Majówki 2016 - część trzecia - Strona 122 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-03, 09:21   #3631
ola0605
Zadomowienie

Dot.: Majówki 2016 - część trzecia

No to czekamy na info co nowego u Emi ja jeszcze dwa dni temu Maje na rogówce mogłam na kilka sekund zostawić żeby pobiec np wodę ale teraz spryciula szybko się odwróci o 90 stopni i się turla
ola0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 09:27   #3632
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czekooladki Pokaż wiadomość
Donoszę, że odebrałyśmy dzisiaj wyniki poziomu tego wapnia i fosforu. Na szczęście mieścimy się w górnej granicy normy. Na jej skraju bo na skraju ale jeszcze jednak w przedziale. Mamy całkowicie odstawić wit. D, no i umawiać wizytę do neurologa i to usg głowy zrobić i wtedy będziemy mieć kompletny obraz co dalej. Narazie tyle.

Jakby to miało pomóc... to bym to rozważyła

Zaaplikowałam dzisiaj też Hubci windii. Myślałam, że będzie jakiś spektakularny efekt, a tu tylko takie psssssyt i koniec, po zabawie. No nie wiem, może ja coś źle robię. Wymasowałam jej ten brzuszek, rozgrzałam, zaaplikowałam i nic.

Ala kręci się przez sen niesamowicie, wierzga nóżkami i jęczy. Ostatnia noc to katastrofa co godzinę ryk, w końcu zasnęła mi na klatce piersiowej, ale co chwila bączki i ten zapach, podkurczanie nóżek i jęk ... Rozmawiałam dzisiaj też o tym z lekarką, że kupka raz na 10 dni. Kazała na wstępie dawać Xennę junior, a jak to nie pomoże to Lactulosum - taki słodki syropek na zaparcia. Zobaczymy czy to pomoże. Aż zaczęłam tęsknić do czasów, gdy dziecko się wypróżniało 10 razy na dzień ale nie cierpiało. Wstrzymałam się na razie z rozszerzaniem diety. Czytam internety, no i nie wiem czy to banan nam zrobił takie spustoszenie. A tak jej smakował

U nas ten sam problem ale jak w tamtym tyg wyslalam meza po cos (chodzilo mi o czopki z gliceryną) to farmaceutka powiedziala ze takim maluchom nie powinno sie dawac zadnych kropli itp na zaparcia co reklamują tylko wlasnie czopki.
I badz tu mądry.
Iwonia27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:05   #3633
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
Spadło którejś dziecko z kanapy na twardą podłogę typu panele parkiet?właśnie mi Emi zleciala z kanapy o nie wiem co robić ... Jechać z nia gdzieś?nie widzę niepokojących objawów o nie chciałabym jej stresu fundować w szpitalu ale się kurde boję... Czy jej nic nie bedzie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
No i po co otwierałaś okno 😂

Dziewczyny jak ubieracie dzieci po domu ? Bo ja już któryś raz z kolei słyszę od mamy, że ja rozbieram, że za mało warstw, że zimne raczki,ze dawniej to...
Argument dawniej najbardziej do mnie przemawia szczególnie że nam wiatr przez okna pizgał bo takie były okna szczelne.
Zazwyczaj ma bodziaka na krótki bluzkę na długi, spodnie i skarpetki. Może rzeczywiście za mało? Rączki zazwyczaj ma chłodne ale kark i plecki gorące. W domu mamy ciepło pali się w piecu cały dzień.

mialavi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:13   #3634
urshoola
Zadomowienie

Mia ja ubieram tak samo czasem bodziak z długim i zamiast krótkiego i bluzki.

Lactulosum w syropie można podać niemowlętom ok 2.5 ml z tego co kojarze ale to trzeba mieć pewność że na bank to jest zaparcie.
Czopki glicerynowe działają po prostu najszybciej i miejscowo w obrębie jelit nie tak jak syrop który przechodzi przez żołądek i jego efekt będzie niestety później
Jeśli jest taka opcja to trzeba próbować naturalnie czyli śliwką lub Gruszka. I nas Gruszka to jest mega poganiacz.Nie chcecie wiedzieć jak wygląda treść pieluchy to tym owocu 😂

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:15   #3635
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Dzień dobry, dziś znowu zapowiada się szalony dzień.
Kończę ściągać i lecę z prezentem do chrześnicy, bo urodziny ominęłam przez chorobę. Później zakupy i obiad u rodziców. Do tego mąż coś prycha i chrypi a jutro mamy do kuzynki jechać.
Już wiem czemu mi się kicuch ostatnio tak budził w nocy i chciał się tulić - chyba mu za zimno było. Ot, działanie instynktowne małego ssaka - najcieplej przy dużym osobniku. Znowu mu wyjęłam ciepłą kołderkę i były pobudki tylko na szybką butlę.
Próbujemy planować obiady tak, żeby młodemu też coś dać. Kurde, ciężkie to - za bardzo lubimy mięcho, najbardziej czerwone, a jeszcze nie mam przekonania żeby młodemu dawać wieprzowinę albo wołowinę. Do tego zwykle jakaś kasza/ryż i surówka, ta ostatnia najlepiej z majonezem Albo w ogóle jakieś zapiekankowe breje jadamy. Trzeba przeorganizować listę zakupów.
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:30   #3636
AnneMariie
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mialavi Pokaż wiadomość
No i po co otwierałaś okno

Dziewczyny jak ubieracie dzieci po domu ? Bo ja już któryś raz z kolei słyszę od mamy, że ja rozbieram, że za mało warstw, że zimne raczki,ze dawniej to...
Argument dawniej najbardziej do mnie przemawia szczególnie że nam wiatr przez okna pizgał bo takie były okna szczelne.
Zazwyczaj ma bodziaka na krótki bluzkę na długi, spodnie i skarpetki. Może rzeczywiście za mało? Rączki zazwyczaj ma chłodne ale kark i plecki gorące. W domu mamy ciepło pali się w piecu cały dzień.

U nas czasem tylko body i skarpetki :p ale glownie tak jak ty tez grzejemy wiec jest ok.
AnneMariie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:41   #3637
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:

Tak samo ubieram. Gdy leży na podłodze to rączki ma lodowate ale jak tylko go wezmę na rece to robią się cieplutkie

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-12-03, 10:45   #3638
majena_88
Raczkowanie

Cytat:

U nas body na długi rękaw, spodnie i skarpetki. Z czego spodnie i skarpetki często są ściągane co jakiś czas, bo lubi pełzac/raczkować na boso. I ogólnie wydaje mi się, że jest Jej ciepło. W nocy śpi w samym pajacu, najczęściej bez przykrycia.

A mi wczoraj strzelilo w krzyżu... Nie daje rady nosić Weroniki :-( dobrze, że jest tz w domu dziś i jutro. Chciałam to wykorzystać na mycie okien, a tu klops...
majena_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 10:48   #3639
mialavi
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny uspokoilyscie mnie 😘 Czyli tak jak myślałam różnica pokoleń 😉

Stary 2016-12-03, 10:51   #3640
ola0605
Zadomowienie

Mia, ja bodziak z długim, rajstopy i czasem skarpetki. A my kaloryfer rzadko włączamy wiec nie ma super ciepło
Stary 2016-12-03, 10:53   #3641
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ola0605 Pokaż wiadomość
Mia, ja bodziak z długim, rajstopy i czasem skarpetki. A my kaloryfer rzadko włączamy wiec nie ma super ciepło
Ale nadal masz tyle warstw co my A ja powinnam zakładać rajstopy, spodnie, dwa długie rękawki i sweter lub kamizelke na plecy 😱

A ja mam jedną warstwę i czasem i tak mi za gorąco.

Edytowane przez mialavi
Czas edycji: 2016-12-03 o 10:54

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-03, 10:55   #3642
Iwonia27
Zakorzenienie

Body krotki rekaw czasem dlugi, spodenki i skarpetki.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Cytat:
Ale nadal masz tyle warstw co my A ja powinnam zakładać rajstopy, spodnie, dwa długie rękawki i sweter lub kamizelke na plecy

Oooo gdzież tyyyle
Stary 2016-12-03, 10:58   #3643
agassek
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część trzecia

Cytat:
Napisane przez pluszowy_kot Pokaż wiadomość
Próbujemy planować obiady tak, żeby młodemu też coś dać. Kurde, ciężkie to - za bardzo lubimy mięcho, najbardziej czerwone, a jeszcze nie mam przekonania żeby młodemu dawać wieprzowinę albo wołowinę. Do tego zwykle jakaś kasza/ryż i surówka, ta ostatnia najlepiej z majonezem Albo w ogóle jakieś zapiekankowe breje jadamy. Trzeba przeorganizować listę zakupów.
Mam to samo niby mi się wydaje, że gotujemy raczej zdrowo (zero gotowców, kostek rosołowych itd), a jednak nic z naszych obiadów nie nadaje się dla dziecka
Wszystko smażone (na oliwie i krótko, ale jednak) albo ostre, jak z piekarnika to nadziewane czymśtam, warzywa to w 70% zielone sałaty, teraz staram się gotować warzywa i dla nas i dla Marysi na śniadanie jem owsiankę, ale na mleku, więc też nie dam

My w domu też bodziak, spodenki i (czasem) skarpetki albo body+pajacyk, wydaje mi się, że tak jest ok
Mia, co w takim razie na dwór?

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 11:01   #3644
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Iwonia27 Pokaż wiadomość
Body krotki rekaw czasem dlugi, spodenki i skarpetki.

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ----------

Oooo gdzież tyyyle
Podpinajac się pod post o teściowej ja się boję zostawiać dziecko z moją mamą bo przecież zakładała by na nią coby miała pod ręką. I ona jest takim typem, że robi wszystko to czego mama zabrania dziecku mówiąc np. Jedz póki mamy nie ma. A mi ciśnienie skacze.

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Mam to samo niby mi się wydaje, że gotujemy raczej zdrowo (zero gotowców, kostek rosołowych itd), a jednak nic z naszych obiadów nie nadaje się dla dziecka
Wszystko smażone (na oliwie i krótko, ale jednak) albo ostre, jak z piekarnika to nadziewane czymśtam, warzywa to w 70% zielone sałaty, teraz staram się gotować warzywa i dla nas i dla Marysi na śniadanie jem owsiankę, ale na mleku, więc też nie dam

My w domu też bodziak, spodenki i (czasem) skarpetki albo body+pajacyk, wydaje mi się, że tak jest ok
Mia, co w takim razie na dwór?

Na dwór to ja zakładam to co mama po domu proponuje.
Według niej to zapewne ze dwie pary spodni na te rajty kombinezon śpiwór i ruska czape 😰

A jak tłumacze że dziecka nie można przegrzewac, że lepiej chlodniej niż za ciepło. To słyszę, ze mi internet w głowie namieszał bo kto to widział. Ona nas ubierała i żyjemy. Do tej pory pamietam jak nienawidziłam tych rajstop pod spodniami miałam ograniczone ruchy. Może to był sposób na wychowanie tylu dzieci. Ograniczenie ruchów ?!🙈😂

Edytowane przez mialavi
Czas edycji: 2016-12-03 o 11:05
Stary 2016-12-03, 11:16   #3645
Iwonia27
Zakorzenienie

Majówki 2016 - część trzecia

A ja dzis chcialam zobaczyc ile malutek zjada. W srode smigam do fryzjera i musze sprawdzic ile zje i czy zje z czegos innego.
Z jednego cysia sciagnelam 150ml i tyle podalam w jednej butelce ale smoczek mamy jeszcze z czasow podawania zelaza tj ten z najmniejszym przeplywem. Maz go wzial karmic a on gryzie smoczka denerwuje sie i prawie nic nie zjadl a glodny na pewno. Mysle no to "ładnie"...
Mowie daj ja sprobuje maly zobaczyl karmicielke nad butelką i od razu zaczal ssac uff no to fryzjer aktualny.
Zjadl 40ml i zaczal sie denerwowac.
Pewnie ze za wolno leci bo przystawilam do drugiego cysia i zjadl.
Teraz tak mysle po co sie cofac do smoczkow.
W czym by go inaczej karmic?
Treningowy nie do konca ogarnia. Wiecej wyleje.
No i krztusi sie.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

Szlag! Wczoraj robilam zamowienie w gemini bo u nas nigdzie nie ma tej masci ABC peri oral kiedys pamietalam zeby kupic przy zamowieniu ta kaszke holle czy jakos tak i oczywiscie ze zapomnialam

Edytowane przez Iwonia27
Czas edycji: 2016-12-03 o 11:03
Stary 2016-12-03, 11:26   #3646
dzustam
Zakorzenienie

Co do rajstop - Alicja nie miała ich na sobie ani razu. Jako dziecko nienawidziłam tego wciągania, szorowania o ciało. Brrrr. Chcę zminimalizować skutki uboczne mojego noszenia hi hi.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 11:50   #3647
ola0605
Zadomowienie

Cytat:
Ale nadal masz tyle warstw co my A ja powinnam zakładać rajstopy, spodnie, dwa długie rękawki i sweter lub kamizelke na plecy

I apaszkę pod szyje
Stary 2016-12-03, 12:01   #3648
mialavi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Co do rajstop - Alicja nie miała ich na sobie ani razu. Jako dziecko nienawidziłam tego wciągania, szorowania o ciało. Brrrr. Chcę zminimalizować skutki uboczne mojego noszenia hi hi.

Też mam traumę
Cytat:
Napisane przez ola0605 Pokaż wiadomość
I apaszkę pod szyje
Zapomnialam. I rękawiczki ! Wtedy ręce nie będą lodowate

Stary 2016-12-03, 12:15   #3649
gosiaczekbtm
Rozeznanie

Cytat:
Ale nadal masz tyle warstw co my A ja powinnam zakładać rajstopy, spodnie, dwa długie rękawki i sweter lub kamizelke na plecy 😱

Tak to nawet na dwór nie ubieram

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Czy wasze dzieci też tak we wszystko dmuchają?
gosiaczekbtm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 12:38   #3650
Iwonia27
Zakorzenienie

D. poszedl do sklepu.
M.in mial wzoac galaretki. Podjadam sobie zamiast ciastek. Dzwoni i pyta ale jaka kupic czerwona zielona czy zolta?
Dobrze ze zadzwonil bo by kupil mi taka wiecie do zrobienia i polania ciastka

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez gosiaczekbtm Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Nieee nie dmucha
Stary 2016-12-03, 12:59   #3651
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
D. poszedl do sklepu.
M.in mial wzoac galaretki. Podjadam sobie zamiast ciastek. Dzwoni i pyta ale jaka kupic czerwona zielona czy zolta?
Dobrze ze zadzwonil bo by kupil mi taka wiecie do zrobienia i polania ciastka

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Nieee nie dmucha
A są jakieś inne?

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 13:37   #3652
gosiaczekbtm
Rozeznanie

Kobitki jakie macie półki na książeczki dla waszych maluchów? Szukam czegoś fajnego, zapodajcie jakimś linkiem czy cuś

gosiaczekbtm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 14:01   #3653
pluszowy_kot
Zakorzenienie

Byłam u chrześnicy, oczywiście rozmowa z kuzynką zeszła na temat jedzenia. Więc było - a zupki? a kaszki? a słoiczki? Mówię, że co mam zjadliwego to mu daję, nie opyla się robić/kupować specjalnie, bo młode ledwo liźnie. Był szok, że on ma już przecież prawie 7 miesięcy, jak ona miała dzieci w tym wieku to była cała lista ile i czego już powinny jeść i ona się tak zamartwiała, jak nie chciały. A dzieciom do tej pory została średnia chęć do jedzenia, najlepsze są słodycze. Plus miałam przyjemność obejrzeć scenę pt "Maaaamooo Ty zjadłaś 2 wafelki, ja też chcę drugiegooooo!". Na hasło "po zupie dostaniesz" padła odpowiedź "dobrze, ale po zupie Ty już nie zjesz bo miałaś dwa a ja tylko jednego!". Przeraża mnie mix dzieci+obiad+słodycze...
pluszowy_kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 14:14   #3654
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pluszowy_kot Pokaż wiadomość
Byłam u chrześnicy, oczywiście rozmowa z kuzynką zeszła na temat jedzenia. Więc było - a zupki? a kaszki? a słoiczki? Mówię, że co mam zjadliwego to mu daję, nie opyla się robić/kupować specjalnie, bo młode ledwo liźnie. Był szok, że on ma już przecież prawie 7 miesięcy, jak ona miała dzieci w tym wieku to była cała lista ile i czego już powinny jeść i ona się tak zamartwiała, jak nie chciały. A dzieciom do tej pory została średnia chęć do jedzenia, najlepsze są słodycze. Plus miałam przyjemność obejrzeć scenę pt "Maaaamooo Ty zjadłaś 2 wafelki, ja też chcę drugiegooooo!". Na hasło "po zupie dostaniesz" padła odpowiedź "dobrze, ale po zupie Ty już nie zjesz bo miałaś dwa a ja tylko jednego!". Przeraża mnie mix dzieci+obiad+słodycze...
Myślę że w większości domów jest ta sama śpiewka słodyczowo-obiadowa i w większości naszych też taka będzie. Urok dzieci. To są tylko dzieci które dadzą się pokroić za wafelka choćbyśmy obmyslali misterne plany izolowania ich od nich czy dawkowania na naszych zasadach. To jest smak dzieciństwa
Stary 2016-12-03, 14:23   #3655
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
A są jakieś inne?

Haha takie w cukrze z nadzieniem w srodku. Jolly baby. Z bezpiecznym skladem to jem az wiory lecą.
Stary 2016-12-03, 15:05   #3656
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:

Mój body na długi rękaw, spodenki + kaftanik lub sweterek. Przy czym mieszkamy w starej kamienicy, a pokój w którym urzęduje Mały jest na wprost drzwi wejściowych od których ciągnie. Ogólnie mamy dość chłodno w domu i sama chodzę jak jest bezsłoneczny dzień w długim rękawie + bluza.

Cytat:

Żeby we wszystko to nie, ale w butelkę z wodą z ustnikiem i czasem w jakieś zabawki to tak.

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Myślę że w większości domów jest ta sama śpiewka słodyczowo-obiadowa i w większości naszych też taka będzie. Urok dzieci. To są tylko dzieci które dadzą się pokroić za wafelka choćbyśmy obmyslali misterne plany izolowania ich od nich czy dawkowania na naszych zasadach. To jest smak dzieciństwa
Tez tak sądzę. Możemy wpajać aby dziecko jako przekąskę chciało owoce, a nie czekoladę, ale słodkiego raz na jakiś czas nie uda się uniknąć. Sama natomiast chciałabym dążyć do tego aby jak już dziecko je to słodkie, to raczej było to ciasto domowej roboty np. właśnie owocowe.
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-03, 15:10   #3657
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Haha takie w cukrze z nadzieniem w srodku. Jolly baby. Z bezpiecznym skladem to jem az wiory lecą.
To już wiem co mi mąż kupi w najbliższych czasie

A ja pierwszy raz w życiu naskoczyłam na teściów. Teść jadł obiad,teściowa trzymała Mateusza, a on wyciągał ręce do teścia. Może chciał sztućce, talerz, cokolwiek. Ale oczywiście teściowa powiedziała, że na pewno jedzonka chce biedaczek. Teść już kawałek mięsa odkroił i wtedy wybuchlam. Powiedziałam, że nie rozumiem czemu każda reakcja dziecka jest odbierana jako rozpaczliwe wołanie o jedzenie. Ostatnio teść chciał mu dać twarogu,jakby nie wiedział że ja jestem na diecie powietrznej.. Ehh

Stary 2016-12-03, 15:17   #3658
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:

Moja nie dmucha
Stary 2016-12-03, 15:22   #3659
Iwonia27
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
To już wiem co mi mąż kupi w najbliższych czasie

A ja pierwszy raz w życiu naskoczyłam na teściów. Teść jadł obiad,teściowa trzymała Mateusza, a on wyciągał ręce do teścia. Może chciał sztućce, talerz, cokolwiek. Ale oczywiście teściowa powiedziała, że na pewno jedzonka chce biedaczek. Teść już kawałek mięsa odkroił i wtedy wybuchlam. Powiedziałam, że nie rozumiem czemu każda reakcja dziecka jest odbierana jako rozpaczliwe wołanie o jedzenie. Ostatnio teść chciał mu dać twarogu,jakby nie wiedział że ja jestem na diecie powietrznej.. Ehh

Tez bym nie wytrzymała.
Ja piernicze czy niektorzy w ogole nie myslą?
Serio jak bylismy mali to nas na tym etapie juz tak faszerowi czym popadnie?
I jak zareagowali ze sie zdenerwowałaś?
Stary 2016-12-03, 15:37   #3660
asiaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Tez bym nie wytrzymała.
Ja piernicze czy niektorzy w ogole nie myslą?
Serio jak bylismy mali to nas na tym etapie juz tak faszerowi czym popadnie?
I jak zareagowali ze sie zdenerwowałaś?
Teściowa tylko powiedziała"noo taak ". W sumie nie wiem co miała na myśli pewnie mnie obgada córką jakby teść pił np piwo to pewnie też by chciał dać Mateuszowi skoro wyciąga ręce

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości