|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Jak dla mnie ofiarowywanie ubrań lub butów w paczce jest mocno problematyczne. Ok, starsze i potrzebujące osoby często będą wdzięczne, ubranka dziecięce w dobrym stanie i rozmiarze też są chętnie przyjmowane. Ale najwięcej problemów z ciuchami dla młodzieży, dorosłych osób. A bo niemodne, nie ten kolor, nie ten krój. Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem byłyby bony zakupowe do sklepu. Ale z drugiej strony paczkę robią normalni ludzie i kompleksowe obdarowanie jednej rodziny czasami bywa nadludzkim wysiłkiem.
![]() |
#3602 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Abstrahując od SzP- wszycie zamka kosztuje 5zł. Nowy zamek też coś koło tego. Nie raz już odżałowałam tę dychę, by naprawić lubianą rzecz; nawet w lumpie kurtki są droższe, bo ciężkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3603 |
Raczkowanie
|
Dla mnie roszczeniowa postawa to byłoby podejście w stylu: "Dlaczego kombinezon nie jest markowy", a tak jak był zepsuty i za duży mogło się po prostu zrobić komuś przykro, bo w opisach rzeczy potrzenych dla rodzin są podane rozmiary. No ale owszem, ubrania i buty zawsze są problematyczne.
Ogólnie nie za bardzo widzę postawę roszczeniową, co najwyżej niegospodarność, która wynika z podejścia do dużej ilości płynu. Właśnie oczekiwania Pani nie były duże, wcześniej tu mówiono o "żądaniach" typu konsola, czy drogie konkretne zabawki. Akurat tutaj widzę normalne prośby, życiowe. Grumpy Cat- tylko właśnie gdzieś tam wcześniej pisałam że takie tabletki, wkładki, spirale itd działają wczesnoporonnie, abortywnie i można nie zgadzać się na ich używanie. Chociaż oczywiście istnieją przecież naturalne metody zapobiegania ciąży, a człowiek tym różni się od zwierząt, że powinien nad swoimi popędami panować, używać głowy, a nie narobić tyle dzieciaków, że można otworzyć przedszkole. Ale ludzie są różni, a nie siedzimy niestety nikomu w głowie. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-27 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 | |
.
|
Cytat:
![]() |
#3605 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale powiedzcie same, chcialybyscie dostac "pod choinke" ciuch za duzy na Was i z zamkiem do wymiany? Uwazam, ze dawanie rzeczy zniszczonych czy zepsutych lub brudnych jest wredne. To nic, ze wypranie ciucha czy maskotki jest mozliwe. Niewazne, ze zamek mozna wymienic nawet samemu. Po prostu nie. To, ze ktos jest biedny nie oznacza, ze mozemu mu dac obierki od ziemniakow i powiedziec, ze jak umyje te obierki i ugotuje to przeciez tez moze je zjesc.
![]() |
#3607 |
.
|
ja tego nie neguję, chodzi mi o sam fragment dyskusji, że wymiana zamka kosztuje więcej niż nowy zakup w sh.
![]() |
#3608 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Cytat:
![]() Poza tym kobiecie, poktórej pojechano nie chodziło o wymianę zamka w kurtce tylko jakims kombinezonie. Kombinezony dziecięce są o wiele tańsze niż ta nieszczęsna kurtka, na której się zawieszono w tej dyskusji.
![]() |
#3609 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-09-27 o 23:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Raczkowanie
|
Poza tym, właśnie to nie jest kwestia głupiego zamka, tylko ogólnego podejścia. Mnie byłoby zwyczajnie wstyd dać coś takiego. Przecież to, że ktoś jest biedny, nie oznacza, że brudny i mu brudne rzeczy odpowiadają.
Każdy człowiek ma godność. A jest różnica między podstawowymi wymaganiami dotyczącemi np. czystości (które powinny być oczywiste i wynikać z wychowania) , a postawą roszczeniową, o której była tu wcześniej mowa (wymagania dot. marki itd) Nie wypisuję bzdur. Wszystkie środki (nawet te, które w pierwszej kolejności nie dopuszczają do owulacji) mają także mechanizm "w zanadrzu", który jeśli jednak do owulacji i zapłodnienia komórki jajowej dojdzie, działa na endometrium, w taki sposób, że powstały już zarodek nie może się zagnieździć. Więc nie dopuszcza się do zagnieżdżenia zarodka. A to już działanie abortywne, powodujące śmierć dziecka w fazie rozwoju embrionalnego. Bo działają już po powstaniu zarodka, po powstaniu nowego kodu DNA. Czyli obok działania antykoncepcyjnego, niedopuszczającego do zapłodnienia, mają także działanie wczesnoporonne. Sama o tym wcześniej nie wiedziałam, myślałam, że niektóre środki tylko nie dopuszczają do zapłodnienia, działają tylko antykoncepcyjnie, a niestety wszystkie, posiadają też ten wczesnoporonny mechanizm, żeby ich skuteczność w niedopuszczaniu do rozwoju ciąży była tak wysoka ![]() To jest działanie na równi z poronieniem, bo gdyby nie ten mechanizm oddziaływania na błonę śluzową macicy, zarodek zaimplantował i rozwijałby się nadal. To jest przecież zamieszczone w ulotkach, ja sobie tego nie wyssałam z palca. Trzeba je tylko dokładnie przeczytać i zrozumieć wszystkie mechanizmy działania tych środków. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-28 o 23:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
damn good coffee
|
Cytat:
![]() EOT. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3612 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do abortywnego działania antykoncepcyjnej pigułki hormonalnej - doucz się może jeszcze kiedy w medycynie mówi się o ciąży (w jakim momencie, bo - eureka! - zapłodnienie jeszcze ciążą nie jest), to wtedy zrozumiesz, że nie może być mowy o aborcji kiedy nie dochodzi do ciąży. Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-09-28 o 00:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 |
Raczkowanie
|
No właśnie to co napisałam, jest wynikiem wielogodzinnej nauki.
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4831617 2]A komu ofiarowano brudne rzeczy w takiej paczce? Za duże i znoszone nie oznacza, że brudne. A co do abortywnego działania antykoncepcyjnej pigułki hormonalnej - doucz się może jeszcze kiedy w medycynie mówi się o ciąży (w jakim momencie, bo - eureka! - zapłodnienie jeszcze ciążą nie jest), to wtedy zrozumiesz, że nie może być mowy o aborcji kiedy nie dochodzi do ciąży. Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi.[/QUOTE] W którymś linku, podanym bodajże przez Grumpy Cat, kobieta narzekała, że ubrania, które dostała były brudne. Chyba na wcześniejszej stronie była o tym mowa. Dochodzi do zapłodnienia. Człowiek zaczyna istnieć od poczęcia, więc niedopuszczenie do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jest aborcją. Cóż, zapewne problemem jest małe pojęcie o płodności w ogóle, bo nie używając sztucznych środków, nie trzeba mieć od razu gromadki dzieciaków ![]() Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-28 o 00:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#3614 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Konto usunięte
|
Ale to nie są prezenty, tylko rzeczy, które mają pozwolić ludziom żyć. Jeśli jest faktycznie kwestia osób starszych, chorych, niepełnosprawnych itd. to można dawać prezenty. A nie kiedy w grę wchodzi alkohol, a patologia goni patologię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3616 |
Zakorzenienie
|
Nie zgodzę się. To jest prezent gwiazdkowy a nie umożliwianie egzystencji, nawet jak jest nim tylko żywność i używane ubrania to nadal jest to prezent. Jak oddaję ciuchy znajomym bo są za małe/za duże/ za nudne/ nie lubię ich to nie oddaję im szmat- te idą do kosza. I tak samo uważam tutaj że nie powinno się ofiarowywać rzeczy zepsutych .
|
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwielbiam takie rozkminy, poziom jak podczas debat polityków, którzy na niczym się nie znają (a w szczególności na biologii w większości), ale coś tam przeczytali, ktoś im coś powiedział, coś im się wydaje, w związku z czym koniecznie muszą "zająć stanowisko". I zajmują, i tak bredzą jak potłuczeni; o antykoncepcji, eutanazji, in vitro etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3618 |
Zakorzenienie
|
Jeśli kobieta nie ma co do garnka włożyć to na tabletki wydawać nie będzie. W takich rodzinach nie myśli się długofalowo. Ze jak zainwestuje te 20-30 złotych miesięcznie na tabsy to potem pieluch nie będę musiała kupować. Niestety. Trzeba samemu zajść do takiej rodziny i przeprowadzić z nią wywiad. Dzieci często proszą o drogie prezenty ale to dlatego że wszyscy w klasie mają to on też by chciał. Niestety dzieci szczególnie te mniejsze są bardzo zazdrosne o rówieśników.
A jak się odniesiecie do sytuacji gdzie dziewczynka prosiła o pralkę dla mamy? Bo chciała żeby mama miała więcej czasu dla niej? Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
Wredny kotecek
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;4831617 2]A komu ofiarowano brudne rzeczy w takiej paczce? Za duże i znoszone nie oznacza, że brudne.
A co do abortywnego działania antykoncepcyjnej pigułki hormonalnej - doucz się może jeszcze kiedy w medycynie mówi się o ciąży (w jakim momencie, bo - eureka! - zapłodnienie jeszcze ciążą nie jest), to wtedy zrozumiesz, że nie może być mowy o aborcji kiedy nie dochodzi do ciąży. Poza tym to niekoniecznie względy światopoglądowe stoją za nie używaniem antykoncepcji. Częściej zerowe o niej pojęcie, nieumiejętność/intelektualna niezdolność do jej stosowania w sposób prawidłowy, naciski partnera, który np. nie lubi seksu w gumce. Idealizujesz proste myślenie prostych ludzi.[/QUOTE] A co jest trudnego np w pojsciu raz na 3mies na zastrzyk antykoncepcyjny? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3620 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-09-29 o 17:24 Powód: Link. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3621 |
Zakorzenienie
|
To nie jest artykul, to wpis na blogu. To tak dla scislosci.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-09-29 o 17:24 Powód: Link w cytacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3623 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I znów powraca pytanie czym jest szlachetna paczka. Prezentami na Gwiazdkę? Czymś wymarzonym, co ma sprawić wielką radość? Czy zapewnieniem codziennej egzystencji na jakiś czas? Bo jeśli prezentami to rozumiem pojawianie się produktów niebędących produktami pierwszej potrzeby, będących zachciankami. Ale skoro prezenty to co tam robią prośby o łóżka, meble, agd, rtv, chemię, żywność? A jeśli zapewnieniem egzystencji najbiedniejszym to co przy prośbach o łóżka, meble, agd, rtv, chemię i żywność robią prośby o produkty hmmm "luksusowe"? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3624 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdy nie dopuszcza się do owulacji można mówić o działaniu antykoncepcyjnym, bo do zapłodnienia nie dochodzi. Ale jak już pisałam, współcześnie wszystkie środki, nawet te, które w pierwszej kolejności hamują owulację, posiadają też mechanizm "awaryjny", który działa, gdy do zapłodnienia dojdzie. Dotyczy to także tabletek itd. W mniejszym bądź w większym stopniu, ale zawsze występuje ten mechanizm. A wtedy jest to już działanie wczesnoporonne. Dyskusje "wczesnoporonny mechanizm czy nie" wynikają jedynie z terminologii, co do mechanizmu działania to nikt zorientowany w temacie nie może się kłócić z faktami, więc należy poznać dokładny mechanizm działania, a nie orientować się "jako tako", bo to nic nie da. A fakt jest taki, że mechanizm niedopuszczający do zpłodnienia występuje i zapłodnione jajeczka są usuwane. A jeśli dochodzi do zapłodnienia i następnie nie dopuszcza się do rozwoju ciąży, mamy do czynienia z mechanizmem abortywnym. Nie nazywajmy antykoncepcją, tego co antykoncepcją nie jest. W wątku w dziale ginekologia jest definicja antykoncepcji: "wszelkie działania mające na celu zapobieganie niezaplanowanemu poczęciu dziecka w trakcie stosunku płciowego." Niedopuszczenie do poczęcia- antykoncepcja, niedopuszczenie do zagnieżdżenia - aborcja. Więc nazywanie antykoncepcją środków posiadających mechanizm zapobiegana zagnieżdżeniu jest wprowadzaniem w błąd. Najłatwiej powiedzieć komuś, że się nie zna jeśli mówi coś, co nam się nie podoba :/ Wyznaję zasadę, że zanim się wypowiem na jakiś temat, dokładnie go poznaję. Właśnie przykładowo podane przez Ciebie in-vitro. Wiem na czym polega, musiałam się dokładnie dowiedzieć z pewnego powodu. To prawda, że zapładnia się kilka jajeczek, powstaje kilka zarodków, one później się rozwijają, obserwuje się które rozwijają się najlepiej i dopiero wtedy wybiera się te najlepsze, wszczepia, a pozostałe się eliminuje. Podczas rozmów z ludzmi, którzy mówili "ja jestem za in-vitro", na pytanie, czy wiedzą na czym to polega , odpowiedź brzmiała: "noo.... a nie obchodzi mnie to za bardzo". Mi ręce opadły, bo właśnie jak można wypowiadać się na temat czegoś, nie mając żadnej wiedzy. Ale temat jest o SzP. Zgadzam się z dacn. Nie można dawać rzeczy zepsutych, bo na co to komu? Darczyńca ma czystsze sumienie i czystsze mieszkanie, bo pozbył się gratów. Nie na tym to polega. Oczywiście, sprawa tyczy się rzeczy ewidentnie zepsutych, a nie takich z lekkim defektem. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-29 o 02:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3625 |
Konto usunięte
|
To nie jest wątek o antykoncepcji, a tak w ogóle Judith mądrze gada.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3626 |
Wredny kotecek
|
Bez obrazy anonimka ale piszesz jak nawiedzony moher.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3627 |
Raczkowanie
|
hehe, cóż, nawiedzonym moherem nie jestem, a zanim mnie ktoś ponownie wyśle na oazowe ognisko, to niestety go rozczaruję, bo do oazy nie należę
![]() Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-28 o 13:37 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 |
Konto usunięte
|
Hahahaha, tak, na pewno para pan Janusz (l.45) i pani Izabela (l.27), która nie ma problemu z bzykaniem się przy 8 dzieci mieszkających z nimi w jednym pokoju, myśli o tym, że wkładka to aborcja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A tu jest jeszcze inny problem. Bo jak wcześniej mówiłam, odpowiedzialność wymaga tego, żeby panować nad liczbą posiadanych dzieci, a nie zachowywać się jak niewyżyty królik i nie stosować naturalnych metod zapobiegania ciąży, wiedząc, że z pieniędzmi krucho. Można nie używać tabletek, wkładek itd, bo nie akceptuje się ich wczesnoporonnego, abortywnego działania, co nie znaczy, że nie trzeba panować nad swoją chucią i rozmnażać się bez opamiętania...No tylko, że dzieci nie są winne temu, że rodzice nie myślą co robią. Swoją drogą, ja nie wiem jak ludzie mieszkając w pokoju z 8 dzieci się nie krępują... Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-28 o 14:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.