|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.
Ja niestety siedzę dzisiaj w pracy do 18.00 eh... u mnie w domu w weekend był też szpital. U Julii obyło się bez antybiotyku, u mnie niestety nie
![]() ![]() Stalowamagnolia - ja bym sie też upewnila co do tych nóżek. Mnie się kiedyś zdarzyło z pośpiechu założyć młodej prawy bucik na lewą nogę i lewy na prawą ![]() ![]() Ospa - my szczepiliśmy na ospę ok. pół roku temu, też tyle płaciłam ![]() ![]() KarolinaP - jakie szczepienie przeciw kleszczom? Na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych? ( mnie bardziej przeraża bolerioza na kt. nie ma szczepienia - J. ciągle jest psikana płynami anty). Alishia - ja zawsze marzyłam o Julii odkąd pamiętam od powiedzmy 15 lat ![]() ![]() ![]() Dobrze, że Twój młody polubił łóżeczko ![]() Zoffka - ja też jestem za Hanią ![]() ![]() Hania - super! P.S. Swoją drogą imię Twojej córci też jest śliczne - Zosia ![]() ![]()
![]() |
#3602 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3603 | |
Raczkowanie
|
Syrop prawoślazowy i wapno
![]() ![]() Cytat:
![]() Zdrówka życzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Koszmarna noc za nami, Marcel gorączkował mimo, że przed pójściem spać włożyłam mu Nurofen w dupkę. Na szczęście kaszel go nie męczył, bo podałam mu LEVOpront. W nocy próbowałam mu wcisnąć Ibum, coś tam chyba połknął, ale było ciężko...Teraz śpi nieborak, taki jest wykończony ![]() ![]()
#3605 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zdrówka życzę
![]() |
#3606 |
Zakorzenienie
|
czesc
stalowa zdrowka dla synka, moze rzeczywiscie to zeby, my jutro idziemy do okulisty
#3607 | |
Zakorzenienie
|
Stalowa, jak dasz radę przeczekać to może jednak jutro?
Ja ogólnie staram się lekarzy omijać, ale jesli mówisz że widać kiełki to naprawdę mogą być "stany-od-zębowe" ![]() Podobno kły czyli trójki to najciężej wychodzące zęby, znaczy najbardziej bolesne, nie wiem czemu tak niby jest, ale od paru pediatrów to słyszałam, więc albo coś w tym jest, albo taki "miejski mit". Leonowi trójki wychodziły tragicznie- darł się w niebogłosy, był zakatarzony, spuchnięty i wiecznie zaśliniony... trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia Marcela ![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]() Imię Zofia (bo ja nie lubię zdrobnień-już pisałam) niesamowicie mi się podoba...Zosia- juz ciut mniej, ale Zofia jest piękne ![]() No ale mi się najbardziej podoba Regina , Rachela i Lea...więc ten tego ten...niezbyt popularne imiona jak na nasz kraj
jedyne miejsce gdzie sukces jest wcześniej niż wysiłek, to słownik ![]() Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2012-09-11 o 11:07 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3608 |
Rozeznanie
|
Stalowa ja mam akurat inne zdanie. Wolę podjechać do lekarza i się upewnić czy płuca ok i czy przypadkiem nie ma stanu zapalnego gardła. Ja się już raz zrobiłam w bambuko. Myślałam, że gorączka i wymioty są od rosnących czwórek a potem okazało się że to wirus i wszyscy się nim od młodej zaraziliśmy
![]() Ja na kaszel kupiłam też Julce zwykły syrop z prawoślazu z apteki za 1,98 zł typowo ziołowy, można też z babki kupić lub sosnowy.... Potem jak byłam u lekarki to powiedziała, że dobrze zrobiłam kupując go. One są niby od 3 lat, czasem od 6 lat ale mają taką znikomą ilość etanolu że spokojnie można podawać dziecku w mniejszych ilościach. Do tego lekarka przepisała mi do psikania gardełka dziecku hascosept ale miałam uniben (chyba tak się nazywa ![]()
![]() |
#3609 |
Raczkowanie
|
Witam,
Imię - jeżeli będziemy mieli dziewczynkę to mamy dwie alternatywy : Zuzia (zawsze mi się podobało to imię) albo Zofia (podoba nam się, jak mówi się ZOCHA ![]() ![]() Trzeci dzień jestem sama z małym ![]() Co do gorączki i lekarza - jak coś się dzieje, nawet jak wiem, że idą zęby, zawsze jak ma wysoką temp. idę do lekarza. Z początku tego nie robiłam i kończyło się źle. Po kilku takich wpadkach postanowiłam chodzić, bo przecież nie zaszkodzi jak lekarka zajrzy gdzie nie gdzie. Miłego dnia życzę, chociaż zapowiada się deszczowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3610 |
Raczkowanie
|
Mi też bardzo podoba się imię Julia, ale niestety jest teraz zbyt popularne, więc jeśli miałabym jeszcze dziewczynkę to bym odpuściła - sama byłam ósmą Kasią w klasie i wiem, że to nie jest fajne. Podoba mi się też imię Natalia, ale mamy w bliskiej rodzinie taką dziewczynkę, a chciałabym żeby imię się nie powtarzało.
Stalowa - dużo zdrowia dla Marcela. U nas spokój, jeszcze nawet kataru porządnego nie miał, ale wiadomo, nic nie trwa wiecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Zakorzenienie
|
La Mibra bardzo ładne imiona
![]() ![]() ![]() Hania i Zosia super ![]() ![]() Stalowa jak tam Marcel ![]() My dziś na pobraniu krwi spociłam sie jak mysz ale Bruno zniósł dzielnie ![]()
![]() |
#3612 | |
Zadomowienie
|
Na suchy kaszel rewelacyjny jest sinecod w kroplach- nawet w nocy można podać ze strzykawki na półśpiocha
![]() Cytat:
![]() Ktoś pytał o szczepienie na kleszcze : nie zabezpiecza przeciw boreliozie ale chroni przd odkleszczowym zapaleniam mózgu które skutkuje niedorozwojem psychiczno-umysłowym |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3613 |
Wtajemniczenie
|
Hej babeczki!
Nie poszliśmy jednak do lekarza, bo stwierdziłam, że nie ma sensu. Pediatra pewnie nic innego by mi nie poradziła jak czopki, odciąganie gluta i podanie dużej ilości płynów. Mały czuje się już lepiej, dzisiaj już nie gorączkował, ale za to dostał rozwolnienia. la'Mbria, dobrze, że napisałaś o tym ślinieniu, bo dzisiaj przyznam szczerze trochę się wystraszyłam jak zobaczyłam Marcela całego obślinionego i właśnie miałam Was o to pytać. Teraz już jestem pewna, że to na zęby i też słyszałam, że trójki zwane też zębami ocznymi bardzo boleśnie i ciężko wychodzą, więc coś w tym prawdy jest ![]() Moje typy na imię dla dziewczynki to: Maria, Kornelia, Melania, Amelia, Łucja i Laura. Ech, może kiedyś...kto wie ![]() ![]() Dobranoc! ![]()
#3614 | |
Raczkowanie
|
Hej,
zaczynam cierpieć na bezsenność ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() stalowamagnolia dobrze, że jest już lepiej ![]() Jeszcze raz dzięku za pomoc w sprawie imion ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Zakorzenienie
|
czesc
ale pogoda, pol nocy lalo i teraz tez ciagle stalowamagnolia do brze ze jest lepiej, moj za to zarazil sie chyba od mojej siostry, w nocy bylo kiepsko, nie mogl spac bo mu gluty przeszkadzaly, u nas jesli kiedys bedzie syn to na pewno bedzie mateusz a dla dziewczynki (bardzo bym chciala core ![]() ![]()
![]() |
#3616 |
Zakorzenienie
|
dołączę do mam dzieci zaglucionych
![]() ![]() ![]() Kornelia najmłodsza kuzynka moich dzieci mówimy na nią Nela ![]()
![]() |
#3617 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() U nas jak będzie jeszcze kiedyś dziewczynka to będzie zdecydowanie Ewa. Wcześniej nie brałam pod uwagę tego imienia ale ostatnio bardzo je polubiłam. Mimo, że fajnie mieć parkę to nie miałabym nic przeciwko gdyby druga była też dziewczynka ![]() ![]() PILNE! Dziewczyny, mojej córce odparzyła się pupka, pewnie po rozległej kupie zrobionej jeszcze w piaskownicy. Miała trochę zaczerwienioną pupę ale też kropki z przodu i zaczerwienione dość mocno okolice intymne ![]() ![]()
![]() |
#3618 | |
Zakorzenienie
|
i ja dołączam do mam kichajków
![]() Leon wczoraj zaczął kichać intensywnie, dziś leci z noska...ale wczoraj i dziś dałam mega dawkę juvitu (wit. c) i widze że powoli jest lepiej...na dodatek syncio sam sie 'leczy" wczoraj zjadł na kolację 8 ogórków kiszonych(średniej wielkości) i 180ml mleka ![]() dzis jak usłyszał, że pytam TŻa czy chce kanapki z ogórkiem kiszonym to przyleciał do kuchni i wył dopóki mu nie dałam ogóra w łapkę ![]() ![]() Co do imion- u nas dopóki nie byliśmy pewni, że Leon jest chłopcem mieliśmy dwa typy- Leon lub Lea...pamiętam jak tesciowa żaliła się na nas głośno, że takie "żydowskie" imię wymyśliłam (bo to oczywiste, że ja musiałam takie imię wymyślić, nie dało rady jej przetłumaczyć,że obydwojgu nam się podoba)...Leona jakoś zaakceptowała, ale też na początku wzdychała, ze to takie "imię dla starego chłopa i lepsze by było Łukaszek, albo Marcin" nie wiem skąd jej te imiona przyszły do głowy ![]() Wiecie mi dla chłopca podobają się takie imiona jak Zygmunt, Jerzy, Henryk itp...tylko że zdrobnień nie cierpię, a idę o zakład,ze do małego nikt nie będzie mówił np.Henryku, Jerzy...tylko zawsze i wszędzie będzie "Henio, Heniek, Jurek, Zygmuś"-koszmarki nie imiona... METKAA- Martyna to bardzo, bardzo ładne imię...mówie ci to ja, a wiem co mówię ![]() ![]() ZOFFKA- Sofie bardzo mi się podoba ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
![]() Kochana, dzieciom zdarzaja się odparzone pupciochy, spokojnie, podsypuj mąką ziemniaczaną-daje dużą ulgę i dobrze, ze rumiankiem podmywasz. Zrób może na wieczór- do kapieli krochmal i wykąp ją w tym, albo w leciuteńkim roztworze nadmanganianu potasu (do kupienia za grosze w aptece) pomoże ![]()
![]() |
#3619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja zauwazylam wczoraj ze szymcio zaczerwieniona bardzo pupe i jajka, posmarowalam sudokremem a dzis maka ziemniaczana, skorzystam jeszcze z rad la'Mbrii i wykape go w krochmalu a wczoraj bylismy u okulisty, szymcio byl mega grzeczny, dostal dyplom (pierwszy ![]() ![]()
![]() |
#3620 |
Zakorzenienie
|
Karola ja smarowałam crotlimazolum polecam - zalecone przez pediatrę
![]() Bruno marudzi spadam
![]() |
#3621 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak ja bym chciała, żeby Zosia mi u okulisty grzecznie siedziała... Ona ma już okulistów dosyć i naawet się zbadać nie da. Musimy ją w dwójkę trzymać. Patrilla - zdrówka dla Was. Edytowane przez zoffka Czas edycji: 2012-09-13 o 11:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny dzięki za szybkie rady, przypomnijcie mi...jak się robi krochmal?
![]() ![]() Patrilla a ta maść (mam ją w domu) to też na te miejsce czy tylko na pupkę? Metkaa, a dlaczego byłaś u lekarza z Szymonem? Tak profilaktycznie czy coś Cię zaniepokoiło? Dał radę wysiedzieć? Jak Go badali? ![]() la"Mbria....Leon to jest żydowskie imię? ![]() U mnie jeszcze 1 dzień i tż wraca do domku ![]() P.S. Tak piszecie o tych imionach, o ciążach...aż mi zaczął zegar biologiczny tykać na nowo ![]()
![]() |
#3623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja KROCHMAL robię tak: gotuję w garnuszku szklankę wody, jak wrze- dodaję pół szklanki zimnej wody z wymieszaną kopiastą łyżką stołową mąki ziemniaczanej,mieszam do zgęstnienia. Ot cała procedura ![]()
![]() |
#3624 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o krochmal, to mi lekarka mówiła, że w ogóle wystarczy wsypać do ciepłej wody w wannie łyżkę mąki ziemniaczanej i już.
Ostatnie odparzenie wyleczyliśmy szybko fioletem gencjanowym, tak mi zaproponowała lekarka. Fajna dyskusja dotycząca imion ![]() ![]() ![]() Wszystkim "katarkom" życzę zdrówka!! A moje pytanie brzmi: Czy są tu jeszcze jakieś dzieci, które prawie nic mówią.....? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3625 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3626 | |||
Zakorzenienie
|
czesc
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
katar nadal mamy ale nie cieknie jakos bardzo, mam nadzieje ze szybko minie, chociaz kurcze teraz pogody raczej kiepskie beda wiec trzeba sie liczyc ze i przeziebienia beda sie trzymaly
![]() |
#3627 |
Zakorzenienie
|
Pola mówiła zaledwie kilka zdań do 2 r.ż, Bruno od kilku dni mówi - powtarza niemal wszystko ciut jeszcze niewyraźnie ale super jak dla nas
![]() Kataru brak kaszel odrywający go zastąpił ![]()
![]() |
#3628 |
Raczkowanie
|
U nas też mało mówienia (oprócz standardów), najczęściej pierwsza sylaba, pa, ba zi (zimno), go (gorąco) dzi (dzidzi), moja mama się śmieje, że jest leniwy. Ale ostatnio karierę robi słowo SAM - podczas jedzenia, pozwalam mu próbować nawet zupę, chociaż to niby bez sensu, ale niech się uczy. Druga nowość to TAM - jak ktoś go trzyma na rękach to pokazuje gdzie chce iść i mówi TAM, przy czym widzi różnicę słowa TU. A żeby powtarzać, tworzyć zdania, to jeszcze mi wygląda na lata świetlne.
Jeszcze w sprawie zębów - ile dzieciaków ma już 5tki? ciekawe, czy do 2 lat będzie już komplet. |
![]() ![]() |
![]() |
#3629 |
Zakorzenienie
|
SURA- moj Leon tez uwielbia mówić "tam" ale zamiast "tu" mówi "tutaj" co w jego wykonaniu brzmi mniej więcej tak "tuta...J" tak jakby zapominał tej "J" hehe...
u nas ostatnio na topie jest " a-ku-ku" Leon pięknie mówi K z czego jestem dumna bo to trudna zgłoska i wiele dzieci ma problem z wymową. Leon zbija wyrazy w logiczne zdania, ale mówi w taki sposob, jakby nie zawsze wiedział, gdzie zrobić przerwę np. zdanie "ja sam sobie pójdę" mówi w ten sposób "jasam-so-bie-pójde" uwielbia zwrot "sam sobie" i tak jak u SURY podczas jedzenia czy robienia innych rzeczy (zakładanie butów, kurtki, mycie itp) zawsze słysze "ja sam sobie!" albo "ty nie, ja sam" ![]() o własnie apropos zakładania butów- czy wasze pociechy też mają manię butową? Leon chodzi po domu i wszystkie buty sprząta do szafek, próbuje zdejmować nam buty i jeśli mu się uda- wynosi do przedpokoju do szafki...czasem zakłada nasze buty i dumny chodzi w nich po mieszkaniu, jak szykujemy się do wyjścia to przynosi mi buty i próbuje mnie w nie ubierać ![]() ![]() ![]() ![]()
#3630 |
Zakorzenienie
|
u nas jeszcze nie ma,
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.