ale po prostu mam czasem dość słuchania jej wiecznego mądrzenia się na temat jakie to mleko matki jest cudowne...pewnie gdyby się moi bracia sami nie odstawili to by ich do 5 lat karmiła ![]() Gosiaczku, będziemy obydwie mamcie orbitkowe ![]() ja dziś planuję ćwiczenia wieczorem po uspaniu młodego, już się doczekać nie mogę ![]() Patrilla- mnie teściówka też szczuje na butelkę ![]() ![]() tyle, że tym co mamuśka mówi to jeszcze jakoś tam się przejmuję, ale co teściowa tworzy, to już zupełnie mnie nie obchodzi...niech se gada, aby mi dziecka czekoladą nie próbowala faszerować (juz było pytanie czemu Leonkowi nie dajemy monte i kinder czekolady, przecież to dla dzieci) ![]() ale przynajmniej wesoło mam z babciami, nudzić sie z nimi nie można ![]() ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() przy czym my do tej pory jeździmy brzydalem 3 funkcyjnym firmy Mikado na razie zastanawiam się nad cybexem callisto o takim http://www.ceneo.pl/2543078 oczywiście najpierw muszę wystawić na sprzedaż naszą landarę...pewnie w weekend to zrobię ![]() no a TŻ jak obejrzał ten wózek to strasznie się na niego napalil (mimo ceny) i stwierdził, że fotelik też chce miec tej samej firmy ![]() ![]() a fotelik dla Karola- bomba, czaderski po prostu a synek przed chwilą przytulił mi sie do cycka i mówi "mu- mu" i mnie pogłaskał...uczę go robić "mój-mój" bo ostatnio mnie wystrzelał po twarzy "z miłości" ![]()
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2011-10-04 o 12:09 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fotelik bomba!
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#336 |
Rozeznanie
|
Hej hej
![]() Jeśli chodzi o wózki-to nie wiem jak Wasze dzieciaki i jakie jest Wasze podejście,ale ja pierwszą spacerówkę kupiłam za 280 zł ! Oczywiście chciałam z przekładaną rączką,bo nie wyobrażałam sobie nie widzieć dziecka w czasie spaceru,ale i też nie wyobrażałam sobie wydać na spacerówkę 1000 zł ![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny mam jeszcze takie pytanie : Jak się objawia choroba lokomocyjna u takich maluchów? Nie jestem pewna ale zaczynam podejrzewać u Mojego. Jak jechaliśmy jeszcze w PL na lotnisko,wył przez 2,5 godz. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
O La La Pola miała podobnie wieczny krzyk skończyło się jak miała ok 1,5 roku nie znosiła fotelika + zaważyłam że powodem także jest to, że dziecku gorąco w foteliku
![]() teraz czasami zdarzy jej się paw przy gwałtownej jeździe ![]() co do wózka ja wolę wózek zabawek mam sporo, ale wiem, że dobry wózek jest ważny bo bardzo dużo chodzimy z wózkiem, a Pola jeździła do 3 roku życia ![]() jaasia88 siedzę na all i na forum wózkowym na zaeta.pl i też się zastanawiam co zrobić podbno 3 kołowy jest też bardzo ok ale chciałabym także 4 ![]() ![]()
![]() |
#338 |
Wtajemniczenie
|
O La La, ja też nie ruszam się bez TŻa na spacer z Marcelem. Są dni, że grzecznie siedzi przez całą drogę, a są i takie, że TŻ Go niesie, a ja pcham wózek, bo mały za ch*** nie chce w nim usiąść
![]() 1000 zł. za spacerówkę to "troszkę" dużo, ale jeśli kogoś stać to czemu nie ![]() ![]()
![]() ![]() ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-10-04 o 19:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Wtajemniczenie
|
Ciekawe co się dzieje z negrą
![]() Dobranoc Laski! ![]()
#340 |
Zakorzenienie
|
Stalowa, bo tak najczęsciej jest jak gondola super to spacerówka taka sobie i na odwrót
![]()
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
ja z kolei wolę kupić używane ciuszki, zabawki- dostajemy sporo, poza tym kupuję też używane i sprzedaję stare (kupuję za kasę ze sprzedaży starych zabawek i ubranek, tak, żeby nie wydawać pieniążków dodatkowo na to) , a wózek...eh...no chciałabym mieć porządny, za dużo z młodym chodzę, żeby pchać ciężką landarę
![]() my z TŻem kupiliśmy 3 w 1 tak trochę bez pomyslenia, chcieliśmy tani wózek (do 1500pln) no i wyszło że kupilśmy w końcu taki za niecałe 1000, byliśmy przeszczęśliwi, bo kolorek pasował i kasy dużo nie poszło na niego no i teraz mam na przyszłosć nauczkę- lepiej było dać jeszcze te parę stów za lepszy 3w1 i byśmy nim pewnie jeździli do końca...a tak muszę przyznać- gondola była ok, fotelik- całkiem całkiem, ale spacerówka to totalna porażka, załamka i w ogóle badziewie ![]() dlatego teraz uparłam się na spacerówkę z ciut wyższej półki, ten wózek do którego ja wstawiłam linka był za prawie tysiaka, ale na allegro można nowy kupić juz od 650pln więc sporo taniej ![]() ![]() ![]() no ale jak będzie w rzeczywistości to się zobaczy
#342 |
Zakorzenienie
|
La Mibra mam podobne podejście Bruno chodzi w ciuszkach po kuzynie i Poli i sporo z lumpka ma rzeczy
![]() ![]() no cóż próżna jestem ciut chcę fajny wózek ![]() ![]()
![]() |
#343 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
La Mibra uważam że już długo karmisz i spokojnie możesz odstawic,bez żadnych wyrzutów ![]() Ja chce karmic jeszcze 2 miesiące. W jaki sposób najlpiej odstawić, bo pewnie jakoś stopniowo, myślicie że już powoli powinnam rezygnować z jakis karmien czy jeszcze za wcześnie...... Boje się tego bo mój Kubuś to sraszny "cycus". Napiszcie w jaki sposób najlepiej to zrobic ![]() Edytowane przez monis 1 Czas edycji: 2011-10-04 o 21:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
Monis myślę że powoli powinnaś zastępować karmienia posiłkami i kaszką lub jesli możesz mm
![]() |
#345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
7-8 cycek 10-11 kaszka+cycek 14-15 obiadek 17-18 owoc + cycek 20 - 20.30 kaszka + cycek I właśnie nie wiem czy w tych posilkach co jest dodatkowo cycus mam je zwiększyć ilośćiowo i nie podawać wtedy cycusia ? Dodam że Kubuś nie chce pić mm wiec nie wiem co moglaby mu dac na posiłek o 7-8 rano ![]() Fajnie że mogę się Was poradzić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Raczkowanie
|
Hej, dziewczynki
![]() Ja tak na szybko...mała ma katar, śpi i charczy strasznie bidulka ![]() ![]() Co ko karmienia piersią, ja przestałam całkowicie karmić kilka dni temu. Ciekawe dlaczego akurat teraz Rozalka ma katar...? Mam nadzieję, że to zbieg okoliczności... ![]() la'Mbria, normalnie matka terrorystka...współczuję i rozumiem, że ci ciężko, bo jednak to twoja mama ![]() monis 1, najlepiej odstawić stopniowo ![]() ![]() ![]() ![]() Co do wózków, my od początku jeździmy wielofunkcyjnym X-landerem xq (tym ulepszonym modelem). Jestem bardzo zadowolona, spacerówka rewelacja. Za jakiś czas dostanę spacerówkę od szwagierki, nie wiem jaki producent, jakaś tam z Niemiec (cała różowa ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() Po jakimś czasie dasz kaszkę na noc, a resztę posiłków jakoś sobie dobierzesz, wyjdzie w praniu. Aha, z tym MM to może spróbuj za jakiś czas, może po prostu nie jest gotowy. Moja też na początku nie chciała, ale jak po jakimś czasie spróbowałam ponownie to wypiła na poczekaniu całą porcję! Miałam wpaść tylko na chwilkę, a się rozpisałam, hehe. Mała przestała charczeć wreszcie...idę spać, do jutra babeczki. Edytowane przez magda-lenka* Czas edycji: 2011-10-04 o 22:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Magda-lenko, rewelacja z tym spaniem
![]() ![]() Od paru dni Ewa nie chce jeść wieczornego mleka. Przedwczoraj zjadła... 30 ml, wczoraj 50 ml, wierci się, odpycha butlę i popłakuje. Odkładam ją do łóżeczka i po jakimś czasie normalnie zasypia, czyli głodna nie jest. Kiepsko ogólnie je, chyba przez skok rozwojowy. I drażni mnie to, że nie chce się poprzytulać trochę przed snem - biorę ją na ręce, a ona mnie odpycha i bije łapkami. Z tym że tak to miała, odkąd pamiętam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=magda-lenka*;29791900]
Tak, zwiększyć ilość pokarmu, tak by się najadł do syta ![]() ![]() Po jakimś czasie dasz kaszkę na noc, a resztę posiłków jakoś sobie dobierzesz, wyjdzie w praniu. Aha, z tym MM to może spróbuj za jakiś czas, może po prostu nie jest gotowy. Moja też na początku nie chciała, ale jak po jakimś czasie spróbowałam ponownie to wypiła na poczekaniu całą porcję! Czyli narazie zrezygnować z kaszki na noc? Zapomniałam dodac ze Kubus budzi się 2 razy w nocy na papu,więc dlatego zdecydowałam dawać mu kaszkę ![]() Czyli byłby taki schemat: 1 posiłek : kasza 2 posiłek: cycuś 3 posiłek: obiad 4 posiłek: owoc + cycuś (potem owoc + kleik) 5 posiłek: kasza + cycuś ( potem więcej kaszy i bez cycusia), Tylko co bym potem mogła dać jako 2 posiłek bo chyba 3 kasza to juz za dużo hm? |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
Monis schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek 10-11 kaszka do oporu ![]() 14-15 obiadek 17-18 owoc dużo ![]() 20 - 20.30 kaszka + cycek na razie bym zmieniła tak ![]() ![]() magda-lenka* Burno znów ma katar ![]() magda-lenka* Pola tez tak miała do teraz przytula się często ale tylko jak ona chce ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak macie problem co dać na jeden posiłek to przecież mozeciedac jogurcik, widzę ze nie wspomnialyscie o nim. Mozna tez dać warzywko samo np ziemniaka czy marchew, nie musi być tylko do obiadu. Ja czasem Kubie daje warzywka słoiki np szpinak z ziemniakami. No i u nas jest rano mleko potem kaszka potem owoc, obiad, jogurt i mleko na kolacje. To oczywiście każda rzecz na jeden posiłek.
Możecie zrobić kisiel z soku bobofrut lub z własnej roboty, dodaje sie tylko mąkę ziemniaczNa. A jak dziecko już żuje to jest większe pole do popisu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Dwa razy podałam małej jogurcik truskawkowy Nestle i miała jakąś wysypkę na buzi. Z kolei zajadała się (bez uczulenia) jogurtem z musem owocowym Hipp
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Patrilla;29794007]Monis schemat dzienny jest taki:
7-8 cycek 10-11 kaszka do oporu ![]() 14-15 obiadek 17-18 owoc dużo ![]() 20 - 20.30 kaszka + cycek na razie bym zmieniła tak ![]() ![]() Ja na mm (bebilon pepti), bo Kuba ma skazę białkową robię kaszkę.Czyli ten Sinlac to jako posiłek może być, czy dodatek np. do owoca? U nas akurat jogurciki odpadają ze względu na alergię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
No właśnie kisiel zapomniałam
![]() ![]() no jak ma zęby i żuje to już bajka jest z jedzeniem ![]()
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja po kaszce podaję po prostu herbatkę Hipp. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zadomowienie
|
a ja bardzo często małemu robię kaszę manne z owocami: wrzucam jakieś owoce(śliwki,jabłka, banany, brzoskwinie ...) z niewiwlką ilością wody i jak się zrobi mus to dorzucam kaszę mannę błyskawiczną i za 3 min mam danie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Raczkowanie
|
witam się po dwudniowej przerwie
![]() ![]() początek tygodnia miałam fatalny, więc wolałam się nie odzywać. Trochę tylko Was podczytywałam. rozgorzała dyskusja na temat karmienia piersią.. La'Mbria, jatakże uważam że nie powinnaś zwracać uwagi na poglądy matki, tylko robić to co dla Ciebie i Twojego synka słuszne. Szczególnie kiedy on woli już bute ![]() Ja swojego odstawiłam bo niedługo zaczną mi się zjazdy i ciężko byłoby wytrzymać 3 dni na laktatorze. Nie protestował ![]() ![]() monis1 rób mniej gęste kaszki a więcej. Albo próbuj dopajać później. Ja początkowo jeszcze dodawałam do kaszki jakieś owoce, żeby mu trochę urozmaicić. Napewno Ci się uda ![]() Mi się dzieją dziwne rzeczy, tydzień już nie karmiłam wcale, i wszystko było ok. Zaczął mnie boleć brzuch i plecy jak na miesiączkę, aż tu nagle po tygodniu spokoju mleko powróciło ![]() najgorzej że jestem nieznośna już nawet sama dla siebie.. chyba te hormony tak szaleją.. czepiam się wszystkiego, krzycze, płacze, za 5 min się smieję.. mówię Wam już mam dość. fajne te wózeczki co pokazywalyście... też bym sobie sprawiła nowy ![]() ![]()
#357 |
Wtajemniczenie
|
Hello!
Ja miałam zamiar karmić piersią do roku, ale pokarm sam zaczął mi zanikać, było go coraz mniej. Podejrzewam, że to przez to, że zdarzało się, że kilka dni pod rząd nie miałam czasu zjeść obiadu, a wieczorem nie chciało mi się robić sobie kolacji, więc pokarm nie miał się z czego produkować. Zaczęło się od tego, że karmiłam 2-3 razy dziennie, po kilku dniach tylko nad ranem, za jakiś czas co kilka dni aż pokarm zanikł całkowicie. Schemat karmienia mamy b.podobny do gosiaczka, z tą różnicą, że ja daję kaszkę na noc.
![]() ![]() ur. 31. 01. 2011r. Edytowane przez stalowamagnolia Czas edycji: 2011-10-05 o 09:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Raczkowanie
|
to już można poodawać takie normalne jogurty?gdzieś czytałam że lepiej po 11 czy 12 miesiącu
#359 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! uuuu ale napisałyście postów
![]() Karol śpi więc nadrabiam ![]() chciałam się pochwalić że nie daje już Karolkowi butli w nocy, najwcześniej dostaje o 6 rano ![]() ![]() ![]() co do wózka, ja jestem na siebie wściekła że kupiłam wózek za 1000zł (taki 3funkcyjny) bo jak odwiedziłam Askota to mi gały na wierzch wylazły ![]() ![]() ![]() no i ja mieszkam na wsi, nie muszę dźwigać wózka dlatego waga mi nie przeszkadza, ale za to jaki wygodny i jak się prowadzi ![]() tak więc gdybym miała więcej gotówki na pewno wydałabym wszystko na Karolka w mgnieniu oka ![]()
#360 |
Zakorzenienie
|
Jasia to ja tak mam nawet jak do lumpka wchodzę to mi ciężko ostatnio dla siebie znaleźć i tylko dla dzieci rzeczy widzę
![]() wydałabym wszystko na dzieciaki i muszę uważać bo Pola tak się przyzwyczaiła że zawsze mam dla niej jakiś drobiazg że codziennie mnie pyta masz coś dla mnie ![]() Bruno znów zielony katar ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.