Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-05-25, 13:42   #3601
cava
Zakorzenienie

Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 14

Cytat:
Napisane przez robcia Pokaż wiadomość
Malpia ospa , wedlug WHO przenosi sie głównie drogą płciową , biora sie za seks workerow ?
Nie wierze juz doslownie w ani jedno slowo a to cale towarzystwo z WHO ktos powinien pogonic

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Słuchałam wczoraj wirusologa.
To żadna nowa zaraza, ludzie się tym zarażają od dawna, nie jest groźne, jakoś się nie sieje za bardzo, zeby afere o to robić.

Media chyba szukają afery do grzania.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-25, 14:06   #3602
motylek_na_ramieniu
BAN stały

Na początku covida tez uspokajano
motylek_na_ramieniu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-25, 17:32   #3603
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek_na_ramieniu Pokaż wiadomość
Na początku covida tez uspokajano
I... nic się nie stało.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-25, 17:52   #3604
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

https://m.facebook.com/story.php?sto...00012403981105

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-25, 21:02   #3605
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Nic mi sie nie pokazuje, co tam bylo?

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-25, 21:16   #3606
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Nie wiem dlaczego ale trzeba otworzyć poprzez aplikację, a nie przeglądarkę. Wtedy działa.

Stary 2022-05-25, 21:37   #3607
Konto usunięte

Czy moglbys strescic, co jest na tym filmiku?

4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-05-26, 05:20   #3608
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Generalnie kompilacja tego co pandemia, a w zasadzie strach, zrobiła niektórym z głowami, czyli np. ludzie kapiący się w basenie w maseczkach albo w plastikowych reklamówkach na głowie. Taki śmieszno-straszny filmik.

Stary 2022-05-26, 06:15   #3609
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
I... nic się nie stało.

Zależy co masz na myśli. Nie powiedziałabym, że nic się nie stało.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 11:00   #3610
squirrelqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość

W sumie ciekawe, czy ktoś robił badania dotyczące "wrażeń" po pandemii. Jak mentalnie, jak finansowo, czy spotkała Cię jakaś tragedia dot. zgonu bliskich itp.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 11:33   #3611
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość
W sumie ciekawe, czy ktoś robił badania dotyczące "wrażeń" po pandemii. Jak mentalnie, jak finansowo, czy spotkała Cię jakaś tragedia dot. zgonu bliskich itp.

Czasami widuje takie zestawienia, np. dzieciece szpitale psychiatryczne sa od czasu lockdownu przepelnione. Zreszta, doroslym tez ciezko dostac sie do psychiatry, znajomy potrzebowal pomocy psychiatrycznej, obdzwonil wszystkich psychiatrow w obrebie 50 km i wolne terminy byly dopiero za kilka miesiecy. Ewentualnie mozna bylo isc do szpitala psychiatrycznego, ale to nie jest taka przyjemna sprawa. Jejku, ja bym nie chciala byc na miejscu dzisiejszej mlodziezy, najpierw 2 lata praktycznie wyjete z zycia, ludziom wypadly studniowki, osiemnastki, polowinki, teraz wojna i kryzys gospodarczy. Moja mlodosc przebiegala raczej beztrosko, wiadomo, mielismy swoje problemy, nie bylo duzo pieniedzy na nasze zachcianki, ale nie mielismy tez takiej odpowiedzialnosci typu nie spotykaj sie z kolezankami bo jeszcze cos przywleczesz do domu i ktos umrze. :/ Ja jestem dorosla, poradzilam sobie z lockdownem, poradzilam sobie finansowo, jak mi wypadly imprezy to nic sie wielkiego nie stalo (chociaz tez na mnie mocno wplynal ten lockdown, zwlaszcza ten drugi ktory trwal od jesieni do chyba maja 2021), ale dla dzieci i mlodziezy to jest katastrofa.
Osobiscie nie znam nikogo kto stracil kogos przez koronawirusa, u mnie w rodzinie zmarla jedna osoba, ale to czlowiek ponad 95-letni, ktory byl w takim zlym stanie, ze kazda infekcja by go zabila.
Jestem juz zmeczona i naprawde nie wiem co ze soba zrobie, jesli jesienia znowu nas zamkna z powodu koronawirusa czy ospy malpiej. Albo jesli otwarte bedzie tylko dla swiezo zaszczepionych (bo ja sie juz wiecej szczepic nie bede). Chyba w takim przypadku rozwaze przeprowadzke, moze do Polski jesli w Polsce bedzie luzno pod tym wzgledem, albo sama nie wiem gdzie. Znam jezyki, jakas prace znajde w wielu miejscach.

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ----------

Jeszcze ostatnio bylam ze znajomymi na zakupach, ogolnie bardzo mili, racjonalni ludzie, tez uwazali ze to wszystko co z nami zrobili to przesada. Ale weszlam do sklepu bez maseczki i pytaja jak to, ty bez? No bez, a czemu nie, jest goraco, nie mam ochoty zakladac maseczki. Patrzyli troche krzywo. Potem troche z nimi podyskutowalam, ze taka maseczka, ktora sie nosi kilka dni w torebce i nie zaciska mocno wokol nosa, za bardzo przed niczym nie uchroni, ale nie dali sie przegadac, wedlug nich uchroni. Przeprogramowanie spoleczenstwa w Niemczech zabiera duzo czasu, nadal sporo osob nosi maseczki mimo ze nie musza. Na zasadzie ''maska mnie nie boli a pomaga''.
Sorry, ja od ponad 2 lat jestem miedzy ludzmi i nic mnie nie zlapalo, z maseczka czy bez, z testem czy bez, nikt mnie juz dluzej do tego nie zmusi.
Stary 2022-05-26, 11:33   #3612
Finlora
Zakorzenienie

Ja straciłam brata, koleżanka rodziców. 2 fajne lokale w moim mieście się zamknęły. Z mojej perspektywy nie powiedziałabym, że nic się nie stało.
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 11:39   #3613
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Ja straciłam brata, koleżanka rodziców. 2 fajne lokale w moim mieście się zamknęły. Z mojej perspektywy nie powiedziałabym, że nic się nie stało.
To pierwsze to wynik koronawirusa, to drugie to wynik lockdownu.
O tym co ja przezylam probujac utrzymac moja dg podczas lockdownu to mozna ksiazki pisac, do dzisiaj w mojej branzy jeszcze wszystko nie wrocilo do normy. Ilu ludzi splajtowalo to tez moznaby liste stworzyc.
Ale jestesmy dorosli, wiekszosc z nas jakos sobie z tym poradzila - dzieci i mlodziez maja moim zdaniem gorzej.
Stary 2022-05-26, 11:53   #3614
DaisyMerollin
Rozeznanie

U nie nikt nie umarł, ale już w rodzinie tż było kilka osób. A poza tym bardzo namacalnie czuje, że mój stan psychiczny po tych dwóch latach jest o wieeeele gorszy.
DaisyMerollin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 12:47   #3615
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość

Mówię na poziomie społeczeństwa - pandemia nie była żadnym zagrożeniem.

Na poziomie obywatela jasne, że ludzie tracili bliskich i chorowali. Tylko że ludzie zawsze tracą bliskich i chorują.

(Mówię o wpływie samego wirusa. O szkodliwości działań rządów i mediów to bym mogła książkę napisać.)

---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez DaisyMerollin Pokaż wiadomość
U nie nikt nie umarł, ale już w rodzinie tż było kilka osób. A poza tym bardzo namacalnie czuje, że mój stan psychiczny po tych dwóch latach jest o wieeeele gorszy.
Ale czy to wina wirusa, czy lockdownu?

Bo to jest zasadnicza różnica.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 13:01   #3616
niemanicka
Wtajemniczenie

Ktos pytał o objawy covida. U mnie to nagła gorączka w nocy, dreszcze, wybudzenie, silny ból głowy, katar, mocny kaszel, mocne osłabienie i serię kichania o ktorej ktos juz pisał itp. Objawy trwały 3 dni, potem gorączka ustała, został katar z kaszlem. Po 6 dniach test pokazał wynik negatywny. 5-tego dnia mimo dobrego samopoczucia, wirus dalej wychodził w testach. Mąż zaraził się i miał objawy i pozytyw po 2 dniach od mojego zachorowania.
niemanicka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 13:09   #3617
Sadako_
BAN stały

Cytat:
Napisane przez squirrelqa Pokaż wiadomość

Też jestem ciekawa. U mnie nikt nie umarł, ale pandemię zniosłam bardzo źle pod względem psychicznym. Nie powiedziałabym, że rozdzielanie kwestii lockdownu od wirusa jest zasadne. Gdyby nie wirus to nikt by nie robił ograniczeń.
Sadako_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 13:10   #3618
Monia284
Zakorzenienie

U mnie nikt nie umarł. Chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę, że umierali ludzie.
Moja psychika też już nie jest taka sama jak przed wirusem i lockdownami. Chyba te lockdowny były właśnie najbardziej męczące. Taki strach na początku i tyle emocji. We mnie to pozostawiło jakiś ślad. Wcześniej czułam się raczej jak wolny człowiek a po tych lockdownach widać że z tą wolnością to jest różnie. Mam nadal obawe czy to nie wróci i czy znowu nie będą nas do czegoś zmuszać. Oby nie.

Monia284 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 17:51   #3619
SteveS
Zakorzenienie

Finansowo pandemia na mnie nie wpłynęła. Zmarło za to kilka bliskich mi osób, zarówno wśród znajomych, jak i rodziny. Dwie mają poważne powikłania, które nadal się za nimi ciągną.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-05-26, 19:11   #3620
Lasagna_ze_szpinakiem
Zadomowienie

A mnie to wszystko bardzo zmęczyło, ale też może z zalet tego szaleństwa - w końcu nikt nie ma pretensji o HO Nagle robota może być zrobiona też w domu/ gdziekolwiek gdzie jest net. Osłabiły się jednak stosunki międzyludzkie i szczerze, był moment że wyjście gdzieś było dla mnie problematyczne bo tak się rozleniwiłam, że zwyczajnie spotkania towarzyskie przestały mnie interesować.
Z historii rodzinnych to u nas kwestia szczepień bardzo podzieliła rodzinę, jeszcze gorzej niż polityka.
Zdrowotnie to podczas pierwszego zachorowania (04/2021) czuliśmy lęk potęgowany informacjami które zalewały człowieka z każdej strony. Co doprowadziło do aktywacji nerwicy żołądka (a przez kilka lat miałam spokój).
Aktualnie wszystko wróciło do normy, a ja dla zdrowia psychicznego częściej bywam stacjonarnie w biurze

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Lasagna_ze_szpinakiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-26, 20:03   #3621
czekooczekolada
Zakorzenienie

Na mnie finansowo pandemia nie wpłynęła, a na covida nie umarł na szczęście nikt z mojego otoczenia.

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2022-05-26, 22:35   #3622
magbeth
Dzik

Straciłam kilka bliskich osób, u niektórych znajomych późne skutki covida ciągną się jak smród po gaciach.
Praca mnie za to wykończyła psychicznie, bo ilość pacjentów wzrosła niesamowicie, do tego w tym samym czasie zmagałam się z niezbyt normalna szefowa, której na szczęście już nie ma (znaczy żyje, zmieniła prace, pandemia jej nie dopadla).

A w ogole z tego wątku dowiedziałam się ze jest jakaś ospa małpia, w No póki co nie widzę sezonu ogórkowego w mediach i straszenia społeczeństwa, ale tez unikam ostatnio wiadomości i gazet, bo mi na kij potrzebne przeładowanie...
magbeth jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-27, 07:49   #3623
robcia
Zakorzenienie

No to ja niestety zaliczyłam long covida właśnie. Pierwszy raz przeszlam go bardzo lagodnie ale potem wypadly mi wlosy az do przeswitujacej skory na głowie a potem objawy jelitowe. Ile mnie to nerwow kosztowalo ,z podejrzeniem raka włącznie to tylko ja wiem. Wreszcie po wywiadzie starszy chirurg stwierdzil ,ze sporo osob po lagodnym przejsciu ma problemy i z reguly dotyczy to organow ,ktore sa najslabsze w organizmie ,u jednych bedzie to serce u innych jelita np.

robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-05-27, 09:52   #3624
DaisyMerollin
Rozeznanie

Cytat:
No to ja niestety zaliczyłam long covida właśnie. Pierwszy raz przeszlam go bardzo lagodnie ale potem wypadly mi wlosy az do przeswitujacej skory na głowie a potem objawy jelitowe. Ile mnie to nerwow kosztowalo ,z podejrzeniem raka włącznie to tylko ja wiem. Wreszcie po wywiadzie starszy chirurg stwierdzil ,ze sporo osob po lagodnym przejsciu ma problemy i z reguly dotyczy to organow ,ktore sa najslabsze w organizmie ,u jednych bedzie to serce u innych jelita np.

To mnie zaskoczyłaś, bo o włosach to wiedziałam, ale już o sercu i jelitach nie bardzo o.O Mnie jakoś covid ominął cudem, ale jednak cały czas dbałam o odkażanie, mycie rączek, maseczki itp. Czasem człowiek dba a i tak dostanie, więc ja miałam szczęście, że mnie ominęło.
Stary 2022-05-27, 12:27   #3625
Luna1818
Rozeznanie

Cytat:

U mnie były 3 pogrzeby z powodu covid, łącznie 6 osób w szpitalu, w tym 3 na tlenie.
Na 8 chorych, 3 zmarly, 3 osoby z pomocą tlenowa (na szczęście nie respirator- 2 z 3 zmarly), w tym 2 mają zajęte płuca i skutki odczuwają do dziś.
Ja sama przeszłam to dość mocno, wręcz bym powiedziała że choroba życia. Niewyobrażalny ból głowy, wymioty, gorączka 39, ból kręgosłupa że do WC ledwo ledwo szłam, zapalenie płuc, ból mięśni, piszczenie i szumy w uszach. Po cowid mam problemy z sercem, do dziś odczuwam zmęczenie, od czasu do czasu piszczenie w uszach, zadyszka, szybkie męczenie, ból mięśni.
Włosy leciały mi garściami, teraz po wcierkach jest trochę lepiej, żołądek nadal czasami marudzi. Ogólnie jakbym miała porównywać moja sprawność fizyczna to jestem w ok 70/80% jak sprzed covid. Chorowałam na początku grudnia.

Edytowane przez Luna1818
Czas edycji: 2022-05-28 o 09:42
Luna1818 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-27, 15:49   #3626
andra
Wtajemniczenie

U mnie w bliskiej rodzinie i pracy kilka osób odeszło. Poza tym ze znajomych jedna osoba lekko przeszła a ma do dziś bardzo poważne powikłania.
Miałam podobne objawy jak wspominano wyżej, w tym nagła w ciągu dnia przeraźliwie wysoka gorączka i okropny ból głowy. Aż zaczęłam majaczyć w trakcie pracy... Ale też i ból gardła i mięśni i początkowo myślano o grypie.
Nie pamiętam w ogóle tygodnia z życia - prawdopodobnie obciążenie rodzinne. Co ciekawe, zrobiono mi dużo badań z tego powodu i nie znaleziono większych nieprawidłowości. Nic. Czysto.
Psychicznie tyle że uświadomiłam sobie, że tydzień - kilka tygodni i cię nie ma. Nikt się nie wybierał na tamten świat. Plany życiowe a tu...
Staram się teraz żyć bieżącą chwilą i nie odkładać nic. Poza tym żadne zamknięcie na mnie nie wpłynęło. Chyba że pozytywnie - jestem odludkiem

andra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-28, 09:33   #3627
kasiunia788742
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DaisyMerollin Pokaż wiadomość
To mnie zaskoczyłaś, bo o włosach to wiedziałam, ale już o sercu i jelitach nie bardzo o.O Mnie jakoś covid ominął cudem, ale jednak cały czas dbałam o odkażanie, mycie rączek, maseczki itp. Czasem człowiek dba a i tak dostanie, więc ja miałam szczęście, że mnie ominęło.
Mnie też (raczej) ominął a nie dbalam o odkazanie i maseczki. Tzn rece mylam ciepła wodą z mydlem (ale z normalną częstotliwością) a maseczke gdzie trzeba bylo to nosiłam i tyle. W pracy chirurgiczne albo coś na ich kształt (jakie szpital dawal) a poza pracą jedwabna.

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ----------

A ze skutków... początek covida wypluł ze mnie oszczędności bo nie mogłam pracować i to dość długo bo pół roku jakby miesiace zliczyć. W rodzinie mojej i tz nikt nie zmarł (tzn dziadek zmarł na zawal i przez szaleństwo z covidem nie otrzymał pomocy), nikt z covidem nie trafil do szpitala - wszyscy co mieli go to przechodzili jak przeziebienie/mocniejsze przeziębienie.

kasiunia788742 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-28, 09:36   #3628
Luna1818
Rozeznanie

U mnie wszyscy dbaliśmy o dystans, maseczki, higienę. Niestety ktoś prawdopodobnie nam to ,, przyniósł,, i poszedł efekt domina. Pomiędzy objawami/ zarażeniem było średnio 4 dni różnicy.
Mam podobne przemyślenia jak @Andra +sam lockdown / kwarantanna nie wpłynęły na mnie. Za to już covid jako choroba i jej powikłania, sam strach /świadomość że kolejna osoba z rodziny zachorowała / jest w ciężkim stanie/ odeszła - to było strasznie ciężkie i tragiczne. Do dziś nie mogę tego ogarnąć i zrozumieć.

Edytowane przez Luna1818
Czas edycji: 2022-05-28 o 09:37
Luna1818 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-29, 09:54   #3629
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396
Konto usunięte

W moim otoczeniu też na szczęście nikt nie umarł, chorowali w pracy, moi najbliżsi też. Finansowo nic się zmieniło, z mojego otoczenia rodziny i znajomych nikt pracy nie stracił. Pracy zdalnej nie doświadczyłam, chodziłam normalnie do pracy.
523c2d977675f8d89e6472eefe6f460b6ab4010a_6580dd2588396 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-05-29, 16:22   #3630
DaisyMerollin
Rozeznanie

- osoby z rodziny chorowały, jedna umarła (dalsza rodzina)
- pracowałam online
- finansowo było mniej kasy
głównie covid sprawił, że cały czas miałam w głowie nadzieję, że nikogo z bliskiej mi rodziny i przyjaciół nie złapała choroba.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości