Kolęda - wpuszczacie, lubicie...? - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-28, 14:31   #331
_gatinha_
Zadomowienie

Dot.: Kolęda - wpuszczacie, lubicie...?

Ja też nie wpuszczam, nie wierzę w Boga, nie chodzę do kościoła, więc nie widzę sensu ;p
Jak byłam mała to rodzice wpuszczali, ale kończyło się tak, że ksiądz trochę pomarudził, spytał zdawkowo 'co u nas' i łapczywie czekał aż dostanie kasę...
Stary 2012-12-28, 16:44   #332
agniesiaa
Naczelna Wizażanka:)

Cytat:
Napisane przez Katalin Pokaż wiadomość
dlaczego mu jeszcze dajesz kasę ?
ja bym nie dała ,niech sobie zapisze w tym kajeciku
Bo mam taką ochotę?
agniesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-28, 18:26   #333
ellish
Zakorzenienie

Ja nie przepadam za księżmi. I odkad juz nie mieszkam z rodzicami, nie przyjmuje kolędy. Nie chce pytań " dlaczego nie bierzemy slubu" itp.

Ale pamietam z dziecinstwa, ze przyjmowanie księży to byla wielka impreza. Nasze mieszkanie ksieza zostawiali sobie na koniec. Pozniej wszyscy z parafii sie u nas zbierali. Byl caly stol zastawiony, i posiadowka do rana. Ogolnie to bylo bardzo przyjemnie. Ale to dlatego, ze ksieza sie przyjaznili z rodzicami.

Co do kasy...znam ksiezy, ktorzy licza, sprawdzaja. Zreszta, tak jak wieszkosc Was pisze.
Ale w moje parafii są księża, ktorzy potrafia odmowiec przyjecia pieniedzy, jesli wiedza, ze rodzina jest biedna, wielodzietna, albo choroba tam jest itp.
Zawsze na mszy proboszcz mowi, zeby nie odmawiac przyjecia koledy, z powodu braku pieniedzy, bo to nie o to tu chodzi. I w praktyce tez sie tego trzymaja.

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2012-12-28 o 18:32
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 17:27   #334
GrumpyCat
Wredny kotecek

ODŚWIEŻAM

Nie lubię, nie przyjmuję od kiedy nie mieszkam z rodzicami Zresztą rodzice też nie każdego roku wpuszczają, w zależności od humoru

Koleżanka mieszka na stancji i jej współlokatorzy przyjmowali a ona gasiła światło w pokoju i udawała że jej nie ma ;D

Z roku na rok mam coraz gorszy stosunek do panów sukienkowych więc na pewno mi się nie odmieni

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

ps: jak byłam mała to też nie lubiłam kolędy, pytań księża o zeszyt z religii i tylko czekałam aż sobie pójdzie :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 17:44   #335
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Mimo że z klerem mi nie po drodze, wpuszczam. Jest okazja żeby zadać nurtujące mnie pytania, wymienić uwagi o życiu, religii, kościele. Bardzo lubię pytania o pracę, zdrowie członków rodziny. I patrzeć na minę księdza który otrzymawszy odpowiedzi, nie wie co powiedzieć.
Taka wizyta nigdy nie jest słodko-pierdząca. Kilka ostatnich skończyło się tym, że ksiądz szybko się ulatniał.

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Sprawdziłam. Kolęda u mnie w najbliższą sobotę. Bardzo dużo parafian zamierzają tego dnia odwiedzić. Na pewno nie będę czekać cały dzień na tą wizytę, ale jak przyjdą, to wpuszczę.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 17:47   #336
invisible_01
Zakorzeniona

Kolęda to moja trauma z dzieciństwa Te ciągłe: "pokaż zeszyt od religii", "a Ty to chyba na msze nie chodzisz, bo Cię nie kojarzę?". Odkąd się wyprowadziłam z domu żadnej kolędy nie przyjmuję i przyjmować nie mam zamiaru.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 17:51   #337
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Co do tego pytania ile kto daje i zapisywania, to słyszałam kiedyś takie wytłumaczenie, że jest to narzucone przez proboszcza, żeby dostał on całą kasę, żeby ksiądz który chodzi nie przywłaszczył sobie tej koperty.

Ja nie daję koperty ze względu na przekonania.

Znam kilku porządnych księży, którzy nie biorą koperty od biednych rodzin (a wręcz sami dają im to, co dostali od innych) czy udzielają sakramentów za darmo. Niestety większość jest bardzo pazerna i często wyraz twarzy mówi "dlaczego tak mało".
Stary 2014-12-30, 17:55   #338
GrumpyCat
Wredny kotecek

My do kościoła nie chodzimy bo księża i ich kazania o polityce nas drażnią, nie dajemy na tacę nawet złotówki, ale byliśmy na pasterce z teściową dla odczepnego i ona zapomniała torebki z domu i do tz mówi żeby dał na ofiarę. Ten otwiera portfel a tam najmniejszy nominał 20zł, nie zapomnę jego miny kiedy to wrzucił księdzu
Stary 2014-12-30, 18:02   #339
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
My do kościoła nie chodzimy bo księża i ich kazania o polityce nas drażnią, nie dajemy na tacę nawet złotówki, ale byliśmy na pasterce z teściową dla odczepnego i ona zapomniała torebki z domu i do tz mówi żeby dał na ofiarę. Ten otwiera portfel a tam najmniejszy nominał 20zł, nie zapomnę jego miny kiedy to wrzucił księdzu
Weź, bo aż mi zajad pękł i krew się leje
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 18:07   #340
201605161006
Konto usunięte

Ja nie przyjmuję kolędy, nie chodzę do kościoła, jestem agnostykiem.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 18:07   #341
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Weź, bo aż mi zajad pękł i krew się leje
Stary 2014-12-30, 18:30   #342
Sybil_
Zakorzenienie

nie lubię, nie wpuszczam
Sybil_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 18:44   #343
_Juliette_
Wtajemniczenie

A czy ktoś w ogóle to LUBI? Serio pytam, czy myślicie, że są osoby, które chętnie przyjmują księdza. Sama nie lubię, jak w domu jest kolęda, to mnie akurat nie ma, jak będę "na swoim", to nie będę wpuszczać- ale wszyscy z mojej rodziny księży wpuszczają i jest to jedna ogromna nerwówka. Gospodyni cały dzień sprząta, mimo że na święta wszystko było posprzątane, pokój przygotowany "na księdza" zamknięty cały dzień i nie wolno tam chodzić, oglądać TV ani nic, do łazienki każdy chodzi "na wyścigi", żeby nie było tak, że ksiądz przychodzi, a ktoś siku robi Komedia.
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 18:48   #344
201803090921
Konto usunięte

Niezapowiedzianych gości nie przyjmuję, tym bardziej księdza. Wystarczyło mi tego cyrku w czasach, gdy mieszkałam z rodzicami
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 19:40   #345
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Juliette_ Pokaż wiadomość
A czy ktoś w ogóle to LUBI? Serio pytam, czy myślicie, że są osoby, które chętnie przyjmują księdza. Sama nie lubię, jak w domu jest kolęda, to mnie akurat nie ma, jak będę "na swoim", to nie będę wpuszczać- ale wszyscy z mojej rodziny księży wpuszczają i jest to jedna ogromna nerwówka. Gospodyni cały dzień sprząta, mimo że na święta wszystko było posprzątane, pokój przygotowany "na księdza" zamknięty cały dzień i nie wolno tam chodzić, oglądać TV ani nic, do łazienki każdy chodzi "na wyścigi", żeby nie było tak, że ksiądz przychodzi, a ktoś siku robi Komedia.
istnieją, istnieją.
Takie osoby to np moja siostra i moja mama
Ale u nas to na luzaka. Bo ksiądz to jakby znajomy i przychodzi na końcu i jest jedna wielka impreza z innymi księżmi +ministranci

Edytowane przez ellish
Czas edycji: 2014-12-30 o 19:42
Stary 2014-12-30, 19:55   #346
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Jako apostata nie uczęszczam do kościoła i kolędy nie przyjmuję. Dla mnie to trauma z dzieciństwa. No trauma to może za wielkie słowo, ale nie cierpiałam tego. Co za barbarzyński zwyczaj i to praktykowany tylko w tym kraju. Jaki jest cel tej wizyty duszpasterskiej, która średnio trwa 5 minut? O czym można gadać z obcą osobą, która się niejako narzuca swoją wizytą? Może na wsi, gdzie każdy każdego zna a ksiądz zna każdego parafianina to ma jakiś sens. I co to za historia z zamykaniem kotów? Jeśli ktoś mnie odwiedza to przede wszystkim szanuje MOJE prawa jako gospodarza, a moje koty każdemu włażą na kolana i domagają się natychmiastowego głaskania (no chyba, że ktoś im się z twarzy nie podoba).

Ale sprawiedliwie przyznam, że odmowa przyjęcia kolędy zawsze przebiega uprzejmie i bez komentarzy z obu stron. Nawet życzymy sobie dobrego dnia/wieczoru.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 20:01   #347
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Na przykład moi rodzice. Dla nich to wielkie święto. Udzielają się w lokalnym kościele, wiec księża ich znają. Zachodzą do ich mieszkania zawsze na końcu, na posiedzenie i ploteczki.

Pamiętam jak za komuny były zapisy na kolędę. Dozorca robił listę, którą przekazywał księdzu. Jak kogoś nie lubił (jak mojej matki) mówił że ją wpisze i nie wpisywał. Matka czatowała na księdza, obserwowała w którym miejscu klatki jest i wyskakiwała jak przechodził koło naszych drzwi, żeby zaszedł do nas, mimo że nie było nas na liście. Cyrk.
Stary 2014-12-30, 20:04   #348
Milena_12
Rozeznanie

Cytat:
o jacież! Faktycznie komedia! Aż ciężko mi w to uwierzyć
Ja nie przyjmuję u siebie w domu, moja mama też od kilku lat. Z tym, że ja jestem niewierząca, więc może się to wydawać oczywiste.

Za to podoba mi się pomysł, który poznałam dopiero parę lat temu, po przeprowadzce do innego miasta: zanim ksiądz przyjdzie z wizytą, wcześniej chodzi taki giermek i pyta czy chcesz zostać odwiedzony.
Milena_12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 21:04   #349
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milena_12 Pokaż wiadomość
o jacież! Faktycznie komedia! Aż ciężko mi w to uwierzyć
Ja nie przyjmuję u siebie w domu, moja mama też od kilku lat. Z tym, że ja jestem niewierząca, więc może się to wydawać oczywiste.

Za to podoba mi się pomysł, który poznałam dopiero parę lat temu, po przeprowadzce do innego miasta: zanim ksiądz przyjdzie z wizytą, wcześniej chodzi taki giermek i pyta czy chcesz zostać odwiedzony.
a mnie sie wydawalo, ze wszedzie tak robia. U mnie w miescie rodzinnym, i we Wroclawiu i w Krakowie tez tak chodzą.
Stary 2014-12-30, 21:12   #350
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Złośnica81 Pokaż wiadomość
No właśnie, ciekawi mnie jak jest w Waszych domach, ja od kilku lat unikam tej przyjemności, a pieniędzy bym już na pewno nie dała
Śmieszą mnie trochę te ich kartoteki, do których nawet nie mamy wglądu, i "wywiady środowiskowe", a już najbardziej wyciąganie rąk po koperty choć ostatnio słyszałam parę historii o księżach, którzy nie chcą ich przyjmować
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,3072025.html
To jest uroczy artykuł o kolędzie
Ogólnie, gdy wyprowadzę się od rodziców, raczej nie będę ich wpuszczać, chyba, że ksiądz chciałby po prostu porozmawiać (choć nie wiem o czym ), w tej chwili po prostu ich unikam lub nie schodzę na dół do rodziców.
Jak jest u Was?
Ja nie przyjmuję kolędy. Przede wszystkim, nie jestem katoliczką, a poza tym - mieszkam w lewackiej norze

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-30, 22:29   #351
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://joemonster.org/art/30566/Jak_...lskiej_parafii
Stary 2015-01-05, 22:32   #352
EvilS
Raczkowanie

Nie przyjmuję księdza, szczególnie, że od kiedy jestem na swoim jest to moja świadoma decyzja. Ale odmowa przyjęcia kolędy jest uprzejma, grzeczna i bezproblemowa.
EvilS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-05, 23:36   #353
Agrh
Rozeznanie

U mnie mama przyjmuje. Jako, że byłam w domu już o 17 a ksiądz przyszedł jakoś o 17.30 to załapałam się na wizytę księdza. Ksiądz młody prosto po święceniach... Był może 10 minut. Koniecznie chciał zobaczyć książeczkę zdrowia psa , bo nigdy nie widział, pytał czy jego kazania nie są za długie, i na którą i kiedy chodzimy do kościoła. Ogólnie pitu pitu, ale trochę zdziwiło mnie pytanie jego jakieś zagadka "co przynieśli patriarchaci jezusowi"? odp: czekany...nie skumałam śmieszne to ??? bo w kolędzie jest d narodów uwielbiony... od patriarchów CZEKANY. więc na początku nie skumałam zagadki:p I ogólnie jego tekst na końcu mam dla was krwiożerczy kawała chcecie posłuchać ... i chwiala ciszy: CZAS się zbierać. Niby śmieszne niby nie... ale dla mnie niepoważne, cóż.Mało kultularne? I zapomniałam dodać tak "kropnął", że miałam mnósttwo wody na twarzy

Edytowane przez Agrh
Czas edycji: 2015-01-05 o 23:54
Agrh jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 08:58   #354
mietowka84
Rozeznanie

Ja nie przepadam za koleda, ale przyjmujemy mimo ze mamy tylko cywilny slub.

Każdy kot to czarodziej, w którego głowie dzieje się więcej, niż możemy sobie wyobrazić.
mietowka84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 09:16   #355
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Agrh Pokaż wiadomość
U mnie mama przyjmuje. Jako, że byłam w domu już o 17 a ksiądz przyszedł jakoś o 17.30 to załapałam się na wizytę księdza. Ksiądz młody prosto po święceniach... Był może 10 minut. Koniecznie chciał zobaczyć książeczkę zdrowia psa , bo nigdy nie widział, pytał czy jego kazania nie są za długie, i na którą i kiedy chodzimy do kościoła. Ogólnie pitu pitu, ale trochę zdziwiło mnie pytanie jego jakieś zagadka "co przynieśli patriarchaci jezusowi"? odp: czekany...nie skumałam śmieszne to ??? bo w kolędzie jest d narodów uwielbiony... od patriarchów CZEKANY. więc na początku nie skumałam zagadki:p I ogólnie jego tekst na końcu mam dla was krwiożerczy kawała chcecie posłuchać ... i chwiala ciszy: CZAS się zbierać. Niby śmieszne niby nie... ale dla mnie niepoważne, cóż.Mało kultularne? I zapomniałam dodać tak "kropnął", że miałam mnósttwo wody na twarzy

Żarty z reguły są niepoważne. A niekulturalne z jakiego powodu?
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 10:51   #356
carmageddon
Pełzanie

Kiedyś, jak byłam mała, rodzice wyjątkowo wpuścili kolędę. Kolędnicy ukradli mi paczkę rodzynek w czekoladzie. Długo nie mogłam tego odżałować.
carmageddon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 11:32   #357
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez carmageddon Pokaż wiadomość
Kiedyś, jak byłam mała, rodzice wyjątkowo wpuścili kolędę. Kolędnicy ukradli mi paczkę rodzynek w czekoladzie. Długo nie mogłam tego odżałować.

Dla mnie wpuszczanie czarnego z przydupasami w progi mojego domu, to abstrakt. Nie pojmuję jak można praktykować takie zwyczaje z własnej, nieprzymuszonej woli, będąc człowiekiem 18+.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 12:17   #358
_Juliette_
Wtajemniczenie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4961803 6]

Dla mnie wpuszczanie czarnego z przydupasami w progi mojego domu, to abstrakt. Nie pojmuję jak można praktykować takie zwyczaje z własnej, nieprzymuszonej woli, będąc człowiekiem 18+.[/QUOTE]

No ja też tego nie ogarniam, szczerze mówiąc
Zwłaszcza, że kolęda w mojej parafii jest, delikatnie mówiąc, bardzo nieprzyjemna. Ksiądz zadaje pytania i zapisuje nawet niektóre odpowiedzi. Oczywiście można nie odpowiedzieć, ale nie przy mojej matce, ona uwielbia takie Gestapo.
Ksiądz pyta ile masz lat. Czy się uczysz? (Jeśli tak, w klasie o jakim profilu. Jakie masz oceny. Jaką miałeś średnią na semestr.) Czy studiujesz? (Jeśli tak, jaki kierunek. Jakie masz oceny. Jaką średnią.) Jeśli chwilowo nie studiujesz (dziekanka itp.), to dlaczego? Czy pracujesz? (Gdzie, od jak dawna, jak Ci idzie, pytanie o zarobki ubrane w jakiś frazes, żeby nie powiedzieć wprost.) Czy rodzina jest "pełna", tzn. żadnych rozwodów, niesakramentalnych związków. Po czym przeżegna się i idzie. Moim zdaniem to uwłacza ludzkiej godności, ale who cares, prawda?
_Juliette_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 12:40   #359
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
No ja też tego nie ogarniam, szczerze mówiąc
Zwłaszcza, że kolęda w mojej parafii jest, delikatnie mówiąc, bardzo nieprzyjemna. Ksiądz zadaje pytania i zapisuje nawet niektóre odpowiedzi. Oczywiście można nie odpowiedzieć, ale nie przy mojej matce, ona uwielbia takie Gestapo.
Ksiądz pyta ile masz lat. Czy się uczysz? (Jeśli tak, w klasie o jakim profilu. Jakie masz oceny. Jaką miałeś średnią na semestr.) Czy studiujesz? (Jeśli tak, jaki kierunek. Jakie masz oceny. Jaką średnią.) Jeśli chwilowo nie studiujesz (dziekanka itp.), to dlaczego? Czy pracujesz? (Gdzie, od jak dawna, jak Ci idzie, pytanie o zarobki ubrane w jakiś frazes, żeby nie powiedzieć wprost.) Czy rodzina jest "pełna", tzn. żadnych rozwodów, niesakramentalnych związków. Po czym przeżegna się i idzie. Moim zdaniem to uwłacza ludzkiej godności, ale who cares, prawda?
I do
Rodziców też naprostowałam, od paru lat już nie biorą udziału w tej żenadzie.
Budujące, że coraz więcej młodych ludzi mówi, że do swojego domu nie będą wpuszczać szpiega z przybocznymi Jest nadzieja, że ten głupi zwyczaj w końcu zaniknie.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2015-01-06 o 12:43
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-06, 13:33   #360
czarownica jaga
Wtajemniczenie

Jestem praktykującą katoliczką i od kilku lat "na swoim", przyjmuję kolędę każdego roku, lubię to, bo można bliżej poznać księży i zadać im nurtujące mnie pytania. Kopertę z symbolicznym datkiem też zawsze przygotowuję Wszystko odbywa się sprawnie i w miłej amtosferze.

I am a WarriorZ

czarownica jaga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości