|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Rozeznanie
|
Dot.: Farbowanie henną - część IV
Witam Was
![]() Nigdy nie farbowałam włosów henną, zawsze farby. Ostatnio dokładnie miesiąc temu Szykowny Jasny Kasztan z Garniera. Po miesiącu został mi na głowie wyprany rudawo-brązowy, bez blasku, bez szału. I tu moje pytanie do Was z henną obytych - po jakim czasie od farbowania farbą można nakładać hennę? Czy to nie ma nic do henny? Wiem, że w drugą stronę jest problem. I kolejne pytanie - myślę o hennie khadi jasny brąz. Jak włosy w mniej więcej takim kolorze http://3.bp.blogspot.com/_I07SwPKDrt...o/s200/123.JPG mogą zareagować na wspominaną przeze mnie hennę? Będzie duża różnica? Pytam, bo nie mam pojęcia a google grafika pokazuje jasny brąz jako ciemny brąz i nie wiem jak jasny jest jasny brąz;D nie chciałabym bardzo ciemnych włosów, bo przy mojej karnacji w ciemnych wyglądam jak emo ![]()
#332 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Raczkowanie
|
Witam, dziewczyny!
Właśnie przyszła do mnie paczka z moją pierwszą henną (henna z amlą i jatrophą + cassia, khadi) ![]() Chcę zmieszać rudą hennę z cassią, zależy mi na typowo rudym, żywym kolorze. Od półtora tygodnia używam tylko szamponu, żeby henna miała jak wniknąć. Włosy są za ramiona, moje nieudolne próby zmierzenia ich miarką dają wynik ok. 42-44cm, przy czym nie są obcięte równo, więc na dole jest ich mniej. Są w wielu odcieniach, ale jasne (głównie blondy, jakkolwiek to brzmi ![]() I moje pytanie: jak sądzicie, ile gramów henny i ile senny wrzucić do mieszanki na pierwszą koloryzację w tym przypadku? Producent zaleca całą paczkę, lecz ja czytałam, że niektóre dziewczyny używały tyle na włosy za pas... Nie ukrywam, boję się, że pierwsze pokrycie może wyjść krzywo, wolałabym więc, gdyby nieco henny zostało. Jak farbowałam Joanną Naturią, to zwykle zostawała mi gdzieś łyżka farby - wiem, że henna to co innego, ale może to pomoże oszacować ilość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zadomowienie
|
ja uzywam 130-140g proszku (henna + neem + heenara + imbir) na włosy opadające na ramiona, geste. mozesz rozrobić wszystko i zamrozić to co zostanie
|
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Zadomowienie
|
Cześć.
Jakiej henny użyć, by kolor wyszedł rudy? Ostatnio mam na niego kaprys, a nie chcę użyć farby chemicznej, bo za bardzo lecą mi włosy. I przy okazji - gdzie taką hennę można by dostać? |
![]() ![]() |
![]() |
#336 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Czytałam o zamrażaniu i być może to zrobię, choć może uda się tego uniknąć... Już nie takie rzeczy ginęły w mojej przepastnej zamrażarce ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślałam o 50g henny i ok. 25g cassi - nie popsuję w ten sposób wszystkiego? Może jednak lepiej użyć ich oddzielnie? I pytanie z innej beczki - zwracano tu już uwagę na niekonsekwencję zaleceń z khadi w zależności od tłumaczenia? ![]() ![]() Edit: przyznam, nie wiedziałam, że w Venicie więcej jest chemii niż reszty. Myślę jednak, że i tak w pełni naturalna będzie lepsza od choćby częściowo sztucznej ![]() EDIT2: Zrobione! Zdecydowałam się na 50g henny i dwie łyżki senny ![]() ![]() Edytowane przez saintfreak Czas edycji: 2014-01-24 o 13:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Z deszczem w butach
|
Wreszcie henna na moich włosach
![]() Póki co wrażenia są takie: nie zachlapałam nic w łazience, ani siebie. Zapach suszonego siana na początku mnie drażnił, ale nos szybko się przyzwyczaił. Ale 50g henny okazało się zbyt mało na moje krótkie włosy, choć przyznam, że na pierwszy raz nakładałam bardzo dużo, jak to było napisane w książce o hennowaniu "jak krem na tort". Zostało mi ok. 25g, które zamierzam wykorzystać do glossa. Edit: po spłukaniu i podsuszeniu włosy pięknie się błyszczą, myślałam, że będą przesuszone i dojdą do siebie dopiero po myciu szamponem i odżywce, a tu takie miłe zaskoczenie ![]() ![]() Edytowane przez daggmara Czas edycji: 2014-01-24 o 20:51 |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Zadomowienie
|
u mnie będzie dziś odmrażany gloss + odrosty. zobacze jak mi je chwyci teraz, jak nie to chyba za 3-4tyg czas na farbę/rozjaśniacz
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Raczkowanie
|
Własnie 4 raz mam henne khadi ciemny brąz na włosach zawsze dodaje trochę odżywki i łyżeczkę cynamonu poradzcie co mogę jeszcze dodać do ciemnego brązu?
i jeszcze jedno pytanie nigdy nie używałam innej henny niż khadi , chciałabym wyprobować hennę baq , ale nie wiem gdzie mogę ją kupić przez internet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Konto usunięte
|
pole henny - allegro
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Rozeznanie
|
Miałam już nie farbować, miałam zapuszczać długie naturalki i nie wytrzymałam. Za bardzo kocham zmiany. Zakupiłam już na polu henny kasję i henne, będę robić rudy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedz
![]() kupiłam z pola henny henne baq , bhriingraj, neem i chciałam jeszcze indygo, ale nie znalazłam , więc dokupiłam na stronie magiczne indie wcześniej tej strony nie widziaam zawsze zamawiałam ciemny brąz khadi w kartoniku, a na tej stronie znalazłam ciemny brąz khadi w metalowej puszce -czy one różnią się tylko pojemnością? bo na stronie napisane jest ,że są to tylko oryginalne produkty miałyście może tą khadi w puszce 150 gr? i jeszcze jedno pytanko w jakich proporcjach rozrobić henne baq neem indygo i bhringraj ,żeby uzyskać ciemny głęboki brąz? z góry dziękuję za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Raczkowanie
|
witam po paromiesięcznej przerwie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie siedzę z henną na odrostach
![]() Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-01-26 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#349 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Mam dylemat odnośnie henny, z tego co zobaczyłam na pierwszej stronie widzę, że trafiłam na ekspertki ![]() Jestem w 7 m-cu ciąży i chciałabym zrobić sobie hennę brwi. Czy mogłybyście polecić mi jakąś firmę, której skład jest (najlepiej) w 100% naturalny, a sama henna -delikatna, nie chemiczna, nie uczulająca itd? Chodzi mi o kolor czarny. Wiem, że interesujecie się malowaniem henną w innym świetle, jednak uważam że najlepiej się na hennie znacie ![]() Pozdrawiam i życzę samych wybitnych dzieł sztuki wykonanych henną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a na 'czarne henny' to trzeba najbardziej uważać, jeżeli się szuka czegoś nieuczulającego i delikatnego. mam z venity czarną i brązową i ani śladu henny tam. tyle wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Rozeznanie
|
Z czystej ciekawosci. A gdyby indygo z henna walnac? Albo khadi ciemny braz? Lub inna mieszanke ziol mocno ciemna? Totalnie sie nie znam, jestem laikiem i tylko glosno mysle
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Rozeznanie
|
Ja robiłam brwi indygo+henna (1:1) lekko się przyciemniły, ale nie można oczekiwać efektu jak przy chemicznej "hennie". Trzymałam chyba pół godziny
#354 |
Raczkowanie
|
No to mnie zasmuciłyście. Myślałam, że skoro henna odżywia, to podobnie będzie z tą do brwi, a dopytać się tylko chciałam o taką hennę, która będzie bez zbędnych, szkodzących dodatków...
Czy z czarnym kolorem zawsze wiąże się jakieś ryzyko? Regularnie farbowałam włosy (czerwień, rudy, czarny również), hennę brwi miałam natomiast robioną raz, w salonie. Nigdy nie miałam reakcji uczuleniowej. Myślicie, że warto się zastanawiać nad robieniem, czy przesadzam? Dla jasności, nie boję się efektu henny na brwiach, tylko chodzi mi o zapach. Wiem, że np niektóre odżywki do włosów są zakazane w ciąży ze względu na opary formaldehydu (kto by pomyślał) a często ten składnik występuje w najlepszych odżywkach. |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny
![]() a ja mam chwilę spabości...chcę wrócić do blondu. Bezowego blondu. I co teraz? ;/
#357 | |
koci świat
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Wtajemniczenie
|
![]() jesli poprawi sie stan moich włosów , to przestaną mi głupoty chodzić po głowie ![]()
#359 | |
koci świat
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zadomowienie
|
znalazłam w jednym ze sklepików internetowych arabsko jakiś tam (siedziba sklepu w warszawie) hennę perską za 18zł 500g. jest tylko napisane, że czerwona i jest w woreczku materiałowym.
co o tym myślicie? wkleiłabym link, ale chyba nie mozna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.