Vademecum antykoncepcji! - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-16, 15:16   #331
perła86
Przyczajenie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

ja mam pytanie. zaczęłam brać novynette i mój okres- plamienie przedłużył mi się, poszłam do ginekologa aby się poradzić co zrobić i on poradził mi żebym (wzięłam 11 tabletek) przerwałam to opakowanie zrobiła 7 dniową przerwę i zaczęła nowe opakowanie. tylko zapomniałam się go zapytać jakie będzie działanie antykoncepcyjne, czy normalne tak jak przy normalnej przerwie po 21 tab. Może któraś coś wie na ten temat. Z góry dzięki za odp.
perła86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 15:17   #332
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

mam problem i mam nadzieje, ze mi pomozecie
biorę od ponad pół roku Yasminelle, teraz jestem w trakcie brania 2 opakowac pod rzad, bo w poprzednim blistrze zapomnialam tabletki w 3 tygodniu, wiec zgodnie z ulotką bioe 2 blistry bez robienia przerwy. Do końca drugiego blistra zostały mi 4 dni brania tabletek, ale w opakoaniu mam tylko 3. Wczoraj współżyłam z chłopakiem, a pozniej normalnie o 21.30 wzielam tabletke. Pech chciał, ze kolo 23 dostałam biegunki, ktora zreszta meczy mnie do dzis;/ Wiec zgodnie z ulotka wzielam wczoraj 2 tabletki, bo 1,5 h to raczej zbyt malo na wchloniecie.
I teraz moje pytanie jest takie: Co mam zrobic zeby sobie "wyrównac" liczbę tabletek? Bo tabletke powinnam wziac dzisiaj, jutro, w pon i we wtorek, a tabletki mam 3. Czy moglabym wziac tabltke w pon i od wtorku zrobic 7 dni przerwy? Czy lepiej wziac we wtorek tabletke z nastepnego blistra?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 17:53   #333
pani_smith
Zakorzenienie

ja mam tzw. blister awaryjny (wymysł mojej pani doktor, uważam, że całkiem trafny)
otóż pigułki normalnie przyjmuje, a jak zdarzy mi się ochota na odwleczenie babskich dni o tydzień czy sytuacja wymagająca przyjęcia jednej czy dwóćh tabletek ponadprogramowo, to korzystam z tego awaryjnego
w ten sposób dni tyg się zawsze zgadzają i nie ma "pożyczania" pigułki z następnego opakowania (a potem zastanawiania się czy to w tym miesiącu było czy w poprzednim)

wróciłam
pani_smith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-20, 18:01   #334
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pani_smith Pokaż wiadomość
ja mam tzw. blister awaryjny (wymysł mojej pani doktor, uważam, że całkiem trafny)
otóż pigułki normalnie przyjmuje, a jak zdarzy mi się ochota na odwleczenie babskich dni o tydzień czy sytuacja wymagająca przyjęcia jednej czy dwóćh tabletek ponadprogramowo, to korzystam z tego awaryjnego
w ten sposób dni tyg się zawsze zgadzają i nie ma "pożyczania" pigułki z następnego opakowania (a potem zastanawiania się czy to w tym miesiącu było czy w poprzednim)
przyznam, że bardzo dobry pomysł
Stary 2007-10-20, 19:17   #335
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

to ja chyba tez tak zrobie wlasnie musze isc po recepte to sobie wykupie i jeden awaryjny zrobie a teraz wezme normalnie 21

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-10-24, 21:41   #336
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
bardzo trafnie faktycznie, ale na taki praktyczny pomysł mogła wpaść tylko kobieta nie podejzewałabym o to faceta

a co do awaryjnych sytuacji to wlasnie one skłąniają mnie do coraz czestrzych rozwazan : tabletki- plastry plastry-tabletki.
Poszperam w necie jeszcze o wadach i zaletach.
Chyab nie ma problemu na przejscie z jednych na drugie prawda?
Ja bym nigdy nie zamieniła tabletek na plastry Jakoś im nie ufam
Stary 2007-10-25, 13:45   #337
ZORAJA
Przyczajenie

mam pytanie
o 21ej w nocy powinnam przyjąć tabletkę,zapomniałam , przyjęłam o 12tej rano. była to 20 tabletka z opakowania, została mi już tylko jedna do wzięcia.w miedzyczasie kochałam sie z moim chłopakiem, zastanawiam sie teraz czy byłam wtedy chroniona. proszę o jakąs odpowiedz albo linki do innych takich samych postów
ZORAJA jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-26, 18:36   #338
ZORAJA
Przyczajenie

w międzuczasie tzn, chwilę pzred wzięciem zapomnianej tabletki,
ZORAJA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 21:01   #339
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

dziewczyny, czy aplefit osłabia działanie tabletek anty? szukałam na wizażu i spotkałam się z różnymi opiniami. brałam je zanim zaczęłam brac tabsy ale przestałam bo się troszkę boję...co myślicie?
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 22:34   #340
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez Laluna1986 Pokaż wiadomość
w międzyczasie tzn? Rzekomo powinnas zabezpieczac sie dodatkowo np. prezerwatywą przez tydzien od dnia kiedy przyjełas spozniona tabletke i spoznienie to bylo dluzsze niz 12 godzin ( a w Twoim wypadku było).
Cięzko powiedziec.
Nieprawda. To był 3 tydzień. Mozesz juz nie brac pigułek dalej i policzyc dzień zapomnienia jako pierwszy dzień przerwy i 8!!! dnia wziąć pigułkę z nowego opakowania. [jeśli nie wzięłaś już pigułki po tej zapomnianej]. Albo bez przerwy wziąć kolejne opakowanie.
Bez dodatkowego zabezpieczenia w obu przypadkach.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-31, 20:21   #341
flybird
BAN stały

Cytat:
Napisane przez neska22 Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy aplefit osłabia działanie tabletek anty?
nie osłabia.

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Nieprawda. To był 3 tydzień. Mozesz juz nie brac pigułek dalej i policzyc dzień zapomnienia jako pierwszy dzień przerwy i 8!!! dnia wziąć pigułkę z nowego opakowania. [jeśli nie wzięłaś już pigułki po tej zapomnianej]. Albo bez przerwy wziąć kolejne opakowanie.
Bez dodatkowego zabezpieczenia w obu przypadkach.
zgadzam się!
flybird jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-06, 14:56   #342
kasiek211
Przyczajenie

Hejka mma takie pytanko zaczynam od dzis stosowac tabletki antykoncepcyjne i chciałabym wiedziec po jakim czasie od wzięcia pierwszej tabletki sa skuteczne?ile dni musze je brac zeby zaczeły działać?
kasiek211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-06, 15:59   #343
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez kasiek211 Pokaż wiadomość
Hejka mma takie pytanko zaczynam od dzis stosowac tabletki antykoncepcyjne i chciałabym wiedziec po jakim czasie od wzięcia pierwszej tabletki sa skuteczne?ile dni musze je brac zeby zaczeły działać?
1. ulotka
2. wyszukiwarka
3. Temat z odpowiedzia jest nawet przyklejony...
4. Czemu nie spytalas gienkologa?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-11-06, 16:14   #344
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
1. ulotka
2. wyszukiwarka
3. Temat z odpowiedzia jest nawet przyklejony...
4. Czemu nie spytalas gienkologa?
Czasami lenistwo przeraża
Stary 2007-11-22, 11:56   #345
aiza19
Raczkowanie

Mam takie małe pytanko

Chciałabym zacząć brać tabletki anty, ale tak szperałam i szperałam i już nie wiem, czy to od wszytkich bez wzgledu na rodzaj tabletek sie tyje, czy to może zależy od organizmu albo od innych czynników??? czy raczej to nie uchronne, że się tyje od tabletek anty?? za odpowiedzi z góry dziękuję
aiza19 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-11-22, 18:10   #346
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

To zalezy indywidualnie od organizmu ginekolog powinien Cie wyslac na badania i po obejrzeniu wynikow dobrac tabletki, a nie po prostu wypisywac na chybil trafil jak to niektorzy robia;/ jezeli bedziesz zle sie czula, tyla po tabltkach to znaczy ze musisz je zmienic.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2007-11-28, 23:41   #347
noell88
Rozeznanie

Question testy owulacyjne jako srodek antykoncepcji?

Prosze o nieusuwanie tego watku, bo chcialabym sprawe tych testow ugrysc z innej strony(a w tym temacie niczego nie znalazlam...)

No wiec, co sadzicie o tych testach w uzyciu jako srodka antykoncepcji? Osobiscie nie chce uzywac tabletek...przez moja mame. Przezyla tragedie ze swoja siostra po tym jak podobno przez tabletki niemogla zajsc w ciaze. Oczywiscie wiem, ze tabletki teraz sa zupelnie inne i zostaly ulepszone....jednak nie chcialabym zeby mama mogla powiedziec'a nie mowilam?':P Mama ma swietna intuicje i jej ufam i biore tabletki za ostatecznosc...

Wracajac do tych testow...tanie nie sa, ale nie sa az tak drogie. Ide w sobote do ginekologa i prawde mowiac nie chcialabym sie wyglupic . Poza tym chcialabym uslyszec wasza opinie . Jak oceniacie ich skutecznosc i pomysl stosowania razem z prezerwatywami jako srodek antykoncepcji?

Niedawno wpadlam na ten pomysl i nie wiem czy to nie jest jakas glupotka po prostu....wiec prosze was mocno o odpowiedzi
noell88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-30, 12:59   #348
sloneczko00
Przyczajenie

a ja mam pytanie jakie są najlepsze tabletki anty. na rynku?ktore nie powodują skutków ubocznych itp. czy są takie które nie powodowałyby przyrostu masy?

sory nie zauważyłam że podobne pytanie jest powyżej. chodze do takiej ginekolog która przyjmuje młode dziewczyny i wogóle nie robi jakiś badań związanych z tym jakie tabletki by były najlepsze dla organizmu,tylko przepisuje aby przepisać. wiec co brać te tabletki co przepisze?czy będą one skuteczne? najlepszym rozwiązaniem jest zmienienie lekarza

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2008-02-08 o 16:44 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
sloneczko00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-11-30, 14:19   #349
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez sloneczko00 Pokaż wiadomość
sory nie zauważyłam że podobne pytanie jest powyżej. chodze do takiej ginekolog która przyjmuje młode dziewczyny i wogóle nie robi jakiś badań związanych z tym jakie tabletki by były najlepsze dla organizmu,tylko przepisuje aby przepisać. wiec co brać te tabletki co przepisze?czy będą one skuteczne? najlepszym rozwiązaniem jest zmienienie lekarza
nikt Ci nie powie, czy akurat TY bedziesz miala skutki uboczne czy nie...
i zgodze sie, ze: ZMIEŃ LEKARZA

[SIGPIC][/SIGPIC]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-11-30, 23:06   #350
noell88
Rozeznanie

Dot.: testy owulacyjne jako srodek antykoncepcji?

up
Stary 2007-12-01, 12:35   #351
Kasiulka22
Zakorzenienie

Testy owulacyjne nie służą jako metoda antykoncepcyjna, ale pomagają przy planowaniu ciąży wykrywają skok hormonu LH ktory świadczy o mającej nadejść w ciągu 12-24 h owulacji. Wiadomo, że okres płodny może rozpocząć się już wcześniej a wcześniej możesz nie zauważyć zbliżającej się owulacji, testy z kolei mogą pokazywać bladą tylko kreskę lub żadnej, więc będziesz się czula spokojna, w momencie gdy rozpoczynają Ci się już płodne dni.

Np. plemniki mogą przeżyć w płodnym śluzie, ktorego wcale nie musisz zauważyć (choć powinnaś ). Test wykrywa owulację gdy "jest już za późno" lub może byc już za późno jeśli współżyłaś, bo plemniki przez dlugi czas będą miały się świetnie w Twoim wnetrzu podczas dni płodnych i zaczekają sobie na komórkę jajową.

Jeśli nie chcesz brać tabletek stosuj prezerwatywy. Ja stosowałam, bo równiez nie chcialam tabletek i nic się nie zdażyło, ciążę zaplanowałam, nie bylo żadnej wpadki.

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-01, 15:35   #352
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez noell88 Pokaż wiadomość
No wiec, co sadzicie o tych testach w uzyciu jako srodka antykoncepcji?
Była bym na tak pod warunkiem że były by stosowane zrównolegle z natutalnymi metodami planowania rodziny - tzn obserwacja śluzu, szyki macicy... wtedy moim zdaniem było by to skuteczne Odrazu wyeliminowany by został problem np czasu przeżywalnośći plemników itp.
PS. Sama się nad tym zastanawiałam
Stary 2007-12-01, 16:04   #353
noell88
Rozeznanie

wielkie dzieki dziewczyny

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-12-06, 13:15   #354
aiza19
Raczkowanie

ja mam wlaśnei zacząć brać yasminelle, a że są to moje pierwsze tabletki to sie troche boje. Ale już najbardzije boje sie tego, że lekarz stwierdził u mnie nadżerke... no i sie tak zastanawiam mimo to że dostałam od niego recepte na yasminelle i na takie czopki jednocześnie to czy moge zarzywać tabletki antykoncepcyjne i leczyć zażerke w tym samym czasie.. czy lepiej poczekać jeszcze miesiąc z tymi antykoncepcyjnymi? jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat to prosze o odpowiedź.. bo nei wiem co robić
aiza19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-06, 13:51   #355
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aiza19 Pokaż wiadomość
ja mam wlaśnei zacząć brać yasminelle, a że są to moje pierwsze tabletki to sie troche boje. Ale już najbardzije boje sie tego, że lekarz stwierdził u mnie nadżerke... no i sie tak zastanawiam mimo to że dostałam od niego recepte na yasminelle i na takie czopki jednocześnie to czy moge zarzywać tabletki antykoncepcyjne i leczyć zażerke w tym samym czasie.. czy lepiej poczekać jeszcze miesiąc z tymi antykoncepcyjnymi? jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat to prosze o odpowiedź.. bo nei wiem co robić
Nie wiem jak się mają czopki, które przepisał ci lekarz do tabletek, ale on chyba wie lepiej niż my tutaj na forum. Po to chodzisz do lekarza, żeby się u niego leczyć, a nie na własną rękę.
Stary 2007-12-06, 14:04   #356
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez noell88 Pokaż wiadomość
Prosze o nieusuwanie tego watku, bo chcialabym sprawe tych testow ugrysc z innej strony(a w tym temacie niczego nie znalazlam...)

No wiec, co sadzicie o tych testach w uzyciu jako srodka antykoncepcji? Osobiscie nie chce uzywac tabletek...przez moja mame. Przezyla tragedie ze swoja siostra po tym jak podobno przez tabletki niemogla zajsc w ciaze. Oczywiscie wiem, ze tabletki teraz sa zupelnie inne i zostaly ulepszone....jednak nie chcialabym zeby mama mogla powiedziec'a nie mowilam?':P Mama ma swietna intuicje i jej ufam i biore tabletki za ostatecznosc...

Wracajac do tych testow...tanie nie sa, ale nie sa az tak drogie. Ide w sobote do ginekologa i prawde mowiac nie chcialabym sie wyglupic . Poza tym chcialabym uslyszec wasza opinie . Jak oceniacie ich skutecznosc i pomysl stosowania razem z prezerwatywami jako srodek antykoncepcji?

Niedawno wpadlam na ten pomysl i nie wiem czy to nie jest jakas glupotka po prostu....wiec prosze was mocno o odpowiedzi
testy owulacyjne nigdy nie beda i nie moga byc metodami antykoncepcyjnymi, poniewaz przecza samej teroii antykoncepcji. Moga sluzyc jedynie jako pomoc w metodach naturalnego planowania rodziny, ktore to tez do metod antykoncepcji nie naleza. Jesli wiec nie stosujesz klasycznej antykoncepcji w postaci prezerwatyw, tabletek lub globulek moga pomoc w okresleniu dnia owulacji. Jak dla mnie sa watpliwej skutecznosci. Tak wiec zgodze sie z tym co napisala Kasiulka22

Lacze z Vademecum

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 16:13   #357
szklaneczka1
Przyczajenie

Antykoncepcja i pierwszy raz

dużo o tym wszystkim czytałam i gadałam z chłopakiem.
zaplanowaliśmy sobie ładnie pierwszy raz - na sywestra.
pogadałam nawet o tym z mamą, że chciałabym brać tabletki antykoncepcyjne. w tym tygodniu mialam isc do ginekologa. oczywiscie jak to moje szczęście - dostałam okres.
podczas okresu raczej do ginekologa nie pójdę, a więc po, za tydzien, no 4/5 dni.
i tu pytanie
czy jeśli pojde za te pare dni do ginekologa, przepisze mi tabletki, to czy moge je zacząć poprostu brać?
wiem, że powinno się od pierwszego dnia cyklu. ale jak widzicie nei mam takiej możliwości, a bardzo zależy mi na tym sylwestrze i dobrej antykoncepcji.
czekam na odpowiedzi!
szklaneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 16:31   #358
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Dot.: Antykoncepcja i pierwszy raz

tabletki zaczyna się brać pierwszego dnia krwawienia lub też trzeciego ale wtedy trzeba się jeszcze dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni.z tego wynika że w tym miesiącu musisz sobie tabletki odpuścić i użyć prezerwatywy.glubulki odradzam-niska skuteczność,pienią się a poza tym przecież nie będziesz czekać z zegarkiem czy już minęło te kilkanaście minut zanim się rozpuści

aha i jeśli to będzie też pierwszy raz chłopaka to warto potrenować zakładanie-np mojemu udało się dopiero za 3 razem :P
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 17:17   #359
myszkakinia
Rozeznanie

heh zazdroszcze mamy.. nie wyobrazam sobie pojsc do mojej i powiedziec, ze chce zaczac brac tabsy bo zaplanowalam sobie pierwszy raz na sylwka.. raczej w sylwka byłby moj pogrzeb.
Co do brania tabletek to faktycznie nie masz szans zeby zaczac brac w tym miesiacu skoro mialas juz okres.

myszkakinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 18:12   #360
szklaneczka1
Przyczajenie

no to mnie nie pocieszyłyście
a tak by mi jeden dzien wystarczył opóźnienia okresu bo jutro bym poszla do ginekologa:/
no mama w porządku, ale też długo sie zamierzałam żeby powiedzieć, jednak chciałam żeby wiedziała (przynajmniej zapłaci mi za ginekologa prywatnie)

ale prezerwatywa jednak mniejsza skuteczność..i jednak się boje, że coś sie stanie, dlatego chciałam tabletki

a co by się stało, gdybym nagle w środku cyklu zaczęła tabletki brać?
i w którym najpóźniej dniu można zacząć?
pozdrawiam
szklaneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości