Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;) - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-25, 22:03   #3571
asiuk
Zakorzenienie

Dot.: Wymarzony pierścionek - cz. XII sagi ;)

Takie tam, problemy z głową Za słabą.

Miłego wieczoru życzę.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-25, 23:19   #3572
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Halo dziewczyny.

Etko, Haniu, Anitko- dziękuje i za słowa pocieszenia. A reszcie dziewczyn za milczenie też Strasznie sie ciesze ze znalazlam ten watek. Glupio mi sie zrobilo ze wyskoczylam z takim tematem w Wigilie no ale... coz, rodzice tez z tym wyskoczyli jak ... szkoda mowic co. I juz napisalam ten post tak w trakcie mega dola no a potem juz nie chcialam kasowac. Jeszcze raz dzieki ze jestescie.

Sytuacja w domu bez zmian, ogolnie tata pije i nie chce sie leczyc a mama mu postawila ktores tam ultimatum, z ktorego on sobie niewiele robi bo slowo rozwod przewijalo sie wielokrotnie. Nie wiem jak bedzie tym razem, chwilowo mam nastroj egoistyczny, chrzanie to wszystko i wracam jutro do siebie. Chcialabym miec chociaz pol cieplego swiatecznego dnia. Rodzinnego. W koncu to i tak moja przyszla rodzina. No, koniec, eot

Asiuk, z za slaba glowa TŻ czy Twoja?

Wiecie, zaczelam czytac watek pierscionkowy od poczatku Kiedys sobie obiecalam ze sie za to zabiore i akurat mam czas. Jestem tak na 1/3 II czesci, etap zareczyn Kasi, Dorinki, wyjazdu TŻ Madzialenki i innych sytuacji sprzed 1,5 roku. Fajnie sie to czyta tak z perspektywy czasu Lepiej Was poznam

Dobranoc
Stary 2008-12-25, 23:34   #3573
miskowa
Zakorzenienie

Zaro, zdystansuj się, chociaż to niełatwe, gdy chodzi o rodzinę, ale na szczęście masz gdzie uciec i masz tż.
to ambitnie, skoro chcesz czytać wszystko po kolei, sporo fajnych historii...
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 00:34   #3574
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość
Zaro, zdystansuj się, chociaż to niełatwe, gdy chodzi o rodzinę, ale na szczęście masz gdzie uciec i masz tż.
to ambitnie, skoro chcesz czytać wszystko po kolei, sporo fajnych historii...
Miśku, no właśnie widzisz, zdystansowałam się już trochę. Nie jest łatwo i nie umiem za bardzo stanąc po żadnej stronie bo przecież to rodzice i kocham ich tak samo... Chociaż mamy mi bardziej żal. Ale kurczę, mam tyle lat że chciałabym zadbać o swoje życie a nie martwić się o to, jak oni radzą sobie (a raczej- nie radzą) ze sobą. Jak to napisałam to wydaje mi się jeszcze bardziej egoistyczne No ale kurczę... tak czuję.

Miśku a jak sie spodobał TŻ Twój prezent? Już pewnie siedzi i gra/jeździ

A, zapomniałabym. Tyle pozytywnego że pogadałam dziś z mamą o TŻ, sama zaczęła temat, powypytywała o różne rzeczy ale tak nie nachalnie tylko nawet sympatycznie. Ucieszyłam się. Wprawdzie mam trochę wrażenie że zrobiła to żeby mi "wynagrodzić" sytuację w domu, wiecie co mam na myśli. Ale nie będę tego rozkminiać, dobrze ze w ogóle wykazała trochę zainteresowania. Jutro go ze względów oczywistych na obiad nie mogłam zaprosić ale... mam nadzięję że pojawi sie niedługo jakaś lepsza okazja, a mama już będzie przynajmniej jakoś pozytywniej ustosunkowana.
Stary 2008-12-26, 08:51   #3575
ANITKA79
Zadomowienie

A mi od rana jest smutno. Wczoraj poklocilam sie z Tztem w zwiazku z czym na chrzciny dzis ide sama . A wszystko poszlo o jego mame. Rozumiem ze jest chora itp.. ze caly czas byl u niej w szpitalu i sie o nia troszczy. Ale dzien wczesniej obiecal mi ze przyjedzie do mnie po poludniu w pierwszy dzien swiat i przyjechal o 17 tej ale tylko po to zeby powiedziec mi ze juz musi jechac bo dostal telefon od ciotki, ze mama dzwonila zeby przyjechal przywiozl jej cos tam i pomogl sie przebrac A wlasnie od niej wrocil/ bo juz byl u niej/ Na dodatek ja sie wczoraj sama srednio czulam i zaproponowalam ze ok niech jedzie i potem wroci ale powiedzial ze to juz bedzie pozno bo musi do domu po pizame czy cos tam dla niej jechac, potem do szpitala i nie wie o ktorej wyjdzie.

Wiec sie zezloscilam, bo poczulam sie jako dodatek w swieta i powiedzialam zeby sobie jechal, przy okazji jako ze jestem impuklsywna powiedzialam mu pare slow na temat jego mamy, zeby sobie jechal, ze nie musi przyjezdzac od laski, ze niech sobie jedzie do Norwegii bo i tak go nie mam w swieta, wiec jest prawie tak samo jakby byl tam.. Ze bardziej slucha sie ciotki i /siostry jego mamy/ i wazniejsze sa jej slowa niz jego narzeczonej/
Tz powiedzial tylko ze nie bedzie tego sluchal i wychodzi..
A wieczorem napisal, ze nagadalam mu tyle glupstw ze mu wystarczy i ze do mojej bratanicy na chrzciny ze mna nie jedzie, oprocz tego wylaczyl telefon

Cholera, ja wszystko rozumiem naprawde, ze mama jest wazna itp.., i jak jezdzi do niej caly czas, ze w wigilie i wczesniej...i nic nie mowilam. Ale to nie oznacza ze ma byc z nia 24 na dobe /nie jest nieprzytomna/ Tylko dlaczego ja jestem na drugim miejscu? Czuje sie jak dodatek Tz nawet biegal w wigilie za telewizorem dla niej do szpitala malutkim. Dla mnie to juz jest przesada, tymbardziej ze wczoraj mu powiedzialam: Gdzie byla przez ten czas jak mieszkala gdzie indziej i nie interesowala sie przez 2 lata ani nim ani siostra? W domu byla gosciem i tylko po to zeby wypic. A teraz sobie o synie przypomniala??

Przepraszam ze tak dlugo, ale wyc mi sie chce i musialam to z siebie wyrzucic Jest mi zle
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 10:08   #3576
kaska87
Zakorzenienie

cześć dziewczyny

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 10:32   #3577
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

witam

my juz po sniadanku i po filmie ogladanym w łózeczku
teraz powiedzialam do TZ (tak jak wczoraj) "kochanie włacz sobie gry, potem posprzatamy " (bo mielismy pozmywac) ten szczeka na dół, ze ja sie nie złoszcze ze gra juz kolejny dzien (wczoraj cały dzien grał) i ja cwaniacko chciałam miec czas na net bo inaczej on by mi go zajął hehe

wczoraj wypilam jednego drinka do filmu i co?? i co?? chyba był za mocny bo padłam od razu i nawet filmu nie zobaczyłam do konca ech...

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 10:39   #3578
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Anitko, to, że stawiasz go w sytuacji 'między młotem a kowadłem' pewnie zawsze się źle dla Ciebie skończy..tak sobie myślę. chociaż rozumiem Twoje rozgoryczenie.

Dyskretnej troski trzeba mi..
et-ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 10:50   #3579
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Anitko mam nadzieje, ze sytuacja z TZ sie wyjasni i ze pójdzie z Tobą na te chrzciny. mi wczoraj w nocy padł juz internet (jak z Toba rozmawiałam) ale widze, ze TZ dalej nie właczył telefonu i pewnie nie przeczytał twojego ostatniego smska do niego.

Stary 2008-12-26, 11:18   #3580
asiuk
Zakorzenienie

Cześc.

Cytat:
Napisane przez zara_84 Pokaż wiadomość
Asiuk, z za slaba glowa TŻ czy Twoja?
Moją, niekoniecznie z winy alkoholu.
Zaro, nic nie napiszę. Będę tylko mocno wierzyc, że wśród tego chaosu znajdziesz dla siebie oazę spokoju, w której przetrwasz najgorsze momenty.

Humor nadal bardzo średni, ale przecież nie mogę się wyżywac na TŻ.

Jego babcia jeszcze śpi w jednym z naszych pokoi (tym, w którym mam wszystkie moje rzeczy - dlatego piszę z laptopa T.) Czy to jest normalne? Trochę mnie to wkurza. Cóż, jestem egoistką, bez dwóch zdań

Jutro wieczorny wyjazd do Bukowiny Tatrzańskiej. Jakoś nic mi się nie chce.
Muszę wgrac w laptopa moje programy, chcę trochę popracowac.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 11:29   #3581
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Zaro to ja przesyłam gorące usciski
a jak tam idzie nadrabianie naszych wątków??

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 12:30   #3582
goosia207
Zakorzenienie

Cześć
Prawie koniec świąt
Ja tez przesyłam uściski dziewczynom, którym jest smutno .
goosia207 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 12:35   #3583
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Dziewczyny,przepraszam,że nie będę pisać tego drugi raz,tutaj jest link

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4048

Te święta nie są dla mnie niestety wesołe

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2008-12-26 o 12:36
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 12:36   #3584
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

oj tak juz koniec świat i koniec leniuszkowania a jutro idziemy z TZ do pracy (do mojej pracy) Tz twierdzi, ze kto to słyszal, aby kobieta wiecej pracowała od niego i zawsze na soboty (jak ma wolne) chodzi teraz ze mną do mojej pracy dodoatkowo pracowac fajnieee

a ja własnie przysiadłam aby poszukac w necie samochodów bo chhcemy sobie w koncu samochodzik nasz wymarzony kupic

edit:
stokrotko dopiero przeczytałam twoja wiadomosc, (wczesniej jej nie widziałam i jak głpuek wypalilam ze swoją) kochana tak mi przykro. nie wiem co napisac w takiej sytacji dlatego goraco przytulam

Edytowane przez Madzialenka12344321
Czas edycji: 2008-12-26 o 12:42
Stary 2008-12-26, 12:46   #3585
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Stokrotko Nie ma słów które mogłyby wyrazić jak bardzo Wam współczuję

Ściskam Cię z całej siły i jestem z Tobą myślami. Nie robiłam tego od bardzo dawna ale pomodlę się żebyś znalazla w sobie siłę i pocieszenie. Masz kochającego i wspierającego TŻ, razem przetrwacie ten okropny czas
Stary 2008-12-26, 13:27   #3586
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Stokrotko, wiem, że żadne słowa Ci nie pomogą..ale mocno przytulam.

Stary 2008-12-26, 16:15   #3587
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zara_84 Pokaż wiadomość
Miśku, no właśnie widzisz, zdystansowałam się już trochę. Nie jest łatwo i nie umiem za bardzo stanąc po żadnej stronie bo przecież to rodzice i kocham ich tak samo... Chociaż mamy mi bardziej żal. Ale kurczę, mam tyle lat że chciałabym zadbać o swoje życie a nie martwić się o to, jak oni radzą sobie (a raczej- nie radzą) ze sobą. Jak to napisałam to wydaje mi się jeszcze bardziej egoistyczne No ale kurczę... tak czuję.

Miśku a jak sie spodobał TŻ Twój prezent? Już pewnie siedzi i gra/jeździ

Tż przyjedzie do mnie dopiero jutro

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
Dziewczyny,przepraszam,że nie będę pisać tego drugi raz,tutaj jest link

http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4048

Te święta nie są dla mnie niestety wesołe

nie wiem, co powiedzieć. Mam nadzieję, że szybko się pozbierasz po tym doświadczeniu. Przytulam i bardzo współczuję

Anitko, mam nadzieję, że jednak doszłaś do porozumienia z tż i że jednak poszedł z tobą na te chrzciny
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 16:35   #3588
ANITKA79
Zadomowienie

Etko, Miskowa niestety Tz postawil na swoim i na chrzciny ze mna nie poszedl. Bylam tam sama Wiem moze to glupie co czulam , ale bylam tam jedna para od mojej bratowej z rodziny i siedzieli w restauracji na przeciwko mnnie i caly czas sie calowali , przytulali a ja patrzac na nich, mialam lzy w oczach. Udawalam ze jest wszystko ok, ale tak naprawde usmiechalam sie sztucznie i tyle.

Wlasnie wrocilam do domu i nadal mi zle a Tz tylko w miedzy czasie napisal mi smsa: ze "Przykro mu i ze wybralam tak sama. Ze wystarczylo nie ublizac jemu i jego rodzinie ale ja jak zwykle po swojemu"
/Faktycznie powiedzialam mu wczoraj pare przykrych slow ale to byla prawda na temat jego matki/

Mialas racje Etko, poleglam w walce z jego rodzina. Dzis czuje sie jakbym byla tylko dodatkiem A ja chcialam tylko spedzic ciut swiat z Tztem....

Edit:

Stokrotko, przytulam Cie mocno i goraca wspolczuje. Wiem ze teraz Wam ciezko, ale sie kochacie i przetrwacie te ciezkie chwile. I wierze tez w to ze Bog Was kiedys jeszcze obdarzy malenstwem. Zobaczycie
Stary 2008-12-26, 16:49   #3589
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Anitko miałam nadzieje, ze TZ jednak pójdzie z toba na te chrzciny bo jkaby nie był to przeciez był zaproszony, a skoro to była imprezka w lokalu to ciekawe czy za jego miejsce rodzice dziecka nie musieli i tak płacic. no ale... myslałam ze podejmie inna decyzję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 16:56   #3590
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

Anitko, przykro mi, że Tż postawił na swoim..mam nadzieję, że spotkacie się i wszystko sobie wytłumaczycie. musicie.

Stary 2008-12-26, 16:57   #3591
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Anitko miałam nadzieje, ze TZ jednak pójdzie z toba na te chrzciny bo jkaby nie był to przeciez był zaproszony, a skoro to była imprezka w lokalu to ciekawe czy za jego miejsce rodzice dziecka nie musieli i tak płacic. no ale... myslałam ze podejmie inna decyzję
Tez mialam taka nadzieje, ale podjal inna decyzje. Ja sobie to zapamietam, bo bardzo mnie to zabolalo. Wiedzial ile to dla mnie znaczy, bysmy byli tam razem..a mimo to postapil inaczej

Ale juz Wam nie smece,

Cytat:
Napisane przez et-ka Pokaż wiadomość
.mam nadzieję, że spotkacie się i wszystko sobie wytłumaczycie. musicie.

Etko
tylko co ja mam mu wytlumaczyc? Dlaczego powiedzialam to co powiedzialam? Bo to szczera prawda byla, bo tesknie za nim i mi go brakuje, bo bylam zazdrosna o jego mame, bo chcialam zeby troche czasu spedzil ze mna.

A co on mi powie? Pewnie to ze po tym jak sie zachowalam wczoraj nie mial ochoty isc ze mna zebym dzis tez czegos nie wywinela albo jak on to nazwal : "nie ublizala jego rodzinie" A ja tylko powiedzialam prawde o jego mamie i o tym ze traktuje go jak chlopca na posylki..Wiem ze moze gybym to wszystko powiedziala spokojnie to pewnie by wczoraj wrocil do mnie i dzis bysmy poszli razem..
Ale nie umialam, serce podpowiadalo mi co innego a usta mowily gorzkie slowa, wybuchlam jak wulkan...i czasu nie cofne

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-12-28 o 22:23 Powód: proszę nie pisać post pod postem i przypominam o regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"!!!!
Stary 2008-12-26, 17:14   #3592
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

nie wiem..wytłumaczyć, porozmawiać..w sesnie wyjaśnić sobie czemu tak się wydarzyło i powiedzieć, co czujecie. bo co? zawsze będzie Cię tak zostawiał? telefon wyłączał? foch i już?
to chyba nie u dorosłych ludzi..

Stary 2008-12-26, 17:32   #3593
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ja na miejscu Anitki pewnie zrobilabym tak samo. Tez jestem bardzo wybuchowa i najpierw cos zrobie a potem pomysle. Ale moim zdaniem jej TZ tez powinien brac ją bardziej pod uwage a nie byc takim wlasnie chopcem na posyłki. kurcze nie moze byc przeciez na kazde skinienie wszytskich oprócz Anitki. czemu ona ma byc ciagle na koncu. wigilii razem nie spędzili bo cos tam, umówili sie na pierwszy dzien swiat i co?? i był na sekunde bo znowu cos tam. teraz zrobił jej przykrosc i nie poszedł na chrzciny choc wiedział jak jej na tym zalezy i teraz swieta sie koncza a oni nawet nie pobyli razem.

Anitko a kiedy on jedzie do Norwegii??

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-26, 17:33   #3594
kaska87
Zakorzenienie

Stokrotko tulę Cię mocno...

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 17:35   #3595
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
nie wiem..wytłumaczyć, porozmawiać..w sesnie wyjaśnić sobie czemu tak się wydarzyło i powiedzieć, co czujecie. bo co? zawsze będzie Cię tak zostawiał? telefon wyłączał? foch i już?
to chyba nie u dorosłych ludzi..
Wiem i pewnie to zrobimy, porozmawiamy. A z tym telefonem troche pokrecilam, bo nie wylaczyl go od razu bo smsie, tylko za jakis czas pozna noca napisalam mu esa i nie dostalam raportu. Dopiero przyszedl mi przed 10 ta/ wiec podejrzewam ze rozladowal mu sie telefon i pewnie jak wstal to wlaczyl/

Przed chwila dostalam sms od niego ze za chwile zadzwoni i porozmawiamy. Wiec pewie wszystko sobie wyjasnimy

Madziu Tz przylecial od razu do mnie jak wrocil a potem spedzilismy tamten weekend caly razem. Nawet mial wieczorem isc do kumpla, ale sam powiedzial ze zostaje ze mna przy mnie i zasnelismy wtuleni.. W tygodniu pojechal ze mna do lekarza jak potrzebowalam, zabral na kawe i ciastko zebym sie nie dolowala. W wigilie przyjechal z prezentem, bo juz nie zastal mnie w pracy. I ja rozumiem ze mama sie martwi, bo ona nie wiadomo ile ma zycia przed soba Teraz juz to pewne ma marskosc watroby i raka Wiec rozumiem go bo to jednak matka... Tylko ze mi chodzi tylko o ten czas swiateczny, tylko tyle... i to mnie zabolalo ZE konkretnie w te dni swiateczne nie bylo czasu dla mnie
A wraca za niecaly miesiac

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-12-28 o 22:24 Powód: proszę nie pisać post pod postem i przypominam o regularnym korzystaniu z funkcji "edytuj" oraz "multicytowania"!!!!
Stary 2008-12-26, 17:52   #3596
et-ka
Zakorzenienie

GG do et-ka

ale Ciebie będzie miał przez całe swoje życie i jeszcze nie raz spędzicie razem święta. no, już bez smutków

Stary 2008-12-26, 17:56   #3597
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Anitko mam nadzieje, ze sobie wszystko wyjasnicie. daj znac jak po rozmowie

Stary 2008-12-26, 18:49   #3598
ANITKA79
Zadomowienie

Cytat:
ale Ciebie będzie miał przez całe swoje życie i jeszcze nie raz spędzicie razem święta. no, już bez smutków
Etko, dzieki Juz sie nie smuce Pogadalismy z Tz wyjasnilismy sobie wszystko i juz jest ok
Stary 2008-12-26, 20:07   #3599
czeremchowa
Zadomowienie

Stokrotko
widzę że dla kilku dziewczyn te święta nie należą do najlepszych
trzymajcie się dzielnie
czeremchowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-26, 22:35   #3600
zara_84
Rozeznanie

GG do zara_84

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Zaro to ja przesyłam gorące usciski
a jak tam idzie nadrabianie naszych wątków??
Odsyłam nie mniej gorące

Dziś nie było kiedy nadrabiać ale właśnie się za to zabieram. Tak optymistycznie zakładając to przeczytanie tego wszystkiego zajmie mi około miesiąca No chyba że będę czytać wybiórczo, ale nie chcę. Chcę się do tego przyłożyć

Anitko, cieszę się że już sobie wyjaśniliście wszystko. Logiczne że chciałaś z nim spędzić chociaż trochę tych świąt, naturalna ludzka potrzeba. A z drugiej strony - jaka zła by nie była, to jednak jego mama i w takiej chwili konieczne jest żeby miała wszystko co jej potrzebne, szczególnie że tak jak mówisz, nie wiadomo ile czasu jej zostało..

Edit:
Wracaliśmy ok 22 od rodziców TŻ i wyskoczył nam przed maskę prześliczny golden. Wysiadłam i go złapałam, miał numer telefonu i adres przy obroży więc zaczęliśmy dzwonić. Nikt nie odbierał więc postanowiliśmy odwieźć psiaka (był tak cudowny że z trudem oparliśmy się pokusie zostawienia go u nas do rana ). Dojechaliśmy, TŻ dzwonił do bramy jakieś 7 min (w jednym pokoju było światło więc wiedzieliśmy że ktoś jest w domu i nie śpi) zanim w końcu wyszła z domu dziewczyna, widać było że ubierała się na szybko Nawet nie powiedziała dziękuję, wpuściła tylko psa i zapytała gdzie go znaleźliśmy. Trochę niefajnie :/

Edytowane przez zara_84
Czas edycji: 2008-12-26 o 22:51 Powód: dopisek
zara_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości