Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-05-16, 12:28   #3601
Terha
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

Jakoś nie uważam, że nieznajomość wielkiej czwórki to wstyd. Dla kogoś kto całe życie pracuje w edukacji i o korporacjach nie ma zielonego pojęcia to nic wstydliwego. Zwłaszcza, że nie widziałam w mieście nigdzie żadnej z tych nazw, a w reklamach też się nie pojawiają.
Równie dobrze ja mogłabym rzucić jakieś hasło z mojej działki i dziwić się, że ktoś tego nie wie.

Cytat:
Napisane przez tamtaglista Pokaż wiadomość
Terha wydaje mi się że siè nauczę tylko potrzebuję kogoś na kilka godzin by fonetykę złapać - po jednej rozmowie z dziewczynką umiem się przedstawić i powiedziec ile mam lat i zapytać o to samo. Ale materiałów w sieci nie ma wz tak duzo a zasady sa dla mnie dzikie moj mozg się jara tym językiem, to już coś
Powodzenia .
Cytat:
Napisane przez rise_against Pokaż wiadomość
Znam osoby które pracują po 10-15 lat w jednej korporacji, ba! Na jednym stanowisku. Nie każdy musi się wspinać po drabinie, nie każdemu chce się zmieniać pracę. Z drugiej strony są osoby radykalne, takie jak ja - co 1,5 roku zmiana. Dzięki temu w wieku 28 lat zarabiam prawie tyle co mój ojciec, specjalista w zakładzie z ogromnym doświadczeniem zarabiał przez całe życie, albo zarabiam więcej niż moja teściowa (nauczycielka swoją drogą z 20-letnim doświadczeniem), jej syn i mąż (on jest na rencie) razem wzięci. Każdy ma inny temperament i inne priorytety. Często piszesz w wątku o tym, że nie lubisz zmian i niespodzianek. Moje życie zawodowe to jedna wielka niespodzianka
No i zazdroszczę ludziom takim jak Ty, że mają odwagę zaryzykować. Ale tylko tego. Bo już "terminów na wczoraj" już nie.

Grunt, żeby każdy robił to co lubi i żeby kasa była przynajmniej do zniesienia. W końcu nie każdy musi zarabiać miliony.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 13:27   #3602
_czarny_kot
Zakorzenienie

Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

Ale big 4 to tak potężne i znane na całym świecie spółki, że nie trzeba być z branży żeby je znać.
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 14:15   #3603
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość
Ale big 4 to tak potężne i znane na całym świecie spółki, że nie trzeba być z branży żeby je znać.
Ale po prostu można ich nie znać. Nie widzę w tym niczego dziwnego. Tak samo jak nie każdy wymieni pięć największych firm budowlanych/farmaceutycznych/odzieżowych na świecie/w Polsce. Ani nawet największych firm w ogóle Jedyne co to można już po prostu wygooglać po przeczytaniu określenia.

Poza tym nie łudźmy się, Big4 jest w Polsce bo tu mają stosunkowo tanich pracowników od których wymagają znajomości języków. Wszystko im jedno czy są w Polsce, na Ukrainie czy w Indiach dopóki pracownicy te języki znają - a znać muszą bo inaczej ich nie przyjmą. Jak Polska będzie za droga to żaden problem żeby ograniczyć zatrudnienie w polskich oddziałach lub nawet zwinąć stąd interes.
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 14:21   #3604
semantique
Zadomowienie

Cytat:

Mam koleżankę z taką znajomością języków jak Ty i jest nauczycielką w LO. Zmarnowany potencjał, jest taka mądra... ale ona to kocha
Dlaczego zmarnowany potencjał? Skoro dziewczyna się w tym spełnia to powinna w imię nie wiem czego na siłę pracować w korpo? Jasne, wyślijmy wszystkich dobrych filologów do korpo, a w szkołach zatrudnijmy najlepiej takich po kursie wieczorowym, w końcu to i tak marnowanie czasu. A potem jest lament nad stanem edukacji.
Stary 2016-05-16, 14:37   #3605
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Krolowa Julianna Pokaż wiadomość
Ale po prostu można ich nie znać. Nie widzę w tym niczego dziwnego. Tak samo jak nie każdy wymieni pięć największych firm budowlanych/farmaceutycznych/odzieżowych na świecie/w Polsce. Ani nawet największych firm w ogóle Jedyne co to można już po prostu wygooglać po przeczytaniu określenia.

Poza tym nie łudźmy się, Big4 jest w Polsce bo tu mają stosunkowo tanich pracowników od których wymagają znajomości języków. Wszystko im jedno czy są w Polsce, na Ukrainie czy w Indiach dopóki pracownicy te języki znają - a znać muszą bo inaczej ich nie przyjmą. Jak Polska będzie za droga to żaden problem żeby ograniczyć zatrudnienie w polskich oddziałach lub nawet zwinąć stąd interes.
zgadzam się.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 15:09   #3606
katamiodu
katamiodu

Cytat:
Zgadzam się. Często slysze od ludzi, że nie wiedzą nic na temat wielkiej4. Co nie zmienia faktu, że nie można pomniejszać ich zasług i wplywu. Nie do końca jest tak jak napisałaś. Myślę, że wystarczy spojrzeć na proces rekrutacyjny i zmienisz zdanie
katamiodu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 15:19   #3607
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez katamiodu Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Często slysze od ludzi, że nie wiedzą nic na temat wielkiej4. Co nie zmienia faktu, że nie można pomniejszać ich zasług i wplywu. Nie do końca jest tak jak napisałaś. Myślę, że wystarczy spojrzeć na proces rekrutacyjny i zmienisz zdanie
Nie pomniejszam ich zasług i wpływu Rekrutacja tam mnie w tej chwili nie interesuje ale mając korporacyjne doświadczenie wiem że taka praca ma sporo zalet. Tyle że dużo jeszcze zależy od polskiego wydania bo to może sporo tych zalet przekreślić
Stary 2016-05-16, 15:29   #3608
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Dlaczego zmarnowany potencjał? Skoro dziewczyna się w tym spełnia to powinna w imię nie wiem czego na siłę pracować w korpo? Jasne, wyślijmy wszystkich dobrych filologów do korpo, a w szkołach zatrudnijmy najlepiej takich po kursie wieczorowym, w końcu to i tak marnowanie czasu. A potem jest lament nad stanem edukacji.
To był ŻART Uważam że jest za mądra i za dobra na szkołę, ale ta szkoła to w sumie jedna z najlepszych w kraju a nie zwykła rejonówka, więc nie jest tak źle. Pamiętam ją na studiach, od zawsze zresztą miała pedagogiczny zew

Cytat:

Chyba pomyliłaś big4 z SCC i tego typu sektorem usług? Polska jest fajnym i ważnym rynkiem, bardzo się cieszę, że coraz więcej firm, tak jak moja, chce mieć swoich specjalistów w naszym kraju

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość

To tak jak nie wiem, jest dyskusja w tv (którego nie mam, siedziałam ostatnio u mojej kosmetyczki i tvn24 leciało w tle) i rozmawiałyśmy o ratingu, bo akurat był program na ten temat. Jasne że ktoś może nie wiedzieć co to jest S&P albo Moody's, ale żeby się tym chwalić? Od nauczyciela wymaga się wiedzy powszechnej podobno

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
No i zazdroszczę ludziom takim jak Ty, że mają odwagę zaryzykować. Ale tylko tego. Bo już "terminów na wczoraj" już nie.

Grunt, żeby każdy robił to co lubi i żeby kasa była przynajmniej do zniesienia. W końcu nie każdy musi zarabiać miliony.
System mamy taki, że niestety dużo zarabia niewiele osób, wystarczy popatrzeć na mediany zarobków. Gdyby ludzie myśleli tylko o zarobkach ziemia szybko by się wyludniła

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2016-05-16 o 15:31
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 16:00   #3609
Alillah
Raczkowanie

Cytat:
To był ŻART Uważam że jest za mądra i za dobra na szkołę, ale ta szkoła to w sumie jedna z najlepszych w kraju a nie zwykła rejonówka, więc nie jest tak źle. Pamiętam ją na studiach, od zawsze zresztą miała pedagogiczny zew

Chyba pomyliłaś big4 z SCC i tego typu sektorem usług? Polska jest fajnym i ważnym rynkiem, bardzo się cieszę, że coraz więcej firm, tak jak moja, chce mieć swoich specjalistów w naszym kraju)
A propos nauczycieli, to ja sie juz nie szczypie z delikatnoscia zeby czasem jakiej nauczycielki nie urazic, bo ze mna nikt sie jak z jajkiem nie obchodzil, a wrecz jak odchodzilam ze szkoly spotkalam sie z naprawde przykrymi komenarzami kolezanek, ze postanowilam zostac korpo szczurem, ze jestem tania sila robocza (tak jakby one nie byly 3 razy tansza), ze co zrobie jak korporacji przeniosa mi do Indii.
Jak dotad moja korporacjia swietnie sie miewa, nawet awansowac zdazylam, a tymczasem dwie z moich kolezanek nauczycielek zostaly bez etatu bo malo dzieci, oszczednosci, lacza oddzialy etc.
Niemniej jednak jak pozwole sobie na ostrzejszy komentarz to placz i foch, a jak one pytaja czy mamy czas zmienic pampersa w korpo (wtf???) to jest cacy. Takze aby nie burzyc wizji swiata w realu juz z takimi osobami nie rozmawiam i wywnetrzam sie na forum, wiec wybaczcie
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 17:29   #3610
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne że ktoś może nie wiedzieć co to jest S&P albo Moody's, ale żeby się tym chwalić?
Proszę cię... Nie przesądza. Przecież się nie chwaliła. Usłyszała pierwszy raz, nie skojarzyla to się od razu zapytała. Nie widzę w tym nic złego.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2016-05-16, 19:58   #3611
CptCook
Zakorzenienie

Ja uważam ze jesli ktos nie zna czwórki to znaczy ze prowadzi szczęśliwe życie i pozazdrościć . Gdyż zapewne nikt ze znajomych nie meczy sie w tych beznadziejnych molochach które ludzi maja za nic .

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 20:02   #3612
20160901857
Konto usunięte

Ja tam lubię swoją korpe i chyba nie będę jej na razie zmieniać.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 20:17   #3613
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
Ja uważam ze jesli ktos nie zna czwórki to znaczy ze prowadzi szczęśliwe życie i pozazdrościć . Gdyż zapewne nikt ze znajomych nie meczy sie w tych beznadziejnych molochach które ludzi maja za nic .
Ja bym po prostu stwierdziła, że się tym nie interesuje, po co dorabiać ideologię Nie każda korpo to krwiopijcy i wyzyskiwacze.
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 21:32   #3614
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne że ktoś może nie wiedzieć co to jest S&P albo Moody's, ale żeby się tym chwalić? Od nauczyciela wymaga się wiedzy powszechnej podobno
Jeśli o to Ci chodzi, to nie zamierzam sobie strzelić w łeb, że czegoś nie wiem. EOT.

Stary 2016-05-16, 21:49   #3615
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
Jeśli o to Ci chodzi, to nie zamierzam sobie strzelić w łeb, że czegoś nie wiem. EOT.
Terha też tego nie wiem, a bzdurą jest dla mnie zaliczanie tego do wiedzy powszechnej - znanie na pamięć kilku korponazw jest raczej wiedzą bezużyteczną.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-16, 22:13   #3616
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Terha też tego nie wiem, a bzdurą jest dla mnie zaliczanie tego do wiedzy powszechnej - znanie na pamięć kilku korponazw jest raczej wiedzą bezużyteczną.

Dlatego nie ciągnę dalej tematu .

Stary 2016-05-17, 08:11   #3617
nurek119
Zakorzenienie

Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III

Cytat:
Ja przepracowałam duże korpo gdzie wszystko było ustrukturyzowane, ale stres i mobbing były niesamowite. Teraz pracuję w międzynarodowej firmie, ale wywodzącej się z kultury startupowej. Jest dużo fajniej, ale wyzwania są takie, że połowa ludzi by nie dała rady. Jestem szefową reklamy, ale zajmuję się tłumaczeniami, pr, organizacją eventów, piszę artykuły, negocjuję np nowe biuro, piszę wzory e-maili i pomagam dzialowi sprzedaży jeżdżę na spotkania, a wszystko na ostatnią chwilę. Do tego latam sobie tu i tam za granicę. Nie da się niczego zaplanować. Ale i tak to kocham!

Mój mąż teraz zaczął nową pracę i ma podobnie - wraca zadowolony, ale wymęczony i nie ukrywam, że ostatnio nasze życie po pracy istnieje w weekendy, bo w tygodniu zwyczajnie organizm nie daje rady. Dla kogoś ważne jest jedzenie razem obiadu i wracanie o tej samej porze (też bym chciała zresztą ), dla nas to rozwój zawodowy, odpowiedzialność i świetna kasa.

D

Ale Ci zazdroszczę tego na juz i na wczoraj
Mam 25 i tez juz pewne zmiany pracy za mną, zawsze oczywiście za lepsza kasę ale 2 miesiące temu zmieniłam prace i jestem bardzo zadowolona tylko jest mi tu trochę nudno robie co mam robic na wszystko jest czas
Chyba po prostu brakuje mi adrenaliny

Edytowane przez nurek119
Czas edycji: 2016-05-17 o 08:19
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 09:03   #3618
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Ja też musiałam wygooglać co to wielka czwórka kilka nazw wydało mi się znajomych. I tyle.

Niestety muszę zmienić swoją opinie Ideabanku. Na gorszą.

Wczoraj zadzwonił do mnie pan z super hiper oferta produktu, który niby wcześniej był tylko dla pracowników, a teraz niby też dla stałych klientów.

Niestety ale nierzetelnie przedstawił ofertę. Sformułowania których używał sugerowały, że bank co miesiąc wypłaca zysk ponad 400zł, a tak na prawdę co miesiąc bank wypłaca jakiś tam procent kapitału i dla kwoty o której pan opowiadał to było akurat te 400zł.

Pan nie potrafił przyjąć do wiadomości że nie interesuje mnie ten produkt, że wolę inny, w jego odczuciu mniej korzystny. Rozmowa zrobiła się nieprzyjemna, pan podnosił głos, nie powiedział tego wprost, ale dało się odczuć że jestem głupia skoro nie chcę pomnażać swoich oszczędności w sposób który mi zaproponował, tylko chcę w inny (również w jego banku).

Mam na tyle duży niesmak po tej rozmowie, że nie zamierzam więcej słuchać ich nowych ofert.

Zmienili też system transakcyjny.
Lokata, która trwa już jakiś czas, w systemie wystepuje jako oczekująca na potwierdzenie, czyli wpłate środków. Jak się w nią wejdzie, jest normalnie aktywna, ale pierwszy ekran wprowadza w bład.

W nowym systemie nie da się zmienić lokaty na nieodnawialną, trzeba dzwonić w tym celu na infolinię. Dzwoniłam w niedziele, odebrali ekspresowo, dokonali zmiany bez problemu. Ale hasło do bankowości telefonicznej które było zakładane w starym systemie, nie działa odkąd wszedł nowy.
Podsumowując: zamiesznie.

Czy możecie mi polecić jakieś konto oszczędnościowe przyzwoicie oprocentowane bez dodatkowych warunków typu konto osobiste w tym banku, regularne wpłaty. Wystarczy mi jedna bezpłatna wypłata z konta w miesiacu.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 09:31   #3619
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
Ale Ci zazdroszczę tego na juz i na wczoraj
Mam 25 i tez juz pewne zmiany pracy za mną, zawsze oczywiście za lepsza kasę ale 2 miesiące temu zmieniłam prace i jestem bardzo zadowolona tylko jest mi tu trochę nudno robie co mam robic na wszystko jest czas
Chyba po prostu brakuje mi adrenaliny
Znam to, ale pomyśl sobie, że popracujesz tu rok-dwa, okrzepniesz, odpoczniesz i będziesz mogła zmienić na coś bardziej szalonego Ja bym się chętnie zamieniła... albo w sumie to bym się nie zamieniła Jestem na swoim miejscu!

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Ja bym po prostu stwierdziła, że się tym nie interesuje, po co dorabiać ideologię Nie każda korpo to krwiopijcy i wyzyskiwacze.
Wg opinii publicznej tak jest
Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Ja tam lubię swoją korpe i chyba nie będę jej na razie zmieniać.

Cytat:
Napisane przez CptCook Pokaż wiadomość
O przepraszam, a Ty nie pisałaś samych negatywów o swoim UP gdzie nawet umowy normalnej nie chcą Ci dać (ciągle jestem o to wściekła tak w ogóle).
Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
Proszę cię... Nie przesądza. Przecież się nie chwaliła. Usłyszała pierwszy raz, nie skojarzyla to się od razu zapytała. Nie widzę w tym nic złego.
No już, luzować troki od kalesonów, nie ciągnijmy tego tematu

Z oszczędnościowej beczki jak często np chodzicie do kina albo innych miejsc z rozrywką (koncerty, teatry etc.)? Na wielu blogach spotkałam się z opinią że to strata pieniędzy
Stary 2016-05-17, 09:39   #3620
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Czy możecie mi polecić jakieś konto oszczędnościowe przyzwoicie oprocentowane bez dodatkowych warunków typu konto osobiste w tym banku, regularne wpłaty. Wystarczy mi jedna bezpłatna wypłata z konta w miesiacu.
BGZOptima ,nie wiem jednak jak teraz wypada u nich oprocentowanie. Ale kontj oszczędnościowe masz na darmo i darmowe wplaty i wyplaty w dowolnej ilosci. Nie musisz mieć żadnych kont głównych,ani spełniać jakiś warunków.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2016-05-17, 09:43   #3621
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Z oszczędnościowej beczki jak często np chodzicie do kina albo innych miejsc z rozrywką (koncerty, teatry etc.)? Na wielu blogach spotkałam się z opinią że to strata pieniędzy
Do kina nie chodzę, bo nie lubię
Nie mam też jakiś ulubionych wykonawców, na których koncerty kupuję bilety.
Teatr ok. raz na pół roku jak jest na prawdę ciekawa sztuka którą chce zobaczyć.
Do ceny biletu muszę doliczyć koszt opiekunki do dzieci.

Ale np. jeżdżę z dziećmi na salę zabaw. Bilet 32zł/dziecko. Jeździmy maksymalnie raz w miesiącu.
Na basen tez bym chciała, ale dzieci nie chcą
Teatr dla dzieci. Nie opłaca mi się jechać do "prawdziwego" teatru, skoro teatrzyki przyjeżdżają do domu kultury koło mnie i tam bilet 5zł/dziecko. (raz w miesiącu)

Podsumowując: nie uważam żeby wydatki na ukulturalnianie się to była kasa wyrzucona w błoto, ale warto szukać okazji cenowych (np wejściówki do teatru).

---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ----------

Cytat:
BGZOptima ,nie wiem jednak jak teraz wypada u nich oprocentowanie. Ale kontj oszczędnościowe masz na darmo i darmowe wplaty i wyplaty w dowolnej ilosci. Nie musisz mieć żadnych kont głównych,ani spełniać jakiś warunków.
Dziękuję.
W aktualnej promocji 2,6% (dla nowych środków) do 150 000. normalne oprocentowanie 1,5%.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 10:03   #3622
20160901857
Konto usunięte

Ja do kina chodzę często, 2-3 razy w miesiącu, ale staramy sie łapać okazje typu środy z Orange, środy w Cinema City. Ostatnio w multikinie na środzie z Orange+ za punkty payback zapłaciłam 14 zł za dwa bilety normalne Czasami też dostaję bilety w pracy (zła korpa ). W weekendy też chodzimy, ale wtedy to już większe i droższe wyjście.

Bilety do teatru rozdają czasami u mnie w szkole, to wtedy chodzimy.

Na koncercie byłam ostatnio dwa lata temu, ale to było marzenie mojego życia, więc nie pożałowałam wtedy hajsu

Ogólnie z obecnym "tż" (myślę, że moge juz używać tego skrótu, zapowiada sie poważnie ) często gdzieś wychodzimy, odkrywamy nowe miejsca, knajpy. Na rozrywce nie oszczędzam jakoś bardzo, bo jest to dla mnie ważny element życia, a poza tym dla mnie kino to nie tylko film, knajpa to nie tylko jedzenie, więc nie byłabym w stanie całkowicie zastąpić tej formy rozrywki oglądaniem filmów na kompie z piwem w ręce.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 10:35   #3623
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Ja mam abonament do Cinema City, za 42 zł miesiecznie oglądam wszystko co chcę, a to mniej niż 2 normalne bilety. Chodzimy średnio raz w tygodniu.
Stary 2016-05-17, 10:55   #3624
beatiska
Zakorzenienie

Już to kiedyś pisałam. Do kina chodzę różnie, zależy co leci, bywa że jestem w kinie 3x w tygodniu, a czasami ani razu. Średnio to 3-4 razy na miesiąc. Do teatru chodzę sredni o raz na kwartał. Ale podobno jak z kinem, czasami 2x w miesiącu,a czasami ani razu. Pod tym kątem się nie ograniczamy, mam ochotę coś zobaczyć to Idę.
Chodzę do kin studyjnych. Mam kartę za 20zl na cały rok, dzięki czemu mam zniżki, więc bilety mam za 12 zl (w pon. 10 zł). W kinie lecą nowości i też starsze filmy.
Do teatru miewam zniżki na bilety z pracy.
Na taką kulturę jak i świeże kwiaty do domu nie oszczedzam, choć dla niektórych to właśnie strata kasy.

Narysuj mi coś

23/6
Stary 2016-05-17, 11:13   #3625
Maguda_
Kawaii strona mocy

Wybieram kina studyjne. Nie chodzi o samą oszczędność, tylko ich repertuar bardziej mi się podoba ;-)
Stary 2016-05-17, 12:46   #3626
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez semantique Pokaż wiadomość
Ja mam abonament do Cinema City, za 42 zł miesiecznie oglądam wszystko co chcę, a to mniej niż 2 normalne bilety. Chodzimy średnio raz w tygodniu.
Myślałam o tym, ale niestety mi się niewiele filmów podoba, czasami jesteśmy 2-3 razy w miesiącu a czasami wcale więc nie inwestujemy w abonament
No i jako były pracownik NIE ZNOSZĘ Cinema City i ich wyzysku studentów więc ta opcja nie wchodzi w grę z powodów ideologicznych

Cytat:
Już to kiedyś pisałam. Do kina chodzę różnie, zależy co leci, bywa że jestem w kinie 3x w tygodniu, a czasami ani razu. Średnio to 3-4 razy na miesiąc. Do teatru chodzę sredni o raz na kwartał. Ale podobno jak z kinem, czasami 2x w miesiącu,a czasami ani razu. Pod tym kątem się nie ograniczamy, mam ochotę coś zobaczyć to Idę.
Chodzę do kin studyjnych. Mam kartę za 20zl na cały rok, dzięki czemu mam zniżki, więc bilety mam za 12 zl (w pon. 10 zł). W kinie lecą nowości i też starsze filmy.
Do teatru miewam zniżki na bilety z pracy.
Na taką kulturę jak i świeże kwiaty do domu nie oszczedzam, choć dla niektórych to właśnie strata kasy.
Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
Wybieram kina studyjne. Nie chodzi o samą oszczędność, tylko ich repertuar bardziej mi się podoba ;-)
Ja mam problem z kinami studyjnymi. Chodzę do dwóch nie-sieciowych (Wisła i Atlantic, to pierwsze bardziej studyjne to drugie jest po prostu małym kinem niesieciowym), ale nie zawsze jest tam repertuar dla mnie. Filmy offowe w ogóle do mnie nie trafiają, ale Kapitan Ameryka już bardziej

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Do kina nie chodzę, bo nie lubię
Nie mam też jakiś ulubionych wykonawców, na których koncerty kupuję bilety.
Teatr ok. raz na pół roku jak jest na prawdę ciekawa sztuka którą chce zobaczyć.
Do ceny biletu muszę doliczyć koszt opiekunki do dzieci.

Ale np. jeżdżę z dziećmi na salę zabaw. Bilet 32zł/dziecko. Jeździmy maksymalnie raz w miesiącu.
Na basen tez bym chciała, ale dzieci nie chcą
Teatr dla dzieci. Nie opłaca mi się jechać do "prawdziwego" teatru, skoro teatrzyki przyjeżdżają do domu kultury koło mnie i tam bilet 5zł/dziecko. (raz w miesiącu)

Podsumowując: nie uważam żeby wydatki na ukulturalnianie się to była kasa wyrzucona w błoto, ale warto szukać okazji cenowych (np wejściówki do teatru)
Hmm ale co zrobić jak na przykład do opery nie ma wejściówek/okazji? Albo jak się nie ma czasu po nie chodzić tak jak ja, zanim wyjdę z pracy to już trzeba na spektakl lecieć żeby się nie spóźnić. Smutno mi się zrobiło ogólnie jak zobaczyłam w jednym zdaniu "nie opłaca" i "do teatru"

Edytowane przez 201608160903
Czas edycji: 2016-05-17 o 12:47
Stary 2016-05-17, 13:20   #3627
Maguda_
Kawaii strona mocy

Rise, gdzieś czytałam, że miałaś kiedy profesjonalną sesję zdjęciową, dobrze pamiętam? Może mogłabyś pomóc? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1561

Od Filmoteki, Atlantica czy CinemaCity też nie uciekam, ale ostatnio częściej jest w Muranowie, co nie znaczy, że bardziej komercyjnych filmów nie oglądam

Wybiera się któraś można na Dzień Matki? Wczoraj widziałam trailer, nie najgorzej się zapowiada.
Stary 2016-05-17, 14:07   #3628
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
Do kina przynajmniej raz w miesiącu ale mam niezwykły talent do wygrywania biletów i bardzo rzadko się zdarza że za nie płacę
(w tej chwili są do wygrania na facebooku KFC a od dzisiejszego wieczoru przez kilka dni w RMF Maxxx)
Chociaż tak w sumie zastanawiam się nad abonamentem Cinema City. 42 PLN na miesiąc, można bez ograniczeń oglądać filmy 2D. Gdybym miała do wyboru telewizję w tej cenie a kino to wybrałabym kino. Ale póki co mam od niedawna telewizor i sobie youtube na nim oglądam więc mi chwilowo przeszło

Do teatru chwilowo mnie jakoś nie ciągnie; na koncerty - różnie, w zależności od tego jak są ale sporo z tych na których bywam to darmowe koncerty bo dni miasta i takie tam.

Jedzenie na mieście samej - tu przyznam że ograniczyłam od dwóch tygodni niemal do zera ale to nie tylko z względów czysto oszczędnościowych a jakieś wyjścia ze znajomymi to tak raz-dwa razy w miesiącu.

Edytowane przez 201606270916
Czas edycji: 2016-05-17 o 14:08
Stary 2016-05-17, 18:01   #3629
_zgryzota_
Zakorzenienie

Jeżeli chodzi o kino to nie chodzę, oglądam wszystko co chcę w domu na telewizorze, ewentualnie przez laptopa+telewizor (jest na tyle duży że nie odczuwam różnicy czy patrzę na niego czy na ekran kinowy :-P), poza tym eh mam tak ze w tym kinie ludzie którzy chrupią coś jedzą siorbią doprowadzają mnie po prostu do szału i nie mogę skupić się na filmie, a już jak się najedzą, napiją to biegają tylko do WC...Po prostu wtedy szału dostaję o moim mężu już nie wspomnę :-D . Teatr, musi być coś wybitnego, coś co mnie niesamowicie zaciekawi żebym do niego poszła, to dla mnie trochę strata kasy, wydać np 200 zł od osoby na teatr wolę tę pieniądze spożytkować w inny sposób, i kupić sobie/mężowi jakiś drobiazg. Mam też to "szczęście" że u mojego męża w firmie czasami dostaje się bilety do teatru (kadra kierownicza w ten sposób wykorzystuje fundusz socjalny czy coś w tym stylu, ale do końca się w to nie zagłębiałam) można wtedy skorzystać z takich biletów

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Ah no i koncerty, kiedyś bardzo mnie na nie ciągnęło, potem zmienił mi się lekko gust, zrobiłam się już stara i koncerty mnie nie pociągają na chwilę obecną.
_zgryzota_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-05-17, 20:50   #3630
CptCook
Zakorzenienie

Cytat:
Znam to, ale pomyśl sobie, że popracujesz tu rok-dwa, okrzepniesz, odpoczniesz i będziesz mogła zmienić na coś bardziej szalonego Ja bym się chętnie zamieniła... albo w sumie to bym się nie zamieniła Jestem na swoim miejscu!

Wg opinii publicznej tak jest

O przepraszam, a Ty nie pisałaś samych negatywów o swoim UP gdzie nawet umowy normalnej nie chcą Ci dać (ciągle jestem o to wściekła tak w ogóle).

No już, luzować troki od kalesonów, nie ciągnijmy tego tematu

Pisałam ale urzędy to chyba jeszcze gorsza kategoria niż korpo...
Korpo daje przynajmniej lepszy hajs, prywatną służbę zdrowia i multisporta

Co do wydawania kasy na kulture...na szczęście TŻ ma koleżankę która ma czasami tańsze bilety na wiele koncertów, przedstawień etc Korzystamy ile się da. Do kina chodzę w poniedziałki do Luny bo taniej, ale i tak wolę oglądać w domu bo nienawidzę jak ludzie jedzą mi za uchem .

2017 - rok oszczędzania, rok bez zakupów
CptCook jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości