Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r. - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-10, 13:02   #3601
Karola82
Rozeznanie

Dot.: Zimowe Dzieciaczki - styczeń/luty 2011r.

Ja niestety siedzę dzisiaj w pracy do 18.00 eh... u mnie w domu w weekend był też szpital. U Julii obyło się bez antybiotyku, u mnie niestety nie Tż niestety wyjechał na tydzień więc jesteśmy zdane same na siebie

Stalowamagnolia - ja bym sie też upewnila co do tych nóżek. Mnie się kiedyś zdarzyło z pośpiechu założyć młodej prawy bucik na lewą nogę i lewy na prawą Nie było z jej strony żadnej reakcji...po 20 min. zauważyłam
Ospa - my szczepiliśmy na ospę ok. pół roku temu, też tyle płaciłam ale u mnie nie ma dopłat jak dziecko chodzi do żłobka tzn. pierwsze słyszę...

KarolinaP - jakie szczepienie przeciw kleszczom? Na odkleszczowe zapalenie opon mózgowych? ( mnie bardziej przeraża bolerioza na kt. nie ma szczepienia - J. ciągle jest psikana płynami anty).

Alishia - ja zawsze marzyłam o Julii odkąd pamiętam od powiedzmy 15 lat Potem wiedział o tym tż...jak okazało się, że będziemy mieć dziewczynkę to tż strasznie uparł się na tą Julkę a ja byłam rozżalona, że to imię zrobiło się takie modne, że co druga dziewczynka takie ma No ale stanęło na jego i się cieszę. Na szczęście nie mieszkasz w Polsce to masz lepiej
Dobrze, że Twój młody polubił łóżeczko My się wstrzymujemy póki co, niech ma to swoje ze szczebelkami jak najdłużej.

Zoffka - ja też jestem za Hanią śliczne imię, Gabryśka, Gabrysia strasznie mi się nie podoba - to ja wolę już Gabriela choć też średnio
Hania - super! P.S. Swoją drogą imię Twojej córci też jest śliczne - Zosia I nazwałabym tak drugą córkę jakbym takową miała ale tak ma na imię moja teściowa
Stary 2012-09-10, 17:15   #3602
Alishia19
Raczkowanie

GG do Alishia19

Cytat:
Napisane przez sura2 Pokaż wiadomość
Dziecko śpiące bez przerwy do 8,20 - to musi być coś pięknego, mam nadzieję, że dożyję tego dnia, bo u nas przespana noc to było do 6, a i tak było świetnie.
To ja też nie zdecydowałabym się na Gabrysię, bo ciągle mam przed oczami koleżankę z liceum, która była megawredną Gabrysią
Dokładnie dziecko śpiące do 8.20 bez przerwy to niebo na ziemi dla matek(dla mnie napewno) Też myślałam że tego nie doczekam...a tu dostał swój pokoik i chyba dorósł Nie długo może i twoje maleństwo będzie tak spało
Stary 2012-09-10, 18:31   #3603
zoffka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez stalowamagnolia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, co polecacie na suchy kaszel u dziecka?
Syrop prawoślazowy i wapno Taki zestaw Zosia miała jakiś czas temu i na szczęście jej przeszło Ale miała tylko ten kaszel, bez kataru i gorączki.

Cytat:
Napisane przez Karola82 Pokaż wiadomość
Alishia - ja zawsze marzyłam o Julii odkąd pamiętam od powiedzmy 15 lat Potem wiedział o tym tż...jak okazało się, że będziemy mieć dziewczynkę to tż strasznie uparł się na tą Julkę a ja byłam rozżalona, że to imię zrobiło się takie modne, że co druga dziewczynka takie ma No ale stanęło na jego i się cieszę. Na szczęście nie mieszkasz w Polsce to masz lepiej
Dobrze, że Twój młody polubił łóżeczko My się wstrzymujemy póki co, niech ma to swoje ze szczebelkami jak najdłużej.

Zoffka - ja też jestem za Hanią śliczne imię, Gabryśka, Gabrysia strasznie mi się nie podoba - to ja wolę już Gabriela choć też średnio
Hania - super! P.S. Swoją drogą imię Twojej córci też jest śliczne - Zosia I nazwałabym tak drugą córkę jakbym takową miała ale tak ma na imię moja teściowa
Ja podobnie - zawsze o Zosi marzyłam i też nie wiedziałam, że jest dość popularne (choć na pewno mniej niż Julia). Ja miałam prababcię Zosię, pamiętam ją dobrze, bo zmarła jak miałam 11 lat. Zawsze mi się jej imię podobało

Zdrówka życzę
zoffka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-11, 08:28   #3604
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Hej!

Koszmarna noc za nami, Marcel gorączkował mimo, że przed pójściem spać włożyłam mu Nurofen w dupkę. Na szczęście kaszel go nie męczył, bo podałam mu LEVOpront. W nocy próbowałam mu wcisnąć Ibum, coś tam chyba połknął, ale było ciężko...Teraz śpi nieborak, taki jest wykończony Jak myślicie, powinnam pójść z nim do lekarza czy raczej nie ma takiej potrzeby? Może poczekać do jutra i jak się nie poprawi to wtedy iść? Może to na zęby? Zauważyłam, że górne trójki się wyłaniają...

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-11, 09:52   #3605
Alishia19
Raczkowanie

GG do Alishia19

Cytat:
Hej!

Koszmarna noc za nami, Marcel gorączkował mimo, że przed pójściem spać włożyłam mu Nurofen w dupkę. Na szczęście kaszel go nie męczył, bo podałam mu LEVOpront. W nocy próbowałam mu wcisnąć Ibum, coś tam chyba połknął, ale było ciężko...Teraz śpi nieborak, taki jest wykończony Jak myślicie, powinnam pójść z nim do lekarza czy raczej nie ma takiej potrzeby? Może poczekać do jutra i jak się nie poprawi to wtedy iść? Może to na zęby? Zauważyłam, że górne trójki się wyłaniają...
Oj biedaczkek mały...moim zdaniem powinnaś poczekać do jutra moze naprawdę to tylko na zęby.
Zdrówka życzę
Stary 2012-09-11, 10:14   #3606
metkaa
Zakorzenienie

czesc

stalowa zdrowka dla synka, moze rzeczywiscie to zeby,

my jutro idziemy do okulisty
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-11, 11:05   #3607
la'Mbria
Zakorzenienie

Stalowa, jak dasz radę przeczekać to może jednak jutro?
Ja ogólnie staram się lekarzy omijać, ale jesli mówisz że widać kiełki to naprawdę mogą być "stany-od-zębowe"
Podobno kły czyli trójki to najciężej wychodzące zęby, znaczy najbardziej bolesne, nie wiem czemu tak niby jest, ale od paru pediatrów to słyszałam, więc albo coś w tym jest, albo taki "miejski mit". Leonowi trójki wychodziły tragicznie- darł się w niebogłosy, był zakatarzony, spuchnięty i wiecznie zaśliniony...
trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia Marcela

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość
Ja podobnie - zawsze o Zosi marzyłam i też nie wiedziałam, że jest dość popularne (choć na pewno mniej niż Julia). Ja miałam prababcię Zosię, pamiętam ją dobrze, bo zmarła jak miałam 11 lat. Zawsze mi się jej imię podobało

Zdrówka życzę
Ja miałam prababcię Zosię, też ją ciut pamiętam. Zmarła jak miałam coś ok.5 lat, ale pamiętam ją bo była niesamowicie ciepłą osobą i mimo strasznego stanu zdrowia gdy tylko do niej jechałam to piekła przepyszne bułeczki z jabłkami...no i ta "babcia" jako pierwsza pokazała mi...świnię i dala pogłaskać prosiaka- ciężko by było nie zapamiętać takiej osoby
Imię Zofia (bo ja nie lubię zdrobnień-już pisałam) niesamowicie mi się podoba...Zosia- juz ciut mniej, ale Zofia jest piękne tylko kto będzie mówił do malutkiego dziecka "Zofio" ?! no wiadomo że Zosia i koniec dyskusji, tak czy siak- według mnie jedno z ładniejszych imion żeńskich
No ale mi się najbardziej podoba Regina , Rachela i Lea...więc ten tego ten...niezbyt popularne imiona jak na nasz kraj

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

Edytowane przez la'Mbria
Czas edycji: 2012-09-11 o 11:07
la'Mbria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-11, 11:35   #3608
Karola82
Rozeznanie

Stalowa ja mam akurat inne zdanie. Wolę podjechać do lekarza i się upewnić czy płuca ok i czy przypadkiem nie ma stanu zapalnego gardła. Ja się już raz zrobiłam w bambuko. Myślałam, że gorączka i wymioty są od rosnących czwórek a potem okazało się że to wirus i wszyscy się nim od młodej zaraziliśmy Miałam do siebie żal, że od razu nie podjechałam wtedy z dzieckiem do pediatry.

Ja na kaszel kupiłam też Julce zwykły syrop z prawoślazu z apteki za 1,98 zł typowo ziołowy, można też z babki kupić lub sosnowy.... Potem jak byłam u lekarki to powiedziała, że dobrze zrobiłam kupując go. One są niby od 3 lat, czasem od 6 lat ale mają taką znikomą ilość etanolu że spokojnie można podawać dziecku w mniejszych ilościach. Do tego lekarka przepisała mi do psikania gardełka dziecku hascosept ale miałam uniben (chyba tak się nazywa ) a skład ten sam więc ten stosowałam, a niby też dla dorosłych.
Stary 2012-09-12, 06:54   #3609
ma_rose
Raczkowanie

Witam,
Imię - jeżeli będziemy mieli dziewczynkę to mamy dwie alternatywy : Zuzia (zawsze mi się podobało to imię) albo Zofia (podoba nam się, jak mówi się ZOCHA). Chłopca nazwiemy pewnie Karol, takie imię konkurowało z Filipem

Trzeci dzień jestem sama z małym Widać, że F. strasznie tęskni za tatą, ciągle go woła i szuka, aż przykro patrzeć, a tu jeszcze tyle dni. W żłobku jest jako pierwszy, bo muszę zdążyć na 7 do pracy. Popołudnie staramy się spędzać na dworze, bo w domu dostałabym świra. Staram się go wymęczyć, żeby szybko poszedł spać bo o 6 rano pobudka. Wczoraj udało mi się, że zasnął o 19:40 i rano jak wstałam nie musiałam z nim walczyć, bo sam się obudził i przydreptał za mną do łazienki.

Co do gorączki i lekarza - jak coś się dzieje, nawet jak wiem, że idą zęby, zawsze jak ma wysoką temp. idę do lekarza. Z początku tego nie robiłam i kończyło się źle. Po kilku takich wpadkach postanowiłam chodzić, bo przecież nie zaszkodzi jak lekarka zajrzy gdzie nie gdzie.

Miłego dnia życzę, chociaż zapowiada się deszczowy.
ma_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-12, 11:29   #3610
sura2
Raczkowanie

Mi też bardzo podoba się imię Julia, ale niestety jest teraz zbyt popularne, więc jeśli miałabym jeszcze dziewczynkę to bym odpuściła - sama byłam ósmą Kasią w klasie i wiem, że to nie jest fajne. Podoba mi się też imię Natalia, ale mamy w bliskiej rodzinie taką dziewczynkę, a chciałabym żeby imię się nie powtarzało.
Stalowa - dużo zdrowia dla Marcela. U nas spokój, jeszcze nawet kataru porządnego nie miał, ale wiadomo, nic nie trwa wiecznie.
sura2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-12, 12:46   #3611
Patrilla
Zakorzenienie

La Mibra bardzo ładne imiona Ja chciałam Frankę, ale mnie przegadali teraz żałuję Pola jest teraz też modna a na Apolonię jeszcze nie czas
Hania i Zosia super Julia Pola ma sporo (bardzo modne) koleżanek o tym imieniu bardzo fajne dziewczynki
Stalowa jak tam Marcel zdrówka dla biedaczka
My dziś na pobraniu krwi spociłam sie jak mysz ale Bruno zniósł dzielnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-12, 18:56   #3612
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, co polecacie na suchy kaszel u dziecka?
Na suchy kaszel rewelacyjny jest sinecod w kroplach- nawet w nocy można podać ze strzykawki na półśpiocha

Cytat:

Ja na kaszel kupiłam też Julce zwykły syrop z prawoślazu z apteki za 1,98 zł typowo ziołowy, można też z babki kupić lub sosnowy.... Potem jak byłam u lekarki to powiedziała, że dobrze zrobiłam kupując go. One są niby od 3 lat, czasem od 6 lat ale mają taką znikomą ilość etanolu że spokojnie można podawać dziecku w mniejszych ilościach. Do tego lekarka przepisała mi do psikania gardełka dziecku hascosept ale miałam uniben (chyba tak się nazywa ) a skład ten sam więc ten stosowałam, a niby też dla dorosłych.
Z syropem prawoslazowym trzeba uważać bo kiedyś był tylko jeden syrop prawoślazowy ( i był także dla dzieci ) ale teraz jest wiele syropów prawoślazowych z różnych firm i nie każdy nadaje się dla dzieci ( warto spytać w aptece) a lekarze nadal są przekonani o istnieniu tylko tego przeznaczonego dla dzieci

Ktoś pytał o szczepienie na kleszcze : nie zabezpiecza przeciw boreliozie ale chroni przd odkleszczowym zapaleniam mózgu które skutkuje niedorozwojem psychiczno-umysłowym
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-12, 20:58   #3613
stalowamagnolia
Wtajemniczenie

Hej babeczki!

Nie poszliśmy jednak do lekarza, bo stwierdziłam, że nie ma sensu. Pediatra pewnie nic innego by mi nie poradziła jak czopki, odciąganie gluta i podanie dużej ilości płynów. Mały czuje się już lepiej, dzisiaj już nie gorączkował, ale za to dostał rozwolnienia. la'Mbria, dobrze, że napisałaś o tym ślinieniu, bo dzisiaj przyznam szczerze trochę się wystraszyłam jak zobaczyłam Marcela całego obślinionego i właśnie miałam Was o to pytać. Teraz już jestem pewna, że to na zęby i też słyszałam, że trójki zwane też zębami ocznymi bardzo boleśnie i ciężko wychodzą, więc coś w tym prawdy jest

Moje typy na imię dla dziewczynki to: Maria, Kornelia, Melania, Amelia, Łucja i Laura. Ech, może kiedyś...kto wie

Dobranoc!

stalowamagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-13, 05:37   #3614
zoffka
Raczkowanie

Hej,

zaczynam cierpieć na bezsenność Budzę się w nocy i tak godzinę lub dwie nie mogę zasnąć. Nawe ciepłe kakao nie pomaga

Cytat:
Napisane przez ma_rose Pokaż wiadomość
Co do gorączki i lekarza - jak coś się dzieje, nawet jak wiem, że idą zęby, zawsze jak ma wysoką temp. idę do lekarza. Z początku tego nie robiłam i kończyło się źle. Po kilku takich wpadkach postanowiłam chodzić, bo przecież nie zaszkodzi jak lekarka zajrzy gdzie nie gdzie.
Ja tak samo Zosia nigdy przez zęby nie chorowała, tj, żadnej temperatury, kataru itp., więc jak ją coś łapie, to wiem, że po prostu zaczyna się choroba i idę do pediatry. Im szybciej zaczynamy leczenie, tym szybciej kończymi

stalowamagnolia dobrze, że jest już lepiej

Jeszcze raz dzięku za pomoc w sprawie imion To już postanowione: będziemy mieli Zofię i Hannę A co do zdrobnień, to mówię Zosia, Zośka, Zochna, Zofijka, a mój brat mówi do niej Sophie, bo twierdzi, że mu się Zofia nie podoba
Stary 2012-09-13, 07:00   #3615
metkaa
Zakorzenienie

czesc

ale pogoda, pol nocy lalo i teraz tez ciagle

stalowamagnolia do brze ze jest lepiej,

moj za to zarazil sie chyba od mojej siostry, w nocy bylo kiepsko, nie mogl spac bo mu gluty przeszkadzaly,

u nas jesli kiedys bedzie syn to na pewno bedzie mateusz a dla dziewczynki (bardzo bym chciala core ) bedziemy myslec bo mi podoba sie Kornelia albo Martyna a moj maz ma wade wymowy i sie smieje ze go dziecko nie bedzie rozumialo wiec lepiej imie bez R a Hania tez mi sie strasznie podoba

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-13, 07:33   #3616
Patrilla
Zakorzenienie

dołączę do mam dzieci zaglucionych fuck Bruno znów ma katar noc była masakryczna ja kaszlę na zielono, Pola ma zielonego gila (nie ptaka) - cudownie sezon rozpoczęty ... a łudziłam się, że tym razem będzie lepiej
Kornelia najmłodsza kuzynka moich dzieci mówimy na nią Nela
Stary 2012-09-13, 09:04   #3617
Karola82
Rozeznanie

Oj zdrówka dla wszystkich chorowitków! Mu już prawie wyszliśmy z choroby

U nas jak będzie jeszcze kiedyś dziewczynka to będzie zdecydowanie Ewa. Wcześniej nie brałam pod uwagę tego imienia ale ostatnio bardzo je polubiłam. Mimo, że fajnie mieć parkę to nie miałabym nic przeciwko gdyby druga była też dziewczynka ale nie pracowałabym do upadłego na chłopaka Dla chłopca jakoś nie mam typu....

PILNE! Dziewczyny, mojej córce odparzyła się pupka, pewnie po rozległej kupie zrobionej jeszcze w piaskownicy. Miała trochę zaczerwienioną pupę ale też kropki z przodu i zaczerwienione dość mocno okolice intymne Miały tak Wasze dziewczyny? Robi się wymaz takim maluszkom? Może badanie moczu wykazuje też takie nieprawidłowości? Wie któraś? Generalnie już jest lepiej ale pierwszy raz tak miała, myję ją po każdej kupce, podmywam rumiankiem...nie wiem co mogę jeszcze zrobić
Stary 2012-09-13, 09:20   #3618
la'Mbria
Zakorzenienie

i ja dołączam do mam kichajków
Leon wczoraj zaczął kichać intensywnie, dziś leci z noska...ale wczoraj i dziś dałam mega dawkę juvitu (wit. c) i widze że powoli jest lepiej...na dodatek syncio sam sie 'leczy" wczoraj zjadł na kolację 8 ogórków kiszonych(średniej wielkości) i 180ml mleka
dzis jak usłyszał, że pytam TŻa czy chce kanapki z ogórkiem kiszonym to przyleciał do kuchni i wył dopóki mu nie dałam ogóra w łapkę oczywiście bułeczką i wędliną pluje, potem wystawia język, wyciera go rączką i mówi "to fuuu-blee" ale ogór jest "pyćny" czyli pyszny

Co do imion- u nas dopóki nie byliśmy pewni, że Leon jest chłopcem mieliśmy dwa typy- Leon lub Lea...pamiętam jak tesciowa żaliła się na nas głośno, że takie "żydowskie" imię wymyśliłam (bo to oczywiste, że ja musiałam takie imię wymyślić, nie dało rady jej przetłumaczyć,że obydwojgu nam się podoba)...Leona jakoś zaakceptowała, ale też na początku wzdychała, ze to takie "imię dla starego chłopa i lepsze by było Łukaszek, albo Marcin" nie wiem skąd jej te imiona przyszły do głowy
Wiecie mi dla chłopca podobają się takie imiona jak Zygmunt, Jerzy, Henryk itp...tylko że zdrobnień nie cierpię, a idę o zakład,ze do małego nikt nie będzie mówił np.Henryku, Jerzy...tylko zawsze i wszędzie będzie "Henio, Heniek, Jurek, Zygmuś"-koszmarki nie imiona...

METKAA- Martyna to bardzo, bardzo ładne imię...mówie ci to ja, a wiem co mówię ale tylko w wersji bez zdrobnień- Wszelkie Mrtynusie, albo Tynki< Tynusie, Tynie itp- to już przegięcie- biłam w dzieciństwie i pyskowałam strasznie jak ktoś mnie zdrabniał.Ale "Martyna"brzmi naprawdę dobrze

ZOFFKA- Sofie bardzo mi się podoba Zocha, Zośka, Zofijka- według mnie najbardziej udane zdrobnienie, bo jak już pisałam- Zosia mi się nie podoba (wiem że dziwna jestem z tymi zdrobnieniami)

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
PILNE! Dziewczyny, mojej córce odparzyła się pupka, pewnie po rozległej kupie zrobionej jeszcze w piaskownicy. Miała trochę zaczerwienioną pupę ale też kropki z przodu i zaczerwienione dość mocno okolice intymne Miały tak Wasze dziewczyny? Robi się wymaz takim maluszkom? Może badanie moczu wykazuje też takie nieprawidłowości? Wie któraś? Generalnie już jest lepiej ale pierwszy raz tak miała, myję ją po każdej kupce, podmywam rumiankiem...nie wiem co mogę jeszcze zrobić
uspokoic się
Kochana, dzieciom zdarzaja się odparzone pupciochy, spokojnie, podsypuj mąką ziemniaczaną-daje dużą ulgę i dobrze, ze rumiankiem podmywasz.
Zrób może na wieczór- do kapieli krochmal i wykąp ją w tym, albo w leciuteńkim roztworze nadmanganianu potasu (do kupienia za grosze w aptece) pomoże

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
Stary 2012-09-13, 09:41   #3619
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
uspokoic się
Kochana, dzieciom zdarzaja się odparzone pupciochy, spokojnie, podsypuj mąką ziemniaczaną-daje dużą ulgę i dobrze, ze rumiankiem podmywasz.
Zrób może na wieczór- do kapieli krochmal i wykąp ją w tym, albo w leciuteńkim roztworze nadmanganianu potasu (do kupienia za grosze w aptece) pomoże
bardzo dobrze napisane
ja zauwazylam wczoraj ze szymcio zaczerwieniona bardzo pupe i jajka, posmarowalam sudokremem a dzis maka ziemniaczana, skorzystam jeszcze z rad la'Mbrii i wykape go w krochmalu

a wczoraj bylismy u okulisty, szymcio byl mega grzeczny, dostal dyplom (pierwszy ) dzielnego pacjenta z oczkami wszystko ok, pani doktor powiedziala ze jak chcemy to mozemy przyjsc za jakis czas jak bedzie juz ladnie obrazki odgadywal

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-13, 09:57   #3620
Patrilla
Zakorzenienie

Karola ja smarowałam crotlimazolum polecam - zalecone przez pediatrę
Bruno marudzi spadam
Stary 2012-09-13, 11:56   #3621
zoffka
Raczkowanie

Cytat:
Zosia miała tak ostatnio, cały przód czerwony, pediatra zapisała tormentiol - przeszło po kilku dniach. Z wymazem się wstrzymaj, ja byłam z tym u lekarza, bo widziałam, że ją strasznie boli, a nie wiedziałam jak jej pomóc i lekarka nic o wymazie nie mówiła. Tormentiol jest dobry na takie odparzenia

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
a wczoraj bylismy u okulisty, szymcio byl mega grzeczny, dostal dyplom (pierwszy ) dzielnego pacjenta z oczkami wszystko ok, pani doktor powiedziala ze jak chcemy to mozemy przyjsc za jakis czas jak bedzie juz ladnie obrazki odgadywal
A mieliście jakieś problemy z oczkami czy tak kontrolnie?

Jak ja bym chciała, żeby Zosia mi u okulisty grzecznie siedziała... Ona ma już okulistów dosyć i naawet się zbadać nie da. Musimy ją w dwójkę trzymać.

Patrilla - zdrówka dla Was.

Edytowane przez zoffka
Czas edycji: 2012-09-13 o 11:59
Stary 2012-09-13, 12:41   #3622
Karola82
Rozeznanie

Dziewczyny dzięki za szybkie rady, przypomnijcie mi...jak się robi krochmal? Ale muszę dodać, że pupa odparzona to dla mnie nie dowość, tylko, że nigdy jakiś czerwonych kropek nie miała na wargach od zewnętrznej strony i nigdy nie miała aż tak czerwonego tego miejsca Pupka to mniejszy problem.
Patrilla a ta maść (mam ją w domu) to też na te miejsce czy tylko na pupkę?

Metkaa, a dlaczego byłaś u lekarza z Szymonem? Tak profilaktycznie czy coś Cię zaniepokoiło? Dał radę wysiedzieć? Jak Go badali?

la"Mbria....Leon to jest żydowskie imię?

U mnie jeszcze 1 dzień i tż wraca do domku

P.S. Tak piszecie o tych imionach, o ciążach...aż mi zaczął zegar biologiczny tykać na nowo
Stary 2012-09-13, 13:56   #3623
la'Mbria
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny dzięki za szybkie rady, przypomnijcie mi...jak się robi krochmal? wysiedzieć? Jak Go badali?

la"Mbria....Leon to jest żydowskie imię?
Leon..nie chyba nie, ale LEA chyba tak (którą Leon mógł zostać, gdyby się zdecydował przyjść na świat jako dziewczynka)...Generalnie była pod uwagę brana jeszcze Rachela (a tu to już naprawdę "żydowsko" poleciałam- według mojej teściowej, no ale ona w ogóle ma jakiś problemik-antysemicki z głową
ja KROCHMAL robię tak:
gotuję w garnuszku szklankę wody, jak wrze- dodaję pół szklanki zimnej wody z wymieszaną kopiastą łyżką stołową mąki ziemniaczanej,mieszam do zgęstnienia.
Ot cała procedura

Stary 2012-09-13, 14:40   #3624
elizziak
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o krochmal, to mi lekarka mówiła, że w ogóle wystarczy wsypać do ciepłej wody w wannie łyżkę mąki ziemniaczanej i już.

Ostatnie odparzenie wyleczyliśmy szybko fioletem gencjanowym, tak mi zaproponowała lekarka.

Fajna dyskusja dotycząca imion Zazdroszczę tym, które mają ten dylemat Oczywiście tak pozytywnie zazdroszczę

Wszystkim "katarkom" życzę zdrówka!!

A moje pytanie brzmi: Czy są tu jeszcze jakieś dzieci, które prawie nic mówią.....?
elizziak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 07:26   #3625
karolinaP103
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elizziak Pokaż wiadomość

A moje pytanie brzmi: Czy są tu jeszcze jakieś dzieci, które prawie nic mówią.....?
No mój mały ma w repertuarze: mama, tata ( chociaż mu wszystko jedno czy mówi do mnie czy do tż-ta), auto, oto (motor), am (jeść), papa (dowidzenia). Ale chodzi teraz do grupy z większymi dziećmi i mam nadzieję,że tam załapie więcej słówek
karolinaP103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 09:37   #3626
metkaa
Zakorzenienie

czesc

Cytat:
Metkaa, a dlaczego byłaś u lekarza z Szymonem? Tak profilaktycznie czy coś Cię zaniepokoiło? Dał radę wysiedzieć? Jak Go badali?

Cytat:
Napisane przez zoffka Pokaż wiadomość
A mieliście jakieś problemy z oczkami czy tak kontrolnie?

Jak ja bym chciała, żeby Zosia mi u okulisty grzecznie siedziała... Ona ma już okulistów dosyć i naawet się zbadać nie da. Musimy ją w dwójkę trzymać.
jakis czas temu jak byla u nas pediatra to stwierdzila ze szymcio na nia zezowal i zeby to sprawdzic ale my nie widzielismy tego, tz nosi okulary wiec stwierdzilismy ze pojdziemy i zobaczymy czy z szymciem wszystko ok, siedzial bardzo grzecznie az pani doktor powiedziala ze dawno takiego pacjenta nie miala a Zosi sie nie dziwie, okulisci jej bokiem wychodza,

Cytat:
Napisane przez elizziak Pokaż wiadomość
moj mowi duzo, ostatnio nawet laczy wyrazy, ale kazde dziecko jest inne, bratanek np prawie nic nie mowi a jest tylko 1,5 miesiaca mlodszy od szymcia

katar nadal mamy ale nie cieknie jakos bardzo, mam nadzieje ze szybko minie, chociaz kurcze teraz pogody raczej kiepskie beda wiec trzeba sie liczyc ze i przeziebienia beda sie trzymaly
Stary 2012-09-14, 10:33   #3627
Patrilla
Zakorzenienie

Pola mówiła zaledwie kilka zdań do 2 r.ż, Bruno od kilku dni mówi - powtarza niemal wszystko ciut jeszcze niewyraźnie ale super jak dla nas
Kataru brak kaszel odrywający go zastąpił macie jakiś sprawdzony syrop naturalny na to??
Stary 2012-09-14, 11:03   #3628
sura2
Raczkowanie

U nas też mało mówienia (oprócz standardów), najczęściej pierwsza sylaba, pa, ba zi (zimno), go (gorąco) dzi (dzidzi), moja mama się śmieje, że jest leniwy. Ale ostatnio karierę robi słowo SAM - podczas jedzenia, pozwalam mu próbować nawet zupę, chociaż to niby bez sensu, ale niech się uczy. Druga nowość to TAM - jak ktoś go trzyma na rękach to pokazuje gdzie chce iść i mówi TAM, przy czym widzi różnicę słowa TU. A żeby powtarzać, tworzyć zdania, to jeszcze mi wygląda na lata świetlne.
Jeszcze w sprawie zębów - ile dzieciaków ma już 5tki? ciekawe, czy do 2 lat będzie już komplet.
sura2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-14, 12:06   #3629
la'Mbria
Zakorzenienie

SURA- moj Leon tez uwielbia mówić "tam" ale zamiast "tu" mówi "tutaj" co w jego wykonaniu brzmi mniej więcej tak "tuta...J" tak jakby zapominał tej "J" hehe...
u nas ostatnio na topie jest " a-ku-ku" Leon pięknie mówi K z czego jestem dumna bo to trudna zgłoska i wiele dzieci ma problem z wymową.
Leon zbija wyrazy w logiczne zdania, ale mówi w taki sposob, jakby nie zawsze wiedział, gdzie zrobić przerwę np. zdanie "ja sam sobie pójdę" mówi w ten sposób "jasam-so-bie-pójde" uwielbia zwrot "sam sobie" i tak jak u SURY podczas jedzenia czy robienia innych rzeczy (zakładanie butów, kurtki, mycie itp) zawsze słysze "ja sam sobie!"
albo "ty nie, ja sam"
o własnie apropos zakładania butów- czy wasze pociechy też mają manię butową?
Leon chodzi po domu i wszystkie buty sprząta do szafek, próbuje zdejmować nam buty i jeśli mu się uda- wynosi do przedpokoju do szafki...czasem zakłada nasze buty i dumny chodzi w nich po mieszkaniu, jak szykujemy się do wyjścia to przynosi mi buty i próbuje mnie w nie ubierać no i najważniejsza rzecz- on musi sam zakładac swoje buty czasem z 15 minut mu to zajmie, często zakłada odwrotnie...ale jak ktoś dorosły próbuje mu założyć to dostaje ataku spazmów i wyje na cały blok, rzuca się na podłogę, rzuca butami, smoczkiem, czym popadnie ewentualnie jesli ma dobry humorek- to ja albo TŻ możemy mu założyc buciki, ale rzepy on musi zapiąć inaczej będzie płacz....i co najlepsze- w żłobku tak nie robi, tylko w domu

Stary 2012-09-14, 15:41   #3630
metkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sura2 Pokaż wiadomość
Jeszcze w sprawie zębów - ile dzieciaków ma już 5tki? ciekawe, czy do 2 lat będzie już komplet.
u nas jeszcze nie ma,
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości