Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-10-10, 10:38   #3601
patiasym
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Napisane przez Atavish Pokaż wiadomość
Bo serio - Twoja pogarda dla innych ludzi jest obrzydliwa. Te "urzędasy" są odpowiedzialne nieraz za projekty za setki milionów złotych. Za kilka ketchupów za 1,5 ktoś może stracić pracę. Tak jak i za kilka bluzek w Zarze czy innej ciuchowej sieciówce.
Z podkreślonym zgadzam się w pełni. Był kiedyś taki wiersz Tuwima, który kończył się słowami "Tak dla wspólnej korzyści / I dla dobra wspólnego / Wszyscy muszą pracować / Mój maleńki kolego". W szkole niektórzy nie doczytali i tak chodzą z głowami spuchniętymi od pogardy dla ludzi pracy.
Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
Nie umiem teraz tego znaleźć, ale Roman Kurkiewicz przecież sam jest przeciwnikiem posiadania samochodów i wysuwał już postulaty i pomysły na wizji by zakazać posiadania samochodów na własność, na początku - w miastach. A te, które ludzie mają aby stały się własnością państwa, wszystkich. Coś na zasadzie aut Panek, tyle że byłyby za darmo i dostępne dla ogółu społeczeństwa, jeśli ktoś chce i potrzebuje poruszać się poza miastem.
Nie jeden Kurkiewicz czyni wyborców lewicy. A stawianie na transport zbiorowy, wygaszanie ruchu w centrach miast, popieranie idei typu autostop czy blablacar i uprzywilejowane pasy dla aut z pasażerami nie mają nic wspólnego z teorią o odbieraniu własności do prywatnych samochodów.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 10:47   #3602
edan84
BAN stały

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Przepraszam, spadłam pod stół ze śmiechu. Serio.
Przepraszam.
Cytat:
"Praca przy komputerze" to od cholery rzeczy. I jest bardzo dużo (pokusiłabym się wręcz o stwierdzenie, że to jest właśnie większość) ról/posad pomiędzy "urzędasem", a tym co Ty opisałeś.
Większość mojej pracy zawodowej to "praca przy kompie" (korpo, IT), i sorry, nijak ma się to do tego co piszesz. Dla większości osób "praca przy kompie" to jednak możliwość wysikania się w spokoju, zrobienia sobie kawy czy herbaty, wyjścia na fajkę czy spokojnego zjedzenia.
Może dlatego, że nie pracuję na kogoś, na etacie, to pracę szanuję. Kiedy nie pracuję - nie zarabiam, prosta sprawa.
Pani Lusia, której pracodawca płaci też za zaprzenie sobie kawki, lub siedzenie pół godziny w kiblu może tego nie rozumieć.
Cytat:
A jeżeli Ty sobie nie radzisz z presją "bo straty idące w dziesiątki kafli", to no nie wiem... Zmień pracę i weź kredyt?
Jak najbardziej sobie radzę ;* Za to mi płacą, że właśnie sobie radzę bdb ;]
Cytat:
Bo serio - Twoja pogarda dla innych ludzi jest obrzydliwa.
Pogarda dla ludzi, którzy zarabiają na ten kraj jest obrzydliwsza.
Cytat:
Te "urzędasy" są odpowiedzialne nieraz za projekty za setki milionów złotych.
I właśnie nie powinni być. Urzędas nie jest odpowiednią osobą do władania nie swoimi milionami. On ma w dupie te miliony i zupełnie za nie nie odpowiada. Jak za wszystko.
Czy padnie jakaś firma, bo urzędas się walnął w skarbówce, czy nie - nie ważne. Zdarza się, urzędas to święta krowa, któremu nic nie można zrobić.
Cytat:
Za kilka ketchupów za 1,5 ktoś może stracić pracę. Tak jak i za kilka bluzek w Zarze czy innej ciuchowej sieciówce.
No i? Mógł lepiej pilnować, po to jest zatrudniony.
I całkowicie nie przeszkadza mi zwalnianie ludzi, którzy sobie nie radzą za kompem. Chyba nie zrozumiałaś tego.
Cytat:
Więc - co Ty w ogóle porównujesz xD?
No właśnie mało adekwatne to jest. Praca fizyczna od zawsze jest mniej opłacana i tak będzie. Bo tężyznę fizyczną można zbudować zawsze, inteligencję, wiedzę, odpowiednie kwalifikacje i cechy osobowościowe dużo trudniej.

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
Z podkreślonym zgadzam się w pełni. Był kiedyś taki wiersz Tuwima, który kończył się słowami "Tak dla wspólnej korzyści / I dla dobra wspólnego / Wszyscy muszą pracować / Mój maleńki kolego". W szkole niektórzy nie doczytali i tak chodzą z głowami spuchniętymi od pogardy dla ludzi pracy.Nie jeden Kurkiewicz czyni wyborców lewicy. A stawianie na transport zbiorowy, wygaszanie ruchu w centrach miast, popieranie idei typu autostop czy blablacar i uprzywilejowane pasy dla aut z pasażerami nie mają nic wspólnego z teorią o odbieraniu własności do prywatnych samochodów.
Z nas dwojga to właśnie Ty pogardzasz ludźmi, którzy najciężej pracują. Jak i ogólnie samą pracą. Chcesz rozdawać pieniądze, socjal za nic. Ludziom, którzy brzydzą się pracą, a karać tych, którzy pracują najwięcej.

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ----------

Kurkiewicz wyraźnie mówił, że jest za tym aby celowo tak wysoko i absurdalnie opodatkować posiadanie auta aby posiadanie takowego przestało sie w ogóle opłacać.
Tak, to jest odbieranie aut przez państwo.

I jedną z możliwości aby nie płacić podatków od takiego, pozbycia się go, miałoby być jego udostępnienie szerokiej masie społecznej.

Edytowane przez edan84
Czas edycji: 2019-10-10 o 10:50
edan84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 10:52   #3603
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Lusia, której pracodawca płaci też za zaprzenie sobie kawki, lub siedzenie pół godziny w kiblu może tego nie rozumieć.
To jest właśnie typowe lekceważące i pogardliwe wielkopańskie traktowanie, określenia typu "pani Lusia" pokazują że masz do tych ludzi taki stosunek jaki przez lat miała w Polsce szlachta do chłopów. Podział na Panów i chamów w nowym wydaniu.
Cytat:
Nie rozśmieszaj mnie, nie zarabiasz na ten kraj więcej tylko dlatego że płacisz wyższe podatki. Nie wszytko da się zmierzyć pieniędzmi.
Cytat:
No właśnie mało adekwatne to jest. Praca fizyczna od zawsze jest mniej opłacana i tak będzie. Bo tężyznę fizyczną można zbudować zawsze, inteligencję, wiedzę, odpowiednie kwalifikacje i cechy osobowościowe dużo trudniej.
Typowa krótkowzroczność kapitalisty. Rozdęte ego, dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, gdzie jedynym wyznacznikiem wartości człowieka jest pieniądz. Pogarda dla "pani Lusi" powiązana najczęściej z uniżonym lizaniem dupy szefostwu.
Stary 2019-10-10, 10:55   #3604
edan84
BAN stały

Ważna informacja dla wyborców opozycji:
Lech Wałęsa zmienił zdanie. Nie popiera już PSL. Popiera znowu PO.
Stary 2019-10-10, 10:56   #3605
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Z nas dwojga to właśnie Ty pogardzasz ludźmi, którzy najciężej pracują. Jak i ogólnie samą pracą. Chcesz rozdawać pieniądze, socjal za nic. Ludziom, którzy brzydzą się pracą, a karać tych, którzy pracują najwięcej.
Nie Ty będziesz oceniać czy ciężko pracujesz i czy inni brzydzą się pracą. Powtarzam, nie podoba się socjal w Polsce to znajdź sobie inne miejsce - kraj na tym nie straci.
Stary 2019-10-10, 10:59   #3606
edan84
BAN stały

Cytat:
Nie Ty będziesz oceniać czy ciężko pracujesz i czy inni brzydzą się pracą. Powtarzam, nie podoba się socjal w Polsce to znajdź sobie inne miejsce - kraj na tym nie straci.
A kto ma oceniać? Te związki zawodowe w każdym miejscu pracy, które będą decydować o kierowniczych stanowiskach w firmach?
Stary 2019-10-10, 11:00   #3607
edan84
BAN stały

Wrócą ordery za 120% normy?
Stary 2019-10-10, 11:00   #3608
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Czy ktoś Tobie płaci za te posty, może sobie tak dorabiasz do dobrze płatnej pracy w nieistniejącej przerwie na kawę? Bo skąd miałbyś czas i ochotę na stukanie w klawiaturę tych głupot, skoro wszystko przeliczasz na hajs. Przyznaj się, mała Emi to Twoja kumpela.
Stary 2019-10-10, 11:00   #3609
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Wyborcy opozycji mają w d... zdanie Wałęsy.
Ale dziękujemy za poświęcenie swojego cennego czasu, który przecież mógłbyś spożytkować na zepnięcie sprintu na przekazanie nam tej informacji
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 11:02   #3610
Atavish
Zakorzenienie

Cytat:
To jest właśnie typowe lekceważące i pogardliwe wielkopańskie traktowanie, określenia typu "pani Lusia" pokazują że masz do tych ludzi taki stosunek jaki przez lat miała w Polsce szlachta do chłopów. Podział na Panów i chamów w nowym wydaniu.Nie rozśmieszaj mnie, nie zarabiasz na ten kraj więcej tylko dlatego że płacisz wyższe podatki. Nie wszytko da się zmierzyć pieniędzmi.Typowa krótkowzroczność kapitalisty. Rozdęte ego, dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, gdzie jedynym wyznacznikiem wartości człowieka jest pieniądz. Pogarda dla "pani Lusi" powiązana najczęściej z uniżonym lizaniem dupy szefostwu.
I dokładnie tyle w stronę edana też ode mnie. Dziękuję

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Atavish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 11:12   #3611
edan84
BAN stały

Cytat:
Czy ktoś Tobie płaci za te posty, może sobie tak dorabiasz do dobrze płatnej pracy w nieistniejącej przerwie na kawę? Bo skąd miałbyś czas i ochotę na stukanie w klawiaturę tych głupot, skoro wszystko przeliczasz na hajs. Przyznaj się, mała Emi to Twoja kumpela.
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87238636]Wyborcy opozycji mają w d... zdanie Wałęsy.
Ale dziękujemy za poświęcenie swojego cennego czasu, który przecież mógłbyś spożytkować na zepnięcie sprintu na przekazanie nam tej informacji [/QUOTE]

Ależ proszę. Robię to całkowicie w czynie społecznym. Czuję się od razu lepszym człowiekiem.

---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
To jest właśnie typowe lekceważące i pogardliwe wielkopańskie traktowanie, określenia typu "pani Lusia" pokazują że masz do tych ludzi taki stosunek jaki przez lat miała w Polsce szlachta do chłopów. Podział na Panów i chamów w nowym wydaniu.Nie rozśmieszaj mnie, nie zarabiasz na ten kraj więcej tylko dlatego że płacisz wyższe podatki. Nie wszytko da się zmierzyć pieniędzmi.Typowa krótkowzroczność kapitalisty. Rozdęte ego, dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, gdzie jedynym wyznacznikiem wartości człowieka jest pieniądz. Pogarda dla "pani Lusi" powiązana najczęściej z uniżonym lizaniem dupy szefostwu.
Czyli pani Lusia wybierając pracę ma gdzieś ile zarobi w danej pracy? Jeśli będzie miała ofertę z Biedronki za 1500 zł i ofertę z Lidla za 3000 zł, to weźmie Biedronkę, bo dla zasady nie chce potem mieć pieniędzy by nie uciskać tymi pieniędzmi pracującego ludu miast i wsi?
Ja wolę zarobić więcej, zatrudniać ludzi, którym będę płacić aby wykonywali część mojej pracy za mnie. Tak, parszywy kapitalista ze mnie. Dziwne, że ludzi chcą dla mnie pracować. Może lepiej żebym ich zwolnił, żeby nie wykorzystywać ich pracy?
Ja mam pracę i kasę. Moja pracownica kasy nie ma i chce pracować. Dobry deal. Nic nie mówiła, że czuje się jak chłop feudalny. Przy najbliższej okazji jej zapytam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-10, 11:12   #3612
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Nie umiem teraz tego znaleźć, ale Roman Kurkiewicz przecież sam jest przeciwnikiem posiadania samochodów i wysuwał już postulaty i pomysły na wizji by zakazać posiadania samochodów na własność, na początku - w miastach. A te, które ludzie mają aby stały się własnością państwa, wszystkich. Coś na zasadzie aut Panek, tyle że byłyby za darmo i dostępne dla ogółu społeczeństwa, jeśli ktoś chce i potrzebuje poruszać się poza miastem.

Jak w kibucu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 11:16   #3613
edan84
BAN stały

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87238681]Jak w kibucu.[/QUOTE]

Tia. Dzieci też powinny być wszystkich. I wszystkie kobiety - mamusią.
Stary 2019-10-10, 11:16   #3614
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Ja mam pracę i kasę. Moja pracownica kasy nie ma i chce pracować. Dobry deal. Nic nie mówiła, że czuje się jak chłop feudalny. Przy najbliższej okazji jej zapytam.
To już byłaby nie pogarda, tylko czysty sadyzm. Widocznie masz polewkę jak ludzie się płaszczą przed Tobą.
Stary 2019-10-10, 11:17   #3615
edan84
BAN stały

Ups. Nie, seksizm. Mężczyźni też. I wszyscy.
Stary 2019-10-10, 11:31   #3616
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
No tak, Roman Kurkiewicz ustami wszystkich wyborców lewicy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2019-10-10, 11:34   #3617
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Edan, tak z ciekawości, jaki zawód wykonywali twoi rodzice?

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 11:35   #3618
edan84
BAN stały

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87238762]Edan, tak z ciekawości, jaki zawód wykonywali twoi rodzice? [/QUOTE]

Nie mam zamiaru odpowiadać na to pytanie.
Stary 2019-10-10, 11:38   #3619
f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf
BAN stały

Cytat:
Nie mam zamiaru odpowiadać na to pytanie.
Dlaczego? Wstydzisz się? Ja po prostu jestem ciekawa jacy ludzie wychowali takiego osobliwego Edana.

f8c2d375a73595a7890227cbb2d3acee309191de_62181c3c5fcdf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 11:45   #3620
edan84
BAN stały

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87238777]Dlaczego? Wstydzisz się? Ja po prostu jestem ciekawa jacy ludzie wychowali takiego osobliwego Edana. [/QUOTE]

Bynajmniej. Nie mam czego się wstydzić.
Nie mam zamiaru plotkować na forum n/t mojej rodziny.
Moje dzieciństwo było nad wyraz szczęśliwe. Nie przejmuj się tym
Stary 2019-10-10, 11:57   #3621
patiasym
Zakorzenienie

Myślę, że takich Edanów jest w Polsce sporo niestety, więc co się dziwić radosnym sentymentom do kastowej Polski międzywojennej czy nawet do feudalnych czasów przedrozbiorowych. Republika, w której na banknotach są same wizerunki królów - oto obraz tego drugorzędnego europejskiego kraju, którego największym surowcem naturalnym jest rozdęta pycha.
Stary 2019-10-10, 12:04   #3622
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7
Konto usunięte

Edan- A masz za to czas siedzieć na wizażu ?
f1c0d63fc5ca1c381c342967d346813606c679f4_610b1c1cbeee7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 12:26   #3623
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
Myślę, że takich Edanów jest w Polsce sporo niestety, więc co się dziwić radosnym sentymentom do kastowej Polski międzywojennej czy nawet do feudalnych czasów przedrozbiorowych. Republika, w której na banknotach są same wizerunki królów - oto obraz tego drugorzędnego europejskiego kraju, którego największym surowcem naturalnym jest rozdęta pycha.

Ale ty zdajesz sobie sprawę, że historia kształtuje społeczeństwa, czy nie bardzo?
PRL niby taki spoko był
Jak będziemy rozdawać hajs za nic nie robienie, to na pewno staniemy się pierwszorzędną republiką europejską. Na bank.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 12:31   #3624
megamag
BAN stały

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87238151]A to ciekawe, bo jakoś jednymi z lepiej funkcjonujących krajów w Europie są właśnie te o polityce równościowej. Tfu, skandynawskie komuchy [/QUOTE]

Kraje skandynawskie jadą... uwaga nie na futurystycznych maszynach, które pracują za nich, tylko na imigrantach. Inżynierowie z Polski, lekarze z Indii, budowlańcy też w większości słowiańscy. Firmy skandynawskie mają wieczny niedobór ludzi, ściągają ich więc z innych krajów, bo imigrantom chce się pracować za kwoty, za które Norwegowie i Szwedzi wolą poleżeć. Taki to rozwój i nowoczesność.

Chociaż faktycznie niektórych rzeczy można im zazdrościć. Są bardzo przyjaźni dla działalności gospodarczej. Mimo wysokich podatków można rozważyć prowadzenie tam firmy, bo państwo jest bardzo przyjazne. Nie wymaga na przykład zapłaty podatku i składek, kiedy nie masz z czego, bo ktoś nie zapłacił ci faktury, a nawet pomaga w ściągnięciu należności. A do tego kraje skandynawskie bardzo wspierają rodzime firmy. To rodzime tam mają ulgi, a zagraniczne za samo wejście na rynek muszą płacić większe podatki. Takiego Lidla na przykład Norwegowie nie wpuścili wcale, żeby nie psuł rynku rodzimym firmom.

My od lat robimy dokładnie odwrotnie. Dojeżdżamy firmy własne, a dajemy zwolnienia z podatków zagranicznym.

Serio, sukces krajów skandynawskich to nie jest tylko socjal. Jak nagle podwyższymy podatki, to nie staniemy się z marszu wiodącą gospodarką Europy. Za to akurat kraje skandynawskie się pewnie ucieszą za świeży dopływ pracowników. Tak jak rząd Estonii się ucieszy za nową dostawę działalności gospodarczych z Polski.

*Z grzeczności nie wspominam o tak "mało znaczących" elementach jak dostęp do złóż naturalnych.

Edytowane przez megamag
Czas edycji: 2019-10-10 o 12:32
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 12:35   #3625
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Tak. Sam jeden nas wszystkich utrzymujesz.

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ----------

[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;87238777]Dlaczego? Wstydzisz się? Ja po prostu jestem ciekawa jacy ludzie wychowali takiego osobliwego Edana.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Byli nauczycielami.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 12:48   #3626
megamag
BAN stały

Tak na marginesie to kłótnia pomiędzy edanem a patiasym o to, kto bardziej gardzi ludźmi, jest urocza. edan84 faktycznie ma swoje za uszami i mało jest zapewne grup, które by szanował. Ale patiasym z kolei zieje nienawiścią do wszystkich, którzy z jakiegoś powodu nie są biedni, albo więcej pracują, albo mają jakieś dobra materialne. Krwiopijcy i wyzyskiwacza, jak śmieją tak zapierprzać i więcej zarabiać.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-10, 12:49   #3627
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Tak na marginesie to kłótnia pomiędzy edanem a patiasym o to, kto bardziej gardzi ludźmi, jest urocza. edan84 faktycznie ma swoje za uszami i mało jest zapewne grup, które by szanował. Ale patiasym z kolei zieje nienawiścią do wszystkich, którzy z jakiegoś powodu nie są biedni, albo więcej pracują, albo mają jakieś dobra materialne. Krwiopijcy i wyzyskiwacza, jak śmieją tak zapierprzać i więcej zarabiać.
Tak, to jest naprawdę pierwszorzędna jakość kontentu.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-10-10, 13:00   #3628
patiasym
Zakorzenienie

[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87238947]Ale ty zdajesz sobie sprawę, że historia kształtuje społeczeństwa, czy nie bardzo?
PRL niby taki spoko był
Jak będziemy rozdawać hajs za nic nie robienie, to na pewno staniemy się pierwszorzędną republiką europejską. Na bank.[/QUOTE]Historia kształtuje społeczeństwa.. jaką wspaniałą historię ma Finlandia, że jest to podobno najszczęśliwszy kraj na świecie? Mają surowce - ale nie aż tyle co Szwecja i Norwegia, mieli też w historii wojny (w tym wyniszczającą wojnę zimową z ZSRR) i 150 lat temu klęskę głodu w której wymarło prawie 10% ludności. Kojarzy nam się przeważnie z sauną, świętym Mikołajem, Nokią i lasami. Wkład do kultury światowej - na poziomie Polski. A jednak potrafili zbudować społeczeństwo obywatelskie, które działa sprawnie i potrafi się integrować, także z imigrantami. Może dlatego, że mają umiejętnie wspierające ludzi systemy społeczne i instytucje utrudniające popadnięcie im w ubóstwo?

https://www.weforum.org/agenda/2019/...country-again/
Stary 2019-10-10, 13:05   #3629
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Ale patiasym z kolei zieje nienawiścią do wszystkich, którzy z jakiegoś powodu nie są biedni, albo więcej pracują, albo mają jakieś dobra materialne. Krwiopijcy i wyzyskiwacza, jak śmieją tak zapierprzać i więcej zarabiać.
W żadnym razie. Bogaci wzbudzają mój szacunek, jeżeli swoimi dobrami są w stanie dzielić się i obdarowywać innych. Przeznaczać pieniądze na działalność charytatywną. Dawać jałmużnę. A nie być kutwami i dusigroszami.
Stary 2019-10-10, 13:08   #3630
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Olga Tokarczuk ma literackiego Nobla i dzisiaj już nic ważniejszego się nie wydarzy!
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości