|
|
#3601 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niemcy IV :)
Mowisz ze smigal po niemiecku, a jak dlugo byl juz w niemczech?myslisz ze po roku dziewczyny beda mi tez smigac? (mam blizniaczki) czyli w razie slabej znajomosci niemieckiego dzieci i tak maja szanse przystapic do komunii?
|
|
|
|
#3602 |
|
Rozeznanie
|
Moj syn po 3 miesiacach mowil po niemiecku. Przyjechal tutaj i zaczal 2 klase. Dzis to on smiga po niemiecku angielski i polsku. Dodatkowo po rusku i turecku te najlepsze slowa. Haha. Dzieci szybko jezyk przyswajaja nie to co dorosli
![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#3603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko Nokia Nie wiem o co z tą blokadą na zdj chodzi może sobie coś przez przypadek kliknęła? ja normalnie wysyłam mmsy i przez bluetooth.
|
|
#3604 | ||
|
Zadomowienie
|
tak
![]() u mnie na kierunku malo kto NIE pracowal. Wiekszosc studentow sobie dorabia. Plan sobie ukladasz pod siebie, a wrazie czego, jesli masz fajna prace, mozesz troche "wolniej" postudiowac. ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
Jedyne, to chciec sie uczyc, bo wiadomo, wiedza sama nie spadnie z nieba. ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
"Zwykle Certifikaty" nie zawsze oddaja znajomosc jezyka. Na TestDAfie pracuje sie glownie z tekstami naukowymi, publikowanymi w naukowych ksiazkach, czy czasopismach. Trzeba umiec opisywac tabele, wykresy, analizowac liczby. Gramatyka nie stoi na pierwszym planie, ale kompleksowe rozumienie tekstow i prozumiewanie sie. Na "normalnym certyfikacie" sa zazwyczaj inne kryteria oceny znajomosci. Czesto gramatyka odgrywa duza role, ktora tak naprawde jest w jezyku mowionym na drugim planie. Edytowane przez emenyx Czas edycji: 2014-12-09 o 15:59 |
||
|
|
|
#3605 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Mozna jezdzic do kosciola na nauki komunijne po polsku jesli sie chce, ale wtedy pewnie dziecko nie pojdzie do komuni z kolegami z klasy, co dla wiekszosci dzieci sie jednak liczy |
||
|
|
|
#3606 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
To powiem ci, że bardzo szybko. A nie bał sie isc do szkoły nie znajac jezyka??Wiadomo, ze kazde dziecko jest inne, ale zastanawiam sie czy moje dziewczyny by sobie poradziły To fajnie, ze w Niemczech nie ma zadnych pytan i odpowiedzi, czyli mówicie, ze dzieci przechodza komunie bezstresowo??? i lekcje religi sa normalnie w szkołach? |
|
|
|
|
#3607 |
|
Rozeznanie
|
Jesli sie bal nie dal po sobie poznac. Zreszta skupiony byl na swoim pokoju i jego urzadzaniu
![]() ![]() ![]() Monia ja mam caly czas Internet wlaczony w Handys. I bateria nie pada mi od razu. Ale jak gram i muzyki slucham to owszem. Wsio zalezy co na Handy robisz bez Internet w handy nie slyszala bym nawet co na wizaz pisane jest
Edytowane przez ciapulinka Czas edycji: 2014-12-10 o 07:29 |
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3608 |
|
Raczkowanie
|
Czy w DE można kupić płaty śledziowe w zalewie octowej w słoiku? Chciałam je dla kogoś zabrać z Pl, ale może są do kupienia w normalnych sklepach tylko ja ich nie zauważyłam?
|
|
|
|
#3609 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja juz prawie wcale nie wlaczam komputera w domu.---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
Tez kiedys sobie z PL przywozilam, ale od biedy mozna zjesc te tutejsze
|
||
|
|
|
#3610 |
|
Rozeznanie
|
Emenyx ja mam tak samo
![]() laptop w odstawke poszedl ![]() czasem to tablet predzej wlacze |
|
|
|
#3612 |
|
Wtajemniczenie
|
ja jestem staromodna..mam blackbarry i uzywam tylko do telefonowania i ewt. do sms`ow
Ja internet tylko na laptopie uzywam, bo juz jestem starsza osoba i w telefonienie widze dokladnie ![]() moj ma HTC i ciagle z nosem w iphonie ![]() dzisiaj przyszedl prezent dla Rani jutro albo pojutrze ma przyjsc prezent dla Amina
|
#3613 |
|
Zakorzenienie
|
Udało się z tym prezentem
Ja nadal nie wiem co tz kupic... |
|
|
|
#3614 |
|
Zakorzenienie
|
Dzieki dziewczyny!
![]() Wiec postanowione, kupuje samsunga 3 ![]() Dzisiaj w pracy typ prawie mnie do płaczu doprowadził.... ale poleciał na dywanik do supervisiorki i cały dzien ani słowem sie nie odezwał do mnie ![]() Eh... musze sie zresetowac teraz, winko, jakis film i tz
|
#3615 |
|
Zakorzenienie
|
Co za typ :/
Winko... tęsknię za grzańcem! ale jeszcze z 1,5 roku mam nadzieję nie będę mogła, bo chciałabym karmić piersią a termin mam na 15.06
|
|
|
|
#3616 |
|
Wtajemniczenie
|
mi po pierwszej ciazy i karmieniu przestal alkohol smakowac
ale mamy za tydzien Weihnachtsfeier i pewnie bez alkoholu sie nie obedzie..mam nadzieje, ze nie padne gdzies pod stol
|
#3617 |
|
Zakorzenienie
|
Mi smakują tylko wybrane alkohole, np. czerone wino, süß Radler i drink capirinia
jakby przestały smakować to w sumie płaczu nie będzie, bo to tylko puste kalorie
|
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
Ogórek, Ty jesteś fit, może się orientujesz z jak ciężkimi hantlami można ćwiczyć w ciąży?
Przed ciążą po roku nic nie robienia ćwiczyłam z 4kg i były dość ciężkie. Czy 2kg będą ok? |
|
|
|
#3619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1-2kg mozesz spokojnie brac...i po prostu rob wiecej serii i powtorzen ![]() ja przed ciaza pilam w sumie wszystko...lubilam i wino i piwo, ale tez drinka sobie chetnie wypilam czy tequile ale po ciazy i karmieniu jak moja mama zrobila mi naprawde slabiutkiego drinka to po pierwszym zamoczeniu ust wszystko w zlewie wyladowalo i na poczatku pilam tylko winko, nalewke albo grzanca a to tylko malutko..latem piwko..i tylko jak bylam w Polsce toz bratem drinkowalam, ale to1-2drinki i na drugi dzien umieralam ![]() my w domu w ogole nie pijemy alkoholu, chyba ze jest jakas okazja, to lampke sekta czy jakies winko...teraz kupilismy sobie grzanca i na Swita winko czerwone
|
|
#3620 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to pewnie przy tych 2kg wystarczająco się zmacham
![]() Wino , wina chyba lubić nie przestanę
|
|
|
|
#3621 |
|
Zadomowienie
|
a ja mam Problem z prezentami
w sumie mam wszystko, on tez ma wszystko i co sobie dawac... i potem walaja sie rupiecie niepotrzebne po domu .... |
|
|
|
#3622 |
|
Wtajemniczenie
|
zalezy co lubicie..u mnie nigdy zlym prezentem nie bedzie ksiazka..mimo ze mam tolino to i tak lubie normalne ksiazki czytac a zawsze sa jakies nowosci ... moj uwielbia ciuchy ... ma wiecej niz ja
ja juz praktycznie wszystkie prezenty mam..czekam tylko na paczke dla synka... i mam nadzieje, ze na poczatku tygodnia wszystko popakuje.. dokupie jeszcze jakies drobiazgi..na przyklad moje dzieci kochaja zeby myc, wiec dostana jeszcze nowe szczoteczki i pasty do zebow
|
#3623 |
|
Rozeznanie
|
Ja jeszcze prezentów nie mam ale już z moim postanowione, że w pewnym sklepie internetowym m.in z książkami ma sobie za określoną sumę coś wybrać, książek nam nigdy za wiele
Prezent dla mne już dziś doszedł Bony podarunkowe są też ok, mama mojego faceta to taka troche sknera i wszystko-wiedząca i jej dogodzić to masakra więc zawsze dostaje bon. Myślę, że ciuchy też są ok, my też jak nie wiadomo co to ciuchy sobie prezentujemy
|
|
|
|
#3624 |
|
Konto usunięte
|
Hej
Czy można dołączyć?W lutym przeprowadzamy się do Niemiec, do Schramberg. Mam 26 lat, jestem mamą dwóch chłopców - 2 letniego Adasia i 6 miesięcznego Olka
|
|
|
|
#3625 |
|
Rozeznanie
|
Witamy
i życzę powodzenia Ehh dziś mam poranną zmianę, wieje u nas, że pewnie mi głowę po drodze urwie wczoraj grad i wiatr, drzewa poprzewracało :/Miłego dnia
|
|
|
|
#3626 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
2) Wczoraj spadlo w Kiel troche sniegu ale tylko w niektorych czesciach miasta, bo jak jechalam po pracy autobusem, to gdzieniegdzie lezal, a w innych dzielnicach zupelnie NIC3) dzis piateczek, piatunio. O 15 Uhr uciekam z pracy, potem miasto, Weihnachstmarkt ![]() 4) Wczoraj zamowilam sobie na amazonie ksiazke "Radzka radzi, tobie dobrze w tym". Strasznie drogie te przesylki do Niemiec zwykle klsiazki sciagam na Kindle, ale poradniki z ladnymi zdjeciami lepiej miec w papierowej formie. Dziewczyny co czytacie aktualnie? ja zaczelam sie ostatnio interesowac Minimalizmem ![]() Przeczytalam "minimalizm po polsku"- Anny Mularczyk MAyer a teraz czytam "Sztuke prostoty" Dominique Loreau. Ciekawe tematy sa poruszane. Edytowane przez emenyx Czas edycji: 2014-12-12 o 07:45 |
|
|
|
|
#3627 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie jestem w trakcie minimalizmu po polsku
całkiem ciekawa książka ![]() Miłego piątku )
|
|
|
|
#3628 |
|
Zadomowienie
|
Berenika hej
Ja zawsze bardzo lubiłam słodkie wino (obojętni czy "normalne" czy grzańca). A ostatnio na jarmarku TŻ mi zafundował Eierpunsch i to było najlepsze co do tej pory piłam! I jeszcze się Wam pochwalę, że po nowym roku się przeprowadzamy do Worms Znaleźliśmy tańsze mieszkanie, a większe niż to, w którym teraz mieszkamy. No i przynajmniej będziemy mieszkać w mieście, a ja będę miała lepszy dojazd na Integrationskurs, bo właśnie w Worms robię.
|
#3629 |
|
Konto usunięte
|
Czy ktoś mógłby mi po krótce opisać, jak to tam wygląda życie? Sprawa lekarzy, szpitali, kursów niemieckiego, itp...
|
|
|
|
#3630 |
|
Zadomowienie
|
Berenika ja mogę o kursie integracyjnym, bo to akurat mam na świeżo - zaczynam w połowie stycznia.
1. Poszłam z TŻtem do VHS (Volkshochschule) i zapytaliśmy o najbliższy kurs integracyjny. Bardzo miła pani udzieliła nam wszystkich informacji i kazała się umówić do innej pani na test poziomujący dla mnie. 2. Przy okazji testu (zaczynam od drugiego modułu) wypełnialiśmy dokumenty, w tym pismo do urzędu ds. cudzoziemców, żeby kurs kosztował mnie trochę ponad 1 euro za godzinę (1,20? 1,10? nie pamiętam dokładnie). Teoretycznie powinno się ten papierek załatwiać samemu, wysyłając pocztą dokumenty do tego urzędu, ale w większości VHS załatwiają to za Ciebie (już w prywatnych szkołach językowych może być różnie, mogą nie chcieć pomagać z dokumentami). 3. Z racji tego, że ja nie pracowałam i mieliśmy niskie dochody, dostaliśmy świadczenia z JobCenter i po zaniesieniu decyzji do VHS kurs będę mieć za darmo. Jakbyś miała więcej pytań, ale coś dziwnie wytłumaczyłam to dwaj na pw ![]() A przy okazji - dzisiaj byliśmy w JobCenter zgłosić, że się przeprowadzamy (w zasadzie 3 km dalej, ale to już inny land więc musimy mieć "pozwolenie" żeby dalej pobierać świadczenia). Pani na nas patrzy za zdziwieniem i pyta: "ale po co się przeprowadzacie?". TŻ jej mówi, że przecież dostaliśmy od nich informację, że obecne mieszkanie jest za drogie, biorąc pod uwagę, że jesteśmy we dwójkę i powinniśmy płacić max 310 Kaltemiete miesięcznie więc chcemy to zmienić, bo po co mają nam płacić miesięcznie więcej niż trzeba, skoro akurat te koszty da się łatwo zredukować? Pani długo zbierała zęby z podłogi i stwierdziła jak wychodziliśmy, że dobrze rokujemy na przyszłość :P
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.

chce taki telefon ktory nie ma blokady na rozne funkcje, tak jak np Nokia. Moja siostra ma i nie mozna zdjec wysylac do innego telefonu bo ma blokady jakies durne itp.

bez Internet w handy nie slyszala bym nawet co na wizaz pisane jest 

w sumie mam wszystko, on tez ma wszystko i co sobie dawac... i potem walaja sie rupiecie niepotrzebne po domu ....