|
|
#331 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Dieta paleo.
Cytat:
![]() tombak ma kilka ciekawych podejsc do naturalnej medycyny, nie wszystko bym negowala...
|
|
|
#332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jestem blondi, więc mój tok rozumowania może wydawać się śmieszy, ale biorę wszystko na chłopski rozum . I tak pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy, to obrazek jak na sawannie lew goni gazele, dopada ją zabija (przy czym śmierć rzadko bywa natychmiastowa), a potem zjada jej mięso. Mam rozumieć, że gazela w momencie swojej śmierci była zrelaksowana i odprężona, że lwom nie szkodzi ich mięso? A może szkodzi i trzeba nakłaniać lwy do tego żeby jadły więcej warzyw ? Ja wiem, że lwy to akurat zwierzęta stricte mięsożerne, drapieżniki, ale człek z kolei to nie jest stricte roślinożerne zwierze... . I w ogóle to roślinki to też jest forma życia... może one też cierpią tylko się nie skarżą ... hihi... . Dobra już zamykam paszczu ![]() Miłego dnia i miłego długiego weekendu (kto ma oczywiście )
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2012-10-31 o 09:28 |
|
|
|
|
|
#333 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#334 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie, że cały czas chodzi o ten nadmiar i kwestie jedzenia mięsa sporadycznie o nie jako podstawowe pożywienie...tylko u każdego nadmiar będzie oznaczał co innego, powiem szczerze ja przy diecie bardzo bogatej w mięso czuje się ociężała i "przymulona" jednak gdy dodam dużą ilość warzyw a mięso jem raz dziennie lub dwa razy w mniejszej ilości to jest w porządku.
moi rodzice byli 2 razy na turnusach z Tombakiem i spotkali tam sporo ludzi. który od wielu lat stosują jego wytyczne i pozbyli lub wyregulowali sobie wiele schorzeń cywilizacyjnych, także każdy znajdzie cos dla siebie a podstawą jest dobry pokarm z dobrego źródła i nie przetworzony a o to najtrudniej... ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- dzisiaj wypróbowałam termos z zupą w pracy szczerze polecam gorąca zupa jarzynowa z watróbka w taka pogodę podniosła mnie na duchu w pracy..
|
|
|
|
|
#335 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale właśnie taki termos czy menaszka trzyma ciepło, a z plastiku to zimne jedzenie, nie lubię takie zbytnio. Na dzień dzisiejszy nie muszę, ale w ostatniej mojej pracy jadłam właśnie z takich pojemników zimne obiady, które w ogóle mnie nie syciły. Nie wiem dlaczego? Ale jakoś ciepłe jedzenie mnie bardziej syci, bardzo lubię jeść na ciepło . Poza tym moze to moje jakieś nieuzasadnione fanaberie, ale jakoś jak w domu jem to się najem, a jak gdzieś, na szybko np.praca, szkoła to ani się nie najem, ani satysfakcji z tego jedzenia i spust mam niesamowity. Zakupiłam wreszcie ten olej kokosowy KTC i pan w sklepie powiedział że on jest rafinowany, i klora Ty w sumie polecałaś ten olej, ale skoro jest rafinowany ma dalej swoje wartości? Smakuje chyba tak samo jak cosmoveda, ja nie widzę żadnej różnicy w tych olejach, a w ogóle to bym chciała jakiś wreszcie co pachnie chociaż kokosem, bo one wszystkie kokosowe ,a żaden nie smakuje i nie pachnie kokosowo .Moje cudo lniane się skończyło, ale też już mam kolejną buteleczkę, uwielbiam zapach lnianego oleju I gotuje dziś pierwszy raz rosół na samych kościach , na kościach cielęcych, mogą być ?
|
|
|
#337 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ma tez wyzszy pyunkt dymienia wiec nadaje sie np. do pieczenia Ci ktorzy nie lubia kokosowego smaku i zapachu lub maja nudnosci po zwyklym nie maja innego wyboru niz rafinowany...ja lubie oba w sumie i kupuje na zmiane
|
|
|
#338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pozatym w pracy jem jakoś bez namysłu i mogłabym na okrągło cos żuchlać...
|
|
|
|
|
|
#339 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś z was stosuje tą dietę paloe i ją ściśle przestrzega? Wiem jedno, przeczytałam ksiązkę, kupiłam, sporo racji jest w tym że ZBOŻA są dla nas bardzo szkodliwe. Poprostu niektórych organizm tą szkodliwość pokazuje wcześniej, a niektóry organizm później. I nie chodzi o fakt, że dieta paleo to dieta wysokobiałkowa, może i jest, ale kwintesencją jest też to własnie, aby wyrzucić z jadłosposu zboża..
|
|
#340 |
|
Zakorzenienie
|
a co tu ściśle przestrzegać?
przecież to sposób odżywiania prosty jak budowa cepa i nie jest to dieta wysokobiałkowa, o czym już było jest zwyczajnie dietą bazującą na nieprzetworzonych i niewymagających szczególnego przetworzenia produktach nie ma założeń BTW chyba? aby ją charakteryzować na siłę jako wysokobiałkową ![]() przecież pod paleo można i niektóre formy wege podciągnąć, czy nie?
|
|
#341 |
|
Raczkowanie
|
Też pierwsze słyszę, żeby było to o białkach. Jemy rzeczy nieprzetworzone, proporcje B/W/T jak i kalorie nie są ważne ( wszystko w granicach rozsądku ).
A jaką to książkę przeczytałaś ? Edytowane przez joanna_ba Czas edycji: 2012-11-07 o 01:14 |
|
|
|
|
#342 |
|
Zadomowienie
|
..dziewczyny, cos nam sie tu przysnelo... hop hop! jest tam kto?
ja ostatnio eksperymentuje z nabialem. zawsze bardzo lubilam i mleko i sery i jogurty wszelkiej masci itd itp.. teraz nie jem i jesli mi sie zdarzy wypic mleko lub zjesc ser to potem troche mi jest na zoladku ciezko... ostatnio wpadly mi w rece kultury bakterii di robienia kefiru w domu no i zrobilam. tak sobie ten kefir pije od tygodnia i jak na razie bez negatywnych skutkow ubocznych. nawet mi sie cera nie pogorszyla - po mleku i serach mnie zawsze wysypuje.. a wy? jadacie czasem nabial? ja musze przyznac ze bardzo lubie i od czasu do czasu sie skusze - ale jesli przesadze z iloscia to potem tego zaluje... (bieg do ubikacji 15 minut po... a dzien po wysyp na buzi). |
|
|
|
|
#343 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale kefir dobry pomysl, mam startery ale wciaz jakos nie moge sie zabrac za robote
|
|
|
#344 |
|
Zadomowienie
|
kefir pycha
tylko jak go za dlugo przetrzymasz to sie robi naprawde mocno sfermentowany i kwasny. ostatnio dostalam litr mleka nie krowiego tylko.. hmm jak sie ten zwierzak po polsku nazywa? wol? tzn to mleko z ktorego robia mozzarella di bufala.. (oglupialam calkiem na tej obczyznie! szukam polskiego tlumaczenia w necie i nie znajduje..). w kazdym razie to mleko jest duzo tlustsze od krowiego, ja mialam "odtluszczone" i i tak mialo podane ze ma 4,5% tluszczu - kefir z niego wyszedl bardzo gesty (do jedzenia lyzeczka) i bardzo kwasny.. z krowiego (niestety nie mam surowego od rolnika... kupuje "swieze" w markecie... pelne, nieodtluszczone) wychodzi duzo plynniejszy i dluzej fermentuje. w sumie nie wysypalo mnie po tym kefirze ale jak pomysle to cos za czestwo latam do kibelka, to chyba te zywe kultury
|
|
|
|
|
#345 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale wyłaczyłam z diety i jem sporadycznie bo czuje sie ciężka po zjedzeniu mam wzdęcia i ogólnie uczucie pełności..jedyne co to własnie robie jogurt z kultur bakterii i to wcinam ale juz sam bez płatków
|
|
|
|
|
|
#346 |
|
Zadomowienie
|
ja sobie ostatnio pije szklanke kefiru na sniadanie mniam te takie glutki co sie w nim tworza...
no i wreszcie zrobilo sie troche chlodniej (taaa... mamy 20 stopni tutaj, a w nocy ZIMNISKO - 14 na plusie hehe... tyle ze jest duza wilgotnosc i czasem taki przenikliwy wiatr wiec to sie bardzej odczuwa...) wiec zaczelam gotowac zupy. |
|
|
|
|
#347 | |
|
Zakorzenienie
|
witam dziewczyny
![]() moje problemy z układem pokarmowym zmusiły mnie do zmiany diety, a dzięki radom klory wiem już mniej więcej na co zwracać uwagę Cytat:
Z termosem obiadowym próbowałam, niestety się nie sprawdził, więc oddałam go do sklepu. Według opisu miał trzymać ciepło 8h, a jak wyjęłam jedzenie po 4h to było zimne. Póki co w pracy jem tuńczyka z ryżem i ogórkiem kiszonym, a dzisiaj dodatkowo śledzie (ale to nie najlepszy pomysł, bo za dużo zapachu). W cieplejsze miesiące na pewno łatwiej będzie coś wymyślić opierając się na surowych warzywach. Pisałyście jeszcze o ziemniakach. Również spotkałam się z negatywną opinią o nich, tutaj link do artykułu: http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012.../#.UK4lLWdvCDc generalnie chodzi o trującą solaninę i toksyny Ja ziemniaki jem, w sumie rzadko, najczęściej w zupach-kremach. |
|
|
|
|
|
#348 |
|
Zadomowienie
|
hop hooop!!!! jest tam kto?
joanna_ba: moja silownia zakupila kettlebells, tak sobie o tobie pomyslalam ale najlzejszy 8 kg - trener mi kazal najpierw robic cwiczenia "na sucho" zanim zaczne z tym 8 kg - ja sie juz nie moge doczekac... ale po 6 miesiecznej przerwie w treningach jestem chuchro i ma facet racje :Pmachasz jeszcze? co do diety, ja bez ryzu nie dam rady dobic wegli... wiec robie paleo + ryz (najczesciej basmati lub zwykly bialy). xzora: ja ziemniaki jem. i te zwykle i te hamerykanskie slodkie (ale to inny gatunek juz). ogolnie nie powinno sie jesc ich niedogotowanych i niedojrzalych. no i oczywiscie nie moga byc "podstawa pozywienia" jak pisza w tym artykule... ale jako zrodlo wegli, czemu nie? np po treningu... wole ryz tylko dla tego ze ma wiecej wegli w 100g, ziemniakow musze zjesc z kilogram na raz zeby bylo tyle wegli ile potrzebuje... (nie mieszcza mi sie!) a juz pieczone... mniam |
|
|
|
|
#349 |
|
Zadomowienie
|
A ktoś nowy do wątku zostanie przyjęty?
Od 2 tygodni próbuję paleo ,a przy okazji czytam, czytam, czytam i się edukuję. Tylko że jak na razie moje paleo nie jest takie na 100%, wciąż piję kawę z mlekiem, którą słodzę miodem lub ksylitolem (gdy nie jem słodyczy, to mam na kawę straszną ochotę), zdarza mi się wypić trochę czerwonego wina które uwielbiam no i prawie codziennie zjem kostkę gorzkiej czekolady 70% Oprócz tego chodzę na siłownię 2 razy w tygodniu( na razie- po długiej przerwie w ćwiczeniach), gdzie ćwiczę z dosyć dużym (jak dla mnie) obciążeniem- głównie przysiady ze sztangą, martwy ciąg, hantle i niektóre maszyny. Wywaliłam z planu aeroby. Natomiast gdy zrobi się cieplej zamierzam spróbować interwałów.
|
|
#350 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I dobrze, ze nie 100%...nie chodzi o perfekcyjsnosc, tylko konsekwencje. A Twoje grzeszki to bardzo lekkiego kalibru, jest bardzo dobrze ![]() No i watek w koncu odzyl
|
|
|
#351 | |
|
Zadomowienie
|
To jak odżył to ja zadam głupie pytanie
....Jak to jest z tym masłem? To dobry tłuszcz tak? Ale każde masło jest dobre? Roślinne też? I czy jeśli zrobię sobie sama masło (ze śmietany) to czy ono też będzie ok? Albo czy będzie chociaż zdrowsze od margaryny? Bo po prawdzie, to na takie sklepowe to mnie nie stać patrząc na ilość masła jaką mój tż wykorzystuje.... ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
![]() Chociaż ja też nie mogę powiedzieć że jestem paleo 100%. Ale idzie mi coraz lepiej P.S. UWIELBIAM TWÓJ PODPIS
|
|
|
#352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#353 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie ja też nie do końca wiem jak to jest. Mogę bez problemu zrobić sobie masełko ze śmietany, tylko nie wiem czy to ma jakiś sens. Teraz mój Tż i synek jedzą margarynę
i to dośc dużo. Masło sklepowe jest drogie i starcza nam na bardzo krótko. Zastanawiam się czy jest sens robić takie ze śmietany... czy to coś zmieni na lepsze?
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytaj sobie na blogu klory o tłuszczach: http://tlustezycie.blogspot.com/2012...aja-sie-z.html |
|
|
|
|
|
#355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jej i Maceracie zawdzięczam wszystko jeśli chodzi o zmianę mojego myślenia w kwestii odżywiania ( thx girls). Ale jestem nemo totalne w niektórych kwestiach i czasem muszę mieć wprost powiedziane "ZRÓB SE ŁAJZO MASŁO ZE ŚMIETANY! BĘDZIE ZDROWIEJ!"
|
|
|
#356 | ||
|
Zadomowienie
|
dziękuję, ja też go lubię
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#357 | |
|
Zadomowienie
|
Gabrysia, właśnie się zakochałam w Twoim blogu
... . No i piękne zdjęcia na blogu Powiedz co sprawiło, że zmieniłaś sposób jedzenia i zrezygnowałaś z tych wszystkich pyszności, które własnie przeglądam na blogu ![]() ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
![]() No to wysyłam jutro tatę na targ ![]() A takie "domowe" masło to długo wytrzyma? Nie wiem jaką ilość zrobić coby się nie popsuło ... ? ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:48 ---------- Klora - może to taki trochę offtop, ale ... co jeść, aby to maksymalnie antynowotworowo działało? A czego koniecznie nie jeść (pomijając oczywiste oczywistości)? Mój tata ma znowu problemy.... . Dziś ma biopsję węzłów - prawdpodobnie przerzuty. W zeszłym roku zdiagnozowano czerniaka złośliwego w 3/4 fazie z przerzutami do węzłów chłonnych. Usunięto zajęte węzły, oraz znaczną część skóry i mięśnia ( pole ok. 4x8m) w miejscu gdzie było znamię. (....) ... Ja wiem, że może kwestia zmiany diety teraz to już niewiele pomoże, ale tonący brzytwy się chwyta czyż nie .... ?
|
|
|
#358 |
|
Zadomowienie
|
Witam.
Ja paleo nie jestem wcale (właśnie wcinam pierogi ruskie - babcine Chciałabym pójść bardziej w stronę paleo (nie zalezy mi na 100%), przede wszystkim zrezygnować z mąki. Może byśmy wrzucały nasze jadłospisy (chętnie się czegoś nauczę, bo nie nadal nie wiem, co mam jeść). |
|
|
|
|
#359 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
poważnie sądzisz, że zdjęcia są piękne? Bo ja z nich ciągle nie jestem zadowolona ![]() Daj znać jak wyszła nalewka Cytat:
Dobre pytanie Przede wszystkim spodnie mam przyciasne, potrzebuję zrzucić ok 4kg A, że chciałabym to zrobić z głową i zdrowo... Już kiedyś zauważyłam, że zboża (węglowodany przetworzone) mi nie służą. Najpierw przeczytałam książkę "Dlaczego tyjemy i jak sobie z tym poradzić" (Gary Taubes), potem trafiłam na Klorę i jej bloga z którego dowiedziałam się mnóstwa rzeczy i postanowiłam spróbować.Może to też taki trochę bunt przeciw systemowi- wiecie, propagandzie pełnych ziaren jako podstawy żywienia, sponsorowanej przez ogromne koncerny. A co do pyszności- uwielbiam eksperymentować, więc wielką frajdę sprawia mi modyfikacja przepisów tak, by pasowały do paleo, myślałam nawet o założeniu nowego bloga z przepisami paleo ale to jeszcze pewnie trochę poczeka, aż utwierdzę się w przekonaniu że to jest to No a mój blog to taka osobista książka kucharska, żeby mieć pod ręką wszystkie przepisyna klasyczne dania (których nauczyłam się od mamy) oraz aby nie zapomnieć czegoś, co sama wymyśliłam. Uwielbiam gotować, ale to nie przeszkadza temu, żeby gotować zdrowo ![]() TŻ nie narzeka, bo lubi zarówno warzywa jak i mięso, więc je to co ja, tylko zazwyczaj dodaje do tego chleb/ryż/makaron. Myślę, że za jakiś czas go przekabacę Cytat:
Pewnie krócej niż przemysłowe, ale jest na to rada- dosyć dziwnie może to zabrzmieć- trzymaj masło w pojemniku, zanurzone w zimnej wodzie. Woda zapobiega dostawaniu się tlenu do masła, a tym samym jełczeniu.
|
|
|
#360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:31.

. I tak pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy, to obrazek jak na sawannie lew goni gazele, dopada ją zabija (przy czym śmierć rzadko bywa natychmiastowa), a potem zjada jej mięso. Mam rozumieć, że gazela w momencie swojej śmierci była zrelaksowana i odprężona, że lwom nie szkodzi ich mięso? A może szkodzi i trzeba nakłaniać lwy do tego żeby jadły więcej warzyw 
)
, na kościach cielęcych, mogą być ?

pozatym w pracy jem jakoś bez namysłu i mogłabym na okrągło cos żuchlać...

i to dośc dużo. Masło sklepowe jest drogie i starcza nam na bardzo krótko. Zastanawiam się czy jest sens robić takie ze śmietany... czy to coś zmieni na lepsze?
thx girls).