![]() |
#331 |
Zadomowienie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40222405]Tak, z nią. Naprawdę, nie pojmuję tego przedmiotu. Ponieważ z przyczyn niezależnych ode mnie nie mogłam się pojawić na dwóch zajęciach z siedmiu, jestem w ogóle w kropce. Nie wiem, za co się zabrać, cały rok widzi to źle i wszyscy po kolei dramatyzują.[/QUOTE]
Zdacie - wszyscy zdają, wcześniej lub później. I już nigdy potem wam się scs nie przyda |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Konto usunięte
|
pasuje jak ulał :d
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Konto usunięte
|
Mam 4 książki na jutro. Takie po 100-300 stron. Może zmielę i przeleje sobie dożylnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 |
Konto usunięte
|
jedno za sobą. przeczytam drugie i dam sobie spokój. przez te studia znienawidziłam czytanie, bo to jak bieg z przeszkodami, na czas
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#337 |
Konto usunięte
|
Dokładnie! Chociaż ja znienawidziłam czytanie już w liceum, gdzie też trzeba było się spieszyć, bo już następna lektura czekała w kolejce. Gdzie się podziały te czasy, kiedy znajomi i rodzina nazywali mnie molem książkowym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
Dokładnie, ja też już nienawidzę czytać
![]() Mój poziom hejtu jest ponad normę. Zdałam sobie dzisiaj sprawę, że jak nie wezmę się do roboty, to tej pracy na pewno do czerwca nie napiszę ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zadomowienie
|
Midterm z amerykańskiej spowodował 200% hejtu. Dopiero skończyła się jedna sesja, a już planujemy następną. Kiedy ten rok zleciał?!
![]()
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
A ja tam dalej lubię czytać
![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Zakorzenienie
|
taa i to słynne, ooo filolog to pewnie lubisz i dużo czytasz.
dużo to może tak. ale czy lubię ;D? ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- chyba sobie weekend przedłuże i jutro podaruje zajęcia. a we wtorek grzecznie postoję w kolejce, aby pan doktor wypisał karteczke, żem chora byłam ![]()
![]() |
#342 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() My właśnie szliśmy jak burza z lekturami. W liceum chyba przeczytałam tylko jedną książkę dla przyjemności. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Konto usunięte
|
w liceum mimo tego że rozszerzenie to w porównaniu z tym co mam teraz to był lajt...
miałam jakieś 3 tygodnie na czytanie lalki. eraz na takie lalki to mam góra 5 dni xD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#344 |
Zadomowienie
|
U mnie Lalka była na ferie zimowe, razem z Faustem, Ślubami Panieńskimi i Zbrodnią i karą. Hitem był 1 weekend na Mistrza i Małgorzatę.
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2013-04-14 o 22:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#346 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, przywołuję Was do porządku :P piszę z własnego doświadczenia, zbierałam się, zbierałam... przyszły święta wielkanocne - pisałam, przyszedł weekend majowy - pisałam i wyzywałam wszystko, a siebie przede wszystkim od najgorszych, bo był upał a ja przed komputerem. Koniec końców i tak musiałam wziąć przedłużenie oddania pracy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale w zasadzie, to tak się nie da pisać po dwa akapity dziennie, czy nawet tygodniowo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A ja też lubiłam blok nauczycielski, choć zajmował sporo czasu ![]() ![]() ![]() U nas w liceum był tydzień na "Lalkę" ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
ja też raczej z tych co siadam i pisze, ile wlezie. ale zwykle najbardziej mnie motywuje termin zero
![]() wtedy już nie mam czasu na nic. zero spotkań, zero seriali, kulinarnych zawirowań. siadam i piszę wymagane minimum ![]() a byłam dzisiaj w kinie na imagine. ciekawy film.
![]() |
#350 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Btw, tłumacz to dobra rzecz, ale trudno się dostać na taką specjalizację, przynajmniej u mnie na uniwersytecie toczą się wielkie walki w trakcie rekrutacji ![]() ![]() U mnie właśnie jest to samo, też potrzebuję dużo czasu na napisanie dłuższego fragmentu. Ale chociaż promotora mam ok. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym od razu poszła na taką speckę, jakby nam uniwerek ją udostępnił. U nas niestety jest kierunek: filologia rosyjska i tyle ![]() Ja tłumaczyć nie umiem, bo nie mam warsztatu i podstaw, ale chciałabym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A co do pisania prac... tzn. ja narazie praca semestralna ![]() a więc.. mam temat w stylu "[zagadnienie] w nowelistyce X".. praca ma być na 10 stron - z czego tego zagadnienia w nowelistyce jest tak mało, że spokojnie zmieściłabym się na 3 stronach ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
Ja na szczeście nie muszę czytać na wyścigi, bo z literatury mam tylko wykład i aż do kolokwium końcowego nikt nie sprawdza naszej wiedzy z treści lektur. Staram się jednak czytać na bieżąco, żeby wiedzieć, o czym mowa. W liceum miałam pod tym względem dużo ciężej, kartkówki i odpytywania z każdej lektury etc.
![]() U nas blok nauczycielski można robic tylko na magisterce jeśli się zaczyna od podstaw, tak jak ja ;/ A ja się wciąż waham, czy robić magisterkę, czy pójść w zupełnie innym kierunku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i to co pogrubilam, u mojego wykładowcy by nie przeszło, bo jest to niepotrzebne lanie wody i nie na temat, więc albo by ocenił bardzo słabo - w przypadku jesli reszta byłaby ok albo nawet nie zaliczył. i kazał poprawić.
(; Edytowane przez plywok Czas edycji: 2013-04-15 o 21:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
No dobra ale to moje zagadnienie występuje w tych nowelach sporadycznie i naprawdę nie dam rady naprodukować się na 10 stron
![]() A np. jeżeli pokazuję jedną cechę zagadnienia w danej noweli, to mogę ją poprzeć właśnie takimi ogólnikami (typu że XY który jest twórcą zagadnienia pisał o tym gdzies tam i uważałże coś tm).. potem następna cecha i znowu oprócz tego konkretu w noweli to ogólniki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40332947]Dla mnie zajęcia z tłumaczenia to wersja widzimisię prowadzącego. Owszem, podstawy, jakie miałam na pierwszym roku (czytaj: teoria) były naprawdę ciekawe, ale gdy przychodzi co do czego (jak teraz, podczas tłumaczenia pisemnego) to wiadomo, że każdy ma swój styl, swoje zdanie, ale także wiadomo, że trzeba wyplenić pewne błędy: czy to składniowe, czy gramatyczne. Ja jestem zwolenniczką jak najdokładniejszego oddania stylu piszącego, stylu autora, natomiast prowadzący lubi sporo zmieniać, co mnie niezmiernie irytuje i czasem doprowadza do szału: ale każdy ma swój styl itp. Nie wiem, czy tłumaczyć można się nauczyć- owszem, opanuje się pewne schematy, teksty prawne czy teksty techniczne wymagają tłumaczenia kropka w kropkę, natomiast literatura już nie. Do jej tłumaczenia trzeba mieć wielki dar, nie tylko chęci-a widzę to po sobie, że choć czytać uwielbiam, czytam bardzo dużo i są to przeróżne teksty, to zdecydowanie bardziej interesuje mnie tłumaczenie biznesowe/prawnicze/prawne. Tam nie ma miejsca na dyskusje, jak w przypadku literatury
![]() Ja właśnie chciałabym tłumaczyć teksty prawne itp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
Raczkowanie
|
Jestem NIEMCOZNAWCZYNIĄ nad pierwszym roku i odkryłam, że to zupełnie nie jest to. Nie, nie germanistka, nie kulturoznawczynią - niemcoznawstwo, od razu. Miszmasz historii, praktycznego języka i literaturoznawstwa. Chcę zdać sesję letnią ale czy iść na drugi rok... nie wiem. :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:03.