30 + 40 + dzień po dniu :-) - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-21, 18:58   #331
Michell72
Zakorzenienie

Dot.: 30 + 40 + dzień po dniu :-)

W mężu mieści się tylko mężczyzna; w żonie mieści się mężczyzna, ojciec, matka i kobieta...Basta

Lubię pakować prezenty w papier kolorowy.To więcej problemu,niżeli wrzucić do torebki ozdobnej,ale jak ładnie wyglądają takie paczki

Co macie w podarkach dla najbliższych?

Jutro muszę jeszcze jechać po towar.Bogu dzięki za mamę,która uraczy mnie ciastami,bigosem,krokieta mi,pierogami i sałatką na święta
Mnie zostaje zrobienie 4 gat ryb.Mam flądrę ze szpinakiem,karpia,solę i halibuta..Tego ostatniego będę robić wg przepisu tymiankowego.Upieczenie jednego ciasta(jeszcze dumam jakiego).Zrobienie sałatki (mąż) i gyrosa(córka).Kapusty z grzybami.Makiełek Barszczu i kompotu z suszu..Deski serów ..Napanierowanie gęsi na obiad bożonarodzeniowy..Może śledzie jeszcze zrobię.My nie lubimy,ale goście może będą chcieli wciągnąć śledzikaNie jest żle.. Do pierwszej gwiazdki padnę na ryjca
Michell72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 20:13   #332
Black_Satin
Raczkowanie

Uhhh, u Was przygotowania swiateczne pelna para! Piekna polska tradycja... U nas natomiast baaardzo na spokojnie, przyjecia i kolacyjki trwaja juz od kilkunastu dni: odwiedza sie rodzine, przyjaciol, sa to przewaznie kolacje, dosc eleganckie, ale zadna Pani Domu sie tak nie zaharowywuje Szwajcarki sa bardzo wygodne, poza tym w tym kraju wszystko jest bardzo stonowane i spokojne.
My bylismy wczoraj i dzisiaj odwiedzic przyjaciol w Genewie: nocowalismy w hotelu ( by byc niezaleznym i ich swoja obecnoscia nie absorbowac): kolacja u nich wczoraj to 3 parki, 5-6 butelek wina, po kieliszku grappy na koniec, dla panow. To wszystko Kolacja z 4 dan, kuchnia francuska, oczywiscie. W takim stylu obchodzi sie tu tez w wiekszosci Swieta.

Aha, "w ciemno", tzn. bez testowania, kupilam regularne opakowania Laury Mercier i Urban D. : podklady Ciekawe jak sie u mnie sprawdza?

Hmmm, ostatni raz bylam w Polsce na Boze Narodzenie w 2002 roku. Wole przyjezdzac jesienia: jest spokojniej, piekna polska jesien ( jak tego roku), super odpoczynek i ladowanie akumulatorow! SPA, spacery nad morzem, w lesie, wielogodzinne rozmowy z rodzicami

Black_Satin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 20:52   #333
Kamlisa
Zakorzenienie

To u mnie nie będzie tak elegancko, jak u Sati ani tak pracowicie, jak u Miszki Ani wyjazdowo, jak u Juki...Moje makowce i sernik ( zamrozone już), drozdzowka teściowej. ryba - łosoś, dla tych co chcą - smażony, ja wole pieczonego . Surówka z kapusta. Mama zrobi sledzia po grecku ( jej popisowe danie, którego nigdy w zyciu nie spróbowałam - od sledzi w każdej postaci trzymam się z dala ). Kompot z suszu - nie ja. Pierogi domowe od pani, od której kupuje - ja za pierogami z grzybami nie przepadam. Kapusta teściowej - tez nie dla mnie. Ziemniaki - nie jadam, zwłaszcza z rybą. Na pierwszy dzień swiat piers indyka. Pasztet z dziczyzny. Sałatka. Sałatka owocowa. Skromnie jakos brzmi...? Ale i tak tz będzie nawoływał gromko, by się nie przejadać
Czytam, testując uparcie okulary ( te slady na nosie!) - 4 tomy Akunina już poszły

Edytowane przez Kamlisa
Czas edycji: 2014-12-21 o 20:54
Kamlisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 21:17   #334
JUKA73
Zadomowienie

Uwielbiam śledzie i pasztet z dziczyzny i pierogi Oj pojadłabym sobie, pojadła u Ciebie Kama, nie zważając na okrzyki Twojego męża

A tymczasem zjadłam prawie całe opakowanie czekoladek z likierem i mam wrażenie, że lekko zakręcona jestem Niedobrze, bo jeszcze parę rzeczy muszę zrobić dzisiaj.

Edytowane przez JUKA73
Czas edycji: 2014-12-21 o 21:18
JUKA73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 21:55   #335
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez JUKA73 Pokaż wiadomość
Uwielbiam śledzie
ja tez..... inne dania mogłyby nie istnieć

popakowałam prezenty przy uzyciu starszej córki (tez lubię w papiery i to jeszcze tak pozaklejać zeby bylo duzo frajdy przy rozpakowywaniu)
jak padło na prezent dla starszej to ją zamknęłam w łazience i sama spakowałam....

widziałam rozmowę o prezentach od tż-tów.... niestety ja tez musiałam sobie sama kupić bo mój mąż nie wie co ja bym chciała.....

"kadłub przywiędły ale dusza młoda... "
johambina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 22:10   #336
irenkaaa
Zakorzenienie

Ja w swieta strajkuje tzn mam nic nie robic. Wigilia z przyjaciółmi tz-a ( pewnie ktos wpadnie bo juz pytają co robimy) a 25 u siostry. Pewnie bedzie ( jak słyszę dookoła ) pod znakiem foie gras , czekoladek i wielu francuskich smakołyków ( owoców morza nie jadamy wiec odpada ) ale mam nadzieje ze spróbuje buche de noel.

Sent from my iPad using Tapatalk
irenkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 22:19   #337
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

Cytat:
Napisane przez irenkaaa Pokaż wiadomość
mam nadzieje ze spróbuje buche de noel.
a co to takiego?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-21, 22:39   #338
irenkaaa
Zakorzenienie

30 + 40 + dzień po dniu :-)

Cos jak nasza rolada . Zaraz znajde zdjecie.

Moze wyglądać na przyklad tak. Choc czesto zastępują ja lodową. U tz- a w rodzinie mowil ze zawsze jest tyle ze on na świętach tu mie był 5 lat i wtedy tez mieli swieta w innym gronie.

Edytowane przez irenkaaa
Czas edycji: 2014-12-21 o 22:44
Stary 2014-12-22, 03:32   #339
gucia6
Zakorzenienie

Irenka, pysznie to wygląda

ehhh...musicie pierogami... chyba tez upichce

a co do prezentu od męża, to dla mnie jest to zawsze niespodzianka ... ja dla niego zawsze tez mam niespodziankę
Stary 2014-12-22, 06:59   #340
aussiewoman
Zakorzenienie

Leje znowu...lało całą noc i teraz też leje i wieje...ciemno. Dziwne te święta, dziwna ta pogoda, ale co tam najważniejsze, że spędzamy je rodzinnie razem. Będzie wreszcie czas na czytanie, oglądanie seriali, spacery Jeszcze troszkę
Ja też zawsze pakuję prezenty w kolorowy papier. Zawiązuję wstążki z kokardami. Tak jest milej. Mam nadzieję, że otrzymującym prezenty również

Farsz na pierogi dzisiaj robię, a pierogi pewnie jutro. Muszę jeszcze buraki na barszcz kupić bo na śmierć o nich zapomniałam Łosoś i halibut już kupione. Zupę rybna mama robi. Hmm święta tuż tuż
aussiewoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 07:34   #341
__Amelia _
Rozeznanie

Kawa, milego dnia
__Amelia _ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-22, 08:05   #342
gosia261282
Gang Iren

Dzień dobry.

Ja szczerze mówiąc się nie wisilam. Chatę ogarnęłam porzadniej, ale specjalnego błysku nie ma. Co ja posprzątam, to dzieciaki nabrudzą. Rybkę smazoną robię. rybę po japońsku, makiełki, pierogi mam w zamrażalniku zrobione ale nie przeze mnie, kobieta robi i sprzedaje. Barszcz będzie. I to chyba wszystko jeśli chodzi o Wigilię.

Na Wigilii będziemy tylko my i moja mama. Dla dorosłych członków rodziny są symboliczne drobiazgi w postaci kosmetyków. Dla córy tablet, ubrania, książka, perfumy. Dla starszego synka tor do resoraków, lego duplo, gitara zabawkowa, książka, domino obrazkowe, zestaw ciastoliny,ubrania. Dla młodszego ubrania, grający i swiecący samolot, zabawkowa piła, lego duplo, marakasy, książeczka, przytulanka.
Stary 2014-12-22, 08:31   #343
Kamlisa
Zakorzenienie

leje i wieje Nosa się nie chce wysciubiac z domu...Chyba siłownie sobie dziś odpuszczę, bo musiałabym w sumie 3 razy biegac na miasto...
Stary 2014-12-22, 08:44   #344
201608151053
Konto usunięte

U mnie to samo...Wiatr okropny.
Nie chce mi się okien myć, bo co chwilę pada. Wyprane firanki muszą wystarczyć świątecznie.

Kawa.

---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Kamlisa Pokaż wiadomość
Czytam, testując uparcie okulary ( te slady na nosie!) - 4 tomy Akunina już poszły
To mnie w okularach najbardziej wkurza...Po kilku sekundach mam kratery, a okulary - niby leciutkie. Po przeciwsłonecznych zresztą tak samo...Myślałam, ze to ja mam taki wielce delikatny nos

Akuninów jeszcze trochę masz...

Jeśli będziesz miała ochotę na klasyczne kryminały - polecam Stevena Saylora z Gordianusem. Ale to starożytny Rzym. Też stylowe czytadła...

Zaczęliśmy wczoraj drugi sezon Sleepy Hollow. Da sie oglądać, ale przerwa między sezonami za długa, zbyt wielu rzeczy się nie pamieta
201608151053 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 08:54   #345
Kamlisa
Zakorzenienie

Saylora czytałam, Beti A znasz braciszka Cadfaela? Serial niezły tez z tym zrobili...
Stary 2014-12-22, 08:58   #346
Michell72
Zakorzenienie

E nie tak pracowicie..Nie są to skomplikowane dania.Te najbardziej pracochłonne -dostanę od mamy.Rodzice na wigilię - jadą do rodziny .Brat -ojca jest ciężko chory i pewnie będą to jego ostatnie święta.Szykują tyle potraw,że i mnie się skapnie-gotowiec
Macie smakowite przepisy na te śledzie?
Stary 2014-12-22, 09:17   #347
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
Saylora czytałam, Beti A znasz braciszka Cadfaela? Serial niezły tez z tym zrobili...
Nie...Ale obejrzę Ten gryzoń mnie z torbami puści
Stary 2014-12-22, 09:20   #348
johambina
Zakorzenienie

GG do johambina

dobry...
kawaaa.....
za oknem ponuro i wręcz jesiennie, całą noc lało i wiało... teraz jakby trochę mniej ale i tak do bani

Irenka cudne te rolady....aż mi się zachciało takiej.....

Miszka ja w tym roku będę robić takie śledzie http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/...JERANKIEM.html
jadłam, sama jeszcze nie robiłam ale są super.....

zbieram się zaraz popracować dwie godzinki
miłego dnia

Stary 2014-12-22, 10:57   #349
__Amelia _
Rozeznanie

Piekne te klody drzewa irenkaa. U nas bedzie tylko panettone i tiramisu. Moze wlasnie tiramisu zrobimy jako klode drzewa. Jeszcze nie zdecydowalismy. We Francji Swieta trwaja tylko jeden dzien.26 XII jest zwyklym nieswiatecznym dniem. Wigilia nie ma tak duzego znaczenia jak w Polsce. Coz, jak to sie mowi: pojechales do Rzymu postepuj jak rzymianin bedac tutaj dostrzegam piekno polskiej tradycji
__Amelia _ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-22, 11:14   #350
Kamlisa
Zakorzenienie

Cadfael to tylko 13 odcinków, świetny Derek jacobi
Panettone tez mam
Stary 2014-12-22, 11:38   #351
Michell72
Zakorzenienie

Ależ wieje.O 15 zaplanowałam spacer do biblioteki z synem,ale odpuszczam pieszą wycieczkę Córka z mężem pojechali po towar-także się uroczo lenię.

Aśka przepis zanotowałam
Stary 2014-12-22, 11:52   #352
irenkaaa
Zakorzenienie

U nas tez Penettone bedzie ale tu gdzie mieszkamy a u siostry tz-a podobno jak to tz mowi powinno byc buche de noel. Mam nadzieje.
Sama sie kiedys przymierzałam do tego ale jakos jeszcze nie zrobiłam.

Stary 2014-12-22, 12:21   #353
aussiewoman
Zakorzenienie

Irenka- oj tak to ciasto wygląda smakowicie i ma piękna prezentację i z tego co widzę w necie jest kilka rodzajów, jedne jak nasza rolada z biszkoptem, a w innych biszkopt zastępuje czekolada
aussiewoman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 12:34   #354
Michell72
Zakorzenienie

Ciasto wygląda pięknie i napewno smakuje znakomicie
Stary 2014-12-22, 13:06   #355
irenkaaa
Zakorzenienie

Zazwyczaj jest z czekolada wlasnie. Mam kilka przepisów. Kształt tez ma znaczenie ... Sęk ma wróżyć cos dobrego takie tam ...
Jak u nas sie cos tez znajdzie. Chocby ta babcia ex ktora mi dawała zawiniątko z grosikiem i łuska rybia na szczescie

Stary 2014-12-22, 16:52   #356
201608151053
Konto usunięte

Obiecująca brytyjska produkcja

http://www.filmweb.pl/serial/Schodam...82-2010-608854
Stary 2014-12-22, 17:16   #357
Kamlisa
Zakorzenienie

tylko ten świąteczny pieniek wygląda na zabójczo słodki Ja tam lubie słodkie, ale przełamane czyms kwaśnym, alkoholowym - tiramisu na przykład, ale jeszcze z wiśniami

---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ----------

Schodami w góre, inna wersja W suterynie - 2 sezony z AXN - czeka na obejrzenie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-22, 17:27   #358
201608151053
Konto usunięte

Cytat:
Schodami w góre, inna wersja W suterynie - 2 sezony z AXN - czeka na obejrzenie
To tak jak u mnieNie wiadomo, w co oczy włożyć
Stary 2014-12-22, 19:10   #359
JUKA73
Zadomowienie

Gdzie jesteście ?

Nie chce mi się pakować. Zabieram się za to od dwóch godzin i......nic. Nie lubię Nie mam pojęcia co zabrać. Pewnie, jak zwykle będę obładowana, jakbym na miesiąc przyjechała

A do tego Młoda pokasłuje Starsza ma katar Nastroju świątecznego - zero
JUKA73 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-22, 19:42   #360
dircikowa
Zadomowienie

Dobry wieczór

Moje przygotowania przedświąteczne nadal w ... lesie, i to bez takich ładnych drzew jak u Irenki. Całe szczęście, że to my wybywamy a nie gości mamy. Tak czy inaczej planuję przygotować śledzie (o tym za chwilę), sernik, makowiec last minute , 2 kapusty świąteczne: jedna z żurawiną a druga z grzybami, jakąś szynkę domową do jedzenia na zimno (może ala schab Miszki). Na drugie święto w domu też trzeba coś ugotować na obiad, ale jeszcze nie zdecydowałam co. Może roladki z polędwiczek drobiowych zawijane w szynkę parmeńską (pychotka) i coś z indyka. Sałatki wymyślę na bieżąco.
Co do śledzia - to raz w roku, na wigilię robię i jadam tradycyjną sałatkę śledziową, warstwową. Śledzia (matjasy) moczę w mleku całą noc, a potem rano robię sałatkę z warstw: ziemniaki w mundurkach pokrojone w plasterki, wymoczony śledź, jabłko w kosteczkę, cebula w cienkie piórka (może być czerwona) i kołderka śmietanowo-majonezowa przyprószona zieloną natką pietruszki. Polecam

Juka - mi już przeszło takie przepakowywanie, ale to zagęszczenie podróży daje ten komfort, że pakowanie staje się proste i rzeczy z podróży na podróż coraz mniej zabieram. Zdrówka dla wszystkich, pogoda niestety bardzo niekorzystna pod tym względem - wiatr, mokro, paskudnie.
dircikowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości