wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-09-13, 12:27   #331
201708160922
Konto usunięte

Dot.: wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Nie mam zapędów społecznika. Moze kiedyś na stare lata mnie najdzie ochota na politykowanie, wtedy na pewno nr jeden została by dla mnie kwestia uprzywilejowania pracowników państwowych jednostek i ich podejście do klienta.
Wypowiadaj się w temacie, bo mnie nie obchodzi, co ty będziesz robiła na stare lata

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Masz rację, nasza bogini mądrości, cóż taki marny nauczyciel może wiedzieć.

Już wiesz szaja? Pogrzeb w rodzinie ma taki sam ciężar gatunkowy jak wycieczka na Karaiby...
I jakby co, to niech mężowi zrobią USG jajników...
Przyznaję, nie sądziłam, że ktoś tak uważa. Jestem szczerze zdziwiona.

Cytat:
Nie wiem czy ty nie masz żadnej wyobraźni, ale 18 godzin plus 2 to jest 20 GODZIN PRZY TABLICY. Moja praca nie składa się tylko z tego. Więc to co muszę zrobić W BUDYNKU SZKOŁY zajmuje mi średnio 7 godzin dziennie. W DOMU też wypełniam swoje obowiązki służbowe, ale tego nie wliczam już.

ha ha ha, teraz sobie uświadomiłam, że wg ciebie to przychodzę do pracy, rzucam torebkę na krzesło, idę do klasy, powtarzam to średnio przez 4 lekcje dziennie i idę do domu O matko, chyba nie można mieć bardziej błędnego wyobrażenia o pracy w szkole
Wiecie, takie wyobrażenie o pracy w szkole mają małe dzieci albo ludzi z pewnymi ograniczeniami umysłowymi.

Nawiasem mówiąc, uważam, że praca nauczyciela jest jednym z bardziej obciążającym psychicznie zawodów i niewielu jest ludzi, którzy powinni pracować od studiów do emerytury. I patrzę na to z perspektywy zarówno nauczyciela, jak i rodzica.

Cytat:
ja w sumie nie wiem co izabela myśli, ale jest na bakier z logiką. stoję te 20 godzin przy tablicy i rozumiem, że reszta się magicznie sama robi? dziennik, testy, kartkówki, spotkania z rodzicami, plany pracy, rozkłady materiału, materiały na lekcje itp to się jakoś samoczynnie pojawia, tak?
A nie?

Cytat:
wiem że kłamiesz, i nie ma czegoą takiego jak pozostale obowiązki na terenie szkoły,
tak się składa że znam dobrze 3 nauczycielki, i żadna nie pracuje na terenie szkoły więcej niż 20h

z tego jedna jest moja koleżanką, wiem szok, ale akurta jest szczera, i wprost mowi ze pracuje 20h i nie wyobraza sobie 40
Albo kłamie, albo jest śmierdzącym, obrzydliwym leniem. Jak masz takie koleżanki, to nie dziwię się, że masz jakiś skrzywiony obraz szkolnictwa. To, co opisujesz to totalna patola. To twoje środowisko, to, w jakim ty się obracasz, a nie to, jak wygląda szkolnictwo.

Po namyśle stwierdzam, że ściemnia (pewnie nie lubi swojej pracy, więc tak podkreśla prestiż takmałopracujetakdużomamw olnego ). To fizycznie niemożliwe. No nie da się.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2014-09-13 o 12:30
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:27   #332
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: wakacje... w roku szkolnym

Cytat:
kładziesz mnie na łopatki, gdyby była taka jednostka chorobowa jak nauczycielofobia to byłabyś modelowym pacjentem.
nie tylko nauczycielofobia Izabella jest znana na MzK z tego,że w każdym temacie musi być w opozycji

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:29   #333
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
nie tylko nauczycielofobia Izabella jest znana na MzK z tego,że w każdym temacie musi być w opozycji
Ej, niech sobie będzie Ale to, co pisze jest totalnie oderwane od rzeczywistości i nie ma nic wspólnego z kulturą wypowiedzi.
Stary 2014-09-13, 12:31   #334
iizabelaa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48121883]IZa, a powiedz mi, skąd ta twoja szczera koleżanka bierze materiały na lekcje, kto jej robi dokumentację, kto zajmuje się sprawami wychowawcy? Bo jedno z dwojga - albo koleżanka kłamie, albo jest leniem nie z tej Ziemi i lekceważy swoje obowiązki, że szok.

Jak ci się zdaje, skąd ja mam wziąć plany wynikowe, karty pracy, sprawdziany, robienie dziennika, układanie planów pracy? Ktoś za mnie bloga dla rodziców prowadzi i dla uczniów? Ktoś za mnie sprawdza prace domowe, sprawdziany, robi test diagnozujące (obowiązkowe) i sprawdza je, szkoli się, szkoli innych, spotyka z rodzicami poza zebraniami?

No, krasnoludki, prawda? Zwyczajnie w świecie nie masz pojęcia o tym, jak wygląda praca wychowawcy, nie wspominając już o pracy z 6latkami, piszesz farmazony takie, że tylko pusty śmiech ogarnia. Nie, nie ma co w ogóle rozmawiać z tobą, bo pewna jesteś że zjadłaś wszystkie rozumy, a realiów zawodu nie znasz.[/QUOTE]

szaja
przecież sama napisałaś że zajmuje ci praca 37h w tygodniu,
to odpowiedz na pytanie czy przeliczyłaś to na wszystkie tygodnie roku czy tylko roku szkolnego?

A farmazony to wy piszecie robiąc z tego zawodu siódmy cud świata, co tylko potwierdza to co napisałam o wywyższaniu się.
Stary 2014-09-13, 12:36   #335
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ej, niech sobie będzie Ale to, co pisze jest totalnie oderwane od rzeczywistości i nie ma nic wspólnego z kulturą wypowiedzi.
jak zwykle....

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:39   #336
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
faktycznie, zorganizować sobie wizytę na usg musi być mega trudno kiedy człowiek pracując całe 20h w tygodniu [COLOR=Silver]
pomijam, że NIC o usg nie pisałam
ale owszem - lekarka, do której chodzę obecnie robi usg TYLKO w piątki, co 2 tygodnie, rano. Ona jedyna je wykonuje.

Cytat:

szaja przecież sama napisałaś że zajmuje ci praca 37h w tygodniu,

to odpowiedz na pytanie czy przeliczyłaś to na wszystkie tygodnie roku czy tylko roku szkolnego?

A farmazony to wy piszecie robiąc z tego zawodu siódmy cud świata, co tylko potwierdza to co napisałam o wywyższaniu się.
Czytasz w ogóle ze zrozumieniem?

Napisałam dokładnie tak:

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48121645]Poniedziałek teoretycznie 5h przy tablicy, w praktyce praca 7:30 - 15.
Wtorek - teoretycznie 5h przy tablicy, w praktyce praca 7:00 - 19.
Środa 4h, w praktyce 7:30 - 13.
Czwartek 4h, ale 7:30 - 14:30.
Piątek teoretycznie 3h, dziwnym trafem 7:30 - 12:30

nie licząc tego, co robię w domu związanego z pracą

Czyli 37h w szkole + kilkanaście w domu.
Naprawdę BARDZO bym chciała pracować wg kodeksu pracy 40h, bo może wówczas porządne nadgodziny bym miała zapłacone.

Nie, iza, czy ci się to podoba czy nie - nie każdy nauczyciel jest nierobem.[/QUOTE]

Do jakiś 50h tygodniowo dobijam bez najmniejszych problemów. Moje wakacje w tym roku wyglądały tak: tydzień u koleżanki w górach, zabrałam laptopa i wieczorami pracowałam.

W wakacje dzień w dzień siedziałam nad papierami. Po kilka godzin. NIKT tego za mnie nie zrobi, nikt mi lekcji nie przygotuje. Robiłam w ciemno, teraz okazuje się, że połowę muszę modyfikować z uwagi na umiejętności dzieci.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:41   #337
zakonna
Naczelna Nastolatka

proszę zacytować post w którym napisałam, że ten zawód to jest siódmy cud świata i w związku z tym przedstawiciele innych zawodów mogą mi buty czyścić.
Jak na razie to jedyną osobą, która się zachowuje niekulturalnie, wywyższa się i podkreśla głupotę i lenistwo określonej grupy zawodowej to jest izabela.
CzasKomety, ja nie wiem jak dorosła osoba może do tego stopnia mieć zerowe wyobrażenie o czyjejś pracy.

Ja bym chciała w domu być po pracy. To mnie jakoś tak psychicznie uwiera od pewnego czasu, że nie mogę zamknąć drzwi szkoły i być po pracy. W domu też coś często robię. Dla mnie osobiście taka świadomość jest psychicznie męcząca.

Edytowane przez zakonna
Czas edycji: 2014-09-13 o 12:43
zakonna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:46   #338
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
jak zwykle....
To się nazywa trolling. I jest zakazane na forum,. Jak widać, MzK rządzi się własnymi prawami.

---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ----------

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48122247]pomijam, że NIC o usg nie pisałam
ale owszem - lekarka, do której chodzę obecnie robi usg TYLKO w piątki, co 2 tygodnie, rano. Ona jedyna je wykonuje.[/QUOTE]

Nie wiesz, co zrobić? Zmień lekarza

Cytat:
proszę zacytować post w którym napisałam, że ten zawód to jest siódmy cud świata i w związku z tym przedstawiciele innych zawodów mogą mi buty czyścić.
Jak na razie to jedyną osobą, która się zachowuje niekulturalnie, wywyższa się i podkreśla głupotę i lenistwo określonej grupy zawodowej to jest izabela.
CzasKomety, ja nie wiem jak dorosła osoba może do tego stopnia mieć zerowe wyobrażenie o czyjejś pracy.
Zgadzam się z tobą.
Stary 2014-09-13, 12:47   #339
iizabelaa
Zakorzenienie

oooo już dochodzimy do 50h pracy nauczyciela w tygodniu, ciekawe co będzie za kilka stron, pewnie się okaże że są na terenie szkoły każdego wolnego dnia

Ale skoro szaja jest tak jak piszesz to wsytarczy jak w kazdym zakladzie pracy wprowadzi licznik czasu pracy, i bez problemu bysmy to przeliczyli godziny pracy w podziale na tygodnie pracujące wg KP, a nie Karty, jestem pewna że jeśli ktoś nawet pracuje tak jak ty to opisujesz (w co nie wierze), to i tak 40h tygodniowo by nie wyszlo.

Co do stwierdzeń, ze jestem w opozycji. To mam powody przypuszczać że nie jestem odosobniona w opinii na temat pracy tej grupy zawodowej.

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2014-09-13 o 12:50
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:49   #340
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja bym chciała takie karty i żeby płacili za wszystkie nadgodziny. Szybciutko by się ten pomysł przestał podatnikom podobać .
Stary 2014-09-13, 12:51   #341
ajah
wańka wstańka

Iza tak z ciekawości zapytam czy nauczyciele to jedyna grupa zawodowa, która cię drażni? Co z artystami, górnikami, wojskowymi i kim tam jeszcze (który p. godzin wielu nie wyrabiają)?
Stary 2014-09-13, 12:54   #342
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Iza tak z ciekawości zapytam czy nauczyciele to jedyna grupa zawodowa, która cię drażni? Co z artystami, górnikami, wojskowymi i kim tam jeszcze (który p. godzin wielu nie wyrabiają)?

Pisałam już wyżej że wszytskie ogolnie uprzywilejowanie pewnych zawodów jest dla mnie nie do przyjęcia. Także uprzywilejowanie związane warunkami emerytalnymi mnie drażni, jak np. u posłów.
Stary 2014-09-13, 12:54   #343
Konto usunięte

Cytat:
Ja bym chciała takie karty i żeby płacili za wszystkie nadgodziny. Szybciutko by się ten pomysł przestał podatnikom podobać .
Ależ był ze 3 lata temu taki pomysł, niektóre szkoły tak szybko odeszły od tego, jak wprowadziły finansowo się gminom nie opłacało.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
a lekarze? też nie mają 8h pracy, analitycy medyczni również
aktorzy - ci to w ogóle hajlajf też wakacje mają
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 12:56   #344
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Typowe dla pracownika państwowego.
W rynkowej firmie to pracodawca udziela ci pozwolenia na nadgodziny i określa ich wymiar.
Stary 2014-09-13, 13:00   #345
zakonna
Naczelna Nastolatka

boże, boże, kobieto. Rozumiem, że generalnie nie pasuje ci koncepcja budżetówki. A po cholerę takie szkoły, szpitale, wojsko i urzędy. Zamknąć wszystko i tyle!
Stary 2014-09-13, 13:01   #346
201711281320
Konto usunięte

Iza, trzeba się było wkręcić do którejś z tych uprzywilejowanych grup, a nie teraz zazdrościć
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 13:03   #347
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Iza, trzeba się było wkręcić do którejś z tych uprzywilejowanych grup, a nie teraz zazdrościć

Wole mieć zawód o którym się nie dyskutuje.
I nie uczyć dziecka kombinatorstwa.
Stary 2014-09-13, 13:05   #348
201711281320
Konto usunięte

Miałam koleżankę z poglądami takimi jak Iza. Dodam, że skończyła matematykę o specjalności nauczycielskiej i nie mogła znaleźć pracy w szkole. Założyła firmę- udziela korepetycji. Nauczycielka z naszej szkoły zaszła w ciążę i zaproponowali mojej koleżance zastępstwo. Po roku tej pracy zwolniła się, bo nie mogła wytrzymać... Powiedziała mi, że jakby została tam dłużej to by te dzieciaki zatłukła
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 13:05   #349
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
załatw sobie tak żeby wszytsko co wazne działo sie w lipcu i sieprniu tak jak wymaga sie tego od rodzicow
Logika leży i kwiczy.
Od rodziców nie wymaga się załątwiania wszystkiego co ważne w wakacje. Od nich wymaga się (chociaż to za duże słowo) żeby z dziećmi wyjechali w tym czasie na wczasy. Jeśli chodzi o sprawy losowe, zdrowotne, to można zużyc resztę urlopu, łatwiej bierze się wolne, nawet bezpłatny urlop. A i dziecko przecież może opuścić jeden dzien czy parę godzin, kiedy z rodzicami idzie na ten pogrze czy idzie np do dentysty. To jest normalne i każdy to rozumie, że są rzeczy na które wpływu nie mamy i wydarzają się w czasie szkolnym.

Tutaj mówimy o wyjezdzie rodzica z dzieckiem na wakacje
nie o pójściu na pogrzeb, nie o wizycie u specjalisty
nie. Mówimy o przyjemnym spędzeniu czasu na urlopie. Podczas wakacji.
Ja już prościej nie umiem.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-09-13 o 13:07
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 13:06   #350
zakonna
Naczelna Nastolatka

Rozwiń łaskawie co masz na myśli przez kombinatorstwo w związku z określoną grupą zawodową.
Stary 2014-09-13, 13:08   #351
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
boże, boże, kobieto. Rozumiem, że generalnie nie pasuje ci koncepcja budżetówki. A po cholerę takie szkoły, szpitale, wojsko i urzędy. Zamknąć wszystko i tyle!
generalnie tak, jestem przeciwko interwencjonizmowi państwa, za liberalizmem
Stary 2014-09-13, 13:09   #352
201706190936
Konto usunięte

Ja wiem jedno: w życiu nie chciałabym być nauczycielem. I nic by mnie nie przekonało do bycia nim, czy to śmieszna wizja wg izabeli o dwumiesięcznym urlopie czy czas pracy taki a nie inny. Nie nie nie, w życiu. Znam sporo nauczycieli osobiście i jak widzę zachowania dzieciaków i popierających te zachowania rodziców to nóż się w kieszeni otwiera. I do upadłego będą bronić swoich biednych dzieciaczków którym na co dzień po wejściu do szkoły ginie aureolka i rosną różki.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-13, 13:10   #353
iizabelaa
Zakorzenienie

Luba a ja ci mówie, że dla mnie wyjazd na wakacje jest normalny, pracuje cały rok i nikt kto ma 100 dni wolnego i wymiar etatu w postaci 20h, nie bedzie mnie pouczal, ze jadac z rodziną na 2 tyg. wakacji we wrzesniu ucze dziecko kombinatorstwa
Stary 2014-09-13, 13:10   #354
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
I nie uczyć dziecka kombinatorstwa.
Znowu problem z logiką.
Wyjeżdżanie z dzieckiem na wczasy w czasie roku szkolnego to kombinatorstwo, bo uczy dziecko olewania swoich obowiązków. Chociaż w pierwszej klasie podstawówki ma to dziecko tych obowiązków ze 4 godziny dziennie. Tylko.

Stary 2014-09-13, 13:12   #355
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
Ja wiem jedno: w życiu nie chciałabym być nauczycielem. I nic by mnie nie przekonało do bycia nim, czy to śmieszna wizja wg izabeli o dwumiesięcznym urlopie czy czas pracy taki a nie inny. Nie nie nie, w życiu. Znam sporo nauczycieli osobiście i jak widzę zachowania dzieciaków i popierających te zachowania rodziców to nóż się w kieszeni otwiera. I do upadłego będą bronić swoich biednych dzieciaczków którym na co dzień po wejściu do szkoły ginie aureolka i rosną różki.
Drugi typ jeszcze lepszy dziecko słabiuteńkie, wiedza ogólna leży i kwiczy, ręka niewyćwiczona, podstawowe umiejętności nie istnieją - i święte oburzenie: DLACZEGO pani mu każe na zajęcia wyrównawcze chodzić???

Nie, nie każę. Proponuję. Ale jeśli proszę o brak zgody na piśmie - nagle cisza
Stary 2014-09-13, 13:14   #356
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Luba a ja ci mówie, że dla mnie wyjazd na wakacje jest normalny, pracuje cały rok i nikt kto ma 100 dni wolnego i wymiar etatu w postaci 20h, nie bedzie mnie pouczal, ze jadac z rodziną na 2 tyg. wakacji we wrzesniu ucze dziecko kombinatorstwa
Przypominam, że ja nie jestem i nie byłam nigdy nauczycielką.
Mam dwoje dzieci, też pracowałam, miałam normalny urlop, mój mąż także. nie jezdziliśmy z dziećmi na wczasy w czasie roku szkolnego a wyjeżdżaliśmy przeważnie trzy lub 4 razy w roku.
Mam przyjaciółke w Polsce, ani ona ani jej mąż nie są nauczycielami. Mają urlopu tyle ile mają. nigedy nie jezdzili na wczasy w czasie roku szkolnego. I znam mnóstwo ludzi, którzy nie jeżdżą.

Kurcze, bohaterowie we wlasnym domu, normalnie

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2014-09-13 o 13:15
Stary 2014-09-13, 13:23   #357
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Przypominam, że ja nie jestem i nie byłam nigdy nauczycielką.
Mam dwoje dzieci, też pracowałam, miałam normalny urlop, mój mąż także. nie jezdziliśmy z dziećmi na wczasy w czasie roku szkolnego a wyjeżdżaliśmy przeważnie trzy lub 4 razy w roku.
Mam przyjaciółke w Polsce, ani ona ani jej mąż nie są nauczycielami. Mają urlopu tyle ile mają. nigedy nie jezdzili na wczasy w czasie roku szkolnego. I znam mnóstwo ludzi, którzy nie jeżdżą.

Kurcze, bohaterowie we wlasnym domu, normalnie
czyli nie pracujesz? to wszystko jasne

nie chcą jedzic we wrzesniu, maja mozliwość wyjechania w innym terminie to ich sprawa. Tez znam mnostwo takich osob, które wyjeżdzją w wakacje.
Stary 2014-09-13, 13:27   #358
Luba
Zakorzenienie

Cytat:

nie chcą jedzic we wrzesniu, maja mozliwość wyjechania w innym terminie to ich sprawa. Tez znam mnostwo takich osob, które wyjeżdzją w wakacje.
nie pracuje teraz, bo zajmuje sie mezem.
Zreszta teraz moje dzieci same juz jezdza "na wakacje"

Stary 2014-09-13, 13:45   #359
iizabelaa
Zakorzenienie

To bylo pytanie retoryczne, wiem co robisz.
Stary 2014-09-13, 13:55   #360
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
To bylo pytanie retoryczne, wiem co robisz.
Jesli to bylo pytanie retoryczne i wiesz co robie i w zwizku z tym wiesz, ze obecnie nigdzie z dziecmi nie jezdze, to tym bardziej nie rozumiem pierwszego posta i do tego wyjacej ze smiechu ikonki na koncu.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości