|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - cz. V
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Zadomowienie
|
Byłoo. Te olejki są zwykle tam gdzie balsamy do ciała.
#333 |
Zadomowienie
|
Piszecie, że tak mało olejku zużywacie, łyżka, łyżeczka etc. Ja się tak zastanawiam, czy prócz oszczędności pieniędzy (i oleju) to to ma jakiś sens? W końcu włosy chyba też powinny 'poczuć', że są naolejowane - bez przesad oczywiście, chyba nie musi ściekać, ale fajnie jakby miały szansę wchłonąć w siebie jak najwięcej....
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Wtajemniczenie
|
Jezu.... Dziewczyńy jakbysciemzobczyly teraz moje wlosy, po tygodniu w szpitalu i narkozach, morfinach i innych to bysciemnie wyrzucily stad. W dodattku wypadaja jak szmaty :/
#335 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#336 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ŁATWO SIĘ ZMYWA (zwłaszcza jak ktoś myje odżywką). i nie brudzi się wszystkiego dookoła. i nie śmierdzi mocno jak się ma śmierdzący olej. i się oszczędza - niektóre oleje np. indyjskie są mniejsze i droższe niż te dostępne w sklepach. a włosy i tak wchłaniają to co mają wchłonąć, niektóre z nas dokładają na końce jak widzą że są suche. poza tym, nie każda tak robi ![]() ale dodam, że takie oszczędne nakładanie powoduje, że nakładasz pasemko po pasemku i dokładnie całe włosy są wysmarowane, a jak się nakłada dużo lejąc na rękę, to smarujesz duże kępy włosów po wierzchu, a w środku garści sucho.
wrzesień: oleje lniany - pestki winogron - oliwa z oliwek - sezamowy - arachidowy - oliwka BD - rycynowy kokos- ![]() olejek himalaya - ![]() słodkie migdały - ![]() oliwka hipp - ![]() drożdże-tran-seboradin hh 220' |
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
No to ładnie wytłumaczyłaś, może się przekonam do tych mniejszych ilości :}
Zmyłam amlę, wysuszyłam, ciągle mam puch na włosach - jak to zwykle ja - ale jak ładnie lśnią :3 i podatne na układanie ![]() Coś czuję, że polubię się z amlą. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
lucciola, każdy kto poszuka znajdzie odpowiedź na to pytanie, bo pojawiało się już wiele razy w wielu wątkach
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 | ||
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Możesz też dodać do odżywki kilka kropel keratyny lub jedwabiu, jeśli masz. Odżywki proteinowe możesz stosować raz na kilka myć. To moja metoda, rzadko nakładam odżywkę pod olej. Cytat:
Poza tym nie widzę żadnej różnicy między nakładaniem oleju w dużych ilościach, a nałożeniem łyżki. Nie lubię kiedy olej ścieka mi po szyi ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() To teraz będziesz miała większą mobilizację, do dbania ![]() Teraz Ci pewnie trochę polecą, ja po operacji w ogóle swoje ścięłam z długości do stanika na krótkie, do uszu. Ale to było dawno, wtedy mi potwornie leciały, prawie nic z nich nie zostało. Ale to nie musi tak wyglądać, spokojnie. Będzie dobrze, nie stresuj się, wszystko jest ludzkie, więc się nie zamartwiaj. Wrócą do siebie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Raczkowanie
|
miałam dzisiaj nic nie nakładać, ale zostało mi z OCM pół łyżki oliwy z oliwek z rycynowym, dopełniłam do jednej łyżki alterrą z papają i poleciało na włosy
![]()
![]() |
#345 |
Rozeznanie
|
Taki mały offtop. Mam pytanie do dziewczyn, które stosują wcierkę Jantar. Na jak długo wystarcza Wam buteleczka? Bo ja zużyłam prawie połowę w tydzień, a staram się nakładać ją bardzo oszczędnie. Wylewamodrobinę na dłoń i opuszkami palców nakładam na skórę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kup strzykawkę, nabierz ok. 2 ml i w przedziałki nakładaj 3-4 krople i masuj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zgodzę się z tym.Sama mam zdrowe włosy,olejuję je głównie dlatego,aby zapobiec ich łamaniu i kruszeniu(miałam kiedyś taką tendencję).Ale 1 łyżka to dla mnie stanowczo za mało(mam włosy do połowy pleców).Myślę,że zużywam tak ok.4 łyżek i nic mi nie cieknie.Nawet bezproblemowo mogę związać w koczek i przyjmowac w takiej ''fryzurze'' gości. ![]() Cytat:
Ja dopiero czekam na mój Jantar,ale myślę,że będę ją zuzywać w tempie błyskawicznym,jak choćby wodę brzozową. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
po zużyciu połowy Parachute stwierdzam że olej kokosowy mi nie służy. Włosy się elektryzują, są napuszone i do tego wypadają, po nocy zawsze muszę zbierać kilka kłaków z poduszki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zadomowienie
|
Melduję się dopiero teraz w kolejnej części z oliwą z oliwek na głowie
![]()
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
![]() ![]() |
![]() |
#350 | ||
Zakorzenienie
|
Póki co ja
![]() Ale ja walczę o to co mogę odratować... Cytat:
Cytat:
![]() A tak BTW rzeczywiście robicie przerwę w jantarze po 3ech tygodniach? I drugie BTW ![]() ![]() Widziałam, że weegirl używała tej zielono-beżowej i jej odpowiadała.
![]() |
#351 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Pamiętam, że o tym samym pisało kiedyś kilka wizażanek ![]() Czyli jak wszystko to kwestia indywidualna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam zdrowe włosy i wystarczy mi 1,5 łyżeczki od herbaty, ale kiedy mi Alterra wysuszyła włosy, oleje bardzo szybko mi się wchłaniały, mimo że nakładałam znacznie więcej. Teraz kiedy nałoży taką małą ilość oleju, to po 10 godzinach wygląda to tak jak zaraz po nałożeniu ![]()
![]() |
#353 |
Wtajemniczenie
|
Wybaczcie, że się tak wtrącę, ale mam wrażenie, że coś robię źle i chciałam Was prosić o poradę.
Farbowałam włosy od ok. 2 lat u fryzjera, w międzyczasie zapuściłam z bardzo krótkich. Były zdrowe, zaczęły się kręcić, ogólnie ładnie to wyglądało. Po wyprowadzce za granicę skusiłam się na pierwszą samodzielną koloryzację i lekko pocieniowałam sobie sama włosy. Nadal było dobrze. Po drugiej koloryzacji pocieniowałam mocniej (nawet trochę za mocno) i wtedy zauważyłam, że coś jest nie tak. Włosy wyglądają na suche, wypadają, raz się kręcą, raz nie, był nawet moment, kiedy pierwszy raz w życiu mi się łamały; w ogóle mam wrażenie, że jest ich o wiele mniej, a pielęgnacji nie zmieniłam. Obstawiałam winę farb drogeryjnych + chłodniejszej pory roku, czapek, mniejszej ilości owoców itp (nie jestem pewna, ale chyba dzieje się tak co roku, chociaż wcześniej nie miałam na tyle długich włosów, żeby aż tak mnie to dotknęło). Ostatni raz farbowałam przed świętami, póki co się wstrzymuję (chociaż chciałabym wrócić). Poza szukaniem lepszych odżywek zaczęłam olejować włosy od ok. 2 tygodni. Kupiłam olejek jaśminowy z Dabur i Vatikowy oliwa z oliwek+migdały. Wiem, że na spektakularne rezultaty za wcześnie, ale wydaje mi się, że włosy wyglądają na zdrowsze. Problem w tym, że nadal wypada ich więcej niż przedtem i jest ich mało "w garści", chociaż to może być też wina mocniejszego cieniowania. To wszystko zbiegło się w czasie i sama nie wiem, co obwiniać, czego unikać i czy idę w dobrym kierunku pielęgnacyjnym. Oleje nakładam na całe włosy z masażem, delikatnie, żeby nie obciążyć za bardzo włosów. Nie zostawiam na całą noc, zresztą ze względu na częste przeziębienia w tym sezonie zaczęłam myć wieczorem. Zmywam po kilku godzinach, powiedzmy, dwóch-trzech, po myciu odżywka, jak zwykle. Od zawsze nie suszę suszarką, więc nie w tym problem. Włosów też nie układam ani nie prostuję, wystarcza im ułożenie palcami. Rzadko związuję, niewygodnie mi na dłuższą metę w spiętych. Nie mam problemów z końcówkami. Staram się też codziennie zjeść kilka owoców, ogólnie odżywiam się zdrowo, nie gotowymi daniami. Paznokcie od zawsze miałam słabe, ale ostatnio nic się z nimi nie dzieje (a zwykle to one straszyły, włosy były w porządku). Czy może to być kwestia trochę innego klimatu i innej wody i muszę po prostu przeczekać? Nie chcę zamęczyć tych włosów, długo je zapuszczałam, więc bardzo chcę je odratować. Przyznam też, że przeszkadza mi zapach olejów, tzn nie są one śmierdzące, ale aromat bardzo "wchodzi" mi w skórę głowy i włosy i czuję go nawet po trzech myciach. Chyba czytałam gdzieś o olejach bezzapachowych, ale nie umiem tego teraz znaleźć, istnieje coś takiego? Przepraszam za długiego posta, starałam się to nakreślić wystarczająco obszernie, żebym mogła prosić Was o pomoc. Z góry dziękuję, bo sama już trochę zgłupiałam od natłoku porad w tych wątkach zbiorczych. Dopisek: Dodam też, że rosną tak samo szybko jak przedtem, więc to nie jest raczej wewnętrzny problem z niedoborem mikroelementów. Przynajmniej tak myślę. A, i przepraszam, że wrzuciłam się z tym wszystkim do olejowego, w zasadzie miało być głównie o olejach, a wyszło o wszystkim.
![]() Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2012-02-06 o 23:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#354 | ||
Zadomowienie
|
ja dziś pierwszy raz spróbowałam nałożyć na włosy tylko łyżeczkę oleju i myslałam że to jest nie wykonalne.. jednak się myliłam
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zadomowienie
|
mbambo oleje bezzapachowe, czyli pewine miałaś na myśli rafinowane. One przeważnie nie pachną (ale też mają trochę mnie wartości odżywczych, chociaż to nieznaczna różnica).
Piszesz, że wypadają. Może nie wcieraj oleju w głowę, może za bardzo ją natłuszczasz? Proponuję też przejść się do dobrego fryzjera, wbrew pozorom dobre obcięcie włosów może w jakimś stopniu poprawić w miarę ich stan, przynajmniej wizualnie. |
![]() ![]() |
![]() |
#356 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
ode mnie pesel, wydruk z aukcji (ale jak to zrobić skoro nazwy użytkowników są ukryte?) i dowód wpłaty na konto sprzedawcy. płaciłaś jakiś vat czy coś i czy urząd celny wysyła paczkę na swój koszt czy trzeba za to płacić? Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#357 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Naprawdę?A który olejek dokładnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
tu chyba nie chodziło o olejki , tak mi się kojarzy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.