|
|
#3601 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Dot.: Scent Bar VIII
Cytat:
![]()
|
|
|
#3602 |
|
Rozeznanie
|
może nie różnica wieku a podejście do wychowania?
|
#3603 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#3604 |
|
Konto usunięte
|
Rany
po imieniu?? Że co? Miałabym wpaść na weekend i do mojej mamusi - siemasz Lucynka? ![]() No nie.......... Ja nie znoszę, jak ktoś mówi "moi starzy"... To taki...brak szacunku dla rodziców... |
|
|
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast w kwestii młodych/starszych rodziców nie mam twardego stanowiska. Nie generalizuję Mnie się wydaje, że młodzi rodzice jeszcze nie zapomnieli jak to było, kiedy sami byli nastolatkami i może lepiej rozumieją swoje nastoletnie dzieci. Nie można tego oczywiście sprowadzić do reguły, bo czasami młodzi ludzie potrafią sie zachowywać jak "dewoty". Biorę swój przykład. Bardzo często w zachowaniu w stosunku do swoich dzieci i w podejmowanych krokach w kwestii wychowania, czy tez po prostu rozmowy z nimi, pamiętam jak to było jak ja byłam w ich wieku i staram się postawić na ich miejscu. Oczywiście przez pryzmat czasu widzę jakie błedy popełniałam w dzieciństwie i staram się ich przed podobnymi ustrzec,. Jednak widzę, ze niektórych błedów nie da się ominąć. Czasem dziecko musi się samo przekonać, czasem boleśnie dla siebie i dla rodziców. Nie uważam, żebym była idealną matką, mam wiele wad i popełniem ogromną ilość błedów wychowawczych - podstawowy to brak konsekwencji - nie potrafię, mimo, ze się staram. Odpuszczam, bo nie mam siły walczyć. Czasem nie potrafię wyjść z tego z twarzą. A bardzo bym chciała. Chcę, zeby moje dzieci wyrosły na szczęśliwych, szanowanych , dobrych ludzi i ciągle im to powtarzam. 3000 post Edytowane przez Favkes Czas edycji: 2009-05-05 o 14:24 |
|
|
|
|
#3606 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Tak... "co tam Agatka?" o jaaa... znam kilku takich co normalnie walą do rodziców po imieniu... aż mi się niemiło robi ![]() mój tato jest po czterdziestce a jest bardzo wyluzowany w kwestii alkoholu sam nieźle dawał za młodu i nieraz mi opowiadał jak do rzeki wpadł czy inne takie zawsze tylko się naśmiewa ze mnie jak się upije i wyzywa od moczymord. za to moja mama... pierwszy alkohol który wypiła to była lampka szampana na jej osiemnaste urodziny i dla niej to hańba jak dziecko się schleje
Edytowane przez GothicAristocrat Czas edycji: 2009-05-05 o 14:24 |
|
|
|
|
#3607 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: .................... tych miasteczek nie ma już ............................
|
... nie migam się ... tylko wolno piszę i jak juz coś wklepię, to sie okazuje, że muszę się od nowa logować i produkcja moja ulega destrukcji
![]() ...napiszę tylko, że moja mama do dziś wyciąga mi z ręki nóż (jestem leworęczna), gdy chcę sobie ukroić chleb ... już się z tym pogodziłam
|
#3608 |
|
Konto usunięte
|
Ja do swoich - tatuś, mamusia ew. do taty żartobliwie - ojcze wielebny
a do mamy też czasem - mamuś, maminka ![]() U mnie mama więcej luzu ma, mniej tata... Mama często mi daje na ciuchy, kosmetyki - i mówi - tylko NIE MÓW TACIE! Albo - dzieeeeecko tak siedzisz w domu a wynocha na imprezę! Baw się boś młoda! Ewentualnie jak tata wyjedzie w delegację, a siostra do TŻ-eta to kupuje nam winko czerwone i zamawiamy pizzę Wcale nie czuję by między mną a mamą była przepaść pokoleniowa
|
|
|
|
#3609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja juz chcialabym byc mama, ale gdzie ten ksiaze?
|
|
|
|
|
#3610 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3611 |
|
Zadomowienie
|
Do rodziców, chociaż są wyjątkowo wyluzowani, nie mogłabym się zwracać po imieniu. No nie przeszłoby mi przez gardło, a nawet nie miałabym na próby najmniejszej ochoty. Bo i po co?
|
|
#3612 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3613 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet do siostry, dla zartu mowie, 'ej siostro'. Ona do mnie tez ![]() Co do mowienia starzy na rodzicow. Strasznie mnie razi 'moja stara' ale 'moj stary' zupelnie mi zwisa i czesto uzywam. Bo moja mamusia to mamusia, ojciec to ojciec. ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
Ksiaze to sie raczej malokiedy zjawia... Pojawia sie mezczyzna, ktory ewentualnie moze stac sie naszym partnerem. Men z zaletami i wadami, najczesciej bez konia I czasami warto realnie patrzec na zycie i zamiast szukac ksiecia to szukac faceta godnego naszej uwagi. Ja tam ksiecia nie mam i nigdy nie mialam ![]() Bo i ja nie ksiezna. |
||
|
|
|
#3614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"ksiaze" to takie okreslenie tylko dotyczy normalnych facetow
Edytowane przez irsin Czas edycji: 2009-05-05 o 15:08 |
|
|
|
|
#3615 |
|
Konto usunięte
|
To go olej i też się skup na "JA" - gwarantuję Ci że to zauważy i zdziwi się że już nie skupiasz się na NIM...
|
|
|
|
#3616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3617 |
|
Konto usunięte
|
Mi też, dlatego poczytaj sobie książkę o zołzach i się tego NAUCZ!!!!!!
|
|
|
|
#3618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a tam sa jakies recepty moze?
|
|
|
|
|
#3619 |
|
Konto usunięte
|
Są
![]() ![]() ![]() Chociaż dziewczyny tutaj niektóre stwierdziły że autorka nic nowego nie odkryła, ale jak ktoś nie umie być zołzą to to jest dobry podręcznik żeby nauczyć się pewności siebie, poczucia godności i skupienia się na sobie, a nie na facecie jako pępku świata całego
|
|
|
|
#3620 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
irsin-walcz o siebie! powodzenia
|
|
|
|
|
#3621 |
|
Konto usunięte
|
Gothic - to nie jest zła zołzowatość
Używam tylko terminologii z tamtej książki, a autorce chodzi o powiększenie kontrastu przez użycie dwóch przeciwstawnych pojęć "zołza" (kobieta silna, pewna siebie, nie dająca sobą manipulować) a "miła dziewczyna" (słaba, nadskakująca facetowi, niepewna, przekonana o swojej niskiej wartości). Irisin jak chcesz, podzielę się z Tobą ebookiem, poślij na PW swojego maila |
|
|
|
#3622 |
|
Zadomowienie
|
A mnie to nie przekonuje.
Mężczyzna zasługuje tak samo na miłość, czułość i uwagę, jak i kobieta. Kiedy się przysłowiowej połówce nieba przychyla, to po pierwsze jest to przyjemne, a po drugie - działa w drugą stronę. Jestem traktowana przez męża jak królowa, ale nie sądzę, by mu się chciało mnie tak rozpieszczać, gdybym myślała wyłącznie o sobie. Ech, no i wypowiedziałam się w tej materii, choć z założenie stronię od takich dyskusji ![]()
|
|
|
|
#3623 |
|
Konto usunięte
|
Danaida - przychylałam nieba każdemu z moich facetów i co dostawałam w zamian? G....
Brak szacunku, nie liczenie się z moim zdaniem a na końcu zerwanie - głównie przez smsa tudzież telefoniczny monolog zakańczany rzuceniem słuchawki. Więc powiedziałam sobie - od dziś koniec przychylania nieba jeśli nie zobaczę że ktoś pierwszy mi je przychyli! |
|
|
|
#3624 |
|
Zadomowienie
|
Ostatnio w Scent Barze same ciekawe dyskusje się dzieją!
No to tak, Polly, ależ ja właśnie o takich ekstremach tutaj nawijałam. O sytuacjach w kosmos trudnych. Świadomość że gdzieś tam w świecie "czuwa" nade mną moja mama jest... bezcenna. Mnie nie razi zwrotka per "ty" do rodziców. U mnie w domu nie było takiego zwyczaju, ale już u mojej przyjaciółki tak. I fajnie to brzmiało. Dom stricte prawicowy, Kościół, PiS i te sprawy a układy jak najbardziej partnerskie na linii starsi-młodsi - za obopólną zgodą, zrozumieniem i szacunkiem. Cool. Z typem zołzy przedstawionym przez Sherry Argov zapoznałam się już dobrych parę lat temu... Choć w moim przypadku akurat to ja chciałam sobie przyswoić zachowania z rubryki "grzecznej, miłej dziewczynki" (opozycja do zołzy), zachowania prezentowane przez zołzice to wypisz wymaluj ja , czego więc było się uczyć? A tak jakoś poczułam, że czas trochę stępić pazury. I wiecie co, charakter nadal mam podszyty zołzą ale politurę nadałam jej lekko "more friendly".
|
|
#3625 |
|
BAN stały
|
danaida- nalezy sie obu stronom. nie jednej. każdy w związku powinien czuć się dowartościowany i otrzymywać to czego potrzebuje. najczęściej to kobieta potrzebuje więcej czułości ale zdarza się niekiedy że jest odwrotnie. każdy z partnerów powinien znać swoją wartość. ale kiedy jedna połowka jej nie zna a druga to wykorzystuje- to już jest nie w pożądku. wtedy trzeba pomyśleć o sobie i być taką "zołzą"
- choć książki nie czytałam i nie wiem o co w niej biega
Edytowane przez GothicAristocrat Czas edycji: 2009-05-05 o 16:20 |
|
|
|
#3626 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Gdzie to tak piszą o tej "miłej dziewczynie" czyt. o mnie, bo słaba, niepewna toż to ja ![]() O jakiej książce piszecie? Książek kilka z chęcią poczytam, może czegoś się w końcu nauczę. Zanim wszystkie biblioteki mi w mieście przehandlują, z trzech zrobili jedna, reszta lokali po byłych bibliotekach do wynajęcia i piękny, stary Okrąglak, ehhh też.
|
|
|
#3627 |
|
Konto usunięte
|
Książka Sherry Argov - "Dlaczego mężczyźni kochają zołzy"
![]() Mam ebooka to mogę posłać chętnym - maile na PW! ![]()
|
|
|
|
#3628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() http://allegro.pl/item618850468_dlac...rry_argov.html
|
|
|
#3629 |
|
Rozeznanie
|
Mój" nie książę ".zjawił się gdy miałam 29, sprawa rozstrzygnęła się wtedy w 3 miesiące(z tym że znaliśmy się z pracy10 lat)
Warto poczekać i warto być sobą.Chociaż to czasem kosztuje......i wciąż pamiętam gdy miaąłm te.........naście lat ![]() to tak szybko nie ucieka![]() ![]() ![]() mówić Rodzicom na Ty.........nie chciałabym... nie pasuje mi to........
|
#3630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie znam Cię Paollino, więc radzić nie zamierzam ani nie podejmę próby wyjaśnienia dlaczego, tak się u Ciebie dzieje. Mnie moje podejście odpowiada i wynika nie tylko ze światopoglądu, ale i z doświadczenia. Gdybym nie czuła się kochana i wielbiona , to z pewnością nie miałabym ochoty rozpieszczać tej drugiej osoby. Uważam, że dobro wraca do nadawcy i należy być ok względem siebie, jak i innych, niezależnie od płci. Zaś demonizowanie mężczyzn niczemu nie służy.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.

)

po imieniu?? Że co? Miałabym wpaść na weekend i do mojej mamusi - siemasz Lucynka?
To taki...brak szacunku dla rodziców... 

pierwszy alkohol który wypiła to była lampka szampana na jej osiemnaste urodziny i dla niej to hańba jak dziecko się schleje