|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Janusz, Grażyna - normalna rodzina - januszowanie część PIĄTA
Cytat:
To jest obustronny brak szacunku i grażynizm. Jeśli mowa o chorobie, wytycznych lekarza to jasne. Ale widzimisię w gościach są dość niegrzeczne. A matki z serii "o nie, MARGARYNA" są świrnięte. Zauważ, jak ona to napisała.
|
|
#3602 |
|
Konto usunięte
|
Oczywiście, że nie. Ale nie zdziw się, że Twoje otoczenie będzie mogło namawiać dziecko na chrzest gdy już trochę podrośnie. I dziecko samo może zachcieć być ochrzczonym. I nic na to nie poradzisz. Twój autorytet maleje wraz z wiekiem dziecka. Wychowywanie dziecka na zasadzie "autorytetem do końca życia dla Ciebie będę tylko ja bo jestem rodzicem" jest bardzo krzywdzące według mnie.
|
|
|
|
#3603 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3604 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ona może karmić dziecko czym chce, chrzcić, robić co chce. Ale jak przyjeżdża w gości, to wypada uszanować to, co dostaje od gospodarzy. Którzy również powinni uszanować jej podejście, ale przyjeżdżanie w gości z własnym prowiantem jest mocno nie na miejscu. To dziecko nie ma celiakii, tylko matka ma świra.
|
|
#3605 |
|
ctrl alt delete
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74111656]Poza tym gdyby nie rolnicy to nie wiem skąd byście w tym mieście miały te swoje warzywa i owoce. No ktoś musi być na wsi a ktoś w mieście. Jasne, że wygodniej i według mnie taniej jest w mieście. Każdy by sobie tak mógł. Ale jak państwo chce mieć co do tego miasta dać (w sensie warzywa, owoce, mięso czy przetwory warzywne i owocowe) to musi jakoś zachęcić część ludzi do wytwarzania tego i pozostania na gospodarce.[/QUOTE]
Według Twojego rozumowania to z ZUS-u powinien sie też móc wypisać przedsiębiorca zakładający fabrykę srajtaśmy, bo inaczej czym byśmy sobie, na wsi i w mieście, ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3606 |
|
Konto usunięte
|
Oglądałam kiedyś program o matce, która swojego syna wychowywała w stylu fruitanizmu. Nie miała problemu z tym jakby ktoś chciał mu podać coś innego niż surowe owoce czy warzywa. Powiedziała mu, że jak chce to może. Była świrnięta, ale jeszcze nie tak, żeby w gościach mu czegoś zabraniać. Chłopak sam decydował co chce jeść i z reguły wybierał tak czy siak surowe jedzenie. To jest gdzieś na yt - mogę poszukać.
|
|
|
|
#3607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze swojej strony podalabym ci tą sałatę bez mięsa, ale nie każdy jest dobrze wychowany. Powtórzę - to się dzieje w obie strony. Nie porównuj wegetarianizmu (z którym się nie zgadzam, a który jednak broni pewnych wartości) do matki, która uważa, że 10 gramów margaryny zabije jej dziecko. Powinna je zamknąć w piwnicy z filtrowanym powietrzem, bo oddychanie szkodzi mu bardziej niż ta margaryna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3608 | |
|
Rozeznanie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74113066]Oczywiście, że nie. Ale nie zdziw się, że Twoje otoczenie będzie mogło namawiać dziecko na chrzest gdy już trochę podrośnie. I dziecko samo może zachcieć być ochrzczonym. I nic na to nie poradzisz. Twój autorytet maleje wraz z wiekiem dziecka. Wychowywanie dziecka na zasadzie "autorytetem do końca życia dla Ciebie będę tylko ja bo jestem rodzicem" jest bardzo krzywdzące według mnie.[/QUOTE]
Oczywiście rozumiem to, ze z wiekiem dziecko dorasta ma co raz większą świadomość i podejmuje własne (mniej lub bardziej) świadome decyzje. Tylko kiedy decydujemy się na dzieci decydujemy również w jaki sposób chcemy by było wychowywane. Uważam, że nieposzanowanie decyzji rodziców (kiedy nie są krzywdzące dla rozwoju malego człowieka) powinny być respektowane. Bez względu na to czego dotyczą - czy karmienia dziecka margaryną, odmawiania słodyczy, chrzecznia, używania chodzika czy CZEGOKOLWIEK. Cytat:
Myślę, że niepotrzebnie zafiksowałaś się na tej margarynie. Dla mnie to po prostu nieposzanowanie pewnych decyzji jakie podjęła mama dziecka i tyle. Edytowane przez Ka-Mila Czas edycji: 2017-05-25 o 13:20 |
|
|
|
|
#3609 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja mówię, z chęcią bym mieszkała na pustkowiu, z poletkiem ziemniaków i bieżącą wodą w rzece bez przymusu płacenia podatków Ale wiem, że niestety w Polsce się tak nie da. Bo wiesz, ludzie jakoś kiedyś żyli bez tego wszystkiego i jakoś dawali sobie radę. Ola Boga kiedyś nawet pieniędzy nie było Ale noo ja jestem inna, chociaż zdaję sobie sprawę, że żyjemy w trochę innych czasach
|
|
|
|
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74112726]Według mnie trzymanie dziecka w szklanej kuli to też nie jest dobre postępowanie. Dziecko wychowuje nie tylko rodzic, ale i reszta społeczeństwa, które je otacza. Budowanie autorytetu w ten sposób wcale nie jest fajne.[/QUOTE] Nie wiem na jakiej podstawie uważasz ze trzymam dziecko w szklane kuli. Dziecko wychowuje rodzic. To ja ustala zasady. Ja decyduje kiedy można je nagiac. Budowanie autorytetu w jaki sposób? Taki ze posmaruje dziecku chleb hummusem zamiast margaryna? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3611 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74112371]No to wyobraź sobie, że w Polsce nie ma ani jednego rolnika. Skąd bierzemy jedzenie? Z zagranicy? Co wyjdzie taniej? Dać polskim rolnikom niższy zus w formie krusu czy przywozić wszelkie jedzenie z zagranicy? Pomijam już hodowlę drzewek, kwiatów, roślin z których wytwarza się materiały.[/QUOTE] Ale dziewczyny mają racje. To nie jest sprawiedliwe, gdy ktoś ma dużo pola, z niego duże zyski, a płaci niskie składki KRUS. Wysłane z mojego Moto G 2014 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jakbym była np weganka? Miałabym jeść schabowe?Jak jadę do mojej mamy to ona zawsze robi zakupy pode mnie i ja robie to samo jak mam gości. Kupię krowie mleko dla jednej osoby na 1 kawę i reszte wyleje. Robie weganskie ciasto jak wpada kolezanka. A do nich przyjeżdżam np na 10-14 dni i mam w tym czasie jeść codziennie rzeczy których w mojej diecie nie ma i nie powinno moim zdaniem być bo wyjdę na Janusza? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3613 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale też z twojego postu zieje agresja i ocenianie stylu życia teściów, choć smuci cię, kiedy oni robią to samo. Żyj i pozwól żyć innym.
|
|
#3615 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nauczcie się czytać ze zrozumieniem, proszę.
|
|
#3617 |
|
ctrl alt delete
|
Dokładnie, tylko wtedy klęski głodu występowały regularnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3618 |
|
Rozeznanie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74113751]Ale tak się nie da. Dziecko ma prawo widzieć jak żyją inni, ma prawo nawiązywać z nimi relacje. Dziadek chce dać cukierka? No to da, nawiązuje relację, jaka by ona nie była. Co robisz w takiej sytuacji? Zabraniasz dziecku wziąć cukierka skoro to dziecko chce tego cukierka? Dlaczego dziecko nie ma mieć prawa poczuć nawet jak smakuje margaryna? Może niech samo zdecyduje czy mu to smakuje czy nie? Oczywiście ja nie mówię o faszerowaniu dziecka śmieciami na co dzień, ale o okazjonalnej wizycie w gościach. No dlaczego dziecko ma nie wiedzieć jak smakuje coś co jedzą inni? Dlaczego tak zawzięcie bronisz swojego prawa do wychowywania a nie patrzysz na dziecko, które chce doświadczać?[/QUOTE]
Nie wiem czy tak się da. Nie mam dzieci, ale kiedy będe je mieć to chciałabym aby moja rodzina je szanowała, tak jak wymagam poszanowania decyzji, które podejmuje względem własnej osoby. Wydaje mi się że najwazniejsze jest wychować dziecko na świadomą istotę, by np. wiedziało, że owszem może zjeść cukierka, ale słodycze są niezdrowe i szkodzą np. zębom. Mam też takie wrazenie, że dziecko wychowywane w pewnym duchu do tych rzeczy się przyzwyczaja - może nie będzie smakowało mu krowie mleko jęzeli będzie piło tylko roślinne? Znam dzieciaki, które pijają tylko wodę, bo żadne soczki ani cola im nie smakują..dlaczego? Bo matka ich nimi nie poiła... |
|
|
|
#3619 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3620 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74113751]Ale tak się nie da. Dziecko ma prawo widzieć jak żyją inni, ma prawo nawiązywać z nimi relacje. Dziadek chce dać cukierka? No to da, nawiązuje relację, jaka by ona nie była. Co robisz w takiej sytuacji? Zabraniasz dziecku wziąć cukierka skoro to dziecko chce tego cukierka? Dlaczego dziecko nie ma mieć prawa poczuć nawet jak smakuje margaryna? Może niech samo zdecyduje czy mu to smakuje czy nie? Oczywiście ja nie mówię o faszerowaniu dziecka śmieciami na co dzień, ale o okazjonalnej wizycie w gościach. No dlaczego dziecko ma nie wiedzieć jak smakuje coś co jedzą inni? Dlaczego tak zawzięcie bronisz swojego prawa do wychowywania a nie patrzysz na dziecko, które chce doświadczać?[/QUOTE]
Mam wrażenie ze jesteś oderwana od rzeczywistości. Moje dziecko ma półtora roku. Czym innym jest danie jej kawałka domowego ciasta w którym wiem co jest albo nawet czegoś totalnie iezdrowego raz przy jakiejś okazji a zym innym jest jedzenie czegoś codziennie przez dluzszy okres w imię czego? Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3621 |
|
Rozeznanie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74114061]Dokładnie, dziecko, które jest wychowywane w dany sposób raczej odmówi np. wypicia coli. Ale jeżeli ktoś ją podaje, a dziecko chce spróbować to nie rozumiem zupełnie dlaczego rodzic miałby zabraniać. A niech próbuje. Sam doświadczy na własnej skórze, że to smakuje jak woda z cukrem.[/QUOTE]
Jasne! Ale to nie zmienia faktu, że jeżeli osoba świadomie podaje dziecku ową cole pomimo tego, że prosiłaś by tego nie robił, to to już jest nieposzanowanie Twoich decyzji. |
|
|
|
#3622 |
|
Konto usunięte
|
A tak w ogóle to ja mam śmieszne obserwacje z przedszkola. Bardzo dużo dzieci jak ma podane kanapki to nie chca jeść z masłem/margaryną. Wolą suchą bułkę i innej nie zjedzą. To samo z kluskami z serem - makaron suchy zjedzą ale twarogu nie chcą
Mnóstwo dzieci ma w szatni butelki z wodą a nie soczkami. Dzieci niechętnie piją kakao, za to hektolitry wody z cytryną do śniadania czy obiadu. Mało jest dzieci, które by się połasiły na kakao, serio. Przynajmniej z moich obserwacji - świadomość społeczeństwa jest o wiele większa.
|
|
|
|
#3623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty masz nauczyć dziecko, co i jak smakuje, powiedzieć mu, co jest niezdrowe i nie podawać mu tego codziennie. Ale takie trzymanie pod kloszem jest chore. To nie zależy od wychowania, tylko jest równaniem wielu zmiennych. Uważam, że jak dziecko spróbuje pewnych rzeczy raz na jakiś czas, to nic mu się nie stanie. A jak mu zabronisz to będzie chciało koniecznie spróbować. Ale zrobisz jak uważasz, po prostu nie patrz z pogard na teściów, którzy żyją inaczej.
|
|
#3624 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez Ka-Mila Czas edycji: 2017-05-25 o 13:47 |
|
|
|
|
#3625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zrobisz co chcesz. Tylko nie krytykuj przy tym tego, jak żyją inni. Dziadkowie dają twojemu dziecku margarynę. Nie wyrywasz mu z ręki i nie lecisz po masło, bo to chore.
|
|
#3626 |
|
ctrl alt delete
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;74113531]Zawsze możesz wodą z rzeki się podmyć
Ja mówię, z chęcią bym mieszkała na pustkowiu, z poletkiem ziemniaków i bieżącą wodą w rzece bez przymusu płacenia podatków Ale wiem, że niestety w Polsce się tak nie da. Bo wiesz, ludzie jakoś kiedyś żyli bez tego wszystkiego i jakoś dawali sobie radę. Ola Boga kiedyś nawet pieniędzy nie było Ale noo ja jestem inna, chociaż zdaję sobie sprawę, że żyjemy w trochę innych czasach [/QUOTE]A średnia długość życia wynosiła 30 lat ![]() Także ja bym raczej podziękowała, bo już mi niewiele do tego zaawansowanego wieku brakuje. |
|
|
|
#3627 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3628 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
I tak, uważam, że jeżeli podejmujesz jakąś decyzję w kwestii wychowania swojego WŁASNEGO dziecka, to masz prawo aby inni ludzie respektowali Twoje zdanie. Nie wiem czego tutaj nie można zrozumieć... Mówię:" Mamo, bardzo proszę czy mogłabyś nie dawać dziecku margaryny? Kupiłam masło o tutaj kładę w lodówce" A mama no to rzecze:" Eeeee taaam głupoty gadasz! Masz dziecko bułe z margaryną! Przeca nie umrze!" No proszę Cię... serio? A gdzie wg Ciebie będzie wytyczona granica co do Twoich decyzji? |
|
|
|
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3630 |
|
Konto usunięte
|
Polecam obejrzeć bo jest ciekawe według mnie.
matka wariatka, ale w sumie i ona i sąd mają trochę racji... ja sama nie wiem za kim bym była w tym przypadku. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.

Ja mówię, z chęcią bym mieszkała na pustkowiu, z poletkiem ziemniaków i bieżącą wodą w rzece bez przymusu płacenia podatków