Październikowe mamy 2017 ❤ -cz. 2 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-06-28, 10:45   #3601
Aleaa_
Wtajemniczenie

Dot.: Październikowe mamy 2017 ❤ -cz. 2

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Maartik, ja się na wózkach za bardzo nie znam ale tego 3w1 bym raczej nie brała. Te foteliki podobno nie są zbyt dobre, chyba lepiej kupić oddzielnie.
Często w tych lepszych wózkach są możliwości wyboru lepszego fotelika np za dopłatą, warto wtedy na to patrzeć

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Aleaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 10:47   #3602
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez holly123456 Pokaż wiadomość
Ooo dzięki
A mam inne pytanie jeszcze, chodzi mi o tą nową ustawę Za życiem gdzie ciężarna nie musi czekac do specjalisty dłużej niż 7 dni. Dostalam skierowanie do neurologa pilne przez te moje bòle głowy, wiem, że żaden tomograf nie wchodzi teraz w grę,ale jednak ciężarna to ciężarna i nie oleją mnie jak lekarze rodzinni, ktòrzy przed ciążą moje bòle głowy zwalalai na branie tabl.anty, pozniej odstawienie ich itp
No i dzwonie sié zarejestrowac, terminy oczywiscie na przyszly rok wiec wyskakuje że ja w ciąży i tłumaczę o tej ustawie itp a babka mi mówi, że owszem jest coś takeigo, ale to dla zagrożonych poronieniem, uszkodzeniem płodu itp i trzeba miec zaswiadczenie o stanie plodu od lekarza gin. Myślę sobie, cooooo??? Babka nie do zlamania w rejestracji i koniec. To pomyslalam zloze normalnie na nich skargę bo po to coś tworzą żeby się do tego stosowac. No i wchodzę na stronę NFZ, a tam zonk, napisane jest dokladnie to co mowila ta kobieta w rejestracji, nie znalazlam ani slowa o kolejkach do specjalistow.
Owszem na wielu stronach piszą o tym, ale nie moglam znalezc nic oficjalnego. Pomozciemi bo juz sie w tym pogubilam i nie wiem co nam się nalezy....
Ale się roxpisalam uffff
Screenshot_2017-06-28-10-46-39.png

Każda kobieta w ciąży. Zgłoś się do kierownika placówki, bo często mówią że nie wiedzą nic na ten temat.

Katka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 10:50   #3603
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
Napisane przez Aleaa_ Pokaż wiadomość
Często w tych lepszych wózkach są możliwości wyboru lepszego fotelika np za dopłatą, warto wtedy na to patrzeć

ja mialam to na mysli piszac 3w1, np Maxi Cosi, Cybex itd
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 10:50   #3604
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez alla83 Pokaż wiadomość
Chciałam wstawić zdjęcie pępola i kawałek brzucha. Ale jak zobaczyłam jak to na zdjęciu wygląda to szybko wykasowalam 🤣🤣🤣🤣
Hahah

Mój pępek był zawsze wklęśniety ale cóż... Wywaliło i TŻ nazywa mnie wentylkiem

Stary 2017-06-28, 10:52   #3605
Cherry_Muffin
nibyżona

Ha! I dziś 23tc
16.10.2017r. T ♥

Stary 2017-06-28, 11:01   #3606
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez anulka_l7 Pokaż wiadomość
Ale dziś dużo naskrobałyście, dopiero nadrobiłam.
Witam wszystkie nowe mamusie 😘

Wczoraj byłam w moim labo zapytać, czy mam sobie sama kupić glukozę, to babka powiedziała, że nie. Osobom ze skierowaniem dają. Pytałam też o ten 12-godzinny post przed badaniem to była zdziwiona, powiedziała, że rano mam być na czczo, a wieczorem kolacja normalnie, jak zawsze. Tylko rano bez śniadania.

Mam jeszcze pytanie odnośnie luteiny, bo wiem, że któraś z Was też stosuje, a nie pamiętam kto 😞 czy nie przyplątała Ci się przy tym infekcja intymna?

Ja stosuje. U mnie nic się nie dzieje. Poza tym, że czasem się nie rozpuści do końca;( no i zwiększona wydzielina. Ale infekcji zero. Chociaż czytałam, że luteinka może spowodować małe problemy.

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

Cytat:
A no, w końcu z czystym sumieniem mogę coś kupować bo tak to jednak miałam z tyłu głowy myśl, że kupuję coś dla chłopca, a tu się okaże, że dziewczynka

To może jednak większość ma 3 pobrania.. jakoś mi się zdawało, że częściej są 2.
2 są chyba poza Ciążą, a w ciąży 3?

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
Skip hop Explore&More

3w1 jest ok ale jedynie z dobrym fotelikiem z atestami
ale ogólnie wiele dziewczyn mówi że spacerówki z tych wielofunkcyjnych szybko zmienia na lżejsze
Tak jest. Trzeba sprawdzać jaki jest fotelik w zestawie bo może się trafić naprawdę dobry, a może być jakaś tandeta.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ----------

Ale mi posty podzieliła bezsensownie. Powiedzcie po ile kupujecie tych pieluszek? Oglądałam takie muślinowe mile w dotyku do owijania dziecka, ale są też zwykle tetrowe trochę sztywniejsze, flanelowe.... Do czego je używacie i ile ich mniej więcej trzeba??

Stary 2017-06-28, 11:04   #3607
Cherry_Muffin
nibyżona

Bambusowe i muslinowe jako otulacze i kocyki. A tetry i flanele bardziej do pielęgnacji itd, zwłaszcza tetra
16.10.2017r. T ♥

Stary 2017-06-28, 11:14   #3608
migifigi
Wtajemniczenie

Katka a Ty po wzięciu luteiny leżysz przez jakiś czas?

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
Bambusowe i muslinowe jako otulacze i kocyki. A tetry i flanele bardziej do pielęgnacji itd, zwłaszcza tetra
Które lepsze bambusowe czy muslinowe?
migifigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:19   #3609
Cherry_Muffin
nibyżona

Migifigi nie wiem jeszcze bo bambusowej nie kupiłam będę brała od hubiego
Mam otulacze muslinowe i flanelowe z Motherhood i o wiele milsza wydaje się flanela ale muslin z każdym praniem podobno miękknie
16.10.2017r. T ♥

Edytowane przez Cherry_Muffin
Czas edycji: 2017-06-28 o 11:22
Stary 2017-06-28, 11:24   #3610
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rzeczozn Pokaż wiadomość
dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę tych wszystkich rzeczy, które już macie dla maluchów

Sama jestem zmuszona czekać do sierpnia z pierwszymi zakupami, a z dnia na dzień czuję się z tym coraz gorzej mam jakieś głupie myśli że nie zdążę, albo zapomnę o najważniejszych rzeczach, mimo że mam wszystko zapisane Ta sytuacja mnie wykończy. Wiem że jest jeszcze sporo czasu, ale takie tłumaczenie mnie w ogóle nie uspokaja.. Nie mam dosłownie nic prócz bazy i fotelika
Dobre i to 😁

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:
Napisane przez buzn Pokaż wiadomość
Dokładnie trzy pobrania z tym na czczo chyba

Ja się jednak ruszę dziś mimo tej pogody. Podejdę do przychodni i zapytam o położna środowiskowa. I jak to wygląda po porodzie.
Wejdę do fryzjera umowie się na fryzurę na sobotę na wesele.
I jakieś drobne zakupy.
Też się wstrzymuje z zakupami an allegro do póki nie otrzymam rzeczy od siostry.
Wózek też chce mi dać ma camarelo ( ich synek ma 3 lata)i powiedziała,żebym nie wydawała na 2w1,zresztą fotelik mam też maxi-cosi od niej. tylko mi da swój,a ja żebym wydała ta kasę na porządną spacerowke bo ona ma tragiczna. Co myślicie? Nie jest to zły pomysł. Tym bardziej,że gondole tylko w zimę a na wiosnę bym miał nowy. A jej wózek jest naprawdę super.

Ja bym się nie zastanawiała. Gondola potrzebna ok...ale to tal szybko minie te kilka miesięcy że się nie obejrzysz.
Dla mnie dobra spacerówka to podstawa nie jakaś typu parasolka tylko zgrabna porządna stabilna spacerówka.

Nie wydając na wózek z gondola możesz zaoszczędzić kasę inkuoic naprawdę fajna spacerówke.
Wszystkie te wózki są drogie bo właśnie kupujesz z gondola i spacerówka nijaka albo średnia a tak skupisz się na super spacerowce
alla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:25   #3611
aguleekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katka20 Pokaż wiadomość
2 są chyba poza Ciążą, a w ciąży 3?
A może i tak jest? nie mam pojęcia

Ale tragedia, niby upału u mnie nie ma, 21 stopni tylko, a jakoś tak mi się źle oddycha... możliwe, żeby to już dziecko uciskało coś?

20.08.2016
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:26   #3612
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Katka20 Pokaż wiadomość
Bo to przechodzi. Każde traumatyczne wydarzenie się tak odlicza. U mnie po poronieniu i wyprowadzce męża to była codziennie ta z☠☠☠* godzina, później ten dzień tygodnia, później ten dzień w miesiącu, a teraz ze zdziwieniem patrzę w kalendarz i widzę - ooo parę dni temu.... To później będą daty, które będą się gdzieś przewijać ale stracą znaczenie i wyblakną w obliczu nowych wspomnień....

Dobrze napisane
alla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:28   #3613
buzn
Rozeznanie

Dzięki i chyba tak zrobię. Wezmę ta gondole Co kilka głównych to nie jedna. Mąż mi tak nie doradzi jak wy
A teraz moje wczorajsze łupy z lumpka dla Michała i sukienka dla mnie,a co:P

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20170628_112505.jpg (58,8 KB, 47 załadowań)
buzn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:29   #3614
buzn
Rozeznanie

Pomału się zbiera. Ziarnko do ziarka

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20170628_112300.jpg (108,1 KB, 41 załadowań)
Stary 2017-06-28, 11:46   #3615
aguleekk
Zakorzenienie

Nie wiem czy któraś z Was należy ale na fejsie jest duża grupa "rodzę w 2017 roku", ponad 18 tyś dziewczyn. Wczoraj grupa została zhakowana, admini wywaleni, nowymi są jakieś fejkowe konta, jeeeeju, co za cyrki. Masakra, że się ludziom chcę bawić w rozwalanie grup dla kobiet w ciąży.

20.08.2016
Stary 2017-06-28, 11:49   #3616
Maartikrk
Zakorzenienie

Cherry_Muffin na ile sztuk stawiasz z każdego rodzaju?

Przeglądałam ostatnio babyssimę - piękne te wzory mają ale teraz w sumie wszędzie taki wybór..nie to co kiedyś :P Hubi to rozumiem sprzedawca na all ;>? Polecacie jeszcze jakieś sklepy/sprzedawców allegrowych?

buzn Super! No i właśnie...szukałam po sklepach i szukałam aż w końcu w SH dorwałam dwie sukienki idealne na upały a brzuch się zmieści nawet podwójny jak teraz. W przyszłym tygodniu rozglądam się za jakimiś rzeczami dla małej, jeszcze w SH nie patrzyłam na te dziecięce rzeczy .

Duchota, duchota...nie wiem co ze sobą zrobić. Jeszcze jestem na antybiotyku i to mnie osłabia chyba dodatkowo ;p

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

Cytat:
Nie wiem czy któraś z Was należy ale na fejsie jest duża grupa "rodzę w 2017 roku", ponad 18 tyś dziewczyn. Wczoraj grupa została zhakowana, admini wywaleni, nowymi są jakieś fejkowe konta, jeeeeju, co za cyrki. Masakra, że się ludziom chcę bawić w rozwalanie grup dla kobiet w ciąży.
A właśnie się zastanawiałam ostatnio nad tą grupą ale zaufałam wizażowi...no ale serio? Ja nie wiem kto i po co...
Maartikrk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:50   #3617
Aneu8899
Rozeznanie

Widzę że szał zakupów u nas pełną parą ja to chyba tylko jakiś kocyk, kołdrę, pościel kupię. Ubranek mam aż za dużo i wszystko ładne. Myślę nad poduszką do karmienia i butelka medela. Kurcze chce żeby to KP się udało. Jakie butelki kupujecie? Teraz mam avent, ale każda zwykła butelka zaburza odruch ssania z piersi.

Witam nowe mamusie

Buzn duży i fajny brzuszek. Mi teraz zwolnił, chyba że tylko mi się tak wydaje.

W środę idę na glukoze. Byłam się umówić. W pon jedziemy na termy. Wiem, że nie są wskazane, ale będę w chłodniejszej wodzie i nie za długo.

Idę robić sernik na zimno, bo mąż ma jutro imieniny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg smalltemp2-1.jpg (32,2 KB, 44 załadowań)

Edytowane przez Aneu8899
Czas edycji: 2017-06-28 o 11:52
Aneu8899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 11:54   #3618
aguleekk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maartikrk Pokaż wiadomość

A właśnie się zastanawiałam ostatnio nad tą grupą ale zaufałam wizażowi...no ale serio? Ja nie wiem kto i po co...
Teraz niby wyszło, że grupa po prostu została sprzedana. Że niby teraz nowy admin zmieni sobie nazwę i będzie miał nową grupę z wieloma członkami :P Internety mnie przerażają

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Aneu8899 Pokaż wiadomość

W środę idę na glukoze. Byłam się umówić. W pon jedziemy na termy. Wiem, że nie są wskazane, ale będę w chłodniejszej wodzie i nie za długo.
Ja chyba też za tydzień w środę. To na to trzeba się umawiać?

20.08.2016
Stary 2017-06-28, 12:02   #3619
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez migifigi Pokaż wiadomość
Katka a Ty po wzięciu luteiny leżysz przez jakiś czas?

---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ----------

Które lepsze bambusowe czy muslinowe?
Słyszałam że bambus milczy. Ale ten muślin też spoko.

Nie leżę, a powinnam? Po wieczornej to się kładę. Czasem jak dużo chodzę od rana to mi wypłynie po jakimś czasie, a nocną ostatnio dosłownie wyciągnęłam:/ przepraszam za opis. To trzeba leżeć?

---------- Dopisano o 12:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Maartikrk Pokaż wiadomość
Cherry_Muffin na ile sztuk stawiasz z każdego rodzaju?

Przeglądałam ostatnio babyssimę - piękne te wzory mają ale teraz w sumie wszędzie taki wybór..nie to co kiedyś Hubi to rozumiem sprzedawca na all ;>? Polecacie jeszcze jakieś sklepy/sprzedawców allegrowych?

buzn Super! No i właśnie...szukałam po sklepach i szukałam aż w końcu w SH dorwałam dwie sukienki idealne na upały a brzuch się zmieści nawet podwójny jak teraz. W przyszłym tygodniu rozglądam się za jakimiś rzeczami dla małej, jeszcze w SH nie patrzyłam na te dziecięce rzeczy .

Duchota, duchota...nie wiem co ze sobą zrobić. Jeszcze jestem na antybiotyku i to mnie osłabia chyba dodatkowo ;p

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ----------

No właśnie ile ile?

Stary 2017-06-28, 12:02   #3620
rzeczozn
Rozeznanie

Agulek witaj w klubie chłopaka hehe 😀
Gratulacje

rzeczozn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 12:03   #3621
SzKlAnEczKaaaa1212
Rozeznanie

Właśnie, dziewczyny kupujecie od razu butelki, nakładki laktacyjne itp? Czy lepiej poczekać po porodzie? Jestem nastawiona na KP ale jak wiadomo różnie to może być.
Poleciłaby któraś jakąś fajną książkę o KP? Nie żadną medyczną ale dla matek?
SzKlAnEczKaaaa1212 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 12:16   #3622
buzn
Rozeznanie

Aneu dobre pytanie. A propos butelki, jakieś specjalne. Skoro stawiam na smoczki lovi to może butelki też? Jakie macie typy? Przegladam,przeglądam i wiem,że nadal nie wiem co kupię.
Aneu u Ciebie też brzuszek ładnyMi też się wydawalo,że przestał rosnąć. Ale chyba za bardzo jestem w jego wpatrzona by wyczuć różnice. Jak czytałem ( ja 26tci0 dni, weszłam dziś w 3 trymestr chyba i 7 miesiąc ) to teraz my mamy pół kilo na tydzień a rozmiar brzuszka o jeden centymetr na tydzień ma być większy.

Ja po luteine nie leżę, nic nie mówiła lekarka. Oszczędzam się ile mogę, ale czy jakoś specjalnie.

Edytowane przez buzn
Czas edycji: 2017-06-28 o 12:19
Stary 2017-06-28, 12:20   #3623
migifigi
Wtajemniczenie

Katka gdzieś przeczytałam, żeby leżeć 40 minut na płasko po aplikacji i tak robię. Bardzo mało mi wypływa tabletki a nie wsadzam w sumie głęboko.

Szklaneczka ja kupiłam butelki jedna małą i dużą żeby już później nie płacić za przesyłkę.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Ja też nastawiona ma kp ale tak czy siak gdybym chciała gdzieś wyjść i męża zostawić z małą to butla się przyda.
Stary 2017-06-28, 12:24   #3624
nunny
Wtajemniczenie

Ja butelki i nakładki chyba kupię, ale niedużo bo nie wiadomo jak to będzie. Na pewno odpuszczę sobie laktator, bo to droga impreza a co jak nie będzie potrzebny, w razie czego potem się do sklepu podskoczy i dokupi.
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 12:29   #3625
Aneu8899
Rozeznanie

Ja dopiero 24 tc może dlatego brzuch mniejszy

Nie no butla jakaś jedna awaryjna musi być. Przyda się jak nie od razu to później. Ja miałam smoczki i butelkę avent. Teraz myślę w tą ułatwiająca KP zainwestować. Avent polecam. Są też antykolkowe.

Aguleekk na badanie nie trzeba się umawiać, ale u nas tak jest bo laboratorium krótko czynne i muszą wiedzieć wcześniej żeby przyjść np wcześniej. Uroki małych miasteczek.

Nakładki laktacyjne też miałam z avent. Ja to w pierwszej ciąży wszystko miałam na tip top. Dobrze że teraz mam taki luz. Naprawdę drugie macierzyństwo jest łatwiejsze.

Edytowane przez Aneu8899
Czas edycji: 2017-06-28 o 12:32
Aneu8899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 12:35   #3626
Aleaa_
Wtajemniczenie

My mieliśmy Tommie Tippee tą w kształcie piersi, ale w sumie z tego względu że w avencie smoczki najmniejsze miały za duży przeplyw. Trochę butelek przerobiłam i niestety trzeba dobierać indywidualnie do dziecka, bo nie każda dziecku pasuje. Tak samo smoczki. Mieliśmy lovi i pluł a Avent nam pasował

Aleaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 12:44   #3627
migifigi
Wtajemniczenie

Ja kupiłam smoczki dynamiczne lovi i dlatego butelki też lovi. Może jej podpasuje, oby 😆

Wkładki laktacyjne kupiłam Johnson & Johnson, siostra bardzo polecała.
Stary 2017-06-28, 12:57   #3628
Kate Noir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SzKlAnEczKaaaa1212 Pokaż wiadomość
Właśnie, dziewczyny kupujecie od razu butelki, nakładki laktacyjne itp? Czy lepiej poczekać po porodzie? Jestem nastawiona na KP ale jak wiadomo różnie to może być.
Poleciłaby któraś jakąś fajną książkę o KP? Nie żadną medyczną ale dla matek?
"po prostu piersią " https://www.hafija.pl/2013/06/top-10...a-lektura.html

Nie daje rady się udzielać 😭 moje dziecko wymyśliło sobie , że będzie mnie naśladować we wszystkim j musi w danej chwili robić to co ja. Od kiedy chodzi spać po 21 mam zero czasu dla siebie .

Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 13:18   #3629
nunny
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Nie daje rady się udzielać 😭 moje dziecko wymyśliło sobie , że będzie mnie naśladować we wszystkim j musi w danej chwili robić to co ja. Od kiedy chodzi spać po 21 mam zero czasu dla siebie .

Może mu przejdzie niedługo
nunny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-06-28, 13:26   #3630
holly123456
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez migifigi Pokaż wiadomość
Ja kupiłam smoczki dynamiczne lovi i dlatego butelki też lovi. Może jej podpasuje, oby 😆

Wkładki laktacyjne kupiłam Johnson & Johnson, siostra bardzo polecała.
I ja zrobiłam identycznie. Czy dobrze to się okaże butle i smoczek kupilam w rossmannie,taki zestaw razem

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości