![]() |
#331 |
Przyczajenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
ja mam pytanie. zaczęłam brać novynette i mój okres- plamienie przedłużył mi się, poszłam do ginekologa aby się poradzić co zrobić i on poradził mi żebym (wzięłam 11 tabletek) przerwałam to opakowanie zrobiła 7 dniową przerwę i zaczęła nowe opakowanie. tylko zapomniałam się go zapytać jakie będzie działanie antykoncepcyjne, czy normalne tak jak przy normalnej przerwie po 21 tab. Może któraś coś wie na ten temat. Z góry dzięki za odp.
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Zakorzenienie
|
mam problem i mam nadzieje, ze mi pomozecie
![]() biorę od ponad pół roku Yasminelle, teraz jestem w trakcie brania 2 opakowac pod rzad, bo w poprzednim blistrze zapomnialam tabletki w 3 tygodniu, wiec zgodnie z ulotką bioe 2 blistry bez robienia przerwy. Do końca drugiego blistra zostały mi 4 dni brania tabletek, ale w opakoaniu mam tylko 3. Wczoraj współżyłam z chłopakiem, a pozniej normalnie o 21.30 wzielam tabletke. Pech chciał, ze kolo 23 dostałam biegunki, ktora zreszta meczy mnie do dzis;/ Wiec zgodnie z ulotka wzielam wczoraj 2 tabletki, bo 1,5 h to raczej zbyt malo na wchloniecie. I teraz moje pytanie jest takie: Co mam zrobic zeby sobie "wyrównac" liczbę tabletek? Bo tabletke powinnam wziac dzisiaj, jutro, w pon i we wtorek, a tabletki mam 3. Czy moglabym wziac tabltke w pon i od wtorku zrobic 7 dni przerwy? Czy lepiej wziac we wtorek tabletke z nastepnego blistra?
#333 |
Zakorzenienie
|
ja mam tzw. blister awaryjny (wymysł mojej pani doktor, uważam, że całkiem trafny)
otóż pigułki normalnie przyjmuje, a jak zdarzy mi się ochota na odwleczenie babskich dni o tydzień czy sytuacja wymagająca przyjęcia jednej czy dwóćh tabletek ponadprogramowo, to korzystam z tego awaryjnego w ten sposób dni tyg się zawsze zgadzają i nie ma "pożyczania" pigułki z następnego opakowania (a potem zastanawiania się czy to w tym miesiącu było czy w poprzednim)
#334 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
to ja chyba tez tak zrobie
![]() ![]()
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#337 |
Przyczajenie
|
mam pytanie
o 21ej w nocy powinnam przyjąć tabletkę,zapomniałam , przyjęłam o 12tej rano. była to 20 tabletka z opakowania, została mi już tylko jedna do wzięcia.w miedzyczasie kochałam sie z moim chłopakiem, zastanawiam sie teraz czy byłam wtedy chroniona. proszę o jakąs odpowiedz albo linki do innych takich samych postów |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Przyczajenie
|
w międzuczasie tzn, chwilę pzred wzięciem zapomnianej tabletki,
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy aplefit osłabia działanie tabletek anty? szukałam na wizażu i spotkałam się z różnymi opiniami. brałam je zanim zaczęłam brac tabsy ale przestałam bo się troszkę boję...co myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bez dodatkowego zabezpieczenia w obu przypadkach.
![]() |
#341 | |
BAN stały
|
nie osłabia.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Przyczajenie
|
Hejka mma takie pytanko zaczynam od dzis stosowac tabletki antykoncepcyjne i chciałabym wiedziec po jakim czasie od wzięcia pierwszej tabletki sa skuteczne?ile dni musze je brac zeby zaczeły działać?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. wyszukiwarka 3. Temat z odpowiedzia jest nawet przyklejony... 4. Czemu nie spytalas gienkologa?
![]() |
#344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#345 |
Raczkowanie
|
Mam takie małe pytanko
![]() Chciałabym zacząć brać tabletki anty, ale tak szperałam i szperałam i już nie wiem, czy to od wszytkich bez wzgledu na rodzaj tabletek sie tyje, czy to może zależy od organizmu albo od innych czynników??? czy raczej to nie uchronne, że się tyje od tabletek anty?? za odpowiedzi z góry dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
To zalezy indywidualnie od organizmu
![]()
#347 |
Rozeznanie
|
![]()
Prosze o nieusuwanie tego watku, bo chcialabym sprawe tych testow ugrysc z innej strony(a w tym temacie niczego nie znalazlam...)
No wiec, co sadzicie o tych testach w uzyciu jako srodka antykoncepcji? Osobiscie nie chce uzywac tabletek...przez moja mame. Przezyla tragedie ze swoja siostra po tym jak podobno przez tabletki niemogla zajsc w ciaze. Oczywiscie wiem, ze tabletki teraz sa zupelnie inne i zostaly ulepszone....jednak nie chcialabym zeby mama mogla powiedziec'a nie mowilam?':P Mama ma swietna intuicje i jej ufam i biore tabletki za ostatecznosc... ![]() Wracajac do tych testow...tanie nie sa, ale nie sa az tak drogie. Ide w sobote do ginekologa i prawde mowiac nie chcialabym sie wyglupic ![]() ![]() Niedawno wpadlam na ten pomysl i nie wiem czy to nie jest jakas glupotka po prostu....wiec prosze was mocno o odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Przyczajenie
|
a ja mam pytanie jakie są najlepsze tabletki anty. na rynku?ktore nie powodują skutków ubocznych itp. czy są takie które nie powodowałyby przyrostu masy?
sory nie zauważyłam że podobne pytanie jest powyżej. chodze do takiej ginekolog która przyjmuje młode dziewczyny i wogóle nie robi jakiś badań związanych z tym jakie tabletki by były najlepsze dla organizmu,tylko przepisuje aby przepisać. wiec co brać te tabletki co przepisze?czy będą one skuteczne? najlepszym rozwiązaniem jest zmienienie lekarza Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-08 o 16:44 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
#349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zgodze sie, ze: ZMIEŃ LEKARZA
![]() |
#350 |
Rozeznanie
|
Dot.: testy owulacyjne jako srodek antykoncepcji?
up
|
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Testy owulacyjne nie służą jako metoda antykoncepcyjna, ale pomagają przy planowaniu ciąży wykrywają skok hormonu LH ktory świadczy o mającej nadejść w ciągu 12-24 h owulacji. Wiadomo, że okres płodny może rozpocząć się już wcześniej a wcześniej możesz nie zauważyć zbliżającej się owulacji, testy z kolei mogą pokazywać bladą tylko kreskę lub żadnej, więc będziesz się czula spokojna, w momencie gdy rozpoczynają Ci się już płodne dni.
Np. plemniki mogą przeżyć w płodnym śluzie, ktorego wcale nie musisz zauważyć (choć powinnaś ![]() Jeśli nie chcesz brać tabletek stosuj prezerwatywy. Ja stosowałam, bo równiez nie chcialam tabletek i nic się nie zdażyło, ciążę zaplanowałam, nie bylo żadnej wpadki.
#352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. Sama się nad tym zastanawiałam ![]()
![]() |
#353 |
Rozeznanie
|
wielkie dzieki dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 |
Raczkowanie
|
ja mam wlaśnei zacząć brać yasminelle, a że są to moje pierwsze tabletki to sie troche boje. Ale już najbardzije boje sie tego, że lekarz stwierdził u mnie nadżerke... no i sie tak zastanawiam mimo to że dostałam od niego recepte na yasminelle i na takie czopki jednocześnie to czy moge zarzywać tabletki antykoncepcyjne i leczyć zażerke w tym samym czasie.. czy lepiej poczekać jeszcze miesiąc z tymi antykoncepcyjnymi? jeśli ktoś wie cokolwiek na ten temat to prosze o odpowiedź.. bo nei wiem co robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Lacze z Vademecum ![]()
![]() |
#357 |
Przyczajenie
|
Antykoncepcja i pierwszy raz
dużo o tym wszystkim czytałam i gadałam z chłopakiem.
zaplanowaliśmy sobie ładnie pierwszy raz - na sywestra. pogadałam nawet o tym z mamą, że chciałabym brać tabletki antykoncepcyjne. w tym tygodniu mialam isc do ginekologa. oczywiscie jak to moje szczęście - dostałam okres. podczas okresu raczej do ginekologa nie pójdę, a więc po, za tydzien, no 4/5 dni. i tu pytanie czy jeśli pojde za te pare dni do ginekologa, przepisze mi tabletki, to czy moge je zacząć poprostu brać? wiem, że powinno się od pierwszego dnia cyklu. ale jak widzicie nei mam takiej możliwości, a bardzo zależy mi na tym sylwestrze i dobrej antykoncepcji. czekam na odpowiedzi! |
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Dot.: Antykoncepcja i pierwszy raz
tabletki zaczyna się brać pierwszego dnia krwawienia lub też trzeciego ale wtedy trzeba się jeszcze dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni.z tego wynika że w tym miesiącu musisz sobie tabletki odpuścić i użyć prezerwatywy.glubulki odradzam-niska skuteczność,pienią się a poza tym przecież nie będziesz czekać z zegarkiem czy już minęło te kilkanaście minut zanim się rozpuści
![]() aha i jeśli to będzie też pierwszy raz chłopaka to warto potrenować zakładanie-np mojemu udało się dopiero za 3 razem :P |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Rozeznanie
|
heh zazdroszcze mamy.. nie wyobrazam sobie pojsc do mojej i powiedziec, ze chce zaczac brac tabsy bo zaplanowalam sobie pierwszy raz na sylwka.. raczej w sylwka byłby moj pogrzeb.
Co do brania tabletek to faktycznie nie masz szans zeby zaczac brac w tym miesiacu skoro mialas juz okres. |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Przyczajenie
|
no to mnie nie pocieszyłyście
![]() a tak by mi jeden dzien wystarczył opóźnienia okresu bo jutro bym poszla do ginekologa:/ no mama w porządku, ale też długo sie zamierzałam żeby powiedzieć, jednak chciałam żeby wiedziała ![]() ![]() ale prezerwatywa jednak mniejsza skuteczność..i jednak się boje, że coś sie stanie, dlatego chciałam tabletki ![]() a co by się stało, gdybym nagle w środku cyklu zaczęła tabletki brać? i w którym najpóźniej dniu można zacząć? pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.