|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak się przygotować? - pierwsza wizyta u ginekologa
Ja pierwszy raz bylam w wieku 19, bo czulam , ze cos sie dzieje.Prawdobodobnie gdyby mi nic nie bylo to bym jeszcze nie poszla, ale namawiam dziewczyny do wizyty w momencie gdy zaczynaja wspolzyc lub gdy widza , ze cos jest nie tak jak powinno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#332 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#333 |
Przyczajenie
|
Ja mam 16 lat i od roku nie moge sie przelamac by pojsc do ginekologa... moja przyjaciolka niby mi wyjansiala co i jak ale jakos nie moge... prawde mowiac to sie boje tej wizyty...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
ja chodze od 5 lat,bylam nawet dzisiaj, i jak dla mnie nigdy nie byly to jakies traumatyczne przezycia. wole do gina niz do dentysty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#335 |
Zakorzenienie
|
a mi bada za kazdym razem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#336 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#337 |
Raczkowanie
|
A ja mam 17 lat i trafilam na okropnego lekarza... poszlam do pana doktora bo tylko do niego zostaly miejsca wolne w przychodni... ( juz samo to powinno mnie zastanowic ) kiedy weszlam ( przerazona i zapewne blada, tak sie zestresowalam ze glos mi sie trzesl ) usmiechnal sie do mnie krzywo i zapytal z czym przyszlam. Powiedzialam mu ze chcialam rozpoczac wspolzycie a wiec sprawdzic czy wszystko mam w porzadku, a on spojrzal na mnie wybaluszonymi galami i rozesmial... ( poczulam sie idiotycznie, zachowal sie tak jakby w ogole zadna dziewczyna nie przyszla do niego z takim problemem) potem mu powiedzialam ze nie mozemy przerwac blony i ze mnie tam wszystko boli kiedy chlopak usiluje ja przerwac. Zaprosil mnie na fotelik ( musialam sie rozbierac przy nim i swiecic tylkiem ) Probowal mi tam wlozyc paluch a ja myslalm ze umre z bolu, wiec mu sie "wyrwalam". Mowilam ze to boli i zeby sprobowal delikatnie, to sprobowal... tak ze mi lzy naszly do oczu... Zaczal na mnie krzyczec ze jestem nienormalna i ze powinnam sie leczyc ale psychicznie... po czym stwierdzil ze blona WYDAJE SIE byc normalna. Mialam ochote stamtad jak najszybciej uciec. Nie zadalam mu juz zadnych pytan choc mialam ich wiele. A on tez o nic nie pytal... myslalm ze zrobi mi wywiad ale on o nic nie zapytal! A moj problem zostal nadal nie rozwiazany...ucieklam stamtad z placzem... wiem mozecie sie ze mnie smiac ale samo to ze mialam isc do gina bylo dla mie ogromnym stresem a jeszcze to jak mnie potraktowal...w srode ide do innego... zbieralam sie na to 2 miesiace, tego mi poelcila koleznka, boje sie... mam juz uraz... ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#338 |
Raczkowanie
|
I z gory przepraszam dziewczyny ze byc moze Was zniechecilam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#339 |
Zakorzenienie
|
taa zawsze mi jakims podobnym sypnie
![]() a w ogole sie okazalo ze to znajoma mojej mamy,i teraz za kazdym razem w trakcie badania sobie plotkujemy i ogolnie smiesznie jest ![]() zycze wszystkim takich lekarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#340 |
Raczkowanie
|
Ja też ostatnio miałąm myśli z wybraniem się do ginekologa. ALe właśnie w tym tkwi problem. Nie mam 18, moi rodzice są lekarzami a w moim małym mieście raczej wszyscy lekarze sieznają, albo chociażby po nazwisku;/ Głównym problemem jest to że nie jestem dziewicą ( nie z własnej woli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#341 |
Raczkowanie
|
Ja dzisiaj bylam drugi raz u innego lekarza i jestem bardzo zadowolona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#342 |
Przyczajenie
|
A ja wybieram się na wizytę jutro<help>...Oczywiście mam stracha,chociaż wmawiam sobie,że będzie dobrze-panią ginekolog już znam,bo byłam u niej na badaniu piersi,kiedy zauważyłam jakiś dziwny wyciek z sutka:P(powiedziała,że ponoć to się zdarza,hm...)Babka sympatyczna,ale jak pomyślę o normalnym badaniu to jednak się boję.No nic,zobaczymy jutro.Czytam forumowe wypowiedzi i dodaję sobie otuchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#343 |
Przyczajenie
|
Dot.: pierwsza wizyta
Mam 17 lat i dzisiaj po raz pierwszy bylam na badaniu ginekologicznym.Lekarka kazała mi sie rozebrać powiedziła jak usiaść na takie specjalne krzesło,potem zbadała co nie było zbyt przyjemne.Pytała także o to czy współżyłam i jak się zabespieczam(prezerwatywy ) i... sama zaproponowała tabletki antykoncepcyjne.Niestety u mnie nie wyszło tak dobrze ponieważ stwierdziła nadżerkę.A co do tabletek to przed rozpoczęciem brania anty. zrobią ci badania krwi,a potem każą przyjść ponownie w trakcie miesiączki na badanie(do piątego dnia od rozpoczęcia cyklu-w piąty dzień bieże się pierwsza tabletkę). To chyba wszystko!
![]() |
#344 |
Zakorzenienie
|
A ja ide dzis na moja pierwsza wizyte
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#346 |
Zakorzenienie
|
Bede kolejna, ktora powie, ze nie taki diabel straszny... Wizyta byla bardzo przyjemna, pani doktor swietna i ciesze sie, ze tam w koncu dotarlam
![]() Najwazniejsze to przelamac pierwsze lody, teraz to juz moge chodzic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#347 |
BAN stały
|
Witaam
![]() Przeczytałam cały ten wątek, ale nigdzie nie było żadnej odpowiedzi która by pasowała do moich pytań. Pewnie dlatego że są dziwne, ale jak tu sięnie zapytam, to pewnie nigdzie.. Otóż mam 18 lat, co prawda w sierpniu, ale to już prawie ;P zaczęłam miesiączkować w 2 gim więc w miarę prawidłowo. później miałam długie cykle i pół roku unormowane. Do października. od 12 października nie dostałam okresu czyli pół roku. Nie wiem co mam robić. Problem tkwi w tym też, że spałam raz z chłopakiem. AA.. a czy jeśli nie mam skończonych tych 18 lat a to było by coś poważnego ( o co się bardzo obawiam) może sam stwierdzić i zadzwonić do mamy albo powiedzieć żeby przyszła? Edytowane przez kittyyy1 Czas edycji: 2007-08-21 o 13:27 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem lekarz nie powienien sie skapnac , mi np pekla blona na W-F heh ![]() A jesli chodzi o mame - mysle , ze ginekologow tez obowiazuje tajemnica lekarska i nie moze zadzwonic do Twojej mamy , chyba , ze sa w jakis ukladach... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#349 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jezu wreszcie ktoś odpisał, ja co chwilę zagglądam i sprawdzam. Test? nie nie robiłam.. ale myślę że ciąża to raczeej nie wchodzi w gre, byłoby już widać, chyba? po drugie zabezpieczyliśmy się. No czyli musiałabym powiedzieć że nie spałam tak? a co do tego, może powiedzieć mamie? nie no nie znają się w ogóle, tylko ze mama też tam chodzi.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz odwage wspolzyc a boisz sie lekarza i mamy ?idziesz do lekarza z mama? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
BAN stały
|
Widze swoje błędy ;( no cholernie się boję. a do lekarza pewnie pójdę sama..
Edytowane przez kittyyy1 Czas edycji: 2007-08-21 o 13:27 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
wiesz co ja powiedzialabym lekarzowi o wspolzyciu, wlasciwie o wszystkim co moze zawazyc na diagnozie. popros zeby nie mowil mamie i tyle, obowiazuje go przeciez tajemnica lekarska.. albo pojdz do innego niz chodzi mama
![]() ja mialam nieco niekomfortowa pierwsza wizyte bo lekarka przy mamie zapytala czy wspolzylam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#354 |
Przyczajenie
|
ja swoja pierwszą wizytę(i jedyną do tej pory) wspominam bardzo miło, poszłam prywatnie, bo państwowo trzeba było czekać długo a ja musiałam już bo miałam grzybicę i swędziało niemiłosiernie
![]() też sie bałam, ale poszłam byłam u faceta(bardzo miły) najpierw wypytał co i jak, potem zrobił usg brzucha a potem badanie na fotelu, trochę nieprzyjemne ale krótkie i niezbyt bolesne, owszem troszkę tak ale spokojnie dało się przejść ![]() za jakis czas planuję ciażę i myślę aby to właśnie on ją prowadził mimo że prywatnie to kosztuje, ale czym jest komfort psychiczny wobec kasy, jak czasem czytam o tych wrednych palantach to słabo się robi ![]() dziewczyny nie bójcie się a już na pewno jak macie jakieś problemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Zakorzenienie
|
Kittyyy przeciez nie musisz isc do lekarza z mama, jestes prawie pelnoletnia i nikt problemow nie bedzie robil. Lekarz nie zapisuje nigdzie tego czy wspolzylas juz czy nie, przynajmniej w moim przypadku tak nie bylo i lekarka nie bedzie leciec do Twojej mamy jej powiedziec
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Wtajemniczenie
|
Coż... dołączę swoje opowiadanie
![]() Facet bardzo mily, choc po przeczytaniu wszystkich postow zdziwilam sie ze mnie nie zapytal o pierwsza miesiaczke (tylko o ostatnia) i ew. o choroby przebyte. No pozniej krotkie swiecenie tylkiem (fajne to powiedzenie) ![]() ![]() Idźta i niebójta się. ![]()
![]() Edytowane przez meggara Czas edycji: 2007-04-17 o 18:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#357 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wrr.. dzięki za pocieszenie. Zobaczymy jak będzie.. Jak PRZEŻYJĘ tto napisze jak było.. Pojdę zapewne w czwartek. jeszcze raz dzięki za pomoc wszystkim, bo pewnie bym się jeszcze ne wybrała.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#358 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#359 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#360 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taaaaa "samolot ![]() Pierwsza moja wizyta, to 100 kilo w gaciach przed i uśmiech na pół twarzy po ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:00.