![]() |
#3601 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze książkowe grzechy - cz. IV
Cytat:
Ja jestem i książkowa i filmowa ![]()
![]() |
#3602 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Jeśli już coś oglądam, to jest jakiś film z córą, by wspólnie spędzić wieczór.
![]() |
#3603 |
სამართალი
|
Też jestem niefilmowa. Kino mnie jakoś nie pociąga, kiedyś, w czasach studenckich oglądałam sporo, teraz film mnie nuży, więc raczej od wielkiego dzwonu.
Zamierzałam na zwolnieniu obejrzeć trochę z bogatej kolekcji filmowej mojego męża ale zwolnienie się kończy, a ja nie obejrzałam nic. Wolę poczytać. No i oczywiście nigdy nie oglądam filmu przed przeczytaniem książki, bo później w trakcie czytania nie potrafię pozbyć się z głowy filmowej wizji. Zasadę złamałam dwa razy - w przypadku "Atlasu chmur", co akurat nie było dla mnie wielkim problemem i w przypadku "Mężczyzn, którzy nienawidzą kobiet" i to był błąd, bo w mojej wyobraźni bohaterowie już na zawsze maja twarze aktorów. |
![]() ![]() |
![]() |
#3604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Część filmów opartych na książkach rozczarowuję pod tym względem, że zmiany wprowadzone przez filmowców do fabuły mi się z reguły nie podobają i często wręcz wypaczają sens opowieści, np. ostatnio w serialu Got ![]() Ale masz rację często film nie dorównuje książce.
![]() |
#3605 |
Zaczytanie
|
Bardzo mi przykro ostatnio. Stwierdziłam, że z końcem roku skończę parę zaczętych jakiś czas temu książek w tym "Światło, którego nie widać" i usiadłam do niego wczoraj wieczorem i zmuszałam się żeby przeczytać każdą kolejną stronę (jestem teraz nieco przed połową na 250 s). Ta książka ma same świetne opinie, ochy i achy, a mnie zwyczajnie nuży.. A gwoździem do trumny jest narracja trzecioosobowa w czasie teraźniejszym. Nie znoszę
![]() ![]() ![]() I bardzo mi spowalnia czytanie innych książek, ale chcę to skończyć w grudniu,, więc jakoś się postaram przemęczyć. Gdyby to była wypożyczona książka to bym się nie trudziła tylko oddała komuś albo do biblioteki, a tak pieniądze zostały wydane.
![]() |
#3606 | |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się Lukarids, że Światło, którego nie widać jest troszeczkę przechwaloną książką, dla mnie nie była zła, ale i nierewelacyjna. Szczerze mówiąc po powieści nagrodzonej Pulitzerem spodziewałam się czegoś więcej. Mnie najbardziej raziły błędy co do faktów historycznych, niewielu co prawda, ale jednak i miejscami (niezrozumiała) krytyka partyzantów, a przedstawianie niemieckich żołnierzy jako pokrzywdzonych przez los. No jednak historia mówi coś innego... owszem ofiary były po obu stronach, ale wydźwięk powinien być nieco inny. Biorąc pod uwagę co działo się choćby na naszych ziemiach...
EDIT: muszę jeszcze dodać, że ja szybko tą książkę przeczytałam, a losy Marie Laure mnie wciągnęły, są mocne i ciekawe momenty w tej powieści, ale i miejscami nużące. Kilka interesujących, moim zdaniem, wątków autor nie wykorzystał np. przejmowania dóbr kultury. Trochę spłycona historia, ale całościowo oceniam jako dobrą książkę, choć nie pozbawioną wad. Mimo wszystko chyba bardziej dla młodszego czytelnika. Ale zakupu nie żałuję. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Na Znaku myślę, że będą jeszcze jakieś dobre promocje może wtedy się zdecyduję.
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2015-12-07 o 13:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3607 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przydałby się kod na drugą książkę za grosz. ![]() Te ze Znaku mają taką zaletę, że nie zajmują wiele miejsca. Ale te z Grega, których niestety nawet nie ma są śliczniutkie. ![]() ![]() I tak masz dobrze, że jednak w domu macie, bo u mnie to żadnej (za wyjątkiem Romeo i Julii, Hamleta i Makbeta, bo były lekturami). Romeo i Julia to moje wydanie jest tłumaczenia Paszkowskiego, on chyba też jest dobry. Mi odpowiada bo bez problemu zrozumiałam tą książkę mimo, że pisana wierszem, inne tego typu mnie nie przekonały do siebie. ![]()
![]() |
#3608 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książek w takich okładkach mam ponad 20 sztuk, bo zawsze dostawałam je w podstawówce/gimnazjum z okazji wszelakich ![]() Cytat:
![]() Ale jak przeczytam książkę, to zazwyczaj nie obejrzę już filmu, a jak obejrzę film, to nie sięgnę po książkę.
![]() ![]() |
![]() |
#3609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pamiętam już w czyim tłumaczeniu są egzemplarze w moim domu rodzinnym. Co do kodu do Znaku to na wątku modowym znalazłam taki: Wszystkie książki i gry 40% taniej! Kod rabatowy: SlowFashion http://www.znak.com.pl/SlowFashion nie wiem czy nadal i do kiedy działa ![]()
![]() |
#3610 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#3611 |
Zakorzenienie
|
Pink Vanille, "Still Alice" oglądałam już dawno i nie byłam specjalnie zachwycona
![]() Ogólnie to jestem filmowa bardzo - choć na pewno mniej niż bym chciała (praca ![]() ![]() Obawiam się, że mi się też "Światło" nie spodoba i tak leży i czeka na swoją kolej ![]()
![]() |
#3612 |
Gang Iren
|
Naomi zgadzam się w sumie, chociaż nie do końca. No bo jeśli filmy to może też i malarstwo chociaż trochę, no i rzeźba, teatr, opera, najważniejsze wydarzenia w kraju i na świecie, i też sportem należałoby się nieco zainteresować. Sporo tego jest tak naprawdę.
Ale takie ważne filmy i reżyserów, to ja raczej znam.
#3613 | |||
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
Film jednak nie oddaje tych ogromnych emocji, strachu, bezsilności... Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
![]() |
#3614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zdaję sobie sprawę, że o malarstwie wiem zbyt mało, ale cóż... To byłoby nie fair wobec innych być aż tak idealną ![]() ![]()
![]() |
#3615 | |
Irenosława Pierwsza
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3616 | |
სამართალი
|
Cytat:
Pomijam tu kwestie oczywiste, znajomość kanonu, najważniejszych dzieł, nazwisk, nawiązań, oczywiście ogólne obycie w kulturze sztuce. Chodziło mi raczej o to, że trudno dogłębnie interesować się wieloma rzeczami, a i upodobania są różne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3618 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tak trochę odchodząc od beletrystyki, czytałyście książki Górskiego z cyklu "Masa..."?
![]() ![]() |
![]() |
#3619 |
სამართალი
|
Naomi, rozumiem i zgadzam się z Tobą, że brak pewnej podstawowej wiedzy, choćby z zakresu filmu (lub innych dziedzin), szczególnie u osób wykształconych jest co najmniej dziwny
![]() Chciałam tylko doprecyzować o co mi chodziło. Tak na marginesie, zauważyłam, że o wiele mniej nieporozumień zdarza mi się w dyskusjach "na żywo" niż pisanych. Okazuje się, że intonacja zdań, ton głosu, mimika bardzo ułatwiają porozumienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3620 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3621 |
Rozeznanie
|
Dla mnie Still Alice, zarówno w wersji filmowej jak i książkowej dawało radę. Lubię takie przejmujące historie i zawsze odbieram je bardzo osobiście. Łatwo się angażuję. Trochę postać męża Alice mnie rozczarowała, ale i tak polecam.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3622 |
Zakorzenienie
|
Jasne, komunikacja niewerbalna odgrywa większą rolę w przekazie niż same słowa.
![]() |
#3623 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja tak miałam z Sekretnym życiem pszczół. Same ochy i achy nad tą książką a mnie potwornie znużyła. Jestem tu rzadko żeby nie kusiłp bo staram się najpierw przeczytać to co mam na półkach ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3624 | |||
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Wami, że powinno się być zorientowanym o szeroko rozumianej kulturze. Jeśli chodzi o filmy to rocznie wychodzi tylko kilka filmów, które szczerze można by zakwalifikować do kategorii "trzeba znać" i z roku, na rok takich filmów jest coraz mniej.
Uwielbiam teatr, ale niestety coraz rzadziej udaje mi się pójść na ciekawą sztukę, z różnych względów. Malarstwem zawsze się mocno interesowałam, szkoła plastyczna była w moich poważnych planach, a ostatnio też (z brak czasu) bardzo zaniedbałam to zainteresowanie. W wolnych chwilach w pierwszej kolejności sięgam po książkę ![]() Widzę dziewczyny, że coraz więcej z was żałuję, że kupiło Światło, którego nie widać, a ja sięgnęłam po tą książkę pod wpływem tego wątku ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Co do męża to i mnie rozczarowała jego postawa, tak jak i starszej córki. Jedynie młodsza córka grana przez Stewart nie zawiodła. Cytat:
Pewnie książka jest mocniejsza, ale w moim odczuciu film oddał te emocje - przynajmniej ja je czułam - strach, bezsilność, rozczarowanie, ale i do pewnego momentu chęć walki.Dla mnie film płaski nie był, wywoływał emocje. Oglądałam w towarzystwie i nie tylko na mnie tak zadziałał.
Edytowane przez PinkVanille Czas edycji: 2015-12-08 o 16:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3625 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3626 |
Zakorzenienie
|
Ja wczoraj zaczęłam i przeczytałam od razu połowę "Masa o kobietach polskiej mafii". Tyle w temacie:
![]()
![]() |
#3627 | |
Zaczytanie
|
Cytat:
Ja za to dziś połknęłam 1/5 Obcej D. Gabbaldon - czyta się naprawdę szybko i powoli muszę się rozglądać za tomem 2 i 3, bo 4 mam ![]() Oooo w końcu wysłałi moje szalone zamówienie ze Znaku, razem te książki w cenie regularnej kosztują ponad 100 zł ![]()
Francis Scott Fitzgerald – Wielki Gatsby Edytowane przez Lukardis Czas edycji: 2015-12-08 o 17:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przypomniałaś mi - teatr to też moja miłość ![]() ![]()
![]() |
#3629 |
Zakorzenienie
|
Światło... podobało się co najmniej dwóm osobom - mnie i mojemu mężowi
![]() poleciłam też tę książkę siostrze męża - polonistce, ale po Waszych druzgocących recenzjach, to nie wiem czy dobrze zrobiłam ![]() dla teścia na urodziny kliknęłam Rzym Hughesa - lubi historię, ostatnio był z teściową we Włoszech (jak na domatora, który zamiast na urlop jechać, woli na działce domek rozbudować, sprawiał wrażenie zachwyconego), więc mam nadzieję, że prezent okaże się trafiony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3630 | |
Zaczytanie
|
Cytat:
Ale to tylko moje zdanie, każdy powinien sobie sam wyrobić opinię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.