Mamusie październikowe 2015 :D - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-04-25, 19:18   #3601
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: Mamusie październikowe 2015 :D

Cytat:
Napisane przez diablica80 Pokaż wiadomość
No i kontynuacji obrotów z pleców na brzuch nie ma
Najlepiej leży się na plecach...gmyra w palcach u stóp...i pcha do dzioba wszystko co się nawinie
A co się będzie wysilał, jak są ciekawsze zajęcia
Cytat:
Za to gaworzenie osiągnęło level expert, są dadadada, dziadzia czasem się wymknie, chyba zacznie gadać szybciej niż raczkować
U nas jest głównie bababa i ebe ebe, tatuś z dziadkiem są dumni, że dziecko wie jakie piwo jest dobre Wczoraj testowała jeszcza mamamamałałałała, ale wróciła do baby
Cytat:
Ząb nie chce się przebić i dlatego marudzenie osiąga maksymalną skalę
Pomasuj mu może dziąsełko w tym miejscu, moja uwielbia jak się ją smyra po dziąsłach

Cytat:
Napisane przez szwedka007 Pokaż wiadomość
Ja narazie daje sloiczki, i tak na początku je malo i probuje smaki a warzywa ze sklepu sa pewnie bardziej szkodliwe niz to co w sloiczkach
Też tak uważam, w ogóle świeże warzywa to dam jej jak u nas na grządce wyrosną
Stary 2016-04-25, 19:31   #3602
Daisy 85
Wtajemniczenie

przede wszystkim dziękuję dziewczynki za opinie, ostatecznie stanęło na ostatnich ale kobitka ma taaaaaki wybór, że to nie będzie jedyny komplet

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ja to nie ogarniam tego siadania i siedzenia, moja posadzona siedzi, ale sama nie siada. Podciąga się na podanych palcach, ale o tym sposobie, o którym pisała Mała nie ma mowy póki co.

Z tego co mówił dziś laryngolog, to masz rację z tą śliną
No i w końcu się dowiedziałam czemu małej furkocze w nosie przy karmieniu - ma przegrodę nosową z jednej strony zwężoną. A tak poza tym wszystko pięknie, czysto, zdrowo, uf A jak jej się pan doktor spodobał!

Ja w pumy nie będę na razie inwestować, bez przesady, niech tuptać zacznie

Dwa ostatnie są mega
super, że mała zdrowa, a Pan dr przystojny? u mnie same stare pryki

Cytat:
Za to gaworzenie osiągnęło level expert, są dadadada, dziadzia czasem się wymknie, chyba zacznie gadać szybciej niż raczkować

ps.u nas ząb przebijał się dwa tygodnie, cierpliwości...

Cytat:
Ja narazie daje sloiczki, i tak na początku je malo i probuje smaki a warzywa ze sklepu sa pewnie bardziej szkodliwe niz to co w sloiczkach
no ja miałam jeszcze z piwnicy swoje jarzynki, ale masz rację nie widzę sensu gotowania, żeby wyrzucać, wolę ten czas dziecku poświęcić, a słoiczek 3,5zł na dwa dni to nie tragedia, przynajmniej będzie miała różne smaki to może w końcu załapie
Daisy 85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-25, 20:01   #3603
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Daisy 85 Pokaż wiadomość
który zestaw kupić, doradzicie???
Mnie się 3 i 4 podoba najbardziej.

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
DAISY co do sadzania w krzesełku do karmienia, to raczej się nie powinno tego robić dopóki dziecko samo nie siedzi. My kupiliśmy krzesełko, które ma opcję rozkładania na półleżąco.
Ja karmię w leżaczku, też na półleżąco, albo u siebie na kolanach

Cytat:
Ja to nie ogarniam tego siadania i siedzenia, moja posadzona siedzi, ale sama nie siada. Podciąga się na podanych palcach, ale o tym sposobie, o którym pisała Mała nie ma mowy póki co.
Podobno nie ma co sadzać i to podciąganie za palce też nie jest dla dzieci korzystne. Trza czekać aż samo usiądzie. Któraś tu chyba ostatnio pisała, że koło 8-9 miesiąca, więc mają październikowe dzieciorki jeszcze czas

Cytat:
U nas jest głównie bababa i ebe ebe, tatuś z dziadkiem są dumni, że dziecko wie jakie piwo jest dobre Wczoraj testowała jeszcza mamamamałałałała, ale wróciła do baby
To by się dogadały z moją

Cytat:
o ja miałam jeszcze z piwnicy swoje jarzynki, ale masz rację nie widzę sensu gotowania, żeby wyrzucać, wolę ten czas dziecku poświęcić, a słoiczek 3,5zł na dwa dni to nie tragedia, przynajmniej będzie miała różne smaki to może w końcu załapie
Chyba też tak zrobię w końcu. Mam jeszcze w planie drugie podejście do marchewki - z eko uprawy mojej cioci i w sumie eko-ziemniaki z Lidla chętnie jadła, ale resztę chyba podam ze słoiczka. Też nie uśmiecha mi się ciągle tego wywalać

mama 2015 i 2018
acidka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-25, 20:41   #3604
Daisy 85
Wtajemniczenie

Cytat:
ebe ebe, tatuś z dziadkiem są dumni, że dziecko wie jakie piwo jest dobre
dobre

Cytat:
Napisane przez acidka Pokaż wiadomość
Podobno nie ma co sadzać i to podciąganie za palce też nie jest dla dzieci korzystne. Trza czekać aż samo usiądzie. Któraś tu chyba ostatnio pisała, że koło 8-9 miesiąca, więc mają październikowe dzieciorki jeszcze czas
:
a co w przypadku jak moją posadziłam na macie i kilkadziesiąt sekund tak siedziała, podtrzymując się za zabawkę, po czym gibnęła na bok... noż kurde już sama nie wiem, kupiłam te poduchy z ikei do krzesełka i siedzi dosyć stabilnie... wiadomo, nie siedzi tam godzinami, jak się uzbiera pół godziny to max... a dopiero pamiętam jak siostra obkładała syna poduchami i tak siedział...

u nas przełom, 3 noc z rzędu zasypiamy w łóżeczku, a nie jak zwykle kołysając na rękach
Stary 2016-04-25, 21:25   #3605
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
super, że mała zdrowa, a Pan dr przystojny? u mnie same stare pryki
Jest w wieku mojego ojca, zresztą mnie też kiedyś leczył Siwa broda, okulary i mega spokojne podejście do dziecka, no patrzyła na niego jak zaczarowana I nawet nie pyskowała za bardzo przy sprawdzaniu gardziołka

Cytat:
u nas przełom, 3 noc z rzędu zasypiamy w łóżeczku, a nie jak zwykle kołysając na rękach
Zmiany, zmiaaaaaaaaaaaaaanyy

Cytat:
Tylko że ja jej nie podciągam, ona sama to robi. Tak samo podciąga się jak się dorwie do szczebelków w łóżeczku. Ona w ogóle ma teraz fazę na wstawanie, to co ja mam na to poradzić? Chce i daje radę, to niech wstaje, trudno Ja ją do wanny, a ta sztywne nóżki, pion i pełen zaciesz
Stary 2016-04-25, 21:29   #3606
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
a co w przypadku jak moją posadziłam na macie i kilkadziesiąt sekund tak siedziała, podtrzymując się za zabawkę, po czym gibnęła na bok... noż kurde już sama nie wiem, kupiłam te poduchy z ikei do krzesełka i siedzi dosyć stabilnie... wiadomo, nie siedzi tam godzinami, jak się uzbiera pół godziny to max... a dopiero pamiętam jak siostra obkładała syna poduchami i tak siedział...
No właśnie cały wic polega na tym, żeby nie sadzać, żeby dziecko samo usiadło z leżenia

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Cytat:
Tylko że ja jej nie podciągam, ona sama to robi. Tak samo podciąga się jak się dorwie do szczebelków w łóżeczku. Ona w ogóle ma teraz fazę na wstawanie, to co ja mam na to poradzić? Chce i daje radę, to niech wstaje, trudno Ja ją do wanny, a ta sztywne nóżki, pion i pełen zaciesz
Ale ja się odnosiłam do tego:
Cytat:
moja posadzona siedzi, ale sama nie siada. Podciąga się na podanych palcach
czyli do sadzania i podawania palców do podciągania :P

mama 2015 i 2018
Stary 2016-04-25, 21:33   #3607
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
No właśnie cały wic polega na tym, żeby nie sadzać, żeby dziecko samo usiadło z leżenia
Ale nie da się nie sadzać - przy karmieniu prostuje plecy, bo jej się pozycja półleżąca nie podoba, w wannie łapie za brzegi i się podciąga, bo sobie nie życzy leżeć, chce siedzieć i walić łapką w wodę. To co, niech się męczy, niech płacze, bo według statystyk to za wcześnie?

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
Ale ja się odnosiłam do tego:

czyli do sadzania i podawania palców do podciągania :P
No właśnie. Do podawania palców, żeby się podciągnęła. To, że podaję jej palce nie znaczy, że ją podciągam. Sama to robi.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-04-26, 08:06   #3608
olilina
Zakorzenienie

ELVE wydaje mi się, że to co piszesz Ty i DAISY to dwie różne sprawy
Skoro Twoja tak SAMA robi, to przecież jej na silę nie zmusisz, żeby tego nie robiła. Widocznie jest do przodu z tymi sprawami.
DAISY pisała, że ona sadza mala, a to co innego i tego się robić nie powinno gdybym ja moją posadziła to też by trochę usiedziała, ale nie o to chodzi. Jak się dźwignie sama z pozycji na boku i usiądzie, to będę sadzać
Chociaż nie popadajmy też w skrajności, czasem jak ją mam na kolanach to nie zastanawiam się, czy przypadkiem za bardzo nie usiadła. A odnośnie kolan, to moja jak jest na półleżąco na kolanach to też się dźwiga do siadu i przechyla w przód, ale to nie ma nic wspólnego z prawdziwym siadaniem, to tylko taki etap przejściowy.
olilina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-26, 08:29   #3609
szwedka007
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak to zrobilas? Zdradz swoj patent
U mnie nadal zasypianie w wózku:/

Cytat:
Skoro Twoja tak SAMA robi, to przecież jej na silę nie zmusisz, żeby tego nie robiła. Widocznie jest do przodu z tymi sprawami.
DAISY pisała, że ona sadza mala, a to co innego i tego się robić nie powinno gdybym ja moją posadziła to też by trochę usiedziała, ale nie o to chodzi. Jak się dźwignie sama z pozycji na boku i usiądzie, to będę sadzać
Chociaż nie popadajmy też w skrajności, czasem jak ją mam na kolanach to nie zastanawiam się, czy przypadkiem za bardzo nie usiadła. A odnośnie kolan, to moja jak jest na półleżąco na kolanach to też się dźwiga do siadu i przechyla w przód, ale to nie ma nic wspólnego z prawdziwym siadaniem, to tylko taki etap przejściowy.
Moja tez sie pcha do siadania, glowke pcha do przodu jak ja trzymam plecami do siebie. Tez ja czasem trzymam na w pól leżąco, ale wydaje mi sie ze to nic zlego.

---------- Dopisano o 09:29 ---------- Poprzedni post napisano o 09:21 ----------

Cytat:

No i kontynuacji obrotów z pleców na brzuch nie ma
Najlepiej leży się na plecach...gmyra w palcach u stóp...i pcha do dzioba wszystko co się nawinie

Uparciuch z tego Twojego Grzesia, moze na wyjezdzie nie sprzyjaly mu warunki do obrotów,
A bawi sie juz stopami? Bo u mnie najpierw zaczaiła stopy a potem byl obrót, widzę,.ze ma tendencję obrotów w jedną stronę, ale mysle ze to do pocwiczenia, nie bede sie martwic na zapas.

Co do gaworzenia, u nas etap pisków, a jak zobaczy zabawkę, którą lubi to tak gaworzy słodko takim cudnym głosikiem

No i doczytalam stopy opanowane hehe
szwedka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-26, 08:47   #3610
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Wiem i absolutnie się pod tym co pisze Daisy nie podpisuję. Jej pomysły, które rzucała pod wpływem jej rodziny, już nie raz mi podniosły włosy na głowie, więc podejrzewam że oni po prostu wszyscy tak mają, podejście "nic się nikomu do tej pory nie stało, a dziecko szczęśliwe" i tyle, stąd na przykład pomysł na chodzik, albo na buty do raczkowania i pierwszych kroczków. Wcześniej z tego co pamiętam był dość kontrowersyjny pomysł kolczyków u totalnego malucha.

Cytat:
Moja tez sie pcha do siadania, glowke pcha do przodu jak ja trzymam plecami do siebie.
U mnie wyciąganie głowy było już dawno, teraz się skubana plecami podnosi. Nawet w foteliku samochodowym chce siedzieć wyprostowana, muszę non stop pasy poprawiać
Stary 2016-04-26, 10:07   #3611
olilina
Zakorzenienie

Co do butów do raczkowania, to słyszałam, że dobrze albo na bosaka albo właśnie w specjalnych bucikach np. firma Emel ma takie, nazywają się "roczki". Chodzi o to, żeby dziecko nie zaczynało swojej przygody z chodzeniem od złych butów, bo później to duże szkody przynosi.

Czy oprócz córeczki ELVE, jakieś dzieci już gaworzą w sensie dada baba itd.? Bo moja to raczej piszczy, krzyczy, czasem jakieś a ty, a ły jej się wyrwie i nie wiem czy już się martwić, czy jeszcze ma czas.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Heh tak czytam jeszcze raz to, co napisałam i nie chodziło mi oczywiście o buty do raczkowania, tylko buty do chodzenia, od pierwszych kroczków

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-04-26, 10:07   #3612
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale nie da się nie sadzać - przy karmieniu prostuje plecy, bo jej się pozycja półleżąca nie podoba, w wannie łapie za brzegi i się podciąga, bo sobie nie życzy leżeć, chce siedzieć i walić łapką w wodę. To co, niech się męczy, niech płacze, bo według statystyk to za wcześnie?
Serio wyczytałaś to gdzieś w mojej wypowiedzi?
Bo chodziło mi raczej o to, co ładnie poniżej napisała Olilina:

Cytat:
widocznie nie jestem aż tak sprawna językowo w wyrażaniu swoich myśli przez pisanie

Cytat:
Co do butów do raczkowania, to słyszałam, że dobrze albo na bosaka albo właśnie w specjalnych bucikach np. firma Emel ma takie, nazywają się "roczki". Chodzi o to, żeby dziecko nie zaczynało swojej przygody z chodzeniem od złych butów, bo później to duże szkody przynosi.

Czy oprócz córeczki ELVE, jakieś dzieci już gaworzą w sensie dada baba itd.? Bo moja to raczej piszczy, krzyczy, czasem jakieś a ty, a ły jej się wyrwie i nie wiem czy już się martwić, czy jeszcze ma czas.
Ale emelki to już raczej do nauki takiego faktycznego chodzenia, do raczkowania buciki są całkiem zbędne.
Edit: o widzę, że edytowałaś, więc piszemy o tym samym.

Moja "mówi" mamama, bababa, dada itp od jakichś dwóch tygodni, jeśli nie krócej, więc Twoja pewnie też niedługo zacznie. Spokojnie

mama 2015 i 2018

Edytowane przez acidka
Czas edycji: 2016-04-26 o 10:09
Stary 2016-04-26, 10:43   #3613
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Serio wyczytałaś to gdzieś w mojej wypowiedzi?
Nie, to było moje zastanawianie się "na głos" Co robić, jak się dzidziol wyrywa, a mądre książki twierdzą, że nie powinien? Jak przekonać takiego brzdąca, że jeszcze nie czas? Moja teraz jak ją wsadzam do wanienki, to jest sztywna jak kołek, muszę łaskotać (a łaskotek nie ma za bardzo ) żeby nózie zgięła do siadu Nawet jak ją przechylam w poziom, to mam poziomy kołek Usiądzie, owszem, ale dopiero jak jej pozwolę kilka razy tupnąć w wodzie

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Weszłam na stronę Emel i się zakochałam w kilku parach Gorzej z cenami
Stary 2016-04-26, 10:56   #3614
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, to było moje zastanawianie się "na głos" Co robić, jak się dzidziol wyrywa, a mądre książki twierdzą, że nie powinien? Jak przekonać takiego brzdąca, że jeszcze nie czas? Moja teraz jak ją wsadzam do wanienki, to jest sztywna jak kołek, muszę łaskotać (a łaskotek nie ma za bardzo ) żeby nózie zgięła do siadu Nawet jak ją przechylam w poziom, to mam poziomy kołek Usiądzie, owszem, ale dopiero jak jej pozwolę kilka razy tupnąć w wodzie

---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Weszłam na stronę Emel i się zakochałam w kilku parach Gorzej z cenami
Moja tak ma ze "staniem", niby nie powinno się pozwalać, żeby dziecku tak wisiały w dół nóżki, bo to obciąża bioderka itp, no ale ona uwielbia i co gorsza, potrafi już się tego domagać siedzenie jej tak nie kręci

No piękne niektóre są Ja się pewnie szarpnę na jedną parę, choć przyszły mi też do głowy używki, np. na olx'ie jest pełno. Macie jakieś przemyślenia co do kupowania używanych bucików takim malcom?

mama 2015 i 2018
Stary 2016-04-26, 11:54   #3615
Daisy 85
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem i absolutnie się pod tym co pisze Daisy nie podpisuję. Jej pomysły, które rzucała pod wpływem jej rodziny, już nie raz mi podniosły włosy na głowie, więc podejrzewam że oni po prostu wszyscy tak mają, podejście "nic się nikomu do tej pory nie stało, a dziecko szczęśliwe" i tyle, stąd na przykład pomysł na chodzik, albo na buty do raczkowania i pierwszych kroczków. Wcześniej z tego co pamiętam był dość kontrowersyjny pomysł kolczyków u totalnego malucha.
a więc ustosunkuję się do wypowiedzi Elve
moja rodzina, a zwłaszcza teściowie chcieliby, aby mała wyprzedzała dzieci 9 miesięczne, od tak chore ambicje, walczyłam z nimi jak już ze dwa miesiące temu podejrzałam, że ją sadzają... a teraz stawiają na nogach włączają bajki w TV, więc znowu jest walka, nawet łapię się na tym, że podglądam co robią jak mnie przy nich nie ma i to co mi mówią, wysłuchuję i jak mam wątpliwości to pytam na forum-jak np.z tymi bucikami do raczkowania, bo pierwsze o tym słyszałam jak mi matka powiedziała, co prawda odpowiedzi na forum się nie doszukałam, ale sama pogrzebałam i faktycznie jest to nie wskazane, więc odpuściłam, to nie jest tak, że moja mama lub teściowa coś mówią i do razu jak małpka ich słucham, bo ślepo wierzę w ich nieomylność, chodzi o moje dziecko... wypadam tu z różnymi głupimi pomysłami, ale po to jest forum, aby się doradzić, to jest moje pierwsze dziecko i wolę zapytać osób, które już jakieś doświadczenie mają niż wyszukiwać odpowiedzi w necie a czasami człowiek posłucha nieodpowiedniej osoby i wydaje się, że robi dobrze, jak np.moja koleżanka, która ma męża rehabilitanta i syna także z października, powiedziała mi, że mogę sadzać małą i nawet powinnam ją próbować sadzać, ochraniając z boku aby ćwiczyła trzymanie równowagi, sądziłam, że jej mąż wie co robi, stąd moje sadzanie do krzesełka i "ćwiczenia" równowagi o których pisałam wcześniej... dałyście mi do myślenia swoimi wypowiedziami...

Cytat:
Jak to zrobilas? Zdradz swoj patent
U mnie nadal zasypianie w wózku:/
kładę na boku, szumię do ucha, daję przutulankę do mamlania i głaskam po plecach

Cytat:

Cytat:
Nie, to było moje zastanawianie się "na głos" Co robić, jak się dzidziol wyrywa, a mądre książki twierdzą, że nie powinien? Jak przekonać takiego brzdąca, że jeszcze nie czas? Moja teraz jak ją wsadzam do wanienki, to jest sztywna jak kołek, muszę łaskotać (a łaskotek nie ma za bardzo ) żeby nózie zgięła do siadu Nawet jak ją przechylam w poziom, to mam poziomy kołek Usiądzie, owszem, ale dopiero jak jej pozwolę kilka razy tupnąć w wodzie [COLOR="Silver"]
no to moja w wanience nie tyle sztywna tylko tak jak pisałaś wcześniej, łapie za boki i się podciąga do siedzenia, w leżaczku to samo, a na macie potrafiła chwycić za karuzelkę u szczytu i się podciagnąć... jak ją daję na półleżąco na kolanach to i tak się podniesie do pozycji siedzącej, dając sobie ją między nogami jak siadam z nią na dywanie też woli pozycję pionową niż półleżącą, więc odpuszczam i się z nią nie siłuję...

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Macie jakieś przemyślenia co do kupowania używanych bucików takim malcom?
to wiem na pewno, NIE WOLNO bo każda stopa mi inny kształt...

dziewczyny, jaki smoczek kupić małej jak ją będę uczyć pić mleko z butelki??? chcę aventa, kupić ten po 3 miesiącu czy po 6???
Stary 2016-04-26, 13:03   #3616
acidka
Zakorzenienie

Cytat:
no to moja w wanience nie tyle sztywna tylko tak jak pisałaś wcześniej, łapie za boki i się podciąga do siedzenia, w leżaczku to samo, a na macie potrafiła chwycić za karuzelkę u szczytu i się podciagnąć... jak ją daję na półleżąco na kolanach to i tak się podniesie do pozycji siedzącej, dając sobie ją między nogami jak siadam z nią na dywanie też woli pozycję pionową niż półleżącą, więc odpuszczam i się z nią nie siłuję...

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

to wiem na pewno, NIE WOLNO bo każda stopa mi inny kształt...

dziewczyny, jaki smoczek kupić małej jak ją będę uczyć pić mleko z butelki??? chcę aventa, kupić ten po 3 miesiącu czy po 6???
Jak dziecko samo się garnie, no to się z nim nie trzeba siłować, bo NIE, bo krzywdę sobie zrobicie Ale nie sadzaj sama, nie okładaj poduszkami, przyjdzie czas to zacznie sama łapać równowagę
Swoją drogą ja już z moją mamą też trochę bojów stoczyłam, jednak różne pokolenia, różne przyzwyczajenia, czasem ciężko przegadać

Dzięki za odpowiedź. Cóż, odżałuję na nówki

mama 2015 i 2018
Stary 2016-04-26, 13:06   #3617
olilina
Zakorzenienie

ACIDKA używki to niestety chyba kiepski pomysł, właśnie ze względu na to, że każda stopa ma inny kształt, inaczej się układa przy chodzeniu itd.

DAISY jasne, ja też czasem wpadam z jakimś pomysłem i okazuje się, że to wcale nie tak. Właśnie po to jest forum, żebyśmy się nawzajem uświadamiały w pewnych kwestiach

Właśnie zjadłam słoik Lilki. Coś jej ewidentnie marchewka nie podchodzi. No nic, gotujemy brokuły
Stary 2016-04-26, 13:30   #3618
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Moja tak ma ze "staniem", niby nie powinno się pozwalać, żeby dziecku tak wisiały w dół nóżki, bo to obciąża bioderka itp, no ale ona uwielbia i co gorsza, potrafi już się tego domagać siedzenie jej tak nie kręci
Ja ją trzymam tak, żeby jak najmniej ciężaru własnego szło na nóżki, ale nie bronię całkiem, no bo się nie da no
Cytat:
No piękne niektóre są Ja się pewnie szarpnę na jedną parę, choć przyszły mi też do głowy używki, np. na olx'ie jest pełno. Macie jakieś przemyślenia co do kupowania używanych bucików takim malcom?
Używane to chyba tylko niechodki, klasycznych butów bym się nie odważyła. Zresztą sama sobie nie kupuję używek, to i dziecku nie będę żałować. Chociaż będzie bolało

Cytat:
moja rodzina, a zwłaszcza teściowie chcieliby, aby mała wyprzedzała dzieci 9 miesięczne(...)
No właśnie dało się to zauważyć. A przy tym mają przestarzałe poglądy, tak jak z tym chodzikiem. Ciężko się walczy w takiej sytuacji i dobrze że mamy forum, to zawsze można się skonsultować
Cytat:
np.z tymi bucikami do raczkowania, bo pierwsze o tym słyszałam jak mi matka powiedziała, co prawda odpowiedzi na forum się nie doszukałam(...)
A nieprawda
Cytat:
np.moja koleżanka, która ma męża rehabilitanta i syna także z października, powiedziała mi, że mogę sadzać małą i nawet powinnam ją próbować sadzać, ochraniając z boku aby ćwiczyła trzymanie równowagi, sądziłam, że jej mąż wie co robi, stąd moje sadzanie do krzesełka i "ćwiczenia" równowagi o których pisałam wcześniej...
Ja mało któremu rehabilitantowi wierzę niestety Czasem jak się posłucha "złotych rad" niektórych "fachowców", to się ma wrażenie, że oni robią wszystko, żeby za kilka lat mieć pacjentów.
Cytat:
Ja też się nie siłuję, każdy dzidziol się rozwija po swojemu. Pilnuję tylko, żeby kręgosłup nie był za bardzo obciążony i tyle.
Cytat:
Oj tu nie pomogę :/ My od niedawna używamy numerku 2, a do mleka z kleikiem 3.
Stary 2016-04-26, 17:19   #3619
Daisy 85
Wtajemniczenie

Cytat:
My od niedawna używamy numerku 2, a do mleka z kleikiem 3.
no to już sama nie wiem nic zaryzykuję z 3, może ją to zachęci jak będzie łatwiej leciało...
Stary 2016-04-26, 17:39   #3620
diablica80
Zakorzenienie

Cytat:
A co się będzie wysilał, jak są ciekawsze zajęcia

Pomasuj mu może dziąsełko w tym miejscu, moja uwielbia jak się ją smyra po dziąsłach
Masujemy, masujemy
No na razie niech się nie wysila...ale ja jak to ja i tak się umówiłam do rehabilitantki na kontrolną wizytę - idziemy w czwartek - ...niech go sobie poogląda a ja albo będę spokojniejsza albo będę wiedziała co robić

Cytat:

ps.u nas ząb przebijał się dwa tygodnie, cierpliwości...
Czekamy

Cytat:
no to już sama nie wiem nic zaryzykuję z 3, może ją to zachęci jak będzie łatwiej leciało...
Grześ z 3 się dławi... mleko z 2 pije... wodę i soczki z 1.
Kaszkę z trójprzepływowego

Trochę Ci namieszałam

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Bosz jakie te butki EMEL cudne
diablica80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-26, 20:23   #3621
Daisy 85
Wtajemniczenie

Cytat:
Masujemy, masujemy
No na razie niech się nie wysila...ale ja jak to ja i tak się umówiłam do rehabilitantki na kontrolną wizytę - idziemy w czwartek - ...niech go sobie poogląda a ja albo będę spokojniejsza albo będę wiedziała co robić

Grześ z 3 się dławi... mleko z 2 pije... wodę i soczki z 1.
Kaszkę z trójprzepływowego

Trochę Ci namieszałam

---------- Dopisano o 18:39 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ----------

Bosz jakie te butki EMEL cudne
oj namieszałaś wzięłam dwójki, najwyżej zrobię dodatkową dziurkę

ad.ząbkowania u nas sprawdza się ten gryzaczek mam i kupiłam taką nakładkę na palca i sobie ją gryzie, chwila jest spokoju

http://www.aptekagemini.pl/akuku-sil...-1-sztuka.html
Stary 2016-04-26, 20:56   #3622
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Fajna nakładka, może i ja kupię Chociaż mam wrażenie, że i tak gołe palce będą jej najbardziej pasowały

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
Masujemy, masujemy
Heh, wiedziałam że nie odpuścisz Dobrze, niech Ci pokaże jak go motywować
Stary 2016-04-26, 21:06   #3623
blindness_94
Zadomowienie

GG do blindness_94

Cytat:

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Heh tak czytam jeszcze raz to, co napisałam i nie chodziło mi oczywiście o buty do raczkowania, tylko buty do chodzenia, od pierwszych kroczków

Moja gaworzy. Dzisiaj pare minut tak baba, mamma, dada, tata i inne takie .
Co do sadzania, ja ostatnio czytałam, ze niby teraz sa jakies nowe badania wg których z dzieckiem należy ćwiczyć siadanie od około 6 miesiąca. Aczkolwiek ja jestem przeciwna sadzaniu dzieci. Sama młodej nie sadzam rozmyślnie, bo jednak czasem sie zdarzy, ze tak ja ułożę, ze siedzi u mnie na kolanach. Strasznie mnie wkurza, jak widzę, kiedy moi rodzice, czy babcia ja sadzają. A jeszcze bardziej mnie wkurza, ze kompletnie nie szanują mojego zdania i moge mowić 'nie sadzajcie jej', a oni dalej swoje, bo przecież ja sie nie znam . Niestety głowa muru nie przebije i tylko sie cieszę, ze wyprowadzka na dniach.
Emelki tez mi sie baaardzo podobaja. Ceny, niestety, juz mniej .
Stary 2016-04-26, 22:51   #3624
diablica80
Zakorzenienie

Cytat:
Fajna nakładka, może i ja kupię Chociaż mam wrażenie, że i tak gołe palce będą jej najbardziej pasowały

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Heh, wiedziałam że nie odpuścisz Dobrze, niech Ci pokaże jak go motywować
No ja już taka zboczona, że lubię mieć kontrolę i wiedzieć co się dzieje ....

Młodemu nie zaszkodzę a może ciutkę pomogę

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Stary 2016-04-27, 06:25   #3625
szwedka007
Wtajemniczenie

diablica przynajmniej bedziesz spokojniejsza, na pewno pokażą Ci rozne cwiczenia, ktore mozesz robic w domu, moze Grzes polubi lezenie na brzuchu

A u nas jakas mala wysypka na brzuszku i boczkach, takie male krosteczki czuc pod palcami jak sie ręką przejedzie... taka kaszka ...czy to moze byc od jezenia? Na twarzy tego nie ma...
Stary 2016-04-27, 07:45   #3626
diablica80
Zakorzenienie

Cytat:
diablica przynajmniej bedziesz spokojniejsza, na pewno pokażą Ci rozne cwiczenia, ktore mozesz robic w domu, moze Grzes polubi lezenie na brzuchu

A u nas jakas mala wysypka na brzuszku i boczkach, takie male krosteczki czuc pod palcami jak sie ręką przejedzie... taka kaszka ...czy to moze byc od jezenia? Na twarzy tego nie ma...
Kurcze u nas takie coś na brzuszku było jak zaczynała się alergia. Ostatnio dałam mu słoiczek gdzie zamiast oleju było masło i tez go wyspało .

Nie martw się tylko obserwuj.. dawałam może coś nowego do jedzenia? Proszek do prania zmieniłaś może albo płyn do płukania?

Stary 2016-04-27, 14:30   #3627
Daisy 85
Wtajemniczenie

Cytat:
Fajna nakładka, może i ja kupię
ja zamówiłam pastę do czyszczenia pierwszych ząbków i tam też jest ta nakładka
http://www.aptekagemini.pl/nenedent-...czoteczka.html

Cytat:
Napisane przez blindness_94 Pokaż wiadomość
jeszcze bardziej mnie wkurza, ze kompletnie nie szanują mojego zdania i moge mowić 'nie sadzajcie jej', a oni dalej swoje, bo przecież ja sie nie znam .
no to jest irytujące jak ciągle ktoś poucza i robi po swojemu...

Cytat:
No ja już taka zboczona, że lubię mieć kontrolę i wiedzieć co się dzieje ....
jak w wojsku

Cytat:
to dziwne, że na ciele a nie na twarzy... może faktycznie od ciuszków???

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-04-27, 15:45   #3628
szwedka007
Wtajemniczenie

Qrcze jesli od jedzenia to moze byc od mięsa albo od mleka nr 2. Hm... teraz ciezko powiedziec od czego bo przeciez to sie moglo pojawic 3 dni po zjedzeniu czegos

Na dodatek mala stracila glos. Ma taką chrype ze masakra... czy to mozliwe zeby stracila glos od piszczenia? Piszczy niesamowicie mam nadzieje ze to nic powaznego no i zapisalam nas jutro do pediatry. Niech zobaczy gardlo i wysypke

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ----------

Wysypka od.ciuszkow raczej nie, bo przeciez proszek ten sam, moze od zmiany wody... bo bylismy tydzien u dziadkow
Stary 2016-04-27, 18:49   #3629
diablica80
Zakorzenienie

Szwedka drób...czy królik nie powinny uczulic... nie wiem jak mleko 2... tu się nie znam.

Może to jednorazowe tylko. Oby 😙

U nas jest pierwszy ząb 😃😃😃😃😃

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

Dzisiaj byliśmy ostatni raz sprawdzić te szmery w serduszku. Grześ ma serce jak dzwon i juz nie musimy tego kontrolować yupiiii. Kardiolog i pediatra jednocześnie rewelacyjna babka. Taka pediatra to skarb.

Zaraz po tym mieliśmy mieć też kontrolę u alergolog... czekaliśmy 2 h. Oczywiście w porze drzemki młodego, której nie miał. Myślałam, że w furię tam wpadnę.

Gdyby nie 3 babki, które nas przepuściły to byśmy czekali kolejną h.

Jak to skomentowałam w gabinecie usłyszałam, "proszę pani tak szybko jak ja to nikt tutaj nie przyjmuje"- powiedziała alergolog, która już się na emeryturze powinna znaleźć!!

Już się tam nie pojawimy 😃😃 Mam zaświadczenie, i moja pediatra będzie mi mleko na receptę przepisywać 😃😃😃

Stary 2016-04-27, 19:06   #3630
szwedka007
Wtajemniczenie

Diablica biedna jestes z tymi alergiami nawet zeby kupic mleko musisz mieć receptę wspólczuję

Jadla krolika indyka i cielęcinkę... moze to od wody tak myślę tylko dziwne ze tylko na brzuszku
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości