![]() |
#3601 |
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY
SMV Piękne gumeczki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dziś na zakupach spotkałam moją rodzinke mamę i tate ze siostrą... tata wypytywał mnie o ceny aparatu i jak to wygląda od strony finansowej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3602 |
Raczkowanie
|
Ponieważ łagodzą ból... Jak ja miałam wyrywane ząbki, to mi dentystka poleciła zjeść sobie porządną porcję lodów i zadziałało kojąco... W sumie to nic innego nie byłam w stanie przełknąć...
![]()
![]() |
#3603 |
Zakorzenienie
|
Djanko serdeczne dzieki
![]() ![]() jest mi strasznie ciezko, tak sei wydaje ze nie uniwersytet to lajt a tu knut:P nauki mam mnóstwo strasznie wyamgają, ogolnie wmim regionie moja 'uczelnia' ma dobra renomę ![]() raz jeszcze dzięki Djanko! ![]() ![]() ![]()
#3604 |
Zadomowienie
|
tia, SMV o uczelni to akurat wiedziałam, bo już raz o tym pisałaś, tylko o miasto pytałam
![]() ![]() A co do prostowania sie ząbków, to ja też tak miałam, że wydawało mi się iż odrazu widać zmiany, i wciąż podekscytowana TŻ-ta tym męczyłam, ale faktycznie 2L wyprostowała się w ciągu chyba 2 tygodni i codzień postępy było bardziej widać ![]()
#3605 |
Raczkowanie
|
![]() ![]()
![]() |
#3606 |
Zakorzenienie
|
nie boli mnie nic ... tylko smichowo spuchlam i mam dyskomfort w buzi ale to da sie przezyc .. naprawde myslalam ze bedzie duzo gorzej ..... nie moge za szeroko buzi otwierac
|
![]() ![]() |
![]() |
#3607 |
Zakorzenienie
|
heh no to ja w sandomierzu sie ucze
![]() co do zgryzu to nie mam pojecia;}
![]() |
#3608 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() btw... życzę wszystkim powodzenia na sesji ![]() ![]()
![]() |
#3609 |
Zakorzenienie
|
co do stresu to bym tu mogla zakwestionowac. u mnie jest przestresowo...niby wykladowcy spoko ale stres jest mimo wszystko.
bu mam caly policzek podrapany i bli od drucika...kleje ale co chwila odklejam bo zeby myje. czy moj policzek sie przyzwyczai do tego obdrapania? i rowniez zycze powodzenia na sesji! ![]()
#3610 | |
Kokon pro
|
Cytat:
jak cie boli od druta to moze masz przydlugi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3611 |
Raczkowanie
|
btw. czy któraś piaskowała podczas noszenia aparatu? jeśli tak, czy czy z własnego widzi mi się czy z polecnia orto?[/quote]
ja piaskowalam i wygladaja jak nowe a byly juz troche "przykurzone" ![]() z wlasnego widzi mi się |
![]() ![]() |
![]() |
#3612 |
Wtajemniczenie
|
Mam do Was drogie Wizażanki pytanie. Mam uzębienie nie do końca stałe tj. został mi jeden mleczny ząb który i tak jest do wyrwania. Myślicie, że kwalifikuje się do aparatu stałego czy ruchomego ? Z góry dzięki za odpowiedź
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3613 | |
Kokon pro
|
Cytat:
aby zalozyc staly druciak trzeba miec wszystkie stale zeby, a ruchomy raczej nie przynosi jakichs super efektow(raczej prawie zadne zalezy od wady) leczenie jest bardzo dlugie i przewaznie konczy sie i tak zalozeniem stalego ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3614 |
Przyczajenie
|
oto moje ząbki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3615 |
Raczkowanie
|
a czy ktos ma aparat szafirowy z kolorowymi gumkami i moglby wkleic fotke?
ja mam szafirowy i przezroczyste gumki no i wszystko pije przez rurke zeby sie nie barwily, nawet kawe i wino w knajpce ![]() myslalam o czerwinych ale nie widzialam takich, wklejcie jak macie jakies foty |
![]() ![]() |
![]() |
#3616 |
Raczkowanie
|
olenka888 hehe słit gumeczki
![]() Kurcze... nie wiem jakie ja mam wziąć na następnej wizycie... Jak myślicie: w jakich gumkach ząbki wyglądają na najbardziej białe?
![]() |
#3617 |
Rozeznanie
|
hejka
Ja cały czas zastanawiam się czy wybrać aparat porcelanowy czy metalowy? Jak uważacie czy jest sens wydawać kaske na porcelane? Czy taki aparat jest naprawdę mniej widoczny? A może zrobic jeden łuk taki a jeden taki? Dziewczyny doradzcie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Niestety nie mam żadnych fotek z porcelanką...
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
Raczkowanie
|
Ja mam szafirowy aparat bo na moich nie najpiękniejszych zębach nie ładnie wyglądalby metalowy.
Ten szafirowy też trochę widac ale dużo mniej i jak są krzywe albo żółtawe zeby to chyba jest lepszy. Wydaje mi sie ze do metalowego trzeba miec naprawde ladne zabki ale tak jak mowicie generalnie kazdemu co innego sie podoba. moj wyglada tak, chce jeszcze sprawdzic jak wygladaly by kolorowe (czerwone) gumki |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3620 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3621 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3623 |
Kokon pro
|
a ja ide w srode do orto i stwierdzialam ze biore kolorowe gumki kazda inna
![]() a co do ruchomego to mozna nim prostowac zeby ale raczej w placzyznie przod tyl, a nie mozna poprzekrecac zebow w jaka chcesz strone i przy skopmlikowanych wadach w ogole sie to nie sprawdza. zreszta trzeba go nosic najlepiej non stop a rzadko kto a raczje prawie nikt nosi ruchomy do szkoly czy gdy idzie na impreze wiec wg mnie to strata czasu i pieniedzy |
![]() ![]() |
![]() |
#3624 |
Zakorzenienie
|
mi sie bardziej podoba metal nie wiem jakos tak fajniej wyglada, to co ze sie rzuca w oczy
![]() no ale to faktycznie kwestia gusu ![]() ![]() ![]() kasiek u ciebie sachol kostzuje ok 10 zł? jej...ja kupowałam za 3 zł u mnie w aptece ![]() ![]() ![]() ![]() ale jesc nadal nie bradzo jem...rozwalam jedzenie na podniebieniu jezykiem;P kochani wiecie co wczoraj zauwazylam? moja dwójka dolna mi sie rusza !!!!;(( i to nie jest raczej zludznei optyczne ona sie serio rusza...juz jakies 3 lata temu zauwazylamsie tam samo sie ruszala..w sumie to nie wiem czemu chyba od gryzienia np skórek po chlebie lub co..eh ![]() ![]()
#3625 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się odnośnie ruchomego! Sama miałam go kiedyś i nie dość, że totalnie nie pomógł to jeszcze uwierał mnie, był nieprzyjemny w użytkowaniu, zapominałam o nim... Ech porażka! Wyrzucone pieniądze moim zdaniem...
![]() ![]() |
![]() |
#3626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja jedynka wtedy naprostowała sie ale po zakonczeniu nosenia zeby wrocily na swoja pozyjce, potem ósemki mi wyrosły ot i sie wsio potłoczyło. a jak widze ze te biedne 7,8 latki siedze w poczekalni z tymi kolorowymi podeleczkami mysle sobie: i tak bedziecie nosic stały.. swoja droga rodzice teraz chyba zaczeli byc bardziej uwazni co do wygladu zebów u dziecka...5 latek u ortodonty?..łał ![]() ja bylam 1 raz jak mialam wlasnie 14 lat czyli cale 7 latek temu:P huhu..
![]() |
#3627 | |
Kokon pro
|
Cytat:
no u mnie sachol kosztuje jakies 7-8 zl ;] rob sobie fotki co miesiac nawet jak sa sredniej jakosci ja tak mam i naprawde widac efekty ![]() hehe spokojnie jak nie masz paradontozy to mozesz miec aparat ![]() ![]() SMV jak sie takiego dzieciaczka dorwie i przypilnuje zeby nosil aparat to moze pomoc bo czesto te wady to zbyt wysuniete zeby od ssania i to mozna naprawic, gdy dzieci sa stosunkowe male i w fazie wzrostu u starszakow to sie raczej mija z celem :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3628 |
Zadomowienie
|
A ja mam aparacik od piątku
![]() Jak narazie tylko na górze. Na dół będę miała po wakacjach ![]() Jak narazie to ząbki bolą bardzo jak coś jem... Dziś np. musiałam jeść zmiksowany bigos ![]() Tak się zastanawiam... Jak ja w szkole wytrzymam bez jedzenia. Bo ja jestem strrrraszny żarłok. I po takich 8 lekcjach to padne całkiem. Poza tym nawet jak już dam radę zjeść jakąś kanapkę w szkole to gdzie ja zęby umyję?? Bo tak publicznie w łazience to głupio trochę :P Jak Wy sobie radzicie z jedzeniem w szkole?? (jeśli tu już gdzieś o tym była mowa to przepraszam... ale przeszukanie 121-stronicowego wątku jest jak mission-impossible ![]() A i czy dbacie tak pedantycznie o higienę zębów? Tzn. myjecie zęby nawet po zjedzeniu loda czy kawałka czekolady?? Czy wystarczy wypłukać tylko zęby?? ;> Mogę jeszcze dodać, że mam turkusowe gumeczki xD A następnym razem zamierzam wziąć zielone ![]() ![]()
#3629 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Po lodzie, jak nie mam warunków, to nie myję i wcale mi to nie przeszkadza. Czekolady nie jem, ale chyba umyłabym szybciutko, bo miałabym czarne ząbki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3630 |
Zadomowienie
|
Hmmm...a gumę można żuć w aparacie?? Bo ortodontka mi mówiła, że nie
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.