![]() |
#3601 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2021
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3602 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Miejmy nadzieję, że do poniedziałku dostaną wenflony ("sprzęt dziecięcy" ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3603 | |
Raczkowanie
|
Ale naskrobałyście od środy
![]() W środę tak wciągnął mnie wir pracy że nawet nie zorientowałam się że to koniec dnia ![]() Co do pieluszek to ja te co zamawiałam z mymemi muslinowe to dla mnie są fenomenalne jeśli chodzi o materiał, chciałabym jeszcze z takiego materiału większe dorwać ![]() Jeśli chodzi o pieluchy jednorazowe to na razie mam 2 opakowania pampers premium care ale może jeszcze dokupie inny na próbę jakby te nie podpasowały dzidzi. Wczoraj mała cały dzień dawała mi do wiwatu i kręciła się właściwie cały dzień a wieczorem to pierwszy raz w okolice zebra dostałam ![]() ![]() Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3604 |
Zakorzenienie
|
Niee, absolutnie nie. U mnie podstawą jest pilnowanie nawodnienia już 2-3 dni wcześniej. Tylko że ja teraz ogólnie piję dużo
![]() ![]() Na dłoni robi mi się paskudny siniak. Najchętniej wciągnęłabym po tej przeprawie paczkę żelków, ale skoro krzywa przeniesiona na poniedziałek, to sobie odpuszczę słodycze (poza jakąś małą porcja lodów) ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3605 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() My zaraz jedziemy do galerii w końcu odebrać te pieluchy że Smyka i muszę kupić kuzynkę prezent na urodziny, bo nas zaprosiła na jutro ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3606 |
Rozeznanie
|
Jej dziewczyny ile nowych postów
![]() Ja się pochwale, ze wyszłam za mąż i teraz mogę na spokojnie skupić się na wyprawce ![]() @theali współczuje problemów z igłami, ja bym chyba odpadła przy nadgarstkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3607 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3608 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Też muszę do Smyka, przyszedł prezent, który zamówiłam dla synka na Dzień Dziecka... Lepiej późno niż wcale ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3609 |
Zadomowienie
|
O matko boska ! Cztery razy?! Ja się też martwię bo u mnie też jest zawsze problem z żyłami i potem krwią
![]() Kupiłam wczoraj kosz Mojżesza ![]() A dziś może się uda pojechać popatrzeć wózki,ale ogólnie nic nie wiem ,nic nie mam upatrzonego ale nie chce wydawać fortuny ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3611 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
![]() Ja też jakaś taka święta ryba, niedospana. Te 3 pobudki i wstawanie przed 6 mnie dobija, a hormony sprawiają, że mam czasem niezłą huśtawkę nastrojów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:53 ---------- Ja dziś miałam w planach wyciągnąć mamę do zoo, bo sama z dzieckiem wiadomo że teraz komunikacją miejską nie pojadę taki kawał drogi, ale ona to leniwiec i domator, więc muszę zapomnieć o takich wycieczkach i aż mi się znów przykro robi. Ale biorę małego na drugi koniec miasta, na fajny plac zabaw, obok jest Pepco i market, gdzie bez problemu mogę kupić bezmleczne i bezglutenowe przekąski dla niego. A potem albo jutro przejadę się do większego sklepu z wózkami, porównać kilka rzeczy. Mama kazała mi czatować na rynku używek i jak coś fajnego znajdę i będę zdecydowana to dać znać. Chyba sobie pewne rzeczy wzięła do serca. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3612 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
@theali ja pierniczę, ale jaja ![]() Przyszły mi czapeczki na rozmiar 62 i teraz oficjalnie z ubranek brakuje mi tylko kombinezonu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3613 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio pobierali mi bez problemu, więc najwyraźniej trafiłam na beznadziejną pobierającą.
Znaczy się - mam trudne żyły, to jest fakt. Są dwa lub trzy miejsca-"pewniaki", tylko że to są głębiej położone żyły i trzeba umieć je wyczuć. Ale trafiłam na wystarczająco osób, które bezbłędnie za pierwszym wkłuciem były w stanie pobrać mi próbkę, żeby nie uważać się za przypadek beznadziejny ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3614 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3615 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() My dzisiaj oglądaliśmy w Smyku wózki i mówię do TŻ, że musimy podpytać siostrę co z tą gondolą, bo jak będziemy musieli kupić to już trzeba się rozglądać ![]() ![]() Cytat:
![]() O w końcu robisz kopiec, może po weekendzie też znowu zrobię ![]() Cytat:
![]() Trafiłam w Tesco promke na body z długim rękawem 5 szt za 35 zł, więc udało mi się w końcu coś upolować póki Tesco jeszcze jest ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3616 |
Rozeznanie
|
Ja tez dzisiaj robilam krzywa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3617 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje !! ![]() [1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88743252]To udanej wycieczki ![]() My dzisiaj oglądaliśmy w Smyku wózki i mówię do TŻ, że musimy podpytać siostrę co z tą gondolą, bo jak będziemy musieli kupić to już trzeba się rozglądać ![]() ![]() To już masz ubranka praktycznie z głowy ![]() O w końcu robisz kopiec, może po weekendzie też znowu zrobię ![]() To na też na krzywej trafiłam na miłą, ale tak miałam wrażenie, że mi "grzebie" w żyle, że potem chwilę mnie bolało, gdzie wcześniej nie miałam takiego problemu ![]() Trafiłam w Tesco promke na body z długim rękawem 5 szt za 35 zł, więc udało mi się w końcu coś upolować póki Tesco jeszcze jest ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] I co macie juz jakis wózek upatrzony? ![]() Kopiec kreta sto lat nie jadłam, kiedyś robiłyśmy z mama i pamietam dużo roboty było ale teraz może jakies nowe przepisy są to może i ja spróbuje ![]() Cytat:
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3618 |
Rozeznanie
|
theali moja krzywa z miesiac temu wygladala tak jak i twoja jeśli chodzi o wklucia....
2 razy w jeden „łokiec”( bo za malo polecialo), raz w drugi(nic nie polecialo) a potem w nadgarstek z tekstem „ tutaj musimy poczekac az NAKAPIE do probówki” :O i jakos tak podstawila probowke pod to wklucie i naprawdę nakapywala...ze pod koniec to czulam jak po nadgarstli mi krew splywa. Tyle ze u mnie udalo się pobrac krew do kazdego pomiaru...z problemami ale się udalo. Do tego kazde wkłucie bardzo!bolalo...jal nigdy. I tez uslyszalam ze cos u Pani krew nie chce leciec....a ja ze CO??? jestem na heparynie i acardzie i krew nie leci? Wolne zarty...prawdopodobnie zamiast wbic się w zyłe to ją przebila. Ja dołączylam do grona robiacych pomiary glukozy glukometrem...narazie odczyty w normie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3619 |
Zakorzenienie
|
Koszmar, jak czytam o tych Waszych pobraniach krwi
![]() Ja dziś rozkminiam manuala, jak to moje 4 piętro ogarnąć z 2 malutkich dzieci, przynajmniej dopóki Leo nie będzie sobie radzić ze schodami, jak wyciągać wózek z wózkowni, który będzie musiał być tam złożony, bo mamy bardzo wąskie futryny i normalnie nie przejedzie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Albo Leo w chuście/nosidle a Zuzia w gondoli, która i tak przecież jest wypinają ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3620 |
Zakorzenienie
|
Sale, jak tam u Was w Katowicach, też pada?
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3621 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3622 |
Raczkowanie
|
Współczuje☹ja się boję igieł, przy każdym pobieraniu odwracam głowę, sztywnieje i cała jestem mokra. 🙃w dzieciństwie każde szczepienie tydzień wczesniej przeżywałam. Zdarzało mi się uciekać przez okno. A teraz się dziwię, że dziecko się stresuje...
---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Współczuje☹ja się boję igieł, przy każdym pobieraniu odwracam głowę, sztywnieje i cała jestem mokra. 🙃w dzieciństwie każde szczepienie tydzień wczesniej przeżywałam. Zdarzało mi się uciekać przez okno. A teraz się dziwię, że dziecko się stresuje...ja dopiero za tydzień krzywą robię w sobotę, bo na tygodniu to mi szkoda brać urlopu. ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Gratulacje!🙂😉🙃😘 ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Kurczę, to niezłej logistyki potrzeba do tego wszystkiego...u mojej siostry pomiędzy dziećmi jest 10 miesięcy różnicy to początkowo było ciężko, jakoś ogarnęła, ale mieszka w domu to znoszenie z 4 piętra odpadło...i tam jest w domu dużo ludzi to zawsze ktoś zetknął na to które czekało na swoją kolej ubrania czy włożenia do wózka. Teraz mają 5 i 4 lata i fajna relację🙂Będzie dobrze! ---------- Dopisano o 10:05 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Coś chyba nie umię cytować🙃😂 ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Ja wczoraj byłam u fizjoterapeuty. Szukam ratunku w sprawie tych bioder i miednicy. Trudno mi sobie wyobrazić koniec urlopu w poniedziałek i spędzanie znów co najmniej 8h przy biurkiem. Same zajęcia były bolesne, a po wszystkim nie mogłam zejść z łóżka ani dojść do samochodu. Wczoraj to myślałam, że padne;( jedyne co mogłam tylko stać. Więc z dzieckiem na stojąco się 2 H bawiłam w wiezienie😂mam nadzieję że na dłuższą metę coś pomoże. Zamówiłam piłkę. Niestety nie bardzo były terminy popołudniu i dopiero za 2 tyg idę nnastępne spotkanie.;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3623 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Przyjaciółki mnie wczoraj zaskoczyły mini baby shower, mówiłam im, że nic nie chcę i nie będę organizować. Udekorowały tylko pokój balonami i dostałam w prezencie kocyk od mamy ginekolog i voucher na masaż w ciąży bardzo blisko mojego domu, nawet nie wiedziałam, że coś takiego mam pod nosem ![]() A dziś od rana teściowie i też już koło 15 miałam spadek formy, siedzieliśmy w altance i nie umiałam sobie znaleźć wygodnej pozycji, marzyłam już o powrocie do domu. Oczywiście byliśmy tam prawie 8 godzin i na koniec usłyszeliśmy, że taka szkoda, że już jedziemy ![]() A do tego hity: - babcia męża: przytyłam, ale nie w brzuchu, tylko wszędzie - również babcia: dziewczyna szwagra jej się nie spodobała, bo za chuda i za niska ![]() - także babcia: czy my mamy w ogóle w domu miejsce na łóżeczko? Nie wytrzymałam i powiedziałam, że nie mamy i że będzie spało w piwnicy - ostatni raz babcia: ona u nas była tylko raz i widziała tylko jeden pokój, ale więcej razy się do nas nie wybiera. Prawnuka też oglądać nie będzie, my jej go mamy przywieźć na okazanie. - teściowa: po co ja się tak śpieszę z tą wyprawką, w lipcu nie będzie szkoły (teściowie są nauczycielami) to pojedziemy do sklepu kupić, co będziemy chcieli - teściu: żadnych zabawek itp. nie trzeba kupować, bo na strychu są wszystkie rzeczy po mężu i rodzeństwie ![]() W połowie lipca mamy jeszcze u nich być na grillu, będą też moi rodzice i niby mają "omawiać" temat wózka i innej pomocy dla nas. A potem to ja już się tam chyba do Świąt nie pokażę, dzisiaj trudno mi było wysiedzieć w aucie, a w sierpniu już raczej nie będę chciała tak daleko jeździć. Tym bardziej, że porodówka u nich w mieście ma najgorsze opinie w województwie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3624 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie TŻ pytał, gdzie tym razem rodzę. Jakby to nie było jasne ![]() ![]() Nie chciało mi się jednak dziś jechać do Kat, przełożyłam dentystę na poniedziałek ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ---------- Ja bym w tym momencie nie pogardziła mieszkaniem w domu, posiadanie jakiejś pomocy. Ale niestety wybraliśmy takie a nie inne mieszkanie, 3 dzieci i to jeszcze z tak małą różnicą wieku nigdy w planach nie mieliśmy ![]() ![]() Wczoraj porównywałam Baby Joggera Citi Mini Double GT z Valco Snap Baby Duo Trend/Sport i chyba zdecyduję się na Valco. Mój Joie ma podobny system składania co BJ i ogólnie nie narzekam, ale jednak przy 2 małych dzieci składanie Valco praktycznie jednym przyciskiem mnie bardziej przekonuje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3625 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O Zabrzu słyszałam bardzo dobre opinie, również od osoby, która niedawno pracowała tam na ginekologii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3626 |
Raczkowanie
|
Michiru siostra mieszka z treściami. Także wiesz ma to swoje plusy i minusy. Szwagier niechetny do budowy domu, bo ten jego rodziców jest ogromny, a tesciowie nawet raz jej z dziećmi nie zostali. Nawet jak była chora, jechała do lekarza np. Z jednym itp. Wróciła do pracy ( pół etatu) gdy dzieci miały 1,5 roku i 8 miesięcy. I od tej pory wozi dzieci do naszych rodziców ( 40 km) A mama lawiruje z dyzurami,żeby mieć wolne w te dni kiedy siostra pracuje. Szwagier uważa że praca to siostry fanaberia, A ona nie po to przecież kończyła trudne studia i specjalizacje żeby siedzieć w domu z dziećmi. 🙃🙂😂
Wiadomo to 4 pietro jest przerażające, ale przynajmniej jesteś " u siebie" , nie musisz znosić krzywych spojrzeń itp. W sumie to mogłabym iść na l4, generalnie mam umowę o pracę na czas nieokreślony więc z formalnoprawnego punktu widzenia przeszkód nie ma że muszę pracować. Bardziej mam poczucie, że trzeba podokanczac trudne tematy, i nikt tego za mnie nie pociągnie. Oczywiście mylne, instytucja funkcjonowała zanim tu przyszłam i świetnie da sobie pewnie radę beze mnie. Ale ja mam przerosniete poczucue obowiązku w tym zakresie😂i jeszcze nienawidzę nadużywania zwolnień. Przez 11 lat byłam tylko raz na zwolnieniu, w końcówce ciąży że starsza🙃🙂😂 myślę że nikt by mi nie zrobił wyrzutów na to zwolnienie przecież trochę już poprasowalam, zaraz 7 miesiąc się zacznie, mam wskazania właściwie od początku (kilka tygodni plamilam w 1 trymestrze) teraz ledwo chodzę. Planowałam l4 od połowy sierpnia ale zobaczymy jak dam rade🙃 ---------- Dopisano o 08:54 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- A i jeszcze ta fizjo mi powiedziała że mam duży brzuch jak na ten tydzień ciąży, że szybko mi się pępek uwypuklić i generalnie słabo oceniła mój stan. A jak Wasze pępki? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3627 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do zwolnień w ciąży, to ja zupełnie odwrotnie, jestem ich zwolenniczką - jeśli jestem przemęczona, senna, obolała i mam problemy z koncentracją (że już nie wspomnę np o wymiotach), to marny ze mnie pracownik, więc to taka uczciwość w obie strony ![]() ![]() Współczuję twojej siostrze, to straszne nie móc nigdy liczyć na, de facto, domowników Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3628 |
Konto usunięte
|
Avocado ja mam pępek wklęsły, a czy duży brzuch, to zobaczymy co lekarz powie w piątek na badaniu
![]() Co do zwolnień w ciąży to wszystko zależy od wielu czynników, ja może na początku nie czułam się super źle, ale w pracy mieliśmy okres audytów, nadgodzin. Ja na początku ciąży miałam problemy z myśleniem, bo słowa po angielsku mi uciekały (chociaż od praktycznie zawsze używam tego języka w pracy), mdliło mnie i czułam, że nie jest super wydajna jak wcześniej. Poza tym na początku 2021 menago wprowadziła zasadę, że pracujemy z domu to jak w biurze, czyli bez przerw na wyjście do lekarza, czy coś, mamy siedzieć od 8 do 16.30, nie liczyło się dla niej to, że ktoś miał umówionego lekarza od miesiąca i akurat miał termin w trakcie pracy. Nie możesz wyjść do lekarza/sklepu i koniec. Nie ważne czy po tej wizycie odpracowało by się ten czas (każdy kto miał takie przypadki starał się wyrobić z pracą tak, żeby nie było zaległości, nawet żeby być do przodu) nie możesz wyjść wcześniej coś załatwić i koniec. W takich warunkach nawet nie wyobrażałam sobie początku ciąży, z jednej strony nie mogła mi zabronić wizyty u lekarza, a z drugiej też nie czułabym się w porządku wobec zespołu. Chciałam się z dogadać z menago, to nie odbierała telefonu i potem nie oddzwoniła, więc stwierdziłam skoro tak jej zależy, to ja się nie będę naginać ![]() Jeszcze wczoraj doświadczyłam pierwszego niespodziewanego i niepytanego macania brzucha ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Edytowane przez f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e Czas edycji: 2021-06-06 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3629 |
Raczkowanie
|
Dotykanie brzucha....brr, ostatnio w pracy że 2x ktoś mnie tak zaskoczył, zesztywnialam. Ale nie potrafiłam zareagować właściwie, że naruszone moje granice. Jakoś kobiecie która nie jest w ciąży nikt nie przykłada ręki do brzucha i nie mówi o jaki fajny tluszczyk/kaloryfer. Jeszcze w stosunkach sluzbowych. Nie lubię być postrzegana przez kogokolwiek przez ciaze. Blee🤮
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Co do zwolnień to ja nie jestem przeciwko korzystaniu z nich, gdy są takie medyczne wskazania . Po to przecież są, to jasne🙃 ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Ale przeciwko nadużywania, które u nas jest Już instytucja nie tylko w ciąży, ale tu szczególnie bo jest płatne 100% więc kobitki wychodzą z założenia że po co się męczyć skoro siedząc w domu będzie to samo. Prosta logika. Tak dużo zwolnień w ciąży nie ma w żadnym innym kraju🙃 Ostatnio jak byłam na połówkowych to lekarz się dzielił że pracując w tzw Budżetówce chodzę do biura. Mówił, że orowadzi/ł ciążę wieku Pan z mojej instytucji i standardem jest l4 ba pierwszej wizycie A jak ciąży nie da się potwierdzić, nieważne może być na zapalenie przydatkow🙃na początek. Moja pani dr też mi proponowałem na pierwszej wizycie w 7 tyg. Jak zapytałam czy są wskazania ( nie plamilam jeszcze wtedy) to powiedziała, że w sumie nie ale Panie oczekuja. 😉 ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Ja rozumiem, że jak ktoś ledwo jest w stanie zwlec się z łóżka żeby dotrzeć do toalety i całe dnie spędza nad wc to nie jest w stanie pracować. Wtedy zwolnienie oczywiscie ![]() ---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Dlatego uważam, że jakimś rozwiązaniem byłoby zmniejszenie zasiłku chorobowego w ciąży do 80%. Bo w tej sytuacji takie dziewczyny, które mają ciążę fizjologiczna i np. Pracę biurową czy inna ktora nie jest zabroniona w ciąży zastanowimy się czy nie pracować, bo costam by traciły siedząc zdrowe w domu. A tym chorym te 20% nie zrobiło by może jakiejś strasznej krzywdy, skoro chorzy nie w ciąży tyle otrzymują. Serio mimo, że mam bardzo dużo zastrzeżeń do funkcjonowan8a naszego Państwa i wsparcia np. W leczeniu chorych dzieci ( wszystko prywatnie albo trzeba się z pracy zwolnić żeby ogarniać kolejki i wszystko wywaliczycitp.) To jeśli chodzi o ochronę pracowniczą w ciąży i dluchosc urlopów płatnych po urodzeniu maluszka to jesteśmy w czołówce. Cieszy mnie że od przyszłego roku musi być impkementowana dyrektywa stanowiąca że ojcu dziecka przysługuje 2 miesiące urlopu z tytułu bardzo Ci, których nie może przekazać matce. Nie wykorzysta- przepada. ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- A jeśli chodzi o badania w ciąży, to z mocy prawa przysługuje wolne od pracy na konieczne badania. Mnie ogólnie krępuje korzystanie z tego uprawnienia dlatego na krew chodzę przed robo, a na krzywą wybieram się w sobotę , wizyty niezwykle ok. 19 ale raz musiałem wyjść godzinę wcześniej na polowkowe, podałam podstawie nie było kłopotu. Nie trzeba tego odrabiać. ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Uważam że takie "zwyczaje szkoda kobietom na rynku pracy - i tym, które zwolnień nadużywaja, ale wiadomo one tak decyduje i mają z tego " korzysc" i tym które czas absencji związanej z macierzyństwem chce minimalizować. Pracodawcy po prostu niechętnie zatrudniają kobiety w wieku rozrodczym ,wola faceta choćby z ciut mniejszymi kompetencjami. Ten nie "zwieje"im na zwolnienie, po prostu😟 inna sprawa, że po kilku latach poza rynkiem pracy trudniej wrócić, nasze miejsce jest często zajęte ( po np. 4 latach trudno się te z pracodawcy dziwic) przyzwyczajony się do innego rytmu dnia, watpimy w swoje możliwości. Generalnie uważam że dla większości kobiet te avsenche są niekorzystne zawodowo. Choć jest pewnie mnóstwo takich, które sobie świetnie dadzą radę z powrotem i tego nam wszystkim życzę. 😍🙂🙃🥰 ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- A i nie pracuje w żadnym ZUS czy US ani innym organie co pietnuje stosowanie zwolnień, bo się kurczę rozpisalam mega. Ale temat mnie dotyka, bo Wkurza mnie lika płacowe, że kobiety zarabiają mniej co do zasady, mimo takich samych kwalifikacji i doświadczenia.🙂🙃😉😂🤣 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3630 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Odniosę się do tego, że nie wraca się zwyczajowo po pierwszym trymestrze - u mnie wymioty (w obu ciążach zresztą, ale mówię o pierwszej) skończyły się dopiero w połowie ciąży i zaczęłam się czuć, cóż tu ukrywać - znakomicie - przypływ energii itp. Od początku l4 sugerowałam szefowej, że będę dawać znać jak sytuacja, że może wkrótce poczuję się lepiej, że nie odchodzę już na dobre... Natomiast po tym czasie mojej nieobecności w firmie tak przeorganizowano pracę, że mój powrót (na 2 miesiące?) byłby dla wszystkich jedynie kłopotem i absolutnie nikt nie brał tego nawet pod uwagę. Więc myślę, że to może być powód i u wielu innych kobiet ![]() ![]() Nie mam problemu z tym, że długa abstynencja spowolni mnie zawodowo, bo całkowicie się z tym liczę, teraz świadomie "poświęcam" się dzieciom, a jak podrosną, to nie będę mieć najmniejszych pretensji, że ktoś kto w tym czasie cały czas pracował zaszedł już bardzo daleko. To mój świadomy wybór ![]() ![]() Jedynie co, to wydaje mi się, że nie powinnaś odmawiać sobie przysługujących Ci praw, np dot badań... I tak sama jedna nie zmienisz postrzegania kobiet w ciąży w społeczeństwie, a nikt Ci nawet nie podziękuje za to, że traktujesz siebie na równi z resztą pracowników... Tak samo, jeśli pojawiają się jakieś dolegliwości, to może warto rozważyć l4, to z pewnością nie jest objaw lenistwa w Twoim przypadku, a jednak dbając o siebie dbasz też o dziecko ![]() Fajnie, bo przywołałaś ciekawy temat do dyskusji ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.