|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kupię jakiś plastikowy pojemnik i będę brała posiłki tak jak radzisz ![]()
![]() |
#3602 |
Raczkowanie
|
Wczoraj mój jadłospis nie został oceniony, to spróbuję dzisiaj.
Czy nadaje się to na U? Proszę oceńcie, bo nie wiem czy to nie za mało. śniadanie: jajecznica z 2 jaj na łyżeczce masła i szczypiorku + pół kromki chleba pełnoziarnistego + ogórek kwaszony + pół pomidora śniadanie II: jogurt biszkoptowy Danone (120 g) z łyżką musli domowej roboty (nasiona,orzechy,owoce suszone)+ 25 g chałwy + garstka orzeszków ziemnych obiad: 2 naleśniki z mąki kukurydzianej z farszem z mięsa mielonego+ surówka podwieczorek: grejpfrut + garść orzechów nerkowca kolacja: kromka chleba pełnoziarnistego z pastą z tuńczyka, ogórkiem i pomidorem |
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Zakorzenienie
|
Tak więc to jest moje dzisiejsze RRR
7:00 Ś-> owsianka(3łyżki płatków, szklanka mleka, łyżka wiórków kokosowych, łyżka rodzynek, 1,5 łyżki otrębów, szczypta cynamonu) 9:30 II Ś-> grahamka+Delma+wędlina+og órek 11:15-jabłko 13:30 O-> 7 kotlecików sojowych+ryż brązowy+pomidor+natka pietruszki 16:30 P-> pomarańcza+5 orzechów laskowych 19:00 K-> twaróg+szczypiorek No i jak??? ![]() W sumie wychodzi 1304,6 kcal / ostatnio zaczęłam się bawić w liczenie tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Rozeznanie
|
Rrrr....
i jak??..mam wrażenie,że jakościowo CHYBA nienajgorzej,ale sama nie wiem..
oceni ktoś?.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3605 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Hmmm...ale nie rozumiem... bo dlaczego to liczenie może się dla mnie bardzo źle skończyć??? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Rozeznanie
|
moje U z dazeniem do P (chyba jeszcze nie jestem gotowa psychicznie...)
Sn; szklanka mleka 3,2%, 2 lyzki kaszy mannej, lyzka dzemu, sredni banan 2 sn; 2 x chleb sojowy, jedna kromka z maslem i dzemem a druga z bieluchem ogorkiem i szynka obiad; 2 male jajka wybeltane z mlekiem 3,2 %, 50 g makaronu ryzowego, kawalek szynki usmazonej na odrobinie oliwy z oliwek, ketchup (to razem pozniej smazone), pomidor podwieczorek; jakiegos loda wszamie kolacja; jajko na twado, chleb sojowy, bieluch, ogorek, kubek kakao ;] prosze o ocene |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3608 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3609 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() poza tym pytanie jedno szybkie mam-jak to jest z alkoholem na Redukcji lub Utrzymaniu?chodzi mi o ilość np. win rzędu 1-2 butle dziennie?(nie,ja tyle nie piję codziennie,pytam z ciekawości) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny,chciałabym się poradzić,czy na RRRRR taki chleb jest dobry,bo jest bardzo smaczny
![]() Chleb sojowy pisze,że bez konserwantów i pełnoziarnisty z Zakładów Piekarskich OSKROBA sp. z o.o. w Celestynowie,opakowanie ma 450 g,jest w nim 5 długich sznytek chleba, skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi(5%),płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże. Wartość odżywcza 100 g produktu 199 kcal,białko 6 g,węglowodany przyswajalne 38,0 g,tłuszcz 2,6 g. Jest pyszny i bardzo sycący, zjadłam dziś aby urozmaicić jadłospis(zamiast owsianki,bo zawsze jadłam owsiankę na śniadanie z warzywkami)taką 1 sznytkę na śniadanko z tuńczykiem i do tego 1 dużą rzodkiewkę,kawałek surowej czerwonej papryki i pół dużego pomidorka i nie byłam głodna do 12.30 , ale to chyba niedobrze,że on jest na drożdżach,a nie na zakwasie i że ma płatki ziemniaczane? Jak myślicie? ---------- Dopisano o 16:35 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Bardzo proszę o ocenę. Moje dzisiejsze menu na RRRRR: Na czczo godz.9.00: 1 szklanka letniej niegazowanej wody mineralnej I śniadanie godz.9.30: 1 sznytka chleba sojowego bez konserwantów i pełnoziarnistego( z Zakładów Piekarskich OSKROBA sp. z o.o. w Celestynowie,opakowanie ma 450 g,jest w nim 5 długich sznytek chleba,skład:łamane ziarno żytnie,mąka żytnia razowa,woda,ziarno soi(5%),płatki ziemniaczane,syrop skrobiowy,sól,drożdże.War tość odżywcza 100 g produktu 199 kcal,białko 6 g,węglowodany przyswajalne 38,0 g,tłuszcz 2,6 g) z połową puszki tuńczyka w sosie własnym (75 g) i do tego 1 duża rzodkiewka,kawałek surowej czerwonej papryki i pół dużego pomidorka II śniadanie 12.30: sałatka owocowa z: 1/2 jabłka,1/2 grapefruita,1/2 pomarańczy,kilka suszonych owoców żurawiny i 1 jogurtu Musli Bacoma z żywymi kulturami bakterii 1,5% (135 g),ale ten jogurt był niedobry,bo słodki ,zawierał cukier,a myślałam,że będzie naturalny,to jakaś nowość,wzięłam na spróbowanie,więcej już go nie kupię,fuj! Obiad godz. 15.30: 1/4 piersi z kurczaka faszerowana serem żółtym ementaler panierowana najpierw mąką żytnią,później jajkiem,a następnie bułką tartą usmażona na patelni na oliwie z wytłoczyn oliwek Virgin +surówka z kapustki kiszonej doprawiona oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i koperkiem Podwieczorek będzie o 18.30: ryż brązowy(pół woreczka,tj. 50 g) ,szpinak mrożony z czosnkiem i polany jogurtem naturalnym,pół dużego pomidorka (został od śniadania) posypanego świeżymi listkami bazylii Kolacja będzie o 21.30 :80 g chudego twarogu 0 % tłuszczu Napoje : pomiędzy I i II śniadaniem szklanka pokrzywy,po obiedzie i wieczorem herbata czerwona w kosteczce 3 razy zalewana, czyli 3 szklanki,w międzyczasie popijałam też wodę mineralną niegazowaną . Edytowane przez bekii Czas edycji: 2009-04-22 o 15:17 Powód: literówka błędy |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Rozeznanie
|
O rany, wieki całe mnie tu nie było... Miło sobie poczytać, jakie ciekawe rzeczy jecie
![]() To pro forma wpiszę swój idiotyczny jadłospis, tak bardziej na pamiątkę. Nie jestem ani na R, ani na U, ani na P. Jestem, po prostu. A że jestem, jeść muszę. Staram się nie spożywać nadmiernych ilości śmiecia. Śniadanie: łyżka serka wiejskiego i kawa z mlekiem po wywleczeniu się z łóżka; 170 g jogurtu greckiego 0% z truskawkami, garścią płatków Bran Flakes (kiedyś były taaaakie modne ![]() Później: marchewka, jedno ciasteczko ze słonecznikiem, pół bułki z ziarnami, trochę wędliny i kilka rzodkiewek. I następna kawa. Obiad: wielka micha zupy jarzynowej (a gdy piszę "wielka" mam na myśli coś gabarytów michy na sałatkę) zabielanej jogurtem z kawałkiem chudego indyka i kiełkami. Łycha stała. Podwieczorku po prawdzie nie przewiduję, po kokardę mam tej zupy. Kolacja: bułka orkiszowa z wędliną i, ewentualnie, żółtym serem, miska surówki z kiszonej kapusty. Aha, moja "bułka z wędliną" jest piętrową konstrukcją pod którą trzeba szukać i bułki i wędliny - nie widać ich spod szczypiorku, kiełków, cykorii, rzodkiewek, ogórków, pomidora... Zabawne, bardzo trudno jest mi wymienić, co jadłam, inaczej niż dwa lata temu, gdy mogłam to wypisać po dwóch dniach z dokładnością co do okrucha. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Zajrzałam najpierw na początek wątku i... O rany, dziewczyny na "P", jak ja Wam zazdroszczę! Nie z moim żołądkiem takie numery! Jeden ziemniak do obiadu za daleko i umieram przez kilka godzin. A myślałam, że zjadłam za dużo, gdy któregoś dnia wsunęłam na kolację dwie drożdżówki z serkiem wiejskim ![]()
Edytowane przez CinnaMoon Czas edycji: 2009-04-22 o 15:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Zadomowienie
|
Witam, czy możecie ocenić moje śniadanie na R (staram się, ale mi ciężko wchodzą wszelkie zdrowe produkty
![]() I śn 7:30 herbata owocowa bez cukru, kromka ciemnego pieczywa posmarowana serkiem twarożkowym z ziołami z plastrem żółtego sera, 2 plastrami domowej szynki i jajkiem + sałatka z 1/2 serka wiejskiego lekkiego, pomidora i 1/3 dużego ogórka przekąska 10:30 kisiel "słodki kubek" Gellwe (miałąm ochote na cos słodkiego) II śn 12:30 (takie samo jak pierwsze) Obiad 16:30 1/2 szklanki makaronu (białego) z sosem (na oliwie z oliwek podsmażona pierś, cebulka, pomidory + przyprawy) Kolacja 19:30 omlet z 1 jajka i pomidora na łyżeczce oliwy Napoje 3 szklanki herbat ziołowo-owocowych, 2 szkolanki wody, 2 filiżanki kawy z mlekiem (wszytko bez cukru)
![]() |
#3613 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Zadomowienie
|
Cava- również podziwiam Twoją wiedzę i strasznie się cieszę, że się nią tu dzielisz
![]() A tak poza tym to moje U (w zasadzie W z chęcią P): Ś: szklanka mleka 2%+ miseczka płatków z Dobrej Kalorii chrupiąca pszenica z migdałami+ jabłko IIŚ: dwa suchary+ dwa plasterki sera Hochland (jeden fit, drugi ze szczypiorkiem)+ jajko+ ketchup+ dużoo szczypiorku O: pół woreczka ryżu brązowego+ miseczka sosu do spaghetti domowej roboty (z mięskiem wieprzowym)+ brokuły gotowane na parze + na deser ciasteczko otrębuś ![]() P: danio warzywne+ woreczek flipsów+ pomidor+ kilka dużych rzodkiewek+ plaster polędwicy sopockiej K: 225g surówki z czerwonej kapusty+ miseczka tuńczyka Bardzo proszę o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3616 |
Rozeznanie
|
W, ocenicie?
![]() I. Owsianka: cztery łyżki płatków owsianych, dwie duże łyżki serka wiejskiego, mała pomarańcza, garść migdałów, łyżka miodu. II. Kromka razowca z żółtym serem, sałatą i papryką, kawa z mlekiem. III. Jogurt naturalny z garścią crunchów (mogą być czy nie za bardzo?) i połową startego jabłka. IV. Dwie łyżki kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym domowej roboty, kotlet sojowy (smażony bez tłuszczu na teflonie), brukselka, trochę fasoli. Trening: 40 minut biegania V. Omlet z jednego jajka i białka: z papryką, kiełkami i odrobiną serka wiejskiego. |
![]() ![]() |
![]() |
#3617 |
Rozeznanie
|
a mam takie pytanie..moja siostra jest na U (zaznaczam_wegetarianka): )..i prośba o jej ocenę..dziewczyny..help.. nie znam sie na tym
![]()
pomożecie
![]() ![]() Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-04-22 o 18:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Raczkowanie
|
U:
Śn: 100g płatków choco kulki z szklanką mleka 2% 2śn: jabłuszko O: duzoo ziemniaczkow , schabowy , i surowka z kiszonych ogorkow cebulki , oliwy P: Big Milk K: dwie kromki grahama jedna z pasztetem pomidorowym ogorkiem i szczypiorkiem druga z szynką wyborną ogorkiem i szczypiorkiem , jabłuszko ![]()
#3619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przecież nie będę wcinać rzodkiewek (chociaż, no ale wyglądałoby to jednak nieco dziwnie.), stąd to musli. Nie wiem co mogę innego wziąć do szkoły, no bo jednak sama kanapka to dla mnie za mało ![]() Generalnie to jestem zadowolona ze swojej diety - ok 1800 kcal, w ciągu ostatnich 2 miesięcy zgubiłam 2 cm w biodrach, w talii też 2. Edytowane przez klaudynka4 Czas edycji: 2009-04-22 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3620 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a lat mam 16 ![]() Cytat:
![]() to może ja od razu ze swoim U śniadanie: owsianka( 6 łyżek płatków) na mleku, z jabłkiem, cynamonem , łyżeczką maku i pastrem twarogu, kawa cykoriowa z mlekiem II: kanapka z dwóch kromek razowca z serkiem topionym paprykowym i sałatą, gruszka, małe jabłko obiad: połowa lub 3/4 ( juz sama nie wiem) woreczka kaszy gryczanej, pierś z kurczaczka w sosie , ogórasy kiszone, herbatka wielowocowa podwieczorek: lód w kubeczku śmietankowo-czekoladowy( taki niezbyt ten podwieczorek, zdaję sobie sprawę), kawa z mlekiem kolacja: kromka grahama z masłem, 3/4 puszki tuńczyka, kukurydza, fasola czerwona i ogórek kiszony, wszystko zmieszane, herbaty na pewno jakieś
175, 83/62/89 Edytowane przez gorzkakawa Czas edycji: 2009-04-22 o 19:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Rozeznanie
|
[quote=gorzkakawa;11997419]alkohol na redukcji odpada, bo sporo ma to kalorii a same to węglowodany. na utrzymaniu 1-2 lampki wina od czasu do czasu nie zaszkodzą .naukowcy twierdzą, że zawarte w winie flawonoidy działają przeciw działaniu złego cholesterolu. wino podobno zawiera także ważne dla naszego organizmu magnez i wapń.jak również wiadomo alkohol nieco rozluźnia , pomaga na stresy i przeciwdziała zwężaniu się naczyń. jednak lepsze jest czerwone od białego a dwie czy trzy butelki to lekka przesada
![]() a lat mam 16 ![]() Ty masz16 lat????? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3623 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Wtajemniczenie
|
Moja R, do ocenki jeśli można
![]() 1. owsianka (5 łyżek płatków, szklanka mleka 2%, małe jabłko, łyżka rodzynek) 2. podwójna średnia kanapka z chleba razowego, plastra szynki, ogórka, pietruszki 3. warzywa na patelnię (kukurydza była), mały filet z dorsza z jajkiem smażony bez tłuszczu, kawa 4. mały jogurt nat. z łyżką orzechów ziemnych niesolonych, łyżeczką płatków migdałowych, kiełkami i cebulką 5. marchewki szt. parę, serek wiejski zwykły Głowa mnie boli jak nie jem nic dłużej niż 3h lub mało węgli, do takiego wniosku doszłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Rozeznanie
|
Dziś ze względu na lepszy rozkład zajęć starałam się jak najzdrowiej komponować posiłki, w związku z czym proszę o ocenę mojego RRRRRR:
Śniadanie-owsianka(5 łyżek płatków,1 łyżka otrębów,pół banana,kilka winogron-UWIELBIAM OWSIANKĘ ![]() II śniadanie-3 cienkie wafle kukurydziane (1 suchy,drugi z serem żółtym,trzeci z dżemem)+garść orzechów włoskich-czy to wystarczająca ilość?naprawdę nie jestem w stanie nic więcej w siebie wcisnąć po owsiance Obiad-talerz ugotowanego ryżu z warzywami na patelnie(marchewka,kalafi or,brokuły+pyszne przyprawy) Podwieczorek-kilka wafli ryżowych,garść suszonych ananasów(byłam bardzo najedzona!) Kolacja-wieśniak 200 g ze szczypiorkiem, 1,5 pomidora,4 rzodkiewki
#3626 |
Raczkowanie
|
R, dziś starałam się, aby było ładniej niż zwykle
![]() Śniadanie: jajecznica z 2 jajek i łyżki pasztetu smażona na łyżce masła, 1 pomidor z łyżeczką śmietany Obiad: makaron pełnoziarnisty, połowa piersi z kurczaka smażona na oliwie z oliwek z ziołami i koncentratem pomidorowym, całośc posypana odrobiną sera zółtego Trening: 60 minut na rowerze stacjonarnym Podwieczorek: batonik musli, duży kubek cappucino Kolacja: sałatka z połowy puszki tuńczyka w sosie własnym, 3 łyżek kukurydzy i łyżki majonezu light, 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem, 2 kromki pieczywa z dżemem truskawkowym |
![]() ![]() |
![]() |
#3627 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
moze dla niektorych to malo ja sie najadam i nie chodze glodna ![]() a co do tego czy slodko ?? nie napewno nie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 |
Rozeznanie
|
ale co do wartościowości twoich posiłków- tu bym mogła dyskutować....
#3629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ale chyba wazne jest to zeby jesc co sie lubi ..
![]() |
#3630 |
Zakorzenienie
|
R. (chciałabym/powinnam U,ale nie potrafie)
Śniadanie: owsianka (3 łyżki płatków, 1/4 szklanki mleka 3,2%, 1/4 szklanki wody, 1 małe jabłko, łyżeczka cynamonu) 30 minut chodzenia 10 minut biegania 10 minut ćwiczeń na siłowni II śniadanie: kanapka razowego chleba (2 kromki) z zielonym ogórkiem cieniutko posmarowana masłem, jabłko Obiad: 2 malutkie grahamki, batonik Corny (na mieście, na szybko-wiem,beznadziejnie,ale nie miałam czasu) 1,5 godziny spaceru Podwieczorek: opakowanie serka wiejskiego z łyżką kakao, garść orzeszków ziemnych 20 minut na skakance 8 minute Abs Kolacja: 2 jajka na twardo, pół miseczki warzyw (1 mały pomidor, troche zielonego ogórka, odrobina cebuli, zioła prowensalskie, oregano)
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.