|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Raczkowanie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
hej dziewczyny! dzisiaj ginekolog przepisał mi Yaz. Chciałabym sie zorientować jaka jest ich cena. pzdr
#3602 |
Raczkowanie
|
Ja płaciłam około 47 zł. Ale wydaje mi sie, że to zależy od apteki. Cena waha sie pomiędzy 35 - a 50 zł - jakoś tak.
Dziś wzięłam 8 tabletkę z mojego pierwszego blistra. Że tabletki biore około 19, to od rana nie mam żadnego plamienia, ale około 30 min po wzięciu tabletki zaczyna mi sie normalne krwawienie. Troszkę mnie to męczy. Tak samo, wiecie czy normalnie można pić alkohol kiedy przyjmuje się te tabletki? Ja, kiedy wzięłam pierwszą tabletkę, około 2 godziny po, wypiłam piwo, czy to nie zaszkodziło, czy wszystko działa normalnie?
#3603 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Zuzianna;13366350]Ja płaciłam około 47 zł. Ale wydaje mi sie, że to zależy od apteki. Cena waha sie pomiędzy 35 - a 50 zł - jakoś tak.
Dziś wzięłam 8 tabletkę z mojego pierwszego blistra. Że tabletki biore około 19, to od rana nie mam żadnego plamienia, ale około 30 min po wzięciu tabletki zaczyna mi sie normalne krwawienie. Troszkę mnie to męczy. Tak samo, wiecie czy normalnie można pić alkohol kiedy przyjmuje się te tabletki? Ja, kiedy wzięłam pierwszą tabletkę, około 2 godziny po, wypiłam piwo, czy to nie zaszkodziło, czy wszystko działa normalnie?[/QUOTE] Picie alkoholu nie oslabia dzialania leku, dlatego ochrona jest zachowana calkowicie. Nie nalezy jedynie przesadzic z alkoholem;d mam na mysli wymioty, bo jesli nastapily przed uplywem 3 godzin po wzieciu tabletki, to skutek jest podobny, jakbys w ogole jej nie wziela (postepowanie tez to samo). Sama znam osobe, ktora w ten sposob stala sie szczesliwa mama ;p Jednak Twoje piwo na pewno nie zaszkodzilo, czasami mozna sobie poszalec ![]()
#3604 |
Zakorzenienie
|
jest cały wątek "Yaz gdzie i za ile?", poczytaj...
#3605 |
Przyczajenie
|
Witajcie! mam pewne obawy, ok 1,5 tyg temu zapomniałam wziąć 15 różowej tabletki i wzięłam ją z ponad 12 godzinnym opóźnieniem. W tym dniu, w którym nie zażyłam tabletki kochałam się z moim chłopakiem i trochę się boję. Ochrona przed ciążą mogła być osłabiona?? Przyjęłam do końca różowe tabletki, placebo wyrzuciłam i dziś zaczynam nowe opakowanie. Niepokoi mnie to, że pojawiło się u mnie delikatne krwawienie, przed spodziewaną miesiączką, czego nigdy nie było, mam bóle podbrzusza jak przed i w czasie miesiączki, kłuje mnie w prawym boku, ogólnie źle się czuję, czy to może wróżyć coś złego??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3606 |
Raczkowanie
|
Podbijam pytanie. Przez trzy dni nie brałam pigułek, pojawiło się krwawienie związane z odstawieniem, koleżanki poradziły mi abym zaczęła nowe bistro i tak też zrobiłam wczoraj. Tylko teraz moje pytanie, od kiedy jestem zabezpieczona?
#3607 |
Przyczajenie
|
@ tatiancia
Możesz zamówić sobie na www.☠☠☠☠☠☠☠ (tam są po ok 40zł) a potem odbierasz je w wybranej aptece powiązanej z programem "Dbam o zdrowie" ![]() @ kaktusica dostałam taką odpowiedź z ☠☠☠☠☠☠☠ "Szanowna Pani, W sytuacji, jaką Pani opisała powinna Pani rozpocząć nowe opakowanie o jeden dzień wcześniej lub na dzień przed zakończeniem aktualnego opakowania przez trzy dni stosować dodatkowe zabezpieczenie w postaci prezerwatywy, a nowe opakowanie rozpocząć o zaplanowanym czasie. Ponieważ nie jestem ginekologiem, najwłaściwszym wyjściem byłoby udanie się po opinię specjalisty. Z poważaniem - lek.med. Michał Posmykiewicz" Edytowane przez Aisza91 Czas edycji: 2009-07-22 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3609 |
Przyczajenie
|
jestem przy 3 tabletce placebo i dostałam lekkie krwawienia... czy to jest ten oczekiwany "okres"... mój lekarz ostrzegal mnie że to nie będzie typowe krwawianie tylko coś typu plamienia ale nadal mam lekkie obawy... przeczytałam książeczke kilka razy i nic nie ma napisane czy jest to plamienie czy krwawienie (chyba że coś opuściłam)... czekam w takim razie na wytłumaczenie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Raczkowanie
|
Przykro mi, ja Ci w tym nie pomogę.
Ja natomiast mam inny problem. Po stosunku mam krwawienie i boli mnie brzuch. Czy to normalne, czy każdy organizm inaczej na to reaguje? Jesteście jakoś z YAZ'u niezadowolone? Jakieś skutki uboczne?
#3611 | |
Raczkowanie
|
Hej
![]() 1.Jestem w trakcie 3 bialej tabletki (okresu poki co brak) 2. Wzielam wszystkie rózowe zgodnie z "instrukcja" z poslizgiem do 2h 3. Kochałam sie z moim facetem bez zabezpieczen od ok. 14 dnia uzywania tabletek 4. jest to moja 1 paczka po dluuuugiej przerwie Wszystko by wskazywalo na to iz nie jestem w ciazy ale... w dniach 19-21 cyklu dostalam od gina 3 tabletki MYCOSYST a potem dnia 22 kochalam sie bez zabezpieczen i "do konca". Prawde mowiac nie mialam pojecia, i nie zostalam uprzedzona ze ten rodzaj leku jest antybiotykiem. Czy macie moze jakas informacje na temat dzialania tego leku na Yaz? I czy 3 dni przyjmowania leku moze az tak osłabic antykoncepcje ze zaszłabym ostatniego dnia brania tabetek w ciaze. z ulotki wynika ze oczywiscie jestem zabezpieczona, ale martwi mnie działanie tego leku. mozliwe ze niepotrzebnie zrobilam ta 4dniowa przerwe i powinnam wziac nowy blister. Sama nie wiem. Proszę o pomoc Tylko nie piszcie mi ze ten temat jest gdziec na forum ![]() ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
Tak to jest okres. wiele dziewczyn nie potrzebuje nawet podpasek gdyz wkladki im wystarczaja... byc moze pozniej to sie ureguluje. poki co potraktuj to jako okres |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Przyczajenie
|
czy po pominięciu tabletek placebo i przejściu do nowego blistra możliwe jest krwawienie??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
aczkolwiek jak ja łączyłam opakowania nie miałam żadnych plamień ani nic ![]()
![]() |
#3614 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
Pamiętaj, że tylko silna biegunka lub wymioty spowodują niewchłonięcie się tabletki. Poza tym "oficjalnie" powinnaś mieć to zapasowe opakowanie, ale każda tabletka ma taki sam skład - wiem, bo czytałam /dopytywałam i przekonałam się na sobie, więc możesz ewentualnie wziąć kolejną z opakowania. Poza tym w sytuacjach awaryjnych nie trzeba wziać wszystkich różowych, można skrócić "o jedną" - wcześniej będzie krwawienie. Oczywiście - lepiej nie komplikować. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
Mój ginekolog zawsze mówi, pro forma, o magicznych siedmu dniach - wiadomo. ---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- O flukonazolu: http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=2843 ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=2843 ---------- Dopisano o 12:56 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ---------- [QUOTE=trzaska;13386935]Hej ![]() 1.Jestem w trakcie 3 bialej tabletki (okresu poki co brak) 2. Wzielam wszystkie rózowe zgodnie z "instrukcja" z poslizgiem do 2h 3. Kochałam sie z moim facetem bez zabezpieczen od ok. 14 dnia uzywania tabletek 4. jest to moja 1 paczka po dluuuugiej przerwie Wszystko by wskazywalo na to iz nie jestem w ciazy ale... w dniach 19-21 cyklu dostalam od gina 3 tabletki MYCOSYST a potem dnia 22 kochalam sie bez zabezpieczen i "do konca". Prawde mowiac nie mialam pojecia, i nie zostalam uprzedzona ze ten rodzaj leku jest antybiotykiem. Czy macie moze jakas informacje na temat dzialania tego leku na Yaz? I czy 3 dni przyjmowania leku moze az tak osłabic antykoncepcje ze zaszłabym ostatniego dnia brania tabetek w ciaze. z ulotki wynika ze oczywiscie jestem zabezpieczona, ale martwi mnie działanie tego leku. mozliwe ze niepotrzebnie zrobilam ta 4dniowa przerwe i powinnam wziac nowy blister. Sama nie wiem. Proszę o pomoc Tylko nie piszcie mi ze ten temat jest gdziec na forum ![]() ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- O tym leku: http://www.antyforum.pl/viewtopic.php?t=2843 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Wtajemniczenie
|
czyli w razie wymiotów czy biegunki tabl należy zażyć z zapasowego blistra? bo jeśli brać z aktualnego opakowania to pomylą się dni i opakowanie skończy się przed czasem...
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3616 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3617 |
Przyczajenie
|
też brałam yaz ale mi nie służyły wiec przestałam, trochę przytyłam
mam na zbyciu dwa opakowania po 35 zł. gdyby któras była zainteresowana gg1116196 |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Przyczajenie
|
ja powiem do tej dziewczyny ktora dostala biegunke....
moja droga po 3 godzinach to tabletka na 200 procent ci sie juz dawno wchlonela. tak sie sklada ze bralam raz leki od rana, w tym antykoncepcyjna, ale bralam tez antybiotyki, a ze niemadra zjadlam antybiotyki bez sniadania to potem zwymiotowalam wszystko z zoladka.... a tabletek juz nie bylo, wchlonely sie. nie stresuj sie tak! |
![]() ![]() |
![]() |
#3619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tabletka to się potrafi w parę sekund rozpuścić a i tak trawi się dłużej... jak tabletka rozpuszcza ci się w załądku i ja stamtąd zwymiotujesz to nic Ci się nie wchłonie a widac nie będzie, żołądek jako taki ma niewielki możliwości co do wchłania i tabletek raczej nie wchłania żadnych z kolei wymioty jako takie idą właśnie z żołądka.. co wiecej sybstancje przez niego nie przelatują jak przez sitko w 5 minut bo to postuj na trawienie które trwa właśnie ze 4h a potem substancje sobie wędruj do wchłania i stamtad raczej ich ( z jelita na przykład) nie zwymiotujesz już
![]() ![]() |
![]() |
#3620 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja w tym miesiacu zwymiotowalam po 3.5 h od wziecia tabletki anty. tabletka z ust mi nie wypadla spowrotem, a dwa dni pozniej dostalam plamienia. tabletka sie nie wchlonela ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Przyczajenie
|
Byłam wczoraj u gin, dał mi kilka opcji ale powiedział, że najlepszym wyjściem jest przerwanie opakowania, poczekanie na miesiączkę no i wtedy rozpoczęcie nowego blistra. Tak zrobię, wydaje mi się to najlepszym wyjściem.
Może nie miałam ciężkiej biegunki, ale wolałam wziąć bo po co mam się później zadręczać myślami, czy ta tabletka się wchłonęła czy jednak nie... Ta laska jest niezła, każdy głupi wie, że tabletka nie wchłania się od razu po spożyciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3623 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Przyczajenie
|
Hej!przeglądałam ten wątek już dawno skończyłam na 56 stronie.Też biorę te tabletki już 5 opakowanie i wszystko jest ok tylko na pierwszym były upławy i nastroje.Ale mam problem bo źle obliczyłam sobie kiedy mi okres wypadnie a jade na wakacje i wtedy właśnie go dostane
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3626 |
Przyczajenie
|
Przecież masz w ulotce wszystko napisane, tylko w ten sposób możesz przesunąć okres. Czyli pomijasz białe tabletki i przechodzisz do następnego opakowania.
Dziewczyny, macie jakieś doświadczenia ze stosowaniem Yazu i opalaniem się? Za 2 tyg. jadę do Włoch, a naczytałam się, że niektóre anty powodują ostudę(przebarwienia)...i to na twarzy fujjj |
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
Przyczajenie
|
Hey Dziewczyny, mam problem, zaczelam brac yaz pierwszego dnia krwawienia i jest dzisiaj juz 6 dzien ich przyjmowania. Jednak ok 24 godzin wczesniej pojawilo sie u mnie plamienie, doczytalam na jakis durnawych forach ze to moze byc liczone jako pierwszy dzien miesiaczki. Czy w takim razie zle postapilam czekajac do krwawienia?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sie teraz opalałam namietnie przez 3 tygodnie i nic mi nie wyskoczyło, żadnych palm tudzież innych dziwnych zjawisk :P
Motocyklistka ![]() ![]() Suzuki GSX 600F ![]() "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Przyczajenie
|
Ulotke przeczytalam wielokrotnie i moje pytanie brzmi raczej czy to plamienie moze byc uznane za 1 dzien okresu. Tam na to odpowiedzi nie znalazlam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.