|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3601 |
Zadomowienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4
Kukurydzianaa ja uważam, że dla dziecka to musi być niezły stres jak jest karmione w takich warunkach jak opisała Magnusia - tłum ludzi, hałas. Myślenie tylko o sobie i zaspokojeniu swoich potrzeb (bo uważam, że zaspokojenie potrzeb dziecka to znalezienie spokojnego miejsca, by ono nie czuło stresu jedząc) jest po prostu egoistyczne ze strony tych nowoczesnych mam w tym jakże "zacofanym społeczeństwie".
#3602 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się również, że nie należy karcić karmiacych matek, bo jeśli dziecko jest głodne to trzeba mu dac jeść - koniec i kropka. Nie zgadzam się jednak z postawą, jaką niektóre kobiety prezentują. jak już napisałam jest to postawa roszczeniowa, gdzie kobieta uważa się za bardziej uprzywilejowaną od innych tylko dlatego, że jest matką. Znam kilka takich kobiet, które już w ciąży robiły z siebie święte krowy i strasznie mi się to nie podoba. Bo każdy jest równy czy to matka, czy emeryt, czy niepełnosprawny, itd. I również nie podoba mi się kiedy jest sytuacja gdzie wszyscy siedzą, np. spotkanie rodzinne i kobieta wywala cyc przy wszystkich i karmi. Może wyjść do pokoju obok według mnie. Albo już opisywana wyżej restauracja, czy Mc'Donald (nieważne) i kobitka wywala cyc przy jedzących ludziach i karmi. Niech się zakryje kobiecina jakąś pieluchą, czy chustką i nakarmi to dziecię, skoro ona chce by szanowano jej prawa niech uszanuje, że nie każdemu je się przyjemnie patrząc na jej pierś ![]() W każdej sytuacji należy znaleźć złoty środek. Nie wierzę, że ktoś jej zwróciłby uwagę gdyby karmiła malucha i była lekko zakryta - to już musiałby być jakiś człowiek bez serca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3603 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nikt nie gani kobiet za karminie dziecka w spokojnym miejscu. Chodziło właśnie o takie sytuacje z serii "moje jest bardziej mojsze niż twoje".
Edytowane przez em ma Czas edycji: 2013-09-28 o 17:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3604 |
Rozeznanie
|
Em ma, jeżeli jesteś w takiej Plazie, tż zostawił Cię i gdzieś musiał na chwilę pojechać, a dziecko histerycznie zaczyna z głodu płakać, to co? Na dworze zimno, do parkingu nie zejdziesz, bo nie ma w nim Twojego samochodu....
Ja rozumiem, że lepiej karmić w spokoju, ale tak nie zawsze się da. I o ile w Plazie jeszcze dałoby radę gdzieś się zbunkrować, tak w przypadku innych miejsc może już nie koniecznie. Czekasz w przychodni w kolejce do lekarza i co wtedy? Kibelek? Nie, dziękuję, niech się ludzie na ssące dziecko popatrzą. Przykłady można mnożyć - nigdy nie wiemy w jakiej ktoś jest sytuacji. Najgorsze jest jednak to chore myślenie. I ja naprawdę takich karmiących "loszek" nie widziałam ![]()
![]() Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2013-09-28 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#3605 |
Zakorzenienie
|
A ja ciągle pociągająca i kichająca.....
![]() Muszę jutro zrezygnować z wizyty w lesie bo może się to skończyć poważniejszym przeziębieniem ![]() Teściowa przywiozła mi 2 siateczki grzybów więc jutro je ogarnę i przygotuje do suszenia ![]() Jeżeli chodzi o karmienie to kukurydzianko nie oburzaj się bo mamy prawo mieć inne odczucia, dla jednych jest to normalne a dla innych krępujące.....i ja to rozumiem. W chwili obecnej też trochę mnie krępuje wywalanie cyca gdzie popadnie ale nie wiem czy nie zmienie nastawienia jak już będę karmić...kto wie a może nie będę karmić ![]() Dziewczyny musicie być bardziej wyrozumiałe dla swoich mężów bo dla nich to też jest zmiana i muszą się z tym oswoić jakoś ![]() Dziś chyba wcześniej się położę bo moje samopoczucie jest co raz gorsze ![]()
#3606 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() wiem co czujesz, moja sunia miała 15 lat, odeszła mi na rękach na zawał 4 lata temu ![]() Koniec płakania bo nasze córcie czują nasz smutek ![]() Cytat:
Wydaje mi się, że to jest trochę jak z okazywaniem czułości w miejscach publicznych. Jedno przytulenie z pocałunkiem wywołuje nasz uśmiech a inne skrępowanie/obrzydzenie. różnica między pierwszym a drugim jest subtelna a reakcja emocjonalna obserwatorów skrajnie różna.
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 ![]() 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo mam wrażenie ze nie do końca przemyślana wypowiedz. Oczywiście niezamierzam nikogo obarczać widokiem moich piersi ale uważam ze każda z wymienionych grup powinna posiadać i korzystać ze swoich przywilejów . Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3609 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:35 ---------- Skoro jestescie juz przy karmieniu to ja wczoraj po przytulaniu z tz tem moglam go swoim mlekiem nakarmic ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3610 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Każda z grup jest równa, gdyż ma swoje przywileje i należy je akceptować i nie umniejszać jednym ani drugim. Tak jak to było w książce Orwella, że są "zwierzęta równe i równiejsze" (w sumie nie powinnam ludzi porównywać do zwierząt, ale to taka metafora obrazująca bardziej sytuację) O, może tak lepiej zabrzmi ta wypowiedź i będzie bardziej zrozumiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek wydaje mi się, że duże znaczenie ma tutaj czyjeś poczucie estetyki - ładnie ubrana młoda mama ze zgrabną piersią, wyglądająca na skrępowaną nie będzie budziła takich emocji jak kobieta z dużym cycem, może mniej zadbana, dla której to rutynowa czynność. I mimo, że "obszar widoczny" w obu przypadkach nie będzie się znacznie różnił, to jedną ocenimy jako rozczulającą a druga będzie obleśna.
![]() ![]() |
![]() |
#3612 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3613 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a co do karmienia, no cóż ja nie zamierzam na oczach wszystkich, ale z drugiej strony to wybór matki gdzie to chce robić i trochę trudno porównać do sikania, bo to chyba gruba przesada. każda matka może sobie pierś zakryć albo nie, a znów zgorszona osoba może odwrócić wzrok i nie robić problemu, albo się oburzać- kwestia podejścia ![]()
Na tak wiele rzeczy nie mamy wpływu... Edytowane przez ejani Czas edycji: 2013-09-28 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 | ||
Raczkowanie
|
Emma, ja rodziłam na Lubartowskiej i nikomu tego szpitala nie polecam, lekarze są jeszcze w większości do zniesienia, ale położne to koszmar, a te z noworodkowego jeszcze gorzej.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3615 |
Rozeznanie
|
Ale ja nie pisałam o Twoim myśleniu. Pisałam ogólnie o ludziach zgorszonych, obrzydzonych i robiących uszczypliwe uwagi kobietom karmiącym.
![]() |
#3616 |
Zadomowienie
|
Dobry wieczór! witam się po bardzo długiej przerwie. ostatnio nie miałam za bardzo ani czasu ani chęci i sił na spędzanie czasu z komputerem.
Myślałam, że z drugim trymestrem minie senność, ale gdzie tam- 24tydzień a ja nadal bym spała i spała. A najgorsze, że spać nie mogę. Po ostatniej wizycie wszystko w jak najlepszym porządku, przez glukozę przebrnęłam- wyszło idealnie, tylko hemoglobina ciągle spada, ale to już minimalnie. Tylko właśnie na ten sen nieszczęsny dostałam awaryjnie neospasminę, łyżeczkę wieczorem. Póki co odpuściłam, w razie naprawdę awarii sennej dopiero zażyję. W sumie bezsenność wynagradza mi czucie małej- wierci się dużo i często, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że dziecko może być aż tak ruchliwe ![]() I wiecie co ? może jestem dziwna, ale już coraz bardziej nie mogę się doczekać porodu ![]() ![]() ![]()
#3617 |
Konto usunięte
|
Dobry wieczór!!
Dziewczyny mam takie zaległości że jestem przerażona. Nie czytałam Was chyba od wtorku więc pozostałą część wieczoru spędzę na nadganianiu. Ostatnio w ogóle nie mam czasu na przeglądanie wątku w ciągu dnia, bo najpierw praca, potem zawsze coś (a to zakupy, a to spotkanie ze znajomymi). Na szczęście dzisiaj w końcu wolny wieczór i czas dla siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 | |
Rozeznanie
|
Skończyłam nadrabiać (powinna być taka emotka ocierająca pot z czoła...)
Cytat:
![]() Ja nigdy nie byłam uzależniona, ale lubiłam okazjonalnie zapalić - do piwa, czy ze znajomymi. Brakuje mi tego czasem, tak samo jak piwa... Za niepasteryzowanego Ciechana oddałabym wiele ![]() Nie myślałam o tym jeszcze, ale brzmi zdrowo.
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czy Wy też macie takie parcie na pęcherz? Ja budzę się nawet i 7-8 razy w nocy na siusiu, a w ciągu dnia to już nie wspomnę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3620 |
Rozeznanie
|
Shiloh, już tak nie mam - w pierwszym trymestrze musiałam często, a teraz nawet nie budzę się w nocy, ale co rano z wielkim bólem idę do łazienki, bo dopiero jak spionizuję ciało to czuję naprawdę duże parcie
![]()
![]() |
#3621 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale też mi się wydaje, że z początku było więcej wizyt w wc.
![]() |
#3623 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nic mnie nie boli, ale czuję jak mi mały napiera na niego, że muszę biegiem lecieć do łazienki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3624 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ciągu dnia to zależy od pory i co wypiję- teraz np. byliśmy na zakupach i wypiłam 400 ml soku wyciskanego. Za 25 minut leciałam do kibla i myślałam że nie dolecę ![]() Wróciłam do domu i co- pierwsze kroki do łazienki ![]()
![]() |
#3627 |
Rozeznanie
|
cześć
k.....a ![]() ![]() no chyba mnie zaraz roz....wali ![]() ![]() w skrócie to dopiero zjadłam obiadokolację i miałam zamiar zacząć nadrabianie ale idę się wykąpać to może mi przejdzie ten nerw |
![]() ![]() |
![]() |
#3628 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3629 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak swoją drogą, w naszym wątku pojawiła się dziewczyna z nickiem, który ja chyba jako pierwsza na polskich portalach zaczęłam używać na tamtym starym, niegdyś bardzo popularnym forum. Ale się nie przyznam jaki, bo tam o seksie i perwersjach było ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a w dzień też częściej, czasem przy porannej lub wieczornej toalecie to ze 2-3 razy kibelek woła- tak co parę minut, w dzień różnie. a przed ciążą wielbłądzi pęcherz i bywało 3 razy na dobę mogłam:/
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:58.