|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Mam prośbę o pomoc, dziś przy podlewaniu storczyka zauważyłam w ziemi jakieś białe, małe, paskudne, skaczące robaczki. Co to? I jak się ich pozbyć????
|
|
|
|
#3632 |
|
Przyczajenie
|
Dzien dobry
Mam na imie Jolanta i zajmuje sie 7 lat storczykami. Mam ich 65 i kolekcja sie powieksza. Jak znajde czas to wstawie fotki.
|
|
|
|
#3633 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3634 |
|
Rozeznanie
|
witaj
w tym wątku raczej zajmujemy się tylko falkami, czasem sabotkami więc może pokaż pierw falki![]()
|
|
#3635 |
|
Przyczajenie
|
Oj to by mi bardzo duzo czasu zajelo. Ale jak znajde tylko czas to zrobie
|
|
|
|
#3636 |
|
Raczkowanie
|
piękne
|
|
|
|
#3637 |
|
Rozeznanie
|
Jolu, powiesz mi, co zrobic,by oncidium i dendrobium zakwitlo?czekam na to rok... maja tyle nowych przystow, ale na tym sie konczy
( ps. witam ciebie!
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#3638 |
|
Raczkowanie
|
[quote=Storczyk moja milosc;9439506]Pokarze kilka fotek
![]() ten pierwszy to princess mikasa blue? ![]() moja mama też uwielbia storczyki ale na razie ma ich tylko 14, co prawda nie ma już na nie miejsca na parapecie:P, ale zamierzam jej takiego właśnie kupić, jest piękny . i gratuluję kolekcji, 65 to niezła liczba ![]() a u mnie w avatarku dość pospolity, ale za to fotogeniczny okaz:P |
|
|
|
#3639 |
|
Raczkowanie
|
a tak a propo to na te 14 storczyków, które mam w domu niestety żaden teraz nie kwitnie
![]() poszperałam trochę na dysku i daję parę zdjęć z mini kolekcji , nie są to co prawda jakieś oszałamiające okazy, ale..:P
|
|
|
|
#3640 |
|
BAN stały
|
kuuuurde mol normalnie 65 storczyków... chyba bym oci....piała :P jak bym tyle miałą
ja mam narazie 11 i juz miejsca nie mam a pokoik wygląda jak wystawa w kwiaciarni kurde dziewczynki macie taki piękne te kwiatuszki a ja... mam tylko same zwyczajne pospolite na dodatek 3 przekwitły i czwarty też zaczyna ![]() a właśnie i co to za białe robaczki o których pisała jedna z eizażanek??? małe skaczące w doniczce??? Pytam z ciekawości tak zebyu na przyszłość wiedzieć i nie dam się im zaskoczyć ![]() Teraz zmykam spać bo rano do pracy trza wstać jeszcze tylko czwartek i piątek i tygodnia konioec i początek luzackiego łikenda Dobranoooooc |
|
|
|
#3641 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Vegemaria - to są takie sobie fotki? ![]() cudne ![]() Storczyk moja miłość - śliczne Vandy, w ogóle wszystkie śliczne. Gdzie je wszystkie mieścisz? Co do robaczków, przydałoby się ich zdjęcie. A storczyka jak najszybciej odseparować od innych, przesadzić w nowe podłoże, a przed przesadzeniem spryskać jakimś środkiem owadobójczym. Można też spróbować z czosnkiem, tzn. ząbek czosnku włożyć w wymienione już podłoże. |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#3642 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie po przerwie....Byłam z moimi uczniami na wycieczce w Krakowie...Ale mam czytania teraz
![]() Storczyka z Krakowa nie przywiozłam niestety...
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
Aniu a jak tam Twoje storczyki? Jak keiki? Wszystko ok?
Całuski
|
|
|
|
#3644 |
|
BAN stały
|
dziendobry dziewczynki
ale jestem nie wyspanaaaa co tam nowego w waszych kwiatuniach?? zaszły jakieś zmiany w nich, moze jakieś nowe pędziki albo listeczki albo może chociaż korzonki mój jeden co przekwitła to straszny śpioch się zrobił i usechł mu pęd więc obciełam go na granicy tego suchego i nie suchego i od tygodnia nie dzieje się z nim nic.... śpi sobie ![]() powiedzcie czy jak przekwitnie nam storczyk to go można w ciemniejsze miejsce przestawić??? Bo mam mało miejsca na parapecie więc stwierdziłam ze wykorzystam sytuacje i te przekwitnięte i śpiące królewny postawie sobie na regale z daaala od okna a na okienko postawię te ślicznie kwitnące
|
|
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
Glizdko pewnie, że można, ale po pewnym czasie należy z powrotem przestawić storczyki w miejsce gdzie mają duży dostęp do światła. Bo światło ma bardzo duży wpływ na kwitnienie.
U mnie kolejny przekwita i następny coś wypuszcza, ale jeszcze za małe to "coś" żeby można było określić czy to korzeń czy łodyżka.
|
|
|
|
#3646 |
|
Przyczajenie
|
Dziekuje za mile slowa. Tak ten pierwszy to Vanda Mikas Blau. Moja specjalnoscia sa Vandy.
Wszystkie parapety sa zajete i specjalnie ustawilam stöl na ktörym storczyki stoja. Mam tez na podlodze te ktöre nie potrzebuja duzo swiatla. Aby dendrobium nobile, Oncidium, Cambria, Odontoglossum zakwitly potrzebuja röznicy temperatut miedzy dniem a noca i latem postawienia na dworzu. Takze w tym czasie przesuszenie im sluzy. Po przekwitnieciu falka nie musisz go w ciemniejszy poköj postawic. On przechodzi teraz spoczynek i bedzie pözniej kwitl. |
|
|
|
#3647 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3648 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#3649 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
to jak mam się nim opiekowaś śpioszkiem jednym??? przesuszyć całkowicie czy normalnie podlewać jak inne?? czy nawozić go w tym czasie
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3650 |
|
Zakorzenienie
|
Glizdko ja swoje podlewam normalnie, jedyne co - to nie używam przez kilka podlewań nawozu, a potem dodaję nawóz tak jak zawsze.
Niektóre zatwardziałe śpiochy mogą być w fazie spoczynku nawet rok. Storczyk Moja Miłość - Mini Mark powalający i Phalaenopsis z czwartej fotki ![]() A zresztą co ja piszę: Wszystkie są piękne!!! ![]() Platynko jak tam Metrowiec i Twoje in vitro? |
|
|
|
#3651 |
|
Rozeznanie
|
frido droga, in vitro zmarnowalam, podlewajac je od gory... a metrowiec jak zostawil 4 kwiaty,tak do dzis je ma... jakies juz takie zielonkawe, ale nadal sie utrzymuja. metrowiec ma nowy listek
|
|
#3652 |
|
Rozeznanie
|
Witam Dziewczynki
Storczyk Moja MIłość masz przesliczne kwiaty. W domu musisz mec cały rok wiosne prez te stoczyków!!! zastanawiam sie jak duze masz mieszkanie skoro posiadasz az 65 storczyków!! Gratuluje kolekcji Dziewczyny dzis podczas podlewania znalazłam na białym storczyku na jego wazce takie cos małe brazowe - wygladało jak pancerz żłówia - zdrapałam w środku był proszek ![]() Wiecie mze cos na ten temat??Jk to jakis pasozyt to prosze o rady - wszystkie moje storczyki stoja na jednym parapecie i niechce aby to przelazło!!! |
|
|
|
#3653 |
|
Zakorzenienie
|
Ateno nie mam pojęcia co to za robak. Może to jakiś jeden "egzemplarz" się trafił. Narazie postaw storczyka w inne miejsce i obserwuj. Czy po tym jak to zdrapałaś został jakiś ślad na warżce? (np. dziurka, wgłębienie lub coś innego)
Platynko w moim też idzie listek i kilka kwiatków zostało, ale je oberwałam. Teraz codziennie zaglądam mu między liście, może czymś mnie zaskoczy Szkoda tych in vitro
|
|
|
|
#3654 |
|
Rozeznanie
|
Po pancerzyku nie zosta zaden slad tylko w okolicy jest jakies takie kejące!!
Zmykam do fryzjera coś zrobić a nie wiem co wiec bedzie niespodzianka. Trzymac kciuki
|
|
|
|
#3655 |
|
BAN stały
|
czy to w warzce wyglądało tak??
|
|
|
|
#3656 |
|
Zakorzenienie
|
Storczyk Moja Miłość - twoja kolekcja zniewal swoją urodą, róznorodnością, kolorystyką i ilością!!! Szczerze zazdroszczę
|
|
#3657 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3658 |
|
BAN stały
|
ale to też może być wełnowiec... dobrze ze szybko to zauważyłaś i wywaliłś dziada bo by narobił ogromne ziaziu na kwiateczkach. wełnowce właśnie najczęściej siedzą na warzce
i są wstrętne !!!!! odizoluj storczyka od innych i obserwuj czy za pare dni znowu czegoś takiego nie będzie podobnego bo wełnowcre się po kilku dniach wylęgją z jaj. Też musze iść zrobić coś z włosami ale ta mi się nie chceee |
|
|
|
#3659 |
|
Rozeznanie
|
Dowiedziałam sie ze to tarczniki!!!
http://bonsai.kamcio.com/viewtopic.php?t=1106 To wygladało tak jak na 2 fotce!!! Jutro jade do Castoramy po pałeczki!! i wsystkim zaaplikuje |
|
|
|
#3660 |
|
Rozeznanie
|
falki super
![]() frido jakby to powiedzieć... nie lubię innych storczyków niż falki iii może sabotki
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:53.

w tym wątku raczej zajmujemy się tylko falkami, czasem sabotkami
( ps. witam ciebie!