Niemcy IV :) - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-09, 14:16   #3601
katrinsja
Przyczajenie

Dot.: Niemcy IV :)

Mowisz ze smigal po niemiecku, a jak dlugo byl juz w niemczech?myslisz ze po roku dziewczyny beda mi tez smigac? (mam blizniaczki) czyli w razie slabej znajomosci niemieckiego dzieci i tak maja szanse przystapic do komunii?
katrinsja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 14:20   #3602
ciapulinka
Rozeznanie

Moj syn po 3 miesiacach mowil po niemiecku. Przyjechal tutaj i zaczal 2 klase. Dzis to on smiga po niemiecku angielski i polsku. Dodatkowo po rusku i turecku te najlepsze slowa. Haha. Dzieci szybko jezyk przyswajaja nie to co dorosli
ciapulinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 14:50   #3603
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Czarnooka_Paula Pokaż wiadomość
a widzicie, a u mnie mówia ze tylko samsung... tz jest inzynierem w samsungu, pracuje z Koreancami, Oni tylko na samsungach leca - ale nie z tego powodu ze to ich firma itp chce taki telefon ktory nie ma blokady na rozne funkcje, tak jak np Nokia. Moja siostra ma i nie mozna zdjec wysylac do innego telefonu bo ma blokady jakies durne itp.
a ja odmiennie nie lubie Samsunga ani w ogóle nic z Androidem.
Tylko Nokia
Nie wiem o co z tą blokadą na zdj chodzi może sobie coś przez przypadek kliknęła? ja normalnie wysyłam mmsy i przez bluetooth.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 15:50   #3604
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Marei Pokaż wiadomość
Emenyx czy podczas studiów w de jest czas żeby pracować?
tak

u mnie na kierunku malo kto NIE pracowal. Wiekszosc studentow sobie dorabia. Plan sobie ukladasz pod siebie, a wrazie czego, jesli masz fajna prace, mozesz troche "wolniej" postudiowac.

---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Właśnie myślałam, że jak będę na elternzeit, coś mogłabym zacząć robić... z drugiej strony nie wiem czy będzie na to czas... póki co jest to sfera marzeń
tak jak pisala Ogorek, plan i czesto Cale moduly wybierasz sama (niektore sa niesety obowiazkowe, ale gora 2-3), ale sama ukladasz plan i caly przebieg studiow. Ja juz mam Mastera a niektorzy moi znajomi dopiero co bachelora skonczyli, a bo im sie nie chce uczyc, albo pracuja wiecej...wiec wszystko jest mozliwe.
Jedyne, to chciec sie uczyc, bo wiadomo, wiedza sama nie spadnie z nieba.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ----------

Cytat:
Napisane przez mimi05 Pokaż wiadomość
Ogorekpazurek bardzo Ciebie podziwimia, ze dalas sobie rade z dziecmi, studiami i praca. Jestes niesamowita!

A, powiedzcie mi, jesli chce zaczac studia w Niemczech to potrzebuje miec certyfikat z Daf, czy wystarczy normalny certyfikat np z C1?
Test-DAF musi byc zdany na odpowiednim poziomie. Miedzy uczelniami sa niewielkie roznice, ale zazwyczaj musisz miec z kazdej czesci note 5. TestDaF z czterech czesci Nota 5 to poziom C1.

"Zwykle Certifikaty" nie zawsze oddaja znajomosc jezyka. Na TestDAfie pracuje sie glownie z tekstami naukowymi, publikowanymi w naukowych ksiazkach, czy czasopismach. Trzeba umiec opisywac tabele, wykresy, analizowac liczby. Gramatyka nie stoi na pierwszym planie, ale kompleksowe rozumienie tekstow i prozumiewanie sie.
Na "normalnym certyfikacie" sa zazwyczaj inne kryteria oceny znajomosci. Czesto gramatyka odgrywa duza role, ktora tak naprawde jest w jezyku mowionym na drugim planie.

Edytowane przez emenyx
Czas edycji: 2014-12-09 o 15:59
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 19:55   #3605
201608040942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciapulinka Pokaż wiadomość
Monia ty ino nikomu tak nie podpowiadaj zeby w Handy nie miec Internet ja w ten sposob wszystko zalatwiam p
internet mozesz miec ale nie non stop wlaczony, bo wtedy sie szybko bateria wyladowywuje, pisal o tym wyzej. Znajomy sobie wylaczyl, wiec mu smartphon przestal sobie sciagac rozne ☠☠☠☠☠☠☠y i updatowac programy i nagle baterie mu trzyma caly tydzien, a uzywa internetu co dzien, ale jak przestaje cos w necie przegladac to go wylancza i bateria trzyma

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
W niemczech nie ma zadnych pytan i odpowiedzi. Nikt tu nikogo nie przepytuje. Dzieci zwyczajnie chodza na nauki i tam poznaja boga. Nie ma zadnego zdawania. Moj syn w de komunie mial w trzeciej klasie. A do tego czasu smigal po niemiecku ze hoho. Mowie o komuni w niemieckim kosciele.
I maja religie w szkole i wtedy pisza testy, ale to nie ma nic wspolnego z komunia.
Mozna jezdzic do kosciola na nauki komunijne po polsku jesli sie chce, ale wtedy pewnie dziecko nie pojdzie do komuni z kolegami z klasy, co dla wiekszosci dzieci sie jednak liczy
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-09, 20:09   #3606
katrinsja
Przyczajenie

Cytat:
Moj syn po 3 miesiacach mowil po niemiecku. Przyjechal tutaj i zaczal 2 klase. Dzis to on smiga po niemiecku angielski i polsku. Dodatkowo po rusku i turecku te najlepsze slowa. Haha. Dzieci szybko jezyk przyswajaja nie to co dorosli

To powiem ci, że bardzo szybko. A nie bał sie isc do szkoły nie znajac jezyka??Wiadomo, ze kazde dziecko jest inne, ale zastanawiam sie czy moje dziewczyny by sobie poradziły
To fajnie, ze w Niemczech nie ma zadnych pytan i odpowiedzi, czyli mówicie, ze dzieci przechodza komunie bezstresowo??? i lekcje religi sa normalnie w szkołach?
katrinsja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 07:22   #3607
ciapulinka
Rozeznanie

Jesli sie bal nie dal po sobie poznac. Zreszta skupiony byl na swoim pokoju i jego urzadzaniu religia byla normalna. Na poczatku zafascynowany nia byl i tym o czym sie ucza. W przygotowaniach do komuni nawet disco mieli w salce kolo kosciola

Monia ja mam caly czas Internet wlaczony w Handys. I bateria nie pada mi od razu. Ale jak gram i muzyki slucham to owszem. Wsio zalezy co na Handy robisz bez Internet w handy nie slyszala bym nawet co na wizaz pisane jest ja wiec do swiata podlaczona jestem caly czas i bateria wytrzymuje dlugo

Edytowane przez ciapulinka
Czas edycji: 2014-12-10 o 07:29
Stary 2014-12-10, 08:04   #3608
blanca7
Raczkowanie

Czy w DE można kupić płaty śledziowe w zalewie octowej w słoiku? Chciałam je dla kogoś zabrać z Pl, ale może są do kupienia w normalnych sklepach tylko ja ich nie zauważyłam?
blanca7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 13:51   #3609
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
internet mozesz miec ale nie non stop wlaczony, bo wtedy sie szybko bateria wyladowywuje, pisal o tym wyzej. Znajomy sobie wylaczyl, wiec mu smartphon przestal sobie sciagac rozne ☠☠☠☠☠☠☠y i updatowac programy i nagle baterie mu trzyma caly tydzien, a uzywa internetu co dzien, ale jak przestaje cos w necie przegladac to go wylancza i bateria trzyma

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

I maja religie w szkole i wtedy pisza testy, ale to nie ma nic wspolnego z komunia.
Mozna jezdzic do kosciola na nauki komunijne po polsku jesli sie chce, ale wtedy pewnie dziecko nie pojdzie do komuni z kolegami z klasy, co dla wiekszosci dzieci sie jednak liczy
moj smartphon ma juz ponad 3 lata i niestety bateria jest juz slabsza. Tez wylaczam sobie Internet, aby bateria mi dluzej trzymala. Mam wlaczon a tez opcje "Nachtmodus". Telefon przechodzi w Standby Modus i mioedzy godz. 22 a 7 rano praktycznie jest w spoczynku. To tez zwieksza zywotnosc baterii. Moj stary Iphone 4 trzyma do 3 dni, jesli rzadko korzystam z internetu. Ale rzeczywiscie kiedys komorki trzymalay do tygodnia, a teraz czlowiek tylko ladowarki szuka... no ale opcji mamy wiecej ja juz prawie wcale nie wlaczam komputera w domu.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ----------

Cytat:
Napisane przez blanca7 Pokaż wiadomość
Czy w DE można kupić płaty śledziowe w zalewie octowej w słoiku? Chciałam je dla kogoś zabrać z Pl, ale może są do kupienia w normalnych sklepach tylko ja ich nie zauważyłam?
sa w wiekszych marketach typu real. Ale jakos inaczej smakuja. Ale co kto lubi.
Tez kiedys sobie z PL przywozilam, ale od biedy mozna zjesc te tutejsze
Stary 2014-12-10, 16:01   #3610
ciapulinka
Rozeznanie

Emenyx ja mam tak samo laptop w odstawke poszedl czasem to tablet predzej wlacze p:sly:
Stary 2014-12-10, 18:16   #3611
bejata440
Zakorzenienie

ja teraz mam nowiutkiego iphone to mi bateria rzeczywiscie trzyma dluzej, ale poprzedniego iphone 4, to z ladowarka chodziłam wszędzie i szukałam prądu
Stary 2014-12-10, 19:39   #3612
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

ja jestem staromodna..mam blackbarry i uzywam tylko do telefonowania i ewt. do sms`ow Bateria wytrzymuje bardzo dlugo Ja internet tylko na laptopie uzywam, bo juz jestem starsza osoba i w telefonienie widze dokladnie

moj ma HTC i ciagle z nosem w iphonie

dzisiaj przyszedl prezent dla Rani mialam szczescie, bo u nas lalo wiec wyslalam A. po dzieci i w tym czasie przyszla paczka, wiec szybko schowalam, bo ostatnio ciagle jakies paczki przychodza i do nas i do sasiadow, wiec dzieciaki ciekawe jutro albo pojutrze ma przyjsc prezent dla Amina
Stary 2014-12-10, 19:41   #3613
Marei
Zakorzenienie

Udało się z tym prezentem
Ja nadal nie wiem co tz kupic...
Stary 2014-12-10, 19:56   #3614
Czarnooka_Paula
Zakorzenienie

Dzieki dziewczyny!

Wiec postanowione, kupuje samsunga 3

Dzisiaj w pracy typ prawie mnie do płaczu doprowadził.... ale poleciał na dywanik do supervisiorki i cały dzien ani słowem sie nie odezwał do mnie
Eh...

musze sie zresetowac teraz, winko, jakis film i tz

Mia i Tosia <3

Czarnooka_Paula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-10, 19:59   #3615
Marei
Zakorzenienie

Co za typ :/
Winko... tęsknię za grzańcem! ale jeszcze z 1,5 roku mam nadzieję nie będę mogła, bo chciałabym karmić piersią a termin mam na 15.06
Stary 2014-12-10, 20:55   #3616
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

mi po pierwszej ciazy i karmieniu przestal alkohol smakowac teraz pije sporadycznie bardzo zadko, bardzo malo..i nawet jak mam ochote to na drugi dzien musze albo do pracy albo chce sie porzadnie wyspac ale mamy za tydzien Weihnachtsfeier i pewnie bez alkoholu sie nie obedzie..mam nadzieje, ze nie padne gdzies pod stol
Stary 2014-12-10, 21:09   #3617
Marei
Zakorzenienie

Mi smakują tylko wybrane alkohole, np. czerone wino, süß Radler i drink capirinia jakby przestały smakować to w sumie płaczu nie będzie, bo to tylko puste kalorie
Stary 2014-12-11, 10:04   #3618
Marei
Zakorzenienie

Ogórek, Ty jesteś fit, może się orientujesz z jak ciężkimi hantlami można ćwiczyć w ciąży?
Przed ciążą po roku nic nie robienia ćwiczyłam z 4kg i były dość ciężkie. Czy 2kg będą ok?
Stary 2014-12-11, 12:48   #3619
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

Cytat:
Ogórek, Ty jesteś fit, może się orientujesz z jak ciężkimi hantlami można ćwiczyć w ciąży?
Przed ciążą po roku nic nie robienia ćwiczyłam z 4kg i były dość ciężkie. Czy 2kg będą ok?

1-2kg mozesz spokojnie brac...i po prostu rob wiecej serii i powtorzen

ja przed ciaza pilam w sumie wszystko...lubilam i wino i piwo, ale tez drinka sobie chetnie wypilam czy tequile ale po ciazy i karmieniu jak moja mama zrobila mi naprawde slabiutkiego drinka to po pierwszym zamoczeniu ust wszystko w zlewie wyladowalo i na poczatku pilam tylko winko, nalewke albo grzanca a to tylko malutko..latem piwko..i tylko jak bylam w Polsce toz bratem drinkowalam, ale to1-2drinki i na drugi dzien umieralam
my w domu w ogole nie pijemy alkoholu, chyba ze jest jakas okazja, to lampke sekta czy jakies winko...teraz kupilismy sobie grzanca i na Swita winko czerwone
Stary 2014-12-11, 12:57   #3620
Marei
Zakorzenienie

Ja to pewnie przy tych 2kg wystarczająco się zmacham

Wino , wina chyba lubić nie przestanę
Stary 2014-12-11, 13:37   #3621
emenyx
Zadomowienie

a ja mam Problem z prezentami w sumie mam wszystko, on tez ma wszystko i co sobie dawac... i potem walaja sie rupiecie niepotrzebne po domu ....
Stary 2014-12-11, 14:24   #3622
ogorekpazurek
Wtajemniczenie

zalezy co lubicie..u mnie nigdy zlym prezentem nie bedzie ksiazka..mimo ze mam tolino to i tak lubie normalne ksiazki czytac a zawsze sa jakies nowosci ... moj uwielbia ciuchy ... ma wiecej niz ja zawsze to moze byc jakis wspolny prezent...jakas gra albo bilety do teatru, koncert itp...do tego jakis drobiazg ...

ja juz praktycznie wszystkie prezenty mam..czekam tylko na paczke dla synka... i mam nadzieje, ze na poczatku tygodnia wszystko popakuje.. dokupie jeszcze jakies drobiazgi..na przyklad moje dzieci kochaja zeby myc, wiec dostana jeszcze nowe szczoteczki i pasty do zebow a jutro moze w koncu choinke kupie i w weekend udekorujemy, choc pogoda iscie jesienna a nie zimowa, bo leje
Stary 2014-12-11, 17:15   #3623
kajaccn
Rozeznanie

Ja jeszcze prezentów nie mam ale już z moim postanowione, że w pewnym sklepie internetowym m.in z książkami ma sobie za określoną sumę coś wybrać, książek nam nigdy za wiele Prezent dla mne już dziś doszedł Bony podarunkowe są też ok, mama mojego faceta to taka troche sknera i wszystko-wiedząca i jej dogodzić to masakra więc zawsze dostaje bon. Myślę, że ciuchy też są ok, my też jak nie wiadomo co to ciuchy sobie prezentujemy
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-11, 20:19   #3624
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Hej Czy można dołączyć?
W lutym przeprowadzamy się do Niemiec, do Schramberg. Mam 26 lat, jestem mamą dwóch chłopców - 2 letniego Adasia i 6 miesięcznego Olka
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 04:51   #3625
kajaccn
Rozeznanie

Witamy i życzę powodzenia
Ehh dziś mam poranną zmianę, wieje u nas, że pewnie mi głowę po drodze urwie wczoraj grad i wiatr, drzewa poprzewracało :/
Miłego dnia
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 07:44   #3626
emenyx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kajaccn Pokaż wiadomość
Witamy i życzę powodzenia
Ehh dziś mam poranną zmianę, wieje u nas, że pewnie mi głowę po drodze urwie wczoraj grad i wiatr, drzewa poprzewracało :/
Miłego dnia
1) u nas wieje od trzech dni.. ale na Polnocy to normalka.
2) Wczoraj spadlo w Kiel troche sniegu ale tylko w niektorych czesciach miasta, bo jak jechalam po pracy autobusem, to gdzieniegdzie lezal, a w innych dzielnicach zupelnie NIC

3) dzis piateczek, piatunio. O 15 Uhr uciekam z pracy, potem miasto, Weihnachstmarkt

4) Wczoraj zamowilam sobie na amazonie ksiazke "Radzka radzi, tobie dobrze w tym". Strasznie drogie te przesylki do Niemiec zwykle klsiazki sciagam na Kindle, ale poradniki z ladnymi zdjeciami lepiej miec w papierowej formie.
Dziewczyny co czytacie aktualnie?
ja zaczelam sie ostatnio interesowac Minimalizmem
Przeczytalam "minimalizm po polsku"- Anny Mularczyk MAyer
a teraz czytam "Sztuke prostoty" Dominique Loreau.
Ciekawe tematy sa poruszane.

Edytowane przez emenyx
Czas edycji: 2014-12-12 o 07:45
Stary 2014-12-12, 09:29   #3627
Marei
Zakorzenienie

Właśnie jestem w trakcie minimalizmu po polsku całkiem ciekawa książka

Miłego piątku )
Stary 2014-12-12, 14:34   #3628
Chardon
Zadomowienie

Berenika hej

Ja zawsze bardzo lubiłam słodkie wino (obojętni czy "normalne" czy grzańca). A ostatnio na jarmarku TŻ mi zafundował Eierpunsch i to było najlepsze co do tej pory piłam!

I jeszcze się Wam pochwalę, że po nowym roku się przeprowadzamy do Worms Znaleźliśmy tańsze mieszkanie, a większe niż to, w którym teraz mieszkamy. No i przynajmniej będziemy mieszkać w mieście, a ja będę miała lepszy dojazd na Integrationskurs, bo właśnie w Worms robię.
Stary 2014-12-12, 17:06   #3629
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a
Konto usunięte

Czy ktoś mógłby mi po krótce opisać, jak to tam wygląda życie? Sprawa lekarzy, szpitali, kursów niemieckiego, itp...
7436419bdde6dac9254d6bd67d9526de215a6d26_5f3c5dac4904a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 17:33   #3630
Chardon
Zadomowienie

Berenika ja mogę o kursie integracyjnym, bo to akurat mam na świeżo - zaczynam w połowie stycznia.
1. Poszłam z TŻtem do VHS (Volkshochschule) i zapytaliśmy o najbliższy kurs integracyjny. Bardzo miła pani udzieliła nam wszystkich informacji i kazała się umówić do innej pani na test poziomujący dla mnie.
2. Przy okazji testu (zaczynam od drugiego modułu) wypełnialiśmy dokumenty, w tym pismo do urzędu ds. cudzoziemców, żeby kurs kosztował mnie trochę ponad 1 euro za godzinę (1,20? 1,10? nie pamiętam dokładnie). Teoretycznie powinno się ten papierek załatwiać samemu, wysyłając pocztą dokumenty do tego urzędu, ale w większości VHS załatwiają to za Ciebie (już w prywatnych szkołach językowych może być różnie, mogą nie chcieć pomagać z dokumentami).
3. Z racji tego, że ja nie pracowałam i mieliśmy niskie dochody, dostaliśmy świadczenia z JobCenter i po zaniesieniu decyzji do VHS kurs będę mieć za darmo.

Jakbyś miała więcej pytań, ale coś dziwnie wytłumaczyłam to dwaj na pw

A przy okazji - dzisiaj byliśmy w JobCenter zgłosić, że się przeprowadzamy (w zasadzie 3 km dalej, ale to już inny land więc musimy mieć "pozwolenie" żeby dalej pobierać świadczenia). Pani na nas patrzy za zdziwieniem i pyta: "ale po co się przeprowadzacie?". TŻ jej mówi, że przecież dostaliśmy od nich informację, że obecne mieszkanie jest za drogie, biorąc pod uwagę, że jesteśmy we dwójkę i powinniśmy płacić max 310 Kaltemiete miesięcznie więc chcemy to zmienić, bo po co mają nam płacić miesięcznie więcej niż trzeba, skoro akurat te koszty da się łatwo zredukować? Pani długo zbierała zęby z podłogi i stwierdziła jak wychodziliśmy, że dobrze rokujemy na przyszłość :P
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości