|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Cytat:
A ty nie zostałaś na noc w szpitalu? bo ja tak |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3602 |
Raczkowanie
|
Nie zostałam w szpitalu. Od razu z zabiegówki wsiadłam do samochodu i pojechałam do domu. Nawet 5 minut nie kazano mi poczekać, by zobaczyć jak się będę czuła
![]()
![]() |
#3603 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3604 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3605 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3606 |
Raczkowanie
|
Witam! Mam pytanie: czy taka hm... fioletowa? bordowa? otoczka wokół brodawki sutkowej może świadczyc o chorobie? Mam co prawda wizytę u ginekologa w przyszłym tygodniu, ale zwariuję do tego czasu... Nic mnie nie boli, nie wycieka itd, ale martwi mnie trochę ten fioletowawo- bordowy kolor...
![]() |
#3607 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny,
Wracając do mojego przypadku, to biopsja się nie udała ( za mało pobrali ). Pani doktor chciała powtarzać, ale że guz jest mały i ciężko go złapać, oraz że przy każdym dotknięciu i przygnieceniu mnie boli, to zdecydowała się na skierowanie mnie do chirurga na jego wycięcie i dopiero wtedy przepadanie guza.... Cholernie się stresuje..... ;( |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3608 |
Przyczajenie
|
Ja robię USG piersi od kilku lat tak profilaktycznie ( mam 30). Mój gin ma głowice do USG piersi tak więc mam badanie "raz dwa"
![]() W listopadzie postanowiłam zrobic sobie USG z prawdziwego zdarzenia, na bardzo nowoczesnym sprzęcie, robione przez doświadczonego radiologa, zapłaciłam 100 zł ale badanie było super zrobione, bardzo dokładnie, trwało chyba z 15 -20 min, lekarz sprawdzała po kilka razy każda piers, węzły chłonne, wypytywał o choroby piersi w rodzinie itp.,polecam wam zainwestować w takie badanie raz kiedyś bo warto. Podczas tego badania lekarz znalazł mały guzek, ponizej 1 cm, ja oczywiście mało na zawał nie zeszłam jak to usłyszałam, zaraz go wypytałam co to jest, on mówił ze nie może takich opini tu przedstawiać bo on tylko ma zrobic badanie no ale tak go zameczałam, ze robi tyle tych badań, wie jak wygłąda rak itp. i pocieszył mnie troche ze to tak źle nie wyglada ale mam iść zapisać sie do poradni chorób piersi, moge tez zrobić biopsję prywatnie. Tak zrobiłam jak mi podpowiedział, zapisałam sie do onkologa czekałam 3 miesiące na wizytę ![]() ![]() Ja wiem ze jestem panikarą, sama sie nakręcam itd. ale moja babcia umarła 4 lata temu na raka piersi, to była straszna śmierć, nigdy tego nie zapomnę bo byłam z nią cały czas, tak więc stąd ta moja paranoja. Tak czytam tu niektóre wypowiedzi typu: mam jakis guzek ale nie wiem czy iśc do lekarza, a po co ta biopsja czy to konieczne a czy boli. Matko, dziewczyny! no ja bym nie wypisywała na forum, tylko biegiem do lekarza! Usg mozna zrobić prywatnie, z wynikiem juz iść do onkologa, biopsja bolała mnie mniej niz szczepionka na grypę którą sobie w tym roku robiłam. Nie ma co zwlekać biegiem do lekarza!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3609 |
Przyczajenie
|
Ja też jestem kilka dni po wycięciu włókniaka i nie żałuje tego ze sie zdecydowałam na zabieg chociaż polecano mi obserwować guzek bo przy okazji wycięto mi jeszcze drugiego którego nawet usg nie wykryło no i nie bolało nic i też pojechałam po kilku minutach do domu trochę zaczęło boleć jak przestało działać znieczulenie tyle że dziś po 3 dniach mam pół piersi zsiniałej nie wiem czy to jest normalne ale to chyba kiedyś zejdzie,teraz czekam jeszcze na wynik badania i ściągniecie szwów mam nadzieje że bedzie ok
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3610 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3611 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale ciesze się że to juz zaraz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3612 |
Przyczajenie
|
Powiedzcie mi czy to znieczulenie miejscowe boli ? Bo miałam już kilka różnych zabiegów ze znieczuleniem miejscowym i mega bolało za każdym razem... I tak się trochę boję... i przy znieczuleniach miejscowych nie trzeba być na czczo itp, prawda ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie trzeba być na czczo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3614 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3615 |
Przyczajenie
|
czyli nie jestem sama z kolorową piersią a co do znieczulenia miejscowego to naprawdę nic nie boli ,to tylko strach
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3616 |
Przyczajenie
|
Macie szczęscie, że już jesteście po. Zazdroszczę wam! Ja mam całęe lato "w plecy" przez to wszystko, bo sie stresuję a po zabiegu tez człowiek pewnie obolały co??
A wy długo czekałyście na swój zabieg? Miałyście mammotomię czy normalnie wam wycieli? ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- [QUOTE=ewelina91k;28303045]8 miesięcy!!!!! omg!!! w jakim rejonie polski trzeba tyle czekać na badania?...odstępy od moich badań nie były dłuższe nic 3tygodnie . Mieszkam w wielkopolsce. No troche długo...Ale moja mama miała robiony wycinek w innej placówce i jak sie zapisywała w czerwcu to jej termin na marzec dali!!! A już wtedy była po biobsji gdzie wyszło ze guz jest nowotworem( skończyło sie wszystko happy bo okazał sie niezłosliwy,no ale sam fakt, tyle czasu czekać, to jak ma sie złośliwy nowotwór to można normalnie nie dożyć zabiegu!) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o mnie to ja miałam robioną przed zabiegiem biopsje gruboigłową. Mammotomia jest jedną z najnowocześniejszych metod pobierania wycinków z piersi ale wydaje mi się że zabieg ten wygląda tak samo jak w moim przypadku...znieczulenie też musi być itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3619 |
Przyczajenie
|
A wycinali Wam to od razu na pierwszej wizycie u chirurga ? Bo mi lekarka mówiła, że niby od razu zabieg, a na karteczce z rejestracji mi napisali, że konsultacja... :| i się zgubiłam trochę....
Najlepiej jakby było już wycinanie, bo jak mi przyjdzie czekać do września na zabieg, (a takie są kolejki) to wyłysieje ze stresu.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3620 |
Rozeznanie
|
a moze ktoras z was miala cos takiego: urodzilam 3 ms temu i po porodzie zrobilam usg piersi i wyszlo ze mam guzka 7 mm. Mialam biopsje cienkoiglową i wyszlo: masy białkowe, erytrocyty, pojedyncze komorki nabłonka przewodowego. Onkolog kazal mi za pol roku zrobic usg i przyjsc z wynikiem, ale czy to na pewno nic zlego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3621 |
Raczkowanie
|
Ja nie miałam wycinanego od razu na pierwszej wizycie u chirurga-onkologa. Na pierwszej wizycie tylko ustalił mi termin zabiegu.
---------- Dopisano o 18:08 ---------- Poprzedni post napisano o 18:01 ---------- Jestem 11 dni po zabiegu. Byłam dziś u mojego chirurga-onkologa i nie zdjął mi jeszcze szwów ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3622 |
Przyczajenie
|
ponad 2 miesiące temu miałam usuwanego guzka. Blizna nadal jest czerwona, czasami nawet fioletowa? ;/ szwy miałam tylko w środku piersi, na zewnątrz wyłącznie plasterki. mniej więcej na środku tej blizny wystaje kawałęk tej nitki ze środka i czasami mi to ropieje? Czy ktoś miał coś podobnego? Czy to normale? nie wiem czy ponownie zgłosić się z tym do lekarza... bardzo prosze o odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3623 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mialam podobną sytuacje. pojechałam do lekarza ale niestety nie było go i poszłam poradzić się do drugiego a on kazał poczekać 2 tygodnie i jeśli nic sie nie zmienia to zglosić się do swojego lekarza naszczęście wszystko się zagoiło i ta nitka sama odpadła ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja miałam szwy wewnątrz i na zewnątrz. PO wyciągnięciu szwów w domu okazało sie ze jeszcze cos mi tam wystaje(dokładnie jak tobie). Na szczęście za dwa dni miała kolejna wizyte u lekarza i pozbyłam się ciała obcego xD. Ale jeśli ci ropieje to ja na twoim miejscu juz dawno byłabym z tym u lekarza |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3625 |
Przyczajenie
|
właśnie jakieś 3 tyg temu byłam u onkologa i kazała poczekać tydzień jak się nie zmieni, zgłosić się do chirurga ale jeszcze zwlekałam z tym
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3626 |
Przyczajenie
|
Może idź do lekarza rodzinnego, da ci jakiś antybiotyk. Przy zabiegach chirurgicznych często przytrafia sie jakaś infekcja itp. No ja bym tak zrobiła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3627 | |
Przyczajenie
|
[QUOTE=justyna6684;2830902 5]Macie szczęscie, że już jesteście po. Zazdroszczę wam! Ja mam całęe lato "w plecy" przez to wszystko, bo sie stresuję a po zabiegu tez człowiek pewnie obolały co??
A wy długo czekałyście na swój zabieg? Miałyście mammotomię czy normalnie wam wycieli? Nie stresuj się tak bardzo bo naprawdę nie ma czym ,a sam zabieg w znieczuleniu miejscowym trwa niewiele ponad pół godziny i nawet kiedy znieczulenie przestaje działać nie jest źle trochę boli ,ale spokojnie można to znieść , ja nawet tabletek nie musiałam żadnych brać. ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:34 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 |
Zakorzenienie
|
to ja do was dołączę
![]() Na usg wyszło mi że mam guzka wielkości 1 cm i prawdopodobnie jest to włókniak, wszystko inne czyściutkie na całe szczeście. W sobotę mam wizytę u onkologa chirurga w celu konsultacji i tego co będziemy robić. Pewnie wycięcie guzka w znieczuleniu miejscowym, bo na ogólne to się nie zgodzę z przyczyn własnych, ale wątpię czy takie małe zabiegi robią w ogóle w ogólnym ![]()
![]() |
#3629 |
Rozeznanie
|
Hej i ja do Was dołączę
![]() ![]()
![]() |
#3630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() będziemy się martwić jak zobaczymy wyniki z biopsji, a teraz to nie wiesz co to jest ![]() Ja mam zrobić biopsję, ale prawdopodobnie podczas niej wszytsko mi wytną, bo ponoć do 2 cm wycinają całość a ja mam 1cm. Także w czwartek muszę dzwonić w sprawie rejestracji na biopsję i umówić się na termin.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:17.