![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 30 + 40 + dzień po dniu :-)
W mężu mieści się tylko mężczyzna; w żonie mieści się mężczyzna, ojciec, matka i kobieta...
![]() ![]() Lubię pakować prezenty w papier kolorowy.To więcej problemu,niżeli wrzucić do torebki ozdobnej,ale jak ładnie wyglądają takie paczki ![]() Co macie w podarkach dla najbliższych? Jutro muszę jeszcze jechać po towar.Bogu dzięki za mamę,która uraczy mnie ciastami,bigosem,krokieta mi,pierogami i sałatką na święta ![]() Mnie zostaje zrobienie 4 gat ryb.Mam flądrę ze szpinakiem,karpia,solę i halibuta..Tego ostatniego będę robić wg przepisu tymiankowego.Upieczenie jednego ciasta(jeszcze dumam jakiego).Zrobienie sałatki (mąż) i gyrosa(córka).Kapusty z grzybami.Makiełek ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
Uhhh, u Was przygotowania swiateczne pelna para! Piekna polska tradycja... U nas natomiast baaardzo na spokojnie, przyjecia i kolacyjki trwaja juz od kilkunastu dni: odwiedza sie rodzine, przyjaciol, sa to przewaznie kolacje, dosc eleganckie, ale zadna Pani Domu sie tak nie zaharowywuje
![]() My bylismy wczoraj i dzisiaj odwiedzic przyjaciol w Genewie: nocowalismy w hotelu ( by byc niezaleznym i ich swoja obecnoscia nie absorbowac): kolacja u nich wczoraj to 3 parki, 5-6 butelek wina, po kieliszku grappy na koniec, dla panow. To wszystko ![]() Aha, "w ciemno", tzn. bez testowania, kupilam regularne opakowania Laury Mercier i Urban D. : podklady ![]() Hmmm, ostatni raz bylam w Polsce na Boze Narodzenie w 2002 roku. Wole przyjezdzac jesienia: jest spokojniej, piekna polska jesien ( jak tego roku), super odpoczynek i ladowanie akumulatorow! SPA, spacery nad morzem, w lesie, wielogodzinne rozmowy z rodzicami ![]()
#333 |
Zakorzenienie
|
To u mnie nie będzie tak elegancko, jak u Sati ani tak pracowicie, jak u Miszki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Czytam, testując uparcie okulary ( te slady na nosie!) - 4 tomy Akunina już poszły ![]() Edytowane przez Kamlisa Czas edycji: 2014-12-21 o 20:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam śledzie
![]() ![]() ![]() ![]() A tymczasem zjadłam prawie całe opakowanie czekoladek z likierem i mam wrażenie, że lekko zakręcona jestem ![]() ![]() Edytowane przez JUKA73 Czas edycji: 2014-12-21 o 21:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
ja tez..... inne dania mogłyby nie istnieć
![]() popakowałam prezenty przy uzyciu starszej córki (tez lubię w papiery i to jeszcze tak pozaklejać zeby bylo duzo frajdy przy rozpakowywaniu) jak padło na prezent dla starszej to ją zamknęłam w łazience i sama spakowałam.... widziałam rozmowę o prezentach od tż-tów.... niestety ja tez musiałam sobie sama kupić bo mój mąż nie wie co ja bym chciała.....
#336 |
Zakorzenienie
|
Ja w swieta strajkuje
![]() Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#338 |
Zakorzenienie
|
30 + 40 + dzień po dniu :-)
Cos jak nasza rolada . Zaraz znajde zdjecie.
![]() ![]() Moze wyglądać na przyklad tak. Choc czesto zastępują ja lodową. U tz- a w rodzinie mowil ze zawsze jest tyle ze on na świętach tu mie był 5 lat i wtedy tez mieli swieta w innym gronie. Sent from my iPad using Tapatalk Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2014-12-21 o 22:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
Irenka, pysznie to wygląda
ehhh...musicie pierogami... chyba tez upichce ![]() a co do prezentu od męża, to dla mnie jest to zawsze niespodzianka ![]() ![]()
#340 |
Zakorzenienie
|
Leje znowu...lało całą noc i teraz też leje i wieje...ciemno. Dziwne te święta, dziwna ta pogoda, ale co tam najważniejsze, że spędzamy je rodzinnie razem. Będzie wreszcie czas na czytanie, oglądanie seriali, spacery
![]() ![]() Ja też zawsze pakuję prezenty w kolorowy papier. Zawiązuję wstążki z kokardami. Tak jest milej. Mam nadzieję, że otrzymującym prezenty również ![]() Farsz na pierogi dzisiaj robię, a pierogi pewnie jutro. Muszę jeszcze buraki na barszcz kupić bo na śmierć o nich zapomniałam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Rozeznanie
|
Kawa, milego dnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Gang Iren
|
Dzień dobry.
Ja szczerze mówiąc się nie wisilam. Chatę ogarnęłam porzadniej, ale specjalnego błysku nie ma. Co ja posprzątam, to dzieciaki nabrudzą. Rybkę smazoną robię. rybę po japońsku, makiełki, pierogi mam w zamrażalniku zrobione ale nie przeze mnie, kobieta robi i sprzedaje. Barszcz będzie. I to chyba wszystko jeśli chodzi o Wigilię. Na Wigilii będziemy tylko my i moja mama. Dla dorosłych członków rodziny są symboliczne drobiazgi w postaci kosmetyków. Dla córy tablet, ubrania, książka, perfumy. Dla starszego synka tor do resoraków, lego duplo, gitara zabawkowa, książka, domino obrazkowe, zestaw ciastoliny,ubrania. Dla młodszego ubrania, grający i swiecący samolot, zabawkowa piła, lego duplo, marakasy, książeczka, przytulanka.
#343 |
Zakorzenienie
|
leje i wieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Konto usunięte
|
U mnie to samo...Wiatr okropny.
Nie chce mi się okien myć, bo co chwilę pada. Wyprane firanki muszą wystarczyć świątecznie. Kawa. ---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Cytat:
![]() Akuninów jeszcze trochę masz... Jeśli będziesz miała ochotę na klasyczne kryminały - polecam Stevena Saylora z Gordianusem. Ale to starożytny Rzym. Też stylowe czytadła... Zaczęliśmy wczoraj drugi sezon Sleepy Hollow. Da sie oglądać, ale przerwa między sezonami za długa, zbyt wielu rzeczy się nie pamieta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Zakorzenienie
|
Saylora czytałam, Beti
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
E nie tak pracowicie..Nie są to skomplikowane dania.Te najbardziej pracochłonne -dostanę od mamy.Rodzice na wigilię - jadą do rodziny .Brat -ojca jest ciężko chory i pewnie będą to jego ostatnie święta.Szykują tyle potraw,że i mnie się skapnie-gotowiec
![]() Macie smakowite przepisy na te śledzie? |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Zakorzenienie
|
dobry...
kawaaa..... za oknem ponuro i wręcz jesiennie, całą noc lało i wiało... teraz jakby trochę mniej ale i tak do bani Irenka cudne te rolady....aż mi się zachciało takiej..... Miszka ja w tym roku będę robić takie śledzie http://wkuchennymoknie.blox.pl/2011/...JERANKIEM.html jadłam, sama jeszcze nie robiłam ale są super..... zbieram się zaraz popracować dwie godzinki ![]() miłego dnia ![]()
#349 |
Rozeznanie
|
Piekne te klody drzewa irenkaa. U nas bedzie tylko panettone i tiramisu. Moze wlasnie tiramisu zrobimy jako klode drzewa. Jeszcze nie zdecydowalismy. We Francji Swieta trwaja tylko jeden dzien.26 XII jest zwyklym nieswiatecznym dniem. Wigilia nie ma tak duzego znaczenia jak w Polsce. Coz, jak to sie mowi: pojechales do Rzymu postepuj jak rzymianin
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Zakorzenienie
|
Cadfael to tylko 13 odcinków, świetny Derek jacobi
![]() Panettone tez mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Zakorzenienie
|
Ależ wieje.O 15 zaplanowałam spacer do biblioteki z synem,ale odpuszczam pieszą wycieczkę
![]() Aśka przepis zanotowałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Zakorzenienie
|
U nas tez Penettone bedzie ale tu gdzie mieszkamy a u siostry tz-a podobno jak to tz mowi powinno byc buche de noel. Mam nadzieje.
![]() Sama sie kiedys przymierzałam do tego ale jakos jeszcze nie zrobiłam. Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Zakorzenienie
|
Irenka- oj tak to ciasto wygląda smakowicie i ma piękna prezentację
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 |
Zakorzenienie
|
Ciasto wygląda pięknie i napewno smakuje znakomicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Zazwyczaj jest z czekolada wlasnie. Mam kilka przepisów. Kształt tez ma znaczenie ... Sęk ma wróżyć cos dobrego takie tam ...
Jak u nas sie cos tez znajdzie. Chocby ta babcia ex ktora mi dawała zawiniątko z grosikiem i łuska rybia na szczescie ![]() Sent from my iPad using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Konto usunięte
|
Obiecująca brytyjska produkcja
![]() http://www.filmweb.pl/serial/Schodam...82-2010-608854 |
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Zakorzenienie
|
tylko ten świąteczny pieniek wygląda na zabójczo słodki
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Schodami w góre, inna wersja W suterynie - 2 sezony z AXN - czeka na obejrzenie ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#358 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Zadomowienie
|
Gdzie jesteście ?
Nie chce mi się pakować. Zabieram się za to od dwóch godzin i......nic. Nie lubię ![]() ![]() ![]() A do tego Młoda pokasłuje ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
![]() Moje przygotowania przedświąteczne nadal w ... lesie, i to bez takich ładnych drzew jak u Irenki. Całe szczęście, że to my wybywamy a nie gości mamy. Tak czy inaczej planuję przygotować śledzie (o tym za chwilę), sernik, makowiec last minute ![]() Co do śledzia - to raz w roku, na wigilię robię i jadam tradycyjną sałatkę śledziową, warstwową. Śledzia (matjasy) moczę w mleku całą noc, a potem rano robię sałatkę z warstw: ziemniaki w mundurkach pokrojone w plasterki, wymoczony śledź, jabłko w kosteczkę, cebula w cienkie piórka (może być czerwona) i kołderka śmietanowo-majonezowa przyprószona zieloną natką pietruszki. Polecam ![]() Juka - mi już przeszło takie przepakowywanie, ale to zagęszczenie podróży daje ten komfort, że pakowanie staje się proste i rzeczy z podróży na podróż coraz mniej zabieram. Zdrówka dla wszystkich, pogoda niestety bardzo niekorzystna pod tym względem - wiatr, mokro, paskudnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.