![]() |
#3601 | |
Rozeznanie
|
Dot.: test gimnazjalny
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3602 |
Przyczajenie
|
elo,
Odpowiedzi z dzisiejszego testu humanistycznego http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090422/EGZAMINGIMNAZJALNY2009/708047239 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3603 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny
![]() dopiero znalazłam ten wątek, więc się dołącze do pisania. rozprawka mi bardzo spasowała ;D marzyłam o czymś takim! z pytań zamkniętych 19/20, gorzej z PODANIEM... ;/ Nawet raz nie pisaliśmy go w szkole. Nie napisałam najważniejszych elementów. Nie mam adresta i miejscowości przy dacie. A no i akapitów trzech. Masakra. Myślę, że jakieś 3 pkt mi dadzą... ;D Widziałam już trzy różne wersje tego planu wycieczki. Jak to w końcu z nim jest? Pozdrawiam i życzę powodzenia na jutrzejszym mat-przyr. ![]()
![]() |
![]() |
#3604 |
Zakorzenienie
|
A jak mam wyróżnienie na powiatowym w tamtym roku t mi coś daje ? Miałam na świadectwie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3605 |
Raczkowanie
|
ten plan wycieczki - masakra, za mało miejsc do pisania, za dużo info.
pomyliłam się w pytaniu z historii i o ten obraz. w rozprawce przytoczyłam: tekst o Anglii - podróż jako szansa spełnienia marzenia Stary człowiek i morze - podróż do wnętrza siebie, poznawanie swoich słabości i mocnych stron Przeminęło z wiatrem - podróż przez życie, która nas kszałtuje co o tym sądzicie, mam nadzieję, że dobrze ![]() boję się jutra !!!!!!!! ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- a tak wogóle to wiersz piękny był...
![]() |
#3606 |
Przyczajenie
|
U mnie z zadań ABCD wychodzi 18/20 . Jest nienajgorzej
![]() W każdym razie jak byłoby wszysto dobrze to wychodzi 47/50 ![]() Jeśli chodzi o plan wydarzeń to będą tylko patrzyli na poprawne formy redagowania tych odpowiedzi. Jeżeli będą równoważniki zdań, a pominiecie jakieś zadanie to nie zabiorą Wam punktów , bo w niektórych dniach sporo mieli - "atrakcji". Tak nam tłumaczyła kobitka od polskiego i ja się tego 3mam , bo chyba nie mam nic o tej Tamizie, chociaż nie pamietam :P Oby jutrzejszy egzamin też był ok jak ten ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3607 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() teraz sprawdzałam odpowiedzi na onecie - skąd miałam wiedzieć, że Big Ben i Westimnster są obok siebie, a Buckingham gdzie indziej? Nigdy w Londynie nie byłam. Z kolei z tymi, co powyżej ktoś podał link mam cały plan dobrze... Więc już nie wiem, co myśleć. Ale póki co wszystko mam dobrze ![]() ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3608 |
Konto usunięte
|
jeśli moje miasto jest powiatem i zajełam drugie miejsce to mogę sobie doliczyc pkt? Sori, że nie do końca na temat, ale panikuję i szukam alternatywnych punktów ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3609 |
Zakorzenienie
|
Nie chce mi się nic już uczyć na jutro.
![]() Archiwalna najlepiej się zapytaj wychowawcy, na pewno będzie wiedział lepiej od nas. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3610 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3611 |
Rozeznanie
|
ja znam tok myślenia ludzi, którzy układali testy
![]() humanistyczny-łatwy mat-przyr-trudny ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3613 |
Raczkowanie
|
4. Zwiedzanie Buckingham Palace i Westminster Abbey.
tak było w tym linku poniżej. jak dla mnie dywagacje, że westminter i big ben są nie obok siebie są śmieszne. skąd mamy to wiedzieć ? a po drugie (jeśli już bym miała się czepiać) buckingham palace chyba nie można zwiedzić, z tego co się orientuję. powinni dać coś jaśniejszego, to miało sprawdzać czy rozumiemy to, co czytamy, a nie ile wiemy o Anglii .. http://portalwiedzy.onet.pl/7136,127...ematyczne.html <--- nieuwzględniony jest spacer nad tamizą ....
Some are born to sweet delight, Some are born to endless night. Edytowane przez chemiczna_ Czas edycji: 2009-04-22 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3615 |
Raczkowanie
|
DZIEWCZYNY POMOCY !!!!!!
Po trzecie - argumenty Jakie przykłady można było podać? Podpowiadają je synonimy zawarte w temacie: wyprawa, wędrówka, tułaczka. Każdy z nich sugeruje inny rodzaj podróżowania. Wyprawy 1) historyczne - uczestnicy wszelkich wypraw naukowych, począwszy od podróży renesansowych odkrywców (np. Krzysztof Kolumb, Vasco da Gama, Ferdynand Magellan ) po współczesnych podróżników (np. przykład z arkusza - Marek Kamiński lub zdobywcy szczytów: Jerzy Kukuczka, Wanda Rutkiewicz) 2) literackie - Mały Książę, Tomek Wilmowski z cyklu powieści Alfreda Szklarskiego, Fileas Fogg z powieści Juliusza Verne'a W 80 dni dookoła świata, Robinson Crusoe, Sindbad Żeglarz ze zbioru baśni Księga 1001 nocy. Wędrówki 1) historyczne - np. dowódcy polskich formacji wojskowych jak Jan Henryk Dąbrowski czy generał Anders, Melchior Wańkowicz - autor i bohater Ziela na kraterze, który w swoich utworach wiele razy opisywał podróże odbywane z rodziną (przede wszystkim w Na tropach Smętka). 2) literackie - Don Kichot, Pinokio, postacie Tolkiewnowskie jak Hobbit czy Drużyna Pierścienia, Santiago z Alchemika Paulo Coelho, bohaterowie cyklu Opowieści z Narnii. Tułaczki 1) historyczne - wszyscy skazańcy, przymusowi emigranci (wspomniani w arkuszu przedstawiciele Wielkiej Emigracji, jak Adam Mickiewicz, Fryderyk Chopin oraz emigranci XX wieku, którzy musieli opuścić Polskę np. w okresie II wojny światowej czy stanu wojennego). Również naród żydowski, którego opis tułaczki w poszukiwaniu Ziemi Obiecanej znajduje się w Starym Testamencie. 2) literackie - biblijny syn marnotrawny,HomerowyOdyse usz, Józef Skawiński z Latarnika, Staś i Nel z powieści W pustyni i w puszczy, bohater powieści Jonathana Swifta Podróże Guliwera, tułajacego się po Nowym Jorku Holdena z powieści Jerome'a Salingera Buszujący w zbożu. CZY TO MIAŁ BYĆ PODZIAŁ NA TAKIE KATEGORIE ??!! NIE MOŻNA BYŁO TYCH RODZAJÓW PODRÓŻY SAMEMU OKREŚLIĆ ?! W SENSIE ŻE MUSIAŁA BYC 1 TUŁACZKA 1 WĘDRÓWKA i 1 WYPRAWA ??!!! O BOŻE MAM -15 PKT ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3616 |
Rozeznanie
|
No dokładnie. Z 10 razy się zastanawiałam, zanim coś wpisałam w tym zadaniu, zeby tylko sie wpasować w klucz
![]() edit.chemiczna: nie, no co ty, nie trzeba było tak dzielić. ważne tylko, żebyś miałą przykłady z literatury albo historii i z arkusza. spoko ![]() Edytowane przez szaramieta Czas edycji: 2009-04-22 o 15:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3617 |
Zakorzenienie
|
Chemiczna masz po prostu pogrupowane, a Ty mogłaś podać dowolne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3618 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Nie każdy może być wielkim artystą, ale w każdym może zrodzić się dusza artysty ![]() Życie jest piękne i dlatego warto żyć! Życie jest piękne, za nadzieją tylko iść... Niech nie będzie Ci żal że ziemia Twoje miejsce Niech podniesie Cię tak skrzydlate twe serce! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3619 |
Zakorzenienie
|
z tego co ja się tam doczytałam to trzeba było podać po dwa przykłady z literatury LUB historii, ewentualnie z obu. plus przykład z arkusza.
![]()
![]() |
![]() |
#3620 | |
Raczkowanie
|
Marzeniatko, myślisz ? A to faktycznie nie było tak, żeby podać po jednym przykładzie z tych podanych w tytule rozprawki ?! Bo ja we wcześniejszym poście podałam, jak to pogrupowałam i to totalnie nie tak....
![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3621 |
Zakorzenienie
|
trzeba było podać po jednym przykładzie z każdego.
![]() ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- po jednym z tułaczki, po jednym z wędrówki i po jednym z wyprawy. ![]()
![]() |
![]() |
#3622 |
Rozeznanie
|
Nie, nie, to na pewno nie trzeba było tak sztywno dzielić. Te"tułaczka, wędrówka..." w temacie miały nas tylko nakierowac, ale to nie było narzucone
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3623 |
Zakorzenienie
|
A ja w podaniu nie podałam adresata odbiorcy ani nie zrobiłam trójdzielności ;//
Dwa pkt mi za to lecą ... Dobra, nie myślę już o tym, czas przestawić się na matmę ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3624 |
Zakorzenienie
|
Tak, Chemiczna właśnie tak myślę. Jeżeli byłoby tak jak Ty mówisz, to musiałabyś podać 6 argumentów + 6 przykładów.. niemożliwe.
![]() ![]() Edytowane przez Marzeniatko Czas edycji: 2009-04-22 o 15:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3625 |
Raczkowanie
|
eh, mam nadzieję, że jest tak jak piszecie .. kurczę, nie wiem co bym zrobiła gdyby okazało się inaczej..
![]() |
#3626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3627 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Eh...Idę do fizyki. Moze tym sobie podciągnę....-ale się mnie zarty trzymają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nieee chceee mi sięęę juuuż uczyć, ratunkuuuuu! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3629 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, bez przesady.
Tytuł to miała być tylko sugestia jakie rodzaje podróży można wyróżnić i wgl to była tylko teza, że podróże mają różne wymiary i podali nam przykłady, a nie że każde trzeba było opisać ... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3630 |
Raczkowanie
|
łatwo wam mówić, wy nie macie minus 15 pkt ..
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:59.