|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.
Cytat:
Heh. Ukraina i broń nuklearna. Mógł wymyślić cokolwiek innego, już chyba bardziej nieprawdopodobnej rzeczy się nie dało. Drugi najbiedniejszy kraj Europy i broń nuklearna. Cytat:
Jak rano wzywałam karetkę, to nawet ratownik o maseczce nie pamiętał. |
||
|
|
|
|
#3632 |
|
BAN stały
|
Te oba wystąpienia Putina to jakieś kuriozum. Facet który trzymał za twarz cały Zachód całkiem sprytną polityką i rozgrywaniem Zachodu kompletnie poddał sytuację zaniechaniem ustaleń mińskich. A jego przemowy to już nawet mniej nadają się do analizy dla politologów a bardziej dla psychoterapeutów.
W tej sytuacji, kiedy to nawet Chiny już są zaniepokojne tym co wyrabia Wladimir nie ma żadnej opcji "średniego" rozwiązania sytuacji. Putin albo przegra z kretesem całkowicie doprowadzając do ruiny Rosję albo kompletnie się odkleił i... nawet brakuje mi wyobraźni co się może stać ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Polska Times: Niemcy użyją wobec Polski wszystkich możliwych „instrumentów prawnych”, jeśli Polska będzie budować małe reaktory jądrowe. ---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ---------- Istnieje niepokojąca opcja, że Ukraina jest tylko odwróceniem uwagi USA od Tajwanu, tzn Rosja atakuje pełnoskalowo Ukrainę, a w drugiej kolejności Chiny atakują Tajwan. Wtedy USA jest rozciągnięte ponad miarę i NATO i Europa leżą |
|
|
|
|
#3633 |
|
Konto usunięte
|
Raniao tego to ja juz w ogole nie rozumiem, USA i NATO wypowiadaja sie negatywnie o ewentualnym przejeciu Tajwanu przez Chiny... ale jednoczesnie zaden kraj nie uznaje Tajwanu.
Poza Watykanem i kilkoma drobnymi panstewkami.
|
|
|
|
|
#3634 |
|
BAN stały
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89129421]Raniao tego to ja juz w ogole nie rozumiem, USA i NATO wypowiadaja sie negatywnie o ewentualnym przejeciu Tajwanu przez Chiny... ale jednoczesnie zaden kraj nie uznaje Tajwanu.
Poza Watykanem i kilkoma drobnymi panstewkami.[/QUOTE]Tajwan to jedna z najważniejszych strategicznie wysp szachujaca Chiny na morzu. USA już dawno temu straciło pozycję gospodarczą ale utrzymuje możliwości nacisku na Chiny poprzez kontrolę nad Tajwanem. To jedyny i ostatni bat Amerykanów jaki tam pozostał. Chińczycy niedawno wprowadzili w tej części Azji sojusz gospodarczy, który jest bardzo niebezpieczny dla USA i Australii. Utrata Formozy będzie oznaczać kompletną utratę kontroli w tym rejonie świata a także rychły utratę dominacji na oceanach. ---------- Dopisano o 00:56 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ---------- Poza strategicznym znaczniem Tajwan to też największy producent mikroprocesorów, a Chiny ostatnio mają z tym problem i są uzależnieni od ich dostaw. Przejęcie Formozy oznaczałoby też całkowitą samowystarczalność gospodarczą. |
|
|
|
|
#3635 |
|
Konto usunięte
|
Ale ja doskonale wiem, jaka jest rola Tajwanu i dlaczego jest istotne dla USA. Nie trzeba mi tego tlumaczyc.
Po prostu dziwi mnie, ze rozne kraje grzmiac o ochronie Tajwanu, jednoczesnie nie uznaja go jako niepodleglego panstwa. Nikt istotny go nie uznaje... a jednak wielu wypowiada sie o tym, aby Chiny zostawily Tajwan w spokoju. Chiny traktuja Tajwan jako zbuntowana republike nalezaca do Chin, wiec nieuznawanie ich niepodleglosci i jednoczesnie nieuznawanie polityki jednych Chin to taka troche hipokryzja. |
|
|
|
|
#3636 |
|
BAN stały
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89129471]Ale ja doskonale wiem, jaka jest rola Tajwanu i dlaczego jest istotne dla USA. Nie trzeba mi tego tlumaczyc.
Po prostu dziwi mnie, ze rozne kraje grzmiac o ochronie Tajwanu, jednoczesnie nie uznaja go jako niepodleglego panstwa. Nikt istotny go nie uznaje... a jednak wielu wypowiada sie o tym, aby Chiny zostawily Tajwan w spokoju. Chiny traktuja Tajwan jako zbuntowana republike nalezaca do Chin, wiec nieuznawanie ich niepodleglosci i jednoczesnie nieuznawanie polityki jednych Chin to taka troche hipokryzja.[/QUOTE] Bynajmniej. To interesy. Chiny są bardzo wrażliwe na punkcie Tajwanu. Dowód anegdotyczny - są do tego stopnia przewrażliwione, że z opowiadań mojego exa programisty znam przypadek kiedy chiński klient dostał furii kiedy w swoim systemie jaki dla niego pisali automatycznie numery, adresy na Tajwan przypisywane były pod... Tajwan. Klient jasno dał do zrozumienia, że nie ma takiego państwa i ma to być przypisane jako Chiny Edytowane przez Rania0 Czas edycji: 2022-02-23 o 01:14 |
|
|
|
|
#3637 |
|
Zakorzenienie
|
Biden mimo tego całego gówna, które na niego wylano, od zeszłego roku trzyma łapę na pulsie. Widać, że po 2014 jako wice wie z kim gra.
Stany po raz kolejny pokazują, że we właściwych momentach historii mają rękę na pulsie. 4 lata idioty przytakującego Putinowi minęły chyba w najlepszym możliwym momencie. Chałwa najwyższemu, że w tak trudnej chwili nie ma Trumpa u steru w USA. Szkoda jedynie, że u nas, w obecnej sytuacji, jedyną narracją jaką słychać ze strony rządzących błaznów to majaki o tym jak to by było za PO albo czemu Tusk jeszcze nic nie twitnął.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png Edytowane przez Zorzoli Czas edycji: 2022-02-23 o 10:24 |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3638 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-19 o 23:28 |
|
|
|
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#3640 | |
|
I tak powiem
|
Pozytywnym zaskoczeniem wczorajszej debaty dnia w Polsat News było dla mnie zaproszenie Piotra Zychowicza.
Cytat:
To Trump nałożył sankcje na Rosję i był przeciwny budowie Nord Stream 2. A Biden niedługo po objęciu prezydentury zniósł sankcje na Nord Stream 2. Do tego zaliczył wpadkę w Afganistanie, pokazując słabość USA. Przez to wszystko Putin poczuł siłę i ruszył z kopyta. Biden, podobnie jak władze Niemiec obudzili się dopiero jak Rosja niemalże zaczęła wojnę z Ukrainą. Nawet Radek Sikorski przyznał, że Biden popełnił błąd w sprawie Nord Stream 2, a sankcje Trumpa było skuteczne: https://www.rp.pl/polityka/art193292...byly-skuteczne |
|
|
|
|
|
#3641 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Putin wyrabia to co wyrabia, bo Rosja poczuła strach USA. Trump medialnie nie wyrabiał, ale faktem jest, że za jego prezydentury USA pierwszy raz od dawna z nikim nie toczyło wojny, wychodzi na to że to jedna z najbardziej pokojowych prezydentur w historii USA. Takie są fakty. Rosja nie jest zachodnim państwem i Rosja rozumie tylko argument siły a nie moralne dywagacje, Rosja wręcz państwa kierujące się takimi aspektami i państwa robrajające się traktuje jako słabe. Polecam poczytać artykuły które Putin napisał i gdzie opisał swoją wizję świata, w szczególności jego wizję Europy Środkowej. Śmiem twierdzić, że gdyby u władzy był Trump, to Putin tak daleko by się nie posunął. Rosja wyczuła słabość Zachodu i będzie teraz gruntowanie testować NATO, układy jakie zostały zawarte i regularnie podbijać stawkę poprzez kolejne naciski. To że Pieskov powiedział, że Rosja nigdy w historii nikogo nie zaatakowała wynika z filozofii prowadzenia wojen i ich rozumienia przez to państwo. W mentalności rosyjskiej uprzedzający atak, nawet jeśli jest on skierowany w państwo zdecydowanie słabsze, jest formą obrony. Może to być forma obrony wobec potencjału realnego lub wyimaginowanego jaki widzi Rosja i gdzie Rosja takim atakiem ten atak tłumaczy. Ma dokładnie to miejsce w wypadku Ukrainy. Oprócz tego dochodzi kwestia historyczna i jak historię postrzega Rosja. W przypadku Polski nie będzie ona kontestować w ogóle sensu istnienia narodu. Wg Rosji Ukraina nie ma żadnych tradycji państwowości dlatego nie zasługuje by tak Ukrainę traktować, jako naród i państwo. Jeśli przeczytać co Putin sądzi o Polsce i jak widzi Polskę w przyszłości to widzi on Polskę jako odrębne państwo ale w formie czegoś na kształt z czasów ZSRR, czyli kraju zarządzanego przez Rosję, ewentualnie wspólnie z Niemcami. Putin gra w otwarte karty i nie ukrywa tego, mówi: "jesteście słabi, my jesteśmy silniejsi, dlatego zmieniam porządek który nam narzuciliście". |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3642 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
ale amerykanie w afganistanie siedzieli 20 lat a Biden jest prezydentem pare miesięcy więc co tu porównywać
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
|
|
|
#3644 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() O Trumpie mozna mowic duzo, ale za czasow jego prezydentury nie doszlo do wojen. Doszlo za to do porozumien na wielu etapach, miedzy innymi z Korea Polnocna. |
|
|
|
|
|
#3645 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jaką to daje gwarancję Polsce że gdy Putin podejdzie pod naszą granicę to Biden nie podwinie ogona i nie zwieje? Już na Ukrainie to pokazuje, kiedy kazał się pakować dyplomatom z Kijowa do Lwowa a teraz do Warszawy. Jaki to ma sens oprócz tego, że destabilizuje gospodarczo Ukrainę? Kto będzie chciał robić interesy w tym kraju kiedy dyplomacja amerykańska się spakowała i uciekła z kraju podobno sojuszniczego? |
|
|
|
|
|
#3646 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Biden jest słaby i sprawia wrażenie, jakby nie myślał nad tym, co robi. Jakoś za Trumpa się to nie wydarzyło, choć za nim nie przepadam. Teraz jest Biden, USA uciekło z Afganistanu, Afganistan przejęli talibowie, Rosjani wkroczyli do Kazachstanu, Rosjanie uznali niepodległość wschodu Ukrainy, Rosja wywołała konflikt z Ukrainą. I na dodatek gada jakieś głupoty. Najpierw w zasadzie, że Rosja może zaatakować Ukrainę "trochę', ostatnio, że nie zamierza z Rosją walczyć. A jego prezydentura trwa dopiero rok. |
|
|
|
|
|
#3647 |
|
Konto usunięte
|
Takie są efekty jak światem rządzą stare parchate dziady z demencjami.
Masakra, jeden gorszy od drugiego, tylko płakać nad marnym losem ludzkości i planety. |
|
|
|
|
#3648 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Biedena nie oceniam za Afganistan bo to nie są decyzje podejmowane z dnia na dzień więc nie wiem ile w tym jego bezpośredniego udziału.
Co do sytuacji z Ukrainą na razie działa dobrze. https://twitter.com/i/web/status/1496221176917540879 USA mobilizuje cały swój potencjał sojuszniczy. Nie tylko Kanada, Europa, ale też Azja. Niestety Rocja ma 600 mld dolarów rezerw więc niestety sankcje nie będą dla nich aż tak dotkliwe jak to miało miejsce w 2014. ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;89129828]No chyba nie bardzo. Biden jest słaby i sprawia wrażenie, jakby nie myślał nad tym, co robi. Jakoś za Trumpa się to nie wydarzyło, choć za nim nie przepadam. [/QUOTE] ehe tak, to na pewno zasługa super polityki zagranicznej trumpa
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png Edytowane przez Zorzoli Czas edycji: 2022-02-23 o 11:39 |
|
|
|
|
#3649 |
|
Konto usunięte
|
No już się przecież pomarańczowy odezwał a propos działań Putina. Nazwał go geniuszem ![]() No i trzeba pamiętać, że podziela zdanie Putina w sprawie Ukrainy, kiedyś Putin go przekonał w trakcie rozmowy, że Ukraina to nie jest odrębne państwo i nie wiadomo dlaczego jeszcze istnieje. Przecież dla tego głupka Europa Środkowa i Wschodnia to peryferie na miarę nie wiem...koła podbiegunowego. Cholera wie, gdzie to w ogóle leży i s*ał to pies. A jak Putin coś z tego ogarnia, to niech sobie tam bryka. Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-02-23 o 14:46 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3650 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3651 |
|
BAN stały
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89129844]Bo to są problemy na miarę naszych możliwości.
Z poważniejszych spraw, to ogólna teza jest taka, że Niemcy mają zrezygnować z kupowania gazu od ruskich, no ale Polska, to sorki - jest skazana na węgiel od Putina. Tak wczoraj powiedział nasz umiłowany prezes w randze wicepremiera ds. bezpieczeństwa. Jakby ktoś nie rozumiał, czemu jesteśmy skazani na ruski węgiel, to niech sobie obejrzy hałdy polskiego węgla zalegającego przy naszych kopaniach ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- No już się przecież pomarańczowy odezwał a propos działań Putina. Nazwał go geniuszem ![]() No i trzeba pamiętać, że podziela zdanie Putina w sprawie Ukrainy, kiedyś Putin go przekonał w trakcie rozmowy, że Ukraina to nie jest odrębne państwo i nie wiadomo dlaczego jeszcze istnieje. Przecież dla tego głupka Europa Środkowa i Wschodnia to peryferie na miarę nie wiem...koła podbiegunowego. Cholera wie, gdzie to w ogóle leży i srał to pies.[/QUOTE] Przeczytałaś całą wypowiedź Trumpa czy tylko jedno zdanie, bo więcej to za dużo? |
|
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
ah hh doszukałam, że to Trump podjął decyzje o takiej ewakuacji z Afganistanu, nie wiem może administracja Bidena mogła to zmienić a może już nie bardzo.. no ale niesłusznie go tutaj wizażynki oceniają za to.
Nikogo niestety nie zmusisz do miłości ale zawsze możesz zamknąć wybranka w piwnicy i trzymać tam dopóki nie rozwinie się u niego syndrom sztokholmski. 🙃 https://www.suwaczek.pl/cache/cadbaa1cc7.png |
|
|
|
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89129813]wow. Jestem w szoku, ze mozna tak pozytywnie odbierac bidena.
![]() O trumpie mozna mowic duzo, ale za czasow jego prezydentury nie doszlo do wojen. Doszlo za to do porozumien na wielu etapach, miedzy innymi z korea polnocna.[/quote] +1
|
|
|
#3654 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Owszem, przeczytałam więcej zdań, chociaż faktycznie trudno wytrzymać wynurzenia tego ignoranta - dziękuję za troskę. Takie: "Poszedłem wczoraj i spojrzałem na ekran telewizora, powiedziałem: to jest genialne ! Putin ogłasza dużą część Ukrainy niepodległą. Och, to wspaniałe." "Powiedziałem: Jakie to sprytne. A teraz wejdzie tam i będzie strzegł pokoju. To będzie najsilniejsza siła pokojowa. Przydałaby się nam taka na naszej południowej granicy (...)Było tam więcej czołgów niż kiedykolwiek widziałem." https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...41#crp_state=1 Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2022-02-23 o 22:55 |
|
|
|
|
|
#3655 |
|
BAN stały
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89129840]Takie są efekty jak światem rządzą stare parchate dziady z demencjami.
Masakra, jeden gorszy od drugiego, tylko płakać nad marnym losem ludzkości i planety.[/QUOTE]Poczekaj aż do władzy dojdą "młodziaki" w typie naszego ministra Zorro, co już jest blisko. "Młodziaki" brzmią przesmiewczo, ale w polityce 50 lat to w zasadzie młody wiek .Wiec zastanawiam, co ci drudzy dobrego zrobią dla ludzkości i planety...Oczywiście decyzje tych starszych mogą nas naprawdę pogrążyć, ale nie sądzę, żeby w "młodszych" rocznikach było lepiej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3656 |
|
Kathy Leonia
|
[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89129471]Ale ja doskonale wiem, jaka jest rola Tajwanu i dlaczego jest istotne dla USA. Nie trzeba mi tego tlumaczyc.
Po prostu dziwi mnie, ze rozne kraje grzmiac o ochronie Tajwanu, jednoczesnie nie uznaja go jako niepodleglego panstwa. Nikt istotny go nie uznaje... a jednak wielu wypowiada sie o tym, aby Chiny zostawily Tajwan w spokoju. Chiny traktuja Tajwan jako zbuntowana republike nalezaca do Chin, wiec nieuznawanie ich niepodleglosci i jednoczesnie nieuznawanie polityki jednych Chin to taka troche hipokryzja.[/QUOTE] tajwan nie daje sobie w kaszę dmuchać na to wychodzi
|
|
#3657 |
|
BAN stały
|
W rosyjskiej TV przywołano już strasznie stary filmik, który Rosjanie stworzyli gdzieś tuż po zajęciu Krymu, który tłumaczył rosyjski punkt widzenia. Prawdopodobnie będą dążyć by go w sieci odświeżyć, bo jest ciągle aktualny a rosyjskie poczucie krzywdy ciągle żywe
Gdybyście nie wiedzieli o co mi chodzi: https://youtu.be/o01nS_M3PQY |
|
|
|
|
#3658 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym to Biden i demokraci anulowali zatrzymanie budowy NS2 i sankcje,za którymi do końca obstawał Trump. Z jednej strony to dobrze,że teraz to Biden prowadzi "rozmowę" z Putinem,ale póki co te sankcje to dla FR śmiech na sali - oni się już od 2014r. na to szykowali i składali kapitał na ciężkie czasy.Niewątpliwie jednak Biden z bliska widział kompletnie poronione działania Obamy i efekty tego w postaci odcięcia połowy Ukrainy i błędów tego nagrodzonego Noblem nie wiadomo za co pacyfisty na pewno nie powieli. ---------- Dopisano o 02:53 ---------- Poprzedni post napisano o 02:46 ---------- [1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89129844]Bo to są problemy na miarę naszych możliwości. Z poważniejszych spraw, to ogólna teza jest taka, że Niemcy mają zrezygnować z kupowania gazu od ruskich, no ale Polska, to sorki - jest skazana na węgiel od Putina. Tak wczoraj powiedział nasz umiłowany prezes w randze wicepremiera ds. bezpieczeństwa. Jakby ktoś nie rozumiał, czemu jesteśmy skazani na ruski węgiel, to niech sobie obejrzy hałdy polskiego węgla zalegającego przy naszych kopaniach ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- No już się przecież pomarańczowy odezwał a propos działań Putina. Nazwał go geniuszem ![]() No i trzeba pamiętać, że podziela zdanie Putina w sprawie Ukrainy, kiedyś Putin go przekonał w trakcie rozmowy, że Ukraina to nie jest odrębne państwo i nie wiadomo dlaczego jeszcze istnieje. Przecież dla tego głupka Europa Środkowa i Wschodnia to peryferie na miarę nie wiem...koła podbiegunowego. Cholera wie, gdzie to w ogóle leży i s*ał to pies. A jak Putin coś z tego ogarnia, to niech sobie tam bryka.[/QUOTE] No my niestety nie mamy byłego szefa rządu w radzie dyrektorów Gazpromu i nie możemy 5 razy mniej płacić dzięki temu za gaz. Choć trzeba kanclerzowi Scholzowi pogratulować decyzji o wstrzymaniu certyfikacji NS2.Za poprzedniej kanclerz toczyłyby się rozmowy a gaz by spokojnie płynął.
Edytowane przez michal100 Czas edycji: 2022-02-24 o 02:46 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#3659 |
|
Zakorzenienie
|
Zaatakował... Już jest mowa o "setkach ofiar".
|
|
|
|
|
#3660 |
|
Konto usunięte
|
O kurde. No ale można było się tego spodziewać. Coś strasznego, i to zaraz obok nas.
Putin już groził strasznymi konsekwencjami dla świata za wmieszanie się. Myślicie, że grozi nam trzecia wojna i użycie atomu czy jednak skończy się na zajęciu Ukrainy i sankcjach? Przeraża mnie to. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez e36b38c1b02253f65e484b4d30ebb09d9d5f8578_646d4571ebe9e Czas edycji: 2022-02-24 o 06:54 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.

Poza Watykanem i kilkoma drobnymi panstewkami.

.