Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-27, 18:28   #3601
cornflower_girl
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Zgadzam się. To już było wrzucane http://lublin.gazeta.pl/lublin/51,48...18675.html?i=3 ale jest równie niesmaczne. Oddawanie komuś brudnych i zniszczonych ubrań świadczy też o darczyńcy. Takich ciuchów wstydziłabym się oddać nawet jakimś pogorzelcom albo powodzianom, co stracili wszystko.
Na zdjęciach z artykułu wyborczej oprócz tej kurtki z przykrótkimi rękawami, ciuchy nie wyglądały na podniszczone. Aczkolwiek tam były uwagi co do rozmiaru - 2 cm łatwo zwęzić, dopasować. Gorzej z dopasowaniem XXL do XS. Podejrzewam, że największe rozczarowanie dotyczyło tego, że ciuchy nie są modne/ ładne. Aczkolwiek ja taki typ ciuchów wyrzucam (lub przeznaczam na szmaty), wstydziłabym się dać komuś coś takiego.

Jak dla mnie ofiarowywanie ubrań lub butów w paczce jest mocno problematyczne. Ok, starsze i potrzebujące osoby często będą wdzięczne, ubranka dziecięce w dobrym stanie i rozmiarze też są chętnie przyjmowane. Ale najwięcej problemów z ciuchami dla młodzieży, dorosłych osób. A bo niemodne, nie ten kolor, nie ten krój.
Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem byłyby bony zakupowe do sklepu. Ale z drugiej strony paczkę robią normalni ludzie i kompleksowe obdarowanie jednej rodziny czasami bywa nadludzkim wysiłkiem.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 19:42   #3602
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Tak trudno zrozumieć, że nie kazdy jest w stanie wszyć zamek?

Ja np. nie jestem. Znaczy jestem, ale mało prawdopodobne, żeby ten amek działał

To na co przekazujesz swoje rzecy to twój wybór. I spoko.

Mnie draznią inne kwestie np. podejście wspomnianej pani do płynu do naczyń i inne zachowania.

Sama akcja ma wiele braków. Z drugiej strony nie podoba mi się traktowanie potrzebujących jak ludzi, którzy mają się cieszyć z byle czego, bo nie mają kasy.

Abstrahując od SzP- wszycie zamka kosztuje 5zł. Nowy zamek też coś koło tego. Nie raz już odżałowałam tę dychę, by naprawić lubianą rzecz; nawet w lumpie kurtki są droższe, bo ciężkie.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 20:36   #3603
anonimka321
Raczkowanie

Dla mnie roszczeniowa postawa to byłoby podejście w stylu: "Dlaczego kombinezon nie jest markowy", a tak jak był zepsuty i za duży mogło się po prostu zrobić komuś przykro, bo w opisach rzeczy potrzenych dla rodzin są podane rozmiary. No ale owszem, ubrania i buty zawsze są problematyczne.

Ogólnie nie za bardzo widzę postawę roszczeniową, co najwyżej niegospodarność, która wynika z podejścia do dużej ilości płynu. Właśnie oczekiwania Pani nie były duże, wcześniej tu mówiono o "żądaniach" typu konsola, czy drogie konkretne zabawki. Akurat tutaj widzę normalne prośby, życiowe.

Grumpy Cat- tylko właśnie gdzieś tam wcześniej pisałam że takie tabletki, wkładki, spirale itd działają wczesnoporonnie, abortywnie i można nie zgadzać się na ich używanie. Chociaż oczywiście istnieją przecież naturalne metody zapobiegania ciąży, a człowiek tym różni się od zwierząt, że powinien nad swoimi popędami panować, używać głowy, a nie narobić tyle dzieciaków, że można otworzyć przedszkole. Ale ludzie są różni, a nie siedzimy niestety nikomu w głowie.

Edytowane przez anonimka321
Czas edycji: 2014-09-27 o 20:53
anonimka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 21:16   #3604
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Powiedz taktrudo jest ci czytać ze zrozumieniem?

1. mówio popsutym zamku przy kombinezonie dla dziecka.

Jakie więc 200zl?

2.Mieszkam w UK. Wstawienie zamka kosztuje więcej niż takikombinezoon z sh

3. Nie rozumiem oczekiwań,by ktoś się cieszył z popsutego czy nietrafionego rozmiarowo prezentu. Rozumiem,ze kobieta napisała rozmiar kombinezonu, który potrzebowała.

Jeżeli ktoś nie chce dawać, niech nie daje.Jak aje to niech dajecoś funkcjonalnego a nie wymagającego naprawy.
Rozumiem, gdyby kobieta marudiła, ze kolor nie taki, tkanina nie taka i inne takie.

Takasobie ciekawa jestem jaka to kurtka co mimo lat uzywania jest warta więcej nżiż nowa
mieszkam we wrocławiu- wymiana zamka to jakieś 15zł. w sh są bardzo często wyceniane ciuchy i np. kurtki zaczynają się od cen 60zł. w wielu przypadkach można kupić coś trochę taniej niż w 'markowym' sklepie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 21:21   #3605
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez anonimka321 Pokaż wiadomość
Grumpy Cat- tylko właśnie gdzieś tam wcześniej pisałam że takie tabletki, wkładki, spirale itd działają wczesnoporonnie, abortywnie i można nie zgadzać się na ich używanie. Chociaż oczywiście istnieją przecież naturalne metody zapobiegania ciąży, a człowiek tym różni się od zwierząt, że powinien nad swoimi popędami panować, używać głowy, a nie narobić tyle dzieciaków, że można otworzyć przedszkole. Ale ludzie są różni, a nie siedzimy niestety nikomu w głowie.
Nie działają w ten sposób. Nie wypisuj bzdur.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 21:22   #3606
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
mieszkam we wrocławiu- wymiana zamka to jakieś 15zł. w sh są bardzo często wyceniane ciuchy i np. kurtki zaczynają się od cen 60zł. w wielu przypadkach można kupić coś trochę taniej niż w 'markowym' sklepie.
Dobra, wymiana zamka to nie taka droga impreza, zgoda

Ale powiedzcie same, chcialybyscie dostac "pod choinke" ciuch za duzy na Was i z zamkiem do wymiany?

Uwazam, ze dawanie rzeczy zniszczonych czy zepsutych lub brudnych jest wredne. To nic, ze wypranie ciucha czy maskotki jest mozliwe. Niewazne, ze zamek mozna wymienic nawet samemu. Po prostu nie.
To, ze ktos jest biedny nie oznacza, ze mozemu mu dac obierki od ziemniakow i powiedziec, ze jak umyje te obierki i ugotuje to przeciez tez moze je zjesc.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 21:29   #3607
skazana_na_bluesa
.

ja tego nie neguję, chodzi mi o sam fragment dyskusji, że wymiana zamka kosztuje więcej niż nowy zakup w sh.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-27, 22:09   #3608
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość

Ale powiedzcie same, chcialybyscie dostac "pod choinke" ciuch za duzy na Was i z zamkiem do wymiany?

Uwazam, ze dawanie rzeczy zniszczonych czy zepsutych lub brudnych jest wredne. To nic, ze wypranie ciucha czy maskotki jest mozliwe. Niewazne, ze zamek mozna wymienic nawet samemu. Po prostu nie.
To, ze ktos jest biedny nie oznacza, ze mozemu mu dac obierki od ziemniakow i powiedziec, ze jak umyje te obierki i ugotuje to przeciez tez moze je zjesc.
Dokładnie.

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ja tego nie neguję, chodzi mi o sam fragment dyskusji, że wymiana zamka kosztuje więcej niż nowy zakup w sh.
Tylko, że to nie jest wątek o cenach wymiany suwaka.
Poza tym kobiecie, poktórej pojechano nie chodziło o wymianę zamka w kurtce tylko jakims kombinezonie.
Kombinezony dziecięce są o wiele tańsze niż ta nieszczęsna kurtka, na której się zawieszono w tej dyskusji.
Stary 2014-09-27, 22:47   #3609
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:

A jednak są też ludzie prości, pozbawieni wysublimowanego taktu i wyczucia. Teściowa mojej siostry obdarowuje ją podobnym chłamem jaki dostała tamta kobieta w paczce. Robi to ze szczerych chęci, uważa wręcz, że sprawia jej radość wielkimi swetrami w sraczkowatym kolorze, rajstopami w rozmiarze XXL, starymi przyprawami, czekoladą z szarym nalotem na powierzchni czy kasetą do magnetowidu. To prosta kobieta tkwiąca mentalnie w prlu gdzie takie rzeczy to były cuda na kiju. Widocznie podobne osoby sponsorują też niektóre szlachetne paczki. Może też przypisywanie im złych intencji jest działaniem na wyrost i krzywdzącym. Nie każdy jest taki mądry, subtelny i otrzaskany jak my, wizażanki <ironia>.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2014-09-27 o 23:02
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 23:25   #3610
anonimka321
Raczkowanie

Poza tym, właśnie to nie jest kwestia głupiego zamka, tylko ogólnego podejścia. Mnie byłoby zwyczajnie wstyd dać coś takiego. Przecież to, że ktoś jest biedny, nie oznacza, że brudny i mu brudne rzeczy odpowiadają.
Każdy człowiek ma godność. A jest różnica między podstawowymi wymaganiami dotyczącemi np. czystości (które powinny być oczywiste i wynikać z wychowania) , a postawą roszczeniową, o której była tu wcześniej mowa (wymagania dot. marki itd)

Cytat:
Nie działają w ten sposób. Nie wypisuj bzdur.
Nie wypisuję bzdur. Wszystkie środki (nawet te, które w pierwszej kolejności nie dopuszczają do owulacji) mają także mechanizm "w zanadrzu", który jeśli jednak do owulacji i zapłodnienia komórki jajowej dojdzie, działa na endometrium, w taki sposób, że powstały już zarodek nie może się zagnieździć.
Więc nie dopuszcza się do zagnieżdżenia zarodka. A to już działanie abortywne, powodujące śmierć dziecka w fazie rozwoju embrionalnego. Bo działają już po powstaniu zarodka, po powstaniu nowego kodu DNA. Czyli obok działania antykoncepcyjnego, niedopuszczającego do zapłodnienia, mają także działanie wczesnoporonne.
Sama o tym wcześniej nie wiedziałam, myślałam, że niektóre środki tylko nie dopuszczają do zapłodnienia, działają tylko antykoncepcyjnie, a niestety wszystkie, posiadają też ten wczesnoporonny mechanizm, żeby ich skuteczność w niedopuszczaniu do rozwoju ciąży była tak wysoka Np. przy hormonach. Są teraz w małych dawkach, więc do owulacji czasami jednak dochodzi i wtedy działa ten abortywny mechanizm. I jest on we wszystkich środkach hormonalnych, jedno(te w ogóle nie hamują owulacji) i dwuskładnikowych tabletkach, plastrach, zastrzykach itd. Gdyby nie ten mechanizm, wskaźnik skuteczności środków w niedopuszczaniu do rozwoju ciąży, byłby niższy, do rozwoju ciąż dochodziłoby o wiele częściej. A w spiralach i wkładkach (hormonalnych i mechanicznych) w pierwszej kolejności działa mechanizm oddziaływania na endometrium, powodując stan zapalny błony śluzowej macicy, a w konsekwencji dochodzi do bardzo wczesnych, niezauważalnych poronień. Jest to metoda z założenia wczesnoporonna, nie antykoncepcyjna. Poczęte dziecko (we wczesnej fazie), nie ma warunków do zagnieżdżenia się w ścianie macicy (która jest za cienka i za mało ukrwiona) i rozwoju, w konsekwencji następuje jego śmierć.
To jest działanie na równi z poronieniem, bo gdyby nie ten mechanizm oddziaływania na błonę śluzową macicy, zarodek zaimplantował i rozwijałby się nadal.
To jest przecież zamieszczone w ulotkach, ja sobie tego nie wyssałam z palca. Trzeba je tylko dokładnie przeczytać i zrozumieć wszystkie mechanizmy działania tych środków.

Czas edycji: 2014-09-28 o 23:50
Stary 2014-09-27, 23:42   #3611
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

Nie wypisuję bzdur. Wszystkie środki (nawet te, które w pierwszej kolejności nie dopuszczają do owulacji) mają także mechanizm "w zanadrzu", który jeśli jednak do owulacji i zapłodnienia komórki jajowej dojdzie, działa na endometrium, tak że powstały już zarodek nie może się zagnieździć.
Więc nie dopuszcza się do zagnieżdżenia zarodka. A to już działanie abortywne. Sama o tym wcześniej nie wiedziałam, myślałam, że niektóre środki tylko nie dopuszczają do zapłodnienia, a okazało się, że wszystkie, posiadają też ten wczesnoporonny mechanizm, żeby ich skuteczność była tak wysoka. Np. przy hormonach. Są teraz w małych dawkach, więc do owulacji czasami jednak dochodzi i wtedy działa ten abortywny mechanizm. Gdyby nie on, wskaźnik skuteczności środków byłby niższy, bo do rozwoju ciąż by dochodziło o wiele częściej. A w spiralach i wkładkach (mechanicznych lub hormonalnych) czasem w pierwszej kolejności działa mechanizm oddziaływania na endometrium(czasem jest to główny sposób ich działania) i dochodzi do bardzo wczesnych poronień zarodka. To jest przecież zamieszczone w ulotkach. Trzeba je tylko dokładnie przeczytać i zrozumieć wszystkie mechanizmy działania tych środków.
Polecam jednak się douczyć
EOT.
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 00:06   #3612
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym, właśnie to nie jest kwestia głupiego zamka, tylko ogólnego podejścia. Mnie byłoby zwyczajnie wstyd dać coś takiego. Przecież to, że ktoś jest biedny, nie oznacza, że brudny i mu brudne rzeczy odpowiadają.
Każdy człowiek ma godność. A jest różnica między podstawowymi wymaganiami dotyczącemi np. czystości (które powinny być oczywiste i wynikać z wychowania) , a postawą roszczeniową, o której była tu wcześniej mowa (wymagania dot. marki itd)

Nie wypisuję bzdur. Wszystkie środki (nawet te, które w pierwszej kolejności nie dopuszczają do owulacji) mają także mechanizm "w zanadrzu", który jeśli jednak do owulacji i zapłodnienia komórki jajowej dojdzie, działa na endometrium, tak że powstały już zarodek nie może się zagnieździć.
Więc nie dopuszcza się do zagnieżdżenia zarodka. A to już działanie abortywne. Sama o tym wcześniej nie wiedziałam, myślałam, że niektóre środki tylko nie dopuszczają do zapłodnienia, a okazało się, że wszystkie, posiadają też ten wczesnoporonny mechanizm, żeby ich skuteczność była tak wysoka. Np. przy hormonach. Są teraz w małych dawkach, więc do owulacji czasami jednak dochodzi i wtedy działa ten abortywny mechanizm. Gdyby nie on, wskaźnik skuteczności środków byłby niższy, bo do rozwoju ciąż by dochodziło o wiele częściej. A w spiralach i wkładkach (mechanicznych lub hormonalnych) czasem w pierwszej kolejności działa mechanizm oddziaływania na endometrium(czasem jest to główny sposób ich działania) i dochodzi do bardzo wczesnych poronień zarodka. To jest przecież zamieszczone w ulotkach. Trzeba je tylko dokładnie przeczytać i zrozumieć wszystkie mechanizmy działania tych środków.
A komu ofiarowano brudne rzeczy w takiej paczce? Za duże i znoszone nie oznacza, że brudne.

A co do abortywnego działania antykoncepcyjnej pigułki hormonalnej - doucz się może jeszcze kiedy w medycynie mówi się o ciąży (w jakim momencie, bo - eureka! - zapłodnienie jeszcze ciążą nie jest), to wtedy zrozumiesz, że nie może być mowy o aborcji kiedy nie dochodzi do ciąży.

Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2014-09-28 o 00:15
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 00:38   #3613
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Polecam jednak się douczyć
EOT.
No właśnie to co napisałam, jest wynikiem wielogodzinnej nauki.

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4831617 2]A komu ofiarowano brudne rzeczy w takiej paczce? Za duże i znoszone nie oznacza, że brudne.

A co do abortywnego działania antykoncepcyjnej pigułki hormonalnej - doucz się może jeszcze kiedy w medycynie mówi się o ciąży (w jakim momencie, bo - eureka! - zapłodnienie jeszcze ciążą nie jest), to wtedy zrozumiesz, że nie może być mowy o aborcji kiedy nie dochodzi do ciąży.

Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi.[/QUOTE]

W którymś linku, podanym bodajże przez Grumpy Cat, kobieta narzekała, że ubrania, które dostała były brudne. Chyba na wcześniejszej stronie była o tym mowa.

Dochodzi do zapłodnienia. Człowiek zaczyna istnieć od poczęcia, więc niedopuszczenie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jest aborcją.

Cóż, zapewne problemem jest małe pojęcie o płodności w ogóle, bo nie używając sztucznych środków, nie trzeba mieć od razu gromadki dzieciaków

Czas edycji: 2014-09-28 o 00:45
Stary 2014-09-28, 01:05   #3614
201604130936
Konto usunięte

Cytat:

W którymś linku, podanym bodajże przez Grumpy Cat, kobieta narzekała, że ubrania, które dostała były brudne. Chyba na wcześniejszej stronie była o tym mowa.

Dochodzi do zapłodnienia. Człowiek zaczyna istnieć od poczęcia, więc niedopuszczenie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jest aborcją.

Cóż, zapewne problemem jest małe pojęcie o płodności w ogóle, bo nie używając sztucznych środków, nie trzeba mieć od razu gromadki dzieciaków
Idz posiedz przy oazowym ognisku.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 01:10   #3615
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Zgadzam się. W dawaniu prezentów nie chodzi o ofiarowaniu śmieci lub rzeczy zepsutych.
Ale to nie są prezenty, tylko rzeczy, które mają pozwolić ludziom żyć. Jeśli jest faktycznie kwestia osób starszych, chorych, niepełnosprawnych itd. to można dawać prezenty. A nie kiedy w grę wchodzi alkohol, a patologia goni patologię.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 06:26   #3616
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Ale to nie są prezenty, tylko rzeczy, które mają pozwolić ludziom żyć. Jeśli jest faktycznie kwestia osób starszych, chorych, niepełnosprawnych itd. to można dawać prezenty. A nie kiedy w grę wchodzi alkohol, a patologia goni patologię.
Nie zgodzę się. To jest prezent gwiazdkowy a nie umożliwianie egzystencji, nawet jak jest nim tylko żywność i używane ubrania to nadal jest to prezent. Jak oddaję ciuchy znajomym bo są za małe/za duże/ za nudne/ nie lubię ich to nie oddaję im szmat- te idą do kosza. I tak samo uważam tutaj że nie powinno się ofiarowywać rzeczy zepsutych .
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 07:13   #3617
201609102148
Konto usunięte

Cytat:

Dochodzi do zapłodnienia.Ale nie do ciąży Człowiek zaczyna istnieć od poczęcia, więc niedopuszczenie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jest aborcją.Nie, nie jest. Przynajmniej nie z medycznego punktu widzenia, to są mądrości rodem z Frondy i kolejne "tak mi się wydaje"

Uwielbiam takie rozkminy, poziom jak podczas debat polityków, którzy na niczym się nie znają (a w szczególności na biologii w większości), ale coś tam przeczytali, ktoś im coś powiedział, coś im się wydaje, w związku z czym koniecznie muszą "zająć stanowisko". I zajmują, i tak bredzą jak potłuczeni; o antykoncepcji, eutanazji, in vitro etc.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 08:15   #3618
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Jeśli kobieta nie ma co do garnka włożyć to na tabletki wydawać nie będzie. W takich rodzinach nie myśli się długofalowo. Ze jak zainwestuje te 20-30 złotych miesięcznie na tabsy to potem pieluch nie będę musiała kupować. Niestety. Trzeba samemu zajść do takiej rodziny i przeprowadzić z nią wywiad. Dzieci często proszą o drogie prezenty ale to dlatego że wszyscy w klasie mają to on też by chciał. Niestety dzieci szczególnie te mniejsze są bardzo zazdrosne o rówieśników.
A jak się odniesiecie do sytuacji gdzie dziewczynka prosiła o pralkę dla mamy? Bo chciała żeby mama miała więcej czasu dla niej?

Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 09:03   #3619
GrumpyCat
Wredny kotecek

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4831617 2]A komu ofiarowano brudne rzeczy w takiej paczce? Za duże i znoszone nie oznacza, że brudne.

Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi.[/QUOTE]

A co jest trudnego np w pojsciu raz na 3mies na zastrzyk antykoncepcyjny?
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 09:05   #3620
201605161006
Konto usunięte

Cytat:

Polecam Ci ten artykuł, zwłaszcza akapit na temat embriologii.

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2014-09-29 o 17:24 Powód: Link.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 09:50   #3621
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Polecam Ci ten artykuł, zwłaszcza akapit na temat embriologii.
To nie jest artykul, to wpis na blogu. To tak dla scislosci.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Trzepotka
Czas edycji: 2014-09-29 o 17:24 Powód: Link w cytacie.
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 10:30   #3622
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
To nie jest artykul, to wpis na blogu. To tak dla scislosci.
A wpis na blogu to nie artykuł? Nie znam ścisłych pojęć, ja mówię artykuł, notka, wpis, różnie .
Stary 2014-09-28, 11:21   #3623
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
Jeśli kobieta nie ma co do garnka włożyć to na tabletki wydawać nie będzie. W takich rodzinach nie myśli się długofalowo. Ze jak zainwestuje te 20-30 złotych miesięcznie na tabsy to potem pieluch nie będę musiała kupować. Niestety. Trzeba samemu zajść do takiej rodziny i przeprowadzić z nią wywiad. Dzieci często proszą o drogie prezenty ale to dlatego że wszyscy w klasie mają to on też by chciał. Niestety dzieci szczególnie te mniejsze są bardzo zazdrosne o rówieśników.
A jak się odniesiecie do sytuacji gdzie dziewczynka prosiła o pralkę dla mamy? Bo chciała żeby mama miała więcej czasu dla niej?

Ha. Jakże inne są te dzieci niż były 20 lat temu. Nawet mniej niż 20. W tym wątku odzywały się osoby, które w dzieciństwie były w takich, albo gorszych (bo rodzice nie wyciągali ręki do państwa) sytuacjach. I z ich wypowiedzi jasno wynikało jedno - dziecko biedne, które nie jest nauczone kombinowania czy "daj", za cholerę nie poprosi o Furby, szczególnie nie obce osoby. Dzieci buty zimowe dostawały na urodziny jako zrzuta od babci i rodziców czy od ciotki, która miała lepszą sytuację niż rodzice dziecka. Czy chciały dostać Barbie? Proste, że tak. Czy dostawały? No, niestety nie. I głupio im było prosić o takie rzeczy rodziców czy członków dalszej rodziny, bo wiedziały, że kasy nie ma. No nie ma, nie urodzisz. A poprosić o to kogoś obcego? Chyba by prędzej padły. Ich rodzice zresztą też. Zazdrość, że dzieciaki w szkole mają X a one nie mogą sobie na to pozwolić jest silna. Ale poczucie godności, wstydu - silniejsze. Tylko to właśnie trzeba nie być nauczonym żeby wyciągać ręce do innych i czekać. Bo mamusia z tatusiem tak nie robili, to i się dziecko nie nauczyło. Bo mamusia z tatusiem uważali, że powinni poradzić sobie sami, skoro są dorośli, mają dwie ręce i rodzinę.

I znów powraca pytanie czym jest szlachetna paczka. Prezentami na Gwiazdkę? Czymś wymarzonym, co ma sprawić wielką radość? Czy zapewnieniem codziennej egzystencji na jakiś czas? Bo jeśli prezentami to rozumiem pojawianie się produktów niebędących produktami pierwszej potrzeby, będących zachciankami. Ale skoro prezenty to co tam robią prośby o łóżka, meble, agd, rtv, chemię, żywność? A jeśli zapewnieniem egzystencji najbiedniejszym to co przy prośbach o łóżka, meble, agd, rtv, chemię i żywność robią prośby o produkty hmmm "luksusowe"?
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 13:01   #3624
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Uwielbiam takie rozkminy, poziom jak podczas debat polityków, którzy na niczym się nie znają (a w szczególności na biologii w większości), ale coś tam przeczytali, ktoś im coś powiedział, coś im się wydaje, w związku z czym koniecznie muszą "zająć stanowisko". I zajmują, i tak bredzą jak potłuczeni; o antykoncepcji, eutanazji, in vitro etc.
To nie jest kwestia "muszę zająć stanowisko", bo to o czym powiedziałam jest po prostu faktem. Nikt nie podważy tego, że jeden z mechanizmów występujących we wszystkich środkach typu tabletki, wkładki itd., polega na oddziaływaniu na endometrium, i powoduje niemożność implantacji powstałego już zarodka. To jest w ulotkach. A nie jakaś moja licentia poetica. W przypadku wkładek przecież ich mechanizm polega głównie na doprowadzeniu do stanu zapalnego macicy, w skutek którego błona śluzowa staje się cienka i nieukrwiona, niezdolna do przyjęcia powstałego zarodka. W takim wypadku przecież do zapłodnienia dochodzi, nie dochodzi tylko do implantacji. Wg strony medycznej (nie jakiegoś bloga, portalu pro-life itd. Obiektywne źródło): wkładka hormonalna(...) "uniemożliwia zarodkom zagnieżdżenie." Więc występuje poronienie powstałych już zarodków w skutek tego, że nie mogą one się zagnieździć. Gdyby nie ten mechanizm powstałe zarodki rozwijałyby się w macicy. Czyli występuje usunięcie zapłodnionego jaja, a to już jest działanie abortywne.

Gdy nie dopuszcza się do owulacji można mówić o działaniu antykoncepcyjnym, bo do zapłodnienia nie dochodzi. Ale jak już pisałam, współcześnie wszystkie środki, nawet te, które w pierwszej kolejności hamują owulację, posiadają też mechanizm "awaryjny", który działa, gdy do zapłodnienia dojdzie. Dotyczy to także tabletek itd. W mniejszym bądź w większym stopniu, ale zawsze występuje ten mechanizm. A wtedy jest to już działanie wczesnoporonne. Dyskusje "wczesnoporonny mechanizm czy nie" wynikają jedynie z terminologii, co do mechanizmu działania to nikt zorientowany w temacie nie może się kłócić z faktami, więc należy poznać dokładny mechanizm działania, a nie orientować się "jako tako", bo to nic nie da. A fakt jest taki, że mechanizm niedopuszczający do zpłodnienia występuje i zapłodnione jajeczka są usuwane.

A jeśli dochodzi do zapłodnienia i następnie nie dopuszcza się do rozwoju ciąży, mamy do czynienia z mechanizmem abortywnym. Nie nazywajmy antykoncepcją, tego co antykoncepcją nie jest. W wątku w dziale ginekologia jest definicja antykoncepcji: "wszelkie działania mające na celu zapobieganie niezaplanowanemu poczęciu dziecka w trakcie stosunku płciowego." Niedopuszczenie do poczęcia- antykoncepcja, niedopuszczenie do zagnieżdżenia - aborcja. Więc nazywanie antykoncepcją środków posiadających mechanizm zapobiegana zagnieżdżeniu jest wprowadzaniem w błąd.

Najłatwiej powiedzieć komuś, że się nie zna jeśli mówi coś, co nam się nie podoba :/ Wyznaję zasadę, że zanim się wypowiem na jakiś temat, dokładnie go poznaję. Właśnie przykładowo podane przez Ciebie in-vitro. Wiem na czym polega, musiałam się dokładnie dowiedzieć z pewnego powodu. To prawda, że zapładnia się kilka jajeczek, powstaje kilka zarodków, one później się rozwijają, obserwuje się które rozwijają się najlepiej i dopiero wtedy wybiera się te najlepsze, wszczepia, a pozostałe się eliminuje. Podczas rozmów z ludzmi, którzy mówili "ja jestem za in-vitro", na pytanie, czy wiedzą na czym to polega , odpowiedź brzmiała: "noo.... a nie obchodzi mnie to za bardzo". Mi ręce opadły, bo właśnie jak można wypowiadać się na temat czegoś, nie mając żadnej wiedzy.

Ale temat jest o SzP. Zgadzam się z dacn. Nie można dawać rzeczy zepsutych, bo na co to komu? Darczyńca ma czystsze sumienie i czystsze mieszkanie, bo pozbył się gratów. Nie na tym to polega. Oczywiście, sprawa tyczy się rzeczy ewidentnie zepsutych, a nie takich z lekkim defektem.

Czas edycji: 2014-09-29 o 02:41
Stary 2014-09-28, 13:10   #3625
201605161006
Konto usunięte

To nie jest wątek o antykoncepcji, a tak w ogóle Judith mądrze gada.
Stary 2014-09-28, 13:17   #3626
GrumpyCat
Wredny kotecek

Bez obrazy anonimka ale piszesz jak nawiedzony moher.
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 13:19   #3627
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Bez obrazy anonimka ale piszesz jak nawiedzony moher.
hehe, cóż, nawiedzonym moherem nie jestem, a zanim mnie ktoś ponownie wyśle na oazowe ognisko, to niestety go rozczaruję, bo do oazy nie należę A to co piszę ma podłoże medyczne.

Czas edycji: 2014-09-28 o 13:37

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-09-28, 14:01   #3628
20160901857
Konto usunięte

Hahahaha, tak, na pewno para pan Janusz (l.45) i pani Izabela (l.27), która nie ma problemu z bzykaniem się przy 8 dzieci mieszkających z nimi w jednym pokoju, myśli o tym, że wkładka to aborcja A nawet jeśli, to jest tylko i wyłącznie ich problem, żeby utrzymać gromadę dzieciaków, którą zrobili, bo spirala to zło. Ich, nie dobrych ludzi, nie mitycznego państwa i nie Szlachetnej Paczki.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 14:14   #3629
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Hahahaha, tak, na pewno para pan Janusz (l.45) i pani Izabela (l.27), która nie ma problemu z bzykaniem się przy 8 dzieci mieszkających z nimi w jednym pokoju, myśli o tym, że wkładka to aborcja A nawet jeśli, to jest tylko i wyłącznie ich problem, żeby utrzymać gromadę dzieciaków, którą zrobili, bo spirala to zło. Ich, nie dobrych ludzi, nie mitycznego państwa i nie Szlachetnej Paczki.

A tu jest jeszcze inny problem. Bo jak wcześniej mówiłam, odpowiedzialność wymaga tego, żeby panować nad liczbą posiadanych dzieci, a nie zachowywać się jak niewyżyty królik i nie stosować naturalnych metod zapobiegania ciąży, wiedząc, że z pieniędzmi krucho. Można nie używać tabletek, wkładek itd, bo nie akceptuje się ich wczesnoporonnego, abortywnego działania, co nie znaczy, że nie trzeba panować nad swoją chucią i rozmnażać się bez opamiętania...No tylko, że dzieci nie są winne temu, że rodzice nie myślą co robią.

Swoją drogą, ja nie wiem jak ludzie mieszkając w pokoju z 8 dzieci się nie krępują...

Czas edycji: 2014-09-28 o 14:23
Stary 2014-09-28, 15:46   #3630
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ha. Jakże inne są te dzieci niż były 20 lat temu. Nawet mniej niż 20. W tym wątku odzywały się osoby, które w dzieciństwie były w takich, albo gorszych (bo rodzice nie wyciągali ręki do państwa) sytuacjach. I z ich wypowiedzi jasno wynikało jedno - dziecko biedne, które nie jest nauczone kombinowania czy "daj", za cholerę nie poprosi o Furby, szczególnie nie obce osoby. Dzieci buty zimowe dostawały na urodziny jako zrzuta od babci i rodziców czy od ciotki, która miała lepszą sytuację niż rodzice dziecka. Czy chciały dostać Barbie? Proste, że tak. Czy dostawały? No, niestety nie. I głupio im było prosić o takie rzeczy rodziców czy członków dalszej rodziny, bo wiedziały, że kasy nie ma. No nie ma, nie urodzisz. A poprosić o to kogoś obcego? Chyba by prędzej padły. Ich rodzice zresztą też. Zazdrość, że dzieciaki w szkole mają X a one nie mogą sobie na to pozwolić jest silna. Ale poczucie godności, wstydu - silniejsze. Tylko to właśnie trzeba nie być nauczonym żeby wyciągać ręce do innych i czekać. Bo mamusia z tatusiem tak nie robili, to i się dziecko nie nauczyło. Bo mamusia z tatusiem uważali, że powinni poradzić sobie sami, skoro są dorośli, mają dwie ręce i rodzinę.

I znów powraca pytanie czym jest szlachetna paczka. Prezentami na Gwiazdkę? Czymś wymarzonym, co ma sprawić wielką radość? Czy zapewnieniem codziennej egzystencji na jakiś czas? Bo jeśli prezentami to rozumiem pojawianie się produktów niebędących produktami pierwszej potrzeby, będących zachciankami. Ale skoro prezenty to co tam robią prośby o łóżka, meble, agd, rtv, chemię, żywność? A jeśli zapewnieniem egzystencji najbiedniejszym to co przy prośbach o łóżka, meble, agd, rtv, chemię i żywność robią prośby o produkty hmmm "luksusowe"?
Nie wiem jakie opisy ty czytałaś. Ja jako wolontariuszka SzP znam problem od środka. W ankiecie oprócz pytań o podstawowe produkty typu żywność, chemia gospodarcza, wyposażenie domu jest punkt o drobiazgach dla każdego członka. Każdy mówi co chciałby dostać. Z tym że już w ankiecie jest wzmianka ze mają to być drobiazgi, a nie rzeczy luksusowe. I jak ktoś mówił mi jakąs droga rzecz to automatycznie sprowadzałam go na ziemię. Podając przykłady typu "perfumy, kosmetyki, małe zabawki". Czasami też rzuciłam że to mają być rzeczy nie droższe niż np. 40-50 zł kwota była różna w zależności od tego jakie były inne potrzeby.

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości