![]() |
#331 | |||
Zadomowienie
|
Dot.: Walka z nadwagą (niewyimaginowaną:)
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Własnie wstalam, wyprowdzilam psa, zjadlam sniadanko (pol graamki + lyzeczka dzemu+ lyzeczka ziaren slonecznika) do tego zielona herbatka z mieta. No i w koncu........ zobaczyłam 7 z przodu na wadze, jest 79,7 ![]() Co planujecie na dzis? Ja bede zaraz sprzatac szafki w kuchni na swieta, pozniej poucze sie, a pozniej moze orbitrek ![]() ---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:54 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja dziś planuje się oczyścić ![]() ![]()
![]() |
#333 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#334 |
Raczkowanie
|
Cześć Kochane!
Przepraszam, że nie zaglądałam ostatnio w ogóle, ale tyle pracy miałam ![]() ![]() Nie jestem w stanie was nadrobić, bo dużo do roboty i tak mam + studia... Ale mam nadzieję, że teraz nie będę już robić zaległości ![]()
#335 |
Zakorzenienie
|
Czekam na obiadek sobie i tak myśle że przestałam pisać co jem - czy pisze tylko o złych momentach
![]() Ś; owsianka - ja też nie jestem zbyt orginalna- 2 łyżki płatków, 2 jog. nat, banan (tak,tak zrezygnowałam z słodzenia miodkiem ![]() O: kurza pierś (duża, pieczona oczywiście bez tłuszczu) z odrobiną musztardy, dużo fasolki szparagowej, pomarańcza K: 100 g wędzonego łososia (mądra decyzja- pierwszy raz chyba kupiłam mniejsze opakowanie mimo że drożej wychodzi -jestem w stanie i 250 g wtrząchnąć); 75 g chudej szynki, parę szparagów ze słoika No i wypisałam i myśle że znowu źle ![]() Ś jem dosyc późno to i 2 mi wypada bo koło 13-14 to już mam ochote na obiad ... popołudniu trochę pracy, zakupy (jak wczoraj) i podwieczorek ucieka.. Kolacja późno koło 21 - ale i spać chodze przed 1 ... Czyli gdzie tu wcisnąc posiłki? ![]() Dziś zaczęłam znow późno S- jak zwykle O-pieczony łosoś, duza porcja szpinaku p- może grapefrut K- sałatka z kurzą piersią Znowu za mało ? ![]() ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ---------- I ja w ogóle głodna nie jestem --- to jest na słodycze i pizze bym ochote miała ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Za to ćwiczę grzecznie - dziś w ramach przerwy (bo normalnie mam 60min cardio i abs w szybkim tempie) zrobiłam godzinny callanetics ... tak się przymierzałam bo to takie wolne , płynne i odstresowujące ![]() w ogóle to sie zastanawiam skąd ja ostatnio biorę siły na to codzienne ćwiczenie (serio pierwszy raz w życiu tak regularnie, zawsze byłam antysportowa ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
Zakorzenienie
|
joannaXL ja nie myślę, że to mało, tylko właśnie wystarczająco, najważniejsze jest to, że nie czujesz głodu, bo zle by było jakbyś chodziła głodan, a jak Tyle Ci wystarcza i nie jestes głodna to super
![]() Brawo za ćwiczenia! Dasz radę! Ja jestem z Tobą, masz dużo siły i energii. Powiem Wam cos co mi bardzo pomaga, jak pisałam wczesniej jestem po ostraj bulimii i zamkniętym oddziale zaburzeń odżywiania. Jak wychodziłam lekarka prowadząca powiedziała mi bardzo mądrą rzecz która bardzo doceniam i dostrzegam po latach która mi pozwala mieć siły a mianowicie powiedziała mi: " Bulimia jest jak alkoholizm to choroba do końca życia, ale Ty musisz jeść żeby żyć, a alkoholik nie musi pić. Pamiętaj, że na pewno nie raz przyjdzie chwila zwątpienia będzie napad, raz dwa, przez tydzień, ale to nic , to nie znaczy o słabości, należy powiedzieć sobie trudno zdarzyło się i idę dalej, nie wolno się załamywać i roztkliwiać nad sobą. " I teraz od lat nie mam już nic wspólnego z bulimią to te słowa przekładam na walkę o siebie ![]() Musimy walczyć, każdego dnia, ale z uśmiechem i nie załamywać się tym, że waga stoi, chudnie się wolno itp stoi ale ruszy a jak nie to my się ruszymy bardziej ![]() ![]()
Stay Strong Only the strong survive Edytowane przez anekania Czas edycji: 2012-12-12 o 12:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zadomowienie
|
Joanno myśle, ze na podwieczorek sam grapefrut to za malo! Zjedz kromke pelnoziarnistego + jajo + 0,5 grapefruta. Sam owoc to za malo, dlatego ciagnie Cie do jedzenia,bo notabene za malo jesz. lekarka powiedziala nam, ze sekretem jest tez to co dajemy jesc naszemu organizowi. Bo jesli damy za malo i za malo wartosciowych rzeczy, to mozg wysle sygnal do zoladka, zeby dal mu cos wartosciowszego jesc, bo organizm nie ma na czym pracowac.
Co do cwiczen to brawo! ![]() anekania swiete slowa! Nie wolno sie poddawac, trzeba po kazdej porazce otrzepac sie i isc dalej i robic wszystko, by sie nie powtorzylo... Ale czlowiek jest tylko czlowiekiem, zawsze sobie to powtarzam! ja 2 tyg temu zjadlam kebaba, fakt, ze bylo mi pozniej niedobrze, mialam zgage przez 2 dni i wzdecie, ale jestem tylko czlowiekiem! Posprzatalam, poprasowalam, to teraz czas na nauke, a pozniej obiadek i orbitrek ![]()
#338 | ||
Zakorzenienie
|
A mnie coś dziś jakieś zwątpienie dopadło...
Cały czas mam wrażenie, że za dużo jem i cały czas wydaje mi się, że żaden cm więcej nie ubywa...Poza tym miałam dzis atak wilczego głodu, pierwszy raz odkąd na diecie jestem. Zajadłam to jednak szybko obiadem. Śniadanko: dwie kromki razowca z szynką, ogórkiem zielonym i żółtą papryką, herbatka niesłodzona i pomarańcza Obiad: porcja warzyw z patelni uprażona na małej ilości oleju rzepakowego, dwie kromki razowca Do kawy: jeden wafel ryżowy solony i Activia (taki mały grzeszek, bo znów mam zaparcia ![]() Obecnie zjadam resztę jogurtu naturalnego. Chyba mi się trochę przejadł, bo nie mogę go zdzierżyć ![]() Za ćwiczenia zabiorę się od jutra, pani neurolog pozwoliła, a wręcz zaleciła trochę ruchu na kręgosłup i do mojej diety ![]() znacie jakieś ćwiczenia nie obciążające kręgosłupa? takie, co spokojnie mogłabym sobie wykonywać codziennie po pół godzinki? Bo wygibasy Pani Chodakowskiej raczej odpadają ![]() Ktoraś z Was podała mi tu linki do ćwiczen, ale przyznam, ze dopiero na nie za moment zerknę ![]() Nie mam w domu wagi, tyle co w aptece ostatnio stanęłam...A w domu mierzę się w każdy poniedziałek centymetrem krawieckim i zapisuję w notatniku. Przyznam, że miałam nadzieję że przez miesiąc ubędzie z bioder z 5 cm a nie 3-4 ![]() ale może za dużo wymagam ![]() aha, no i chyba zacznę sobie kalorie liczyć. popadam w obłęd ! ![]() ---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:28 ---------- Cytat:
chwała Bogu że nie zajadam smutasów słodyczami bo bym poleciałaaaaa z wagą z 5 kg do przodu. a właśnie, miałam pytać. skad mam wiedziec jaki indeks glikemiczny mają dane produkty? to nie bede jeść tych wafli, zostawie mamie ![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() a powiększyć...hm jak? ![]() ![]() ![]() a co obfitych kształtów, wiem że faceci lubią krągłości, ale ja to przesadziłam ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Mam nadzieję, że takie dni zdarzają się sporadycznie ![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Cytat:
Wafle raz na jakiś czas można zjeść ![]()
![]() |
#340 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 2. pij duuuuuzo wody! mnie tylko to pomga na zaparcia, jak nie pije to od razu mam ![]() 3. ja mam tak z serkami wiejskimi... jeju zamieniam, je na mleko, albo cos innego... przez moje poprzednie diety obrzydzilam sobie ![]() 4. zazdroszcze braku wagi, bo bym tak czesto sie nie sprawdzala! 5. skad ja to znam, ja to kiedys widywalam sie z takim co ja bylam ta 7 ![]() 6. Ja tez jestem takim typem,ale... swojego Tzta poznalam przez internet i jestesmy juz 4 lata! wiez zawsze mozna sprobowac ![]() ![]() Godzinka na orbitreku zaliczona, teraz kapiel, kolacyjka i ksiazka albo film ![]() ![]()
![]() |
#341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wody mineralnej wypijam 2x 1,5l dziennie, i jakoś nic ![]() ![]() taa, zabawnie jest być tą 7, 10 czy 15 ![]() a odnośnie portali randkowych to obecna jestem tam od dawna ![]() kilka razy nawet wyszło cos powaznego ale jak widac nie na tyle zeby przepękać ze sobą lata ![]() Jestem potworem. Zeżarłam jajecznicę z dwoch jajek i trzy kromki razowca ![]() na dziś koniec. Poza tym chyba mi już żołądek wysiada od tych wszystkich leków. a odnośnie zaparć jeszcze, czytałam że przy rwie kulszowej mogą wystąpić zaburzenia przemiany materii. dziś wypiję sobie Xennę, żeby się opróżnić jutro bo to niedobrze byc na diecie i nie robić kupy, nie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Zadomowienie
|
ogolnie niektorzy pija kefir albo maslanke i zajadaja suszonymi sliwkami, sprobuj, a jak nie to xenna albo syropek z apteki
![]() ![]() Co do jajecznicy to jedna kromka za duzo! ![]()
#343 | |
Rozeznanie
|
milenka dzięki za linka do tych tablic, są na prawdę swietne
![]() ![]() ![]() i tak np w 3 minuty dowieziałam się ile zjadłam 1) bułka orkiszowa z serem żółtym + pomidor 2) 1. razowiec wieloziarnisty z serkiem wiejskim 3) ryż brązowy z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym 4)pomarancza 5) 1 razowiec z pomidorem i cebulą i wyszło około 1500 kcal, jutro sprawdzę jeszcze dokładniej ![]() a jak tam u was dzień, ja powiem że z dietą puki co t ok. ale ćwiczenia ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- dziewczyny dorzucam wam linka o tej strony żebyście nie musiały szukać w postach ![]() www.ilewazy.pl jest rewelacyjna ![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Cytat:
![]() |
#344 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 1. 2 kromki razowca z pomidorem, parówki 2. naturalny jogurt z otrębami 3. 2 kanapki z chlebem razowym, pomidor 4. makaron łazanki ( średnia porcja) 5. mix sałat, pomidor, oliwki, kilka kulek mozarelli, 3 kromki chrupkiego pieczywa, trochę kiełbaski krakowskiej suchej I to na tyle ![]() ![]()
![]() |
#345 |
Zadomowienie
|
hej dziewczynki.
Ja juz po pracy, zaleglosci internetowe nadrobione i zaraz sie szykuje do kapieli i spania. Zaliczylam kolejny udany dzien i coraz bardziej jestem wkrecona w ta moja diete. Jestem zadowolona ![]() W pracy lezalo mnustwo slodyczy - wszelkiego rodzaju ciastka, bombonierki i cukierki, a jeszce ktos przyniosl ciasto bananowe. Nie tknelam nic - sama jeszcze nie moge w to uwierzyc. Carla, no nie lam sie przeciez tak zle nie bylo. Moze bez tego chrupkiego pieczywa na kolacje by sie obylo. Ponoc chrupkie pieczywo to wysoko przetworzony stwor - nie polecany osobom, ktore staraja sie zdrowo odzywiac. To samo z tymi chlebkami ryzowymi.
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg Edytowane przez sss7 Czas edycji: 2012-12-12 o 23:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#346 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do jedzenia to pomarancza na posilek to za malo! Cwiczenia... ja sie nie motywuje tylko wskakuje, bo wiem, ze bez nich to daleko nie zajade ![]() Cytat:
![]() Pieczywo chrupkie ja tez mam w diecie od czasu do czasu, mysle, ze nie jest takie zle, gorsze sa juz te wafle ryzowe ![]() Zjadlam sniadanko(pol grahamki+łyzeczka dzemu+7 winogron), dopijam herbatke i maszeruje dalej sprzatac na swieta ![]() ![]()
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
A ja mam 79,3
![]() ![]() ![]() Generalnie też mam 2 pierwsze dni pod rząd bez przewin ![]() ![]() Motywacja do ćwiczeń - miilenka ma racje - lepiej nie myśleć tylko ruszać ... Mi paradoksalnie pomaga że robie codziennie - to 60 min ruchu (dodam że różnego ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- No i zainspirowałyście mnie do badań w kwestii składu chlebków chrupkich .. Moj czyli Wasa mjolk pełnioziarnista (16% błonnika) ma w sobie mąkę żytnią pełnioziarnistą, mleko odtłuszczone , jogurt w proszku, serwatke w proszku, sól, drożdże, możliwe ślady sezamu ... Więc nie jest źle moim zdaniem ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Joanna XL Czas edycji: 2012-12-13 o 09:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Paskuda ze mnie wiem, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() ![]()
![]() |
#349 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() 2. również gratuluje ![]() 3. ja po diecie planuje zaczac biegac, keidys biegalam i bardzo to lubilam, aprzy okazji Moja Psinka miala wiecej ruchu ![]() 4. Ja nie lubie wasy, jem pieczywo z biedronki, tylko ono mi smakuje ![]() ![]() Ufff kuchnia posprzatana, zaraz sie biore za obiad, miesko juz sie marynuje ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#350 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczęta
![]() Coś mi się od wczoraj nie podoba mój jadłospis...Wczoraj zjadłam zdecydowanie za dużo. Dziś z obiadem poległam chyba, ziemniaków zjadłam nadprogramowo i mięska, które uwielbiam ![]() Poprawię się, chociaż mam załamkę. Szkoda, że nie mam wagi. Zaopatrzę się w najbliższych dniach. Wczoraj wieczorem strasznie niedobrze mi było, żołądek okrutnie bolał...Tak myślę, że może po tej dość obfitej kolacji. Druga opcja to witamina B1, którą przepisała mi pani doktor w końskiej dawce, bo mam braki (300mg dziennie). Czytałam ulotkę, nie wymieniono objawów niepożądanych, ale ja dziwna to zawsze byłam ![]() Wiecie co, tak myślę sobie o świętach...I jestem przerażona. Niby wiem, że sobie nie będę mogła pojeść jak co roku, ale normalnie obawiam się, że to co straciłam przez miesiąc przybędzie raz dwa w święta ![]() ![]() ![]() A wy boicie się świątecznego jedzenia czy to tylko moje nieuzasadnione obawy? ![]() Ps. u mnie dziś piękny krajobraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
Nie łąm się Carla
![]() ![]() ![]() ogolnie a ja właśnie skończyłam drugie śniadanie ![]() ![]() ![]() Też boje się świat - zwłaszcza ze czeka mnie 2 tyg wizyta u rodziny... Raczej ciężko bedzie dietować i ćwiczyć ![]() ![]() ![]() Jutro wizyta w domu - pewnie będzie cięzko - u mnie się je, je i je (główna rozrywka)... taki mini test przed świętami będę miała ![]() Ach dzisiejsze ćwiczenia za mną - i to mimo bólu pleców rano (ale to od materaca ktory się przesunał) Poćwiczyłam (choć miałam myśl żeby odpuścić) i przeszło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zadomowienie
|
Ja na swieta planuje normalnie jesc, tak nawet powiedziala moja ditetyczka, ona tez je normalnie na swieta, ja sobie nie wyobrazam nie zjesc pierogow z barszczem, uszek, salatki i sernika.....
![]() ![]() ![]() ![]()
#354 |
Zadomowienie
|
hej dziewczyny
Z ta waza to nie tyle chodzi o sklad, ale o stopien przetworzenia. Kolezanka po technologii zywnosci mi o tym mowila. A te wafle ryzowe to ponoc juz totalna porazka. Dlatego ja unikam. Staram sie jest malo przetworzone produkty. Czasem sie udaje, czasem nie, tymbardziej w dzisiejszych czasach, kiedy tak ogromna czes zywnosci jest wysoko przetwozona. Ale pamietam kilka lat temu mialam mega faze na to pieczywo wasa. Kupowalam przenne i smarowalam mixlem zambrowskim - niebo w gebie! Carla - lacze sie z Toba w bolu - ja rowniez dzis ide na nocke i jutro tez. Nie mam pomyslu jak ja ja przetrwam bez obrzerania sie, bo wlasnie na nocce najbardziej mnie ciagnie do slodyczy, ktore tam sa wylozone. Ja bardzo na nockach puchne. Chce mi sie spac troche, ale nie tak koszmarnie jak innym. Caly czas jednak organizm mi daje znak, ze cos jest nie tak - "jest noc, idz spac!". Mam wtedy wlasnie zatrzymanie wody, koszmarnie puchne, wzdecie, zgaga. Koszmar! Nocki niszcza moje zycie. Wlasnie dlatego dzis puzno wstalam - o 13.30. Co by ta nocke przetrwac. Jeszcze nie wiem jakie bedzie menu. Puki co na sniadanie wtracilam jablko i owsianke z zytnimi otrebami. Z tymi swietami to jest tak, ze ja np 26.12 pracuje, wiec nie moge jeschac do domu do Polski. Sama przygotowuje swieta. Mysle ze 24 na kolacje sobie pofolguje, ale bez wegli. Zjem bigos, sledzia, jajko faszerowane, wedliny, warzywna salatke ale wlasnie wszystko bez chleba. Na sniadanie nastepnego dnia sobie powegluje - zjem krokieta z kapusta i z grzybami, ktorego potaram sie nie tknac w wigilie, zjem saladke na slodko z wedzonym kurczakiem i ananasem i brzoskwinia. Tlusto bedzie - nie powiem, ale przynajmniej postaram sie przerzucic weglowodany na ranno i okolopoludniowe posilki, a w drugiej polowie dnia bedzie bialkowo. Nie pieke ciast, ani nie zamierzam zadnych kupowac. Nie wskocze z reszta do ognia za ciasta, raczej za sloikiem nutelli, wiec swieta obejda sie bez ciast i nie bede z tego powodu plakac. To jest plan, a zobaczymy co wyjdzie w praktyce ![]()
Odchudzam sie, bez kija nie podchodz... 82kg/170cm, cel: 62kg Edytowane przez sss7 Czas edycji: 2012-12-13 o 14:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ech u mnie właśnie problem z tymi obiadami jest... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
Obiady są problemowe - ja zjadłam grzecznie rybę z piekarnika z fasolka szparagową
![]() Podjełam męską decyzje i ide sobie kupić jakieś ciuchy ... W moim rozmiarze obecnym a nie przymałe .. Okazuje się ze ja po okresie nicniekupowania mam w szafie 1 spódnice (!!!) i może ze 2 w domu w które wchodze (i tak na słowo honoru i nie wyglada to dobrze) Cóż życie mnie nie zmusza a dżinsy są wygodne - zresztą kupowane przy okazji w tesco (pierwszy raz był o 24 jak następnego ranka nie miałąm co założyc - potem mi wyszło że ich modele dobrze się noszą i nie dołują za bardzo (w ich rozmiarówce wchodze w 42 ![]() ![]() Efekt tego taki żę nie mam co w poniedziałek na spotkanie wigilijne włożyć ;( A w to co w domu znajde to niezbyt wierze że wejde .... Czyli zakupy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
Ważyłam się przed chwilą. Mam 2 kg mniej.
![]() Jakoś nie umiem dziś sie z tego cieszyć tak na serio ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ogolnie gratulacje ![]() Mnie Bog chyba pokaral... pojechalam z TZ do jego chrzesniaka, i oczywiscie byly ciasteczka, zjadlam jednego kasztanka (100kcal) i mam teraz za swoje... takie rozwolnienie mialam 30 min temu, ze myslalam, ze z wc nie wyjde, tak mnie oslabilo ![]() ![]() ![]()
♥ CIASTKO-minuta w ustach,godzina w żołądku,całe życie w biodrach ![]() http://www.youtube.com/watch?v=j6QogAYG2ck LILU - SŁODKICH SNÓW Edytowane przez miiilenka Czas edycji: 2012-12-13 o 17:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zachowuję się dziś jak Pumba... "Żarcie, żarcie, żarcieee !!!" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zadomowienie
|
Zanim zaczelam diete, moglam zjesc pol lodowki przed okresem i stwierdzic, ze to nie bylo to co chcialam... oczywiscie moim faworytem bylo spaghetti
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:54.