![]() |
#331 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;47770759]Ja tez nie. Jednak buty, ktorych pozadam sa wlasnie tam. Tylko w jednym sklepie w Europie. Chcialam wiec tutaj o pomoc poprosic, ale chyba nic z tego.[/QUOTE]
Sylwia wie gdzie to jest, wiec strzelam, ze obok stratford gdzies. Ja zawsze jak musze gdzies sie dostac to google maps nigdy nie zawiodly. |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zadomowienie
|
W ogole czy macie jakieś ulubione ksiazki do czytania dla osob nie mówiących biegle po angielsku (jestem na poziomie B2 wiec czytać czytam ale nie żebym filozoficzne rozprawy rozumiala)? Dzisiaj byłam w bibliotece i losowo wzielam 3 ksiazki i tylko jedna przeczytam, bo dwie pozostałe gramatyka i slownictwem mnie zmiotły
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Nie wiedziałam za bardzo do jakiego tematu moje pytanie dopasować, ale napiszę tutaj. We wrześniu planuje jechać do Anglii na około rok i zastanawiam się czy robić w Polsce wcześniej zakupy większe(mam na myśli ubrania itp)? Bo z tego co słyszałam to w Anglii ubiór i obuwie są dość tanie. Możecie się wypowiedzieć na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Raczkowanie
|
Proponuję kupić na miejscu, wychodzi taniej, niż w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#341 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pewnie i tak bedziesz kupowala tutaj ubrania jak Ci wpadnie w oko jakies, pozniej po roku bedzie ciezko zabrac sie z rzeczami kupionymi tutaj i w Polsce. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Zadomowienie
|
a to da sie przyjechac na rok? bo moj rok trwa od 26.08.2011.... :/
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#343 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nieprawda. Ja przyjechałam na "trzy miesiące" ![]()
![]() |
#345 |
Przyczajenie
|
Ja przyjechałam na czas bliżej nieokreślony, i co miesiąc wracam do Polski
![]() ![]() Przyjechałam z 2 walizkami. Dużą i bagazem podręcznym, teraz moje buty nie mieszczą się do obu walizek. Ciuchy są tanie, masa sklepów, nuda w weekend i kolekcja się powiększa. |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam sprawe, wlasnie obejrzalam nasze rachunki z vodafona, coz no w tym miesiacu wyszlo 100£, wiec zdecydowalam sie temu przyjrzec no i wczesniej placilismy 83p za minute za granice teraz tez a przeciez zmniejszyli w UE roaming. Planuje odwiedzic vodafone myslicie, ze warto czy nic nie ugram ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Zakorzenienie
|
Roaming to co innego niz dzwonienie za granice.
#348 |
Rozeznanie
|
Może głupie pytanie, ale jak się mają ceny conversów w Anglii? Bo słyszałam, że są sporo tańsze niż u nas.
Jeszcze mam pytanie co kwestii utrzymania się i wydatków. Mając w Anglii najniższą krajową(na początek) da się w miare godnie żyć? Bo jednak w Polsce wiadomo jak jest z tym. EDIT: Jakimi liniami najlepiej polecieć i o ile wcześniej kupić bilet? Co jest najkorzystniejsze? Edytowane przez lioele Czas edycji: 2014-08-23 o 17:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zadomowienie
|
Zarabiam najnizsza krajowa i owszem, da sie żyć
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ---------- Bilety najlepiej z tego co widziałam kupować na 1-2 msc przed przylotem (zazwyczaj 5-6 tygodni przed u mnie były najtańsze, nie wiem jakie inne osoby maja Z tym doświadczenia) Najtańszy jest ryanair, potem wizzair (ale także widać różnice w standardzie, wizzair lepszy, ale trzeba dopłacać za zwykły podręczny), latają na rożne lotniska wiec o tym tez trzeba myślec (koszty i czas transportu). Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
Lioele, zalezy, co rozumiesz przez "godne zycie". Moim zdaniem w UK za minimalna mozna zyc na niskim, ale zadowalajacym poziomie, ale w malych, tanich miejscowosciach. Nie nazwalabym takiego zycia "godnym" w Londynie, ale ludzie sie pchaja, zeby akurat tutaj pracowac za to £6-cos, wiec jak widac oczekiwania sa rozne.
Na kilka miesiecy sie da i traumy miec nie bedziesz, ale na dluzsza mete moim zdaniem to nie ma sensu.
... Edytowane przez enn_ Czas edycji: 2014-08-23 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zadomowienie
|
enn_ Ty chyba jestes milionerka... bo kazdemu wmowic probujesz ze nie da rady za min. krajowa. u mnie w firmie jest 300 osob ktore maja najnizsza badz niewiele wieksza od min. niektore osoby nawet maja dzieci i zyja... takze no...
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#352 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem milionerka. po prostu dla mnie "godne zycie" to nie "dawanie rady" za minimalna w naprawde drogim Londynie.
Czy DA SIE przezyc? Jasne. Ale dla mnie godne zycie to nie zycie kiedy musisz 3 razy myslec zanim kupisz swieze owoce, kiedy nie masz zabezpieczenia finansowego, bo moze do wyplaty starczy, ale nie ma co przelac na konto oszczednosciowe, kiedy dojazd do pracy zajmuje Ci 2x dluzej, bo metro jest za drogie, albo kiedy nie idziesz do pubu, bo za drogo. Wiem natomiast, ze za taka sama stawke minimalna jak w Londynie w mniejszych miejscowosciach mozna spokojnie zyc - dlatego wyrazam zdziwienie pchaniem sie do jednego z najdrozszych miast europy nie majac duzych szans na znalezienie lepszej pracy. Nie odnosze sie tu do Lioele, bo jesli ma szanse na zlapanie dobrej pracy po kilku miesiacach, to ok - rozumiem to i potwierdzam, ze za minimalna da sie zyc.
#353 |
Zakorzenienie
|
Ja odebralam wypowiedz enn_ jako mowa o ambicjach
![]() ![]()
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
ll
Edytowane przez vogue1987 Czas edycji: 2015-10-05 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
To znaczy ja uwazam, ze mozna dzielic mieszkanie i zyc na ok poziomie, no ale znowu - mysle tu jednak o komfortowym mieszkaniu - w ok standardzie, czystym, z ludzmi z ktorymi sie dogaduje, a nie w losowym miejscu, ktorego jedyna zaleta jest cena.
To samo z jedzeniem - rozumiem, ze czasami nie mozna jesc absolutnie wszystkiego, co sie chce i trzeba planowac, ale jednak "godne" zycie to takie kiedy jednak mozna wybrac, a nie kiedy jest sie skazanym na najtansze produkty. Dla mnie jeszcze jednym z glownych wyznacznikow godnego zycia jest mozliwosc oszczedzania = posiadania jakiejs rezerwy finansowej, na wszelki wypadek.
#356 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny z Londynu- łączmy się! Część III
kazdy zyje jak zyje... ja jem co chce.. owszem czasem brakuje moze na piwo w pubie a raczej szkoda mi wydac 4f, ale jedzenie zawsze mam takie jak chce. no i wlasnie chyba na jedzeniu musze zaczac oszczedzac.
co do mieszkania... jest u mnie syf.. czasem sie wkurzam delikatnie mowiac, ale ostatnio troszke sie zintegrowalismy z ludzmi i jest spoko. juz nie zyje kazdy s swoim pokoju.. takze jest ok.. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
W oczekiwaniu na maleństwo... <3 Edytowane przez sylwiakaa Czas edycji: 2014-08-24 o 02:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Rozeznanie
|
Ja to bym chciala z tego Londynu sie wyprowadzic, tak jak wspomniala enn prace za minimalna znajdzie sie wszedzie. A ja po 8miesiacach tutaj zycia w Londynie mam dosc. Moze dlatego ze Katowice to tez miasto gdzie zyje sporo ludzi/studentow I tez tak wszystko wrze I dziala jak w Londynie. Ja wole spokojniejsze miejscowosci, gdzie jest duzo parkow/zieleni ogolnie, spokojnie itd. Chyba sie starzeje xD
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#359 |
Raczkowanie
|
ll
Edytowane przez vogue1987 Czas edycji: 2015-10-05 o 20:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zakorzenienie
|
No to widac ze jestes wychowana na ksiezniczke. Ja mimo iz zarabiam duzo wiecej niz minimum, nie dalabym polowy swojej wyplaty (albo i wiecej bo wiadomo jakie ceny sa w Londynie) na mieszkanie. A jako ze pracuje w 1-2 strefie to chyba nawet i wiekszosc swojej wyplaty bym musiala dac, a w Londynie chce zostac.Wiec sorry ale chyba nie mamy o czym gadac bo wg ciebie zyje na niskim poziomie i 'wegetuje', gdzie wg mnie zyje na fajnym poziomie, odkladam kase co tydzien do tego kupuje co chce itp, wiadomo na prade mnie nie stac, a moze i stac ale 800f za torebke to kasa w bloto. I tak sie sklada, ze w Londynie nawet anglicy wynajmuja pokoje i dziela z innymi ludzmi, malo kogo stac na swoje mieszkanie jak sie np nie ma partnera czy tam rodziny w Londynie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:35.