![]() |
#3601 | |
Zadomowienie
|
Dot.: izotek
Cytat:
Co do smaku i zapachu Blistexu - zależy która. Ja najbardziej lubię granatową Blistex Med Plus - zapach miętowy, uczucie chłodzenia na ustach, smak słodki - nie powiedziałąbym że chemiczny. Mój chłopak bardzo lubi ![]() Jeszcze fajny jest balsam Uriage - leczy usta (choć ja miałam chyba jakąś wadliwą wersję) Generalnie opisywałam na blogu wpływ tych wszystkich pomadek kiedyś na usta i wybrałam moim zdaniem najlepsze... Fajna jest też zwykła wazelina szczególnie na noc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3602 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Zadomowienie
|
Btw ta szminka Babe mi np nic nie dawała - zero nawilżenia :/
#3604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3605 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dlaczego zniknął? Skóra sie łuszczy. I znikaja tylko dlatego ze naruszony zostaje naskórek. Izotek sam w sobie opoznia gojenie ran i 'wspiera' ich bliznowacenie. W praktyce wyglada to tak, ze jezeli wyskoczy wam cos a dobierzecie sie do tego to gojenie sie rozciągnię w czasie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3606 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cera czasem się świeci, ale nie jakoś nie do zniesienia i na pewno nie tak, jak kiedyś ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Jak dla mnie pomadki z Bebe są fajne, ale nie do stosowania podczas kuracji ![]() Mam do Ciebie pytanie, bo odwiedziłam Twojego Bloga ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 |
Przyczajenie
|
hej wam izotek naprawde pomaga bo tyle opini o tym moglby mi ktos powiedziec ze mial mega powazny tradzik i poizoteku zszedl wiem ze moze byc nawrot ale pytam czy zszedl calkiem i drugie pytanie czy skutki uboczne utrudniaja wam zycie i czy sa one tylko na czas brania leku czy na cale zycie ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3609 |
Zadomowienie
|
W opracowanych przeze mnie badaniach naukowych, prowadzonych na ten temat wykazano, że przekroczenie dawki całkowitej 120–150 mg/kg mc. nie daje żadnych dodatkowych korzyści z leczenia i nie powinno być stosowane w praktyce lekarskiej. Skutki uboczne które poprzez zbyt długie leczenie mogą nie ustępować nawet po zaprzestaniu terapi to np. bóle stawów, wypadanie włosów, suchość oczu oraz nieswoiste zapalenie jelit (które w USA doprowadziło do kilku procesów sądowych i wielomilionowych odszkodowań ponieważ producent nie uwzględnia go w ulotce dołączonej do leku). Przedłużająca się suchość oczu prowadzi do powstawania wad wzroku ze względu na zbyt małe nawilżenie co prowadzi do innego niż zwykle kąta załamywania światła na rogówce, co zmienia kąt załamywania również w dalszej części układu optycznego oka (dlatego w trakcie całej terapii jeśli występuje suchość oczu to należy je intensywnie nawilżać sztucznymi łzami). Jeśli chodzi o wypadanie włosów jest to spowodowane trwałym uszkodzeniem gruczołów łojowych meszka włosowego (co jest możliwe przy zbyt dużej dawce leku). IZotretynoina ponadto osłabia ukłąd immunologiczny co może prowadzić do nadmiernego rozwoju bakterii będących naturalną florą bakteryjną układu pokarmowego. Powoduje to patologie trawienia oraz może prowadzić do zniszczenia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Przy zbyt dużej dawce taki stan się pogarsza i przedłuża co właśnie jest podstawą np powstawanie nieswoistego zapalenia jelit. To jest lek który należy stosować zgodnie z zaleceniami lekarza, jednak niektórzy z nich nie dokształcają się i nie czytają coraz to nowszych badań, które robi się w tym kierunku. PRzejmują się np wpływem leku na wątrobę - choć w wielu badaniach wykazano że izotretynoina nie wywiera STAŁEGO wpływu na aktywnośc aminotranferaz ale tylko CZASOWY podczas brania leku. Nie zwracają natomiast uwagi na dolegliwości ze strony stawów czy jelitowe co może mieć dużo poważniejsze długofalowe skutki.
Wszystkie informacje zostały zaczerpnięte z fachowych opracowań tematu dostępnych dla studentów uczelni medycznych ![]() ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Btw jeszcze co do blizn - jeśli nie są one głębokie to nie sięgają skóry właściwej tylko naskórka. Proces naturalnego złuszczania skóry, któy jest przyspieszony podczas brania izotretynoiny powoduje że blizny spłycają się szybciej i również przebarwienia znikają szybciej. IZotretynoina sprawia jednak, że skóra jest mniej nawilżona co powoduje gorsze gojenie się ran (jak już ktoś tu napisał) dlatego może nam się wydawać, że cera dłużej się goi (bo w sumie faktycznie tak jest). Izotretynoina sama w sobie nie pwodouje jednak powstawania blizn. Powoduje natomiast, że pojawia się więcej stanów zapalnych na buzi (tzw wysyp) i jesli przy nich grzebiemy (a skóra przecież gorzej się goi i izotretynoina osłabia ukł immunologiczny który jest odpowiedzialny za niszczenie stanu zapalnego) to doprowadzamy MY w ten sposób do powstwania blizn. Wiem jednak że powstrzymanie się w przypadku niektórych pryszczy jest bardzo trudne i sama mam kilka płytkich blizn (jednak mam szczerą nadzieję, że one znikną) ![]() ![]()
#3610 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez q112233 Czas edycji: 2015-05-02 o 15:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Myślę, że przez 12 lat wiele się zmieniło jeżeli chodzi o wiedzę lekarzy na temat tego leku i umiejętności jego stosowania i dobrania odpowiedniej dawki. Dobry dermatolog to podstawa. Życzę powodzenia i wytrwałości przy drugiej kuracji ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiscie nie chce zbytnio przekraczac zalecanej dawki, chodziac nie wiem czy to dobra decyzja, zobacze co derm o tym mysli. --- W kazdym razie blizny znikaja w wielu przypadkach, nawet rozstepy znikaja wiec nie martwcie sie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() what goes around comes around. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Margoza Czas edycji: 2015-04-07 o 12:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3616 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że izotretynoina działa na każdego indywidualnie, ale dobrze, że jest taka osoba jak Ty, która może przybliżyć co dzieje się z naszym organizmem i myśle że będzie to przestroga dla tych, którzy na siłę proszą o recepte na Izo czy akne (czy nawet szukają dermatologów którzy to przepiszą) tylko dlatego że innym pomogło |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś miał łupież podczas kuracji?
Ostatni raz leciutki łupież miałem 5 lat temu, więc obstawiam na 100% teraz efekt Izoteku. Jak to pokonać? Szampon Nizoral upora się z tym? |
![]() ![]() |
![]() |
#3619 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zależy czy to jest łupież spowodowany "infekcją" grzybiczną czy po prostu sucha skóra, która się łuszczy. Nizoral powinien pomóc w pierwszym przypadku w drugim raczej nie bo dodatkowo wysuszy ci skórę. Jeżeli chodzi o nawilżanie to na mnie działa dobrze olejek arganowy (na allegro można kupić) i to ci mogę polecić (dodatkowo nie zapycha porów). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3620 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Mam jeszcze do was pytanie. Dzisiaj zjadłam śniadnie ok.6.30 i potem do Od ok.12 bardzo zaczął boleć mnie żołądek. Zjadłam obiad ok.13 i było nawet ok, ale teraz znowu zaczyna dosyć mocno boleć. Myślicie, że możliwe jest żeby to był skutek izo? Czasami tak mam, że boli mnie żołądek jeśli mm długą przerwę między posiłkmi, w tym wypadku od 6.30 do 13:/ 3 dni temu zwiększyłam dawkę izo do 40. Już normalnie świruję. Palec mnie zaboli i pierwsza myśl czy to, aby nie izo... :/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Przyczajenie
|
Od wczoraj choruję na grypę żołądkową,cały czas wymiotuje, mam gorączke i jestem mega osłabiony, a zawsze przechodziłem ją bardzo "lekko". Niestety w związku z tym musiałem przerwać zażywanie tabletek (nie wziąłem już 2). Za ok 2 tygodnie mam kontrolę u dermatologa i nie wiem czy odstawić do tego czasu tabletki czy za kilka dni zacząć je zażywać tak jak brałem je do tej pory? Przynajmniej na 3 dni je sobie odpuszczę,bo aktualnie wymiotuję nawet po płynach,więc nie chce sprawdzać co będzie się działo jak zażyję axotret..
|
![]() ![]() |
![]() |
#3623 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Zakorzenienie
|
Lekarz mi zalecił coś na zajady, akurat okazało się, że mam to w domu. Wydaje mi się, że już widzę jakiś efekt -np. uśmiech mnie nie boli
![]()
#3626 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Byłam dziś na badaniach krwi, chyba trochę bez sensu będą wyniki cholesterolu po świętach, zawyżony będzie. No ale cóż lada dzień wizyta i chyba ostatnie podejście do Izo. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() może źle określiłam, Akne biore od 10 lipca, ostatnia moja wizyta była w lutym, dostałam recepte na 90 kaps, wybrałam wszystko w marcu, ale resztki mojej kaszki przy ustach nie zeszły, więc sie umówiłam na wizyte, ale musiałam czekać 2 tygodnie. Derm najpierw zobaczyła skóre, zastanawiała się czy nie dać czegoś zewnętrznie, ale zdecydowała że kontynuujemy leczenie- 90 kaps i już na pewno wszystko zejdzie (w lutym też tak mówiła). W maju będe miała wybrane 200 mg/kg |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 |
Raczkowanie
|
Mam głupie pytanie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Rozeznanie
|
Można jeść ryby wręcz są wskazane, podobno kwasy Omega3 pomagają wchłaniać się izotreminie...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.