|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3571 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
Wasze historie okołoporodowe to najlepsza metoda antykoncepcyjna na świecie.
Dzięki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3572 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3573 |
BAN stały
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89050868]no dobra, ale to nie jest standardowa oferta, tylko promocja playa.
Przeniesienie numeru sie nie oplaca, wyjdzie mi drozej i tak.[/QUOTE]Pisałam wyżej. Mój mąż ma normalny abonament Legimi z audiobookami i płaci 39.99. Tyle co jedna książka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3574 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Dlatego ogólnie uważam, że wymiana tego typu wrażeń nie ma sensu, szczególnie jeśli słucha tego osoba z jakimś lękowym podejściem do rzeczywistości ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:30 ---------- Poprzedni post napisano o 09:27 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3575 |
Zakorzeniona
|
[1=bbab4b1e68366f09bc3914c 9672f02df694c852f_622be74 47f718;89051102]Dzięki. Jednak już nie było sił na łażenie, ale była czynna knajpa xoxo czy jakoś tak i wjechała herbata z Żaberki
![]() ![]() ![]() Dlatego ogólnie uważam, że wymiana tego typu wrażeń nie ma sensu, szczególnie jeśli słucha tego osoba z jakimś lękowym podejściem do rzeczywistości ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]A według mnie właśnie ma sens mówienie o tym, że życie nie zawsze wygląda jak to, co się zawsze sprzedaje, czyli że zapomina się o bólu, jak Ci kładą dziecko na piersi to spada fala miłości, poród to sama natura i tak dalej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3576 |
Zakorzenienie
|
Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem/nastolatką zapytałam mamę czy poród naprawdę boli tak jak to pokazują na filmach, że kobieta drze się w niebogłosy itd. Bo jeśli tak, to ja w życiu nie chcę rodzić. I powiedziała, że to kwestia indywidualna. Że z moim bratem było ciężko, bo długo trwało i skończyło się porodem kleszczowym, a ze mną 5 minut i po sprawie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3577 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale fakty są takie, że mnie porody w ogóle nie interesują, szczególnie obcych mi osób i osobiście odesłałabym bliską osobę do dobrego lekarza, żeby sobie porozmawiała z kimś kompetentnym ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3578 |
Konto usunięte
|
To ja się wyłamię i mój poród był super lajtowy - ból oczywiście był i jest on męczący i obezwladniajacy w takim sensie, że nie da się przed nim uciec tylko trzeba przez to przejść- ale spokojnie da się to zrobić. Ja miałam prywatna położna i robiłam wszystko co mi kazała, jak w wojsku - każdy rozkaz wypełniony i poszło raz dwa. Żadnych nacięć, żadnych komplikacji. Oczywiście jak każda rodzącą zaliczyłam kryzys 8cm, ale to jest całkowicie naturalne. Nawet nie krzyczałam, położna mnie wręcz zachęcała żebym sobie krzyknęła, bo to podobno pomaga.
Może znaczenie ma to, że przez całą ciążę byłam aktywna, pracowałam, jeździłam na wycieczki, chodziłam na basen, żadnego zalegania (bo oczywiście mogłam, byłam zdrowa, a nie każda ma taki lajcik). Do tego od samego początku ćwiczyłam intensywnie mięśnie kegla, smarowałam sobie krocze olejkami i przez cały czas byliśmy aktywni seksualnie - i według mojej położnej seks to jest najlepsza metoda na odpowiednie rozciągnięcie przed porodem ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3579 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3580 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- [1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89051122]To ja się wyłamię i mój poród był super lajtowy - ból oczywiście był i jest on męczący i obezwladniajacy w takim sensie, że nie da się przed nim uciec tylko trzeba przez to przejść- ale spokojnie da się to zrobić. Ja miałam prywatna położna i robiłam wszystko co mi kazała, jak w wojsku - każdy rozkaz wypełniony i poszło raz dwa. Żadnych nacięć, żadnych komplikacji. Oczywiście jak każda rodzącą zaliczyłam kryzys 8cm, ale to jest całkowicie naturalne. Nawet nie krzyczałam, położna mnie wręcz zachęcała żebym sobie krzyknęła, bo to podobno pomaga. Może znaczenie ma to, że przez całą ciążę byłam aktywna, pracowałam, jeździłam na wycieczki, chodziłam na basen, żadnego zalegania (bo oczywiście mogłam, byłam zdrowa, a nie każda ma taki lajcik). Do tego od samego początku ćwiczyłam intensywnie mięśnie kegla, smarowałam sobie krocze olejkami i przez cały czas byliśmy aktywni seksualnie - i według mojej położnej seks to jest najlepsza metoda na odpowiednie rozciągnięcie przed porodem ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Współpraca z położna robi dużo. Pamiętam jak na praktykach na porodówce kobieta kompletnie nie współpracowała z położnymi i niestety porod przez to stał się dla niej trauma. Gdyby wykonywała polecenia położnych to miałaby chyba łatwiej urodzić. No ale zależy od kobiety, nie ma co nikogo winić. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3581 |
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89051122]To ja się wyłamię i mój poród był super lajtowy - ból oczywiście był i jest on męczący i obezwladniajacy w takim sensie, że nie da się przed nim uciec tylko trzeba przez to przejść- ale spokojnie da się to zrobić. Ja miałam prywatna położna i robiłam wszystko co mi kazała, jak w wojsku - każdy rozkaz wypełniony i poszło raz dwa. Żadnych nacięć, żadnych komplikacji. Oczywiście jak każda rodzącą zaliczyłam kryzys 8cm, ale to jest całkowicie naturalne. Nawet nie krzyczałam, położna mnie wręcz zachęcała żebym sobie krzyknęła, bo to podobno pomaga.
Może znaczenie ma to, że przez całą ciążę byłam aktywna, pracowałam, jeździłam na wycieczki, chodziłam na basen, żadnego zalegania (bo oczywiście mogłam, byłam zdrowa, a nie każda ma taki lajcik). Do tego od samego początku ćwiczyłam intensywnie mięśnie kegla, smarowałam sobie krocze olejkami i przez cały czas byliśmy aktywni seksualnie - i według mojej położnej seks to jest najlepsza metoda na odpowiednie rozciągnięcie przed porodem ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No ogólnie nie da się wypisać z porodu, cokolwiek się dzieje to się nie cofniesz 🤷 Też byłam aktywna w ciąży- do 8 miesiąca jeździłam na rowerze, spacery, gó.wno mi to dało xD Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu na mnie to gorzej działa, niż jakieś suche fakty, bez emocjonalnych opisów. Dla przykładu - miałam laparoskopowo usuwany woreczek żółciowy, naczytałam się na forach, jak to ludzie cierpieli, jak bolało, jak się źle goiło, obejrzałam jak wygląda taki zabieg prawie się przy tym porzygałam i zemdlałam, że coś takiego będą mi robić, ale chciałam wiedzieć. O mały włos nie odwołałam zabiegu, ale poszłam i okazało się, że było spoko, przestało boleć po trzech dniach i do dzisiaj nie mam żadnych powikłań. Czytanie wcale mi nie pomogło lepiej to przejść, tylko najadłam się stresu. Pewnie, że dobrze jest wiedzieć co człowieka czeka, ale serio wolę po prostu fakty, niż takie opisy, że aż boli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3583 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3584 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli kogoś interesuje tematyka porodowa to polecam na fb grupę błękitny poród. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3585 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3586 | |
whatever
|
Cytat:
Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3587 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3588 |
Konto usunięte
|
Bo w internecie jak już ktoś pisze to zazwyczaj jest to negatywna opinia
![]() U mnie w szpitalu było tak, że jeszcze w domu sporządziłam plan porodu, wyraziłam bądź nie, zgody na różne procedury medyczne podczas porodu. O wszystko mnie pytano. Na kilka tyg. Przed porodem byłam na szpitalnej konsultacji z anestezjologiem pod kątem znieczulenia. Ale ostatecznie podczas porodu zrezygnowałam ze znieczulenia, bo dobrze mi szło i przede wszystkim szybko, nie chciałam spowalniać akcji porodowej. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O wiele więcej wyniosłam nowych informacji odnośnie bólów rwy kulszowej czy migren, bo się z tym nie spotykam ani osobiście, ani nie czytałam, ani w mediach nie jest to chodliwy temat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Po co? Jedna rodzi tak, inna siak, poród jako taki nie ma swojego jednego, określonego przebiegu i porcji bólu jaki będzie kobieta musiała znieść. Większość kobiet rodzi bez większych problemów, mąk piekielnych, zagrożeń życia. Tylko ze faktycznie, te to nie maja potem o czym opowiadać.
![]() |
![]() |
#3591 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To tak jak z operacjami - wiele z nich jest obarczonych jakimś ryzykiem zgonu lub poważnych powikłań i o ile dobrze o tym wiedzieć i być świadomym, tak nie należy się tym zadręczać skoro to ryzyko wynosi 1%. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3592 | |
Zakorzenienie
|
Dlatego:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U dentysty tez się zdarzają koszmary, ale. po co tym ludzi straszyć? Mi za dzieciaka naopowiadali i do dziś histerycznie boje się dentysty i najchętniej to nawet do przeglądu bym brała narkozę. Każde stuknięcie w ząb, każde dotknięcie w dziąsło powoduje u mnie wybuch paniki i urojonego bólu /oczekiwania na ból, kazda wizyta, nawet ortodontyczną to dla mnie trauma. Po co ludziom to robić?
![]() |
![]() |
#3594 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie wiem, jaki mam próg bólu, ale mam endometriozę (ponoć lekki stopień) i podczas okresu czasem bolało mnie tak, że slanialam się po podłodze. Teraz jest jakos lepiej, tabletki szybciej pomagają i ten ból jest do wytrzymania. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3595 |
Zakorzeniona
|
[1=07f49d5297ed442eaa63bdc 5e3365630f1fe1bde_620d900 1ec3ce;89051167]A moim zdaniem bez sensu jest sianie takiej paniki. Fakt jest taki, że jednak w większości przypadków poród jest w miarę znośny, a ludzie decydują się na kolejne. Masz znacznie większą szansę żeby było ok bądź znośnie niż że będzie dramat i Cię rozerwie na pół, nie mówiąc już o innych poważnych komplikacjach.
To tak jak z operacjami - wiele z nich jest obarczonych jakimś ryzykiem zgonu lub poważnych powikłań i o ile dobrze o tym wiedzieć i być świadomym, tak nie należy się tym zadręczać skoro to ryzyko wynosi 1%. Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Na szczęście nie mam zamiaru nigdy rodzić, ale nie wiem, czy miałabym większą szansę na to, że byłoby ok, przecież nikt mi tego nie zagwarantuje. Najbliższe mi osoby wspominają poród bardzo źle, więc ja tego nie widzę jako przypadek jeden na milion. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3596 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3597 |
Konto usunięte
|
Nie czytałam tych waszych opisow, bo mnie to nie interesuje, ale się zastanawiam, dlaczego ludzie tak beznadziejnie przechodzą ten poród. Wiele kobiet umarło w przeszłości z tego powodu. Czemu to nie jest jak u innych ssaków, rach ciach i po temacie.
Natura powinna zachęcać, a nie zniechęcać. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3598 | |
Konto usunięte
|
Wszystko co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 63
Cytat:
Dokładnie Chociaż poród mojej córki w październiku może nie był traumatyczny i był „normalny” to nigdy nie zapomnę tego bolu i w ogóle. Wkurza mnie jak mi ktoś wmawia ze zapomnę. Nawet jak zdecyduje się na kolejne dziecko to nie znaczy ze zapomniałam tylko ze wiem na co się pisze bo pozytywy przeważają negatywy (dla tej osoby) i suma sumarum ma się to dziecko a niektórzy chyba wychodzą z tego założenia Druga sprawa ze rodziłam bez znieczulenia tylko na gazie bo na inne rzeczy już się okazało za pozno wiec o ile traumy nie było to mam żal ze akurat to było przeoczone bo od drzwi mówiłam ze chce epidural ![]() ![]() Wydaje mi się ze pierwszy jest łatwiejszy pod tym względem ze nie wiedziałam co mnie czeka. Chociaż moja córeczka była wyczekana i po stratach to nie wiem czy zdecydujemy się na drugie kiedyś a nawet jeśli to na pewno nie dlatego ze właśnie zapomniałam. ![]() Fala miłości tez nie spadła na mnie od razu wiec piona. Byłam wycieńczona i hormony trzymały mnie na nogach bez snu przez tyle czasu zanim ogarnelam co się stało minęło kilkanascie godzin bo w mojej głowie byłam w szoku i nadal jakoś nie mogłam pojąć skąd się ona wzięła jakoś ![]() Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2021-12-27 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3599 |
Konto usunięte
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;89051177]Nie czytałam tych waszych opisow, bo mnie to nie interesuje, ale się zastanawiam, dlaczego ludzie tak beznadziejnie przechodzą ten poród. Wiele kobiet umarło w przeszłości z tego powodu. Czemu to nie jest jak u innych ssaków, rach ciach i po temacie.
Natura powinna zachęcać, a nie zniechęcać. ![]() Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Bo ludzie jako ssaki mają wyjątkowo duży mózg, więc dużą głowę i ewolucja jakby nie nadążyła za wytworzeniem odpowiednio szerokiej szyjki maciciy. Tak więc owszem, ludzie maja najbardziej przerąbany poród ze wszystkich zwierząt. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3600 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.