![]() |
#331 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część V.
Cytat:
![]()
![]() |
#332 |
Zadomowienie
|
![]() |
#333 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zadomowienie
|
Jeśli lubicie blogi to tutaj jest jeszcze jeden bardzo ciekawy z wiedzą naukową:
http://mataja.pl/category/9-miesiecy/
![]() |
#335 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tija, mam na myśli spiralę Ale nie chcę miedzianej, trochę mi "nie lezy" sposób jej działania tak od strony moralnej to raz, a dwa , ze ja jestem po cp i jest ryzyko większe, ze mnie to spotka ponownie, więc potrzebuję coś, co też jej zapobiega. Więc miedziana nie, ale teraz jest taka nowa, mirena (?). O tym myślę. Gin mnie na nią namawiał po poprzedniej ciąży, ale szkoda mi było kasy; jak wiedziałam, ze po 14 miesiącach będzie kolejny transfer. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
Piszcie piszcie o spiralach. Chetnie poczytam. I o cenach tez.
Trochę mi sie tu nudzi to poczytam sobie. |
![]() ![]() |
![]() |
#338 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Metody wewnątrzmaciczne nazywają się wkładkami wewnątrzmacicznymi. Zazwyczaj są to plastikowe implanty zawierające różne ilości miedzi, często pokryte warstwą srebra lub złota. Istnieją również wkładki wewnątrzmaciczne zawierające hormony. Należą do środków w pełni odwracalnych i długodziałających (Dębski, 2014). Wkładki miedziane są aplikowane do jamy macicy i ich działanie trwa od 3 do nawet 10 lat, w zależności od rodzaju wkładki. Po okresie używalności przewidzianym przez producenta, należy wkładkę wymienić na nową. U zdrowej kobiety nie ma potrzeby robić przerwy między wkładkami. Wkładki z miedzią nie hamują owulacji. W czasie ich użytkowania czynność gonad jest w pełni zachowana i występują naturalne krwawienia miesiączkowe. Powrót płodności następuje zaraz po usunięciu wkładki (PTG, 2014). Działanie tej metody polega na utrudnieniu transportu plemników poprzez uszkadzanie ich przez jony miedzi zawarte we wkładce. Wkładka zaburza perystaltykę jajowodów oraz wywołuje efekt antynidacyjny, czyli pseudozapalenie błony śluzowej macicy. Wkładki wewnątrzmaciczne miedziane są niechętnie zakładane nieródkom i kobietom po przebytym cięciu cesarskim. Do bezwzględnych przeciwwskazań należą: ciąża, niezdiagnozowane krwawienia, zapalenie przydatków, przebyte zapalenie wsierdzia, nieprawidłowe wyniki cytologii, leczenie immunosupresyjne, zakażenie HIV, przebyta ciąża ektopowa u nieródki, nietolerancja miedzi (Dębski, 2014). Na rynku polskim dostępne są dwie wkładki wewnątrzmaciczne z zawartością lewonorgestrelu (LNG). Nie zawierają one miedzi, lecz mają wbudowany zbiornik uwalniający hormon przez okres 3 lub 5 lat. LNG powoduje wystąpienie zmian w błonie śluzowej macicy, polegających na spadku wrażliwości na endogenne estrogeny i progesteron, oraz wywołuje stan zapalny w podścielisku. Systemy różnią się między sobą wielkością i ilością zawartości hormonu i dobową ilością jego uwalniania. System trzyletni z mniejszą zawartością hormonów nie hamuje krwawień miesiączkowych oraz wywołuje słabszy efekt progestagenny na endometrium i otaczające tkanki. System pięcioletni z większą zawartością hormonów wywołuje praktycznie całkowity zanik miesiączki. Mniejszy system ze względu na wielkość można zakładać nieródkom. Wskaźnik Pearla wkładek wewnątrzmacicznych miedzianych wynosi 0,16-1,26. Wkładek hormonalnych z większą zawartością hormonu – 0,09-0,11. Wkładek hormonalnych z mniejszą zawartością hormonu – 0,33 (PTG, 2014).
![]() |
#339 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy można ją mieć przy karmieniu piersią, ale jeśli tak, to ja na bank zdecyduję się na taką.
![]() ![]() |
![]() |
#340 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#341 |
Rozeznanie
|
Florencee, mnie też magnez nic nie daje. Ale twardnienia w miarę w normie. Tak jak piszecie - przy zmianie pozycji, przy wstawaniu, jak mi się chce siusiu. Jedynie w zeszłą sobotę brzuch się stawiaj częściej, niż zwykle. Wzięłam doraźnie no-spę (bodajże czwartą na całą ciążę) i się rozluźniło.
Co do antykoncepcji - brałam kiedyś tabsy. Fajnie wyglądałam, nawet na nich schudłam, ale samopoczucie -> -10 ![]() Zanim zaczęliśmy starać się o dziecko bardzo długo jechaliśmy po prostu na prezerwatywach. Nigdy nic się nie stało. A gdyby się stało, to zawsze zostaje ''zaraz po''. Więc raczej wrócę do gumek. Chyba, że Was podczytam i się dowiem czegoś ciekawego ![]() Ciekawe jak Fanta, nie może mi wyjść z głowy ![]()
#342 |
Zakorzenienie
|
Już nie chcę.
Nie zachęcił mnie opis. Zawsze mówiliśmy o >1 dziecku. Ja po pierwszym trymestrze mam ochotę na kolejną ciążę jak na wyjazd na wojnę. Z jednej strony chciałabym dzieci (a nie tylko 1 dziecko) z drugiej mam wrażenie że to duze obciążenie dla mnie. I fizyczne i psychiczne. I to psychiczne bardzo mnie blokuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Zakorzenienie
|
Jestem
![]() ![]() ![]() ![]() aaa no i przepisał żelazo na tę hemoglobinę ![]() DZIĘKUJĘ za wsparcie - jesteście kochane ![]() ![]()
#344 |
Zakorzenienie
|
Fanta bardzo dobre wieści
|
![]() ![]() |
![]() |
#345 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz inne metody dla karmiących ![]() W Polsce dostępne są dwa rodzaje tabletek jednoskładnikowych czyli mini tabletek gestagennych (MTG) zawierających w sobie 75 µg dezogestrelu. Jest to rodzaj progesteronu, który wykazuje silne działanie progestagenne i antyandrogenne. Wskaźnik Pearla wynosi od 0,5 do 3,0-5,0. MTG zalecana jest kobietom w okresie karmienia piersią, kobietom u których występują przeciwwskazania do stosowania złożonej antykoncepcji hormonalnej oraz kobietom źle reagującym na estrogeny syntetyczne. MTG jest z wyboru zalecane pacjentkom o średnim lub wysokim ryzyku powikłań zakrzepowo-zatorowych. Niska dawka dezogestrelu zapewnia komfort, bezpieczeństwo i wysoką efektywność antykoncepcyjną, przy minimalnych działaniach niepożądanych oraz ryzku wystąpienia ciąży pozamacicznej. MTG jest dobrze tolerowana przez pacjentki z obciążonym wywiadem medycznym (PTG, 2009). Jednoskładnikowe tabletki antykoncepcyjne należy przyjmować codziennie o tej samej porze. W trakcie przyjmowania preparatu nie występuje przerwa między opakowaniami. Stosując MTG można spodziewać się nieregularnie występujących krwawień miesięcznych. Kobiety stosujące antykoncepcję gestagenną mają zaburzenia miesiączkowania w 25-48% cykli. Mają częstsze, dłuższe krwawienia oraz krótsze okresy bez krwawień niż kobiety stosujące złożoną antykoncepcje hormonalną (Jensen, Renner, 2013). Wskaźnik Pearla dla tabletek jednoskładnikowych stosowanych przez kobiety w czasie karmienia piersią wynosi 0,5 (PTG, 2008). Do metod długoterminowych można zaliczyć zastrzyki antykoncepcyjne zawierające w sobie octan medroksyprogesteronu-depo. Jest to preparat oparty na samym progestagenie, więc może być stosowany przez kobiety z przeciwwskazaniami do zażywania estrogenu. Depo-Provere podaje się co trzy miesiące domięśniowo lub podskórnie. Jednorazowa dawka zabezpiecza przez okres 90 dni. Przez pierwsze tygodnie po podaniu zastrzyku występują nieregularne plamienia, później u większości kobiet dochodzi do zatrzymania krwawienia miesięcznego. Preparat ten charakteryzuje się licznymi objawami ubocznymi, takimi jak: wzrost masy ciała, obniżenie masy kostnej, uczuciem zmęczenia, zaburzeniami nastroju, bólami głowy (Dębski, 2014). Metoda ta również charakteryzuje się opóźnionym powrotem do płodności. Wskaźnik Pearla wynosi 0,0 do 0,7 na 100 kobieto-lat. Ze względu na brak systematyczności wśród kobiet, typowy odsetek niepowodzeń wynosi 3-5% (Kaunitz, Meredith, 2013). Na Polskim rynku w 2014 roku pojawił się implant antykoncepcyjny - Implanton NXT. Zawiera w sobie 68 mg etonogestrelu. Implant ma 4 cm długości i zakłada się go na okres 3 lat pod skórą ramienia za pomocą aplikatora. Jest to jedna z najskuteczniejszych metod antykoncepcyjnych, wskaźnik Pearla wynosi 0,0 do 0,006. W ciągu pierwszych dwóch lat stężenie hormonu jest na tyle wysokie, że blokuje owulację. W trzecim roku owulacja występuje sporadycznie. Przez całe trzy lata śluz szyjkowy jest zagęszczony i nieprzepuszczalny dla plemników. Podstawowym skutkiem ubocznym implantu jest zmieniony profil krwawień. Dotyczy to częstotliwości, obfitości i czasu krwawienia (Dębski, 2014). ---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#346 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A na przyszłość - NIE TAK OSTRO, SIOSTRO ![]() ![]()
![]() |
#347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najważniejsze ,że w porządku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie wiem jak on to wytrzymuje...muszę poszukać czy jakiegoś bromu nie przyjmuje.....bo w pracy mają samych facetów to raczej z nimi nic nie majstruje:P
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zakorzenienie
|
Czegoś długoterminowego się obawiam.
Tabletkę jedbiskladnikowa proponowali mi już wcześniej. Albo ona albo krążek, ze względu na nadciśnienie. Wybrałam krążek. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#350 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Żelazo nieźle dzieciaczki pobierają, a tu jeszcze razy dwa... Cytat:
Dobrze, że nospa pomogła. ![]() Cytat:
![]() Nie dziwię się, że się stresowałaś, dobrze że miałaś od razu wizytę i szybko się dowiedziałaś, że jest ok! Jakie żelazo będziesz brała? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#352 | |||
Zakorzenienie
|
![]() hihi ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Też ten biorę ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#354 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Zakorzenienie
|
To masz te lepsze
![]() Jeśli karmisz piersią to nie musisz czekać. Jeśli zdecydujesz się na dwuskładnikowe preparaty i nie karmisz to w zasadzie też nie musisz czekać na okres tylko, że przez pierwsze opakowanie trzeba się dodatkowo zabezpieczać.
#357 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Non stop tak gada ![]() Masakra ![]() ![]() Cytat:
Plastry brałam też przed 1 ciążą-byłam zadowolona ![]() Teraz nie wiem, jakaś wkładka czy coś-nie planuję mieć więcej dzieci, więc muszę coś skutecznego ![]() ![]() Po cc-zalecane 2 lata odczekać - tak mój gin mówił po 1. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#358 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, tak się zastanawiam... Do tej pory nie brałam żadnych witamin, męczyłam Folik do końca opakowania. Lekarz mi kazał brać ''jedną'' witaminkę dla ciężarnych dziennie. Zapytałam co poleca, nie polecił nic konkretnego (może to i lepiej - nie wciska nic od przedstawicieli farmaceutycznych). Powiedział, ze dobrze by było z DHA.
Znałazłam Mama DHA - piszą na opakowaniu, żeby brać dwie tabletki dziennie. To ile w końcu brać? Wolałabym jedną, bo i tak żrę tyle tego magnezu (nawet 5 dziennie czasami ...). I piszą też, że to Mama DHA jest też dla karmiących. Będziecie coś brać karmiąc? Pytam, bo też szykuję zamówienie na Gemini. Ktoś pytał co by tu jeszcze - żadna nie wspominała, ja sobie zamawiam herbatki laktacyjne. Koleżanka mi polecała, żeby zacząć pić ok 2 tygodnie przed planowanym porodem. Coś wiecie na ten temat? ![]()
#359 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Do tego mg - 2 tabletki Dicoflor - 1 tabletka I ostatnio urosept - 1 tab 3x dziennie, wiec tez zestaw spory ![]()
![]() |
#360 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki, mój Biofer coś przestał działać, bo hemoglobina po małym wzroście teraz spadła. ![]() Cytat:
Ja biorę Mama DHA Premium - 2 tabletki dziennie, bo dopiero wtedy osiąga się prawidłową ilość DHA, kwasu foliowego. Magnez zażywam też osobno i ciągle mi go mało. ![]() Herbatki planuję dopiero jakby problem był. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.