|
|
#3601 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Nie wiem, bo nie mam porownania z lewa dwojka, dlatego ze lewa bedzie pilowana. I tez sie wkurzylam troche na moja orto, bo z tego co wiem to w ostatnich miesiacach sie zaklada lancuszek na caly luk, a ona mi dala tylko miedzy jedynkami bo tam sie szparka mala robila, a teraz sie zrobila w innym miejscu:/No i teraz tak jak patrze na to zdjecie to widze ze te jedynki tez jeszcze nie sa proste:/ Edytowane przez redrose89 Czas edycji: 2011-02-25 o 12:12 |
|
|
|
|
#3602 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
masz dużą poprawę po 4ch miesiącach!!! serio ![]() ja mam 8m-cy i zmieniło się niewiele, możesz mi napisać na PRIV gdzie chodzisz, czy do kato czy do Częstochowy i podać namiary bo chcę iść na konsultacje do innej Orto,
|
|
#3603 |
|
Raczkowanie
|
potrzebuje pomocy!
od kilku miesiecy nosze wyciagi elastyczne aby naprawic tyłozgryz. na poczatku wszystko bylo dobrze, ale z czasem po obudzeniu sie rano czulam jakbym miała "zablokowaną" buzię. nie byłam w stanie jej normalnie otworzyć, jednak po kilku próbach wszystko wracało do normy. jak powiedziałam o tym orto to ta mnie tylko odprysknęła że tak ma być i że mam się tym nie przejmować, że przejdzie. no więc męczę się z tym problemem od dłuższego czasu a dzisiaj rano wszystko zablokowało się totalnie. chodzę cały dzień jedynie na szklance wody, bo nie mogę na tyle ust otworzyć żeby zmieściła mi się łyżka. jak już coś uda mi się "upchnąć" to nie jestem w stanie tego przerzuć, cała prawa strona szczęki mnie boli. chcę otworzyć usta a nie mogę! do tego moja orto nie jest stąd gdzie mieszkam i będzie dopiero w piątek. co mam zrobić
|
|
#3604 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
pomagają tylko przy małych wadach
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2011-02-25 o 14:10 |
|||||
|
|
|
#3605 |
|
Raczkowanie
|
nie ciesz sie tak bo chyba mnie nie zrozumiałaś. zawsze zdejmuję wyciągi do jedzenia. a teraz mam zablokowaną szczękę i nie mogę nic zjeść, nie wiem co z tym zrobić.
|
|
#3606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2011-02-25 o 14:33 |
|
|
|
|
#3607 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3608 |
|
Rozeznanie
|
Ja też nosiłam kiedyś aparat ruchomy i to naprawdę sumiennie a nawet bardzo sumiennie. I co? Konował orto, do którego trafiłam i który leczył mnie tą metodą (byłam wtedy w liceum) obiecywał, że to aparat ruchomy na pewno da taki sam efekt co stały, tylko trzeba poświęcić więcej czasu. Więc ja nosiłam i nosiłam, a kiedy nadszedł czas końca leczenia ten palant powiedział do mnie: "No! To teraz zęby są świetnie przygotowane do aparatu stałego. Ja tutaj tym aparatem więcej już nie zdziałam". Nogi ugięły się pode mną, myślałam, że go zabiję
ale cóż mi było robić? Nastolatka, która wymarzyła sobie proste zęby oszukana przez orto... Wtedy byłam za głupiutka na całe te plany leczenia itp. Wtedy instytucja zwana orto w ogóle była czymś nowym. A koniec leczenia aparatem ruchomym w moim przypadku wyglądał tak, że zęby był w pozycjach zbliżonych do stanu sprzed leczenia, tyle że pomiędzy nimi powstał szpary Oczywiście wszelkie stłoczenia wróciły do "normy" sprzed leczenia po paru(nastu) miesiącach. Wtedy straciłam kompletnie zaufanie do orto... może stąd też bierze się czasem moja podejrzliwość dotycząca obecnego leczenia
|
#3609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zeby proste jeszcze nie sa, tego nie widac na zdj ale dwojka dalej nachodzi mi na jedynke, miedzy 3 a 4 szpary.... my dopiero o zakladaniu dolu myslimy, kawal czasu z aparatem jeszcze przede mna. Aczkolwiek mam taka gleboka nadzieje, ze w 2 latach sie zmieszcze.
|
|
#3610 |
|
Zadomowienie
|
Taa, tylko ciekawe co ja mam jej powiedziec:/ To o tym lancuszku na pewno powiem, ale reszta?
Na kazdej wizycie jak chce sie cos dowiedziec to sama musze sie jej pytac co robi, co bedzie dalej itp. Nigdy nic sama od siebie nie mowi jak leze na fotelu tylko gada z asystentka o jakichs du**relach nie dotyczacych ortodoncji:/Edytowane przez redrose89 Czas edycji: 2011-02-25 o 21:36 |
|
|
|
#3611 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyszłam się Wam pożalić...
Drucior pracuje, zamknął mi już prawie całkowicie szparę, ale kurde tak cholernie się przesuną w prawą stronę, że zaczyna mi się wbijać (nawet nie wiem jak dokładnie nazwać tą część jamy ustnej w którą mi się wbija, ale zapewne wiecie o co mi chodzi- to tam na końcu za ostatnimi zębami)... A wizyta u orto dopiero za 4 tygodnie...
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2011-02-25 o 21:47 |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tylko nie za blisko pierścienia żeby nie wypadł
|
|
#3613 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3614 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Lucyna
|
|
|
|
|
#3615 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
cooo ? tak Ci powiedział? Masakra co za ortodonta ;|| Ja też miałam ruchomy, na szczęście za darmo u mnie jedna wada się zmiejszyła (trójki prawie że weszły w łuk), ale skrzywił mi ten aparat prawa jedynkę ;/ Wg mnie jeśli chce mieć ktoś IDEALNIE proste zęby to jedynie aparat stały coś zdziała. Jeśli jest mała wada I dość prawidłowy zgryz to może się zdecydować na aparat ruchomy. Takie jest moje zdanie. Poza tym noszenie ruchomego to udręka. Źle to wspominam
|
|
|
|
|
#3616 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny! Dziś miałam wizytę u orto i powiedziała mi, że następnym razem będzie mi chciała założyć, gumki między górną a dolną szczęką....aż się przeraziłam ;/ jak to wygląda, to chyba strasznie przeszkadza ?;/ ile się nosi takie coś, jak nie chce....ehhh
PS. z całowania chyba też nici wtedy :P
|
#3617 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
orto da Ci woreczek i sama będziesz sobie zmieniać jak Ci pęknąmi aż tak bardzo to nie przeszkadza... może na początku... teraz już się przyzwyczaiłam... noszę je już 7 miesięcy i pewnie ponoszę do końca leczenia czyli jeszcze jakiś rok ![]()
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2011-02-26 o 13:58 |
|
|
|
|
#3618 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dziękuję za odpowiedź
|
|
#3619 |
|
Raczkowanie
|
ech nic nie daje, nie jestem w stanie do końca ust otworzyć, coś się zablokowało a jak próbuję wysunąć dolną szczękę to prawa strona boli jak cholera. głupie wyciągi
orto coś poradzi? czy to tak ma być i się samo unormuje z czasem?..
|
|
#3620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może ci dać skierowanie do jakiegoś specjalisty albo coś
|
|
#3621 |
|
Zadomowienie
|
Proszę, doradźcie co ja mam je powiedziec bo wizyta juz we wtorek
A moje zeby chyba pozostawiaja duzo do zyczenia
|
|
|
|
#3622 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
(sprzed leczenia)Cytat:
TEŻ CHCĘ KOLOROWE WYCIĄGI! każdy rozmiar ma kolory? będę musiała poprosić moją orto, bo te zwykłe wyglądają obrzydliwie. dzisiaj mój 4-letni siostrzeniec do mnie: "pokaż jaką masz gumę!" załamałam się..
|
|
#3623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tylko za pierwszym razem dostałam kolorowe (to zdjęcie jest z przed 7 miesięcy dopiero jak im wytłumaczyłam że to wyciągi a nie zwykłe gumki to zajarzyły... są różnokolorowe w różnych rozmiarach... ja miałam 1 rozmiar a było tam aż 7 kolorów ![]() 2 dni z jedzeniem? mi nawet tyle bez jedzenia nie wytrzymują ale to pewnie dlatego że za dużo gadam i się szeroko śmieje i nie wytrzymują zazwyczaj muszę zmieniać je codziennie ![]()
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2011-02-26 o 21:53 |
|
|
|
|
#3624 |
|
Raczkowanie
|
za dużo znajomych mnie jeszcze nie widziało w tym.. ale ci, którzy widzieli myśleli, że to ślina albo jakieś jedzenie ;/ dlatego wolałabym kolorowe, od razu by wiedzieli, że to gumka
też dużo gadam ![]() a jak pytałam orto czy starczy mi tych gumek, to powiedziała, że na pewno.. teraz wychodzi na to, że zapas wyczerpie się po 2 tyg i jeszcze powiedziała, że jeśli nie będą mi się zrywać, to mam wymieniać raz na tydzień.. jak one po kilku godzinach już są rozciągnięte!
|
#3625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3626 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód. <Paulo Coelho> APARATKA :17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska 17.03.2011r. - zdjęcie Hassa ![]() 18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander |
|
|
|
|
#3627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
masz ladne zeby i ogolnie wygladaja dobrze, bo wszystkie ladnie w luku stoją, gdyby nie to, ze sa jakby zawiane w jedna strone. w przypadku jedynek to ten efekt jest spowodowany przez ich ksztalt- on nie sa krzywe. natomiast co do pozostalych zebow, to mam wrazenie, ze orto bezsensownie przykleila Ci zamki, ale ja sie nie znam... i wydaje mi sie, ze bledem bylo niezalozenie aparatu na dol. do swoich zebow tez mam zastrzezenia, ale poki co o sciaganiu nie ma mowy i nie pozwole na to, dopoki nie bede zadowolona. |
|
|
|
|
#3628 |
|
Rozeznanie
|
Witam wszystkich!
Nie jest to mój pierwszy post w tym temacie, bo już kiedyś się o coś was radziłam, ale jako że niedługo zostanę aparatką postanawiam dołaczyć na stałe aby wymieniać się dośiadczeniami i dzielić sukcesami ![]() Na razie jestem po wyrwaniu górnej prawej piątki. Samo wyrwanie nie bolało ale rana wyglada dziwnie i nie wiem czy goi się wszystko prawidłowo. Ale ponieważ nic mnie nie boli to nie sieje paniki i spokojnie czekam. 8 marca wyrywam górną lewą czwórkę, później na skaling i piaskowanie i zakładamy górę Na dół przyjdzie pora troszkę później. Ogólnie jestem pełna obaw i widzę to bardzo czarno, ale cieszę się, że w końcu po tylu latach myslenia o aparacie zaczełam działać. Niedługo wrzucę zdjęcia swoich ząbków. Niestety nie pomyslałam o zrobieniu zdjęć przed ekstrakcją ale i takie się nadadza do późniejszych porównań ![]() Pozdrawiam
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3630 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny możecie polecić jakąś szczoteczkę z miękkim włosiem ? Mam pecha chyba na te szczoteczki, co kupuje to twarde i boję sie o aparat ;/ W tym miesiącu kupiłam trzy i ciągle to samo... twarde włosie! ehh.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:25.

Nie wiem, bo nie mam porownania z lewa dwojka, dlatego ze lewa bedzie pilowana. I tez sie wkurzylam troche na moja orto, bo z tego co wiem to w ostatnich miesiacach sie zaklada lancuszek na caly luk, a ona mi dala tylko miedzy jedynkami bo tam sie szparka mala robila, a teraz sie zrobila w innym miejscu:/

góra 30.06.2010

ale cóż mi było robić? Nastolatka, która wymarzyła sobie proste zęby oszukana przez orto... Wtedy byłam za głupiutka na całe te plany leczenia itp. Wtedy instytucja zwana orto w ogóle była czymś nowym. A koniec leczenia aparatem ruchomym w moim przypadku wyglądał tak, że zęby był w pozycjach zbliżonych do stanu sprzed leczenia, tyle że pomiędzy nimi powstał szpary 
Na kazdej wizycie jak chce sie cos dowiedziec to sama musze sie jej pytac co robi, co bedzie dalej itp. Nigdy nic sama od siebie nie mowi jak leze na fotelu tylko gada z asystentka o jakichs du**relach nie dotyczacych ortodoncji:/

może ci dać skierowanie do jakiegoś specjalisty albo coś